Zobacz pełną wersję : Konkurs wiedzy o Śródziemiu
Andsztal
05-01-2010, 18:38
W Minas Tirith a konkretnie w Domach Uzdrowień.
MateuszKL
05-01-2010, 19:10
Tak. Zadajesz.
Andsztal
05-01-2010, 19:54
Jakie słowa były wyryte na Kamieniu Nieszczęśliwych?
MateuszKL
05-01-2010, 20:22
Turin Turambar Dagnir Glaurunga
Nienor Niniel
A po zachodniej stronie kamienia:
Tu spoczywa także Morwena Eledhwen
Andsztal
05-01-2010, 21:43
Dobrze, zadajesz.
MateuszKL
05-01-2010, 23:43
Co się stało z armią Saurona, gdy Frodo założył Pierścień (będąc w Górze Przeznaczenia)?
Andsztal
05-01-2010, 23:48
Gdy Frodo założył Pierścień na palec i ogłosił się jego właścicielem, Sauron się zorientował co się święci i całą swoją uwagę zwrócił na Szczeliny Zagłady. Jego armia zwyczajnie się zatrzymała, siła która pchała ich do walki zniknęła bo cała uwaga Saurona była skupiona na Frodo.
MateuszKL
06-01-2010, 15:57
W sumie dobrze. Zadajesz.
Andsztal
06-01-2010, 19:32
Jak nazywał się miecz Fingolfina?
MateuszKL
07-01-2010, 04:21
Ringil - Zimny Blask
Andsztal
07-01-2010, 10:47
Dobrze, zadajesz.
MateuszKL
07-01-2010, 16:11
W początkowej twórczości Tolkiena, do Śródziemia trafił podróżnik z "naszego" świata. Kim on był?
Nie jestem pewien ale w mrokach mej pamięci był to chyba anglik lub francuz[choć stawiam na angola]
MateuszKL
07-01-2010, 16:20
Zaliczam, bo widzę, że się z tym zetknąłeś (uważałem znajomość tego za bardzo rzadką, a tu odpowiedź 100 razy szybciej niż zwykle :P), choć lepiej by było, gdybyś odpowiedział "Anglosas".
Zadaj pytanie.
Tolkien wzorowa łsię na naszym świecie
Więc czym jest ISENGARD w naszym świecie.
Według Tolkiena [tak wyczytałem] Arda to Ziemia [ale wiki może kłamać] :D
Jeśli uważasz że to pytanie jest dziwne,niejakie,niemające związku, to ty zadawaj[mówię to bez sarkazmu :D a pytanie lipne bo nie miałem czasu wymyślać czegoś innego]
MateuszKL
13-01-2010, 13:56
A domek Sarumana w świecie Śródziemia to czym jest, bo nie kojarzę?
MateuszKL
16-01-2010, 22:03
Według Tolkiena [tak wyczytałem] Arda to Ziemia [ale wiki może kłamać] :D
Jeśli uważasz że to pytanie jest dziwne,niejakie,niemające związku, to ty zadawaj[mówię to bez sarkazmu :D a pytanie lipne bo nie miałem czasu wymyślać czegoś innego]
Mogę zadać, co nie zmienia faktu, że miło by było jakbyś mi wyjaśnił swoje pytanie - nie zrozumiałem.
Kim był Gothmog spod Minas Tirith?
hoć "Śródziemie" używane jest przez Tolkiena na określenie tylko jednego kontynentu (Endorë w quenyi, Ennor w sindarinie), będącego w przybliżeniu tym, co później stało się Eurazją i Afryką, słowa tego używa się też często na określenie całego świata z jego mitologii (który poprawnie nazywa się Arda). Jest tak dlatego, że Aman przestał być częścią Ardy, zaś Wschodnie Krainy pozostały niezbadane, więc Śródziemie było jedyną znaną częścią świata.
Jeśli nałożyć mapę Śródziemia na naszą, prawdziwą Ziemię (w dużym przybliżeniu) i porównać niektóre zbieżności klimatyczne, botaniczne i zoologiczne, Shire, ojczyzna hobbitów, znajdzie się w umiarkowanej Anglii, Gondor w śródziemnomorskich Włoszech i Grecji, Mordor w zwrotnikowej Turcji i na Bliskim Wschodzie, Gondor Południowy na pustyniach północnej Afryki, Rhovanion w lasach wschodniej Europy i na stepach zachodniej i południowej Rosji, Rhun na stepach Kazachstanu, północne pustkowie – Forodwaith w norweskich fiordach, zaś półwysep Forochel na lodowcach Islandii. Według Tolkiena Shire znajduje się w okolicach angielskiego Warwickshire, Minas Tirith w Gondorze jest odpowiednikiem Bizancjum, :D a Isengard odpowiednikiem Wenecji. :D
CIOCIA WIKIPEDIA
MateuszKL
17-01-2010, 00:09
Teraz wiadomo, ale przed edycją, gdy widniał zamiast Isengardu "domek Sarumana", myślałem, że coś po prostu ostro nie doczytałem. :D
Gothmog spod Mins Tirith był komendantem Morgulu a po śmierci Czarnoksiężnika z Angmaru przejął dowództwo nad wojskami Mordoru w bitwie na Polach Pelenoru gdzie prawdopodobnie umarł
MateuszKL
17-01-2010, 18:29
Ok, zadawaj. Miałem nadzieje, że ktoś będzie się próbował bawić w określenie jego rasy - czego, jak wiadomo, nie wiadomo. ;)
A więc : Kim był Gram i co oznaczało jego imię w języki rohirrimów ?
