Zobacz pełną wersję : Wiedźmin 3: Dziki Gon[spoilery]
FireFighter
28-10-2014, 01:57
Zawsze można wykonać eksperyment:D weźmy kawałek deski i ustawmy ją w podobny sposób jak tarcza "przyjęła" ogień i za pomocą dezodorantu i zapalniczki zróbmy "miotacz ognia" na kształt igni i zaobserwujemy efekt z gameplay' u ;d oczywiście żartuję i nie namawiam do zabawy z ogniem :)
Shay Ruan
08-12-2014, 18:29
Premiera Wiedzmina 3 przesunięta na 19 maja. http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Wiedzmin-3-przesuniety-na-19-maja,wid,17088241,wiadomosc.html?ticaid=113f1b
oj ciężka sprawa:confused:
Minimalne wymagania systemowe
Procesor: Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz lub AMD CPU Phenom II X4 940
Karta graficzna: Nvidia GPU GeForce GTX 660 lub AMD GPU Radeon HD 7870
Pamięć: 6GB RAM
System operacyjny: 64-bitowy Windows 7 lub 64-bitowy Windows 8 (8.1)
Direct X: 11
Dysk twardy: 40 GB wolnego miejsca
Rekomendowane wymagania systemowe
Procesor: Intel CPU Core i7 3770 3,4 GHz lub AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz
Karta graficzna: Nvidia GPU GeForce GTX 770 lub AMD GPU Radeon R9 290
Pamięć: 8GB RAM
System operacyjny: 64-bitowy Windows 7 lub 64-bitowy Windows 8 (8.1)
Direct X: 11
Dysk twardy: 40 GB wolnego miejsca
Mieszczę się w rekomendowanych, ale fart ;D
Czas przemyśleć wymianę bebechów w najbliższych dwóch latach. ;/
Mieszczę się w rekomendowanych, ale fart ;D
No trochę (a nawet sporo) procek Ci się nie mieści ;)
No nic, ja podkręcę swojego 2500k oraz hd7870 i będzie git :P
ps. śmieszy mnie trochę zestawienie Phenom II X4 940 z i52500k...... przecież to niebo a ziemia.
Weź pod uwagę że gram na rozdzielczości 1440x900. Mniej zasobów potrzeba. ;)
a jak mam kartę 7850 to na minimalnych odpalę?
Odpalisz i zawsze możesz też ją podkręcić ;)
Bardziej myślałem nad delikatnym podkręceniem procesora bo mam i5 3550 i do tego wymianie karty na jakiegoś porządnego gtxa bo nie wiem czy moja 2gb sapphire się nie rozleci;)
http://www.cda.pl/video/1721988f/Reakcja-na-wymagania-do-Wiedzmina-3
:(
Nowy story trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=4kuS4wLX06Q
Fantastycznie zrobiony! Jeśli to znowu dzieło Platige Image Bagińskiego (a pewnie tak) to tym bardziej nie mogę się doczekać na ich pierwszy film.
http://www.pcgamer.com/cd-projekt-explains-why-the-witcher-3-has-16-hours-of-sex-scene-mo-cap-data/
Także ten tego... wiecie co :D
http://gadzetomania.pl/56896,wiedzmin-3-dziki-gon-na-cztery-miesiace-przed-premiera-gra-nie-jest-ladna-cd-projekt-red-ma-klopoty
Trochę nie fajnie.... choć ja grafą się nie przejmuję.
FireFighter
29-01-2015, 12:28
Bardziej martwmy się o optymalizację na PC, bo nawet jeśli gra wygląda gorzej niż na trailerach to i tak nadal wg mnie wygląda świetnie
Co to za głupoty, gra wygląda świetnie:
Jz_i7vMsqnA
Shay Ruan
29-01-2015, 17:46
No całkowicie się zgadzam z Voitkiem. Jak dla mnie gra wygląda kapitalnie a ludziom się chyba w d poprzewracało i oczekują nie wiem czego .
FireFighter
29-01-2015, 17:55
Najważniejsze to żeby historia była świetna :)
Takie pytanie, czy jest chociaż cień szansy, że w wersji gry na Amerykę Płn. znajdę polski dubbing? Pewnie nie, ale spytać nie zaszkodzi.
FireFighter
15-03-2015, 18:56
Może zadaj to pytanie na oficjalnym forum, często twórcy odpowiadają więc może tam znajdziesz odpowiedź:)
Presidente
15-03-2015, 19:17
A to w Wieśku dwójce już nie było jak przy pierwszej odsłonie, że praktycznie każdy język był? Przynajmniej ja tak miałem w wersji rozszerzonej.
FireFighter
15-03-2015, 21:38
W sumie chyba nawet chiński wprowadzili w jakiejś aktualizacji.
W 2 było multum języków, aczkolwiek nie wiem czy w wersji steam nie będzie ograniczników...
Jeśli nawet nie będzie to zawsze będziesz mógł aktywować grę na gogu i tam pobrać naszą wersje językową.
Ale ja chcę na PS4 kupić.
Na PS4 powinien być wybór języka na polski. Najwyżej zmienisz język konsoli i spoko (chyba że kupujesz w Polsce) :)
Język mam Polski na konsoli, ale konto założone w Kanadzie i tam też mogę kupić wersję pudełkową na rynek amerykański, a online nie mogę dodać kanadyjskiego banku jakbym założył konto europejskie. A kupno visą jest najłatwiejsze.
Marat
Czy będzie można zmieniać wersję językową?
Niezależnie od miejsca zakupu w grze istnieje możliwość dowolnej konfiguracji języka dubbingu oraz napisów – oczywiście produkt posiada pełną polską wersję. Zależnie od kraju, w którym gracze nabędą najnowszego Wiedźmina, liczba obsługiwanych języków może się różnić. Z perspektywy polskiego gracza najważniejsza jest informacja, że niemal w każdej z tych wersji będzie dostępny nasz język. Polskiego języka nie ma np. w wersjach dla Malezji czy Emiratów Arabskich, jest natomiast w edycjach na Amerykę czy Europę. [RED]
Źródło: http://www.gry-online.pl/S018.asp?ID=1147
Z Voitka parówa, ale jak p...olnie info, to ze łba nie ma co zbierać:P
Dzięki towarzyszu!
Poczułem, że muszę zdobyć się na jakiś dobry gest w stronę konsolowego plebsu :D
Spoko, spoko, komputer też mam pewnie lepszy od ciebie!
Pierwsze 15 minut
http://uk.ign.com/articles/2015/04/06/the-first-15-minutes-of-the-witcher-3-wild-hunt-ign-first?watch
Rossoneri
07-04-2015, 13:35
Ładna gra cieni, ale grafika jak dla mnie chyba za bardzo cukierkowa. Nie wiem z jakiej platformy jest ten gameplay, ale ja ciągle się waham czy kupić na PC czy konsole.
http://www.cdaction.pl/news-41222/serca-z-kamienia-oraz-krew-i-wino---dodatki-do-wiedzmina-3-dluzsze-niz-wiekszosc-nowoczesnych-gier.html
2 duże dodatki za darmo, ale premiera pierwszego z nich pod koniec tego roku, a drugiego na początku 2016.
Te akurat mają być płatne.
Z tego co czytałem to ma to być ponad 30 godzin rozgrywki w cenie bodajże 20 czy 30 euro więc całkiem rozsądnie, patrząc że taki CoD kosztuje 59 euro za 6 godzin no i multi.
Oczywiście jak zwykle płacz "że jakto"? "czemu nie za darmo". Z drugiej strony jak darmowe dlc to też płacz że "wycinajo gre". Jezus Maria czy powstanie gra, która dogodzi wszystkim?
Dziś wyczytałem, że oba dodatki już można zakupić za tradycyjne 99,99 łącznie dojdzie sporo rozgrywki, nowe lokacje i 36h zabawy.
https://cdp.pl/gry/wiedzmin-3-dziki-gon-pakiet-dodatkow-pc.html?utm_source=facebook&utm_medium=referral&utm_campaign=sprint_11&utm_content=20150408wiedzmin3dodatki
Ja bym się bardzij bał optymalizacji. Skoro gra ma chodzić ledwie w 30 klatkach na średnich ustawieniach to jest bardzo źle (Mowie o zalecanych wymaganiach).
Henryk5pio
09-04-2015, 11:18
Wiesz pampo, jak się wyłączy cienie ,albo zjedzie z nimi do minimum, to nie będzie może tak źle ;) Ja tam poczekam na recenzję jakiegoś lapka po premierze Wieśka 3, gdzie już będzie on brany pod uwagę w testowanych grach na notebookcheck.pl i wtedy będę miał jakiś ogląd, czy na moim sprzęcie ruszy i jak będzie hulał :D
Volomir, nie nikt tu nie płacze, ja tu mówię ogólnie, forumy takie jak gry.online czy gram, facebooki są zasypywane obelgami i bólem dupy.
Polska wersja
http://www.gry-online.pl/gol_video.asp?ID=28742
tuff_gru
14-04-2015, 11:43
W końcu otwarty swiat w Wiedzminie, jak jeszcze dadza mozliwosc stworzenia wlasnej postaci lub chociarz wybor tak jak w planszówce to bedzie światowy chicior na miare skyrima
Ja bym się bardzij bał optymalizacji. Skoro gra ma chodzić ledwie w 30 klatkach na średnich ustawieniach to jest bardzo źle (Mowie o zalecanych wymaganiach).
Redoski enging ssie niestety...
Nie dubluj postów
Sadam86
Oczy mnie bolą od tego i nie wierzę w to co czytam!
ak jeszcze dadza mozliwosc stworzenia wlasnej postaci lub chociarz wybor tak jak w planszówce to bedzie światowy chicior na miare skyrima
Nie dadzą, na szczęście! To gra o Geralcie i jego historii, tworzenie własnej postaci nie miałoby sensu. To tak jak powiedzieć, że Tomb Raider kiepski bo nie można grac facetem. Druga sprawa, że hitem będzie na pewno. W sumie już jest i robi furorę przez to co zaprezentowano. A Skyrim to akurat średnia udana gra. I na koniec tej części wypowiedzi dodam, że szokuje mnie liczba błędów ortograficznych. To musi być straszliwe lenistwo, skoro każda przeglądarka ma teraz wbudowany słownik...
Redoski enging ssie niestety...
Na szczęście tutaj również nie masz racji.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PnIxXtthiYw nowy film z rozgrywki
Spot TV:
https://www.youtube.com/watch?v=r0ff8YTLOAo
I kolejny trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=chn9QN2W5V4&feature=youtu.be
Jeszcze półtora tygodnia...
Ja zaczekam na recenzje oraz pierwszego pacza. W najnowsyzm CDA jest taka prawie jakby recenzja (bez oceny bo jest embargo do 12 maja) i podobno troche baboli sie zalapalo.
Ja tam na żadne gejpleje ani recenzje nie patrzę. Sam ją posmakuję, :)
Ja mam nadzieję, że hype nie będzie tak duży, że wszędzie będą spoilery itd. Grać w Wieśka w maju nie planuję z powodu czasu i sprzętu. Po części to nawet dlatego że nie jestem jakoś na niego nakręcony i zwyczajnie nie mam specjalnie dużej teraz ochoty na to. Obawiam się jednak, że wszędzie może się pojawić go pełno podczas gdy ja bym chciał wiedzieć o nim jak najmniej zanim zagram.
Ja zaczekam na recenzje oraz pierwszego pacza. W najnowsyzm CDA jest taka prawie jakby recenzja (bez oceny bo jest embargo do 12 maja) i podobno troche baboli sie zalapalo.
Nie przesadzajmy, takie recki są pisane wcześniej od samego wydania czasopisma, na wczesnej wersji więc pewnie większość poprawią. Chociaż przy tym ogromie nie da się uniknąć babolków;) No i bardzo mnie zaciekawiło, że zadania poboczne są bardzo dobre! Czyli jest wielka szansa, że W3 nie będzie przypominać Skyrima! hurrra!
A pogram i tak pewnie na jesień/zimę, albo nawet później bo "komp". Plus taki, że pewnie pojawi się parę dodatków i patchy optymalizujących :P
Dziś zamówiłem, mam nadzieję że sie nie zawiode, babole jestem w stanie wybaczyc ale optymalizacji nie wybaczę.
tuff_gru
11-05-2015, 11:19
Dziś zamówiłem, mam nadzieję że sie nie zawiode, babole jestem w stanie wybaczyc ale optymalizacji nie wybaczę.
Mam takie samo podejście. Wiedzmin 1 był masakrą jeśli chodzi o optymalizację i dlatego go nieprzeszedłem. Wiedzmin 2 dużo lepiej jesli chodzi o optymalizację ale w prologu masakra z intuicyjnościa gameplaju i liniowoscią.
Mi się maży mozliwość tworzenia własnej postaci... i nieliniowość taka jak w Skyrimie, może mody pomogą...
Mi się maży mozliwość tworzenia własnej postaci... i nieliniowość taka jak w Skyrimie, może mody pomogą...
Ale zrozum, to jest Wiedźmin! Tu nie będzie, przynajmniej w tej serii, tworzenia postaci. To jak wymagać tworzenia postaci od Tomb Raidera czy Soul Reavera. To historia konkretnego bohatera. Na mody też bym nie liczył, bo to za duża ingerencja w gre. I bardzo dobrze!
tuff_gru
12-05-2015, 09:42
Ale zrozum, to jest Wiedźmin! Tu nie będzie, przynajmniej w tej serii, tworzenia postaci. To jak wymagać tworzenia postaci od Tomb Raidera czy Soul Reavera. To historia konkretnego bohatera. Na mody też bym nie liczył, bo to za duża ingerencja w gre. I bardzo dobrze!
W żadanym wypadku tworzenie własnego bohatera nie przeszkadza w zrobieniu gry o Wiedźminie. Wiedźminów było wielu, nie tylko jeden z tego co wiem. Ty mówisz o konkretnym który się nazywa Geralt a nie Wiedźmin... Wiedźmin to jakby rasa...
Jeśli fabuła gry opowiada o Geralcie to faktycznie tworzenie postaci nie ma sensu. Ale gdyby cd projekt zrobiło gre o Jakimś wedźminie, i zaproponowało do tego fajną fabułe to czemu nie.
Poza tym. Cd projekt wypuściło grę planszową Wiedźmin w której można grać różnymi postaciami nie tylko Geraltem - i co da sie? Musi tylko byc Geralt?
Skoro mamy już otwarty świat to nic nie stoi na drodze żeby wymyslić w nim fabułę nie tylko o Geralcie...
Co do modów to dlaczego nie liczysz na mody i dlaczego to dobrze że miałoby ich nie być?
