Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trailery i wywiady - Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 [4]

dawid621
29-08-2013, 18:40
Ale i tak wiekszym koszmarem jak dla mnie sa gladiusy w rekach spartan, ktore moglismy zaobserwowac na jednym ze screenow, z tym to juz jest naprawde lekka przesada.

I kto tu narzeka? ;) Pisałeś, że czepiam się mało ważnych detali, że to nie jest istotne bo najważniejsza jest rozrywka:

Czlowieku bez przesady, ja bedac historykiem nie czepiam sie takich detali w grach jak Ty, podstawa to zdrowe podejscie, w koncu to ma sluzyc jedynie rozrywce.

A sam dokładnie robisz to samo. Ba, nawet sposób pisania posta jest bardziej czepialski ''tak wiekszym koszmarem''. 8-)

Wg mnie to nawet tarcze, o których wtedy pisałem są większym detalem, niż ten gladius, który w czasie bitew w ogóle nie będzie zauważalny, a tarcze już niestety tak. Ujęcie z trailera jest bardzo bliskie - tak bliskie, że w czasie bitwy kamery tak nie można przybliżyć (dopiero w powtórkach można).

Zatem nie powinieneś zwracać mi uwagi, że czepiam się detali, robiąc to samo. ;)

Kolego, ja czepialem sie gdyz uwazam ze wyglad tarcz od wewnatrz to mniej znaczacy detal niz gladius w lapach spartanina, dla mnie to wyglada nie tyle glupio co wrecz komicznie. A najgorsze jest to ze mam wlasnie zamiar grac Sparta :P Ja w swoim poprzednim poscie nigdzie nie pisalem ze nowy romek bedzie idealny, sporo rzeczy ktore widzialem na screenach czy filmikach mnie razi, ale uwazam ze gdyby czepiac sie az takich szczegolikow to gra baardzo stracilaby ze swojego - mimo wszystko uroku. Pozostaje mi sie tylko cieszyc ze hoplici nie dostali do rak pilum :D

Grogmir
29-08-2013, 19:28
Nie chodzi o to, czy mody na S2 powstawały czy nie. Chodzi mi o to, że CA się tak chwali. A nie mają ku temu podstaw. Faktem jest, że S2 nie był tak dobry do modowania, faktem jest, że do M2 modów było więcej i były lepsze, więc czemu oni mówią odwrotnie? Bo Warscape...

Podrążę jeszcze ten temat "modowalności" Shoguna 2 i tego, czy CA się mija z prawdą w swojej wypowiedzi, jak twierdzi kolega.

"Most moddable" (najbardziej modowalny, czyli wyrażenie, którego użyli) to nie to samo co " the most modded" (czyli najczęściej modowalny). Liczba modów nie ma tu znaczenia. Po wydaniu narzędzi do Shoguna 2 można zrobić z grą rzeczy, jakich nie można było nawet w Medku 2 - tak przynajmniej twierdzą moderzy z TWCenter. Nikt się za to nie zabiera, bo Shogun 2 mimo to jest słabą platformą tematycznie do robienia modów innych, niż o Japonii - trzeba by robić chociażby od nowa animacje walki, które nie pasują do europejskiego stylu wywijania bronią. Dodatkowo modowanie z tymi narzędziami, choć daje więcej możliwości, jest bardziej pracochłonne, niż przy starszych częściach serii. Po prostu - trudniejszy silnik. Wszyscy liczący się moderzy czekają zatem na Rome II.

Dlaczego powinniśmy więc brać słowa CA za dobrą monetę? Bo Rome II to zupełnie inna bajka, animacje, czy modele z niego będzie można wykorzystać do setek modów osadzonych w różnych okresach historycznych, więc jeżeli wydaną zostaną do niego takie narzędzia, jak do Shoguna II - będzie świetnie.

KLAssurbanipal
29-08-2013, 20:01
Kolego, ja czepialem sie gdyz uwazam ze wyglad tarcz od wewnatrz to mniej znaczacy detal niz gladius w lapach spartanina, dla mnie to wyglada nie tyle glupio co wrecz komicznie. A najgorsze jest to ze mam wlasnie zamiar grac Sparta :P

Dobrze powiedziałeś - bo Ty tak uważasz. Ja uważam z kolei co innego.
Dla mnie ten gladius może być tym nieznaczącym detalem. W życiu byś tego nie zauważył gdyby nie zbliżenie na trailerze. W czasie bitwy, nawet po przybliżeniu oddziałów ledwo widać rękojeść miecza. Tarcze rzucają się w oczy z większej odległości.

Ja w swoim poprzednim poscie nigdzie nie pisalem ze nowy romek bedzie idealny, sporo rzeczy ktore widzialem na screenach czy filmikach mnie razi, ale uwazam ze gdyby czepiac sie az takich szczegolikow to gra baardzo stracilaby ze swojego - mimo wszystko uroku. Pozostaje mi sie tylko cieszyc ze hoplici nie dostali do rak pilum :D

Właśnie czepiasz się takich szczególików, bo nie ukrywajmy gladius to mniejszy szczególik niż hełm koryncki, który bardziej rzuca się w oczy. Wymagasz, żeby SPartanie mieli historyczne miecze, ale nie przeszkadzają Ci niehistoryczne, bardziej widoczne - hełmy. :)

Podałem Ci przykład - coś co dla Ciebie jest ważne, dla innych może być nieistotne i odwrotnie. Zatem nie trzeba czepiać się kogoś, kto wypowiada się krytycznie. Dlatego nie popadaj w hipokryzję zarzucając komuś czepianie się drobnostek, następnie samemu czepiając się innej drobnostki. ;)

Husarz164
29-08-2013, 20:21
choć troszkę się dziwie że robiąc taką grę nie mieli przy sobie kilku dobrych historyków(konsultantów) by im doradzali.Choć może następnym razem nie popełnią tego błędu.A co do KLA nie atakujcie go za zbyt wielką szczegółowość przy okazji nas czegoś uczy. I nie zauważyłem żeby swoimi komentarzami atakował twórców czy samą grę tylko zwyczajnie zwraca uwagę.

Ps ja wiem nie jest ci potrzebny adwokat ale mam już dość czytać jak najeżdżają na ciebie zamiast pisać coś na temat gry

dawid621
29-08-2013, 20:34
KLA - co do helmow to sie rowniez zgadzam. Co do dostrzegania mieczy to raczej bym to dostrzegl, gladiusy sa bardzo charakterystyczne, a ja praktycznie zawsze podczas bitwy przyblizam kamere, cieszac oko animacjami walki.

choć troszkę się dziwie że robiąc taką grę nie mieli przy sobie kilku dobrych historyków(konsultantów) by im doradzali.