PS:Ktoś kto czytał Dodatki będzie to wiedział ;)
MateuszKL
19-01-2010, 05:38
Gram - Wojownik, Król. :P
dobra w sumie zapytałem jeszcze kim był ( mój błąd mogłem sprecyzować pytanie ) czyli chodziło mi o króla jakiego kraju i czyim przodkiem był :D
Ale to mój błąd zadajesz ;)
MateuszKL
19-01-2010, 18:00
Podaj przykład bitwy morskiej stoczonej miedzy siłami dobra a Morgothem.
mateusz daj coś łatwiejszego , wszyscy wymiękają przy Twoich pytaniach :?
MateuszKL
22-01-2010, 17:53
Ehh, a to takie fajne pytanie.
Nie było takiej bitwy morskiej!
W Silu jest wyraźnie napisane, że słudzy Morgotha bali się wody i nigdy z jej strony nie próbowali atakować elfów i ludzi (było bodaj przytoczone w kontekście budowania przez siły dobra jakiejś wieży obserwacyjnej, mającej pilnować morza :) ).
Pytanie zastępcze, prościuteńkie:
Dzięki komu Valarowie przybyli z pomocą? ;)
Pewnie sie wygłupie ale jak dobrze pamiętam to Earendil z żoną i 3 towarzyszami
MateuszKL
22-01-2010, 21:04
Gdzie tam, chodziło mi właśnie o Earendila, wcale nie wymagam specjalnie precyzyjnych odpowiedzi. ;) Możesz zadać pytanie.
no to za karę :twisted: będzie coś łatwego ;)
Co to jest Telperion i Laurelin i jakie wpływ miały te "rzeczy" na porę dnią ( wiadomo dzień i noc ) w Valinorze :?:
MateuszKL
22-01-2010, 22:02
Są to drzewa Valinoru. Każde z nich świeciło 7 godzin, po czym proces ten powtarzało następne.
... co skutkowało ciągłym dniem w Valinorze ;)
Oczywiście zadajesz
MateuszKL
23-01-2010, 10:26
Nadszedł czas trudnych pytań. :twisted:
Jakie wiatry napływały do doliny Anduiny w czasach wojny o pierścień? 8-) I skąd się one brały?
nie no ja wymiękam....
Nie wiem skąd ty wiesz takie rzeczy także przeczytałem ksiązki Tolkiena ale na takie pytania to ty musiałes chyba po kilkanascie razy czytac jego książki 8-)
Zadaj cos innego bo tak nikt nie odpowie :)
Andsztal
23-01-2010, 19:57
No mogę spróbować.
Chodzi Ci o to, że Sauron od wschodu słał na zachód wyziewy z Amon Amarth? Czyli wiatry wschodnie wiały, tak dla uściślenia ;)
MateuszKL
24-01-2010, 11:59
Ciepłe wiatry od strony morza. :D
To teraz normalne pytanie:
Ile razy Valarowie przebaczyli Morgothowi?
Andsztal
24-01-2010, 12:25
Raz, co skończyło się kradzieżą Silmarilów i wojną domową między Elfami.
MateuszKL
24-01-2010, 13:28
Tak. Możesz zadać swoje pytanie.
Andsztal
24-01-2010, 13:45
Jak miał na imię dowódca armii Morgulu w Bitwie na Polach Pellenoru?
Był to Czarnoksiężnik z Angmaru a po jego śmierci dowódctwo przejął Gothmog
Andsztal
24-01-2010, 13:59
Dobrze, zadajesz.
Cirdan- z jakiej był rasy jak brzmialo prawdziwe jego imię i kim był ?
Wszystkie 3 aspekty musza byc poprawne ;)
Świętowit
24-01-2010, 15:46
Elf. Nówe. Żeglarz Szkutnik Władca Falas. Jesli odpowiedzialem poprawnie niech pyta kto pierwszy ten lepszy:P
poprawnie ale chyba to przekopiowałes z wiki co :D ?
To ja zadam w takim razie jeszcze raz w końcu kto pierwszy ten lepszy ;)
Co to jest Imladris ??
To takie proste , że nawet jak ktoś oglądał film to będzie to wiedział ;)
MateuszKL
24-01-2010, 17:03
Rivendell, miasto-sanktuarium elfów.
Świętowit
24-01-2010, 23:11
poprawnie ale chyba to przekopiowałes z wiki co :D ?
To ja zadam w takim razie jeszcze raz w końcu kto pierwszy ten lepszy ;)
Co to jest Imladris ??
