PDA

Zobacz pełną wersję : Frakcje - 32 frakcje grywalne

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

Arroyo
03-10-2013, 16:19
Póki co opisy frakcji nowych barbarzyńskich są dość... ubogie jak dla mnie, może się dowiemy więcej wkrótce.

Ashvin
18-10-2013, 16:19
yea! :D ciekawe jak tam reszta , czy niczego nie spieprzyli

Stalowy Karaluch
18-10-2013, 16:42
Czy Selucydów trzeba ściągać jak DLC czy z automata sie zainstaluje?

Kerdej
18-10-2013, 16:45
W moim przypadku samo pobrało, nawet w trakcie gry pojawił się komunikat o ściągnięciu Selucydów.

Stalowy Karaluch
18-10-2013, 16:53
Faktyczne u mnie też tak było :)

mpawel5
18-10-2013, 21:39
Witam!
Seleucydzi odblokowani, ale gra nimi to jakas masakra( wojne wypowiada kilkanaście frakcji). Ma ktoś jakies pomysły jak sobie radzic na początku??

Samick
18-10-2013, 22:09
Mnie się sympatycznie gra. Szybko rozegrana akcja dyplomatyczna powiększyła grono moich satrapii oraz skarbiec do 13 tysięcy (poziom b.trudny). Wyprawa karna powiększyła terytorium. Powolutku zmuszam do defensywy Egipt i w zasadzie mam spokój. :)

mpawel5
19-10-2013, 13:58
Co to znaczy szybko rozegrana akcja dyplomatyczna?? Mi satrapie ogłosily niepodleglosc i sa automatycznie w stanie wojny. Może więcej szczegolow moglbym prosić.

adriankowaty
19-10-2013, 14:48
Darujmy sobie satrapów. Kluczem do sukcesu jest likwidacja Egiptu. Potem zgniecenie Persów i Partów i w zasadzie mamy już większość terytorium Azji.

Samick
19-10-2013, 16:21
Co to znaczy szybko rozegrana akcja dyplomatyczna?? Mi satrapie ogłosily niepodleglosc i sa automatycznie w stanie wojny. Może więcej szczegolow moglbym prosić.

Szybko tzn. w pierwszej turze.

Emiliusz
19-10-2013, 19:25
Ale koledze chodziło zapewne o to jak udało Ci się tego dokonać ;) Również próbowałem takie coś osiągnąć, lecz nikt nie zgadza się dobrowolnie na bycie moją satrapią :)

Asuryan
19-10-2013, 19:42
Podejrzewam że kluczowym pytaniem nie jest w tym przypadku "jak", a "na jakim poziomie trudności" :mrgreen:

Ituriel32
19-10-2013, 22:12
Nie pozostaje w zasadzie do powiedzenia nic, oprócz gratulacji dla Samicka.

Ja grając Selkami po 5 turach miałem już pięć aktywnych wojenek. A po 20 turach tylko bagatela jedenaście. Później wskaźnik ten nie spadał mi poniżej trzynastu.
Żeby było śmieszniej nie zaatakowałem nikogo. :roll:
Ja traktuję ziemie moich sojuszników, protektoratów i satrapi jak swoje własne. Zawsze włączam się gdy ktoś ich zaatakuje.

Samick
19-10-2013, 22:33
Podejrzewam że kluczowym pytaniem nie jest w tym przypadku "jak", a "na jakim poziomie trudności" :mrgreen:

Poziom bardzo trudny. Napisałem o tym w nawiasie w przedostatnim swoim poście. :P

Ale koledze chodziło zapewne o to jak udało Ci się tego dokonać ;) Również próbowałem takie coś osiągnąć, lecz nikt nie zgadza się dobrowolnie na bycie moją satrapią :)

Metoda prób i błędów, wyciskanie z umów handlowych maksymalnego grosza, potem dorzucanie tego grosza do niektórych umów handlowych (tych "Wysoko" chcianych) połączonych ze zgodą na bycie satrapią.

Ja traktuję ziemie moich sojuszników, protektoratów i satrapi jak swoje własne. Zawsze włączam się gdy ktoś ich zaatakuje.

Ja sobie daruję bardziej oddalone satrapie. Nie widzę zwyczajnie sensu w bronieniu wszystkiego. Sun Tzu (a może to był Fryderyk Wielki? A może Kageyama? Niech będzie Sun Tzu, on wiele mądrych rzeczy napisał) stwierdził: kto broni wszystkiego, ten nie (o)broni niczego (czy jakoś tak). Wychodzę z podobnego założenia. Satrapię to dla mnie strefa buforowa oddzielająca mnie od świata, w czasie gdy zmagam się z Ptolemeuszami. Stracę jakąś? Trudno, kiedyś odzyskam.

Ituriel32
19-10-2013, 22:48
W zasadzie to te dalsze (wschodnie) satrapie mnie zaatakowały. A ja broniłem tylko tych 3 najbliższych co zostały.

Asuryan
20-10-2013, 00:32
Poziom bardzo trudny. Napisałem o tym w nawiasie w przedostatnim swoim poście. :P
Na starość chyba mnie ślepota dopada :oops:

Darujmy sobie satrapów. Kluczem do sukcesu jest likwidacja Egiptu.
A jeszcze wcześniej Cypru. Dodatkowa kasa za wypełnienie pomniejszych zadań (w tym wypadku panowanie nad całą tą prowincją) zawsze się przydaje.

Samick
20-10-2013, 10:34
Misje poboczne to ciekawy sposób uzupełnienia skarbca, ale wolę własne tempo podbojów, które nie wymaga ode mnie czasami wojny na wszystkich frontach albo wydawania 20000 za umowę, która da mi 100 do dochodów. :P

leo
21-10-2013, 15:44
Seleucydzi to bardzo fajna frakcja do gry. Można się bawić w rozwój w wiele stron. Rozpoczynałem nimi już 2 gry i się potoczyły zupełnie różnie. Za 1 razem pomaszerowałem na Egipt " olewając" wschodnie buntujące się satrapie tworząc z Medii ( za sowitą opłata - za pokój bodajże 5k złotka) pas buforowy . Tak się walki potoczyły że po podboju Egiptu wylądowałem w Macedonii po drodze zdobywając Ateny. Druga gra natomiast to rezygnacja z walki z Egiptem i marsz na wschód - masa starć i ciężkich walk z kolejnymi satrapiami aż wylądowałem w Baktrii. Jak na razie najwięcej zabawy w R2 mam własnie Seleucydami . Każda gra może potoczyć się na wiele sposobów i o to chodzi . Na początku może być dosyć ciężko ale warto rozbudować flotę. Przed moją flota uciekają wszystkie frakcje ... ciekawie to wygląda gdy wszystkie floty wrogów są poza zasięgiem ;-p i gdy tylko moi się pojawiaja to wieją gdzie pieprz rośnie.

Chaak
22-10-2013, 20:23
Jak myślicie jakie frakcje będą w kolejnych DLC? Mi się wydaje, że z czasem dostaniemy Baktrię i Odrysów na tej zasadzie co Selucydów, a do tego jakieś "paczki" plemion iberyjskich i może kogoś z Arabii, bo w tych regionach nie ma nikogo grywalnego.

Ituriel32
22-10-2013, 20:37
Ja bym chciał 2-gi grecki pack w skład którego weszły by: Syrakuzy, Grecy Bosporańscy i Massalia.
Bo ten pierwszy troszkę nudny wyszedł, bo mieliśmy w jednym miejscy 4 nacje bardzo podobne do siebie. W jednostkach, technologiach i ogólnym prowadzeniu. Co jest jak najbardziej logiczne i właściwe.

Umbrecht
22-10-2013, 21:48
Hej, kto może niech sobie pobierze wydany dziś przez CA za darmo na Steam dodatek DLC z Culture Packiem - Nomadic Tribes.
Dodaje 3 frakcje i jest całkiem za darmo do chyba 29 października.

Właśnie pobrało, wygląda bardzo fajnie, wśród frakcji jest plemię Scytów.

Pobieramy przez kliknięcie PPM na Rome 2 w bibliotece Steam i wybranie View Downloadable Content a potem przenosi nas do Store Steamowego.

KLAssurbanipal
22-10-2013, 21:53
Pojawiły się infromacje o zapowiadanym DLC, które można pobierać. Możliwe, że będzie to do pobrania za darmo.

http://farm4.staticflickr.com/3760/10422549623_dc0ef7838f_z.jpg

Informacje, screeny i trailer:

http://store.steampowered.com/app/258270

http://wiki.totalwar.com/images/3/3c/TWRII_Nomads_Massagetae.PNG

The Massagetae

“Power, Independence, Defence”

The Massagetae are a fierce nomad tribe with a long history of destroying civilized armies, as their utter crushing of Cyrus the Great and his Persian army attests. From their steppe homeland, they have the power to sweep down on nomad and settled enemies alike, taking what they will and moving swiftly on to new victories and new conquests. By using their strengths as horsemen, there is little they cannot achieve.

Historically, there is a good chance Herodotus was confused about the identities of the various steppe peoples. While he used the term Massagetae to describe these people, a word that translates as “great Getae", the original Getae were a Dacian tribe, not Scythian or nomadic. Herodotus also described them as living beyond the Caspian Sea. He did, however, say that they resembled the Scythians but with their own customs and practices. In particular, he mentions strange funeral rites that involve cooking and eating important men who die honourably. Quite sensibly, any who died of horrid diseases were not eaten…

As a nomadic people, The Massagetae are adept raiders, and capable of recruiting troops at a rapid rate from their home province. Their pastoral lifestyle leads to greater profit through an abundance of livestock, and their fierce sense of independence means they will fight hard to preserve their territory. At the diplomatic table however, they find it hard to curry favour with the Eastern Peoples, who frown upon their nomadic lifestyle.

http://wiki.totalwar.com/images/b/bb/TWRII_Nomads_Roxolani.PNG

The Roxolani

“Persistence, Commerce, Conflict”

The Roxolani or ‘Bright Alans’ are a Scythian-speaking collection of tribes of the Sarmatian people. As might be expected of steppe nomads they are fine horsemen, ruthless warriors, and merciless towards their enemies. Like all steppe nomads, there are many forces drawing them south and east away from the steppes: the prospect of easy pickings from soft and sedentary civilized people is foremost among these reasons.

The harsh reality of steppe life and tribal politics is that tribes have to be aggressive, or be crushed by other steppe tribes. The Roxolani were sometimes allies of the Dacians, and fought alongside them against the Romans. There are Roman claims that Legio III Gallicia and its supporting auxiliaries destroyed a 9,000-strong raiding force of Roxolani in 69 AD. This sounds more like the destruction of a complete cavalry army; however, the Roxolani took their revenge a generation later by wiping out Legio XXI Rapax. The Romans came to consider the Roxolani a threat and, while recruiting some as auxiliaries, fortified their frontiers against them. These masters of bow, lance and horse offer a significant threat to less mobile forces.