Historykow raczej przy sobie nie mieli :D (bynajmniej napewno nie byli to eksperci jesli chodzi o historie wojskowosci) , ale mam nadzieje ze wydajac ta czesc serii mieli przynajmniej kilku ogarnietych testerow :P

Cezar78
29-08-2013, 22:12
KLA - co do helmow to sie rowniez zgadzam. Co do dostrzegania mieczy to raczej bym to dostrzegl, gladiusy sa bardzo charakterystyczne, a ja praktycznie zawsze podczas bitwy przyblizam kamere, cieszac oko animacjami walki.

choć troszkę się dziwie że robiąc taką grę nie mieli przy sobie kilku dobrych historyków(konsultantów) by im doradzali.

Historykow raczej przy sobie nie mieli :D (bynajmniej napewno nie byli to eksperci jesli chodzi o historie wojskowosci) , ale mam nadzieje ze wydajac ta czesc serii mieli przynajmniej kilku ogarnietych testerow :P

To jest gra obejmująca setki lat. Musieli trochę pójść na kompromis w kwestii wyglądu jednostek. Fakt można się do niektórych spraw przyczepić bardziej.

Proszę starać się pisać poprawnie, post poprawiony.
Ensis

KLAssurbanipal
30-08-2013, 11:19
Taka zapowiedź od CA. Wprawdzie większość scen znamy, ale jest kilka nowych:

[youtube:1ueiw6d8]http://www.youtube.com/watch?v=dfALCRL1K30&feature=youtu.be[/youtube:1ueiw6d8]

kuroi
30-08-2013, 12:10
Nie chodzi o to, czy mody na S2 powstawały czy nie. Chodzi mi o to, że CA się tak chwali. A nie mają ku temu podstaw. Faktem jest, że S2 nie był tak dobry do modowania, faktem jest, że do M2 modów było więcej i były lepsze, więc czemu oni mówią odwrotnie? Bo Warscape...

Podrążę jeszcze ten temat "modowalności" Shoguna 2 i tego, czy CA się mija z prawdą w swojej wypowiedzi, jak twierdzi kolega.

"Most moddable" (najbardziej modowalny, czyli wyrażenie, którego użyli) to nie to samo co " the most modded" (czyli najczęściej modowalny). Liczba modów nie ma tu znaczenia. Po wydaniu narzędzi do Shoguna 2 można zrobić z grą rzeczy, jakich nie można było nawet w Medku 2 - tak przynajmniej twierdzą moderzy z TWCenter. Nikt się za to nie zabiera, bo Shogun 2 mimo to jest słabą platformą tematycznie do robienia modów innych, niż o Japonii - trzeba by robić chociażby od nowa animacje walki, które nie pasują do europejskiego stylu wywijania bronią. Dodatkowo modowanie z tymi narzędziami, choć daje więcej możliwości, jest bardziej pracochłonne, niż przy starszych częściach serii. Po prostu - trudniejszy silnik. Wszyscy liczący się moderzy czekają zatem na Rome II.

Dlaczego powinniśmy więc brać słowa CA za dobrą monetę? Bo Rome II to zupełnie inna bajka, animacje, czy modele z niego będzie można wykorzystać do setek modów osadzonych w różnych okresach historycznych, więc jeżeli wydaną zostaną do niego takie narzędzia, jak do Shoguna II - będzie świetnie.

Trochę przeczysz samemu sobie. Najpierw mówisz o możliwościach, a później mówisz dlaczego... S2 NIE jest dobrą platformą do modowania. Czyli jednoznacznie potwierdzasz, że S2 NIE jest "the most moddable" z serii. Ilość modów jedynie to potwierdza.

Grogmir
30-08-2013, 13:02
Nie zaprzeczam. Jeżeli chodzi o możliwość ingerencji w silnik i możliwości, jest najbardziej modowalna, ale to, że jest w klimacie starożytnej Japonii utrudnia stworzenie modów o np. średniowieczu. Silnik i jego modowalność nie ma tutaj nic do rzeczy. Jak ma być wysoka liczba modów, skoro narzędzia wypuścili po ogłoszeniu Rome II? Żaden rozsądny moder nie rozpocznie kilkuletniego projektu, skoro za płotem czeka już nowa część serii o jeszcze większym potencjale. To chyba logiczne?

Rebel
30-08-2013, 13:09
Jako iż siedzicie w modowaniu znacznie głębiej niż ja to spytam - Możemy się spodziewać w Romku 2 modyfikacji przenoszącej nas w średniowiecze? Wiadomo coś na ten temat, czy trzeba poczekać aż gra wyjdzie a CA da wam narzędzia? Ogólnie pytam czy są już jakieś konkretne plany modyfikacji.

KLAssurbanipal
30-08-2013, 15:10
Zwróccie uwagę, że jest wymienna okładka - z trybuna na senatora. ;) Pokazujący zawartość pudełka chyba nie zwrócił na to uwagi.

[youtube:3ia2gtqm]http://www.youtube.com/watch?v=Fr-XIwbxaW8[/youtube:3ia2gtqm]

Robb20
30-08-2013, 15:30
Ta druga strona okładki moim zdaniem o niebo lepsza a czy wiadomo czy poradnik i książka będą w polskiej wersji językowej?

FireFighter
30-08-2013, 15:35
Zgadzam się, okładka osobiście mi nie leży, ta z senatorem lepsza :) i dołączam do pytania czy poradnik i ta książka będą w polskiej wersji?

Obi Wan
30-08-2013, 15:45
Jeśli chodzi o poradnik to użytkownicy,którzy zamówili grę na Muve.pl,lub zamówią do końca września,otrzymają w prezencie poradnik po polsku w wersji elektronicznej. To jest najświeższa informacja z konta fb Muve.pl

dawid621
30-08-2013, 18:25
Ciekawi mnie czy bedzie sobie mozna kupic takie pudelko z gra bez kodu na steam.

janrod11
30-08-2013, 18:29
Kolego obudź się,Rome II jest na Steam i tylko na Steam!No chyba,że piratujesz....

Rebel
30-08-2013, 18:45
http://www.youtube.com/watch?v=EpovEGwNqhk

dawid621
30-08-2013, 19:04
Kolego obudź się,Rome II jest na Steam i tylko na Steam!No chyba,że piratujesz....

Kolego gre i tak juz mam na dysku, chodzilo mi o samo pudelko z plytami, tak do kolekcji. Niektore gry sa tak sprzedawane, a wlasciwie nie same gry tylko ich nosniki ;)

@Rebel wlasnie mialem ten filmik tu zalinkowac :P Co do samej jego zawartosci to Rock nic szczegolnego o tej grze nie mowi, jedynie co mnie martwi to to ze optymalizacja ponoc kulala jak gral (tyle ze byla to ponoc wczesniejsza wersja)

Sara Temer
30-08-2013, 19:46
@Up
Na pewno będzie można, na allegro zawsze są pudełka bez klucza za kilka złotych do kupienia ;)

potemps
30-08-2013, 23:37
http://www.youtube.com/watch?v=I9K2_6I4-L4

Ruski gameplay ;)
Szczerze powiedziawszy to nie widzę jakiejś większej różnicy w AI między tym co było w RTW I a tym co jest w RTW II.