To takie proste , że nawet jak ktoś oglądał film to będzie to wiedział ;)
Nie;P kiedys przeczytalem sobie wszystko co tylko dalo sie znalezc o srodziemiu i to akurat pamietalem;]
MateuszKL
24-01-2010, 23:25
Co Aragorn zawzięcie czynił po bitwie na polach Pelennoru?
hhmhm chodzi Ci o to że polował na orków i prowadził Wojnę z Haradem itd. ?
MateuszKL
25-01-2010, 22:37
Nie 8-)
Andsztal
25-01-2010, 23:59
Leczył?
MateuszKL
26-01-2010, 00:51
Tak. 8-) Zadaj pytanie, lecz na przyszłość podaj więcej szczegółów. ;)
Andsztal
26-01-2010, 13:38
Tak. 8-) Zadaj pytanie, lecz na przyszłość podaj więcej szczegółów. ;)
Będzie więcej. Nawet mi ten jednowyrazowy post nieładnie wygląda ;)
A teraz pytanie:
Kim był Salmar i co takiego wykonał?
MateuszKL
26-01-2010, 13:53
Duch służący Ulmowi. Stworzył mu specjalny róg, którego muzyki się nie zapominało.
Andsztal
26-01-2010, 16:18
Dobrze, zadajesz.
MateuszKL
26-01-2010, 18:57
Sauron, Gandalf, Manwe, Saruman, Meliana - kim byli? (np. elf, człowiek, koza itp...)
oczywiście że byli kozami :roll: na przyszłość zadawaj trudniejsze pytania :roll:
Odpowiedz bez patrzenia w książki do wiki itd. ( silla i inne ksiązki Tolkiena czytałem bardzo dawno ) czyli moge sie ośmieszyć ;)
Z tego co pamiętam to byli Majarami.
EDIT:Choć jak patrze że wypisałes jeszcze Manwe to chyba chodziło Ci o to że byli Ainurami a Majarowie są pomniejszymi ainurami
MateuszKL
26-01-2010, 22:19
Chodziło o nazwanie każdego pojedynczo, ale Twoja odpowiedź również jest poprawna. Proszę o zadanie pytania.
coś trudniejszego
Przez Elfów nazywany był Eriolem.
Proszę podać jego ' inne ' imię kim był i co zrobił/dokonał ?
MateuszKL
26-01-2010, 22:33
Pytałem o niego niedawno. Anglosas Ælfwine, który trafił do Śródziemia - no i potem znalazł prostą drogę.
Wnosze o usunięcie mateusza z tego konkursu bo za dużo wie :lol:
Oczywiście zadajesz :D
PS:To ja już nie wiem jakie pytanie zadać by Ciebie zagiąć Mateuszu ;)
MateuszKL
26-01-2010, 22:53
Gdy Frodo i Sam dotarli do Mordoru podsłuchali rozmowę dwóch orków. Byli to przedstawiciele dwóch odmian tych plugawych stworzeń. Podaj je i króciutko opisz, czym się charakteryzują.
edit:
PS:To ja już nie wiem jakie pytanie zadać by Ciebie zagiąć Mateuszu ;)
Proponuję pytania otwarte, albo pytania o to co przedstawiają jakieś wyjątkowo wyszukane ilustracje do świata Śródziemia. Na pewno nie pytaj mnie o to, o co ja pytałem stronę wcześniej. :D
Shagrat i Gorbag ?
Uruk-hai z Mordoru (czarny ork ) a drugi... też był chyba urukiem...albo orkiem ( nie jestem pewny do książki szukac mi się nie chce )
O to Ci chodzi ?
MateuszKL
27-01-2010, 16:19
Nie o to mi chodzi. Już po zejściu z gór, albo bodaj w trakcie schodzenia.
to nie wiem.....
Może jakaś mała podpowiedź ?
MateuszKL
27-01-2010, 23:11
Nie jestem w stanie ułożyć podpowiedzi. Chyba że... w moim wydaniu specjalnie do tego momentu jest zrobiona ilustracja(Amber).
Andsztal
28-01-2010, 00:56
Chodzi chyba o rozmowę dwóch orków jak Frodo i Sam byli już w Mordorze. Mieli chyba rozkaz szukać Golluma. Należeli do różnych plemion, jeden był mniejszy i był zwiadowcą i pamiętam, że był uzbrojony w łuk i bodajże miał długi nos labo coś w tym guście (dokładnie nie pamiętam). Drugi nieco był nieco większy (a więc wersja pewnie nieco bardziej bojowa) a uzbrojony był bodajże we włócznię albo w miecz. Obaj panowie niezbyt się lubili zaczęli się kłócić, większy mniejszemu zagroził, że na niego doniesie do Nazguli. Ostatecznie skończyło się to bójką i tym, że zwiadowca wycwanił się bo trafił adwersarza z łuku (a potem zwiał). Nie wiem czy dokładnie ci o to chodziło ale jak czytałem Trylogię to chyba gimnazjum zaczynałem a teraz to jestem w I liceum tak, że proszę o wyrozumiałość jakbym głupoty napisał ;)
MateuszKL
28-01-2010, 01:31
Chodziło właśnie o to. Dwa orki - zwiadowca i wojownik. Zadawaj. ;)
Andsztal
28-01-2010, 02:24
Co się stało z Legolasem i Gimlim już po śmierci Aragorna i dlaczego Gimli zdecydował się na taki los?