Wiesz ile powstało modów do Wiedzmina 1 i 2? Wiesz co te mody robia? Wiesz jaki jest potencjał w środowisku które tworzy mody do gry?
Wiesz że moda można nie zainstalować? Mówienie że dobrze że do jakiejś gry nie powstaną mody jest dosyć absurdalne...
Aż cie przezwe (oczywiście to żarcik - bez urazy) Ty wiedźmiński Ortodoksie! :)
tuff_gru
12-05-2015, 09:53
Wezmy takiego Skyrima - marka The elder scrolls jest kultowa, nieporównywalnie bardziej popularna i mająca nieporównywalnie wiekszy budzet. I co dostalismy? Mase nudnych przestrzeni + pare ciekawych zadań, które spokojnie moznaby upchac na terenie ze cztery razy mniejszym. Bo je sie tego, ze braknie kasy, rąk do pracy i czasu by zrobic cos ciekawego. W zamian dostaniemy wielki - pusty swiat z zadaniami zabij to, zabij to, dla odmiany zabij to itd.
Zainstaluj mody do Skyrima. Będziesz miał wszystko co chcesz w otwartym świecie i to za darmo... :)
Twórcy mówili, że nie będzie więcej gier podajże o Geralcie. Jakaś nowa z innym bohaterem może być, niekoniecznie z wiedźminem.
Wiesz ile powstało modów do Wiedzmina 1 i 2? Wiesz co te mody robia? Wiesz jaki jest potencjał w środowisku które tworzy mody do gry?
Z tego co się orientuję mody do Wiedźmina ciężko porównać do modów do Skyrim. To inny poziom. Choć otwarty świat może sprawić że Wiedźmin 3 doczeka się fajnych modów.
Zainstaluj mody do Skyrima. Będziesz miał wszystko co chcesz w otwartym świecie i to za darmo... :)
Grałem z modami i moim zdaniem są przeceniane. Lubię Skyrim i sporo w niego grałem. Mody jednak nie poprawią drętwej fabuły itd. Dodają coś grze, ale nie zmieniają jednak jakoś mocno jej "oceny". Przynajmniej te toczące się na tej samej mapie. Z drugiej strony na Skywind bardzo liczę i nie miałem jeszcze okazji grać w moda przenoszącego nas w inny region świata, a z tego co wiem takie są, więc może nie odkryłem jeszcze tego co ludzie w modach lubią najbardziej (oprócz azjatyckich lalek).
W żadanym wypadku tworzenie własnego bohatera nie przeszkadza w zrobieniu gry o Wiedźminie. Wiedźminów było wielu, nie tylko jeden z tego co wiem. Ty mówisz o konkretnym który się nazywa Geralt a nie Wiedźmin... Wiedźmin to jakby rasa...
Jeśli fabuła gry opowiada o Geralcie to faktycznie tworzenie postaci nie ma sensu. Ale gdyby cd projekt zrobiło gre o Jakimś wedźminie, i zaproponowało do tego fajną fabułe to czemu nie.
Poza tym. Cd projekt wypuściło grę planszową Wiedźmin w której można grać różnymi postaciami nie tylko Geraltem - i co da sie? Musi tylko byc Geralt?
Skoro mamy już otwarty świat to nic nie stoi na drodze żeby wymyslić w nim fabułę nie tylko o Geralcie...
No przecież napisałem, że w tej WERSJI nie ma szans na tworzenie postaci. To gra o Geralcie a nie o innych wiedźminach.
Kiepskie questy, nudną fabułę i masę monotonii. Nie dziękuję! Nie lubię Skyrima i liczę, że W3 nie pójdzie w jego stronę jeśli chodzi o otwarty świat.
Co do modów to dlaczego nie liczysz na mody i dlaczego to dobrze że miałoby ich nie być?
Wiesz że moda można nie zainstalować? Mówienie że dobrze że do jakiejś gry nie powstaną mody jest dosyć absurdalne...
Uważam że dobrze jeśli nie powstaną. Ta część jest o Geralcie i tak jest najlepiej. Wprowadzenie tworzenia postaci jest ogromną ingerencją w gre/silnik i albo to nie będzie w ogóle możliwe albo będzie wymagało maaaaasę niepotrzebnej pracy. Poza tym wiązałoby się to ze stworzeniem od zera klas postaci, ras co również wymaga ogromnych nakładów pracy. Dalej trzeba pozmieniać fabułę, albo stworzyć nową, żeby to miało ręce i nogi. Także to się raczej nie stanie. Mody skupią się pewnie na nowych przygodach i ulepszeniach samej gry a nie wywalanie jej bebechów na wierzch i zmieniana, a właściwie dodawania tak rozbudowanych aspektów.
tuff_gru
12-05-2015, 11:59
No przecież napisałem, że w tej WERSJI nie ma szans na tworzenie postaci. To gra o Geralcie a nie o innych wiedźminach.
No ok mi chodzi o to że wolałbym żeby była gra o innych wiedzminach niz o Geralcie.
Kiepskie questy, nudną fabułę i masę monotonii. Nie dziękuję! Nie lubię Skyrima i liczę, że W3 nie pójdzie w jego stronę jeśli chodzi o otwarty świat.
Rozumiem że możesz nie lubić Skyrima, ale dlaczego tak ci przeszkadza świat otwarty? Jak zamknieta scieżka z której gracz nie może zboczyc może byc ciekawsza od dowolności wyboru?
Uważam że dobrze jeśli nie powstaną.
Mówisz jak babcia w berecie - Mimo że do sexshopu nie wchodzi i nie korzysta, to mówi że ma go nie być i inni też mają nie korzystać.
Przecież możesz modów nie instalować!
BTW naszczęście napewno będą i nic na to nie poradzisz :). Bo kazdy developer wie że mody to drugie zycie gry a co za tym idze kasiora na następne.
Grałem z modami i moim zdaniem są przeceniane. Lubię Skyrim i sporo w niego grałem. Mody jednak nie poprawią drętwej fabuły itd. Dodają coś grze, ale nie zmieniają jednak jakoś mocno jej "oceny". Przynajmniej te toczące się na tej samej mapie.
Wprowadzenie tworzenia postaci jest ogromną ingerencją w gre/silnik i albo to nie będzie w ogóle możliwe albo będzie wymagało maaaaasę niepotrzebnej pracy. Poza tym wiązałoby się to ze stworzeniem od zera klas postaci, ras co również wymaga ogromnych nakładów pracy. Dalej trzeba pozmieniać fabułę, albo stworzyć nową, żeby to miało ręce i nogi. Także to się raczej nie stanie. Mody skupią się pewnie na nowych przygodach i ulepszeniach samej gry a nie wywalanie jej bebechów na wierzch i zmieniana, a właściwie dodawania tak rozbudowanych aspektów.
Nie prawda w obydwu przypadkach. Jeśli gra będzie dobra i popularna to moderzy sami sobie z tym poradzą, za równo z fabułą jak i kwestia techniczną. Moderzy sami tworzą klasy postaci, rasy, sami tworza fabułę -angarzują aktorów lektorów, programistów a to co wytworzą jest często lepsze niż to co stworzy developer. Mody skupiają siena wszystkim. Od tworzenia nowych fabuł po poprawianie błędów których developerowi nie chce się naprawić po wykorzystwanie slinika do tworzenia czegoś zupełnie nowego. Wystarczy że Developer udostępni narzędzia, z których już i tak sam korzysta do tworzenia gry. Kwestia to to czy gra jest na tyle popularna żeby moderom chciało sie to robić.
Skoro Wiedźmin 3 ma mieć otwarty świat, a developerzy udostępnią narzędzia do modyfikowania gry, to nic nie stoi na drodze żeby robić z niej co sobie kto chce...
Panowie obudźcie się
Raport finansowy firmy CD Projekt z zeszłego roku ->http://www.purepc.pl/rozrywka/raport_finansowy_firmy_cd_projekt_ile_sprzedano_ko pii_wiedzmina
zacytuję : Pierwsza oraz druga część Wiedźmina sprzedały się w nakładzie 8 milionów egzemplarzy na całym świecie.
Jeden z klikudziesieciu tysięcy modów do skyrima ma 15 milionów ściągnięć (7 milionów unique D/LS czyli takich odpowiadających sprzedaniu egzemplarza).
Proszę ->http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/607/?
A jest to jeden tylko mod!
Chyba nie wiecie co potrafi stworzyć środowisko moderskie. Wspomnę tu o polskiej scenie dotyczącej modowania medivala 2.
Czy też byście powiedzieli że dobrze żeby nie było modów do Roma 2 lub Attyli?
ozumiem że możesz nie lubić Skyrima, ale dlaczego tak ci przeszkadza świat otwarty? Jak zamknieta scieżka z której gracz nie może zboczyc może byc ciekawsza od dowolności wyboru?
A gdzie ja napisałem, że przeszkadza mi otwarty świat?
Mówisz jak babcia w berecie - Mimo że do sexshopu nie wchodzi i nie korzysta, to mówi że ma go nie być i inni też mają nie korzystać.
Przecież możesz modów nie instalować!
BTW naszczęście napewno będą i nic na to nie poradzisz :). Bo kazdy developer wie że mody to drugie zycie gry a co za tym idze kasiora na następne.
Nie, mówię tak bo ta gra i cała seria, była robiona POD GERALTA. Takie udziwnienia są dziwne i niepotrzebne.
Moderzy sami tworzą klasy postaci, rasy, sami tworza fabułę -angarzują aktorów lektorów, programistów a to co wytworzą jest często lepsze niż to co stworzy develper. Mody skupiają siena wszystkim. Od tworzenia nowych fabuł po poprawianie błędów których developerowi nie chce się naprawić po wykorzystwanie slinika do tworzenia czegoś zupełnie nowego. Wystarczy że Developer udostępni narzędzia, z których już i tak sam korzysta do tworzenia gry. Kwestia to to czy gra jest na tyle popularna żeby moderom chciało sie to robić.
skoro Wiedzmin ma mieć otwarty swiat, a developerzy udostepnia Tools do modyfikowania gry, to nic nie stoi na drodze zeby robic z niej co sobie kto chce...
Tylko Ty mowisz o czyms zupelnie innym. Dodanie nowych ras, klas i fabuły to jedno, a stworzenie systemu tworzenia postaci od zera i włączenie go do gry to drugie. To jak pisałem olbrzymie ingerowanie w kod gry, które może być niemożliwe i nielegalne. Tak samo jak w TW nie wszystko da się zmodyfikować, tak też może być tutaj. Mogę się wręcz załozyć, że DOBRY system tworzenia postaci dla W3 nie powstanie ;) Mody owszem, ale jak równiez pisałem będą polegać na nowych miejscach, mapach, npcach, zadaniach, ekwipunku i ulepszeniach.
tuff_gru
12-05-2015, 12:43
A gdzie ja napisałem, że przeszkadza mi otwarty świat?
Takie odniosłem wrażenie, ale może sie mylę.
Takie udziwnienia są dziwne i niepotrzebne.
Mówiąc to mówisz właśnie jak "Babcia". Bo możesz z tego nie korzystać ale i tak nie chcesz żeby było.
nie wszystko da się zmodyfikować
Da się tylko developer i moderzy muszą chcieć.
Mogę się wręcz załozyć, że DOBRY system tworzenia postaci dla W3 nie powstanie
W Skyrimie orginalny model tworzenia postaci wołał o pomstę do nieba, zresztą technicznie cała gra była prawdę mówiąc masakrą. Nigdy bym w nią nie zagrał drugi raz (ba, nawet bym jej nie ukończył) bez modów, chociażby ze względu na ilość bugów które popoprawiali właśnie moderzy.
Dzięki modom to majstersztyk... Więc nigdy nie wiadomo co będzie... Na szczęście...
Jeden z klikudziesieciu tysięcy modów do skyrima ma 15 milionów ściągnięć (7 milionów unique D/LS czyli takich odpowiadających sprzedaniu egzemplarza).
Proszę ->http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/607/?
A jest to jeden tylko mod!
Sam mam tego moda, poprawia grafikę, fajna sprawa, ogólnie jednak gry mocno nie zmienia. Nie robi ze średniej gry super gry.
W Skyrimie orginalny model tworzenia postaci wołał o pomstę do nieba, zresztą technicznie cała gra była prawdę mówiąc masakrą. Nigdy bym w nią nie zagrał drugi raz (ba, nawet bym jej nie ukończył) bez modów, chociażby ze względu na ilość bugów które popoprawiali właśnie moderzy.
Dzięki modom to majstersztyk... Więc nigdy nie wiadomo co będzie... Na szczęście...
Od masakry do majstersztyku? Chyba sam siebie okłamujesz. Mody poprawiają niektóre kwestie, ale bez przesady. To w zasadzie ta sama gra. Dodatkowe opcje tworzenia postaci, dodatkowe zbroje, ładniejsze widoczki? Fajne dodatki i tyle, zresztą nie dla wszystkich, wielu nie jara możliwość siedzenia kilka godzin nad tworzeniem modelu swojej postaci. Jeżeli ktoś nie lubi Skyrim to nie pokocha go dzięki temu że może dać swojej postaci większe cycki. Dodatkowe misje itd. to co innego, ale nawet one opierają się na tym co twórcy dali do gry. Więc cudów nie ma w tej kwestii.
Chyba nie wiecie co potrafi stworzyć środowisko moderskie. Wspomnę tu o polskiej scenie dotyczącej modowania medivala 2.
Scena moderska Medka II przebija tą od Skyrim. Mamy kilka świetnych modów które zmieniają grę nie do poznania, konwersje totalne.
Zresztą nie używaj liczby mnogiej bo ja przeciw modom nic nie mam, cieszę się, że mogą być takie do Wiedźmina 3. Co prawda całkiem możliwe, że ich nigdy nie zainstaluję, ale z pewnością mi nie będą przeszkadzać. Martwi mnie za to ogólnie otwarty świat (więc poniekąd to co daje największe możliwości moderom), nie wyobrażam sobie Wiedźmina I bądź II z otwartym światem, więc obawiam się, że III z nim może być gorsza od poprzedników.
No i oczywiście irytuje mnie to co mamy w każdej grze. Czyli większe wymagania nieprzystające do poprawy grafiki itd, a tym razem to w sporej części chyba wina otwartego świata. Gdyby twórcy powiedzieli że mogąc uruchomić Wieśka II w maksymalnych detalach będę miał taki sam poziom grafiki w Wieśku III to pewnie byłby cud.
tuff_gru
12-05-2015, 14:03
Sam mam tego moda, poprawia grafikę, fajna sprawa, ogólnie jednak gry mocno nie zmienia. Nie robi ze średniej gry super gry.