As a nomadic people, The Roxolani are adept raiders, and capable of recruiting troops at a rapid rate from their home province. Keen to expand, they are also accomplished traders and fierce warriors, and they fight with great zeal in foreign territory. However, as a result of their expansionist ways, they must work harder to gain the trust of other nomadic tribes.

http://wiki.totalwar.com/images/1/11/TWRII_Nomads_Scythia.PNG

Scythia

“Craftsmanship, Pride, Might”

In their own eyes, the Royal Scythians are better than everyone else. This is not their problem, but a simple truth. All other tribes, even other Scythians, are no better than slaves and deserving of the same level of consideration, which is to say absolutely none: such is the fierceness of their pride.

According to legend, all Royal Scythians are descended from Colaxais, the youngest of three brothers, and the one who was given divine golden gifts. The favour of the gods has stayed with his descendants ever since. Golden they might be, but the Royal Scythians can still see that there are rich pickings to be had among the ‘civilized’ folk to the south and west of their steppes.

The Scythians were regarded as dangerous barbarians by the Greeks and other civilized peoples, and when faced with the crushing charge of the Scythian Royal Horse, few would disagree. The writings of Herodotus explain nearly all of Scythian culture by reference to Greek equivalents, and the Scythian versions are usually found wanting. To be fair, Herodotus was a product of his time and background. Nonetheless, the Scythians do seem to have been uniquely uncompromising in their approach to war and personal violence, and this seems to have added to their aura of dread.

As a nomadic people, The Scythians are adept raiders, and capable of recruiting troops at a rapid rate from their home province. They are noted for their craftsmanship and the profit this brings, and their skill with the bow is known far and wide. However, their culture lies at odds with that of the Hellenic States, resulting in a lack of common ground in parley.

Asuryan
22-10-2013, 22:09
Faktycznie za darmo, ale podobno tylko do 29 października. Czyżby forma rekompensaty za wydanie bety i nerwy zszargane kolejnymi patchami, które do tej pory wszystkiego nie naprawiły? :D

K A M 2150
22-10-2013, 22:11
To DLC działa na tej zasadzie, że każdy kto je pobierze do 29 października ma je już za darmo na zawsze. Podobna zasada jak z Grekami, tylko zamiast dnia premiery mamy 29 października. Po tym dniu trzeba będzie już DLC kupować.

Asuryan
22-10-2013, 22:14
Pobieramy przez kliknięcie PPM na Rome 2 w bibliotece Steam i wybranie View Downloadable Content a potem przenosi nas do Store Steamowego.
Ewentualnie przez LPM na DLC z prawej strony biblioteki po wybraniu gry. Szkoda tylko, że zarówno to dlc, jak i ostatnie free-lc z Selucydami nie dodaje żadnych nowych osiągnięć steama.

Asuryan
22-10-2013, 23:00
Według mnie jakaś frakcja z Iberii jest niemal pewna, skoro nawet ich jednostki mają "iberian" w nazwie. Raczej jedna, bo kilka to by były klony. Do tego pewno Baktria i jacyś nomadzi z pustyni (może coś z Arabii, może Masesyliowie)

Sanvone
22-10-2013, 23:43
Ja bym chciał 2-gi grecki pack w skład którego weszły by: Syrakuzy, Grecy Bosporańscy i Massalia.
Bo ten pierwszy troszkę nudny wyszedł, bo mieliśmy w jednym miejscy 4 nacje bardzo podobne do siebie. W jednostkach, technologiach i ogólnym prowadzeniu. Co jest jak najbardziej logiczne i właściwe. Ja jeszcze do tego dodałbym Pergamon bo lubię ich kolorystykę :3. Knossos gdyby dodać im regularnych łuczników też źli by nie byli. Ale najbardziej ciekawa wydaje się Kimmeria (Grecy Bosporańcy). Iberia to pewniak. Myślę, że Nova Carthago i jakieś plemiona afrykańskie też złe by nie były. No i więcej barbarzyńców z germanii, galii i wysp brytyjskich.

Ituriel32
23-10-2013, 17:01
W zasadzie to zamiast kulturowych paczek wolałbym nacje z łapanki.
Czyli np. Iberów + Etrusków + Dacje + ktoś z Afryki.

Myrkull
23-10-2013, 17:55
Patrząc na zawartość to można stwierdzić że to DLC powinno być darmowe bez limitu czasowego.

McAbra
23-10-2013, 18:17
No tak, nie ma to jak szukać dziury w całym. :)

Samick
23-10-2013, 19:20
Nie odczuwałem tych wszystkich błędów, o których pisaliście, ale na miejscu malkontentów traktowałbym to jako wyrównanie strat moralnych.

Specjalna tradycja armii nomadów w rzeczywistości jest taka fajna jak się wydaje?

PS. Połączyłem tematy od frakcjach.

Kerdej
23-10-2013, 20:01
Patrząc na ilość dostępnych frakcji teraz, a obaw sprzed kilku miesięcy odnośnie tylko 10 frakcji grywalnych za darmo i reszcie w DLC, można chyba spokojnie powiedzieć, że jest ich w moim odczuciu więcej, niż będzie mi się chciało ograć. Inna sprawa, że wygląd interfejsu i te mini obrazki symbolizujące budynki i technologie, zabiera całą przyjemność z budowania odmiennych budynków i różnic kulturowych między frakcjami.

Shane
23-10-2013, 20:36
Wolalbym,zeby dali polowe z tych frakcjii,ale dopieszczonych,a sama gre ukonczona.

Asuryan
23-10-2013, 23:50
Specjalna tradycja armii nomadów w rzeczywistości jest taka fajna jak się wydaje?
+ 2 do ilości rekrutów na turę w rodzimej prowincji, czyli możliwość wystawienia pełnej armii w 4 tury faktycznie jest bardzo fajna.

KLAssurbanipal
26-10-2013, 22:54
Też tak macie, że w Custom Battles te 3 nowe frakcje mają tylko kawalerię? W kampanii mają też trochę piechoty.

Asuryan
27-10-2013, 00:04
Tak, faktycznie bardzo biednie to wygląda. Dobrze że w kampanii jest większy wybór jednostek.

Vlad
02-11-2013, 14:35
:( Grałem zamiast od czasu do czasu na newsy zerknąć i przeoczyłem ten "pakiet nomadów"... Czy jest jakiś sposób na ściągnięcie nomadów po 29 października? pomóżcie proszę...

Asuryan
02-11-2013, 14:53
Tak, jest - za jedyne 7,49 euro.

Aztec
02-11-2013, 14:54
Oczywiście, że jest wystarczy kupić za 7,49 oiro :)

Vlad
02-11-2013, 16:11
:o ale mnie oświeciliście
nie chodzi o 7 euro ale o to ze nie mam możliwości zakupu przez steam

Il Duce
02-11-2013, 22:26
Za jedyne 7 euro dostajemy parę nowych jednostek, i 3 frakcje. Istna promocja. Pomijając fakt że wszystkie frakcje zostały już dawno odblokowane. Jak wszystkie dlc mają wyglądać w taki sposób to niech nie liczą na zysk.

Ituriel32
02-11-2013, 22:38
Takie dlc są dla ludzi z zachodu i osób leniwych, takich jak ja. Po doświadczeniach z empire dałem sobie spokój z modami. :(
Będzie promocja świąteczna albo kiedy wyjdzie dodatek to będą super tanie i wtedy pewnie je zakupię.

Asuryan
02-11-2013, 22:40
Istna promocja.
Promocja na to DLC to była do 29 października.

Aztec
03-11-2013, 12:09
:o ale mnie oświeciliście
nie chodzi o 7 euro ale o to ze nie mam możliwości zakupu przez steam

Po Twoim pierwszym poście mogliśmy wywnioskować, że masz problemy z zakupem?

Vlad
03-11-2013, 21:50
Nie pytał bym a kupił bez pytania Aztec. "czy jest możliwość ściągnięcia nomadów po 29 października"? to chyba jasne.
widać wiele tu pobitych szczeniaków zagląda i tak też właśnie mnie oceniłeś:)

Asuryan
03-11-2013, 22:40
Mogę się spytać z jakiego powodu nie możesz dokonać tego zakupu za pomocą PayPal?

Vlad
04-11-2013, 10:14
Pewnie że tak. Jestem incognito.. Nie posiadam bankowego konta a preorder zakupił mi znajomy...
Gdyby można było w steam zakupu dokonać przez sms, nie pisał bym o tym.

Asuryan
04-11-2013, 10:24
W takim przypadku pozostaje tylko znów poprosić o pomoc znajomego. Z tym że ja na Twoim miejscu zaczekał bym do obniżki, bo około 30 zł za 3 frakcje z okrojonymi jednostkami na multi to dość dużo. Żeby nie przegapić okazji, dodaj sobie to dlc do listy życzeń na steam - w momencie jej wprowadzenia otrzymasz mail.

darius_d
05-11-2013, 17:39
Witam szanownych właścicieli Rome 2.
Dotąd mężnie opierałem się gorączce zakupów TWR2, ale i na mnie przyszedł czas by sypnąć CA groszem za ich pracę.

I tu moje pytanie - przy premierze oferowane były dodatkowe nacje - Grecy, oprócz tego są inne dodatki. Jednak w sklepach internetowych w formie pudełkowej jest tylko sama podstawowa gra - czy dodatki są do ściągnięcia wyłącznie poprzez Steam lub ze strony CA?

Samick
05-11-2013, 17:42
Tylko ze STEAM.

Ituriel32
05-11-2013, 17:43
Ze stema za opłatą pakiet grecki i nomadów.
Pont (?) i Seleucydów pobierze ci sam po zainstalowaniu gry.
Pojawiła się może już informacja jaka ma być ten trzeci darmowy (1 frakcyjny) dlc? Cz najprawdopodobniej będzie razem następnym pakietem kulturowym?

Vlad
12-11-2013, 11:09
W takim przypadku pozostaje tylko znów poprosić o pomoc znajomego. Z tym że ja na Twoim miejscu zaczekał bym do obniżki, bo około 30 zł za 3 frakcje z okrojonymi jednostkami na multi to dość dużo. Żeby nie przegapić okazji, dodaj sobie to dlc do listy życzeń na steam - w momencie jej wprowadzenia otrzymasz mail.

Jak mogę dodać to dlc do listy zyczeń na steam???

Asuryan
12-11-2013, 15:36
Klikasz na stronę główną tego dlc - http://store.steampowered.com/app/258270/ - i po prawo i nieco w górę od "dodaj do koszyka" powinien być napis "add to your wishlist" w angielskojęzycznym steamie. Jak to przetłumaczyli na język polski, nie wiem i nie jestem ciekaw.

