Zobacz pełną wersję : Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
[IG] Misiak
08-09-2013, 14:55
[spoiler:2p0qfhir]
Misiak]A ja ponowię prośbę: proszę o pomoc przy uruchomieniu opcji zaznaczonej czerwoną krechą na tym screenie. Nie mam już pomysłu jak to zrobić. Ustawienie ręcznie w pliku tekstowym preferences skutkuje tym, że po włączeniu gry znów widnieje " false" zamiast "true". Czy mógłby ktoś podesłać mi plik preferences z ustawieniami przedstawionymi przeze mnie na tym screenie bądź podanie rozwiązania by tę opcję uaktywnić? będę wdzięczny. Z góry dziękuję za pomoc
http://img62.imageshack.us/img62/1092/iyii.jpg
Mogę się mylić, ale ta opcja jest chyba przeznaczona dla kart które mają powyżej 1GB pamięci.[/spoiler:2p0qfhir]
No to by była lekka przesada. Skąd masz takie, niezbyt dobre dla mnie, informacje? :?
Moja konfiguracja Laptopa:
Procesor Dual Core 2.1
Ram : 3 GB
Grafika : Radeon HD 4650 1gb
Ustawienia : Bardzo wysokie, zaproponowane z gry.
Rozmiar jednostek : Mały
Mapa kampanii - !12 FPS'ów!
Bitwa - średnio po 24-25 FPSów
Ma ktoś radę odnośnie mapy kampanii? Jest nieporównywalnie gorzej niż w Shogunie II: Zmierzch Samurajów... tam miałem stabilnie po 40FPS przy niemal najwyższych ustawieniach grafiki.
Sory Ludzie, ale jeżeli uważacie że procesory Dual Core i Karty typu 620M nadają się do grania to gratuluję samopoczucia. Wymagania minimalne to takie które pozwolą grę uruchomić i grać na ustawieniach niskich
Misiak][spoiler:20d1s4ox]
[quote="[IG] Misiak":20d1s4ox]A ja ponowię prośbę: proszę o pomoc przy uruchomieniu opcji zaznaczonej czerwoną krechą na tym screenie. Nie mam już pomysłu jak to zrobić. Ustawienie ręcznie w pliku tekstowym preferences skutkuje tym, że po włączeniu gry znów widnieje " false" zamiast "true". Czy mógłby ktoś podesłać mi plik preferences z ustawieniami przedstawionymi przeze mnie na tym screenie bądź podanie rozwiązania by tę opcję uaktywnić? będę wdzięczny. Z góry dziękuję za pomoc
http://img62.imageshack.us/img62/1092/iyii.jpg
Mogę się mylić, ale ta opcja jest chyba przeznaczona dla kart które mają powyżej 1GB pamięci.[/spoiler:20d1s4ox]
No to by była lekka przesada. Skąd masz takie, niezbyt dobre dla mnie, informacje? :?[/quote:20d1s4ox]
Wywnioskowałem to z własnych obserwacji. Każda osoba, która opisuje na tym forum ten problem ma grafikę z 1GB, natomiast u tych którzy mają więcej wszystko jest ok, w tym i u mnie - mam Radeona z 3GB i mam tę opcję dostępną.
[IG] Misiak
08-09-2013, 15:13
Sory Ludzie, ale jeżeli uważacie że procesory Dual Core i Karty typu 620M nadają się do grania to gratuluję samopoczucia. Wymagania minimalne to takie które pozwolą grę uruchomić i grać na ustawieniach niskich
Kolego nie wiesz o czym mówisz. Wszystkie wydane gry do tej pory działają na tym laptopie przeważnie na ustawieniach wysokich. To, że ustawiłem przeważnie średnie spowodowane jest tym, że gra działa tak jak działa. Zresztą, jak już było napisane na forum kilkakrotnie; Rome dusi przede wszystkim procesor (mam i5 a nie kartę graficzną), więc nie wypisuj mi tu bzdur tego pokroju. Weź pudełko z grą do ręki i sobie zobacz jaka jest konfiguracja zalecana i oszczędź mi swej ignorancji.
Wywnioskowałem to z własnych obserwacji. Każda osoba, która opisuje na tym forum ten problem ma grafikę z 1GB, natomiast u tych którzy mają więcej wszystko jest ok, w tym i u mnie - mam Radeona z 3GB i mam tę opcję dostępną.
Hmmm... Nie przeglądałem aż tak uważnie wątków ale wierzę na słowo. Jeśli tak by było, to gratuluję poczucia humoru Twórcom gry.
turan553
08-09-2013, 15:19
Pozdro dla wszystkich - pierwszy post:)
Ruszy, ale ustawienia grafiki na minimum i tak będzie przycinać
Misiak]
Kolego nie wiesz o czym mówisz. Wszystkie wydane gry do tej pory działają na tym laptopie przeważnie na ustawieniach wysokich. To, że ustawiłem przeważnie średnie spowodowane jest tym, że gra działa tak jak działa. Zresztą, jak już było napisane na forum kilkakrotnie; Rome dusi przede wszystkim procesor (mam i5 a nie kartę graficzną), więc nie wypisuj mi tu bzdur tego pokroju. Weź pudełko z grą do ręki i sobie zobacz jaka jest konfiguracja zalecana i oszczędź mi swej ignorancji.
.
Kolego twoja ignorancja sprzętowa jest powalająca. Czy ja odniosłem się do I5 ? Rozumiem, że uważasz że to procesor odpowiada za np wyświetlanie efektów graficznych?
620M to nie jest karta graficzna do grania.
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-620M.72198.0.html
Koniec Kropka. Nawet z i7 będzie g. z wydajnością jeżeli karta jest ograniczeniem.
A ty sobie jeszcze ustawiłeś Tekstury na Ultra.
Z mojej strony EOT
edyta:
Poczytaj sobie specyfikację kart to będziesz wiedział o czym piszę.
Odnośnie jeszcze wykorzystania VGA przez Rome 2
[spoiler:2sayfclk]http://cloud-2.steampowered.com/ugc/633043075534186493/98552C4494D31D0E000F973799221B765F95D5BF/[/spoiler:2sayfclk]
Ludziska , po co te kłótnie kto ma jaki sprzęt i komu powinna chodzić gra bo to nie o to chodzi. Na forum jest 10% którym chodzi zajebiście bo maja dobre sprzęty , 50% którym chodzi tak sobie i reszcie której nie chodzi wcale albo tak że nie idzie pograć . Rome 2 miał być grywalny na każdym sprzęcie na którym chodzi sh2 a tak niestety nie jest , zostaliśmy oszukani i na dzień dzisiejszy powinniśmy tą grę reklamować jako produkt niezgodny z opisem.
Osobiście uważam że ten temat nadaje się do zamknięcia..... do momentu wprowadzenia stosownych poprawek.
Anarchista89
08-09-2013, 15:48
Radeon HD 4600 1 GHZ
5 Gb ram ddr 3
procesor AMD Athlon 64 dual Core 6000+
Dlaczego wy ciągle te same pytania zadajecie? Tu masz temat, gdzie powinieneś był to napisać: viewtopic.php?f=574&t=13817 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=574&t=13817)
NIE nie ruszy na żadnym sprzęcie poniżej GF 780 GT!