To jest jeden z 40 000 modów do tej gry (a obczajam tylko jeden portal z modami)
Od masakry do majstersztyku? Chyba sam siebie okłamujesz. Mody poprawiają niektóre kwestie, ale bez przesady. To w zasadzie ta sama gra. Dodatkowe opcje tworzenia postaci, dodatkowe zbroje, ładniejsze widoczki? Fajne dodatki i tyle, zresztą nie dla wszystkich, wielu nie jara możliwość siedzenia kilka godzin nad tworzeniem modelu swojej postaci. Jeżeli ktoś nie lubi Skyrim to nie pokocha go dzięki temu że może dać swojej postaci większe cycki. Dodatkowe misje itd. to co innego, ale nawet one opierają się na tym co twórcy dali do gry. Więc cudów nie ma w tej kwestii.
Oj nie wiesz co mówisz:
Eskpansja do Skyrima - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/9782/? Cały nowy świat - Możesz się znaleźc w Krainie Kahjitów. To jest jak inna gra w Świecie Elderscrollsów. Jedna z wielu...
A co powiesz o zewenętrznych programach napisanych przez moderów które ulepszają grę - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/6491/?. Jeden z wielu...
Nowy system walki, ale nie rebalance tylko nowe animacje, nowa mechanika zupełnie inna rozgrywka - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/2700/?. Jeden z wielu...
Mod który zmienia fabułe gry - nie jesteś już Dragonbornem, ba nawet smoków nie ma, bo wycieto sceny z poczatku gry - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/9557/? Możesz grać chłopem który zbiera ziemniaki.
Realistyczne potrzeby i choroby, ale nie zmiana statów w grze tylko zupełnie nowe mechanizmy generowane za pomocą zewnętrznych skryptów. To tak jakby do medka dopisali oddzielny program do obliczania automatyczny starć.. - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/26228/? . Jeden z wielu...
A może by Zagrać w Obliviona tylko na SKyrimie? Proszę bardzo - https://www.youtube.com/watch?v=AUJ4qMNI8Ts Moderzy pracują nad odtworzeniem Krainy z Obliviona na Silniku Skyrima
Nowy mechanizm w grze, umożliwiający dodawanie nowych animacji i mechanizmów - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/11811/?. Naprzykład walke z grzbietu konia dodali moderzy, a dopiero potem developerzy stwierdzili ze faktycznie by sie przydało i wypuścili patch który robił to samo...
Nowy kreator postaci, który jest totalnie zwenetrzną aplikacją - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/49015/?.
Są mody które umożliwają gre Smokiem... :) - https://www.youtube.com/watch?v=TT-p27dM0Mw.
Samochody w skyrim i działające spluwy - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/18665/? , www.nexusmods.com/skyrim/mods/42470/? Możesz sobie zrobić sciganke, albo cantera jakbys chiał...
A może chciałbyś zagrać Skyrima Online? - http://skyrim.ophelia-core.com/showthread.php?tid=177, Moderzy olali The Elder Scrolls online i zrobili sobie sami gierke online...
Do tego dochodzi mnóstwo zewnętrznych skyptów i programów, które same w sobie nic nie robia tylko pozwalają dodawać różne nowe funkcjonalności o których nawet developerzy nie snili...
W zasadzie to narzedzia developerskie do modyfikiacji Skyrima są wykorzystywane tylko po części bo moderzy sami sobie napisali lepsze...
Wspomnę tylko o ciemniej stronie moddingu skyrima -Lovers lab- tylko dla dorosłych. Tam to już w ogóle cuda robia z ta grą, oczywiście nie chodzi tylko o "gołe baby" tam są mody które na zwykłych portalach są zbanowane. Na przykład niewolnictwo w Skyrimie... Temat jeden z wielu...
Mógłbym tak wypisywać cały dzień niestety nie mam czasu.
Scena moderska Medka II przebija tą od Skyrim. Mamy kilka świetnych modów które zmieniają grę nie do poznania, konwersje totalne.
Ojjj. Z całym szacunkiem dla sceny moderskiej medka II, ale po prostu nie.
Zresztą nie używaj liczby mnogiej bo ja przeciw modom nic nie mam, cieszę się, że mogą być takie do Wiedźmina 3. Co prawda całkiem możliwe, że ich nigdy nie zainstaluję, ale z pewnością mi nie będą przeszkadzać.
Rozumiem że ktoś może nie chcieć modów bo gra mu najzwyczajniej w świecie wystarcza tak jaka jest więc PEACE :) zgadzamy się w tej kwestii. Mi na przykład Rome 2 wsytarcza taki jaki jest, a wiem że jest sporo wypasionych modów które robią z tej gry coś o wiele lepszego...
Martwi mnie za to ogólnie otwarty świat (więc poniekąd to co daje największe możliwości moderom), nie wyobrażam sobie Wiedźmina I bądź II z otwartym światem, więc obawiam się, że III z nim może być gorsza od poprzedników.
Umówmy się że jak przejdzieśz wiedźmina 3 to się odniesiesz do otwartego świata. Bo jestem ciekaw czy zmienisz zdanie... :)
No i oczywiście irytuje mnie to co mamy w każdej grze. Czyli większe wymagania nieprzystające do poprawy grafiki itd, a tym razem to w sporej części chyba wina otwartego świata. Gdyby twórcy powiedzieli że mogąc uruchomić Wieśka II w maksymalnych detalach będę miał taki sam poziom grafiki w Wieśku III to pewnie byłby cud.
Jakby się moderzy wzieli to bys mial +50 klatek w Wiedzminie. Tu masz programik który to robił w Skyrimie - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/6058/? (To akurat juz nieaktualne)
PS. O modach do Skyrima pisza recenzje w gazetach. Naprzykład w Brytyjskim PC GAMERZE - http://www.pcgamer.com/mod-of-the-week-holidays-for-skyrim/. Recenzja jedna z wielu... A i tak Skyrim to tylko młodszy brat Obliviona - to tam sie wszytsko zaczęło.
Teraz mody są do Wszystkiego - http://www.nexusmods.com/games/?
Zobaczcie sobie na komentarz pod grami - Hosting 116,491 files for 182 games from 47,815 authors serving 9,048,745 members with 1,062,692,504 downloads to date <-Widzicie ilość cyfr? To nie są miliony.
Panowie wszystko się da tylko ktoś musi chcieć... Na Szczęście zarówno na naszej scenie moderskiej Medka 2 jak i na Nexusie jest pare osób którym się Chce - na nexusie 47,815.
To jest jeden z 40 000 modów do tej gry (a obczajam tylko jeden portal z modami)
Jeden z dwóch (obok warsztatu steam) które się liczą.
Oj nie wiesz co mówisz:
Eskpansja do Skyrima - http://www.nexusmods.com/skyrim/mods/9782/? Cały nowy świat - Możesz się znaleźc w Krainie Kahjitów. To jest jak inna gra w Świecie Elderscrollsów. Jedna z wielu...
Jak mówiłem takie mody lubię i doceniam. Nie przesadzaj jednak z tym "jedna z wielu..." takich (dobrych) akurat wiele nie ma.
Co do reszty to możesz wymieniać i wymieniać, wiem bo sam przeglądałem wiele modów. Tylko, że na koniec i tak zainstalowałem kilka. Lepsza grafika, ładny domek i to chyba tyle. Reszta mnie nie interesowała. Opcja potrzeby jedzenia? Ciekawy dodatek i tyle, nie każdego to musi pociągać. Nowy mechanizm walki? Fajna rzecz, zwłaszcza jak komuś uda się to zainstalować. Jak ktoś nie lubi gry to nie polubi jej jednak dzięki temu, że inaczej się macha mieczem itd. Samochody itd., nie włączam Skyrim żeby sobie pojeździć. Mody można niby łączyć, ale dobrze pewnie wiesz ile to potrafi zająć czasu i jak się skończyć.
Pojedyncze mody potrafią już tworzyć problemy. Jak więc ktoś nie gra w Skyrim ciągle, a od czasu do czasu to raczej mody wiele nie zmienią. Żeby odkryć ich potencjał i się nimi nacieszyć trzeba grze trochę godzin poświęcić. Ktoś kto pogra kilka dni na rok może nawet nie chcieć bawić się w ściąganie dziesiątków modów bo i na to trzeba czas poświecić.
Ojjj. Z całym szacunkiem dla sceny moderskiej medka II, ale po prostu nie.
Masz prawo do takiej opinii.
Rozumiem że ktoś może niechcieć modów bo gra mu najzwyczajniej w świecie wystarcza tak jaka jest więc PEACE :) zgadzamy się w tej kwestii.
Nie mam niechęci do modów. Po prostu większość z nich mnie nie interesuje.
To o czym piszemy to jednak kwestia gustu więc nie ma co tego kontynuować. A co do Wiedźmina 3 to mam nadzieję, że będę miło rozczarowany i otwarty świat się w nim sprawdzi.
https://www.youtube.com/watch?v=356mVNu4LPg
Prosiłbym o podawanie do linków jakiegoś opisu, co pod danym linkiem znajdziemy, aby inni użytkownicy nie klikali w ciemno :)
henryk5pio
Panowie wszystko się da tylko ktoś musi chcieć... Na Szczęście zarówno na naszej scenie moderskiej Medka 2 jak i na Nexusie jest pare osób którym się Chce - na nexusie 47,815.
Ale cały czas się rozchodzi o to, że się nie da wszystkiego! Zrozum, stworzenie i włożenie w gre systemu rozwoju postaci, gdzie maszatylko jedną klasę/rasę i wszystko tej klasie podporządkowanie to duuuużo trudniejsze zadanie niż nowy system walki, nowe mapy czy misje. Skoro tak dobrze znasz scenę moderską to Medka 2 to powinieneś wiedzieć, że w serii TW nie wszystko się da i nie wszystko można. Do tego ingerowanie tak głeboko w kod może być bezprawne.
Tuff, krótka piłka z mojej strony, jak zrobisz to uwierzę że się da. Ale póki co uważam tak jak Volomir.
tuff_gru
12-05-2015, 19:40
Jeden z dwóch (obok warsztatu steam) które się liczą.
Jest pare wiecej - na przykład: http://www.moddb.com/mods, http://www.fileplanet.com/mods/.
Jak mówiłem takie mody lubię i doceniam. Nie przesadzaj jednak z tym "jedna z wielu..." takich (dobrych) akurat wiele nie ma.
No ok, może akurat wiele nie, ale just kilka a to już naprawdę dużo.
Co do reszty to możesz wymieniać i wymieniać, wiem bo sam przeglądałem wiele modów. Tylko, że na koniec i tak zainstalowałem kilka. Lepsza grafika, ładny domek i to chyba tyle. Reszta mnie nie interesowała. Opcja potrzeby jedzenia? Ciekawy dodatek i tyle, nie każdego to musi pociągać. Nowy mechanizm walki? Fajna rzecz, zwłaszcza jak komuś uda się to zainstalować. Jak ktoś nie lubi gry to nie polubi jej jednak dzięki temu, że inaczej się macha mieczem itd. Samochody itd., nie włączam Skyrim żeby sobie pojeździć. Mody można niby łączyć, ale dobrze pewnie wiesz ile to potrafi zająć czasu i jak się skończyć.
To akurat co kto lubi - jak ktoś chce zmianiać tylko lepszą grafikę i domek to zmienia tylko to, ale wybór i możliwości są dużo dużo większe.
Pojedyncze mody potrafią już tworzyć problemy. Jak więc ktoś nie gra w Skyrim ciągle, a od czasu do czasu to raczej mody wiele nie zmienią. Żeby odkryć ich potencjał i się nimi nacieszyć trzeba grze trochę godzin poświęcić. Ktoś kto pogra kilka dni na rok może nawet nie chcieć bawić się w ściąganie dziesiątków modów bo i na to trzeba czas poświecić.
To prawda, zainstalowanie modów nie jest łatwe, ale z czasem powstaje mnóstwo narzędzi które to ułatwiają. Nexus wyprodukował swoją aplikacje do instalowania modów - teraz już możesz zainstalować mod jednym klikiem i tak samo go odinstalować.
Nie mam niechęci do modów. Po prostu większość z nich mnie nie interesuje.
Chyba źle się wyraziłem, nie pomyslałem że nie masz chęci tylko odebrałem to tak jak piszesz, czyli zgadzam się w pełni. Jak ktoś chce to sobie instaluje a jak nie to nie - nie ma żadnego musu.
To o czym piszemy to jednak kwestia gustu więc nie ma co tego kontynuować. A co do Wiedźmina 3 to mam nadzieję, że będę miło rozczarowany i otwarty świat się w nim sprawdzi.
Zgadzam się - to kwestja gustu. nie ma co tego już rozstrzącać. Oby Wiedźmin był super gierką.
tuff_gru
12-05-2015, 19:41
Tuff, krótka piłka z mojej strony, jak zrobisz to uwierzę że się da. Ale póki co uważam tak jak Volomir.
Co mam zrobić? :)
tuff_gru
12-05-2015, 19:47
Ale cały czas się rozchodzi o to, że się nie da wszystkiego! Zrozum, stworzenie i włożenie w gre systemu rozwoju postaci, gdzie maszatylko jedną klasę/rasę i wszystko tej klasie podporządkowanie to duuuużo trudniejsze zadanie niż nowy system walki, nowe mapy czy misje. Skoro tak dobrze znasz scenę moderską to Medka 2 to powinieneś wiedzieć, że w serii TW nie wszystko się da i nie wszystko można. Do tego ingerowanie tak głeboko w kod może być bezprawne.
No właśnie chodzi o to że jest to kwestją woli developera i moderów.
Jeśli Cd projekt będzie chciał umożliwić stworzenie nowych postaci to wystarczy że da narzędzie umożliwiajace dobranie sie do gry (takie którego już używa). I Jeśli moderzy będą chceili robic nowe postacie to sobie napiszą do tego co trzeba. Osobiście uważam ze już do Wiedzmina 2 cd projekt wypuścił Red tools które po części umożliwia tworzenie nowych postaci innych niż Geralt. Takie mody już nawet powstały ale są mega nie dopracowane. I tu się pojawia problem nie tego że sie nie da tylko tego że moderom sie nie chce.
To jest kwestia checi developera i moderów a nie tego ze sie da lub się nie da.
Wiec da sie napisać cały system tworzenia postaci, tylko obie strony musza chcieć.
PS. A wogóle chcę tylko powiedzieć że mody to nie zło tylko dobro. Reszta to już kwestia gustu i opini która każdy może mieć jaką chce - tak jak sie zgodziliśmy z Dagoradem
Wiec da sie napisać cały system tworzenia postaci, tylko obie strony musza chcieć.
Dać się da, tylko jak pisałem jest to nieopłacalne bo wymagałoby zbyt dużo pracy.