Pozdrawiam

Memnon[pl]
31-08-2013, 00:09
Bardzo mnie rozczarowal ten ruski gameplay.AI jest durniejsze niz we wszystkich poprzednich czesciach.4 oddzialy lucznikow nie dosc ze nie wybily jednego oddzialu gladiatorow to jeszcze daly sie pojedynczo wykonczyc.Atakowane oddzialy z dwuch stron w centrum miotaja sie w prawo I w lewo-tym samym nie trzymajac szyku I nie broniac zadnej ze stron.Ponadto podczas przejmowania centrum-3 oddzialy lucznikow stoja sobie przy murach I czekaja cierpliwie az wrog przejmie miasto :? -bez jaj-ale w poprzednich czesciach bylo lepiej.Tragizm I zenada. :(
Tylko nie mowcie ze nie da sie lepiej-bo dalo sie w poprzednich czesciach-i bylo lepiej....
Ale co sie dziwic takim poziomem-pewno gdyby bylo lepsze AI to Lusted przgral by kampanie w kilka tur I nie bylo by sie czym chwalic na forum....

K A M 2150
31-08-2013, 00:36
Jako, że nie mam dostępu do niedzieli do jakiegoś normalnego łącza i muszę oglądać filmiki w niskiej jakości to może ktoś mi pomoże, czy tylko mi się wydaje, że łucznicy prawie w ogóle nie strzelali do tego jednego oddziału gladiatorów? Widziałem jakieś pojedyncze smugi, ale nic więcej chyba.

Tempo poruszania się jednostek też mnie przeraża, gladiatorzy poruszają się strasznie szybko, co widać na zbliżeniach, bo często komicznie szybko przebierają nogami lub suną niczym statki ;P

Robb20
31-08-2013, 00:44
Prosze spojrzeć na minutę 9:20, 2 oddziały rzymskie i ta formacja żółwia, co prawda niczego sobie ale czemu stojąc prosto prawy oddział robi formację... i nagle jest obrócony o 90 stopni? na szczęście to nie są chyba tak tragiczne błędy rzeby nie dało się tego poprawić :) Tak na pocieszenie, w medievalu 2 na wersji 1.0 AI nie urzywało statków do transportu wojsk, i zdarzało się, że szła krucjata z hiszpani na jerozolime na pieszo, albo że do 1500 roku komputer nie przejął ani jednego miasta na wyspach, dopiero łatka 1.5 to poprawiła. To samo było z rome tw, łatka 1.5 poprawiła bugi i AI, Może ten sam los czeka rome 2? :?
Ale jak na ten momenta AI okropne :evil:

Memnon[pl]
31-08-2013, 00:48
Jako, że nie mam dostępu do niedzieli do jakiegoś normalnego łącza i muszę oglądać filmiki w niskiej jakości to może ktoś mi pomoże, czy tylko mi się wydaje, że łucznicy prawie w ogóle nie strzelali do tego jednego oddziału gladiatorów? Widziałem jakieś pojedyncze smugi, ale nic więcej chyba.

Masz racje -4 oddzialy lucznikow nie strzelaly do gladiatorow.Malo tego wszystkie 4 daly sie wybic temu jednemu oddzialowi.Nawet widac jak oddzial lucznikow po zejsciu z murow stoi sobie plecami do gladiatorow I czeka cierpliwe az ten przyjdzie I go wykoncz.Tragedia i paranoja.Nie rezumiem dlaczego cofaja sie z AI w rozwoju.Przeciez w poprzednich czesciach bylo znacznie lepiej.. :(

Grogmir
31-08-2013, 00:52
Poczekajcie na nasze gameplaye, nie skreślajcie AI po jednym rosyjskim filmiku. ;) A zresztą... najwyżej się miło zaskoczycie.

Memnon[pl]
31-08-2013, 01:15
Poczekajcie na nasze gameplaye, nie skreślajcie AI po jednym rosyjskim filmiku. ;) A zresztą... najwyżej się miło zaskoczycie.
Poprawiles mi humor Gromir-mam nadzieje ze nie klamiesz :D

Cezar78
31-08-2013, 08:37
]
Poprawiles mi humor Gromir-mam nadzieje ze nie klamiesz :D

a na jakim poziomie trudności grał ten Rosjanin?

Husarz164
31-08-2013, 08:42
a na jakim poziomie trudności grał ten Rosjanin?[/quote]

Nie wiadomo może jak by ktoś znał rosyjski to by coś wyłapał

potemps
31-08-2013, 08:56
Ten rosjanin nie grał - tylko to video zostało mu chyba przez CA udostępnione albo przez wydawcę.

"It's exclusive ingame video granted by game distributor special for goodgame.ru.
Siege battle Rome VS Macedon.
Специально для Goodgame.ru"

Swoją drogą, to by sie wstydzili coś takiego pokazywać, ale z drugiej strony ten gameplay z bitwy macedonia vs rzym z przed około 2 tyg... tam AI wyglądało na w miare ogarnięte i nawet wydaje mi się że gracz mimo iż do elity nie należał to i tak grał lepiej niż ten ktoś kto "kręcił" ten gameplay.

Zastanwiające...

Obi Wan
31-08-2013, 09:28
Moim zdaniem grał na wersji recenzenckiej,którą i my mamy,i nad którą pracuje Voitek. Wydaje mi się,że jeszcze nikt nie gra w pełną wersję,może to jest powodem?

Il Duce
31-08-2013, 09:46
AI gorsze niż w Shogunie 2 nie będzie to mogę Wam zapewnić mimo że nie grałem jeszcze :P . Na dotychczas udostępnionych filmikach AI było niezłe więc nie ma co dramatyzowac ;)

potemps
31-08-2013, 09:48
AI gorsze niż w Shogunie 2 nie będzie to mogę Wam zapewnić mimo że nie grałem jeszcze :P . Na dotychczas udostępnionych filmikach AI było niezłe więc nie ma co dramatyzowac ;)

Być może, ale ostatnie gameplaye nie napawają optymizmem. W Shoguna 2 grałem tylko z Darthmodem, i tam AI było całkiem przyzwoite - tak na mapie kampani jak i w bitwach, prócz oczywiście tego szczegółu że praktycznie zawsze odrazu wysyłało generała do bitwy i to najczęściej przeciw jednostkom uzbrojonym we włócznie/piki/naginaty.

Il Duce
31-08-2013, 10:34
Sprecyzujmy: tylko ostatni rosyjski gameplay wzbudził tyle wątpliwości. A jako że jego źródło nie jest zbyt wiarygodne to nie panikujmy.

potemps
31-08-2013, 10:48
Sprecyzujmy: tylko ostatni rosyjski gameplay wzbudził tyle wątpliwości. A jako że jego źródło nie jest zbyt wiarygodne to nie panikujmy.

http://www.youtube.com/watch?v=Kq3UZxknEAs

Ten niemiecki gampelay również wzbudził u mnie wątpliwości :P

Il Duce
31-08-2013, 10:54
Ok ale AI nie zachowuje się na nim aż tak źle jak na tym rosyjskim. Zresztą teraz możemy tylko gdybać jak będzie a tak naprawdę przekonamy się dopiero we wtorek na własną rękę.