Legolas wraz z Gimlim opuścili Śródziemie a Gimli dotarł jako jedyny krasnolud do nieśmiertelnych krain
A dlaczego sie zdecydował to nie wiem...ale stawiam , że dlatego że Legolas jego ostatni najlepszy przyjaciel zdecydował sie opuścic Śródziemie więc gimli opuścił go wraz z legolasem
Andsztal
28-01-2010, 15:37
Los dobrze, motywacja była nieco inna. Tak więc na razie połowa odpowiedzi.
to takim razie jesli moja poprzednia odpowiedz jest błędna to moze chodzi Ci o to że pragnął zobaczyć znów jasne oblicze Galadrieli ?
Andsztal
28-01-2010, 19:09
Dobrze, zadajesz.
coś trudniejszego
Czy Frerin miał siostrę ?
Andsztal
28-01-2010, 22:29
Jako, że był bratem Thorina Dębowej Tarczy, a ten miał siostrzeńców Filiego i Kiliego to siłą rzeczy miał siostrę. Nazywała się Dis.
oczywiście ;) i była to jedyna ( albo jedyna wzmianka ) o krasnoludzkiej kobiecie
Andsztal
29-01-2010, 22:50
To może teraz nieco inne pytanie. Chyba można się odnosić do filmowej trylogii? Wprawdzie nie widziałem jeszcze aby ktoś to czynił ale zadam takie zadanie:
Wymień przynajmniej trzy niezgodności filmu z książką.
MateuszKL
30-01-2010, 10:43
Niech będzie coś takiego:
-o zwycięstwie pod Minas Tirith nie przesądziło "zielonkawe coś" - zostało zwolnione z przysięgi już po bitwie z piratami.
-Gothmog nie był żadnym orkowym szowinistą - w zamyśle Tolkiena być może był nawet człowiekiem z Haradu.
-pod Czarną Bramą armia sił dobra w rzeczywistości była ustawiona w dwóch grupach, na dwóch pagórkach.
Andsztal
30-01-2010, 11:09
Niech będzie coś takiego:
-o zwycięstwie pod Minas Tirith nie przesądziło "zielonkawe coś" - zostało zwolnione z przysięgi już po bitwie z piratami.
-Gothmog nie był żadnym orkowym szowinistą - w zamyśle Tolkiena być może był nawet człowiekiem z Haradu.
-pod Czarną Bramą armia sił dobra w rzeczywistości była ustawiona w dwóch grupach, na dwóch pagórkach.
Dobrze, choć kwestia rasy Gothmoga jest nierozstrzygnięta więc równie dobrze mógł być orkiem ale przychylam się do zdania, że był raczej Czarnym Numenorejczykiem (jak Usta Saurona) albo Haradrimem. Ale i tak filmowa postać Gothmoga plasuje się dosyć wysoko w rankingu moich ulubionych. ;)
Oczywiście zadajesz.
MateuszKL
30-01-2010, 12:02
Po śmierci namiestnika Denethora, kto oficjalnie, zgodnie z prawem, miał teraz sprawować władzę w Minas Tirith?
Boromir ? Ale on umarł w takim razie przywódctwo powinien objąc Aragorn
MateuszKL
30-01-2010, 13:49
Tylko w razie natychmiastowej koronacji, której Aragorn nie chciał...
Andsztal
30-01-2010, 14:28
Zgodnie z prawem władzę miał objąć Faramir.
MateuszKL
30-01-2010, 18:50
Nie pamiętam powodu (chyba dlatego, że po prostu nie był w stanie pełnić tej funkcji - pobyt w Domach Uzdrawiania), ale nie Faramir.
MateuszKL
30-01-2010, 21:04
Skoro Faramir nie, bo był chory, to co powiedzieć o Boromirze - skoro martwy był...
Jak na złość nie moge znaleźć książki ale jak sięgam daleko do tylu pamięcią to...denethor był ostatnim namiestnikiem a skoro ani aragorn ani faramir nie mieli zostac królami to ..... chyba nikt nie miał sprawować oficjalnej władzy denethor umarł i nie bylo juz wiecej namiestników
MateuszKL
30-01-2010, 21:21
Był taki jeden człowiek z południowego zachodu... :D
MateuszKL
30-01-2010, 21:33
Dobra odpowiedź.
gdby nie twoja podpowiedź to bym nie zgadł :)
Czyj język przypominał język Easterlingów ?