Presidente
12-05-2015, 21:27
Ale po co? Mechanika walki jest pod wiedźminów. Zadania poboczne są pod wiedźminów. Zadania główne pod Geralta. Czyli aby stworzyć system tworzenia postaci trzeba by stworzyć zupełnie nową fabułę pod każdą klasę, nowy system walki itp itd. A możliwość stworzenie wiedźmina nie-Geralta to jak dla mnie przeginka szczególnie, że wszystich wieśminów było w całym uniwersum licząc razem z grami około 10. Ewentualnie można by się zastanowić nad przygodą dla jakiegoś wiedźmina już wykreowanego przez Sapkowskiego - Vesemira dajmy na to.
To miałby być mod. Jeżeli twórcy dadzą taką możliwość i ktoś zauważy potencjał itd. to możecie zobaczyć panią Geraltę z łagodnie falującymi cyckami walczącą z tyranozaurami. Z tym systemem walki bym nie przesadzał. Jak pozwolą walczyć w podobny sposób człowiekowi to coś się stanie? Zmienią wiedźmińskie eliksiry na magiczne, mutageny na perki itd. Po tym jak Sapkowski poleciał w genetykę w swojej nowej książce to nawet nie byłoby dziwne. Zresztą Wiedźmin ma głębię której Skyrim nie posiada. W ostateczności wszystko po prostu zostałoby spłycone. Zakładanie, że twórcy będą się trzymali jakiegoś poziomu wyznaczonego przez twórców nie jest poważne. No i spójrzmy szczerze, producenci dali nam kolejną wojnę z Nilfgardem, kolejny wiedźmin też więc by przeszedł, w końcu w samej grze dostaliśmy już kilku nowych. Wiedźmin-kobieta też by był do przyjęcia, zakładając że w ogóle ktoś tworząc taką postać dbałby o to żeby to miało ręce i nogi.
Poza tym gra z otwartym światem daje większe możliwości niż tylko trzymanie się uniwersum czy danej historii. Moglibyśmy zobaczyć konwersję totalną i zagrać w ogóle w innej "bajce" albo trafić ponownie do "świata" Wiedźmina I. Takie rzeczy dzieją się w świecie moderskim Skyrim, więc i tu byłyby możliwe gdyby komuś się chciało, były możliwości itd. Wiedźmin II takich możliwości nie dawał raczej, zamknięty świat itd., ale co najważniejsze pewnie Skyrim. Ten ostatni powód sprawi pewnie, że i do Wiedźmina III wielkich modów nie będzie. Jeżeli gra okaże się wybitna i "podatna" na modyfikacje to może być jednak inaczej.
No ok mi chodzi o to że wolałbym żeby była gra o innych wiedzminach niz o Geralcie.
Nie brnij dalej w ten temat, bo wykazujesz się jedynie ignorancją i wypisujesz totalne bzdury.
Obie dotychczasowe części zostawiały na koniec niedopowiedzenie, tajemnicę, więc chyba oczywistym jest, że cała historia musi mieć jakieś zakończenie? To ma być ostatnia część o Geralcie, która zakończy sagę, więc głupotą jest wypisywać rzeczy typu "a ja to bym wolał swobodny wybór bohatera". Ja w sumie też bym wolał ( pewnie i tak bym grał wiedźminem ), ale nim to nadejdzie, to wolę jednak poznać zakończenie historii Geralta. Ponoć mają wychodzić kolejne gry w uniwersum Wiedźminia i możemy się domyślać, że będzie tam swobodny wybór "rasy" ( pewnie wiedźmin jako taki mag bitewny, czarodzieje, elfy jako łucznicy/złodziejaszki, ludzie jako typowi wojownicy - tak jadąc takim standardem dla tego typu produkcji ).
tuff_gru
13-05-2015, 09:02
Nie brnij dalej w ten temat, bo wykazujesz się jedynie ignorancją i wypisujesz totalne bzdury.
Obie dotychczasowe części zostawiały na koniec niedopowiedzenie, tajemnicę, więc chyba oczywistym jest, że cała historia musi mieć jakieś zakończenie? To ma być ostatnia część o Geralcie, która zakończy sagę, więc głupotą jest wypisywać rzeczy typu "a ja to bym wolał swobodny wybór bohatera".
Spokojnie z tymi ingnorancjami, totalnymi bzdurami i głupotą. Od brnięcia w tematy jest właśnie forum aj?
Ja w sumie też bym wolał ( pewnie i tak bym grał wiedźminem ), ale nim to nadejdzie, to wolę jednak poznać zakończenie historii Geralta. Ponoć mają wychodzić kolejne gry w uniwersum Wiedźminia i możemy się domyślać, że będzie tam swobodny wybór "rasy" ( pewnie wiedźmin jako taki mag bitewny, czarodzieje, elfy jako łucznicy/złodziejaszki, ludzie jako typowi wojownicy - tak jadąc takim standardem dla tego typu produkcji ).
Takie oburzenie, takie bzdury, takie głuptoty, absurd totalny... Ale trochę też byś chciał... ;).
To tak jakby narzekać, że w grze Batman nie można grać kimś innym ;)
Ale abstrahując od tego jakże ciekawego tematu na metacritic jest 92/100 - czyli zapowiada się naprawdę niezła gra, zwłaszcza jak już upaczują występujące podobno teraz babole. Niemniej ja chyba i tak trochę odczekam, bo mam słabawego kompa jak na wymagania tej gry. W W2 pierwsyz raz grałem na kompie który był tak w środku między zalecanymi a minimalnymi i za drugim razem jak przechodziłem na nowym komputerze grało się o niebo lepiej.
tuff_gru
14-05-2015, 09:07
To tak jakby narzekać, że w grze Batman nie można grać kimś innym ;)
Nie to tylko luźne oznajmienie w co lubie grać :).
(...)zwłaszcza jak już upaczują występujące podobno teraz babole. Niemniej ja chyba i tak trochę odczekam, bo mam słabawego kompa jak na wymagania tej gry. W W2 pierwsyz raz grałem na kompie który był tak w środku między zalecanymi a minimalnymi i za drugim razem jak przechodziłem na nowym komputerze grało się o niebo lepiej.
O tototo, Zgadzam się ponownie. I tym optymistycznym akcentem wyłączę się z dyskusji...
https://www.youtube.com/watch?v=1-l29HlKkXU
Te filmidło z góry mnie akurat wkurza... niezgodne z sagą.
Zgodne, niezgodne - zrobione jest niesamowicie. Gdyby nie PC to bym już dziś kupił preordera :)
Ot nawalanka, nie wiem czym niektórzy się tak ekscytują. Trzyma poziom ale jakieś arcydzieło to to nie jest.
Robiło go inne studio niż zawsze, ma ono na swoim koncie już kilka znanych filmików: http://www.digicpictures.com/works/game-cinematics/assassins-creed-unity-dead-kings/
W sumie nie wiadomo co to za wampir, ktoś już tam wysnuł teorię, że wyższy tyle że stał się podatny na światło z powodu umierania. Mnie bardziej razi kolejna "super magia w flakoniku", tym razem zamiast zimy w proszku dostaliśmy chyba księżyc/srebro w proszku :confused:. No ale jak już mówiłem, skoro Sapkowski bawi się w "powszechną" genetykę...
Mam wrażenie, że miasto z pierwszych sekund jakoś nie odpowiada miastu z ostatnich. No i trochę wygląda jak duże miasto pośrodku niczego, no ale może wojna tam się przetoczyła czy coś.
Wiedźmin łyka eliksir na ostatnią chwilę... Wyraźnie widać że czyni go to podatnym na kilka sekund, mało profesjonalne. Zwłaszcza że z tego co widać cała taktyka polegała na tym żeby wampir zakosztował krwi. Myślałem wręcz, że będzie akcja, że wyskoczy w chwili gdy ta krew skapnie. No ale widać siedział on grzecznie w stodole i nie podglądał.
Ktoś chyba zapomniał wziąć trofeum...
Two Steps From Hell, a jakże by inaczej. Przynajmniej nie dali jakiegoś bardziej znanego utworu.
To jakiś wiedźmiński odpowiednik KLA?
Wyszły informacje jakie karty graficzne do jakich ustawień. Testowali tylko na serii 9. I tak na 960 w fhd i 60 fpsach czyli nieźle patrząc że 770 jest o 15% wydajniejsza. 970 wystarcza do ustawień uber a 980 do uber z wszelkimi możliwymi bajerami.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/wiedzmin-3-dziki-gon-na-kartach-graficznych-nvidia.html
Wideo recenzja wiedźmina 3, niestety weryfikująca kilka obietnic od Redsów :/
http://tvgry.pl/?ID=5364&utm_source=newsletter&utm_medium=link&utm_campaign=mailer150515
e tam i tak jest super ;)
Wyszły sterowniki dla GTXów specjalnie pod Wieśka. Cóż, jutro okaże się jak sobie poradzi moja 770 zanim przesiądę się na 970. :)
HellVard
18-05-2015, 22:07
Premierowy trailer Wiedźmina, polecam, jest w nim kilka postaci, za którymi wielu tęskniło ;)
https://www.youtube.com/watch?t=19&v=CEinzieK3hI
Gra świetna, przynajmniej po 2,5 h grania. Po załapaniu zasad gry w karciankę, już za drugim razem wygrałem partyjkę. Walka dość intuicyjna, wygrana sprawia sporo frajdy, szczególnie przy groźniejszych przeciwnikach, jak upiór na uroczysku. Fabuła jak na razie tez niczego sobie... choć dopiero jestem na jej początku.
Ech, przydałby się jakiś urlop by móc dłużej pograć :F
Fajny trailer na koniec. Jest kilka postaci z poprzednich gier m.in Leto, Roche, a wydaje mi się, że widziałem Talara ( to była świetna postać w jedynce, wnosząca sporo humoru i rynsztokowego słownictwa, częściowo wzorowana na Dijkstrze ).
Swoją drogą, da się stworzyć save pod PS4, uwzględniający poprzednie wybory? To dosyć istotne, bo np. nie zabijałem Leto, czy też oddałem córkę Foltesta baronom Temerii, a i był też wybór z księżniczką Adą z tego co pamiętam ( plus możliwość uratowania Sheali de Tancarville, z której to możliwości nie skorzystałem ).
Jest możliwość przeniesienia savów z 2 do 3. Nie wiem jak to dziła, dziś przysiądę do wiedźmina dopiero wieczorem. :)
BTW śmiga w 50 (minimum) klatkach na ustawieniach uber. :)
W jakiej rozdzielczości grasz?
HellVard
19-05-2015, 09:55
I jakie masz bebechy w swojej maszynie?
Shay Ruan
19-05-2015, 12:50
Sam sie zastanawiam jak to będzie chodzić na moim gtx 660 ti. Nie wiem czy kupować ;/ Cieszyłbym się jakby było jakieś demo na którym mógłbym sprawdzić ustawienia i jak to mniej więcej wygląda.
EDIT: Sprzęt Pampy macie w jego podpisie. Z tego co wiem jeszcze sie nie przesiadł na gtx 970.
EDIT 2: Na jakim sprzęcie Ty grasz Asur?
EDIT 3: Znalazłem coś takiego więc jestem dobrej myśli https://www.youtube.com/watch?v=9Iky9tLuXFY
Rozdziałka 1600x900, śmiga bardzo fajnie szkoda że dopiero jutro sobie tak dłużej posiedzę. Ogólnie 770 w wersji 4GB daje radę bez problemu, a na 970 przesiadam się dopiero w przyszłym miesiącu to dam znać jak działa na niej.
EDIT: Bardzo ważne! Gram bez Nvidia hairworks!
Shay Ruan
19-05-2015, 15:23
Jeżeli będzie fajnie chodzić to może sam kupię. Zasilacz mam mocny to powinien dać sobie z nią radę. Jutro może kupie gre w sklepie bo mam nadzieję że będzie jako tako ładnie chodzić :P
Musiałbym poszukać specyfikacji kompa. Rome 2 na najwyższych ustawieniach się mi przycinał, Wiesiek 3 na automatycznych (nie grzebałem w ustawieniach, więc nawet nie wiem na jakich gram) hula aż miło.
Dzisiaj wpadłem na coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=O2mJaYQhaYc
To niesamowite jak ta gra wygląda na niskich detalach! Ale mimo to chciałbym się upewnić czy to faktycznie prawda. Mógłbym prosić aby ktoś z Was w wolnej chwili obczaił jak rzeczywiście gra prezentuje się na najniższych detalach?:)
I kolejne pytanie, czy mój radeon 7850 2gb uciągnie czy zaliczy dziki zgon?
Specyfikacja mojego kompa:
Procesor Core I5 2500K 3,3GHz LGA 1155 BOX
Płyta ASUS P8P67-M R3,0 Intel P67 LGA 1155
Grafika ASUS GeForce GTX580 1536MB DDR5
Pamięć KINGSTON HyperX KHX 1333C9D3B1K2/8G
HDD CAVIAR GREEN 2TB WD20EARX SATA III 64
Nie wiem jak Radeony, nie będę grzebał w ustawieniach grafiki by je zwiększać/zmniejszać - jestem zadowolony z tego, jak się mi gra na automatycznym ustawieniu.
Shay Ruan
19-05-2015, 23:40
Czyli Redzi postarali się z optymalizacją skoro ładnie chodzi na kartach słabszych od gtx 660 :P
HellVard
19-05-2015, 23:49
Za to nie popisali się z tłoczeniem płyt, ja i jakieś tysiące innych osób nie możemy zainstalować gry :) Redzi proponują ściągnięcie gry z GOGa, no kabaret. To po uj ja te płyty w pre-orderze kupowałem? Kompromitacja.
shay, tylko że GTX 580 jest porownywalny do 670 :p tak jak mój gtx 770 do 680 z tym że ciut lepszy :p i dalej 780 to 970 praktycznie (różnica niezauwazalna) tylko te karty z 60 na końcu są zwykle o 15% słabsze od 70 poprzedniej generacji. :P
Shay Ruan
20-05-2015, 07:03
Dzięki za info Pampa, zawsze sie gubię w tych oznaczeniach kart :P
Powiem Wam, że gra jest fenomenalna. Jedyne 2 błędy jakie znalazłem to jakaś nieważna wieśniaczka wniknęła w okno + płotka się zabugowała. Także jest ładnie jak na 10h gry. Walka okropnie mi się podoba, niestety w prologu jest jej niewiele. Warto wspomnieć o braku skalowania poziomów. Mając 2lvl, wlazłem na bagna po czym zaatakowała mnie grupa 7lvlowych wilków. Tylko taktyczny teren uchronił mnie przed śmiercią (trujące łatwopalne opary, pszczoły).