FREDu
31-08-2013, 11:20
A może ci łucznicy to tacy najsłabsi z możliwych czyli peasant archers. Nie wiadomo też jaki to był poziom trudności bo raczej nie hard. Dlatego mnie to zbytnio nie rusza.

Shane
31-08-2013, 11:28
dostalem dzis maila ze gra juz jest wyslana i ze bedzie w poniedzialek,czyli dzien przed premiera,ale i tak bede musial czekac do wtorku?

dawid621
31-08-2013, 11:33
Tak, niektorzy juz maja gre na dyskach, ale wszyscy jak jeden maz zagraja dopiero we wtorek o 9.

Tak apropo, bo nie wiem w ktorym dziale moglbym o to spytac - http://allegro.pl/gainward-geforce-gtx- ... 55477.html (http://allegro.pl/gainward-geforce-gtx-460-glh-oc-768mb-gddr5-krk-fv-i3502055477.html) czy to dobra karta? Jezeli teraz mam gf 9800gtx+ to odczuje jakas roznice? Jezeli ktos ma ta karte to prosilbym zeby napisal na jakich detalach mniej wiecej dziala mu shogun 2.

K A M 2150
31-08-2013, 11:35
A może ci łucznicy to tacy najsłabsi z możliwych czyli peasant archers. Nie wiadomo też jaki to był poziom trudności bo raczej nie hard. Dlatego mnie to zbytnio nie rusza.

W serii TW poziom trudności zmienia tylko statystyki jednostek, nie ich zachowanie.

Oskar
31-08-2013, 12:13
Tak, niektorzy juz maja gre na dyskach, ale wszyscy jak jeden maz zagraja dopiero we wtorek o 9.

Tak apropo, bo nie wiem w ktorym dziale moglbym o to spytac - http://allegro.pl/gainward-geforce-gtx- ... 55477.html (http://allegro.pl/gainward-geforce-gtx-460-glh-oc-768mb-gddr5-krk-fv-i3502055477.html) czy to dobra karta? Jezeli teraz mam gf 9800gtx+ to odczuje jakas roznice? Jezeli ktos ma ta karte to prosilbym zeby napisal na jakich detalach mniej wiecej dziala mu shogun 2.
Polecam zapoznanie się z tą stroną http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych z tego wynika że w 3Dmarku11 GeForce GTX 460-768MB ma około 3300pkt. a GeForce 9800 GTX+ 2100 jednakże za 60 zł wiecej kupujesz GeForce GTX 650 Ti BOOST który ma już 5570pkt.

legoras
31-08-2013, 12:41
ale wszyscy jak jeden maz zagraja dopiero we wtorek o 9.

Nie w PL :) premiera światowa (czyt. nie dotycząca Polski) została przesunięta na 2 wrzesień któraś tam godzina pewnie popołudniowa ;) .. chyba że to sie tyczy tylko ruskich, oni maja wszystko szybciej :)

/ tak, to muszą być ruskie..

mardar282
31-08-2013, 12:46
ale wszyscy jak jeden maz zagraja dopiero we wtorek o 9.

Nie w PL :) premiera światowa (czyt. nie dotycząca Polski) została przesunięta na 2 wrzesień któraś tam godzina pewnie popołudniowa ;) .. chyba że to sie tyczy tylko ruskich, oni maja wszystko szybciej :)

Przepraszam ale gdzie przeczytałeś taką głupotę? uzasadnij proszę

legoras
31-08-2013, 12:48
Widziałem screena na chińskim* forum z informacją o odblokowaniu 2 września gry (zdjęcie z rosji), hmmm może ktoś jaja sobie robił ? (tylko weź to teraz znajdź...) Czasami zdarzało się iż gry z Rosji były pół dnia wcześniej dostępne.

dawid621
31-08-2013, 12:49
O tego widzisz nie wiedzialem. Czyli w koncu kiedy bedziemy mogli zagrac? 2 czy 3? Bo nie biore pod uwagi opcji ze jeszcze pozniej :P

@Oskar dzieki za odpowiedz, wezme w takim razie GTX 650ti

Riko
31-08-2013, 12:50
Trzeba mieć na uwadze, że przecież te osoby mogły grać na niższym poziomie trudności, a co za tym idzie AI nie reagował na każdy ruch przeciwnika. :P

Ensis
31-08-2013, 12:51
O tego widzisz nie wiedzialem. Czyli w koncu kiedy bedziemy mogli zagrac? 2 czy 3? Bo nie biore pod uwagi opcji ze jeszcze pozniej :P

@Oskar dzieki za odpowiedz, wezme w takim razie GTX 650ti

3 września o godzinie 9 .

Sunbeach
31-08-2013, 17:53
Najnowszy oficjalny gameplay od CA http://www.youtube.com/watch?v=kP76FR0d ... e=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=kP76FR0d_6o&feature=youtu.be) :D
W tym filmiku widać że w końcu jest to pełna wersja, bo grafika jest szczegółowa i piękna no i nie ma już migającego interfejsu itp.

mpawel5
31-08-2013, 18:27
Witam Wszystkich!!!
Jestem tu nowy, chociaż często czytam Wasze wypowiedzi. Mam pytanie. Będę miał gre chyba juz 2 września, czy moge ja instalowac juz 2 i odpalic gre 3 wrzesnia o 9:00 czy jednak instalacja moze sie odbyc dopiero o tej 9:00??

Akarinos
31-08-2013, 18:30
Możesz zainstalować wcześniej. Grać będziesz mógł o 9. 3 września.
Poza tym nie ten temat :)

nazgool
31-08-2013, 18:35
Czu ja dobrze widzę? Prolog (czyli zaczyna się jeszcze później niż główna kampania) i już mają legionistów weteranów + hastati i triari ? Jakieś pomieszanie z poplątaniem. Mieszanie jednostek z czasów mariusza i polibiusza, a w tym przypadku to powinny być chyba nawet kamiliańskie.