Czy są tu dzisiaj moderatorzy? A , niedziela korzystają z pięknej pogody , ale za to jutro będzie na forum co robić bo to już chyba 5 temat na dziś "Czy mi pójdzie"
Anarchista89
08-09-2013, 15:56
Radeon HD 4600 1 GHZ
5 Gb ram ddr 3
procesor AMD Athlon 64 dual Core 6000+
da rade bez zaciec? ale w drodze jest gefors gtx 295 czy na tej ruszy ?
Anarchista89
08-09-2013, 15:57
można osunąć przepraszam za problem :)
stud3nt Karta swoje lata już ma niestety a i ramu na pokładzie nie ma za wiele. Kiedyś wypełnianiem i zegarami nadrabiała :) zmniejsz jakość cieni.
Z całym szacunkiem, ale skoro CA mówiło, że Rome II będzie chodziło tak samo lub tylko trochę gorzej, jak Shogun 2, który na tej karcie śmiga - to nie jest wina karty graficznej.
Może niezrozumiale się wyraziłem - na średnio-wysokich mam papierowo 30 fps i praktyczne 2-4 fps, a gra jest niegrywalna. Na najniższych możliwych detalach z poodznaczanymi wszystkimi opcjami jest prawie dokładnie to samo. A to oznacza, że coś tu mocno nie gra.
Rome II to ostatnia gra od CA, którą kupiłem tak szybko po premierze. Każdy kolejny zakup poprzedzę odczekaniem kilku miesięcy na patche i poprawki.
[IG] Misiak
08-09-2013, 16:03
Misiak]
.
Kolego twoja ignorancja sprzętowa jest powalająca. Czy ja odniosłem się do I5 ? Rozumiem, że uważasz że to procesor odpowiada za np wyświetlanie efektów graficznych?
620M to nie jest karta graficzna do grania.
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-620M.72198.0.html
Koniec Kropka. Nawet z i7 będzie g. z wydajnością jeżeli karta jest ograniczeniem.
A ty sobie jeszcze ustawiłeś Tekstury na Ultra.
Z mojej strony EOT
edyta:
Poczytaj sobie specyfikację kart to będziesz wiedział o czym piszę.
Odnośnie jeszcze wykorzystania VGA przez Rome 2
[spoiler:3up795t6]http://cloud-2.steampowered.com/ugc/633043075534186493/98552C4494D31D0E000F973799221B765F95D5BF/[/spoiler:3up795t6]
Nie chce mi się polemizować na ten temat z Tobą, ponieważ najwyraźniej nie potrafisz zrozumieć o co mi chodzi - Twój problem. Po drugie robi się offtop a po trzecie to co jest napisane to jedno a to co ja widzę u siebie to co innego, także zlituj się i przestań chranić.
Kamiloss
08-09-2013, 16:08
Mogę się mylić, ale ta opcja jest chyba przeznaczona dla kart które mają powyżej 1GB pamięci.
Owszem mylisz się - moja karta ma 512 mb i ta opcja jest dostępna. Może to chodzi o to, że 620M to karta z laptopa ?
dawid621
08-09-2013, 16:37
@Up potwierdzam, rowniez mam karte z 512 Mb i opcje ta mam zaznaczona.
Up masz rację u mnie na gtx 660 z 2GB pamięci mam tę opcję dostępną.
Shane nie nie jestem fanboyem ale aż rzygać mi się chce jak widzę co ludzie piszą za cholerę nie doceniają pracy innych ludzi tylko krytykować potraficie skoro coś wam nie pasuje w tej grze zróbcie ją sami perfekcyjnie bez żadnego błędu i wtedy powytykajcie błędy CA, gra ma błędy jak każda ale da się grać np. ja posiedziałem na forum 5 min i znalazłem sposób na zwiększenie wydajności gry da się ? da tylko zamiast siedzieć na forum i płakać jakie to CA złe i jak nas w ***** robi trzeba troszkę pomyśleć.CA to też ludzie mają prawa do błędu ode mnie wielki + dla nich bo znów mogłem udać się do czasów starożytnego Rzymu i podbić cały znany wtedy świat.
Chyba kpisz. Mamy nie wytykać błędów kiedy gra jest niegrywalna? :lol: zapłaciłem 130 zł! W związku z czym oczekiwałbym że za pieniądze dostanę produkt a nie shit. Zresztą, odnieś to do życia. Załóżmy że masz malowania w pokoju, zapłaciłeś gruby hajs, ale farba pęka lub w kilku miejscach jest inny kolor. I co wtedy? Mówisz ,,spoko, przecież to tylko ludzie, mogą popełniać błędy" ? Żenada.
Teraz podam dokładną specyfikację swoje sprzetu.
Marne 1440x900
Intel Core i7-3770K, 3.5GHz
GTX 660 2GB
16 GB Ram
Myślę że mam grubo ponad wymagania zalecane, a gra tnie jak cholera na średnich. I co teraz powiesz, panie specjalisto?
P.S Dodam, że nie tylko Polacy narzekają, polecam stronę oficjalną TW na FB ;)
pavulon666
08-09-2013, 17:23
Ja nadal czekam na cud czyli porządny pacz optymalizacyjny. Rome 2 nie jest najpiękniejszy - sama grafika nawet bywa gorsza niż w Shogunie2. Do tego nie moge wybrac sobie mocy antyaliasingu;/ !?. po ostatnim beta patchu nic sie nie zmieniło tyle że niebo jest pomarańczowe. Mam wrażenie ze przełączanie opcji graficznych czasem nie zaskakuje albo nie działa, albo zwyczajnie gra jest brzydka(odznaczyłem opcje limitu pamięci). Nie pojmuje zwyczajnie jak to możliwe że piękniejsze tytuły na moim Radeonie HD 7770 Oc 1gb działają na maksa niemal tak jak było z Shogunem a tu gra sie tnie.
W obudowie do tego cisza wiatraczek karty graficznej nie przyspiesza wcale. Nie wiem co w tej grze jest tak wymagającego na zbliżeniach przy małej bitwie pokaz slajdów....
129 zloty w piach?! Ta gra przy takim wygladzie(słabym) nie ma prawa ciąć się powiedzmy na srednio wysokich ustawieniach. Ale jest nauczka by nie kupowac orginału niestety.
Jest to mój pierwszy post na tym forum, tak więc witam wszystkich.