Ehh... takie piękne rzeczy piszecie. Z jednej strony ludzie piszą, że dobrze jest zoptymalizowana, że można grać na low spoko. Z drugiej wolałbym się cieszyć "pełną wersją" W3. Więc jednak trzymam się wymiany kompa i kupienia upakowanej wersji z dodatkami, która najpewniej się ukaże;)
Ja na nieco słabszej wersji komputera Pampy, grałem na ultra-wysokich.
Shay Ruan
20-05-2015, 16:48
Ja gram na średnio wysokich na gtx 660 ti i gra dla mnie wygląda obłędnie :P
Pierwsze 5 godzin gry za mną, gra wciąga jak diabli, musiałem się zmuszać żeby odejść od gry bo ,,jeszcze jedno zadanie dokończę" grafika bardzo fajna i nie licząc tego że całość musiałem ściągnąc z gogu to wszystko jest na mocne 8 z dużym plusem/10.
Shay Ruan
20-05-2015, 17:04
U mnie instalacja przebiegła bez problemu na całe szczęście. Dla próby obniżyłem wszystko na minimum w ustawieniach i gra dalej jest ładna :D Podejrzewam, że gdybym nie grał w full hd mógłbym podnieść niektóre ustawienia do uber.
A, i polecam grać padem od klocka ;D BTW wie ktoś jak robić screeny? Fraps podobno nie działa z wieśkiem.
Shay Ruan
20-05-2015, 17:10
Ja nawet nie wiem jak fpsy zmierzyć ;/ Fraps mi nie działa w grze. Co do pada to jednak nawet na myszce mi się dobrze gra.
Wielki Mistrz Malborka
20-05-2015, 20:06
Odpal gre przez steama i tak rob screeny.
Jak mam wersję bez steama. :) BTW utknąłem na zadaniu z wilkołakiem, za cholerę nie mogę gnojka pokonać. Dużo ma życia a przy okazji duże obrażenia zadaje i ma ,,kolegów".
A jak sterowanie? Część ludzi narzeka, że jest konsolowa i/lub ma opóźnienie w stosunku do wydawanych poleceń przez gracza.
Ja gram na padzie i gra się dobrze, chociaż jazda koniem trochę irytuje (nadsterowność).
Kilka screenów ode mnie:
http://images.tinypic.pl/i/00666/yk4cre49xnwb_t.jpg (http://www.tinypic.pl/yk4cre49xnwb)
http://images.tinypic.pl/i/00666/svfqs6pl5j72_t.jpg (http://www.tinypic.pl/svfqs6pl5j72)
http://files.tinypic.pl/i/00666/rwablnl3f2yl_t.jpg (http://www.tinypic.pl/rwablnl3f2yl)
http://files.tinypic.pl/i/00666/7da3qcu7uoof_t.jpg (http://www.tinypic.pl/7da3qcu7uoof)
HellVard
20-05-2015, 22:43
Jak by ktoś jeszcze miał problem z instalacją gry, to rozwiązaniem jest ściągnięcie jakiegoś programu umożliwiającego zmniejszenie prędkości odczytu CD-ROMu, polecam RimhillEx, robi to za nas automatycznie po uruchomieniu go. Nie miałem jeszcze okazji zbyt długo pograć, ale już wiem, że spędzę przy W3 masę czasu i potwierdzam słowa Pampy - wciąga jak diabli :)
Warto wspomnieć o braku skalowania poziomów. Mając 2lvl, wlazłem na bagna po czym zaatakowała mnie grupa 7lvlowych wilków.
Ja mając 1 poziom wlazłem na trzy 3 poziomowe utopce. Ubiłem je, bo uparłem sie na zrobienie eliksiru dla ranionej przez gryfa, ale ledwo, ledwo.
Mimo ubicia gryfa cały czas siedzę w pierwszej lokacji, bo jeszcze kilka zadań pobocznych mi zostało.
Największy problem mam z upiorem przy miejscu mocy... ubijam bydlę by paść od drugiego w grobowcu.
gdyby co to mozna sie potem cofnac do poprzednich lokacji. asur na jakim poziomie grasz/ ja ba 3 ale upiory gladko poszly. Poxzekaj na wilkolaka, za 7 podejsciem dalem radde. ;p
HellVard
21-05-2015, 08:36
Na jakim poziomie byliście, gdy wzięliście się za gryfa? I jak Wam się podoba system leczenia? Zjedzenie ziemniaka/czegokolwiek innego bez żadnej animacji i to w środku bitwy trochę mnie zraziło :P
Gdyby wymagało to animacji, to w zasadzie byłoby to niepotrzebne, bo walki są często tak szybkie, że nie chwila nieuwagi czy stuna kosztuje życie ( i dobrze psiakrew! Wreszcie wymagane jest taktyczne podejście i to na normalu nawet! To już nie jest chęć role playowania tylko nieodłączny element walk, trzeba myśleć i przygotować się do walki, ale spokojnie, bo nie jest tak jak w Wiedźminie 2 gdzie walka następuje natychmiast i nie da się przygotować. Można sobie nawet odpuścić gdy stwierdzimy że nie damy rady bez zgonu)
To już nie jest chęć role playowania tylko nieodłączny element walk, trzeba myśleć i przygotować się do walki, ale spokojnie, bo nie jest tak jak w Wiedźminie 2 gdzie walka następuje natychmiast i nie da się przygotować.
Możesz wytłumaczyć to zdanie? Bo nic nie zrozumiałem przez tą "chęć role playowania".
Dawniej w każdej grze musiałem sobie celowo utrudniać grę, teraz serio muszę starać się zdobywać najlepsze możliwe uzbrojenie :). Gdy robiłem postać w której każdy szczegół był wymaksowany (jak w skyrim) byłem unbreakable. Teraz naprawdę muszę się starać by zdobywać nowe miecze, patrzeć na drzewko rozwoju, walczyć ostrożnie nie pchać się we wszystko bo to po prostu skończy się szybkim zgonem. W takim Skyrimie nie musiałem się obawiać niczego, więc sam musiałem sobie grę utrudniać (chociażby poprzez nie zaklinanie przedmiotów).
HellVard
22-05-2015, 00:34
Ja gram na trudnym i trzeba się trochę pomęczyć :) Podoba mi się, że przeciwnicy nie lecą bezmyślnie na Geralta, trudno ich rozdzielić, dzisiaj pierwszy raz zawalczyłem z grupką bandytów i gdy oddalałem się nieco, goście nie lecieli za mną, tylko niejako wracali "do szyku", stawali jeden obok drugiego czekając, aż znów się zbliżę. Za to zawiodła mnie rozgrywka Ciri, jest banalnie wręcz łatwa. Mogli jej jakoś ograniczyć tą teleportację, można śmigać wte i wewte nie martwiąc się żadnym ubytkiem wytrzymałości czy czegokolwiek innego. Do tego ma więcej hp (lub jest bardziej odporna na obrażenia) od Geralta i szybciej je regeneruje. Mam nadzieję, że potem dostanie jakichś twardszych przeciwników :)
Udało się komuś pokonać Leśnicę? jestem na 8 poziomie i bije mnie jak chce. Prawde powiedziawszy to ten nowy wiedźmin jest trochę jak dark souls jeżeli chodzi o łatwość w umierabiu. :P
Kiedy będzie można kupić Wiedźmina bez tego pliku który zabezpiecza przed piratami?
Śmieszna sprawa z tym Wiedźminem. Kupiłem go na premierę raczej dla zasady, bo według oficjalnych wymagań wszystko mam za słabe żeby go odpalić. Mimo to zainstalowałem i jednak śmiga, w dodatku na średnio-wysokich ustawieniach:mrgreen:.
Jeszcze jedno
Windows Vista Home Premium
Intel Core 2Duo 3GHz
4G RAM
Nvidia GeForce GTX 650
Z takimi częściami Wiedźmin 3 i Attila będą chodzić jakoś normalnie czy muszę coś wymienić jeśli tak to co? Oczywiście nie zleży mi tak bardzo na jakości grafiki tylko na tym żeby gry nie zacinały się w najmniej spodziewanym momencie
Shay Ruan
22-05-2015, 11:24
Fifa, ja się za bardzo nie znam ale to może być za mało na minimalne u wieśka. Chaak, ogólnie na wydajność gry chyba najbardziej wpływa rozdziałka jednak. Inne opcje graficzne tak sobie. U mnie między ustawieniami wysokimi a średnimi jest 1do 2 fpsów różnicy a między full hd a tą rozdziałką niżej jest 15 fpsów.
Kończę powoli zwiedzać 1 lokację. Zrobiłem sobie świetny srebrny miecz... który będę mógł użyć za 9 poziomów... (mam 3 a potrzebuję 12 :D ). Tak to jest jak się nie czyta opisów przedmiotów tylko patrzy na obrażenia/pancerz...
Shay Ruan
22-05-2015, 11:26
Ja przejdę na nowo wieśka 2 i dopiero zacznę grać w 3. Za nieostrożne usunięcie zapisów z 2 trzeba płacić xD
Udało się komuś pokonać Leśnicę? jestem na 8 poziomie i bije mnie jak chce. Prawde powiedziawszy to ten nowy wiedźmin jest trochę jak dark souls jeżeli chodzi o łatwość w umierabiu. :P
Kiedy rozdziela się na trzy, to nie podchodź do nich, tylko uciekaj i wal z daleka z kuszy. Jak się zbliżasz to się leczy. No i oczywiście atakuj ją tylko z Yrdenem.
@fifa wątpię żeby jakoś to działało.
To da się zmieniać rozdziałkę w Wiedźminie? Nigdzie takiej opcji nie widzę. :) Leśnicę już pokonałem, teraz poszukuję dosłownie rudy ciemnego żelaza żeby móc sobie wykuć średni pancerz, ale za cholerę nie mogę znaleźć. BTW też macie takie masakryczne spadki fpsów w obozie Nilfgaardu? W Novigradzie działa wszystko fajnie a tylko w tym obozie jest masakra.
Shay Ruan
22-05-2015, 13:10
Pampa, 2 albo 3 opcja w ustawieniach video. Taki suwaczek jest ;D
Hmmm u mnie jest tylko wyświetlanie w oknie---wyświetlanie w oknie bez ramki---- pełny ekran. Rozdziałki null.
Czy ktoś posiadający Lenovo y580 gra w Wiedźmina? Dajcie znać jak to wygląda. Nie chcę przed sesją go kupować.
Ja przejdę na nowo wieśka 2 i dopiero zacznę grać w 3. Za nieostrożne usunięcie zapisów z 2 trzeba płacić xD
W pierwszych kilku godzinach gry pewien jegomość spyta Cię o twoje wybory z 2 części. Także save'y są niepotrzebne :)
Czy ktoś posiadający Lenovo y580 gra w Wiedźmina? Dajcie znać jak to wygląda. Nie chcę przed sesją go kupować.
Tak posiadam lenovo y50-80 i7 2.5 ghz gtx860m 16gb ram ddr3 dysk 1tb hdd/8gb ssd , win 8.1
I powiem ci, że chodzi elegancko 40-50 fps na detalach troche srednie troche wysokie w rozdzielczosci 1960-1080
Im dłużej gram tym jestem coraz bardziej oszołomiony ogromem pracy jaką włożono w tą grę. Dla mnie gra roku już w tym momencie.
Wiedźmy to istny majstersztyk i mam nadzieję na ponowne spotkanie z nimi, klimat słowiański który został troszeczkę porzucony w 2, tutaj powraca z ogromną siłą. Mnóstwo nawiązań do historii, do czasów współczesnych, legend itp. itd. obawiam się tylko że hamburgery mogą nie zrozumieć części ,,mrugnięć" w stronę gracza.
Pampa Shay Ruan Dzięki za odpowiedź
HellVard
24-05-2015, 01:40
Mam problem z zaliczeniem na 100% Białego Sadu, w południowo-wschodniej części tego regionu na mapie widnieje ikonka przedstawiająca opuszczone przez ludzi miejsce, ale znajduje się tam tylko kapliczka, a wokół żadnych potworów, ani bandytów. ktoś wie o co chodzi?
natrafiłem na aluzję do Korwina xD ,,niewidzialna ręka wolnego rynku przetrzepie Ci skórę" ;D
Ja tak miałem na Skellige, musisz poszukać w nocy, ja znalazłem sporo dalej od tego miejsca.
Poza tym Lambert zmasakrował Geralta dwukrotnie. Na końcu fabuły, ale jednak.
Koledzy, używamy funkcji [ SPOILER ][ /SPOILER ] :hmm:
Mam prośbę, mój komp idealnie podchodzi po wymagania minimalne, wiem że wiedźmin 3 chodzi na takich a nawet słabszych maszynkach, ale nie wiem jak:hmm:. Czy ktoś z kompem o konfiguracji takiej jak minimalne wymagają mógłby napisać na jakie ustawienia mogę maksymalnie wejść oraz jak jest z płynnością? Oczywiście na cuda nie liczę bo i tak na minimalnych ta gra wygląda obłędnie, ale chcę się dowiedzieć czy nie będę musiał się męczyć z pokazem slajdów;)
Wpisz sobie swój sprzęt na yt, i zobacz na filmikach bo pewnie już są. :)
No więc wpisałem i na identycznej karcie i z prockiem mocniejszym o 0.1 ghz od mojego gra chodzi w 30 klatkach na wysokich:D. To znaczy że po pogmeraniu w tych suwakach można wycisnąć 50 fps przy i tak ślicznej grafice. Teraz tylko sesja, dokończenie Wiedźmina 1, szybkie zaliczenie 2, no i można dziko lecieć do sklepu po Dziki Gon:cool:
HellVard
25-05-2015, 14:33
Jakim programem mogę sobie sprawdzić liczbę FPS-ów w W3?
HellVard
25-05-2015, 17:52
Ale ktoś tu wcześniej pisał, że fraps w wieśku nie działa?
Sprawdziłem, jednak działa. A wracając do tematu to fabuła jest bardzo, bardzo rozbudowana i sam nie mogę się zdecydować który wątek ciągnąć dalej. :P
HellVard
25-05-2015, 18:11
Bardzo mi się podoba, że w tej części jest mniej mieszania się Geralta w politykę, za to dużo więcej typowych, wiedźmińskich zleceń :) A muzyka to arcydzieło, szczególnie podczas walk, często celowo nie zabijam przeciwników zbyt szybko, żeby wysłuchać utworu do końca ;)
natrafiłem na aluzję do Korwina xD ,,niewidzialna ręka wolnego rynku przetrzepie Ci skórę" ;D
Ta aluzja jest też w Wiedźminie 1 - Vivaldi mówi też o niewidzialnej ręce wolnego rynku xD
Ja natomiast zamierzam kupić grę wkrótce, ale zastanawia mnie jedna sprawa. Jak wygląda gra w kwestii czysto technicznej? Tj. czy jest mało bugów?