Vlad
16-11-2013, 08:49
http://store.steampowered.com/app/258270/

mam to wszystko po polsku a do tego jestem ślepy? nie widzę nic takiego pod tym linkiem

Samick
16-11-2013, 10:54
Zaloguj się, aby dodać tę grę do swojej listy życzeń.
Udostępnianie Widget

Ja znalazłem takie coś. Ctrl+F wpisanie lista i coś wyszukało. :)

Asuryan
16-11-2013, 13:18
http://store.steampowered.com/app/258270/

mam to wszystko po polsku a do tego jestem ślepy? nie widzę nic takiego pod tym linkiem

Dokładnie w miejscu "zaloguj się by dodać do listy życzeń", który zmienia się w "dodaj do swojej listy życzeń" jak już się zalogujesz na steam.

Sanvone
16-11-2013, 13:57
Baktria nadciąga jako kolejna frakcja. Nie jest źle - to już będzie trzecia darmowa frakcja. Trochę lipa za to, że cały czas dodajemy opcje na wschodzie mapy. Chciałbym aby następna paczka kultur skupiła się na półwyspie Iberyjskim. Od ostatniego czasu wypowiedzi w tym temacie pograłem trochę i trochę zmienił się mój wishlist dodanych frakcji:

- Kimmeria, Galacja i jeszcze jakaś frakcja w ramach paczki "Obcy na obcych ziemiach" - ten pomysł jednego z użytkowników na oficjalnym forum bardzo mi się spodobał ponieważ te frakcje naprawdę wyróżniają się ze względu na swoje usytuowanie geograficzne w porównaniu z ich kulturą,
- Dacja, Illyria, Tracja - wszystkie te frakcje posiadają interesujące dla mnie roostery jednostek i naprawdę liczę na ich pojawienie się w ramach DLC,
- Persja - to chyba jedyna frakcja, na którą jeszcze czekam ze wschodnich.
- Pustynni Nomadzi (3 frakcje z afryki i półwyspu arabskiego) - znowu ciekawa opcja, szczególnie urozmaicająca dla mnie replayability w pewnych obszarach,
- Półwysep Iberyjski - i tamtejsi barbarzyńcy,
- Pakiety barbarzyńców (Nori i ich Krótkie Miecze; może Etruskowie) - bo im dłużej Grekami tym ciekawsi wydają się barbarzyńcy,

Fajnie by było gdyby wraz z tymi pakietami dochodziły nie tylko nowe jednostki dla poszczególnych frakcji ale także najemnicy. Bo pomijając sprawność samego systemu najemników to poza paroma obszarami świata jest istna bieda jeżeli chodzi o najemników.
Pozdrawiam

Ituriel32
16-11-2013, 16:04
Gdzie znalazłeś info o Baktrii?

( ͡º ͜ʖ ͡º)
16-11-2013, 16:58
jak zaczynasz gre to przy wybieraniu frakcji na liście jest baktria na szaro. tak samo było z selucydami i państwami stepu

Ituriel32
16-11-2013, 17:17
Chyba jestem ślepy, bo nigdzie nie widzę tej Baktrii. A grę specjalnie 2 razy odpalałem.

Dowgird
16-11-2013, 18:15
Dwa skrajne regiony na wschodzie ;)
http://i.imagebanana.com/img/973vua1u/LargeMapFactionNames002.jpg

( ͡º ͜ʖ ͡º)
16-11-2013, 18:21
chodzi mi o kampanie multiplayer. jak rozwiasz liste frakcji to tam jest baktria

Sanvone
17-11-2013, 00:31
Gdzie znalazłeś info o Baktrii? Na forum CA. Ludzie wykoncypowali to na podstawie tego o czym inni już tu napisali oraz o przeniesieniu Baktrii w kolejności tur na początek wśród innych grywalnych frakcji.
Tak swoją drogą, użytkownik stealthnsk podał ich rooster na podstawie encyklopedii, który pozwolę sobie tutaj przetłumaczyć i zamieścić
Piechota z włóczniami:
Wschodni włócznicy
Włócznicy z Theuros
Baktryjska straż królewska

Falangici:
Poborowi falangici
Falangici
Falangici w kolczugach

Harcownicy:
Wschodni procarze
Wschodni oszczepnicy
Perscy lekcy łucznicy
Lekcy peltaści
peltaści
Elitarni perscy łucznicy

Kawaleria do walki w zwarciu:
Baktryjska lekka konnica
Jazda obywatelska
Baktryjska szlachetna jazda

Kawaleria szturmowa:
Hellenistyczni katafrakci

Kawaleria harcownicza:
Konni harcownicy
Konni łucznicy
Baktryjscy łucznicy konni

Słonie:
Indyjskie słonie bojowe
Indyjskie opancerzone słonie W sumie będzie to pierwsza frakcja, która łączy w sobie piki, słonie oraz pełnoprawnych konnych łuczników. Baktria co ciekawe nie dysponuje hoplitami ani murem hoplitów, tak samo jak piechotą z mieczami. Autor tematu na oficjalnym forum mówi też, że ci nowi katafrakci są silniejsi od swoich obecnie znanych kuzynów. Mam nadzieję, że CA doda jakieś unikatowe jednostki indyjskiej piechoty bo to dodałoby trochę klimatu.

Z innej strony - to już trzecia frakcja hellenistyczno-wschodnia :mrgreen: Mile widziałbym dodanie teraz dla odmiany jakiś barbarzyńców albo nomadów.
Pozdrawiam

Samick
17-11-2013, 13:34
Nomadzi już byli. :)

K A M 2150
17-11-2013, 14:18
Jak komuś bardzo zależy na poznaniu jednostek Baktrii jak i samej sytuacji państwa to jest ono już od ponad dwóch miesięcy dostępne w modzie nw wszystkie nacje ;) Baktria na bank dojdzie w jakimś DLC, ma zbyt wiele jednostek unikatowych tylko dla tej jednej nacji, chyba najwięcej ze wszystkich niegrywalnych państw.

Sanvone
17-11-2013, 19:10
Nomadzi już byli. :) Mój błąd. Zapomniałem napisać jednego słowa: pustynni. Pustynni nomadzi czyli afryka i półwysep arabski. Choć oni mogą poczekać bo rzeczywiście niedawno byli nomadzi więc teraz bardziej widziałbym jakiś barbarzyńców. Parę nowych jednostek mogłoby wraz z nim dojść, a w szczególności więcej najemników (zarówno ilości jak i rodzajów; mogą być jakieś jednostki barbarzyńskie średniego szczebla nawet) na terenach barbarzyńców.
Pozdrawiam

( ͡º ͜ʖ ͡º)
22-11-2013, 19:34
Wiadomo kiedy dokładnie baktria będzie udostępniona?

KLAssurbanipal
22-11-2013, 23:08
Jeśli ktoś chce zróżnicowania, poprawy wizualnej i historycznej jednostek to zachęcam do skosztowania mojego najnowszego produktu. Preview jest jeszcze w budowie. ;)

viewtopic.php?f=577&t=14416&p=333916#p333916 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=577&t=14416&p=333916#p333916)

8-)

KLAssurbanipal
23-11-2013, 01:44
Ujawniono, że Baktria będzie kolejna:

http://files.tinypic.pl/i/00472/cz2f7z0asj9e.jpg

Vlad
24-11-2013, 09:37
na "Factions- Total War Wiki" jeszcze jej nie umieszczono

KLAssurbanipal
24-11-2013, 23:01
Tak, ale jest na 100% zapowiedziana. 3 frakcje stepowe też zapowiedzieli dużo wcześniej niż pojawiły się na TWWiki.
Ten screen pewnie właśnie będzie w Wiki jak to było z Seleucydami.

Vlad
26-11-2013, 13:51
No i jak pisałeś King Louise... Mamy Baktrię. http://wiki.totalwar.com/w/Factions

Chaak
26-11-2013, 17:39
Jest gdzieś może info czy Baktria będzie darmowa, czy za siano? Może razem z nią jakiś Culture Pack dadzą.
Mam nadzieję też, że w końcu dadzą Odrysów, bo jak na razie wydaje się, że fajne jednostki mają.

nazgool
26-11-2013, 17:52
Czytałem gdzieś na TWC, że będzie darmowa

royal1410
29-11-2013, 11:04
Szkoda, że Baktria choć mogli dać greckie Syrakuzy, Pergamon,Persję,jakieś plemię Iberyjskie,Daków,Piktów,coś z plemion germańskich, Helwetów,

OHEND
29-11-2013, 12:30
Nie pamiętam dokładnie, po której aktualizacji, ale stosunkowo niedawno straciłem DLC Greek States Culture Pack, jak go odzyskać? Widziałem, że wcześniej ktoś pisał o takim problemie, ale nie doszukałem się informacji czy udało się odzyskać packa. Może ktoś ma jakiś pomysł? Pierwsza frakcją, którą zagrałem po zakupie gry była Sparta, wczoraj zapragnąłem zagrać Spartą i... niestety nie mam w ogóle takiej możliwości. Sparta, Ateny i Epir stały się niegrywalne.

Sanvone
29-11-2013, 13:54
Szkoda, że Baktria choć mogli dać greckie Syrakuzy, Pergamon,Persję,jakieś plemię Iberyjskie,Daków,Piktów,coś z plemion germańskich, Helwetów, Dużo osób chciało Baktrię to dodali. Co do twojej listy to wątpię by wydali Syrakuzy czy Pergamon bo wiele ich jednostek, którymi obecnie się wyróżniają to obecnie kopiuj-wklej Ateny. Syrakuzy mają lekkozbrojnych hoplitów, Pergamon kawalerzystów Hippeis. Co do reszty listy to popieram; szczególnie jeżeli dodadzą nowe jednostki dla nowych frakcji barbarzyńskich.
Pozdrawiam

royal1410
29-11-2013, 14:38
Co do Syrakuz i Pergamonu. Sorry, ale takie Syrakuzy wniosły "trochę" większy wkład w dzieje niż taka Baktria. Napisałbym, że nawet gdyby nie Syrakuzy, Ateny wygrałyby wojnę Peloponezką, a wojny Punickie mogłyby potrwać nieco dłużej. Z Pergamonenem Macedończycy też nie mieli łatwo, a trzeba pamiętać, że to najważniejszy sojusznik miasta Wilczycy w Grecji. Co do jednostek liczę na inwencję twórczą CA. Dalej uważam, że szczególnie Syrakuzy jako największe miasto Wielkiej Grecji powinno się znalezć jako frakcja podstawowa w grze. Na pewno bardziej niż na przykład Baktria czy Pont

Grogmir
29-11-2013, 15:26
. Dalej uważam, że szczególnie Syrakuzy jako największe miasto Wielkiej Grecji powinno się znalezć jako frakcja podstawowa w grze. Na pewno bardziej niż na przykład Baktria czy Pont

Całe szczęście twórcy nie podzielają Twojego poglądu, bo gra Baktrią czy Pontem oprócz tego, ze daje dużo większe możliwości, to jest też bardziej historycznie uzasadniona ze względu na okres gry, w którym Syrakuzy już zbyt wiele nie zawojowały. Niemniej, fajnie byłoby nimi kiedyś zagrać, ale Baktria najpierw. ;)

royal1410
29-11-2013, 17:20
Sorrki, co wniósł Pont, albo Baktria do pózniejszych dziejów świata? Jakiś genialny wódz się tam narodził, czy może któreś z tych państw założyło imperium? W Syrakuzach tworzył Archimedes, władał nimi Hieron Wielki który napsuł wiele krwi Kartagińczykom. Było to największe państwo Wielkiej Grecji,bez którego Rzymianie nie opanowaliby Sycylii , które opierało się wiele miesięcy Rzymowi.Miały silą flotę. Dlatego uważam, że było o wiele lepszą grywalną frakcją niż jakiś tam post Macedoński Pont

Ituriel32
29-11-2013, 18:10
Syrakuzy dysponowały dobrą jazdą, w porównaniu do innych miast państw. Numidia i Syrakuzy to moje ulubione nacje tamtego okresu. Tylko jak patrze na miasto i nie widzę żadnych murów, to trochę mnie odrzuca.
Co do Baktrii, to mi nie przeszkadza. Im więcej państw do gry tym lepiej.