Andsztal
31-01-2010, 00:18
A nie przypadkiem język krasnoludów? Pewny nie jestem.
no no chyba udało mi się was zagiąc mateusz i Andsztal :lol:
Myślcie ;)
Andsztal
31-01-2010, 18:55
Dobra będzie strzał. Do języka ludzi z Dale albo Rohirrimów.
Andsztal
31-01-2010, 20:45
Dobra, chyba sobie przypomniałem... albo i się mylę ale powiem ;) Chodzi o Wosów z lasu Druadan?
Andsztal
31-01-2010, 21:24
Ech, czy twoje pytanie nie jest z deczka wydumane? Ale nic, dobra najpierw muszę poznać odpowiedź. Więc teraz nieco z głupa, język Haradrimów albo Variagów?
Nie i nie ;)
Pytania takie zadałem głównie myśląc o mateuszu ( przepraszam resztę ) który odpowiedział na moje pytanie jak go zagiąc powiedział , że proponuje pytania otwarte więc takie jest i tutaj :)
Jeśli do jutra nikt nie odpowie to zadam inne pytanie
MateuszKL
01-02-2010, 01:40
No wiesz, jak dobrze pamiętam z Sila albo NK, to język ten był podobny do języka Ludu Halethy - i to napewno - ale z pewnością chodzi Ci o coś innego...
oczywiście - jak widać nie było takie trudne- mateusz zadawaj ;)
MateuszKL
01-02-2010, 10:14
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Carn_dum.jpg
Co to za twierdza?
Ten typek na koniu przypomina mi Czarnoksiężnika z Angmaru więc może Carn Dûm ?
MateuszKL
01-02-2010, 12:20
Ta
MateuszKL
01-02-2010, 12:49
Easterling, więził Tuora...
MateuszKL
01-02-2010, 13:46
Podaj chociaż jeden element powtarzający się w Śródziemiu i bajce "Łazikanty" Tolkiena.
edit: kurde, miałem nadzieje, że was zagnę, a widzę, że łatwo można wyguglować. eh.
chodzi ci o postaci , rasy itd. czy jakies wydarzenia ?
MateuszKL
01-02-2010, 15:07
Element, a więc co chcesz...
Andsztal
01-02-2010, 21:18
W "Łazikantach" pojawia się zatopiony ląd. A więc mamy łącznik ze Śródziemiem przez Numenor.
MateuszKL
01-02-2010, 21:19
Jedziesz dalej (dobrze).
Z tego co pamietam to w Łazikantach była jakaś kraina Bogów na zachodzie co miało być Valinorem
Andsztal
01-02-2010, 23:14
Opisz krótko sposób sukcesji tronu w Numenorze.
MateuszKL
04-02-2010, 19:30
-należało tron oddać przed śmiercią, a nawet przed późną starością. (do pewnego czasu)
-początkowo tron obejmował najstarszy syn, lub najbliżej spokrewniona osoba płci męskiej, potem królem mogła zostać również córka króla - najpierw jeśli nie było syna, a później jeśli była po prostu najstarsza.
-jeśli taka córka nie wyszła za mąż, po pewnym okresie czasu traciła tron - po pewnym czasie tę zasadę zniesiono.
Andsztal
04-02-2010, 19:36
No, już traciłem nadzieję. Bardzo dobrze, mateuszu, zadajesz.
MateuszKL
04-02-2010, 19:45
Szukam ciągle czegoś, co jest nie do wygoglowania i jakoś kiepsko mi idzie...
No to coś prostego:
Kto się tu zmaga?
http://images4.wikia.nocookie.net/lotr/images/6/6e/Melkor.jpg
Andsztal
04-02-2010, 20:21
Fingolfin z Morgothem.
MateuszKL
04-02-2010, 21:11
Dobrze.
Andsztal
05-02-2010, 08:54
Ech, ja sobie Morgotha zawsze wyobrażałem nieco mniej demonicznie. Ale ta wizja też jest dobra.
Ale nie przedłużając:
Kto jako pierwszy umarł w Amanie? Pomijamy fakt, że śmierć w Śródziemiu to nie koniec egzystencji.
Andsztal
05-02-2010, 15:36
Nie, Finwe.
Był ktoś wcześniej kto zawitał do Sal Mandosa ;)
Już patrze do Silla ;)
EDIT: Jacyś hobbici chyba ( do silla nie patrzyłem :D ) , ale jacy to nie wiem
Andsztal
06-02-2010, 13:24
Sareth, jacy hobbici? :D . Nie o to mi chodzi.
MateuszKL
09-02-2010, 18:28
Hmm...
W jednej z wersji pewnego tekstu podobno jest wzmianka, że Melkor był więziony w Salach Mandosa po pierwszej porażce - co teoretycznie oznacza, że był jakby martwy (wiadomo jak interpretować śmierć nie-ludzi w Śródziemiu ;) ). Oczywiście to tylko dygresja, bo zapewne chodzi o jakąś oczywistą osobę i słynną sytuację, tylko jakoś sobie nie mogę tego przypomnieć. Wygląda na to, że czas zadać nowe pytanie.