W piątek skończyłem wątek główny a w niedziele większość zadań pobocznych i poza minimalnymi praktycznie niezauważalnymi błędami z kamerą nie natrafiłem na żadne bugi poza tym, że 2 czy 3 razy w zadaniu skrypt nie chciał "zaskoczyć" tzn dochodziłem do celu danej misji a gra tego nie "widziała". Poza tymi dwiema małymi sprawami nie doświadczyłem innych bugów.
Wyszedł patch 1.4 i mam wrażenie że znowu obniżyli grafikę...
Ja nie doświadczyłem bugów, no poza jakimiś drobnymi krzaczkami, nic a nic.
Mitusonator
26-05-2015, 15:47
Ja miałem tylko na początku jakiś bug z wodą że na płyciźnie była czarna ale wystarczyło zanurkować i problem mi się już nie powtórzył.
HellVard
28-05-2015, 14:24
W W3 powróciło sporo potworów z jedynki, ale kilku jeszcze nie widziałem, czy w najnowszej części występują graveiry, bloedziguery, echinopsy, kikimory i skolopendromorfy?
tuff_gru
29-05-2015, 10:46
Nie wiem czy już tu było, ale dla tych którzy maja karty nvidii, to jest fajna strona.
Porównanie ustawień w różnych konfiguracjach (ultra-high, ultra-low, high-medium itd.) ze specjalnie przygotowanymi screenshotami pokazującymi różnice.
Dodatkowo kilka tipsów jak stjunowac pliki "ini" żeby wyciagnąć pare dodatkowych klatek.
http://www.geforce.com/whats-new/guides/the-witcher-3-wild-hunt-graphics-performance-and-tweaking-guide
Pare ustawień mnie zaskoczyło - wiele "ultrasów" kompletnie nic nie wnosi... na przykład textury ultra niczym się nie różnią od high.
zobaczcie
ultra vs low
http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/comparisons/the-witcher-3-wild-hunt/the-witcher-3-wild-hunt-texture-quality-interactive-comparison-1-ultra-vs-low.html
i ultra vs high
http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/comparisons/the-witcher-3-wild-hunt/the-witcher-3-wild-hunt-texture-quality-interactive-comparison-1-ultra-vs-high.html
a tu wynik porównania fps
http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/images/the-witcher-3-wild-hunt/the-witcher-3-wild-hunt-texture-quality-performance-v104.png
PS. co daje nvidia hairworks...
http://giant.gfycat.com/DigitalGloomyFrenchbulldog.gifhttp://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/comparisons/the-witcher-3-wild-hunt/the-witcher-3-wild-hunt-texture-quality-interactive-comparison-1-ultra-vs-low.html
Różnią się ostrością elementów twarzy i ich szczegółowością. Widać to tylko z bliska ale faktycznie jest różnica.
Shay Ruan
29-05-2015, 15:46
Jak wam się podoba system rozwoju postaci? Jak dla mnie to chyba najgorszy element gry... Zbyt mało slotów na umiejętności powoduje, że większość tych umiejętności jest totalnie nieprzydatna...
W całej grze dziwi mnie tylko jedno a mianowicie dlaczego na czerwonych jeźdźców używamy srebrny miecz:P?
Shay Ruan
16-06-2015, 14:36
Ich pancerze są magiczne. Chyba przez to. Gdzieś taką odpowiedz czytałem na forum Redów.
Edit: Mi jest trochę przykro z z powodu łatwości gry. Prócz Imleritha nie ma w grze wymagających przeciwników. Walka jest banalna nawet na najwyższym poziomie trudności. Liczę że wyjdą mody poprawiające ten aspekt.
Henryk5pio
16-06-2015, 21:35
Shay, jakim cudem walka jest banalna? Wiesz ile podchodziłem, do wojownika Dzikiego Gonu w fabule, nim go ubiłem? A ostatnio walczyłem z gryfem, wylądował obok Mnie i od razu byłem martwy :D To wcale nie jest łatwa gra, łatwy to jest Skyrim :)
Shay Ruan
17-06-2015, 09:22
Henryk ja jedyne problemy miałem z Imlerithem. Do prawie wszystkich przeciwników w grze wystarczy taktyka: Queen na siebie, doskok 2,3 cięcia lub młynek, odskok. Koniec Eredin jest banalny do pokonania. Liczyłem na coś trudniejszego niż Imlerith nawet. W końcu to główny przeciwnik. Zwykli wrogowie często sie gubią, mają przerwy w działaniu sztucznej inteligencji, nie idą za ciosem. Np potwory umiejące zapodać stuna nie wykorzystują tego. Zestunują Geralta i stoją na nad nim czekając aż sie ogarnie. Mam wrażenie, że z gry usunięto bardzo dużo zawartości. Świadczą o tym schematy na broń 47 poziomu itd. Poziomu takiego nie da sie osiągnąć w grze. Dodatkowo szare zdania za które nie otrzymuje się expa. Widać, że system ten wprowadzono na szybko, powoduje błędy. Gra ma bardzo dużo baboli i złych rozwiązań ale to wciąż epicka gra. Najbardziej boli jednak ten poziom trudności i właśnie licze że wyjdzie jakiś mod na to albo redzi poprawią ai potworów i ludzi w grze.
Henryk5pio
17-06-2015, 12:26
Hmmm, wie ktoś jak stworzyć Większy Zielony Mutagen? Mam 4 zwykłe zielone mutageny, ale w alchemii pisze mi, że brak składników, a w ekwipunku są jak wół... Wkurza Mnie tutejszy system craftingu, jak dla Mnie jest mało przejrzysty...
Shay Ruan
17-06-2015, 14:16
Henryk masz patcha 1.06? Bo 1.05 powoduje taki błąd właśnie, że nie można stworzyć większego mutagenu ze zwykłych. Jak nie masz 1.06 to ściągnij. Ogólnie nie tylko crafting jest mało przejrzysty. Ekwipunek to porażka totalna, szczególnie zakładka z eliksirami. Nie wiem kto wpadł na pomysł żeby połączyć ją z książkami i innymi papierami.
Jedyne co mnie w tej grze wkurza nie na żarty, to GOG. Ktoś kto wymyślił to paskudztwo powinien był już dawno zostać zdegradowany do sprzątaczki kiblów...
Henryk5pio
17-06-2015, 14:39
Henryk masz patcha 1.06? Bo 1.05 powoduje taki błąd właśnie, że nie można stworzyć większego mutagenu ze zwykłych. Jak nie masz 1.06 to ściągnij. Ogólnie nie tylko crafting jest mało przejrzysty. Ekwipunek to porażka totalna, szczególnie zakładka z eliksirami. Nie wiem kto wpadł na pomysł żeby połączyć ją z książkami i innymi papierami.
Mam 1.06 i problem nie zniknął, zaczynam się zastanawiać, czy nie muszę zacząć nowej gry, ewentualnie jak na Steam, spr. spójność plików, pytanie tylko jak to zrobić w GOG-u?
Ok, już to niby zrobiłem, ale strasznie krótko to trwało, parę sekund...
I wiem już, że nic to nie dało... Żenada po całości...
EDIT
No chyba, że to muszą być koniecznie 3 mutageny z jednego stwora, bo mam dwa z upiora, jeden z gryfa i jeden z północnicy. Chociaż w Alchemi mam tak czy siak 0/3 przy Większym Zielonym Mutagenie...
mutageny z konkretnych stworków są tylko do odwarów.
Gra jest trudna chyba tylko w Białym Sadzie a potem dla wiedźmaka korzystającego ze wszystkiego co mu gra dała jest to kaszka z mleczkiem.
W Zabójcy Królów dochodził jakiś poziom trudności z którymś patchem liczę, że tym razem będzie tak samo.
Shay Ruan
17-06-2015, 16:33
Tylko zwykłe mutageny można łączyć tak jak Pop mówi. Popie jest szykowany nowy poziom trudnosci ale nie skorzystam z niego bo tam jak umrzesz to nie możesz wczytać gry. Chciałbym coś na utrudnienie rozgrywki, żeby stwory atakowały a nie stały jak kołki.
EDIT: Wyszło nowe DLC na zestaw szkoły wilka!
EDIT2: Jak dla mnie ten pancerz wygląda najlepiej http://zapodaj.net/3a7f4969492ed.bmp.html :3
Taki poziom również mnie nie interesuje glównie dlatego, że zdarzało mi się spaść czy to z drabiny czy to z góry i bęc koniec gry:P
Zabiłem Lugosa i teraz nie mogę zakupić mapy na rynsztunek wilka 3; znalazłem potrzebne miejsca, są nabazgrane znaki, ale w jednej miejscówce nic nie ma. Chodzi o drewniany fort koło wsi Fyresdal. Nie wiem, może obszar poszukiwań jest większy i trzeba szukać za fortem?
Jakby ktoś miał problem jeszcze z tym, to reszta jest w ruinach twierdzy górującej nad Lofoten i w kurhanach koło wsi Arinbiorn.
BTW, chyba najlepsze z poszukiwań, przy okazji można zwiedzić okolice Kaer Morhen, poznać trochę historii ataku na zamek w przeszłości.
Mnie tam gra dała sporo frajdy i wyzwania na trzecim poziomie trudności. Dopiero na końcu było już dość łatwo kiedy większość stworków ma niższe levele.
Też muszę zacząć od nowa, bo wziąłem sobie 2 poziom i jest za łatwo... niby chodziło mi tylko o fabułę a nie naparzankę, ale po prostu za łatwo.
Za dużo kasy też chyba jest... no ale w sumie nie każdy jest "zbieraczem" jak ja ;)
Też na początku zbierałem ale jak zobaczyłem ile waży drabina a ile jest warta to zacząłem selekcjonować tak jak w Diablo III. Tylko przedmioty powyżej 500 miały miejsce u mnie w ekwipunku. :P
Shay Ruan
29-06-2015, 06:50
Dzis prawdopodobnie poznamy kolejne DLC do wiesława.
Shay Ruan
06-07-2015, 22:48
Nadchodzi łatka 1.7
Cytuję
"Jak zapewne wiecie, prace nad najnowszą łatką, oznaczoną numerem 1.07 są już na ukończeniu. Uaktualnienie wprowadzi szereg zmian, a do najważniejszych z nich można zaliczyć:
- Nowy, alternatywny (opcjonalny) tryb responsywności poruszania się Geralta
- Skrzynia dla gracza dostępna w różnych miejscach w grze. Lokacje skrzynki będą oznaczone na mapie.
- Materiały potrzebne do wytwarzania przedmiotów oraz składniki alchemii nie będą już miały wagi.
- Książki będą teraz umieszczane w specjalnej zakładce w ekwipunku, a pozycje przeczytane będą oznaczone graficznie.
- Cała masa poprawek dotyczących zadań głównych oraz pobocznych
- Rozmaite usprawnienia w zachowaniu konia
- Dodano kilka metod sortowania przedmiotów w ekwipunku
- Przepisy (alchemia oraz wytwarzanie przedmiotów) mogą być teraz przypinane, co będzie skutkowało odpowiednim zaznaczeniem potrzebnych do ich wykonania składników w panelu sklepu.
- Usprawnienia dotyczące wydajności (efekty wizualne, cut-sceny, rozgrywka)
Jako że wszyscy pracujemy nad tym, aby aktualizacja 1.07 została ukończona i wydana na czas, chcemy poinformować iż w tym tygodniu nie zostanie udostępnione darmowe DLC (nie martwcie się - bezpłatna zawartość powróci już w przyszłym tygodniu). Mamy nadzieję, że rozumiecie naszą decyzję. Zebraliśmy od Was mnóstwo sugestii i uwag na temat tego, co moglibyśmy poprawić i pragniemy zaimplementować tyle, ile będziemy mogli. Pełna lista zmian jaką przyniesie ze sobą patch 1.07 zostanie opublikowana w tym tygodniu. Więcej informacji na temat dokładnej publikacji łatki zostanie udostepnionych niebawem."
HellVard
07-07-2015, 22:14
No nareszcie osobna zakładka na książki :D Strasznie mnie irytowało to przemieszanie przedmiotów użytkowych.
Gdyby w panelu od wiedźmińskich znaków i wyposażenia pojawiła się dodatkowa linia na eliksiry to byłbym już całkiem szczęśliwy.
HellVard
07-07-2015, 22:56
Jeszcze jedna rzecz, powinni powiększyć drzewko umiejętności, gdyż te 12 slotów to zdecydowanie zbyt mało.
Ja tam się najbardziej cieszę ze skrzyni. :)
Zawsze możesz wymieniać te perki, których aktualnie potrzebujesz (np: na Katakana ten strumień igni, na mglaka ulepszone quen, itd...) Hellvardzie :)
HellVard
08-07-2015, 14:16
Wiem, że perki są wymienne, mimo wszystko 12 slotów przy dosyć sporej ich ilości to trochę zbyt mało.
Shay Ruan
08-07-2015, 15:47
Żonglowanie perkami jest dziwne. Ogólnie ten system rozwoju jest dziwny bo trzeba wykupywać perki których sie nigdy nie bezie używać. Ja czekam na pełną listę zmian bo ciekawi mnie czy zbalansują troche walkę i poziom trudności bo jest zbyt łatwo.
HellVard
08-07-2015, 16:27
Czytając w zapowiedziach o poziomie trudności myślałem, że będzie ciężko, dlatego wziąłem ten trzeci poziom, nazwijmy go hard, ale wkrótce się okazało, że to niezbyt wielkie wyzwanie, szczególnie pod koniec gry, wtedy leje się już wszystko jak chce, nawet niespecjalnie bawiąc się w jakieś uniki czy przygotowania przed walką. Jeśli ktoś jest weteranem serii Dark Souls (ja w to wstyd przyznać, jeszcze nie grałem) to niech z miejsca bierze ostatni poziom, chociaż obawiam się, że gra i tak szybko przestanie być wyzwaniem. Jeszcze co do tych perków, 3/4 z nich są kompletnie nieprzydatne, osobiście nie znajduję przyjemności we wchodzeniu co chwila w charakterystyki postaci i przerzucaniu wszystkiego z miejsca na miejsce. Osobiście zainwestowałem jedynie w bonus do punktów życia, ulepszony Aard, Igni i dłuższe działanie eliksirów, reszta drzewka to ulepszenia walki wręcz. System rozwóju postaci w całej serii jakoś Redom nie wychodzi ;)
Shay Ruan
08-07-2015, 17:00
Niestety na ostatnim poziomie trudności jest zbyt łatwo. Hmm z szumnie zapowiadanego świetnego ai potworów i ludzkich przeciwników Geralta zostały tylko szczątki. Moby trzymają się swojego kwadrata na ziemi i nie wychodzą zbyt daleko. Doprowadza to do sytuacji że bijemy sie z 3 bandytami a 4 grzeje ręce przy ognisku bo jego ai tak daleko nie sięga. Duże potwory są po prostu głupie. Banalne w pokonaniu w dodatku nie wykorzystują sytuacji jakie sobie stwarzają. Po ogłuszeniu naszego bohatera po prostu czekają aż sie ogarnie. Brak zmian w zachowaniu ludzi ze względu na pogodę i porę dnia. Wielki krok wstecz w stosunku do wieśka 1 gdzie w nocy npc szli spać a w czasie deszczu chowali się.