Sanvone
29-11-2013, 18:43
Co do Syrakuz i Pergamonu. Sorry, ale takie Syrakuzy wniosły "trochę" większy wkład w dzieje niż taka Baktria. Napisałbym, że nawet gdyby nie Syrakuzy, Ateny wygrałyby wojnę Peloponezką, a wojny Punickie mogłyby potrwać nieco dłużej. Z Pergamonenem Macedończycy też nie mieli łatwo, a trzeba pamiętać, że to najważniejszy sojusznik miasta Wilczycy w Grecji. Nie musisz mnie przepraszać bo się zgodzam z tym co tutaj piszesz.
Sorrki, co wniósł Pont, albo Baktria do pózniejszych dziejów świata? Jakiś genialny wódz się tam narodził, czy może któreś z tych państw założyło imperium? Na szybko wyszukałem trochę informacji. Pont 3-krotnie w I w. p.n.e wojował z Rzymem i raz nawet udało mu się opanować dużą połać terenu. Pont był też jednym z największych przeciwników Rzymskich w tych czasach na Bliskim Wschodzie, byli o krok od założenia własnego imperium. Więc myślę, że już same te na szybko znalezione informacje uzasadniają ich pojawienie się w grze. Jeżeli dodamy do tego ich położenie oraz wybór jednostek to jest bardzo ciekawą frakcją (z dosyć charakterystycznymi jednostkami takimi jak Brązowe Tarcze, Pontyjscy Szermierze czy Rydwany z Kosami; warto zaznaczyć, że wiele jednostek powinni jeszcze dostać i dużo osób na oficjalnym forum o to prosi). Syrakuzy musiałyby dostać jakieś naprawdę wyróżniające je jednostki by nie pokrywały się jeszcze bardziej z Atenami od Epirusu czy Sparty.
Syrakuzy dysponowały dobrą jazdą, w porównaniu do innych miast państw. Numidia i Syrakuzy to moje ulubione nacje tamtego okresu. Tylko jak patrze na miasto i nie widzę żadnych murów, to trochę mnie odrzuca.
Co do Baktrii, to mi nie przeszkadza. Im więcej państw do gry tym lepiej. To jest jakiś punkt wyjścia. Mam jednak wrażenie, że jakby CA miało je zrobić to dostalibyśmy 2-gie Ateny/Epir z kampanii. Baktria też mi nie przeszkadza ale wolałbym dostawać na przemian frakcje zamiast jednym rzutem wschód, dopiero po jego zakończeniu inny rejon. Myślę, że taka polityka wydłużyłaby żywotność gry bo nie wydaje mi się by znalazło się dużo osób, które gra kilka kampanii pod rząd, bardzo podobnymi frakcjami.

Pozdrawiam

Martinus123
29-11-2013, 18:49
No właśnie te mury... czy też raczej ich brak
Pisałem już o tym w innym wątku, to psuje mi grę, tym bardziej, że jeszcze z jedynki pamiętam, że Syrakuzy już na starcie miały potężne umocnienia, a tutaj to lipa.
Zresztą kto wymyślił, że stolicą prowincji Magna Graecia jest jakieś Brundisium, a nie właśnie Syrakuzy czy Tarent, bez sensu to jest.

Ituriel32
29-11-2013, 19:05
Naprawdę liczę że będzie DLC "Wojny Punickie" w skład którego wejdą:
- Syrakuzy i Numidia (Masaesylia) + może jacyś barbarzyńcy z północy Włoch
- Nowe jednostki zwykłe i najemne.

Nacje które kojarzę z lekcji historii i chciałbym je zobaczyć (pograć) to:
- Armenia - Jedno z większych niezależnych państw w regionie.
- Pergamon - Dobry sojusznik Rzymu
- Tracja i Iliria - najemnicy, piraci i łupieżcy. Rozchodzi mi się tu bardziej o tendencje regionalną niż poszczególne plemiona.
- Syrakuzy.
- Numidia - 2 i 3 wojna punicka, później wojna z Rzymem

Vlad
29-11-2013, 20:30
a jak już o nacjach piszemy to mamy frakcję od prawie początków która znana była z ataku w trójkącie, czyli klinie atakując przeciwnika i nie była to kawaleria...
czy można dodać germańskim plemionom taką formację? chodzi o "cuneus' czy "głowę dzika" Lepiej wprawieni czyli bardziej doświadczeni w boju a przy tym lepiej opancerzeni szli na początku klina by załamać szyk wroga.

royal1410
01-12-2013, 11:31
Jak dla mnie-jestem gotów się założyć; tak będą wyglądały następne DLC:
1.Pakiet frakcji Afrykańskich- Numidia, Libia,Cyrenjka lub któraś z fakcji Etiopskich
2. Pakiet frakcji Brytyjskich- Kaledonowie,Brygantowie,Demetowie lub Dumowie
3. Pakiet frakcji Celtyckich- Atrebatowie, Eduowie,Helwetowie
4. Pakiet frakcji Iberyjskich- Kantabrowie, Galatowie,Luzytanowie
5. Pakiet frakcji Germańskich- Markomanowie, Cheruskowie, Fryzowie
6. Pakiet frakcji Bałkańskich- Dalmatowie, królestwo Odrysów, Getowie
Z tym,że tylko 2,3 będą bezpłatne za resztę trzeba będzie płacić
W tedy ja zacznę zbierać na nowego kompa, a kiedy zbiorę pieniądze, to gra tak z tanieję, że będą dawali wszystkie DLC razem z podstawką, do aktywacji przez Steam

KLAssurbanipal
02-12-2013, 11:05
Ja mam pewną teorię na temat tego co jeszcze ujrzymy w DLC.

Zauważcie istotną rzecz. Każda z grup frakcji w kampanii, dotychczas nie ma więcej niż 3 frakcje / rodziny. Sądzę, że będą to stopniowo uzupełniać, żeby wszędzie było po 3. Dodadzą pewnie jeszcze ze 2 grupy frakcyjne - Iberowie, Afrykę czy Bałkany. Sądzę, że nie ujrzymy już więcej Greków. W grupie państw greckich mamy 3 frakcje. w grupie diadochów też 3. Dlatego Pont jest we frakcjach wschodnich, a nie hellenistycznych. Sądzę, że Baktria też wyląduje we frakcjach wschodnich, zapełniając tym samym grupę. Jeśli tam trafi, to znaczy ze poniekąd moja teoria się potwierdza. Nie będzie nigdzie więcej niż 3 frakcje. Pewnie będę 2 DLC barbarzyńskie, zeby zapełnić Celtów i Germanów np. 2x Galowie i 1 Brytowie, a potem 2x Germanie i 1 Brytowie, lub po 1 do każdej z 3 frakcji, po 2x. Jeśli Baktria trafi do hellenistycznych, obok Seleucydów to moja teoria upada, bo będą 4 frakcje. Jednak nie sądzę, żeby tak było.

1. Rzym - 3 rodziny
2. Kartagina - 3 rodziny
3. Wschodni - 2 frakcje (+ Baktria)
4. Galowie - 1 frakcja
5. Brytowie - 1 frakcja
6. Germanie - 1 frakcja
7. Diadochowie - 3 frakcje
8. Grecy - 3 frakcje
9. Stepowi - 3 frakcje

Osobiście liczę na Bałkany, gdyż tam każda z 3 frakcji będzie się od siebie różnić - 1 iliryjska, 1 dacka i 1 tracka - Odrysowie

Sanvone
02-12-2013, 13:54
Ja mam pewną teorię na temat tego co jeszcze ujrzymy w DLC.

Zauważcie istotną rzecz. Każda z grup frakcji w kampanii, dotychczas nie ma więcej niż 3 frakcje / rodziny. Sądzę, że będą to stopniowo uzupełniać, żeby wszędzie było po 3. Dodadzą pewnie jeszcze ze 2 grupy frakcyjne - Iberowie, Afrykę czy Bałkany. Sądzę, że nie ujrzymy już więcej Greków. W grupie państw greckich mamy 3 frakcje. w grupie diadochów też 3. Dlatego Pont jest we frakcjach wschodnich, a nie hellenistycznych. Sądzę, że Baktria też wyląduje we frakcjach wschodnich, zapełniając tym samym grupę. Jeśli tam trafi, to znaczy ze poniekąd moja teoria się potwierdza. Nie będzie nigdzie więcej niż 3 frakcje. Pewnie będę 2 DLC barbarzyńskie, żeby zapełnić Celtów i Germanów np. 2x Galowie i 1 Brytowie, a potem 2x Germanie i 1 Brytowie, lub po 1 do każdej z 3 frakcji, po 2x. Jeśli Baktria trafi do hellenistycznych, obok Seleucydów to moja teoria upada, bo będą 4 frakcje. Jednak nie sądzę, żeby tak było.

1. Rzym - 3 rodziny
2. Kartagina - 3 rodziny
3. Wschodni - 2 frakcje (+ Baktria)
4. Galowie - 1 frakcja
5. Brytowie - 1 frakcja
6. Germanie - 1 frakcja
7. Diadochowie - 3 frakcje
8. Grecy - 3 frakcje
9. Stepowi - 3 frakcje

Osobiście liczę na Bałkany, gdyż tam każda z 3 frakcji będzie się od siebie różnić - 1 iliryjska, 1 dacka i 1 tracka - Odrysowie Każdy ma chyba podobne obserwacje :D Mam tylko nadzieję. że się to nie sprawdzi. Bo w ten sposób w wschodnich imperiach mamy tylko Partię, która ma czysto wschodni roster jednostek (bo zarówno Partia jak i Baktria są mieszane). Dobry pomysł z DLC Bałkany jako połączeniem nie tylko Dacji i Tracji ale także Ilyrii. Takie DLC wydaje mi się bardzo prawdopodobne. Zrobiłem mapkę z obecnie grywalnymi frakcjami (+Baktria) do wglądu:
http://goo.gl/BchHEA
Patrząc na tą mapę widzimy, że na północnym-zachodzie i zachodzie mapy świata jest dosyć biednie. A tutaj moja wizja jak wyglądałaby mapa z frakcjami, których chcę:
http://goo.gl/mXWp51
Pozdrawiam

royal1410
03-12-2013, 08:37
Sanvone, fajna mapka. Ciekawe, czy CA ma już wszystkie DLC skończone i wypuszcza je z przerwami czasowymi?