Grogmir
31-08-2013, 18:37
Facet scrashował grę po prostu. Prolog nie ma osobnego drzewka technologicznego, więc można w nim wynaleźć reformy Mariusza, jak się bardzo uprzesz. ;) Co do mieszania, to po wynalezieniu reform musisz ręcznie zupgradować jednostki polibiańskie do legionistów.

mpawel5
31-08-2013, 18:41
A sprawa z dlc i pontem?? Pewnie jakies pliki beda sciagane ze steam'a. Beda pobierane dopiero od 9:00 czy chodzi tylko o to ze bedzie mozna grac dopiero od 9 a cala reszta bedzie juz zainstalowana?? A tak wogole ciekawe w jaki sposob jest to blokowane do tej 9:00 3 wrzesnia??

nazgool
31-08-2013, 18:43
Uspokoiłeś mnie tą odpowiedzią, bo szczerze powiedziawszy, to im więcej materiałów się pojawia, tym więcej kwiatków wyrasta :)

szrama86
31-08-2013, 18:50
Możesz zainstalować wcześniej. Grać będziesz mógł o 9. 3 września.
Poza tym nie ten temat :)

A założymy się że z płyty zainstalować nie będzie można wcześniej niż właśnie 3 września o 9.00? Przerabiałem to już z wieloma grami na steam np. Shogun 2, Empire itp. Oczywiście można zrobić preload czyli ściągać pliki z net-a ale po co skoro będę miał płytę :)

mpawel5
31-08-2013, 18:51
No wlasnie tez tak mysle, ze instalacja bedzie mozliwa dopiero od 9:00 i potem dopiero granie.

janrod11
31-08-2013, 19:05
Ten gameplay przekonał mnie do welitów:P

leo
31-08-2013, 19:19
Najnowszy oficjalny gameplay od CA http://www.youtube.com/watch?v=kP76FR0d ... e=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=kP76FR0d_6o&feature=youtu.be) :D
W tym filmiku widać że w końcu jest to pełna wersja, bo grafika jest szczegółowa i piękna no i nie ma już migającego interfejsu itp.

Jak dla mnie te bitwy strasznie szybko się toczą. Kolesie biegają jak szaleni. 5 minut i po sporej bitwie.

Sunbeach
31-08-2013, 19:27
Leo - wydaje ci się, jest tak jak w poprzednich Totalach

leo
31-08-2013, 19:47

Heh już chyba wiem bo dawno nie grałem w podstawki Total War'a - od paru lat tylko mody a tam chyba statystyki oddziałów powodowały to że dłużej starcia trwały.

Husarz164
31-08-2013, 19:58

Heh już chyba wiem bo dawno nie grałem w podstawki Total War'a - od paru lat tylko mody a tam chyba statystyki oddziałów powodowały to że dłużej starcia trwały.

Nie czuje że rymuje 8-) a co do starć to w filmiku Macedonii z Rzymem gdzie prezentowali AI. To tam 3 zastępy macedońskiej piechoty biły się 5 minut z przeważającą armią rzymską więc czy ja wiem czy walka tak krótko trwa.

smooqu
31-08-2013, 20:17
Faktycznie na przestrzeni lat, walki w kolejnych Total Warach są coraz bardziej dynamiczne. Jak po grze w Shogun 2, przesiadłem się na Rome 1 to mocno odczułem zmianę w stylu rozgrywki. Chyba głównym powodem są inne statystyki jednostek odpowiadające za zdrowie.

Oglądając np. bitwę powyżej widać jak skuteczne są 2 oddziały wielitów, a ich włócznie masakrują oddział kawaleri. W starych Total Warach obstrzał dystansowy powodował o wiele mniejsze straty, strasznie mnie wkurzało to w np. Medievalu 2, gdzie seria kuszników mediolańskich zabijała 2-3 przeciwników. Same starcia też były sztucznie wydłużane, ponieważ jednostki miały o wiele więcej "zdrowia".

Dla przykładu podam chociażby walkę oddziału piechoty vs obsługę dział w Empire. Strasznie mnie irytowało to, że takie starcie trwało ponad minutę, gdy wydawołyby się, że 120 wyszkolonych piechurów powinno rozprawić się z 12 artylerzystami w 10 sek. Czy to walcząc wręcz czy też ostrzeliwując ich. Dlatego to przyśpieszone tempo z jednej strony mi się podoba, ale z drugiej jest trochę zbyt zręcznościowe.

Sunbeach
01-09-2013, 15:22
I następny gameplay z bitwy pod Wezuwiuszem http://www.youtube.com/watch?v=DvFuot4eO-w :P

Grogmir
01-09-2013, 15:26
Ten filmik ma miesiąc i bynajmniej nie jest nowy... Poczekajcie do jutra na naprawdę nowe materiały z pełnej wersji gry, a nie prologu. ;)

FireFighter
01-09-2013, 15:30
Widać czas zacząć ćwiczyć cierpliwość :D

Sunbeach
01-09-2013, 16:25
Grogmir - filmik może mieć miesiąc ale nie było go tu jeszcze. Poza tym prolog jest też w pełnej wersji gry :)

FireFighter
01-09-2013, 16:27
Wydaje mi się, że ten filmik jednak już się tu (forum) przewinął :)

http://www.youtube.com/watch?v=Y8KU1qBB ... e=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=Y8KU1qBBSx4&feature=youtu.be) -filmik ukazujący tworzenie hełmu dla gladiatora :)

Aztec
02-09-2013, 06:53
Ten filmik był już na forum ;)

Sunbeach
02-09-2013, 11:12
Haha dostałem właśnie maila z kluczem od muve :D Macie też już?

Scooter
02-09-2013, 11:15
macie... ;)

ManUtd
02-09-2013, 11:16
Ja też własnie przed chwilą. Swoją drogą myślałem że maila z kluczami wyślą dużo wcześniej, ale grunt że jest. Pobieranie 45 minut :D

Sunbeach
02-09-2013, 11:40
45 minut? To niezłego masz neta :) Jaka waga? 35 GB?

Ensis
02-09-2013, 11:42
9,9GB.

ManUtd
02-09-2013, 11:49
Przynajmniej na razie. Jutro o 9 pierwsze patche :D

Dawido
02-09-2013, 11:53
Jutro o 9 pierwsze patche :D
:mrgreen:

Oblężenie Kapui:
http://www.youtube.com/watch?v=ftDVPZsUXUY
- Było wcześniej zamieszczane i przeoczyłem?...

Sunbeach
02-09-2013, 11:57
Jak to tylko tyle??? Niemożliwe! Słyszałem o od 25 do 35 GB ale nie 9,9, w to nie uwierzę :)

Scooter
02-09-2013, 11:58
Było , Wszyscy psioczyli na niemiecki ;)

ManUtd
02-09-2013, 11:59
Zaraz mi się skończy to Ci powiem ile na dysku zajmuje, ściąga się 9.9 gb

Ensis
02-09-2013, 12:00
3 dvd zajmują w sumie około 20GB, ale obecnie pobiera się tylko 9,9 GB.

Sunbeach
02-09-2013, 12:06
No teraz doczytałem na jednym forum że 9,9 GB ściąga, instalacja 18 GB na dysku i jutro dociągnie do 35 GB :)

Ensis
02-09-2013, 12:10
35GB nigdy nie będzie, każda gra wymaga też trochę wolnego miejsca i to właśnie też jest uwzględniane w wymaganiach.