EDIT: Z przecieków wiadomo, że nowym darmowym dlc prawdopodobnie będą dodatkowe finishery. Nie jest to info na 100% pewne.
Jestem w 3 akcie wiec można coś więcej napisać... Fabuła jest świetna, wybory ciekawe, grafika ok ale jest też kilka minusów. Jakoś walka z pierwszego wieśka bardziej mi pasowała, była i widowiskowa, i wydawała się mniej "zręcznościowa". Jest też naprawdę za dużo kasy, może ja "wychowany" na gothicu podchodzę do tego inaczej, ale wolałbym, żeby przynajmniej na początku było z tym trudniej (szczególnie, że też w sadze Geralt nigdy nie narzekał na nadmiar gotówki)... Nie podoba mi się też to, że z ofiar polowań wydobywamy jakieś miecze, nielogiczne to jest. W ogóle, jak dostajemy jakiś miecz, że niby super miecz przodków itd. a okazuje się, że jest niewiele lepszy od tego co mamy albo i gorszy. W ogóle tak samo jak kasy, tak samo za dużo "żelastwa"... Te całe wyścigi za łatwe, boks też jest prosty jak się złapie o co chodzi... Natomiast do plusów można dodać gwinta, choć też w późniejszych etapach gry jest łatwo. Muzyka też fajna.
Niby tam ponarzekałem, ale trzeba powiedzieć, że mimo tego to i tak najlepszy rpg w jakiego grałem.
No w sumie trochę się rozpędziłem... poradnik jest chyba podzielony na 3 akty stąd mi się to wzięło :D
HellVard
15-07-2015, 09:09
Jestem w 3 akcie wiec można coś więcej napisać... Fabuła jest świetna, wybory ciekawe, grafika ok ale jest też kilka minusów. Jakoś walka z pierwszego wieśka bardziej mi pasowała, była i widowiskowa, i wydawała się mniej "zręcznościowa". Jest też naprawdę za dużo kasy, może ja "wychowany" na gothicu podchodzę do tego inaczej, ale wolałbym, żeby przynajmniej na początku było z tym trudniej (szczególnie, że też w sadze Geralt nigdy nie narzekał na nadmiar gotówki)... Nie podoba mi się też to, że z ofiar polowań wydobywamy jakieś miecze, nielogiczne to jest. W ogóle, jak dostajemy jakiś miecz, że niby super miecz przodków itd. a okazuje się, że jest niewiele lepszy od tego co mamy albo i gorszy. W ogóle tak samo jak kasy, tak samo za dużo "żelastwa"... Te całe wyścigi za łatwe, boks też jest prosty jak się złapie o co chodzi... Natomiast do plusów można dodać gwinta, choć też w późniejszych etapach gry jest łatwo. Muzyka też fajna.
Niby tam ponarzekałem, ale trzeba powiedzieć, że mimo tego to i tak najlepszy rpg w jakiego grałem.
Klikanie w odpowiednim momencie to trochę dziwny system walki ;) Mi właśnie w trójce podoba się najbardziej, w przeciwieństwie do dwójki nie ma już ciągłego turlania się, są odskoki itp. Zgadzam się co do kasy, na późniejszych etapach gry po prostu nie ma co z nią robić, a ta masa różnych epickich i legendarnych mieczy to chyba efekt "skyrimizacji" Wiedźmina ;) Gwint zdecydowanie wymaga zbalansowania, gra się bardzo przyjemnie, ale gdy ma się już porządną talię, jest zwyczajnie zbyt łatwo, mogliby na przykład wprowadzić limit jednej karty bohatera na rundę dla każdego zawodnika. Do tego talia potworów ma wielką słabość, są tam niemal wyłącznie jednostki walczące wręcz, wtedy wystarczy użyć karty z mrozem i po przeciwniku, chyba, że ma kartę czyste niebo oczywiście. Trochę nieprzemyślana jest też sprawa kart neutralnych, o ile np. Vesemir jeszcze jako-tako w talii Nilfgaardu wygląda, o tyle jego obecność w talii potworów jest dosyć niedorzeczna :) No i kwestia wygranej - wiem, że dopiero co marudziłem na zbyt dużą ilość kasy, no ale jednak możliwość wygrania w 90% partii tylko 20 koron trochę mi nie pasuje. Powinno być to bardziej zróżnicowane - grając z tym gościem możesz postawić 10 koron, z innym 15, a grając z jakimś bogatszym musiałbyś wyłożyć np. minimum 50 koron. Co do tytułu najlepszego RPG dla Dzikiego Gonu, to podpisuję się obiema nogami ;)
Z ciekawości jak zakończyliście główne wątki?
U mnie Ciri wiedźminka, Geralt z Yen (Triss lubię bardziej, ale.... no saga :) ), Dijsktra kanclerzem, Hjalmar na tronie. Próbowałem wpasować się jak najbardziej w sagę i w postacie w które lubię z sagi. Stąd ten Dijkstra, bo ten tu nie pasuje... No oczywiście po za głównym wątkiem, bo Sapek pewnie wybrałby wątek ze śmiercią a raczej z podejrzeniem śmierci.
Właśnie w czwartek skończyłem grać. Początek jak u Ciebie. Ciri wiedźminka, Geralt z Yen, a dalej Dijsktra ukatrupiony, Temeria lennem Nilfgardu, Cerys królową.
Swoja drogą, czy gdzieś pojawiło się jakiś info jak czasowo będą umiejscowione DLC w stosunku do głównej fabuły?
Jak dla mnie Sheala idealnie podsumowała Triss. "Trissunia", która nie kiwnie palcem bez zezwolenia loży, nie lubię jej (co zresztą widać w książce, Yennefer nigdy jej tego nie wybaczyła i nie chodzi mi tu o spanie z Geraltem) u mnie dokładnie jak u nazgoola: "Ciri wiedźminka, Geralt z Yen, a dalej Dijsktra ukatrupiony, Temeria lennem Nilfgardu, Cerys królową."
HellVard
18-07-2015, 22:15
O ile pamiętam, nie miałem żadnej wzmianki o Dijkstrze po ukończeniu gry, chyba dalej po prostu siedzi w Novigradzie.
Henryk5pio
24-07-2015, 11:08
Właśnie pobiera mi się ponad 7 GB do wiedźmina 3, ten patch 1.07 naprawdę aż taki duży jest, czy też np. z powodu jakiegoś błędu cała gra mi się ponownie pobiera?
Mitusonator
24-07-2015, 11:55
Tak on jest taki duży :P
Dodaje ogrom nowych rzeczy. W tym i nowy (świetny swoją drogą) DLC z strojem dla Cirilli.
HellVard
24-07-2015, 19:30
To już przedostatnie darmowe DLC, miejmy nadzieję, że na koniec zaskoczą nas czymś naprawdę dobrym :) Nie żeby poprzednie były złe ;)
Mnie również ciekawi, nie mam pojęcia co to może być ;).
Ja dzisiaj skończyłem główny wątek. Z zakończenia to miałem Geralt+Yen, Ciri wiedźminka, "wyzwolona" Temeria, królowa Cerys. Teraz zostało mi jeszcze trochę zadań pobocznych do pokończenia.
A co do najlepszych RPG to Planescape: Torment u mnie dalej jest bezpieczny na 1 miejscu:D.
A oto i ostatni 16 już darmowy DLC, dodający opcję "new game +"!
https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/19523_946116368744478_1015707831389141630_n.jpg?oh =759133946eed6ebd0679666cf280bdf3&oe=56430632
Osobiście jestem zaskoczony, taka opcja to masa roboty, dobrze, że się na to zdecydowali ;)
Shay Ruan
28-07-2015, 16:27
Dodałem do tematu ostrzeżenie o spoilerach tutaj, żeby ktoś sobie zabawy nie zepsuł.
Poza tym dowiedziałem się dziś, że:
nie tylko Vesemir może zginąć podczas obrony Kaer Morhen. Jeśli nie mamy Keiry Metz a nie zdążymy pomóc Lambertowi to ginie. Przygnębiające...
HellVard
28-07-2015, 16:33
@Shay
I jak to później wygląda, robią im wspólny pogrzeb?
Shay Ruan
28-07-2015, 16:37
Tak, dodatkowo kilka zdjęć w spoilerze:
http://i.imgur.com/sgDN7Us.png
http://i.imgur.com/r8RO3JE.png
http://i.imgur.com/rEAEKLN.png
HellVard
28-07-2015, 16:40
Czy podczas uroczystości Geralt deklamuje swoją fraszkę? ;)
Shay Ruan
28-07-2015, 16:47
Chyba nie :D W ogóle to nie wiedziałem że Triss za Eskela sie bierze jeśli wybraliśmy Yen ;D
Cholera jak to dobrze, że nie pozwoliłem Keirze umrzeć ;)
U mnie Triss za nikogo się nie wzięła, jedynie Keria za Lamberta. :/
Shay Ruan
29-07-2015, 08:15
W którymś zakończeniu to jest ;D
No to wypłakali gracze new game+. W sumie dobrze, będzie można przejść grę jeszcze raz w niedalekiej przyszłości i połazić w fajniejszych zbrojach.
HellVard
29-07-2015, 14:20
Czy Redzi mówili już kiedy udostępnią narzędzia moderskie?
HellVard
22-08-2015, 16:50
REDzi udostępnili kilka dni temu narzędzia moderskie do Wiesława :)
http://thewitcher.com/news/view/1093
Shay Ruan
25-08-2015, 09:17
Są to podstawowe narzędzia :P zaawansowane wyjdą po dodatkach. Ważne jest to, że wyszła nowa gra +
No właśnie nie wiadomo czy wyjdą. Redzi powiedzieli, że nie planują udostępniać Redkita na ten czas i w przyszłości.
Wedle kilku źródeł to są jedyne narzędzia jakie będą dostępne. Swoją drogą New Game +, dla mnie mocno na plus. ;D
Henryk5pio
25-08-2015, 13:27
W co panowie najczęściej inwestujecie rozwijając swoich Geraltów? Bo kusi Mnie iść w full znaki (pełen Ard, Igni i Quen), ale nie wiem jakie obrażenia dokładnie zadaje taki Igni... Alchemia też jest ciekawa, zwłaszcza, że w Sadze eliksiry i oleje były jedna wyraźnie zaznaczone. Znalazłem na YT taki build: https://www.youtube.com/watch?v=Mo3WxuPzC1o Wygląda fajnie, ale w sumie robić kalkę cudzej postaci... :/ Co wy o tym sądzicie? Proszę o rady :)
Wiele zależy od twojego stylu gry. Jak preferujesz wpadać w hordy przeciwników to wtedy igni jest fajne, bo można szybko dobić większą ilość. Ale wszystko zależy od twojego stylu gry i tym co ci się najbardziej podoba.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Henryk5pio
25-08-2015, 13:33
Na razie nie wiem co mi się podoba, bo dwa miesiące nie grałem, a i tak zacząłem grę od nowa :D Wiedźmin III jest tak dużą grą, że nie chce mi się przechodzić ją kilka razy, a nie wiem ile sztuk tego eliksiru do resetu perków można kupić.
Mi w dwójce się najbardziej podobały znaki, niby alchemia jest silna, ale nie zawsze ma się składniki pod ręką i czasami trzeba się za nimi nabiegać, a ze znakami nie ma tych problemów.
Henryk5pio
25-08-2015, 13:39
Rozumiem Drakensang, ale teraz chyba eliksiry i odwary oraz oleje odnawiają się po medytacji, tak? A o co idzie z tym zatrucie, postaci? Bo niektóre perki wymagają przekroczenia limitu zatrucia, czyli zmuszają nas do ryzykownych posunięć... Natomiast taki "Opóźniony rozkład" na 3 poziomie daje "Efekty eliksirów nie znikają, dopóki zatrucie nie spadnie do 70% maksymalnego zatrucia." Czyli co? Jeśli mam poniżej 70% to eliksiry i odwary przestają działać? Muszę najpierw się zatruć "pod korek", aby to co wypiję zadziałało?
W ogóle, zatrucie jest już po wypiciu dowolnego eliksiru, czy też dopiero jak przekroczymy bezpieczny próg to się zatruwamy?
Zatruwasz się już po wypiciu 1 eliksiru, aczkolwiek jak jesteś mocnoz atruty to fajnie wygląda twarz Geralta. ;D
Henryk5pio
25-08-2015, 14:30
Rozumiem Pampo, chociaż jeśli pójdę w alchemię to prędzej bym się jednak trzymał poniżej progu zatrucia :) Wprawdzie pójście w alchemię jest ciekawą opcją, ale jeśli mam to samo osiągnąć idąc w walkę, no to trochę mniej wtedy ta alchemia się opłaci. Chyba, że da się baaardzo wydłużyć działanie eliksirów i odwarów. Oleje są ciekawe, petardy natomiast... dziwne. Zastanawia Mnie jaki DPS bym miał bawiąc się alchemią lub samymi znakami. Szkoda, że nie ma takich informacji dla Igni i innych znaków. Wprawdzie na gexe.pl jest info, że Ard 5/5 zadaje 200 obrażeń, ale to trochę mało jak dla Mnie...
Generalnie szkoda, że w Wieśku III trzeba iść jedną ze ścieżek, bo jak będziemy chcieli mieć wszystkiego po trochu to będziemy mieli średnią postać...
Pamiętaj, że igni czy aard mogą trafić więcej niż jeden cel i czasami jest to bardzo skuteczne.
Henryk5pio
25-08-2015, 14:33
@Drakensang Będę musiał to przemyśleć. A wiesz może ile tych eliksirów resetujących można kupić/znaleźć w grze?
Z tego co na szybko sprawdziłem to chyba nieskończoność, jeden kupiec, który go ma jest w Novigradzie i kosztuje on 1000 złota.
Shay Ruan
25-08-2015, 18:31
Ja tam gram kanonicznie. Geralt szermierz z 3 punktami w aard i 3 w queen. W alchemie nic nie daje :P Starcza mi to co jest.
Ja tam gram kanonicznie. Geralt szermierz z 3 punktami w aard i 3 w queen. W alchemie nic nie daje [emoji14] Starcza mi to co jest.
Ja gram podobnie w W2 i fajnie się gra, jedynie łucznicy czasami wkurzają.