KLAssurbanipal
03-12-2013, 09:15
Teraz ważne jest gdzie będą Galaci.
Jak wiecie dostajemy z Baktrią i kampanią Cezara 3 nowe frakcje do głównej kampanii - Bojowie, Nerwiowie i Galaci. W kampanii Cezara nowi będą tylko Nerwiowie, bo inne grywalne to Rzym, Arwernowie i Swebowie.
Czyli 3 frakcje do głównej kampanii to skinpack celtycki. Zastanawia mnie gdzie wrzucą Galatów, bo Nerwiów i Bojów pewnie wrzucą do Galów zapełniając ich grupę, a Galaci mogą być w nowej grupce barbarzyńców wschodu. Wtedy mogą tam wepchnąć Daków i Odrysów, przez co nie będzie czysto balkańskiego DLC. Może wrzucą Nerwiów do Germanów, ze względu na mieszany roster ale wtedy Galatów nie ma sensu do Galów. Jeśli z Galatami będzie grupa plemion celtyckich, nie będących Brytami i Galami to lipa, bo nie będzie jednego z takich packów jak Iberowie lub Bałkany, bo będzie miejsce na tylko jeden.

royal1410
03-12-2013, 09:52
To beznadziejnie liczyłem jednak, że będą to Helweci, Atrebatowie i Eduowie, ale może też będzie ciekawie- szczególnie,że dają Belgów. Szkoda jednak tych Helwetów......

Vlad
03-12-2013, 12:42
Czy w ogóle można liczyć na to że te dodatki wyjdą w wersji pudełkowej (choćby pudełko z samym kodem danego dlc)? czy jedynym sposobem jest elektroniczny zakup przez steam?

marko1805
03-12-2013, 12:53
Jesteśmy zdani na jedynie dystrybucje elektroniczną.

Sanvone
03-12-2013, 14:31
Uaktualnienie mapki tego czego możemy się spodziewać na chwilę obecną:[spoiler]http://goo.gl/n0bylG

Zagęściło się nam między w Europie i dobrze :) Może jestem dziwny ale zaczynam chęć zobaczenia kiedyś Nowej Kartaginy jako grywalnej frakcji (można by wtedy robić punickiego co-opa). Teraz półwysep Iberyjski i Arabia, a będzie już całkiem sympatycznie jeżeli chodzi o takie ogólne zagęszczenie mapy,

Pozdrawiam

Samick
03-12-2013, 15:07
Jesteśmy zdani na jedynie dystrybucje elektroniczną.

Do Empire była płytka z dodatkami, nie wiem jak przy okazji Napoleona było. Patrząc po przykładzie Shoguna wielce wątpliwe byś nie miał racji.

royal1410
03-12-2013, 18:46
Jedno jest pewne, DLC będą płatne!!!!!!

Samick
03-12-2013, 19:17
A Baktria nie miała być darmowym DLC? ;>

Vlad
03-12-2013, 22:33
Gdybyś zobaczył kolekcję którą od lat uzbierałem, nie dodawał byś tych wykrzykników stary... problem jest w tym że nie mogę nic kupić przez steam

( ͡º ͜ʖ ͡º)
03-12-2013, 23:17
Gdybyś zobaczył kolekcję którą od lat uzbierałem, nie dodawał byś tych wykrzykników stary... problem jest w tym że nie mogę nic kupić przez steam

czemu nie możesz przez steama kupić?

KLAssurbanipal
03-12-2013, 23:19
Czy w ogóle można liczyć na to że te dodatki wyjdą w wersji pudełkowej (choćby pudełko z samym kodem danego dlc)? czy jedynym sposobem jest elektroniczny zakup przez steam?

Do ETW było takie wydanie - mini-kampania Warpath (o Indianach) i DLC z jednostkami zachodu. Był to kod podany na tekturce w kształcie płyty, w pudełku do gier. Pewnie dystrybutor myślał, że to koniec z dodatkami i wydał, a potem jeszcze były 2 kolejne DLC. Przy Napoleonie i Shogunie już tego nie powtarzali.

Vlad
04-12-2013, 07:07

czemu nie możesz przez steama kupić?

bo nie posiadam bankowego konta a każdy kogo poproszę o zakup, robi to chętnie puki nie musi podać numeru płatniczej karty.

Shay Ruan
04-12-2013, 09:58
Kupować możesz za pomocą paysafecart. Nie musisz mieć kont w bankowych.

Vlad
04-12-2013, 11:07
Kupować możesz za pomocą paysafecart. Nie musisz mieć kont w bankowych.

O tym nie wiedziałem. bardzo mi pomogłeś Stary. Teraz wystarczy kupić kartę ;)

legoras
04-12-2013, 16:41
Baktria wyparowała http://wiki.totalwar.com/w/Factions
Galijskie? plemiona pojawiły sie.

KLAssurbanipal
04-12-2013, 19:20
Też mnie to martwi. Mam nadzieję, że to usterka, a nie że CA wycofuje się z darmowej Bakrii...

W każdym bądź razie nie martwcie się, zapamiętałem linka do previewu a tym samym można wejść we wszystkie dane.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Baktria_Faction)

Temat zaktualizowany o 4 nowe frakcje:

17. BAKTRIA

http://wiki.totalwar.com/images/1/1c/Baktria_map.png

“Profit, pride, expansion”

Baktria was a gateway to trade between east and west, to India, and to the far-off lands of China. It lay in what is modern-day Afghanistan, and Kandahar itself was founded by Alexander the Great.

As a protectorate of the Seleucid Empire, Baktria was famed as a province of a thousand cities. It was wealthy thanks to those trade routes and the rich agricultural lands of its fertile valleys and plains. The land was a home to Greek colonists, Persians and many more peoples, and was a part of Alexander’s vast empire. Roxana, Alexander’s wife and the mother of his nominal heir who was born after his death, was a Baktrian princess.

In the confusion of wars that followed Alexander’s death, Seleucus I Nicator established his control over the eastern parts of Alexander’s empire, including Baktria. The region was heavily colonised by Greek settlers, more so than any other part of the east, and was largely Hellenised as a result, with Greek culture and influence paramount in all things. As such, Baktria’s armed forces brought a rich and varied blend of warriors to the field, with hoplites, peltasts and fierce swordsmen rubbing shoulders with Galatian legionaries and Gallic hunters.

With the Seleucid Empire locked in a series of wars against the other Successor states, Baktria was a satrapy with a degree of independence. During the rule of Diodotus, and sometime between the Second and Third Syrian Wars of the 3rd century BC, it became an entirely independent Hellenistic kingdom. Under their new kings, the Baktrians could be a vigorous military power, benefiting hugely from any breakdown in Seleucid authority and inattention from Parthia. Immense wealth, and tough warriors, could take their armies all the way to the shores of the Mediterranean…

As veterans of the Successor Wars, Hellenic states hold few surprises in battle for the warriors of Baktria. As a result, the Baktrian soldiery faces Hellenic armies with great confidence and courage. Well-situated for trade, they enjoy enhanced commercial and industrial income, and with their popular Hellenic outlook, they find it easier to spread cultural influence with others. However, the edge of the Great Steppe is a troublesome place for a Hellenic culture to settle; Baktria finds it difficult to curry favour with the aggressive nomad tribes.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Baktria_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/3/3e/TWRII_Baktria2.png

18. BOJOWIE

http://wiki.totalwar.com/images/0/0e/Map_rom_boii.png

“Earth, Pride, Herd”

A Celtic tribe, the Boii were fierce warriors and, at least originally, semi-nomadic herders. Their name itself derives from either the word for ‘warrior’ or ‘cow’, thus making them the ‘warrior people’ or ‘herding people’.

Although their exact origins remain unclear, by 390BC the Boii had taken part in the Celtic incursions into northern Italy. Moving south, over the Alps, they drove back the Etruscans and occupied their territory. At the same time, on the other side of the Alps, they also moved east, into modern day Eastern Germany and Bohemia, itself named for the tribe which settled there.

Leading a frugal lifestyle, Boii society was geared towards warfare and agriculture, their most prized commodities being gold and livestock. Status amongst their leaders was judged not only through military prowess, but the amount of cattle owned and retinue supported. Historically, the Boii allied with the other tribes of Cisalpine Gaul and the Etruscans against the rapidly-expanding Roman Republic. Defeated and driven back, in later years some of the tribe joined the Helvetii in the migration that sparked Caesar’s Gallic Wars, and later supported Vercingetorix at the Battle of Alesia.

In the east, their territories eventually fell to the Dacians. From their current central European position however, the Boii are well placed to strike south into either Italy or Greece, west into Gaul, or east against the Dacian tribes.

The Boii feel the urge to move and conquer, and as such, they enjoy a morale boost when in enemy territory. Accomplished farmers, they also benefit from greater income from agricultural buildings. However, their unique outlook and warlike nature mean they struggle to find common ground with other barbarian factions.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ii_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Boii_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/9/97/TWRII_Gaul_Boii.png

19. GALATOWIE

http://wiki.totalwar.com/images/5/53/Galatia_map.png

“Raid, Focus, Dominate”

Celts of Gallic descent, the Galatians came to settle in and dominate areas of central Anatolia and Phrygia. Proud warriors, famed for their skill, loyalty, and ferocity in battle, they were highly prized as mercenaries throughout the Hellenistic world. It was 300 Galatian warriors that Julius Caesar gifted Cleopatra in 48BC as her bodyguard, such was their fearsome reputation.

Comprised of three tribes, the Tectosages, Tolistobogii, and Trocmi, the Galatians splintered off from Brennus’ Gauls during their invasion of Macedon and Greece in 279BC. Moving first through Thrace, they crossed the Bosporus into Asia Minor as allies of Nicomedes of Bithynia, in exchange for defeating his brother in their dynastic quarrel. After joining Nicomedes in a brief struggle against the expansionist Seleucids, they settled the area that would eventually become known as Galatia. The territory was divided between the three tribes, each maintaining its own capital and rule, but coming together in council at Drynemeton, a sacred grove of oaks situated southwest of Ancyra, the Tectosages’ capital. Leaving the indigenous Cappadocians relative control of their own lands in exchange for tithes, the Galatians became a military aristocracy. Much like the Spartans, this enabled them to focus on their martial skills. Fighting in the Celtic style, they made deadly use of swords, javelins, and oval shields.