Stwierdzam po kilku eksperymentach, że ten benchmark jest cholernie mało wiarygodny, przykład:
ustawienia nr 1:
aa: wł
jakość tekstur: ultra
filtrowanie: x16
Jakość cieni: wysoka
jakość wody: wysoka
jakość nieba: wysoka
model shadera: 5
jakosc. efek. czastecz.: wysoka
roślin. alfa: wył
rozmiar oddziału: Duży
jakość mod. budynków: bardzo wysoka
jakość modeli jednostek: wysoka
jakość drzew: wysoka
jakość trawy: bardzo wysoka
jakość terenu: bardzo wysoka
głębia obrazu: wysoka
zaptaszkowane:tylko V-sync, efek. odksztalcenia i SSAO
ŚR FPS: 57kl/s
MIN FPS: 41kl/s
ustawienia nr 2:
aa: wył
jakość tekstur: średnia
filtrowanie: trójliniowe
Jakość cieni: wysoka
jakość wody: wysoka
jakość nieba: wysoka
model shadera: 5
jakosc. efek. czastecz.: wysoka
roślin. alfa: wył
rozmiar oddziału: Duży
jakość mod. budynków: wysoka
jakość modeli jednostek: wysoka
jakość drzew: wysoka
jakość trawy: wysoka
jakość terenu: wysoka
głębia obrazu: wył
zaptaszkowane: NIC
ŚR FPS: UWAGA 51kl/s... To jest żenada. Przecież ustawienia nr 1 są po prostu wyższe a tu 5 klatek różnicy na "-" dla ustawień niższych.
MIN FPS: 36kl/s... bez komentarza.
sprzęt: x4 965/HD7850 1GB/ 6GB/ WIN 7 x64/ be quiet! 630W
sterowniki: 13.10 beta
Gra oczywiście oryginalna (jestem fanem TW) z patchem 1.1, chociaż jak słusznie jeden kolega zauważył, w górnym prawym rogu w menu dalej pisze: V1.0.0 (taki ucięty napis).
Mapa kampanii: ujdzie, ok 25 - 28fps, jak zaznaczę np. generała to potrafi spaść do 17fps.
Bitwa o historyczna: "Bitwa o Kartaginę" nie da się grać, już na początku 22fps.
Oblężenia dużych miast: tak sobie, niektóre ładnie chodzą, inne podobnie jak wspomniana Kartagina.
Bitwy na otwartych przestrzeniach: tu jest ładnie, dziś bitwa w lesie, 5k spartan vs 5k rzymian: widok oddalony ok 40fps, podczas bitwy widok oddalony: 32-35fps, jak zbliżyłem kamerę przy niezłej zadymie to spadek do 16-22fps.
A według benchmarka powinienem nie mieć żadnych problemów...
Pozdrawiam, i łączę się z Wami w bólu :E
kraven2000
08-09-2013, 18:56
Up masz rację u mnie na gtx 660 z 2GB pamięci mam tę opcję dostępną.
Chyba kpisz. Mamy nie wytykać błędów kiedy gra jest niegrywalna? :lol: zapłaciłem 130 zł! W związku z czym oczekiwałbym że za pieniądze dostanę produkt a nie shit. Zresztą, odnieś to do życia. Załóżmy że masz malowania w pokoju, zapłaciłeś gruby hajs, ale farba pęka lub w kilku miejscach jest inny kolor. I co wtedy? Mówisz ,,spoko, przecież to tylko ludzie, mogą popełniać błędy" ? Żenada.
Nie, mówię, że są niedoróbki i spece to poprawiają. Właśnie to robi CA...poprawia. Ale zamiast docenić wsparcie od twórcy wolisz narzekać.
Nie, mówię, że są niedoróbki i spece to poprawiają. Właśnie to robi CA...poprawia. Ale zamiast docenić wsparcie od twórcy wolisz narzekać.
Ale co konkretnie doceniac?Jakie wsparcie,ja nie widze zadnego wsparcia,minely 5 dni od premiery a ja dalej mam 15 fpsow na srednich.
Mam gdzieś czy wsparcie czy nie. Jak dla mnie jest to niedopuszczalne za taką cenę jaką trzeba było zapłacić za grę. Albo się wypuszcza gotowy produkt, albo zatrudnia jeszcze testerów.
kraven2000
08-09-2013, 19:45
Ale co konkretnie doceniac?Jakie wsparcie,ja nie widze zadnego wsparcia,minely 5 dni od premiery a ja dalej mam 15 fpsow na srednich.
Chłopie...w 5 dni chcesz czegoś takiego? A może frytki do tego? Produkt, powtarzam, jest gotowy i działa. Ma kilka błędów, które zostaną naprawione. Jak w pozostałych grach z serii...zapomniał wół jak cielęciem był po prostu.
Dobra, koniec tematu bo to bez sensu.
Chłopie...w 5 dni chcesz czegoś takiego? A może frytki do tego? Produkt, powtarzam, jest gotowy i działa. Ma kilka błędów, które zostaną naprawione. Jak w pozostałych grach z serii...zapomniał wół jak cielęciem był po prostu.
Nie wiem co starasz sie udowodnic,gra nie dziala prawidlowo i tyle.
dawid621
08-09-2013, 19:52
Dobra, koniec tematu bo to bez sensu.
To idz, wskocz pod biurko i zrob im loda, za to ze taka fajna i dobrze dzialajaca gre Ci dali. Wielu ludzi ta gre krytykuje i nie jest to krytyka bezpodstawna, a w tak skopana pod wzgledem technicznym gre dawno nie gralem.
To jest wątek o wymaganiach sprzętowych , a znowu przez spam rozmywa się. To że dziesiąty raz ktoś napisze w kolejnym wątku że jest brak optymalizacji to wszyscy wiedzą i do tematu nic nie wnosi. Więc po cholerę to pisać. Trzymajcie się tematu a nie uzewnętrzniacie się . A za posty jak ten powyżej to powinny być bany rozdawane :/ Mma nadzieje że modzi wrócą i wyczyszczą , lub zamkną w cholerę to co się tu dzieje.
Witam,
to znowu ja a czy na takim sprzęcie poszedłby: procesor Core i5-3570, 8 giga ram, win 7, geforce gts 450? Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
Tak na pewno Ci będzie chodził ale na jakich ustawieniach to Ci nie powiem póki nie z optymalizują gry :))
dawid621
08-09-2013, 20:30
Gra sie wlaczyc wlaczy, ale jak bedzie dzialac i na jakich ustawieniach to juz bardzo indywidualna sprawa. IMO na chwile obecna takie pytania sa bez sensu, jak gra bedzie zoptymalizowana to wtedy dopiero ujawni sie jakis standard dla poszczegolnych ustawien.
Temat musi zostać zresetowany i powinno być tylko możliwe dodawanie benchmarku z gry i specyfikacji kompa i tyle.
dawid621
08-09-2013, 20:33
Tyle ze ten benchmark jest ponoc nie miarodajny.
Wlaczcie bench i fraps jednoczesnie,u mnie fraps pokazuje wiecej.Na extreme pkazuje mi 45-60,w realnej bitwie mam 15 w zblizeniach,na wszystkich ustawieniach,oprocz niskich.
Kamiloss
08-09-2013, 21:50
Spróbujcie sobie odpalić bencha na tych samych ustawieniach 5 razy - za każdym razem inny wynik :D
Maajkelloo
08-09-2013, 23:46
intel i5 m450 2,4ghz, 4gb ram, win 7, nvidia geforce GT 425M 1gb, będzie grało czy trzeba zainwestować w sprzęt?
pomoże ktoś??
kraven2000
09-09-2013, 05:18
Wczoraj wygasla mi licencja na antywirusa i ten przestal dzialac akurat jak gralem w Rome. Powiem tak...momentalnie zniknely wszelkie przyciecia na mapie kampanii. Gra chodzi teraz na moim sprzecie mega plynnie.
jaki antywirus?