Shay Ruan
25-08-2015, 18:41
Łuczników wykańczam zawsze jako pierwszych :P Sprint do nich, uniki i gryzą glebe. W późniejszym etapie kupuje sobie odbijanie strzał dla klimatu i nie są mi straszni xD
Przeszedłem grę i Cirii przeżyła... o włos, bo jeden "zły" wybór więcej i by zginęła. Szczerze mówiąc według mnie te wybory są strasznie kiepskie. Gracz nie ma pojęcia na co się pisze. Wybór jednej opcji dialogowej prowadzi do alkoholowej libacji... czy ktoś patrząc na tą opcję może się pochwalić tym że wpadł na to, że Geralt zaproponuje chlanie? Zresztą przecież Cirii i Geralta łączyła silna więź, a tu się okazuje, że wszystko sprowadza się do jakichś pojedynczych zamaskowanych decyzji. Serio twórcy uznali, że jak Geralt wszedł z Ciri na rozmowę z czarodziejkami to jej "nastawienie" zmieniło się tak, że zabrakło jej woli przeżycia? Mi się to wydaje być raczej śmieszne.
Druga część wyborów to z kolei zadanie związane z Radowidem. Zadanie zalatujące absurdem. Geralt robiący za królobójcę? Kogo to on w tym Novigradzie nie zabił i zawsze mu uchodzi na sucho. Pewnie nawet jakby hierarchę przeciągnął przywiązanego do konia przez całe miasto to i tak nic by się nie stało. Normalnie może iść na zawody z Jaskrem który po wielkiej ucieczce wraca do swojej karczmy jak gdyby nigdy nic...
Pewnie to nie jest częsta opinia, ale pod względem wyborów III według mnie jest kiepska. Brak konsekwencji, Geralt rozrabia w Novigradzie i mimo iż pełno w nim ludzi którzy zabiliby go za samo to kim jest wszystko uchodzi mu na sucho. Do tego stopnia, że porywa się nawet na Radowida po czym oczywiście może zabić Diikstrę który jak ostatni idiota nie przewidział, że Geralt go zabije. Twórcy dodatkowo poprawiają nam humor pisząc w dzienniku coś w stylu "Dijkstra liczył na neutralność Wiedźmina" xD, nie no serio? Liczył na neutralność gościa który całkiem świadomie przyczynił się do śmierci króla?
No i na zakończenie Cerys robiąca z Wysp rolnicze państwo. Kolejny absurd. Przecież wyspiarze obalili by taką królową raz dwa. Z mojej perspektywy wyglądało to tak, że ona miała zjednoczyć klany, a nie w nieprawdopodobny sposób zmieniać. Zresztą przecież ponoć wyspy to kiepskie terytorium rolnicze...
PS. Co by jednak nie było tak smutno uważam, że to wątek z Baronem zasługuje na awans na wątek główny :) . Tam wybory mają sens nawet jeżeli w gruncie rzeczy musimy strzelać czy Duch jest dobry czy zły. Lepsze raczej to niż Cirii łapiąca focha bo jej Geralt nie pozwolił zdemolować laboratorium elfa który o nią dbał itd.. No i wątek Barona ogólnie jest ciekawy, końcówka głównego za to jakaś taka bez polotu raczej.
Ja tam zawsze robię sobie 90% szermierki i 10% alchemii. Kończy się na tym, że zadaję tak wielki damage, że Imlerith nie zdążył wejść w drugą fazę, Eredin też. Taki zestaw jest morderczy. Zawsze biorę sobie Wyśmienity Dekokt Rafarda Białego i Wyśmienity Grom. Dwa najlepsze eliksiry. Pomagam sobie Ulepszonym północnym wiatrem i podstawowym quenem.
Henryk5pio
26-08-2015, 14:51
EliminatorT, a idziesz w szermierce w szybkie ciosy czy potężne? Widziałem na YT filmik jak koleś zadawał jakiemuś gryfowi ponad 28k obrażeń i ubił go od strzała - ale on szedł w potężne, chociaż potem miał jak na mój gust problemy z czerwonymi strażnikami w Novigradzie... Ale miał jakiś dekokt dający 100% szans na wejście krytyka. Natomiast inny gość zrobił postać pod alchemię i nie wiem jakim cudem nabił 35k HP sobie...
Shay Ruan
26-08-2015, 16:02
Henryk, taka gra to głupota po prostu, traci się całą przyjemność. A co do Imleritha to czuje kłamstewko bo on zawsze wchodzi w drugą fazę ataku. Taki skrypt.
Henryk5pio
26-08-2015, 19:42
@Shay Ruan Mówisz o tym od krytyków, czy tym od alchemii?
Szybkie ciosy mają ten plus, że można je tak szybko zadawać, że paskudztwo nie zdąży nawet zadać jednego ciosu.
Shay, mówię prawdę! cały czas byłem tuż przy nim, bo nie używałem turlania tylko uniki tuż przy nim. Idę w obydwa, mam dwa w pełnie rozwinięte drzewka silnych i szybkich. A w alchemii, to na zmniejszenie zatrucia, oraz czas trwania eliksirów.
Być może miał 35k hp, bo się nałykał odwarów (jest perk że każdy daje tam chyba z 500żywotności) i zmniejszył ich toksycznoć(też perkiem)
Henryk5pio
28-08-2015, 17:24
@EliminatorT, a po jakim czasie od zażycia odwaru etc. znika nam to dodane HP? I jak to jest z tym zatruwaniem? Bo nie rozumiem tego za bardzo, wiem, że są oleje na miecz oraz eliksiry i odwary do picia...
Skończyłem dzisiaj - GOG pokazuje 84,5h na liczniku. DAO chyba coś koło 90h mi zajął, ale trzeba przyznać, że tam pod koniec się już strasznie męczyłem i zaciskałem zęby, żeby skończyć. W W3 żałowałem, że już koniec. Wykonałem wszystkie zadania poboczne, nie wyłowiłem tylko części skrzyni na Skellige, bo mnie znudziło nurkowanie za nimi.
Dla przypomnienia obejrzałem sobie też dziś filmiki z gameplayu W1 i W2. Jedynak wygląda na dzisiejsze standardy koszmarnie (zwłaszcza chód Geralta - jak moonwalk Jacksona :)), W2 się broni, choć jako że w 3kę grałem z włączonym hairworks i jak zobaczyłem teksturę fryzury z W2 to mnie odrzuciło. Ale W3 jest chyba w tej chwili najwyższym osiągnięciem w dziedzinie. Widać, też z CDP nagrał naprawdę dużo materiału z motion capture, bo animacje zarówno ludzi i potworów są bez zarzutu. Swoją drogą różnorodność potworów jest też ogromna (chociaż i tak najwięcej jest utopców :)).
Co do samej gry to jeden z najlepszych RPG w jakie grałem - śmiało stawiam go w jednym rzędzie z BG, Morrowindem czy KotORem zarówno fabularnie jak i gameplayowo. Myślę też, że Betheshda powinna się wiele nauczyć jak się robi dobre gry z otwartym światem, bo Skyrim przy W3 wypada bardzo blado.
Niektórzy narzekają, że w W2 była lepsza fabuła, ale moim zdaniem była po prostu inna. W2 to wielka polityka, W3 to opowieść o dorastaniu tak naprawdę.
Są oczywiście wady, że wymienię kilka:
- zupełny brak level scallingu, w związku z tym w wielu miejscach raz że nie ma wyzwania, dwa że jako nagrodę dostaje się zupełne rupiecie (np. Kiedy Crach an Craite z wielkim bólem serca daje nam swój legendarny miecz przodków - podniosła cutescenka i w moim przypadku dostałem rupiecia, którego sprzedałem w sklepie za rogiem). Mogliby zrobić jak w Fallout 3, że przeciwnicy są w jakimś zakresie leveli od bohatera - a nie, że wyskakujemy na 35 levelu na potwora z lvl 3 (kończyłem grę na lvlu 35-tym i końcowa walka z Eredinem była tak prosta, że można było ziewać - zwłaszcza jego ataki mi zdejmowały po 2% HP może, także nie specjalnie się trzeba było bronić - to więcej się namęczyłem, żeby zatłuc pierwszego utopca jakiego spotkałem w grze, w zasadzie gra była wyzwaniem do 5 levelu, a później do jakiegoś 15 trzeba było uważać, bo było wiele miejsc gdzie siedziały silne stwory a powyżej, to już tylko z rzadka się trafiało jakiegoś przypakowanego stwora z 30 levelu,
- nieprzemyślany crafting - niby jest mnóstwo rzeczy do wykonania, ale co z tego skoro liczą się tylko wiedźmińskie zestawy (szkoda, że nie ma chociaż jakiegoś bonusa za noszenie kompletu z jednej szkoły),
- taki sobie system rozwoju bohatera - Redzi w każdej grze zrobili inny system awansu i w żadnej niestety nie był jakiś wybitny,
- zadanie ze śledztwami były za proste (PPM->idź po śladach->zatłucz),
- zasypanie Skellige skrzyniami do wyłowienia - jeszcze w dodatku trzeba do nich było płynąć niekiedy abstrakcyjnie daleko, tylko po to żeby znaleźć kawałki skóry i jakiś nawet niemagiczny miecz,
- zbyt ograniczone strefy działania przeciwników, przez co po przekroczeniu niewidzialnej linii nas olewają,
- i jeszcze trochę pomniejszych rzeczy.
Ale w BG czy tam innym KotORze też było masę denerwujących rzeczy a grało się wyśmienicie i tu jest podobnie. Aż, szkoda że to już ostatnia część a Cyberpunk 2077 pewnie dopiero za kilka lat.
Co do tych przeciwników to wejdź na chwile do ich umysłu i pomyśl jak ty byś się zachował. Potwór za daleko od gniazda nie odejdzie, bo boi się o młode albo jaja; żołnierz nie odejdzie daleko od posterunku bo dostanie opieprz od sierżanta.
HellVard
06-09-2015, 11:58
A nie dostanie żołnierz opieprzu od sierżanta za puszczenie wroga wolno? ;) W3 ma wciąż sporo niedoróbek, nie wiecie czy są jeszcze planowane jakieś patche? Może przy premierze tych dwóch dużych dodatków?
A nie dostanie żołnierz opieprzu od sierżanta za puszczenie wroga wolno? ;)
Za to i za to dostanie. Ale są sytuacje kiedy stanie na warcie jest ważniejsze.
Co do tych przeciwników to wejdź na chwile do ich umysłu i pomyśl jak ty byś się zachował. Potwór za daleko od gniazda nie odejdzie, bo boi się o młode albo jaja; żołnierz nie odejdzie daleko od posterunku bo dostanie opieprz od sierżanta.
Chyba nie grałeś w W3. Tutaj przeciwnicy w trakcie szarży z mieczem się obracają i odchodzą, jeśli zrobi się pół kroku poza ich strefę. W dodatku w takiej odległości od Geralta, że czasami można ich w plecy dziabnąć.
@HellVard - tak, będzie jeszcze przynajmniej jeden duży patch, który doda więcej dialogów i scen "romansowania" z Triss. Poza przy dodatkach mam nadzieję, że też coś dorzucą.
HellVard
06-09-2015, 15:01
A nie wiadomo nic o poprawie ai czy drzewka rozwoju postaci?
Z niecierpliwością czekam na ten patch z rozszerzonymi dialogami - a później 4 raz jazda - tym razem już na Game +
Sara Temer
07-09-2015, 14:14
Wszystko w porządku Płotka? :lol2:
https://lh6.googleusercontent.com/ZtVa0yngguC6SqOltnPuYIq5-4H7v9dYna61BbNavwpX36hPT7QTc2alEzma_4BoTUngoyh4FY5 1UdU=w1896-h859-rw
Pojawił się trailer nowego dodatku plus opis tego co będzie
https://www.youtube.com/watch?v=22Qg2qNVFZE
http://www.cdaction.pl/news-42665/wiedzmin-3-dziki-gon--pierwszy-trailer-i-data-wydania-serc-z-kamienia-wideo.html
*teaser.
Ogólnie zapowiada się ciekawie, czyżby Zerrikańczycy zagościli w świecie Wiedźmina?
Henryk5pio
30-09-2015, 10:04
Jak podaje serwis gry-online.pl najnowszy dodatek do Wiedźmina 3 pt. "Serce z Kamienia" zapowiada się bardzo interesująco.
Po za rozbudowaną fabułą z ciekawymi questami, w których mamy sporo odniesień do naszej rodzimej kultury (choćby cytaty z Wyspiańskiego), ma też pojawić się nowy system w mechanice gry, czyli możliwość łączenia glifów / run w słowa, które dadzą zbroi lub broni nowy, niezwykły efekt. Ma to być trochę OP, a przynajmniej silniejsze od wszystkiego co do tej pory znaliśmy. Przykładowo jedno z bardziej wyrafinowanych słów spowoduje, że po rzuceniu Quen nasze ciosy kradną wrogom życie, Igni podpala klingę jak u Thorosa z Myr (cykl PLiO), a Aksji ogłuszy sąsiada naszego wroga, którego atakujemy. Niektóre słowa mają być alternatywą dla umiejętności, jak np. słowo, które pozwala odbijać strzały. Dodatkowo ma pojawić się specjalny zaklinacz, który nam to wszystko zrobi, a jeśli ulubiona broń lub zbroja będzie mieć za mało gniazd, to za opłatą nam je dorobi. Oczywiście cała ta mechanika ma słono kosztować, ale sami powiedzcie, czy nie kojarzy wam się to z systemem run z Diablo II? Bo Mnie tak i już się cieszę na myśl, że dzięki będzie można zupełnie inaczej przebudować swojego Geralta, bo po co kisić punkty w czymś, co możemy uzyskać inaczej? :)
Ważną informacją jest też to, że dodatek można robić równolegle z wątkiem głównym, co ma owocować m.in. komentarzami na temat naszych poczynań oraz tego co się ogólnie dzieje na świecie :)
Ja już nie mogę się doczekać 13 października, kiedy w kiosku Ruchu odbiorę swoje pudełko z "Sercem z Kamienia" :)
Więcej informacji można znaleźć tutaj: http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=10758
https://www.youtube.com/watch?v=1v2IIgKh6e0
Nowy trailer urywa suty! No i dowiadujemy się trochę o fabule.
Henryk5pio
07-10-2015, 14:43
Nonono, trailer całkiem niezły jest :) Dzisiaj zacząłem nową rozgrywkę w Wieśku 3, ponieważ zrobiłem parę rzeczy błędnie (w tym ominąłem parę kart do gry w Gwinta). No cóż, na pewno do 13 października jej nie przejdę, ale to nic nie szkodzi :) Nie muszę się spieszyć z rozwojem postaci :)