Situated at the heart of Asia Minor, the Galatians have many choices before them. Extend their control over Cappadocia, or strike for the sea, through Pontus, Pergamon, or Bithynia and, with their position consolidated, sweep either east or west…

The Galatians are accomplished plunderers, gaining increased income from raiding and sacking, and their cultural affinity with Hellenic factions pays dividends at the diplomacy table. However, as a relatively isolated faction, they face heavier recruitment costs than most.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ia_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Galatia_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/3/3e/TWRII_Gaul_Galatia.png

20. NERWIOWIE

http://wiki.totalwar.com/images/3/35/Nervii_map.png

“Bravery, Austerity, Tradition”

A Celto-Germanic people, the Nervii were the most fierce – and fearless – of the Belgae tribes inhabiting northern Gaul, and renowned for their courage.

At the Battle of Sabis in 57BC, where their surprise attack almost defeated Caesar’s legions, they fought until only 500 of their original 60,000 warriors remained. Such bravery was at the heart of their culture, which was Spartan-like in both outlook and reputation. The Nervii would eschew all luxury, especially alcohol, which they perceived made the body and spirit weak. Instead, they pursued the traditions of their Celtic and Germanic origins, venerating the cult of the hero-warrior. As such, their kings and chieftains were chosen due to their martial prowess and wise leadership.

With such great emphasis placed on an individual’s skill and bravery in battle, the Nervii rarely used cavalry and missile weapons, apart from javelin-like lances. They instead favoured ambushes and lightning assaults to close quickly with their enemy and prove their mettle.

At the start of their campaign the Nervii have cordial ties to neighbouring tribes such as the Atrebates and Viromandui, as well as the wider Belgae tribal network stretching as far as Britannia. As such, they are in an excellent position to strengthen these bonds while moving deeper into Gaul. In fact, their fearsome reputation and skill in battle makes Nervii expansion further to the east or south highly probable…

Fearless warriors, the Nervii enjoy a boost to morale in friendly territories, and are also highly skilled ambushers. However, they lead an austere existence, resulting in lower industrial and commercial income than most.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ii_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Nervii_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/f/f1/TWRII_Gaul_Nervii.jpg

royal1410
05-12-2013, 08:07
Mógłbyś przetłumaczyć?

Pampa
05-12-2013, 14:36
Jak jest z tą Baktrią? Bo dawno Romana nie uruchamiałem, i nie wiem czy warto odpalać teraz żeby sprawdzić :mrgreen:

marko1805
05-12-2013, 14:41
Jak chcesz grę uruchmić specjalnie dla Baktrii, to poczekaj do 12 grudnia może wtedy łaskawie dadzą, albo i nie, któż to CA wie :lol:

Chaak
05-12-2013, 17:03

Baktria dalej jest na tej stronie, tyle że między Selucydami, a nomadami :D.

nazgool
05-12-2013, 17:34
A mi chyba właśnie ściągnęło Baktrię. Przynajmniej takie dostałem info ze Steam'a

EDIT: Tak, mam Baktrię we frakcjach grywalnych .

Pampa
05-12-2013, 18:10
Jest oficjalnie na fejsie informacja o dodaniu Baktrii :D

Shay Ruan
05-12-2013, 18:14
No i znalazła się tuż obok Macedonii, Selków i Egiptu.

nazgool
05-12-2013, 18:33
Mogliby w kolejnym dodatku poszerzyć mapę na wschód i dodać jakieś frakcje indyjskie :) Byłoby fajnie.

Sanvone
05-12-2013, 21:00
No i znalazła się tuż obok Macedonii, Selków i Egiptu. I tym samym widzimy, że teoria którą mieliśmy o 3 frakcjach na typ kultury upada. Ale mnie to cieszy bo oznacza to szansę na jeszcze jedną typowo wschodnią frakcję (może Persje z dodatkowymi łucznikami, jazdą elementarniejszą i rydwanami?)
Mogliby w kolejnym dodatku poszerzyć mapę na wschód i dodać jakieś frakcje indyjskie :) Byłoby fajnie. Ja wolałbym by po prostu dodali takie jednostki w Baktrii
Pozdrawiam

royal1410
06-12-2013, 09:08
Myślę,że pójdą za ciosem i szybko nie zobaczymy nowych frakcji z hoplitami i sarissami

KLAssurbanipal
06-12-2013, 17:24

Baktria dalej jest na tej stronie, tyle że między Selucydami, a nomadami :D.

Wtedy jak to pisaliśmy w ogóle jej nie było. Jestem na 100% pewien bo dokładnie jej szukałem. Pisałem do Lusteda, że Baktria zniknęła i może to wpłynęło na jej pojawienie się. Żeby nie zaliczyć wpadki to wrzucili ją wyżej, że niby była cały czas a ludzie się nie przyglądali. 8-)

I tym samym widzimy, że teoria którą mieliśmy o 3 frakcjach na typ kultury upada. Ale mnie to cieszy bo oznacza to szansę na jeszcze jedną typowo wschodnią frakcję (może Persje z dodatkowymi łucznikami, jazdą elementarniejszą i rydwanami?)

To świetna nowina. Tego nam trzeba było. :)

Ituriel32
06-12-2013, 17:39
Dzięki większym odległością między nowymi nacjami, w głównej kampanii, Dlc "Cezara" wygląda bardzo dobrze.

adriankowaty
07-12-2013, 13:22
Jak ją odblokować? Tak pytam, bo na stepowcach się posypałem, ale Królestwo Greko-Baktryjskie chciałbym obejrzeć.

K A M 2150
07-12-2013, 13:52
Już masz Baktrię od paru dni, doszła w formie patcha.

adriankowaty
07-12-2013, 14:40
Dziękuję (nie było mnie parę dni, więc sporo przegapiłem).

Martinus123
11-12-2013, 11:22
Ktoś w tym wątku pisał o płatności na Steam za pomocą paysafecart, mam pytanie, co mogę zrobić ze środkami które pozostaną na karcie?
Czyli dokładniej kupuję kartę za 50 PLN i 42 PLN wydaję na zakup gry, co z pozostałymi 8 zł, czy mogę je jakoś wypłacić?

Shay Ruan
11-12-2013, 12:59
Przy następnym zakupie za pomocą paysafecart, możesz połączyć to co zostało na starej karcie z pieniędzmi nowej karty. Mam nadzieję, że zrozumiałeś co chciałem powiedzieć, bo coś mi nie idzie dziś tłumaczenie.

Martinus123
11-12-2013, 13:54
Tak rozumiem, dzięki.

Doczytałem na ich stronie, że przy płatnościach można łączyć wiele kart.

Mateuc
11-12-2013, 15:03
Doczytałem na ich stronie, że przy płatnościach można łączyć wiele kart.

Tak to jest prawda ;)

Vlad
12-12-2013, 15:19
Przy następnym zakupie za pomocą paysafecart, możesz połączyć to co zostało na starej karcie z pieniędzmi nowej karty. Mam nadzieję, że zrozumiałeś co chciałem powiedzieć, bo coś mi nie idzie dziś tłumaczenie.
Potwierdzam że takie łączenie bilansu na P.S.C. jest możliwe, a przy tym wygodne.. Jeszcze raz dziękuję Shay Ruan. Dzięki temu, zakupiłem już kilka zaległych dodatków.

KLAssurbanipal
13-12-2013, 01:22
Tu jest całkiem tanio:

http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-c ... 04959.html (http://allegro.pl/total-war-rome-ii-2-caesar-in-gaul-pl-steam-i3774104959.html)

przemoxdlol
05-01-2014, 00:03
Siemka mam takie pytanie, jak mogę pozyskać frakcje takie jak: Galacja, Bojowie i Nerwiowie bo są one w dostępnych, ja ich nie posiadam i nie widzę żadnego płatnego DLC żebym mógł je kupić ?

Krecik1218
05-01-2014, 00:07
Dodatek Cezar w Galii je odblokowuje.

przemoxdlol
05-01-2014, 00:13
Aha, dzięki :) Ale mam rozumieć, że w całej kampanii nie tylko dodatku ?

KLAssurbanipal
05-01-2014, 00:51
Aha, dzięki :) Ale mam rozumieć, że w całej kampanii nie tylko dodatku ?

Często jest to mylące dla ludzi. Już wyjaśniam jak wygląda schemat odblokowania frakcji w Caesar in Gaul.
3 całkiem nowe frakcje: Nerwiowie, Galatowie i Bojowie są odblokowane tylko w głównej kampanii.
W samym dodatku jako grywalne to z tych 3 nowych występują tylko Nerwiowie, a pozostałe 3 grywalne to z podstawki: Arwernowie, Swebowie i Rzym.

Ituriel32
13-01-2014, 23:42
Coś ostatnio przycichło, nie wiadomo może nad czym pracują teraz szanowni twórcy, bo zaczyna się tak jakby nudno robić?

Asuryan
14-01-2014, 23:11
Obecnie to chyba pracują nad Obcym - https://www.youtube.com/watch?v=jpqi1nLTu4k

KLAssurbanipal
19-03-2014, 01:00
Dodałem 3 nowe frakcje.

21. SYRAKUZY

http://wiki.totalwar.com/images/6/69/Map_rom_syracuse.png

“Sovereignty, Science, Wealth”

Syracuse is no stranger to war, fiercely championing its independence throughout its long, bloody history. A string of tyrannical leaders dominate that history, defending Syracusan sovereignty against fellow Greeks, Carthaginians and threats from within through a series of treacherous and gruelling wars.

In spite of these trials, it has become renowned throughout the ancient world as a centre for culture and science: as home to a great theatre and inventors such as Archimedes, who resides there currently. Syracuse is also a wealthy state, profiting from its prime position in the central Mediterranean.

Despite this, there are still those who would see the Syracusans brought to heel; both Rome and Carthage have reasons to mistrust them. Although the tyrant Hiero II aided Carthage against Rome in the opening stages of their first war, he later made peace with the Romans, entering into an alliance that is still in place to this day. However, Rome wishes to extend its domination to the whole of the Italian peninsula, including the island of Sicily on which Syracuse sits. Ultimately, either regional superpower would like to count Syracuse amongst its possessions. And, now that Carthage and Rome are at war once again, it stands on a precipice between them; will the alliance with Rome hold true, or will Syracuse forge its own destiny?

Progress is a core principle to Syracuse and as such, wealth and scientific breakthroughs come easily to the city-state. However, where prosperity leads, avarice often follows, and provinces under Syracusan control suffer from a notable level of corruption.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... se_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Syracuse_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/6/66/TWRII_HaTG_Syracuse_Picked_Hoplites.png

22. LUSITANI

http://wiki.totalwar.com/images/5/5d/Map_rom_lusitani.png

“Unity, Agility, Faith”

The Lusitani lived in Iberia long before Carthage and Rome disturbed the region, and they will remain long after their oppressors have left. They are, like their distant cousins the Suebi, not a single clan but a confederation of smaller tribes, working together for defensive purposes and mutual gain.

The Lusitani are fierce and agile warriors, suited to guerrilla warfare – making them excellent light infantry mercenaries – and their women are known to fight alongside the men, such is the fierceness of their culture.