To że ci licencja wygasła nie powinno na niego rzutować oprócz tego że będzie brak aktualizacji definicji.
[IG] Misiak
09-09-2013, 07:21
Wczoraj wygasla mi licencja na antywirusa i ten przestal dzialac akurat jak gralem w Rome. Powiem tak...momentalnie zniknely wszelkie przyciecia na mapie kampanii. Gra chodzi teraz na moim sprzecie mega plynnie.
Sugerujesz, że coś tak banalnego jak wyłączenie antywirusa poskutkowało przyspieszeniem gry? Jak wrócę z pracy muszę przetestować :) Chociaż biorę pod uwagę, że to raczej mało prawdopodobne:)
Jest to prawdopodobne, wszystko zależy od tego jaki to antywirus i jak został skonfigurowany. Jeśli ustawiliśmy, żeby na bieżąco skanował wszystkie pliki jakie są wczytywane, to nie dziwota, że komputer działa wolniej, wiatraki wyją, a młodszy brat przymierza się do smażenia jajek na procesorze. ;)
[IG] Misiak
09-09-2013, 08:08
Nie przypominam sobie bym ustawiał tak swojego antywirusa, ponieważ bym się pewnie zajechał na amen przy każdej czynności ale tak czy siak, sprawdzę jak to cudo chodzi bez niego:)
kraven2000
09-09-2013, 08:46
AVG malo obciaza system ale ma funkcje heurystyki...byc moze to ona cos robila. Ja teraz naprawde na plynnosc nie moge narzekac...jeno czas trwania tury komputera jest tragiczny.
[IG] Misiak
09-09-2013, 09:08
Jest multum nacji dlatego to tak długo trwa. Poupadają słabe państewka to może i płynniej będzie.
Maajkelloo
09-09-2013, 09:19
intel i5 m450 2,4ghz, 4gb ram, win 7, nvidia geforce GT 425M 1gb, będzie grało czy trzeba zainwestować w sprzęt?
pomoże ktoś??
Amd phenom ii x6 1075t 3.0ghz
8 GB Ram
GeForce GTX 660 2gb
Gram na B.Wysokich max Rozdzielczość - bitwa chodzi idealnie ale juz mapa kampani laguje :/.
Ja czekam na Ture ok 25 sekund .
Arthurius
09-09-2013, 13:00
Po kilku testach różnych ustawień, zdecydowanie polecam obniżenie shadera z 5 na 4. Reszta ustawień może być na maksa. W benchmarku mam średnią 57 klatek/s, minimum 48 klatek. (przy 1920x1080, aa włączone, af x 16, reszta very high lub ultra, v-sync włączone).
Wszystko działa bardzo płynnie, zero lagów, no wszystko przepięknie wygląda!!!
Sprzęt przeciętny:
Xeon E3 1230
Geforce 560 Direct Cu2
16 GB RAM
[IG] Misiak
09-09-2013, 13:40
A ile miałeś klatek grający na shaderze 5?
Arthurius
09-09-2013, 13:42
Z pozostałymi ustawieniami na podobnym poziomie: średnią 35, a minimalną 18
[IG] Misiak
09-09-2013, 13:43
No to muszę ogarnąć Twój patent :) dam znać wieczorem co z tego wyszło.
Arthurius
09-09-2013, 13:51
Trzymam kciuki, ogólnie mam wrażenie, że dużo zależy od procesora, a trochę mniej od grafiki. W Xeonie mam 8 wątków 3,2 GHz, stąd np. u mnie tura AI na początku głównej kampanii trwa jakieś 8 sekund (a musi przelecieć ze 100 państewek)...
Mój sprzęt to:
C2D E8400 3Ghz
8GB Ramu 1066Mhz
GF 250 512VRAM
Gigiabyte GA-P43T-ES3G
Zaznaczam iż chwilowo, powtarzam CHWILOWO przesiaduję na spatchowanym (1.1) piracie od Reloaded. Proszę mnie od razu nie zjeżdzać, jestem fanem serii Total War, od Medievala II wszystkie oryginalne gry leżą na półce. Jeżeli czymkolwiek mogę motywować moją chwilową kradzież, to tym że przez pół roku Empire był niegrywalny co doprowadzało mnie do czerwoności - zwyczajnie zraziło mnie to do CA, a dokładniej do wypuszczania gier w postaci wczesnej bety. Więc tym razem nie chciałem płacić ceny premierowej za bete, przysięgam iż kupię gry gdy będzie już stabilna.
Przechodząc do tematu - czy to naprawdę aż tak dramatycznie słaby sprzęt by mapa kampani chodziła na średnio 10FPS ? Jakiekolwiek zmiany jakości grafiki nie dają nic. System jest czyściutki, gdyż mam ich dwa. Ten na którym gram jest przeznaczony wyłącznie do gier, w tym czasie wyłączam nawet antywirusa. Shogun śmigał pięknie, Battlefield 3, Far Cry 3 i wiele innych gier również śmiga pięknie. Tylko ten nieszczęsny Rome...
Drugie moje pytanie - czy Ram o taktowaniu niższym niż taktowanie procesora ,szyna C2D to 1333Mhz, natomiast szyna płyty głownej to 1600Mhz, może spowalniać pracę mózgu mojego komputera ? Czy dałoby coś wymiana pamięci na szybsze ? Gdyż w tym momencie nie mam funduszy na kupowanie kompletnie nowej plaformy.
Kamiloss
09-09-2013, 14:39
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... cement-Mod (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618115-R2-TW-GEM-Graphic-Enhancement-Mod)
Próbował ktoś z Was tego moda? :)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618115-R2-TW-GEM-Graphic-Enhancement-Mod
Próbował ktoś z Was tego moda? :)
Tak, właśnie dopiero co go przetestowałem i powiem jedno: ten mod czyni cuda. Jeżeli chodzi o polepszenie grafiki to jakiejś różnicy gołej okiem nie widzę, chociaż pewnie jak bym porównał do siebie 2 screenshooty to coś bym zobaczył, natomiast mod ten dodał mi mnóstwo fps'ów ! Do tej pory żeby cieszyć się w miarę płynną grą miałem opcje nastawione na very high, natomiast po tym modzie wszystko poza jakością modeli jednostek (high) mam na ekstremalnych i gra chodzi w około 40-60 fps'ach. Jedynie przy starciach na dużą skalę przy zbliżeniu kamery spadają do 20.
A mapę kampanii coś ruszyło ?
Kamiloss
09-09-2013, 15:27
Pytam, bo mi gra odpala z tym modem czarny ekran, a potem przestaje działac...
A mapę kampanii coś ruszyło ?
Niestety, ale u mnie nie, a jak już to niewiele (góra 2-3 fps'y).
Orivarivar
09-09-2013, 16:42
u mnie po wgraniu tego moda i ustawieniu gamtruecolor na 1 obraz zrobił się jakiś taki mleczny.
