Zobacz pełną wersję : Problemy z grafiką.
Czingis-chan
01-01-2012, 17:05
Witam. Kilka dni temu kupiłem Napoleon Total War. Niestety po jakiejś godzinie, dwóch grania w trybie kampanii gra na kilka sekund zacina się (klawiatura nie reaguje, kursor myszki natomiast można przesuwać, jednak nie da się wybrać żadnej opcji oraz przesunąć ekranu), niekiedy poprzedzone jest to charakterystycznym dźwiękiem wydanym przez komputer. Następnie dzieje się coś dziwnego z obrazem, pojawiają się kolorowe prostokąty, czasem tekstury migają. W trybie bitwy natomiast gra działa bez zarzutu.
Mój sprzęt to:
AMD Phenom(™) X2 560
Procesor
3,31 GHz, 3,25 GB RAM
Karta graficzna
NVIDIA GeForce 550 Ti
Wersja sterowników do karty graficznej: 6.14.12.8558, data sterowników: 2011-10-07
Dodam, że dzieje się tak samo w grze The Sims 3 w trybie tworzenia rodziny.
Bardzo proszę o pomoc.
Link do zrzutu ekranu w czasie wystąpienia błędu: http://images1.wikia.nocookie.net/centr ... /27/Bl.PNG (http://images1.wikia.nocookie.net/centrum/pl/images/2/27/Bl.PNG)
Cześć. Dziwne karta graficzna się nie przegrzewa? Jeśli w innej grze też taki problem występuje to wina komputera. Na razie wgraj sobie nowe sterowniki do karty graficznej i directx. MI się jednak wydaje, że problem występuje przez to że się komputer przegrzewa.
Czingis-chan
03-01-2012, 17:39
Pobrałem program GPU-Z.0.5.4, który wskazuje, że aktualnie, kiedy włączony jest tylko antywirus, internet i mozilla temperatura procesora karty graficznej wynosi około 40°C, natomiast kiedy włączony jest NTW, temperatura może wzrosnąć do nawet ponad 80°C. Równocześnie komputer zaczyna być bardzo głośny. Poza tym dawniej występowały problemy z wiatrakiem.
Ja jak gram to maksymalną temperaturę u mnie pokazuje 43/44°C. Wyczyść komputer, jak sam napisałeś były kiedyś problemy z wiatrakiem to kup nowe chłodzenie może pomoże.
rolpa120
06-01-2012, 16:11
Ja sie chce cos zapytac a nie bede nowego tematu zakladac. Otoz chodzi o karte AMD Radeon 6850 HD od pewnego czasu mi swirowala ta karta bo raz chlodzila a raz nie. Czyli jak gralem a komp chodzil w miare glosno to chlodzila sie a jak cicho to nie chlodzila sie i wszystkie gry zacinaly obojetnie jakie ustawienie byly. Dzisiaj mi wogule przestala chlodzic odkrecilem klape a wiatraczek od karty kreci sie jakies 3 sekundy a puzniej przestaje na jakies 2 sekundy. I caly dzien bez zmian pogram sobie chwile i karta ma lekko 100°C a reczne ustawienia predkosci chlodzenia nie dzialaja. Czy jest to karta do wymiany czy jest jakis sposob zeby to naprawic. ? z gory dzieki za odpowiedz.
zakładam że wiatraczek i "żeberka" odkurzone? jak nie to od tego zacznij
A wiatraczek obraca się swobodnie ?
- sprawdź na wyłączonym kompie : pyk palcem w śmigiełko - powinien się chwilkę leko kręcić - powoli zwalniając, jak się zatrzymuje od razu to wiatraczek do przesmarowania łożyska lub do wymiany (jak łozysko zajechane),
jeśli pchnięty obraca się swobodnie a mimo to nie kręci się, to sprawdź wtyczki wiatraczka - wyciągnij i wetknij z powrotem
ewentualnie przetrzyj styki papierkiem / chusteczką higieniczną
Jak nadal sie nie obraca to ... nie właczaj kompa - zanieś go do serwisu (jak dobrzej pójdzie skończy się wymianą wiatraczka , gorzej jak walnęło coś w płycie głównej)
w żadnym razie nie graj póki nie naprawisz - i w ogóle najlepiej nie włączaj kompa bo smażysz kartę graficzną, a co gorsza awarie mogą się dalej posypać jak domino!
JAk chcesz mieć pewność to i tak musi twojego kompa obejrzeć INFORMATYK - im bardziej to odwlekasz tym większe ryzyko zniszczeń
zdalnie nikt nic nie wymyśli - trzeba sprzęta wziąć na warsztat , zdiagnozować i naprawić - może te kilka porad załatwi sprawę (jeśli je wykonasz),
============
na twoim miejscu NATYCHMIAST wyłączyłbym kompa i szedł na warsztat do zaprzyjaźnionego serwisu ((bo choć sam potrafię naprawić to jak na razie nie mam potrzebnego sprzętu))
Czingis-chan
10-01-2012, 22:39
Bardzo dziękuję za pomoc.
Spoko!
proszę tylko : wyedytuj jeszcze powyższy post - dopisz co było i jak rozwiązałeś
8-)