Andsztal
09-02-2010, 21:12
Chodziło mi o Mirriel Serinde matkę Feanora. W Silu było napisane coś w rodzaju, że jej ciało pozostało niezmienione ale duch uleciał do Mandosu. ;)
Nowe pytanie? Zaczynam cierpieć na brak weny tak więc teraz jakieś proste. Bóg w mitologii Śródziemia to...
MateuszKL
09-02-2010, 22:08
Iluavatar
Andsztal
10-02-2010, 00:20
Mateuszkl zadaje.
MateuszKL
10-02-2010, 13:22
Podczas rozmowy z hobbitami, Gandalf sugerował pochodzenie Golluma i to skąd pochodzi. Co powiedział?
Golumm był hobbitem ,mam dokładnie przytoczyć słowa Gandlafa.
MateuszKL
11-02-2010, 21:16
Nie, masz jedynie odpowiedzieć także na drugą część pytania. :)
acha
Po chodził ziem leżących w środkowym biegu Anduiny.
MateuszKL
11-02-2010, 21:51
Ta
MateuszKL
15-02-2010, 14:53
Chyba zadajemy?
Oj sory mateusz zapomniałem o tymXD
Zadawaj ty. :D
Mateusza chyba nie więc ja zadam pytanie ( wybaczcie :D )
Kto w znacznej części sporządził księge o krasnoludzkiej koloni w Morii ?
Kto zdradził Morgothowi gdzie leży Gondolin, i oczywiście jaki sposobem tam trafił
MateuszKL
20-02-2010, 09:04
Maeglin. Mieszkał początkowo w Nan Elmoth, jednak uciekł z mamą przed tatem. W Gondolinie pełnił funkcje geologiczne i często łamał prawo wybierając się poza krąg gór. Tam złapały go orki i przerażony wizją tortur elf zgodził się na wydanie ukrytego miasta.
MateuszKL
20-02-2010, 19:52
Gdy wybierano się pod Czarną Bramę niektórzy planowali zrobić wypad do Minas Morgul. Dlaczego tego nie uczyniono i kto był temu najbardziej przeciwny?
MateuszKL
23-02-2010, 05:47
Co jest?
kamilios
23-02-2010, 10:25
Nie uczyniono tego, bo zwrócili by w tedy uwagę oka na Froda. Przeciwny temu był Gandalf(jesli dobrze pamiętam).
MateuszKL
23-02-2010, 15:58
Dobra odpowiedź. Zadajesz.
kamilios
24-02-2010, 20:58
Jak Valarowie wypędzili Melkora(Morgotha) z Ardy?
Skuto go Angainorem i następnie wyrzucono po za Arde ( ucinając jeszcze stopy i coś tam jeszcze ale nie pamiętam juz z silla )
kamilios
24-02-2010, 21:41
Zadajesz
Mateuszu i jak Ci wychodzi szukanie pytań nie do wygooglowania ? Bo mi kiepsko żeby nie powiedzieć ****owo
Kim był syn Złego Losu ?
MateuszKL
25-02-2010, 14:50
Syn złego losu to Turin. A następne pytanie niebawem chyba zobaczysz. :P
na co jeszcze czekasz z tym pytaniem mateuszu :D ?
MateuszKL
25-02-2010, 22:21
Chęć Eowiny do wzięcia udziału w wojnie była z pewnością dziwna i wpłynęło na nią kilka czynników. Jaki był ten najgłębszy i najbardziej znaczący?
Hmm możliwe , że chodzi Ci o to , że Aragorn odrzucił jej miłośc przez co sprawił jej zawód ?
MateuszKL
27-02-2010, 13:39
Chodzi o głębszy.
Eowina bała się "zamkniętej klatki", bała się zamknięcia w samotności skazana na pielęgnowanie schorowanego króla.
Wpływ na nią miały też kłamstwa które Grima sączył w uszy Theodena, jak i to że pokochała w Aragornie dumę i wielkość
MateuszKL
27-02-2010, 14:52
No nieźle, chodzi o kłamstwa Grimy. :)
Zadajesz.
Jakie plemię udało się do Numenoru razem z Dunedainami?
MateuszKL
06-03-2010, 06:46
Nie wiem o co chodzi.
Ja też nie, w ogóle to jakieś plemie zamieszkiwało oprócz dunedainów Numenor ? Sill nic o tym nie wspomina
W Silu jest na ten temat niewiele, więcej jest w niedokończonych opowieściach, w rozdziale .pt Druedainowie.
Chodzi o nich jest tam napisane że za zasługi w walce z Morgothem mogli sie przenieść z Edainami na Numenor, który opuścili jeszcze przed upadkiem
Kiedy Dunedainowie to są właśnie Edainowie....
Tak Dunedainowie to Edainowie ale mi chodziło o DRUEDAINÓW, czytaj wyraźnie
Rzeczywiście przeczytałem tylko 2 człon Twojego zdania , przepraszam ;)
Dobra skoro już wszystko jasne zadaj inne pytanie
kto stworzył krasnoludów?
Kogo zaatakował Beren przy Sarn Athrad ?