Po kilku testach różnych ustawień, zdecydowanie polecam obniżenie shadera z 5 na 4. Reszta ustawień może być na maksa. W benchmarku mam średnią 57 klatek/s, minimum 48 klatek. (przy 1920x1080, aa włączone, af x 16, reszta very high lub ultra, v-sync włączone).
Wszystko działa bardzo płynnie, zero lagów, no wszystko przepięknie wygląda!!!
właśnie przetestowałem na mojej konfiguracji
Shader 3: 51,1
Shader 4: 49,8
Shader 5: 50,7
Czyli znowu zależy prawdopodobnie od karty.
{{B-S}}Dziab
09-09-2013, 17:22
pomoże ktoś??
Ma słabszego kompa od Ciebie i mu mnie chodzi dobrze - choć nie na najwyższych ustawkach. Jedynie mam więcej ram-u - 8Gb i winde 64 bit. Powinno Ci chodzić bez problemu.
pokelokola
09-09-2013, 17:45
Witam serdecznie,zaczynając od początku to zakupiłem Total war Rome 2 przedpremierowo w empiku za 159zł (z wliczonym kosztem przesyłki i kodem odblokowującym kulturę Grecką 8-) )po czy 2 dni po premierze przychodzi do mnie gierka.Niestety nie ma mnie w domu :( , odbieram awizo a tam wartość paczki wynosi 459zł :shock: ,Pan listonosz się pomylił :?: :?: :?: mam taką nadzieje.Na pocztę wybieram się jutro gdyż mam dzionek wolny od "obozu pracy" :D ,lecz po przestudiowaniu tego tematu siedzę jak na szpilkach pełen niepewności a zarazem nadziei czy kolejna odsłona serii ruszy na moim pc na ustawieniach graficznych cieszących oko ale pozwalających płynnie poruszać się podczas gry .Dlatego też zwracam się do forumowiczów z prośbą o pomoc na co mogę liczyć i czego się spodziewać.Co do mojego sprzętu :
Windows 7 Ultimate 64 bit
Procesor : i5-2500k 3.30GHz
RAM : Kingston HyperX Blu DDR3 2x4GB 1333MHz CL9 BOX
Grafika : MSI AMD Radeon HD7850 1GB 256 bit
MAX roz. : 1366x768
Płyta główna : Asus P8H61-MLX
Zasilacz Modecon LOGIC 600W
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam ;)
kraven2000
09-09-2013, 17:55
459zł - to chyba zamówiłeś Edycję Kolekcjonerską :D
pokelokola
09-09-2013, 17:59
hehe na to by wychodziło :D mam tylko nadzieję ,że to doręczyciel się pomylił a nie dali ciała w empiku.
marko1805
09-09-2013, 17:59
Powinieneś wyciągnąć przy tej konfiguracji na bardzo wysokich /ultra spokojnie, ja mam sprzęt prawie identyczny jak twój tylko i5 2400 3,1 GHz i kartę HD 6850 i śmiga przy srednio 49 fps , ale jakbyś przejrzał ten temat to nie ma reguły niestety.
pokelokola
09-09-2013, 18:10
I to mnie właśnie martwi na dwoje babka wróżyła. Cóż dzięki za odpowiedz, jutro odbiorę paczkę i mam nadzieje ,że sobie pogram :) .Jeśli jednak coś pójdzie nie tak i zły los sprawi że gierka nie daj Boże nie ruszy to jesienna deprecha gwarantowana :D
{{B-S}}Dziab
09-09-2013, 18:12
Ruszy Ci spokojnie i to na niezłych ustawkach - martwiłbym się raczej tą edycją kolekcjonerską...
pokelokola
09-09-2013, 18:18
Mnie też to trochę zniesmaczyło, jeśli nie był to błąd listonosza to paczki po prostu nie odbiorę kod do kultury greckiej otrzymałem na maila w dniu premiery więc uznam go jako rekompensatę straconego czasu 8-) .Po gierkę udam się do sklepu a Panom z empiku podziękuję bo to już nie 1 taki numer z ich strony ;)
Nie byłbym taki pewny z tym ,,działaniem" :? Wszyscy wiemy jakie Rome II jest kapryśne.
Shay Ruan
09-09-2013, 18:21
Obojętnie jaką macie karte graficzną nie dawajcie jakości modeli na ultra czy ekstremalną. Warto ustawić na wysoką i to okienko z pamięcią karty graficznej(czy jakoś tak). Nie ma różnicy między wyglądem jednostek na takich ustawieniach a jest znacząca przy fpsach.
pokelokola
09-09-2013, 18:24
Staram się być dobrej myśli lecz znając życie zgodnie z Prawem Murphy'ego czeka mnie ciułanie na nowe bebechy do PC :cry:
Raczej czekanie na nowego patcha, bo twoje sprzęcicho nie jest złe ;)
pokelokola
09-09-2013, 18:41
Nie ukrywam Panowie że podnieśliście mnie trochę na duchu za co jestem dozgonnie wdzięczny, jutro odbiorę gierkę i mam nadzieję zarwać sobie parę nocek ;) Życzcie mi powodzenie :D
Witam.Czy na tym sprzęcie pogram w romka 2 i na jakich ustawieniach bo zastanawiam sie czy kupic.
phenom 965 black edition
gtx 460
8gb ram
win 7
Na jakich to nie wiadomo póki nie naprawią optymalizacji.
Aha czyli lepiej się wstrzymać z kupnem.
bonio78
Wstrzymaj się może, cuda na kiju się dzieją w tej grze na razie, jednym chodzi, innym nie. Mi chodzi raz dobrze, raz źle, jak jej akurat do pikselowego łba strzeli, generalnie bitwy chodzą dobrze w 85% przypadków, mapa kampanii się dławi. Może warto poczekać aż ją nieco ustabilizują i oszczędzić sobie kombinowania. No chyba, że masz ciśnienie wielkie. Z drugiej strony ja może nie mam super komfortowej gry, muszę kombinować z różnymi dziwnymi rozwiązaniami, sporo mnie to nerwów kosztuje ale bawię się i tak dobrze. Pod rozwagę.
Tom4shCK
10-09-2013, 02:11
Mój sprzęt:
i5-3350p @ 3.3GHz
GeForce GTX 770
8GB RAM
Gra chodzi praktycznie tak samo na ustawieniach od niskich do ultra. Różnica między nimi to jakieś 5fpsów. Podczas bitwy, dopóki wszystko stoi spokojnie, to mam 50-60. Zaczną się bić, to jak przybliżę mam 15-20. Mapa kampanii też koło 20fps. Trochę to niedorzeczne.
Ja jeszcze raz ze swoim pytaniem: czy ktoś powie mi, co muszę dokładnie zmienić w pliku script.txt, żeby móc włączyć wreszcie tą nielimitowaną pamięć video?