Originating from the Douro valley in what is now Portugal, the Lusitani gradually spread south, eventually reaching and settling on either side of the Tagus river. The Lusitanian pantheon was very diverse, though they primarily worshipped Endovelicus, god of the people's welfare, as their chief deity. Ataegina was also popular, particularly in the south, as the goddess of nature and fertility. Like many other cultures of the time, the Lusitani were known to sacrifice animals in tribute to their gods.

As Hannibal's Carthaginian army marches through lands previously controlled by Rome, there is opportunity for the Lusitani to expand beyond their bounds to claim back Iberia from its invaders. However, though there may be prudence in caution, even fraternisation, with the enemy at first, eventually they must be expelled from the land!

A proud tribal people, the Lusitani place great stock in the act of sacrifice, and even the lowliest Lusitani recruit fights with greater savagery than his rank might imply. However, their cultural pride prevents them from empathising well with other factions at the diplomacy table.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ni_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Lusitani_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/f/f6/TWRII_HaTG_Lusitani_Scutarii.png

23. AREVACI

http://wiki.totalwar.com/images/6/66/Map_rom_arevaci.png

“Alliance, Conquest, Pride”

The Arevaci are a warlike people. From their Celtic origins in northern central Iberia, they have expanded east and southwest through migration and conquest, displacing a number of other tribes in the process.

Their capital is Numantia, east of the great 'Meseta Central' plateau that runs through the heart of Iberia. The region's topography lends itself to the mass 'transhumance', or livestock migration, to the grassy lowlands of the Ebro valley, which provides the Arevaci's chief food supply. Chiefly a militaristic society, they also hold the rite of 'excarnation', the practice of leaving dead warriors' bodies on their funeral litters so flesh and organs can be stripped by vultures.

By the middle of the 3rd century BC, Roman and Carthaginian expansionism has brought both to the Arevaci's door, although it is now Hannibal's grand mercenary army that shares their border. This places difficult choices before them; both superpowers have interfered in Iberia for far too long, yet it is not possible to take on Rome and Carthage at the same time, despite the Arevaci's knowledge of the terrain, their superb fighting prowess, and alliances with other tribal peoples. For now, they maintain their neutrality, but it cannot last. Someone must control the Iberian peninsula, could it be the Arevaci?

The noble horsemen of the Arevaci are proud warriors, and are noted for fighting with great conviction. However, the Arevaci’s sense of unity with other local tribes can be a double-edged sword. While they treat well with fellow Iberian factions, their people abhor the presence of foreign cultures, the proximity of which can cause significant public order problems.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ci_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Arevaci_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/9/97/TWRII_HaTG_Arevaci_Painted_Warriors.png

Arroyo
22-04-2014, 13:03
3 iberyjskie? Nie powinny być dwie?
A co do frakcji - Iberowie nie są źli, natomiast Syrakuzy zastępują świetnie Ateny z Greckich Miast-Państw.

Swoją drogą, przydałoby się jakieś tłumaczenie wszystkich opisów frakcji ;)

Ituriel32
22-04-2014, 14:24
Syrakuzom brakuje tylko dodatkowej (unikatowej) jednostki jazdy. Bo warunki naturalne na Sycili pozwalały na używanie jazdy, i to polis z tego korzystało.

Przeglądałem ostatnio stronę z opisami wszystkich jednostek, i patrząc na takie kryterium to nie ma co liczyć na razie na jakiekolwiek państwo afrykańskie. Mają one tylko po 8 jednostek: 4 strzeleckie + 4 z działów włócznicy/jazda. Samo dlc odblokowujące te nacje to za mało, musiałoby też dodawać tak minimów 3-4 nowe jednostki. Ja grałbym nimi i tak nawet bez tego podrasowania, ale jestem pod tym względem dziwny i strasznie wybiórczy.

Jak na razie wychodzi nam maksymalnie cztery nacje na kulturę. A to trochę szkoda bo chciałbym zobaczyć więcej greków np. Kimerię (Krym), Massilia czy Pergamon.

KLAssurbanipal
28-05-2014, 19:16
Dodano 4 nowe frakcje do wiki:

24. GETAE

http://wiki.totalwar.com/images/2/2e/Map_rom_getae.png

“Dignity, autonomy, resolve.”

The Getae are not a single tribe, but a loose confederation settled around the Lower Danube. They differ from other local tribes through their worship of Gebeleizis, who manifests himself through lightning and thunder, and Zalmoxis, who represents immortality. The Getae strongly believe there are no other gods than their own, yet see themselves as constantly at odds with the heavens, even firing arrows at Gebeleizis during heavy storms.

There is some debate as to whether the Getae and the Dacians were the same peoples, or different tribes united by a common tongue. The Greeks, certainly, first referred to them as the Getae upon their first encounter during the 7th century BC. Famed for their impressive shock cavalry and hit-and-run raiding tactics, the Getae earned the reputation during their time under the control of the now-weakened Odrysian Kingdom, to whom they provided military services.

Like many others in the region, they also fell victim to the aggressive expansion of the Macedonian king, Alexander the Great, who razed Getae settlements before beginning his Persian expedition. Since the death of Alexander and the breakup of his empire, the Getae have taken advantage of regional instability, using the opportunity to consolidate themselves. Now they stand ready to strike against former rulers and weaker neighbours alike, facing down resistance and returning aggression one hundred-fold!

Fiercely independent, the warriors of the Getae stand firm in battle. They’re also proud of their cultural heritage, and the populace is happy in the presence of other Balkan tribes. However, past grievances with the nomadic tribes means they find it very hard to see eye-to-eye with them at the diplomatic table.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Getae_Faction

http://wiki.totalwar.com/images/b/b3/TWRII_Pirates_Getae.jpg

25. ARDIAEI

http://wiki.totalwar.com/images/8/84/Map_rom_ardiaei.png

“Pride, independence, profit.”

The Illyrian tribe of the Ardiaei originated inland, but eventually found their way to the Adriatic coast and settled there, dedicating themselves to sea-born piracy of the Adriatic Sea trade routes. Seen as debauched by the Greeks from whom they have borrowed aspects of their culture, they drink heavily and celebrate greatly in the plunder stolen from their enemies.

Perhaps most famously, The Kingdom of Ardiaei briefly became a powerful nation under the leadership of Agron, who captured several Greek cities and constantly raided the Adriatic coast. He also lent his services to the Acarnanians when the Epirot monarchy was extinguished, achieving his greatest victory in their defence.

After Agron's sudden, potentially alcohol-related death, his widow Teuta has become de facto ruler of the Ardiaei. However, she has inherited a kingdom whose continual piracy is now drawing the ire of powerful forces in the region – those with a vested interest in the profits of Adriatic trade, like Rome.

As the 3rd century BC begins the Ardiaei have a fight ahead of them. However, they have strength and cunning that their neighbours lack; can they turn it to their advantage and bring first the Adriatic, and maybe the world, under Ardiaei control?

Skilled seafarers and practiced pirates, the Ardiaei draw much income from plaguing the trade routes. This comes at a cost however – their neglect of agricultural matters means they’re less able to make money from trading crops and livestock.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Ardiaei_Faction

http://wiki.totalwar.com/images/2/26/TWRII_Pirates_Ardiaei.jpg

26. TYLIS

http://wiki.totalwar.com/images/e/e1/Map_rom_tylis.png

“Glory, thunder, pride.”

Tylis is the product of chaos; one of several breakaway groups from Brennus' great horde of Celts who invaded Greek territory from the north-western forests at the beginning of the 3rd century BC. At this time, Greece was in the throes of the bitter struggles between the successors of Alexander the Great. It was into this madness that the forebears of Tylis descended, swarming over the army of Ptolemy Keraunos and killing him in battle.

Ptolemy was the king of the powerful state of Macedon and so, with his death, the region fell into anarchy. The Celts took advantage of this chaos, ravaging Macedon and attempting to make further gains to the south. It was the combined might of Antigonus II and the Aetolian League that finally pushed them back, defeating the Celtic army at Thermopylae, Delphi and finally Lysimachia in 277BC.

Following these defeats the remaining Celts retreated, migrating further east and settling in north eastern Thrace - finally basing themselves at Tylis, near the Black Sea coast, an ideal location from which to raid the surrounding areas for food and riches. However, others have chosen not to settle, crossing onto the Anatolian peninsula to fight as mercenaries there.

Now, the position Tylis finds itself in is extremely fragile. All around it are highly-aggressive Thracian tribes who must be shown that their new Celtic neighbours are here to stay!

Given that they’re surrounded by Thracian aggressors, Tylis suffers somewhat from public order problems. However, the tribe produces some of the finest swordsmen around, and has turned raiding into an incredibly lucrative artform.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Tylis_Faction

http://wiki.totalwar.com/images/d/db/TWRII_Pirates_Tylis.jpg

27. ODRYSIAN KINGDOM

http://wiki.totalwar.com/images/7/78/Map_rom_odryssia.png

“Growth, progress, stability.”

The Odrysian Kingdom aspires to be something greater than a union of like-minded Thracian tribes. Eschewing the trappings of tribalism, Teres I united many of them following the collapse of Persian ambition in Greece, forming the Odrysian state with himself as king.

Despite the limited scope of Odrysian hegemony - the kingdom is bounded by the Black Sea and the River Danube - they are generally referred to as the 'Kings of Thrace'. Having allied themselves with Athens, the Odrysians spoke Greek and used it as their administrative language. Greek styles also permeated the Odrysian's military culture, its traditional cavalry nobility being augmented by infantry in phalanx formation.

Now that road networks and basic policies have been established, the groundwork is laid for a stable, civilised Thracian society. However, by the beginning of the 3rd century BC, centralised royal power hasn't overcome tribal politics completely, and the kingdom's territory has effectively shrunk to a third of its original size as separatist tribes have gradually broken away.

Though reduced in stature, the Odrysian Kingdom has survived against the odds. Now, recovering from a period of instability following the death of Alexander the Great, its old enemy Macedon is rising once again. A successful conclusion to its war with Epirus may lead Macedon to attempt the re-conquest of former territory to the north and east, so there is prudence in re-establishing old alliances with the Greek city-states to the south. A united Odrysia could prove more than a match for its aggressive neighbours, and has the potential to conquer the entire region!

Odrysia produces some of the finest bowmen in the world, and any Odrysian general would be wise to take advantage of this when considering his army composition. They’re also fearsome raiders, drawing much income from the activity. However, a cultural aversion to the Hellenics means they have a difficult time currying favour with Greek factions.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Odrysian_Kingdom_Faction

http://wiki.totalwar.com/images/b/b7/TWRII_Pirates_Odrysian_Kingdom.jpg

KLAssurbanipal
28-05-2014, 19:34
3 sprawy...

1. Zróbcie coś z tym, że nie można zmieniać nazw edytowanych tematów. Można zmienić nazwę, ale będzie ona tylko przy pierwszym poście a nie tytule tematu. Nie mogę zmienić tytułu z 23 grywalnych na 27 grywalnych.