KLAssurbanipal
02-09-2013, 17:14
Nowy trailer, wreszcie widzimy Cezara:

[youtube:2dm30j28]http://www.youtube.com/watch?v=RscVeOzPiZE[/youtube:2dm30j28]

Czemu nikt mi nie wierzył, że są 4 bitwy historyczne? ;) Teraz macie dowód. Reszta na bank w DLC.

[youtube:2dm30j28]https://www.youtube.com/watch?v=8tToPo66BX8[/youtube:2dm30j28]

gogles
02-09-2013, 17:18
AI na tym filmie jest tragiczne....

janrod11
02-09-2013, 17:20
https://www.youtube.com/watch?v=JvDGfZCcpV0

Było?Chyba nie?

mardar282
02-09-2013, 17:20

a mnie zatkało, chyba domyślam się dlaczego nie było dema,a teraz ta awaria Portalu :oops:

Westecz
02-09-2013, 17:22
Jeszcze nie skończyłem oglądać, ale AI mnie trochę przeraziło. Cała armia Seleucydów biegnie za jednym oddziałem? W dodatku lekkiej kawalerii. Nawet płakać mi się nie chce chociaż chyba powinienem. Po prostu śmieje się jak przy Monty Pythonie xD

gogles
02-09-2013, 17:24
Mam nadzieję że w pełnej wersji tego nie będzie. Embargo informacyjne.... juz wiadomo dlaczego

Drogi ten płacz nasz będzie ;)

mardar282
02-09-2013, 17:25
Jeszcze nie skończyłem oglądać, ale AI mnie trochę przeraziło. Cała armia Seleucydów biegnie za jednym oddziałem? W dodatku lekkiej kawalerii. Nawet płakać mi się nie chce chociaż chyba powinienem. Po prostu śmieje się jak przy Monty Pythonie xD
a ja sobie AŻ zrobiłem drinka, i się zastanawiam czy urlop do piątku był moją naiwnością, nie to nie możliwe, to głupi żart, cała armia skręciła w prawo za lekka jazdą, no dobra mamy PIERWSZY problem...
PANOWIE DO CHOLERY TO BYŁ POZIOM LEGENDARNY, czy Wy sobie tam jaja z nas robicie???

preussen6
02-09-2013, 17:27
Będą mody z porządnym Ai i będzie gitara.

gogles
02-09-2013, 17:29
a ja sobie AŻ zrobiłem drinka, i się zastanawiam czy urlop do piątku był moją naiwnością, nie to nie możliwe, to głupi żart, cała armia skręciła w prawo za lekka jazdą, no dobra mamy PIERWSZY problem...

Dobry pomysł. Idę po piwo. Jak będzie więcej takich filmów to na trzeźwo nie wytrzymam. Oby pełna wersja była bardziej dopracowana. Albo duży patch jutro o 9

KLAssurbanipal
02-09-2013, 17:31
Veni, Vidi, Vici. Fakt, a jak czytam zagraniczne recenzje, gdzie jedna miała nawet 5/10, inna 7/10, 3+/5 to się dziwię, że takie recenzje zbiera najbardziej wyczekiwana część. Co ciekawe nawet Empire dzień przed premierą nie miał takiej krytyki ze strony recenzentów.

Grogmir
02-09-2013, 17:31
To poczekajcie na filmik, w którym Voitek dostaję w dupę od AI, humor się Wam poprawi, a alkohol nie będzie potrzebny. ;)

edit: a na GOLu gra ma 9,5. Recenzja recenzji nierówna, trzeba samemu zagrać.

marko1805
02-09-2013, 17:32
No cóż, jesli to ma tak wyglądać w kampanii to ciśnie mi się na usta kilka niecenzuralnych słów, czyżby miał się ziścić mój najgorszy sen :?:

Ensis
02-09-2013, 18:06

To nie AI, to skrypty. W końcu to bitwa historyczna.

Oskar
02-09-2013, 18:59
Veni, Vidi, Vici. Fakt, a jak czytam zagraniczne recenzje, gdzie jedna miała nawet 5/10, inna 7/10, 3+/5 to się dziwię, że takie recenzje zbiera najbardziej wyczekiwana część. Co ciekawe nawet Empire dzień przed premierą nie miał takiej krytyki ze strony recenzentów.
Nie zgadzam się z tym ponieważ bardzo wiarodajny serwis metacritic.com daje R2 już 85/100 co jest bardzo dobrym wynikiem i jest tym samym jedną z najwyżej punktowanych premier ostatnich czasów jedynie chyba Saints Row IV ma 86pkt. ale tu trzeba przyznać że gra jest rewelacyjna. Wiec ciężko mówić że R2 został chłodno przyjęty.

Il Duce
02-09-2013, 19:06

Jesteś bardzo stronniczy, czemu nie podasz serwisów z pozytywnymi recenzjami? Tu macie przykładowe recenzje:

GamesVillage: 9.4/10
http://www.gamesvillage.it/review/58...ecensione.html

Gamesradar: 4.5/5
http://www.gamesradar.com/total-war-rome-2-review/

CVG: 9/10
http://www.computerandvideogames.com...-scale-review/

GameReactorUK: 9/10
http://www.gamereactor.eu/reviews/89...ar%3A+Rome+II/

PushStartUK: 9/10
http://www.push-start.co.uk/game-rev...-total-war-pc/

Electronic Theatre: 90/100
http://electronictheatre.co.uk/pc/pc...al-war-rome-ii

Vandal: 9/10
http://www.vandal.net/analisis/pc/to...-rome-ii/16311

Metro.co.uk: 9/10
http://metro.co.uk/2013/09/02/total-...ns-do-3946558/

GodisaGeek: 9/10
http://www.godisageek.com/2013/09/to...ome-ii-review/

3Djuegos: 9/10
http://www.3djuegos.com/juegos/anali...l-war-rome-ii/

VGRevolution: 9/10
http://www.vgrevolution.com/2013/09/...ew-carpe-diem/

PopBucket.co.uk: 9/10
http://www.popbucket.co.uk/total-war-rome-ii/

Eurogamer.it: 9/10
http://www.eurogamer.it/articles/201...iew-recensione

Zing.cz: 9/10
http://www.zing.cz/recenze/1048/tota...repiste-dejiny

GameStar: 89/100
http://www.gamestar.de/spiele/total-...ung/48540.html

Meristation: 88/100
http://www.meristation.com/pc/total-...-juego/1788264

PC Gamer: 85/100
http://www.pcgamer.com/review/total-war-rome-2-review

PCGames.de: 85/100
http://www.pcgames.de/Total-War-Rome...-Test-1086491/

EGM: 8.5/10
http://www.egmnow.com/articles/revie...-war-rome-ii/#

thesixthaxis: 8/10
http://www.thesixthaxis.com/2013/09/...rome-2-review/

VideoGamer: 8/10
http://www.videogamer.com/reviews/ro...ar_review.html

Eurogamer.cz: 8/10
http://www.eurogamer.cz/articles/tot...rome-2-recenze

Digital Spy: 4/5
http://www.digitalspy.co.uk/gaming/n...territory.html

Eurogamer: 7/10
http://www.eurogamer.net/articles/20...-rome-2-review

PCgamesn: 7/10
http://www.pcgamesn.com/totalwar/tot...e-ii-pc-review

Joystiq: 3.5/5
http://www.joystiq.com/2013/09/02/to...rome-2-review/

K A M 2150
02-09-2013, 19:16
Najlepsza była recka RTW1 z Clicka ;) Recenzant dał 4-/6 i chyba nawet nie grał w grę tylko opierał się na info z przecieków i pokazów, m.in pisał że nie można wychodzić armią bez generała i parę innych rzeczy, które oczywiście nie miały pokrycia w grze ;) Screeny też tylko od CA było, 0 własnych ;P