Masz tu przecież wszystko napisane viewtopic.php?f=574&t=13871&p=322094#p322094 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=574&t=13871&p=322094#p322094)
@ASHERIX
dzięki za link, ale niestety jestem chyba idiotą i nie mam pojęcia jak wykonać te mnożenie. Pamięć mojej karty graficznej w opcjach to 512mb, wiem, że to prawie nic, ale powinno starczyć. Te zombie tekstury załamują mnie :/
Patras31
10-09-2013, 11:41
Witam była już ta łatka na grafikę bo gra mi się tnie dalej ??
Patras31
10-09-2013, 11:49
Mój sprzęt to Intel Core 2 Duo E4500 2.20GHz mam 4 GB ramu karta graficzna GeForce 630 GT pamięci karty to 2047 MB jak mam ustawić Rome 2 pod ten sprzęt ??
Czarodziejska kula mówi że nisko, ewentualnie średnio, i to jeszcze zależy w jakiej rozdzielczości.
Arthurius
10-09-2013, 14:24
Na innym (angielskim) forum znalazłem przepis, który działa u wielu osób. Sam nie narzekam (obecnie koło 50 FPS i prawie żadnych lagów), ale wieczorem po powrocie do domu chętnie wypróbuję:
Po uruchomieniu gry wciskamy (CTRL+ALT+DEL) i wchodzimy do Menadżęra zadań Windows
Klikamy prawym przyciskiem myszy na rome2.exe
wybieramy ,,ustaw koligację''
Odznaczamy jeden z procesorów, niektórzy mówią, że najlepiej ,,procesor 0''
Klikamy OK, teraz możemy wrócić do gry lub spróbować znowu wejść do ,,ustaw koligację'' i ponownie zaznaczyć odznaczony wcześniej procesor.
Większość osób odczuwa zdecydowaną poprawę, zwłaszcza na mapie kampanii.
Jakby znalazła się osoba chętna do przetestowania, prośba o info ;)
P.S. Sorry ale dopiero teraz zauważyłem ,że koło 13 pojawił już się ten temat w nowym wątku...
hellbilly
10-09-2013, 16:55
Ja spróbowałem. Samo wyłączenie procesora nie zmieniło wyników w benchmark. Sprawdzałem 2 razy przed wyłączeniem procesora 0, potem 2 razy z wyłączonym i wyniki były prawie identyczne. Ale po ponownym zaznaczeniu procesora w menedżerze i powrocie do gry w obydwu testach wyniki był o ponad 2 fps wyższe. Z mapą ciężko mi ocenić bo chodziła mi zawsze idealnie. Wczoraj z kolei miałem dziwne akcje w czasie gry, myszka od czasu do czasu "żyła" własnym życiem, na chwilę zacinało, nawet w czasie benchmarku. 1 raz gra się wogóle zawiesiła. Nie wiem czy to wina gry czy jakis inny program sie gryzł z nią. Na nowym kompie 1 gra i jeden z pierwszych moich programów ogólnie które instalowałem to Rome 2 i od razu chodził znakomicie. Po wgraniu ze steama reszty mojej biblioteki gier, jakby działa gorzej. Poza tym miałem ścięty dolny ekran gry. Tekst który pojawia się w dole ekranu w czasie testu w lesie Teutoburskim był całkowicie ścięty. Dziś po pobraniu patcha 1.5 ekran jest cały widoczny, gra sprawia wrażenie, że jest jakby stabilniejsza. Z tym, że wczesniej instalowała sie jakaś aktualizacja do windowsa 7 i ni ewiem czy ten ekran to nie wynik tego czasem.
To teraz niech mi ktoś powie czemu po zainstalowaniu moda na grafikę laptop widzi tylko wbudowaną grafikę a gt 540 m nie bardzo.
sadybianin
10-09-2013, 19:29
A orientuje sie ktos czy rome 2 i inne gry z serii maja wsparcie dla cross fire/ sli? Gral ktos na dwoch gpu?
Damonsson
10-09-2013, 19:36
Ja gram na SLI. Ale szczerze mówiąc, nie widzę różnicy, bo nawet na jednej działa bez zarzutu, na wszystkim maksymalnym co się da włączyć w ustawieniach grafiki. Jedynie wiatrak trochę głośniej chodzi, taka to różnica.
sadybianin
10-09-2013, 20:44
A jakie masz karty i reszte sprzety? Gra bez problemy widziala Ci oba gpu?
Odpaliłem Rome II na drugim laptopie marki HP o konfiguracji:
Core i7 4x2,2
8gb Ramu
System 64 bit
Radeon HD 6770 (razem z Intel GMA3000) 2Gb na DDR 5
Gra uaktualniona przez steam. Sterowniki do wszystkiego są aktualne.
Wynik to ! 6-8 FPSów ! na każdych ustawieniach graficznych. Nie ma znaczenia czy to Wysokie, bardzo wysokie, ultra... gra wygląda tak samo - źle.
Wiedźmin 2 uruchamia się mi na wysokich bez zająknięcia. Nie mam pojęcia co się dzieje z tą grą.
Damonsson
10-09-2013, 21:31
i7 2600 3,4GHz x 4 rdzenie / 8 wątków
8GB RAM
GeForce GTX 560 Ti x 2 w SLI
Rome pokazuje jedną i 1024MB pamięci, a dwie mają łącznie 2048MB. Ale słyszę po wiatraku, że korzysta z dwóch, bo o wiele głośniej chodzi, no chyba, że to był zbieg okoliczności.
Jedyny problem to multi 3v3, ale podejrzewam, że to wina neta i ogólnie wszyscy tak mają, bo każdy wychodzi po chwili w 3v3.
Podejrzewam, że tym co nie działa, to przez wynalazki typu Radeon, AMD itd.
sadybianin
10-09-2013, 21:37
Ja lada moment bede mial Radki 6950 od Gigabyte i nie chce niemilych niespodzianek ze gra nie bedzie odpalala czy cos. Generalnie mysle ze na
" czerwonych " kartach z cross fire nie ma problemow. Dzieki za info
Sith_Lord_OsW
11-09-2013, 10:01
Mój sprzęt to:
Intel Core2 Quad CPU Q8200 2.33GHz
NVIDIA GeFOrce GTS 250 1024 Mb
4 GB RAM ( tylko, że DDR 2 ;/)
Gra praktycznie cały czas się zacina. na mapie kampanii jeszcze idzie grać, ale podczas bitew ( nawet tych najmniejszych ) to jest po prostu masakra. Nawet jak ustawię najniższe detale to i tak tnie się tak co sekundę albo dwie.
Czy faktycznie sprzęt jest tak słaby? No ale to przecież cztery rdzenie i w ogóle. Myślałem, że chociaż na średnich mi się coś uda ;/
Idzie to jakoś poprawić na dzień dzisiejszy?
szrama86
11-09-2013, 10:31
Masz biurową grafikę, czego ty oczekiwałeś po takim czymś? 8-)
Na tej karcie gra powinna chodzić na średnich bez zająknięcia.......
Shay Ruan
11-09-2013, 12:31
Spójrz też na słaby procesor.
Przy małej rozdzielczości średnich/niskich + małe jednostki gra powinna chodzić w miarę płynnie na większych detalach będzie masakra.