2. Usuńcie limit znaków w temacie. Nie mogę dodać do pierwszego posta 4 nowych frakcji ponieważ będzie miał on 57 tys. znaków, a wg nowego limitu można dać tylko 25 tys. Czyli lepiej nic nie ucinać, bo jest i tak ponad limit, a po ucięciu nie będzie można tego przywrócić. Zatem nie mam możliwości dodać tych 4 frakcji do głównego posta...

3. Usuńcie wreszcie te reklamy! Psują one pierwszy post w tym i w wielu innych tematach. Nie chodzi ich obecność (choć tą z musu jestem w stanie zaakceptować), ale o to że bardzo one przeszkadzają w czytaniu. Otóż post, który zawiera te reklamy ma zmniejszone obrazki, zdjecia itp. i co ciekawe nie da rady ich powiększyć (co można w poście bez reklam). Na TWC i totalwar.org używają tego samego formatu forum i tam tych mega irytujących reklam nie ma. WIerzcie mi, naprawdę to utrudnia przeglądanie postów, zwłaszcza gdzie występują zdjęcia, screeny itp.

Ituriel32
28-05-2014, 19:53
Ten twój post śmiesznie się czyta :) bo zajmuje mniejszą połowę miejsca. Spowodowane jest to znaczkiem (powiązaniem konta z ) steam(a) i reklamą.

S.P.Q.R
21-11-2014, 11:54
Świetnie by było by do głównej kampanii doszła jedna z frakcji Iberyjskich. Mamy germańską, galijską oraz brytyjską. Może jakaś z płw Arabskiego albo z tzw "Etiopii"? Co do Persji to zgodzę się z kolegą Arroyo - dla mnie pozycja obowiązkowa. Sama nazwa już wywołuje dreszcze.

Saruman555
21-11-2014, 12:03
Świetnie by było by do głównej kampanii doszła jedna z frakcji Iberyjskich.
Przecież są 2.

galijską
4 galijskie(licząc Galatów).
Trochę twojego postu nie rozumiem.
Chyba ,że mówisz o dodaniu nowej darmowej frakcji iberyjskiej,brytyjskiej itd.

Arroyo
21-11-2014, 12:06
Galów już mamy sporo, bardziej Brytyjską bym jedną frakcję zobaczył, Cymbrów i może jeszcze jakąś ze wschodu Germanii. Persja, Saba ew. i jakaś Nubijska jak np. Meroe to dla mnie pozycje obowiązkowe. No i oczywiście jakaś typowo Numidyjska frakcja by się przydała :)

S.P.Q.R
21-11-2014, 12:06
Saruman555 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?9416-Saruman555)

Faktycznie, źle się wyraziłem. Chodziło m o FLC. Dlatego ucieszyła mnie wiadomość o Massalii. Nie jestem fanem płacenia za dodatki, ale pakiet z Persją by mnie skusił.

Arroyo (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?7075-Arroyo)

Meroe byłaby za łatwa - miasto z murami i dogodny wypad do sąsiadów, ale w ew. pakiecie etiopskim jak najbardziej. Bardziej Axum albo Blemmyes (pisze wersje angielskie) mnie by odpowiadały.

Nie jestem na bieżąca z DLC, ale z PŁW Arabskiego frakcja też by była dobra.

typowo Numidyjska

ja chciałbym Maurów w w dodatku z Oktawianem,a w podstawce Garamantia byłaby za łatwa, więc zostaje Masaesyli (stolica w Dimmidi)

A co do Persji - to pakiet satrap Seleuckich

Ituriel32
21-11-2014, 12:34
Jak już pisałem kilka razy to chcę Numidię "w podstawce Masaesyli" bo tylko jej (mojej ukochanej) brakuje do nacji z Roma1. Do tego pakiet nacji afrykańskich/pustynnych/arabskich. Bo mamy mało nacji z dołu mapy, tym bardziej że są to inne kultury.

Samick
21-11-2014, 12:51
Prawdziwą pustką nie są piaski Sahary czy zatłoczona psuedosłowianami Brytania, a Europa Środkowa. Tutaj brakuje nam nacji germańskich.

Grogmir
21-11-2014, 13:48
Dlaczego pseudosłowianami? :p

Samick
21-11-2014, 13:53
Taki żart z polskiej emigracji zarobkowej oraz z czystości słowiańskiej nacji.

Defil
21-11-2014, 18:02
Zapowiadane są jeszcze jakieś nacje za darmo czy w DLC? Bo to co teraz mamy to absolutny rekord jeśli chodzi o frakcje w TW. Patrząc na okienko wyboru nacji z kampanii to raczej nie dodadzą nowe kultury, będą rozwijać te już obecne.

Fajni byliby Etruskowie. ;)

Arroyo
21-11-2014, 18:30
Etrusków brakuje, ale wtedy byłoby za gęsto, w sumie już jest w takiej Azji mniejszej ;)
Ja bym stawiał na jakąś nubijską frakcję, bo tego mi brakuje, na Numidię (najlepiej na stronników króla Masynissy), Sabę, Persję (kandydat nr 1), Piktów, Cymbrów( w końcu taki groźny wróg Rzymu musi być w R2 grywalny :D), Drangianę lub Medię. Sami w sobie jednak Etruskowie trochę się wyróżniają i mogliby być dobrym wrogiem dla Rzymu, ale boję się, że mogliby tę frakcję spaprać. Zwłaszcza jak Lusted coś odwali to ni ma tego i owego we wsi!

Asuryan
21-11-2014, 23:06
Jedyną niegrywalną kulturą są pustynni nomadzi, więc to jest mój typ na DLC. Etruskami, Kaledończykami czy jakimś dodatkowy plemieniem germańskim też bym jednak nie pogardził :mrgreen:

Gajusz Mariusz
21-11-2014, 23:30
Etruskami od razu bym zmienił historię... :D

Samick
22-11-2014, 01:11
Etruskowie, nader ciekawa propozycja do głównej kampanii. Czemu by nie Samnitów?

Chaak
22-11-2014, 13:23
Samnici byliby spoko, ale trzeba by było Rzymianom obciąć jakiś region. Etruskowie, wydaje mi się, że w końcu dojdą do grywalnych. Mają bardzo unikalny rooster i szkoda by było go nie wykorzystać: http://www.honga.net/totalwar/rome2/faction.php?l=pl&v=rome2&f=rom_etruscan&i=. Ciekawe są zwłaszcza okręty z harpaksem, niedostępne nigdzie indziej. Poza tym jeszcze dostaliby pewnie kilka nowych jednostek.
Mimo wszystko w następnym DLC chciałbym Numidię, będącą ostatnią frakcją, na którą liczę od zapowiedzi gry, reszta z listu "must have" już się uzbierała. Z nimi mogłoby dojść jakieś plemię afrykańskie około Egiptu (np. Garamnatowie, Nasamonowie), Aksum oraz coś od Arabów, np. Saba lub Maskat, które są najbardziej znane.

Ituriel32
25-11-2014, 07:48
Jako że Attila jest zapowiedziany na 17.02.2015 to zaczynam się martwic o moich Numidów.:cry: A nuż ich księgowi są zadowoleni i nie będzie już więcej DLC do czystego romka, bo czasu jest już nie dużo nie całe 3 miesiące.

Wcześniej tego nie śledziłem. Czy po premierze następnej części/dodatku wychodziły DLC do poprzedniej części?

Samick
25-11-2014, 10:43
Tego nie wiem, ale myślę że zrobią jeszcze jeden skok na naszą kasę po premierze, tuż przed albo w dniu premiery.

32 nacje... kampanie zaczęte 3, skończone 4. Ciekawe kiedy ja znajdę na to wszystko czas? ;)

Ituriel32
25-11-2014, 11:35
Hehe ja mam jedenaście różnych: Rzym, Kartagina (2razy), Swebowie, Bojowie, Tylis, Seleucydzi, Kimmeria, Sparta, Epir, Syrakuzy i Ateny (2 razy jak nie więcej). A liczbę zaczętych a porzuconych...

Ja nie umiem grać kilkoma nacjami na raz. Za to ciągnę jedną Kampanie i sam sobie wstawiam fabułę, lub robię młóckę.

A czas na grę się znajdzie. Choć na przełomie roku ma wyjść nowe DLC do Age of Wonders3 (wysoki poziom gwarantowany) i to na nie czekam dużo bardziej niż na Attile. :P

Co się porobiło, że liczę na dusigroszy. :lol2:

Gajusz Mariusz
25-11-2014, 16:20
Tego nie wiem, ale myślę że zrobią jeszcze jeden skok na naszą kasę po premierze, tuż przed albo w dniu premiery.

32 nacje... kampanie zaczęte 3, skończone 4. Ciekawe kiedy ja znajdę na to wszystko czas? ;)

Witaj w klubie. :D

Ituriel32
26-11-2014, 10:01
Tak mniej więcej ponakładałem sobie nacje z Attyli (podstawowe i Wikingów) na mapę roma2 i szanse na więcej germanów w podstawce mi spadły. (CA raczej na razie nie będzie nic dawać w tym regionie, aby nie zmniejszyć atrakcyjności tamtego pakietu.) Dla mojej Numidii i nacji pustynnych to chyba dobrze.

Samick
26-11-2014, 10:21
Witaj w klubie. :D

Pisałem o 32 nacjach w kampanii głównej, trzeba doliczyć do tego Cezara, Hannibala i Agusta. Nie liczyłem, ale to będzie prawie drugie tyle...

Defil
26-11-2014, 11:02
Kampania główna to 20 godzin gry na nację. W minikampanii to 15. Można przyspieszyć nie grając wszystkich bitew, ale co to za przyjemność z gry?

640+450 (założyłem 30 nacji w minikampanii) godzinek do zagrania. Jest prostsze wyjście - nie patrzeć na achievki. ;)

Gajusz Mariusz
26-11-2014, 16:35
20h na nację? :eek: Na szczęście wyścig szczurów mnie ominął.... A na achievki fakt, nie oglądam się. Nawet historycznych do tej pory wszystkich nie wypróbowałem.
@Samick-ja też dodaję Antoniusza i Cezara. ;)

KLAssurbanipal
09-09-2015, 00:15
Ciekawe czy jest jeszcze nadzieja na jakieś frakcje do Rome 2. Może z nowym patchem dadzą jakąś w formie FLC.

Ituriel32
09-09-2015, 06:20
A to będzie jeszcze jakiś nowy pacz?
Ja czekam na Numidię ale już straciłem nadzieje, zwłaszcza że do attyli wychodzi wrzeszczcie ciekawe DLC Empires of Sand (czyli pustynne).

KLAssurbanipal
09-09-2015, 10:00
Zapowiedzieli latem nowy patch z szerokim opisem.

Ituriel32
09-09-2015, 10:12
A to nie był ten ostatni z surowcami?

KLAssurbanipal
09-09-2015, 10:59
Przeoczyłem go prawdopodobnie i myślałem, ze dopiero ma wyjść. :P

Ituriel32
09-09-2015, 11:28
A już myślałem że zapowiedzieli jeszcze coś.:(

Też myślałem że dadzą z tymi surowcami jakieś dlc.