Póki co filmiki od Voitka mega, zwłaszcza manewr jaki AI zrobiła jazdą, wzorowo przeprowadzony :D

Kriss94
02-09-2013, 19:30
W filmikach od Voitka AI całkiem dobrze sobie radzi, więc raczej nie ma się co obawiać zachowania jak w tej bitwie egipt vs seleucydzi. Mi się podoba mapa kampanii, bo w porównania do S2 przynajmniej jest dużo wolnego miejsca dzięki któremu można np. obejść w przeciwnika,a nie jak w S2 gdzie było albo miasto, albo wąska dróżka (może i spowodowane dość górzystym terytorium Japonii, ale jednak mogli coś z tym zrobić)

FireFighter
02-09-2013, 19:51
Ciekawi mnie jak wyglądają Spartanie :)

voitek
02-09-2013, 19:56
nowy filmik viewtopic.php?f=580&t=13841 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=580&t=13841)

Siwer
02-09-2013, 19:56
zwłaszcza manewr jaki AI zrobiła jazdą, wzorowo przeprowadzony :D

Widziałem ten filmik. Przypominam, że wrogowie mieli 2 oddziały jazdy. AL jednym oddział zrobiło ciekawy manewr, ale drugim oddziałem był generał i proponuję by obserwować tą jednostkę... Voitek wysyła chyba dwa odziały włóczników na konnego generała, a co robi komputer??? Nie rusza się dowódcą i pozwala włócznikom zaatakować swoją jazdę - gienka!!! Włócznicy atakują go i nie wiem jakim cudem przegrywają z tymże generałem.

Uważam że takie "bystre" manewry są sztucznie oskryptowane. Komputer po prostu musi robić takie akcje jazdą, nie ważne czy ma to większy sens. W przypadku bitwy z Voitkiem coś tam komputerowi się udało z jedną jednostką jazdy...

Podaję tu link do bitwy, która, jak inne, pokazuję słabość bitew w Romku II:
http://www.youtube.com/watch?v=D8k_SX0bTmI
1. Niewyobrażalna moc palących się kul
2. Bezmyślność AL, głównie GENERAŁA (ginie kilka chwil po starciu 6.53sec. )
3. Komputer niepotrzebnie męczy swoje jednostki, ciągłym biegiem zamiast marszu, gdy gracz jest daleko na mapie i czeka.
4. Błyskawiczny przebieg bitew

Tak pięknie prezentuje się Rome II jak oczekiwaliście, jak byliście tego pewni? Prócz bitew i AL, gra całkiem całkiem wygląda, ale te nieszczęsne bitwy i ich poziom...

PS. Voitek. Ciekawe filmiki wyszły Ci jak na pierwszy raz kręcenia materiału video z komentarzem. Gratulacje. Co do przegranej bitwy to faktycznie, źle ją rozegrałeś, może specjalnie by dać fory AL? ;)

KLAssurbanipal
02-09-2013, 19:57
Nie jestem stronniczy. Wtedy jak to pisałem na TWC nie widziałem innych recek. Brałem to z jednego tematu gdzie było chyba 5 linków. Ulżyło mi że potem pojawiły się lepsze noty, bo na serio byłem przez pewien moment nieco zmieszany tymi negatywnymi reckami.

Seria gameplayów:

[youtube:2e59fe0a]http://www.youtube.com/watch?v=XqsslEob7Ao&feature=c4-overview-vl&list=PLSFr-GYCkyTnkU9qTMo5AVP4wDeEz0RA0[/youtube:2e59fe0a]

[youtube:2e59fe0a]http://www.youtube.com/watch?v=e4BMtfex-jg&feature=c4-overview&list=UU_4XWqrH4Cut508HaA2d0KQ[/youtube:2e59fe0a]

[youtube:2e59fe0a]http://www.youtube.com/watch?v=UagmfGhvpHs&feature=c4-overview&list=UU_4XWqrH4Cut508HaA2d0KQ[/youtube:2e59fe0a]

[youtube:2e59fe0a]http://www.youtube.com/watch?v=5SJkR4h7ZEI[/youtube:2e59fe0a]

Sunbeach
02-09-2013, 20:00
Możecie już pobrać gierkę wstępnie na Steamie? Bo ja mam wstepne pobieranie gry, ale stoi na 0% cały czas...

Pop517
02-09-2013, 20:06
czas zmienić kręgle na Rome II :twisted:

mardar282
02-09-2013, 20:09

To nie AI, to skrypty. W końcu to bitwa historyczna.

OFICJALNIE PRZYZNAJE SIĘ DO ZBYT POCHOPNEJ MOJEJ OCENIE AI bitwy historycznej, JEŚLI TO ZACHOWANIE AI SPOWODOWANE JEST SKRYPTEM BITWY STRATEGICZNEJ, ZWRACAM HONOR. Po filmikach Wojtka i kolejnych bitwach, teraz wiem że moja ocena była niesprawiedliwa i zbyt pochopna, i chwała Bogu że tak jest :oops:

kuroi
02-09-2013, 20:11
/cut/
Co to jest to AL?! :o

K A M 2150
02-09-2013, 20:14
zwłaszcza manewr jaki AI zrobiła jazdą, wzorowo przeprowadzony :D

... AL ...

Uważam że takie "bystre" manewry są sztucznie oskryptowane. Komputer po prostu musi robić takie akcje jazdą, nie ważne czy ma to większy sens. W przypadku bitwy z Voitkiem coś tam komputerowi się udało z jedną jednostką jazdy...

...Bezmyślność AL...

...Prócz bitew i AL...

... dać fory AL? ;)...

Po pierwsze nie istnieje coś takiego jak AL jak już to AI ;) Jak chcesz coś wytykać to dowiedz się jak to się chociaż nazywa ;) Po drugie oczywiście że tamten manewr jest oskryptowany...Inaczej się AI nie programuje, przecież to oczywiste. W każdej odsłonie, w każdym modzie komp wykonuje takie manewry jakie twórcy/modderzy ustawili.