Quadzik nie jest taki słaby :) tylko trzeb ago podgonić :) karta to 9800GTX więc swego czasu na biurową nie wyglądała, wszystko zależy na jakiej rozdziałce gra.
ja bym spróbował od zjechania z shaderami do 2
bart1261
11-09-2013, 15:34
Cześć wszystkim jestem nowy na forum :)
Ale dobra chciałem się was zapytać na jakich ustawieniach mógłbym zagrać w Rome II ? Mój laptop to Lenovo IdeaPad Y580
Ale dobra chciałem się was zapytać na jakich ustawieniach mógłbym zagrać w Rome II ? Mój laptop to Lenovo IdeaPad Y580
Z GF660GT? Jesli tak to na dzień dzisiejszy v.h/h
bart1261
11-09-2013, 15:42
Tak,dzięki :D
Akatsuki_Pain
11-09-2013, 16:05
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem Rome 2 i teraz mam pytanie da rade pograć na takim sprzęcie czy nie bardzo ??
Procek: i5 2500k 3,4 GHz 3,8 w turbo mode
grafika Radeon HD 7850 2GB DDR 5 podkręcona do 1000/1300
Pamięć Ram kingston 8GB
gram na rozdzielczości fullHD 1920x1080
Sith_Lord_OsW
11-09-2013, 16:06
Na samym początku chciałbym powiedzieć, że Shogun 2 chodził mi na średnich/wysokich bez zająknięcia i wyglądał przy tym bardzo ładnie.
Teraz zacząłem się bawić i przy średnich ustawieniach na małej rozdzielczości Rome II chodzi jako tako ;/ Ale co z tego, jeśli gra wygląda na prawdę brzydko! Odstrasza!
Jak to jest, że taki Medieval II wygląda jak dla mnie na prawdę ładnie i działa płynnie, Shogun 2 tak samo, a taki Rome II nie dość, że strasznie odstrasza to jeszcze się wiesza?
Czy jakieś patche są wstanie to naprawić? Jakieś mody?
Nie do końca zależy jaki procek?
Na y580 z i3 IMHO tak dobrze chodzić nie będzie.
bart1261
11-09-2013, 16:16
Nie spoko ale ja mam i5 :P
@ bart , do Y580 do grafy 660 jest minimum i5 więc nie wiem skąd przyszło Ci do głowy i3 ;)
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem Rome 2 i teraz mam pytanie da rade pograć na takim sprzęcie czy nie bardzo ??
Procek: i5 2500k 3,4 GHz 3,8 w turbo mode
grafika Radeon HD 7850 2GB DDR 5 podkręcona do 1000/1300
Pamięć Ram kingston 8GB
gram na rozdzielczości fullHD 1920x1080
Radeon HD 7850 to odpowiednik GeForce GTX 560 Ti , poszperaj w tym temacie bo co najmniej kilku ludzi podawało jak im chodzi na tej karcie.
Nie,nie mam i5 3210M :)
A to powinno być spoko:) Ja na lepszym procku i gorszej karcie ram na 1600x900 na high
sobol_14
11-09-2013, 18:30
Jak wy widzicie "ROME TOTAL WAR 2" na takim sprzęcie i jakie detale... ?:)
Dodam ze Shogun 2 chodzi na Wysokich czasami lekko przycinał...na rozdzielczości 1680x1050 monitor 22cale
Wiedźmin 2 też na wysokich bez zacinania na rozdzielczości 1680x1050 monitor 22cale
SYSTEM: WIN 7 Professional 64BIT
GRAFA: HIS Radeon HD 6770 1024 DDR5
PROCESOR: Quad Q6600 2,4ghz ( O/C 3GHZ)
RAM: Patriot Dual DDR2 4GB 800mhz
DYSK: 160GB Samsung HD160JJ SATA II 8MB cache 7200RPM
1. Zastanwaim się nad wymianą dysku na na coś nowszego oraz z wieksza pamięcią cache 32mb
2. Czy jest sens dokupować dodatkowe 4GB RAMu dla tej gry ???
cz-czarek
11-09-2013, 19:08
Dla wszystkich co się zastanawiają czy im pójdzie :).
Konfiguracja
GeForce 9600 gt
Dual Core E5200 2.5
2 GB RAM
Ustawienia: Wysokie
Jednostki: Małe
Trochę tnie ale do przeżycia. W pierwszego Roma też grałem na sprzęcie nie do końca dającym radę - procek AMD 1.6, Radeon 7000 (chyba) i 256 RAMu :)
bart1261
11-09-2013, 20:40
W necie znalazłem dziś fajne ustawienia do Rome II :D
link:http://www.reddit.com/r/totalwar/comments/1lrd2r/the_unlimited_video_memory_tickbox_and_what_it/
Aktualnie gram na średnie-niskie (CA mówiło, że podobne ustawienia graficzne jak z Shoguna 2. Jaaaaasne...).
Procek: AMD Athlon II X4 640
Ram: 8 GB DDR3
System: Windows 7 64x
Grafa: ATI Radeon HD 5450
Na jakich ustawieniach powinienem grać z moim trupkiem?
rogalewski91
12-09-2013, 12:57
Witajcie wodzowie,
Wiem, że było już dużo wątków z tym związanych.
Mam całkiem dobrego laptopa, i5-3210M 2.5Ghz z Boostem do 3.1.
Nviadia GF GT 630M i druga zintegrowana karta grafy Inetel hd graphics
8 giga ramu DDR3 i inne bajery.
Windows 7 64 bity.
I pojawia się problem. Gram na najniższych wymaganiach, a mapa kampanii dalej ścina, najmniejszy dym ścina, tekstury np gór ładują się długo. W trakcie bitwy efekty takie jak dym także strasznie ścinają, mgła wojny na kampanii ścina.
Może ktoś z was forumowicze, jest w stanie powiedzieć mi dlaczego ? Czy jest możliwość, że ROME nie wychwytuje mi drugiej (lepszej karty grafiki)? Przy odpaleniu opcji graficznych wyświetla mi, że korzysta z Karty Nvidia, lub nie korzysta z jakiejś części pamięci obliczeniowej ?
Dodam, że zrobiłem czynności, które były polecane w innych tematach tego typu, czyli instalacja DIrecta z płyty z grą itp.
Sterowniki do grafy są także całkowicie aktualne.
Format systemu odbył się kilka dni przed premierą, w celu przygotowania sprzętu do podbojów antycznego świata.
Kumpel ma takiego samego lapa, a wszystko chodzi mu na wymaganiach ULTRA.
Wysyłam dyplomacyjną prośbę o waszą pomoc, uprzedzam z góry, iż nie jestem bogiem komputerów i systemów.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc
dawid621
12-09-2013, 13:27
Panowie, jezeli ktos z was ma jeszcze watpliwosc, potwierdzam ze do komfortowej gry niezbedny jest wrecz mocny procesor, wlasnie przyszedl mi czterojajowiec (3,2 GHz na rdzen) i z moim wczesniejszym procem e7400 (3.0 GHZ na rdzen) jest bez porownania, bitwy chodza idealnie wrecz nawet przy duzej liczbie jednostek, juz nie musze spowalniac czasu by obejrzec animacje z bliska :D dodam tylko ze karty graficznej nie mam jakiejs mocnej bo poki co jest to leciwa juz 9800gtx+, najprawdopodobniej jutro bede mial nowa, wiec tez dam znac czy beda jakiejs znaczne wzrosty wydajnosci. A co do procka to tylko takie "ale" mam, ze mapa kampanii dalej laguje i tu podejrzewam ze moze sie przydac wlasnie mocniejsza grafika.