MateuszKL
08-03-2010, 00:10
Krasnoludy
nie inaczej , zadajesz mateuszu
MateuszKL
08-03-2010, 20:44
Podaj dzień urodzin Bilba.
To był najprawdopodobniej 22 IX jak dobrze pamiętam, w tym samym dniu urodził się i frodo
MateuszKL
08-03-2010, 21:03
Tak
Przez jaki okres czasu Ostatni Sojusz oblegał Barad-Dur, przed bitwą na stokach Orodruiny?
MateuszKL
08-03-2010, 21:13
Chyba 7 lat.
MateuszKL
08-03-2010, 21:22
Właściciel Rozbrykanego Kucyka nie spełnił obietnicy danej Gandalfowi. Jak ten drugi, w związku z tym, groził mu (w rozmowie z bodaj hobbitami)?
Znalazłem! :D
W liście do froda napisał cytuję: "...Gdyby przegapił tę sprawę, upiekę go żywcem" Drużyna Pierścienia, Rozdział 10
MateuszKL
08-03-2010, 21:37
Ta, pamiętam jeszcze lepszy "upiekę głupca na wolnym ogniu". :P
Zadajesz
Z kąd Elendil wypatrywał nadejście Gilgalada przed wyruszeniem przez Góry Mgliste?
MateuszKL
08-03-2010, 21:50
Skąd ;) A na pytanie nie znam odpowiedzi. :D
Spoko czasem się błąd wkradnie.
Z wichrowego czuba Amon-Sûl
Zadawaj :)
MateuszKL
08-03-2010, 21:56
Hehe, a czemu nie czekałeś na odpowiedź kogo innego? :D
No to zadam. :)
Do czego używany był Palantir w wyżej wspomnianym Amon Sul?
Kryształ był używany do kontaktu, głównie z białymi wieżami, ale najczęściej z południową częścią królestra (Gondorem), dokładniej z Osgiliath gdzie znajdował się najważniejszy z "Widzących Kamieni".
MateuszKL
08-03-2010, 22:00
Ta
Rohirimowie przybyli z północy, na pomoc Gondorowi w bitwie z... i gdzie?
MateuszKL
08-03-2010, 22:07
Z całą pewnością w bitwie na polach Pelennoru, ale także w bitwie na polach Celebrantu.
edit: czyli najechani przez Mordor i Balków.
Właśnie o Celebrant chodzi, a wiesz z kim?
MateuszKL
08-03-2010, 22:11
Edycja poszła.
MateuszKL
08-03-2010, 22:19
Podczas kontaktów ze smokiem, poza kontaktem fizycznym, czego należy się jeszcze z ich strony obawiać?
To mnie położyłeś tym pytaniem, nie mam pojęcia :)
Pomyślę, przez noc może coś mi przyjdzie do głowy :)
MateuszKL
08-03-2010, 22:31
Na podstawie rozmowy ze Smaugiem... :)
Tak podejrzewam, tyle że nic takiego bym powiedział ważnego mi do głowy nie przychodzi :)
Jak dobrze pamiętam to smoki były bardzo mądre i potrafiły zrobić komuś mętlik w głowie. Możliwe , że chodzi Ci właśnie o to bo w Hobbicie nie zauważyłem żadnych konkretów, ale pamiętam , że przez rozmowę ze Smaugiem , Bilbo zaczął się zastanawiać czy krasnoludy go nie oszukały
Masz chyba rację Sereth, ja właśnie też czaiłem, że przez rozmowę, ale nie wiedziałem co mógł zrobić :)
MateuszKL
09-03-2010, 15:11
Tak - robił mętlik w głowie i dodatkowo można jeszcze rzec, że potrafił podczas, z pozoru niegroźnej rozmowy, wyciągnąć dość istotne informacje. Zadajesz. ;)
Że tak powiem domek na Mumakilach/Olifantach
Raczej wieża :) ale zadajesz odpowiedź w sumie poprawna ;)
Zejdźmy się na "umocnienia" :)
W Shire (już po władcy pierścieni) zakwitło jedyne tam drzewo tego gatunku, poza nim występowało ono jeszcze tylko w jednym miejscu w Śródziemiu dodam, że zostało ono przywiezione właśnie z tego jedynego miejsca w postaci nasionka. Jakie to drrzewo?
Był to Mallorn przywieziony z Lorien, będący darem Galadrieli
Dobrze Faramir :)
Zadajesz
Co sie stało według lengendy z Amrothem?
MateuszKL
10-03-2010, 07:35
Ehh, z tym Amrothem to nie wiem co było legendą, a co realem.
Może jego wskoczenie do wody podczas sztormu i próba dopłynięcia do Edhellond (co zakończyło się śmiercią)?
MateuszKL
10-03-2010, 12:19
Jaka bitwa z reala - być może - natchnęła Tolkiena do opisu bitwy na polach Pelennoru?
Pola Katalunijskie inaczej starcie zwane jest bitwą pod Chalons 451 r.