Sunbeach
02-09-2013, 20:20
Możecie już pobrać gierkę wstępnie na Steamie? Bo ja mam wstepne pobieranie gry, ale stoi na 0% cały czas...
I przy okazji ludzie co wy za panikę robicie? Przecież recenzje są mega dobre i poza tym trzeba będzie samemu zagrać by zobaczyć jak jest! Do tego jeszcze będą patche i mody poprawiające, więc po co ta panika się pytam? :)

Oskar
02-09-2013, 20:42
1. Niewyobrażalna moc palących się kul

Moc kul jest moim zdaniem dobrze odwzorowana szkoda tylko że AI nie ucieka przed nimi lub w jakikolwiek sposób reaguje na nie.

Siwer
02-09-2013, 20:49
Po pierwsze nie istnieje coś takiego jak AL jak już to AI
Chyba oczywiste że skoro piszę o zachowaniu komputera to mam na myśli AI ! To że napisałem "AL" jest zwykłą pomyłką w szybkim pisaniu, odruchem związanym z innym skrótem...

No dobrze, wyłapaliście mój błąd i na nim się skupiliście... A co odnośnie moich przykładów do postępowania komputera na mapie bitewnej? Możecie mi wyjaśnić dlaczego generał padł tuż po po tym jak komputer zaatakował gracza (podany link)? Czemu AI nie uciekało generałem w filmiku Voitka i pozwoliło dwóm oddziałom włóczników dopaść generała?

Il Duce
02-09-2013, 21:00
Nie jestem stronniczy. Wtedy jak to pisałem na TWC nie widziałem innych recek. Brałem to z jednego tematu gdzie było chyba 5 linków. Ulżyło mi że potem pojawiły się lepsze noty, bo na serio byłem przez pewien moment nieco zmieszany tymi negatywnymi reckami.

W takim razie przepraszam za zbyt ostrą reakcję ;)

Robb20
02-09-2013, 21:04
Po pierwsze nie istnieje coś takiego jak AL jak już to AI
Chyba oczywiste że skoro piszę o zachowaniu komputera to mam na myśli AI ! To że napisałem "AL" jest zwykłą pomyłką w szybkim pisaniu, odruchem związanym z innym skrótem...

No dobrze, wyłapaliście mój błąd i na nim się skupiliście... A co odnośnie moich przykładów do postępowania komputera na mapie bitewnej? Możecie mi wyjaśnić dlaczego generał padł tuż po po tym jak komputer zaatakował gracza (podany link)? Czemu AI nie uciekało generałem w filmiku Voitka i pozwoliło dwóm oddziałom włóczników dopaść generała?

Według mnie zachował się dobrze :) Bo co miał zrobić? Uciec generałem i dać zabić swoich procarzy? Zatrzymał te oddziały a procarze ich wykończyli. A to, że mają dużą wytrzymałość to tylko pomogło w powstrzymaniu na te kilka chwil :)

voitek
02-09-2013, 21:43
Bitwa multiplayer
viewtopic.php?f=580&t=13840 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=580&t=13840)

bart3k_PL
02-09-2013, 21:48
Voitek mam pytanie - w jakiejś recenzji czytałem, że na kolejną turę trzeba czekać 2- 3 minuty, czy to prawda?

voitek
02-09-2013, 21:50
Na tych filmikach możesz zobaczyć ile trwa przewijanie tury viewtopic.php?f=580&t=13837 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=580&t=13837)

Kriss94
02-09-2013, 21:52
Voitek mam pytanie - w jakiejś recenzji czytałem, że na kolejną turę trzeba czekać 2- 3 minuty, czy to prawda?

Nie czytaj recenzji, a obejrzyj gameplay jego http://www.youtube.com/watch?v=RE_MxdbM ... e7iZr5V-C1 (http://www.youtube.com/watch?v=RE_MxdbMSxw&feature=share&list=PLFvrO-1sh47vjtO6MN5Y3vAe7iZr5V-C1) , jak widzisz bardzo szybko idzie tura, to nie BC pod medka XD

Domen
02-09-2013, 23:30
Bitwa historyczna - Rafia 217 p.n.e.:

[youtube:2ow34gpk]http://www.youtube.com/watch?v=8tToPo66BX8[/youtube:2ow34gpk]

Ensis
03-09-2013, 05:01
Proszę pamiętać że w bitwach historycznych mniejszą rolę odgrywa AI, a większą skrypty. Dlatego nie ma co oceniać po nich AI, jeżeli chcemy to zrobić to zapraszam do: viewtopic.php?f=580&t=13844 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=580&t=13844)

Domen
03-09-2013, 20:54
Tutaj też AI nie zobaczymy - bitwa online Sparta vs Partia:

[youtube:3o7e855t]http://www.youtube.com/watch?v=ok4EutUgBas[/youtube:3o7e855t]

Domen
04-09-2013, 15:44
Jeszcze jedna, dużo więcej zbliżeń:

[youtube:3g5pi14m]http://www.youtube.com/watch?v=Tn_uPsuUbys[/youtube:3g5pi14m]

Widać po tej bitwie, że słonie są słabsze niż w Rome 1 - w sumie to dobrze.

Rebel
04-09-2013, 18:15
Czy dobrze to nie wiem. Jak dla mnie są bezużyteczne, podobnie z resztą jak 3/4 łuczników którzy na 5 salw zabijają 4 jednostki wroga.

Domen
04-09-2013, 18:28
W Rome 1 słonie są zbyt silne, jeśli tutaj są zbyt słabe to też niedobrze.

Co do łuczników to podobno są słabi tylko przeciwko dobrze opancerzonym oddziałom.

K A M 2150
04-09-2013, 18:45
Łucznicy są mocni na jednostki z małymi tarczami. Słoniami raz 1 oddziałem zabiłem 800 ludzi, w innej bitwie padły raz dwa, zależy od dowodzenia.

Rebel
04-09-2013, 18:49
Łucznicy są mocni na jednostki z małymi tarczami. Słoniami raz 1 oddziałem zabiłem 800 ludzi, w innej bitwie padły raz dwa, zależy od dowodzenia.
Czyli praktycznie na multi bezużyteczni. Bo słoniami pewnie mało kto grać będzie a żeby przeciwnik wybierał motłoch do walki z graczem też ciężko. O ile w kampanii rzeczywiście te kilka oddziałów na armie się przydaje to imho do multi więcej niż dwa to marnotrawstwo pieniędzy.

Il Duce
04-09-2013, 19:10
Słonie wcale nie są takie słabe, zwłaszcza indyjskie ;) .

Grogmir
04-09-2013, 19:14
[youtube:f59k7rz3]http://www.youtube.com/watch?v=gefyXoDlOS8[/youtube:f59k7rz3]

Bardzo fajny let's play z kampanii Rzymem na poziomie legendarnym - w tym odcinku np. ciekawa bitwa o Patavium, którą gracz wygrał ledwo, ledwo. ;)