MateuszKL
10-03-2010, 16:41
Ta
Z racji tego, że ja nie mam takiej wiedzy o Środziemniu proszę aby pytanie zadał kto inny. Przepraszam za problem :P
To skoro nikt nie zadaja, to ja się odważę :)
Tom Bombadil "interwenjował" podczas całej akcji (książki) dwa razy, kiedy (przed/po jakimś wydarzeniu) i gdzie?
MateuszKL
10-03-2010, 22:03
Oj, czytałem to po pijaku (inaczej się nie da przedrzeć przez nudnawe strony 70-150), ale, jak dobrze pamiętam, to:
1. Gdy drzewko w lesie dorwało Froda (albo Sama, ale raczej Froda). Czyli tuż po wymarszu - w tym strasznym lesie (które kiedyś było częścią Fangornu).
2. Gdy upiór z kurhanów miał już hobbity złapane, jeden z nich (Frodo? raczej on) przypomniał sobie słowa przywołujące Toma.
w tym strasznym lesie
W Starym Lesie :)
Zadajesz
MateuszKL
11-03-2010, 16:11
Znajdź odpowiednik Minas Tirith z naszego świata.
Rozumiem , że chodzi Ci o te Minas Tirith w Gondorze ?
Jeśli tak to odpowiednik jest bodajże Bizancjum ( :?: )
MateuszKL
11-03-2010, 18:11
No
Czego dotyczy ten cytat ?
Tam dokonał się los potwora, ale i Ekthelion, wciąż w pancerz odziany, utonął
Dotyczy pojedynku Ectheliona z wodzem Balrogów, chyba Gothmogiem. Podczas starcia jak jest wyżej napisane ponieśli śmierć.
Co miało się stać wg legend (ludzi znad Esgaroth), gdy krasnoludy powróciły pod Samotną Górę?
Rzeki miały spłynąć złotem
kto zdradził miejsce pobytu grupy Turina na Amon Rudh?
Jakiś krasnolud, w którego domu mieszkał on razem z resztą banitów, z imienia go nie podam. W kązdym bądź razie zdradził ich orkom.
Brawo fakty znasz dobrze ale w moim pytaniu chodzi o imie tego krasnoluda
No to szukamy po książkach :) jak zrobię lekcje to znajdę :)
MateuszKL
15-03-2010, 16:20
Mîm
MateuszKL
15-03-2010, 19:15
Gdy Istari przybyli do Śródziemia, u którego z nich Cirdan zobaczył największy potencjał i wręczył "upominek"?
MateuszKL
15-03-2010, 21:45
Ta
Po jakim wydarzeniu zabiła się Niniel ? I jak na to zareagował Turin ?
MateuszKL
15-03-2010, 21:55
Po dowiedzeniu się, że żyła w związku z bratem.
Turin natomiast po dowiedzeniu się o tym rzucił się na swój miecz.
A to wszystko wydarzyło się po śmierci Glaurunga.
MateuszKL
15-03-2010, 22:32
Czy w trzeciej erze Valarowie wpływali w jakikolwiek sposób na Śródziemie?
Ja bym się wyraził, że nie, ale należy pamiętać, że ok. 1000 roku wysłali do śródziemia majarów - Istari.
Wysłanie pięciu Istarich można uznać za "pomoc" od Valarów dla Śródziemia, gdyż Sauronowi przeciwstawiały sie istoty o tej samej sile( Sauron jak i Istari byli majarami)
MateuszKL
16-03-2010, 14:59
Ech, zapomniałem o Istari, bez nich musielibyście głębiej szukać.
Vlad pomimo ich przytoczenia podał złą odpowiedź, więc Faramir zadaje.
co oznacza Orthank w mowie Rohirimów?
MateuszKL
16-03-2010, 21:51
Chytra Głowa
MateuszKL
17-03-2010, 23:46
Czy w książkowej wersji bitwy o Helmowy Jar sukcesy sił zła były w pewnym momencie tak duże jak w filmie? uzasadnij
Nie. Uruk-Hai w książkowej wersji nie przebili murów, tylko zaczeli się wdzierać przez otwór, którym wypływał Śnieżny Potok, tak więc ludzie z rohanu mieli większą możliwość manewru. Pomimo, że w książce jest mowa o "ogniach sarumana", to były one raczej dla obniżenia morale, a nie dla niszczenia murów, pozatym wspomniano o nich dopiero po tym jak wojska białej ręki wdarły się do grodu.
MateuszKL
18-03-2010, 15:51
No, ta.
Podaj trzy sytuacje, w których Gandalf "dosiadał" orła w trylogii, nie koniecznie było o tym napisane bezpośrednio, czasem to sam czarodziej opowiadał o tym wydarzeniu.
1. Podczas ucieczki z Orthanku
2.Gy leciał ratować Froda z pod góry przeznaczenia
3. Gdy Gwaihir zabrał go z wieży krasnoludów po walce z Balrogiem z Khazad Dum
Ile bitew stoczono na ziemiach Shire'u, i co wynaleziono poczas jednej z nich