Mam całkiem dobrego laptopa, i5-3210M 2.5Ghz z Boostem do 3.1.
Nviadia GF GT 630M
GF GT 630 to słaba grafa przecież , na dzień dzisiejszy wiecej niż na średnie nie ma co liczyć. Ja ma 650gt i gram na vh zaledwie i to czasami z problemami.
I druga sprawa , jak uruchomisz grę wejdź w opcję i opcje zaawansowane tam masz nazwę swojej karty graficznej.
rogalewski91
12-09-2013, 14:57
UP^
GF 630m 2gb, wiem dupska nie urywa ^^, ale więcej mógłby chyba uciągnąć
bart1261
12-09-2013, 15:21
Wiecie co zauważyłem że cienie dużo nie dają do grafiki (chyba że jestem ślepy :D) więc polecam je ustawić na niskie tak samo polecam zrobić z roślinkami a fps wam trochę urośnie.
newslayer
12-09-2013, 16:07
Suma sumarum bez mocnego proca wykręconego na maxa (min i5 drugiej generacji @, na co najmniej 4.5Ghz) i min GTX 480 lub HD 5870 z 2GB Vramu na pokładzie nie ma co podchodzić do tej gry na maksymalnych ustawieniach w rozdzielczości Full HD nie mówiąc o wyższych rozdziałkach.
Akarinos
14-09-2013, 11:43
No to teraz ja opowiem jak się pozytywnie zaskoczyłem, bo nie mam kompa jakiegoś niesamowicie dobrego, a gram na wysokich/bardzo wysokich (rozmiar jednostek duży) i mam okolo 30fpsów w bitwach, przy zblizeniach 10-15. A mój sprzęt to:
Procek: Intel Pentium G620 2,6 GHZ
Grafika : Nvidia GeForce GT 520 1GB RAM
8GB RAM
Windows Vista 64bit
Roździelczość: 1440x900 (większej nie mogę ze względu na monitor)
Dodam jeszcze, że w benchmarku mam średnio 15fpsów, a w prawdziwej grze to już inna bajka.
Shay Ruan
14-09-2013, 12:10
Na benchmark nawet nie warto patrzeć. Ciekaw jestem czy jak wypuszczą blood packa(o ile wypuszczą) to czy wpłynie to jakoś mocno na płynność gry.
Kobaiashi
14-09-2013, 18:49
Witam, oto mój sprzęt:
Windows 7 Ultimate 64
Procesor Intel Core i3 3220
8GB RAM DDR3
Płyta Główna Gigabyte D75M- D3H
Karta Graficzna Radeon HD 5770
Rozdzielczość 1920x 1080
Czy mam grafikę na minimum, czy na wysokich wszystko działa tak samo, tyle, że mapa kampanii strasznie się tnie( bez względu na opcje grafiki), a ruchy innych nacji( przejścia pomiędzy turami) trwają po 2,5minuty. Ktoś wie jak to zmniejszyć i czy np. dokupienie kości ram rozwiąże jakiś problem?
W bitwie o Kartaginie,uzycie VRAM u mnie wynosi 2000 mb,czyli dokladnie tyle ile ma moja karta,u kumpla na vapor x 7970 3gb ,uzucie 2800 mb ( ustawienia: wszystko max). Jak maja sie rekomendowane wymagania ( karta grafiki 1gb) do rzeczywistosci,jesli potrzeba karty min 3gb zeby nie zapychala sie teksturami? Wymagania sprzetowe na pudelku to totalna sciema i klamstwo CA zeby wykrecic ludzi na pieniadze,dlatego nie dali dema.Jest tu ktos kto gra na Extreme plynnie,na karcie 1 gb?
Witam, oto mój sprzęt:
Windows 7 Ultimate 64
8GB RAM DDR3
Rozdzielczość 1920x 1080
Czy mam grafikę na minimum, czy na wysokich wszystko działa tak samo, tyle, że mapa kampanii strasznie się tnie( bez względu na opcje grafiki), a ruchy innych nacji( przejścia pomiędzy turami) trwają po 2,5minuty. Ktoś wie jak to zmniejszyć i czy np. dokupienie kości ram rozwiąże jakiś problem?
Wymiana procka i grafiki:)
Witam
Mój komp to:
Intel core 2 Quad Q6600 2.4 GHz
4 gb ram ddr2
Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB ddr5
zasilacz OCZ 500W 80+
Windows 7
Na wysokich detalach wychodziło 20 ftp, na średnich juz 35.
Komp jest juz dość stary wiec po woli wymieniam podzespoły. Jak widać karta i zasilacz juz jest. Teraz czas na większy wydatek. Czyli Ram, Płytę główną i Procka. Tu jest moje pytanie do was jakiego polecacie procka za ok 1200 aby Rome II śmigało na wysokich ustawieniach?
Przemysł II
16-09-2013, 17:29
i7 polecam. Z Haswellów, np. 4770. Mieści się w tej cenie jaką podałes.
ja Osobiście wybrałbym i5 3570k+ chłodzenie ( typu macho 120 lub fortis)
Ghostsenior
16-09-2013, 20:46
Witam, oto mój sprzęt:
Windows 7 Ultimate 64
8GB RAM DDR3
Rozdzielczość 1920x 1080
Mam 32 GB RAM a działa tak samo jak u syna który ma 4GB.
Batlefield 4 bedzie pierwsza gra ktora wykorzysta 16gb,32 do gier jest zupelnie bezuzytczne.
@Bodzio
sam procek 1200 a co z mobo?
Intel Core i5-4670K 879 zł
MSI Z87-G43 399 zł
Zalman CNPS14X 151 zł
Ghostsenior
16-09-2013, 21:05
JA przy VBS2 siedzę a ten potrafi pochłaniać pamięć szczególnie jako serwer.
Ma ktoś może tak, że nie można zaznaczyć w opcjach tego Unlimited video memory? Mam to na szaro i nie można walnąć fistaszka.
Batlefield 4 bedzie pierwsza gra ktora wykorzysta 16gb,32 do gier jest zupelnie bezuzytczne.
@Bodzio
sam procek 1200 a co z mobo?
Intel Core i5-4670K 879 zł
MSI Z87-G43 399 zł
Zalman CNPS14X 151 zł
No własnie 1200zł chcem wydać na kompletnego procka, czyli z chłodzeniem więc i7 przekroczy mój budżet. Dlatego jak sugerujesz i5 z dobrym chłodzeniem żeby można było ją podkręcić mi wystarczy. Dzięki za pomoc.
bart1261
17-09-2013, 15:24
U mnie chodzi płynnie na takich ustawieniach :)
http://imageshack.us/photo/my-images/33/h4gd.jpg/
Procesor: i7 2600k 3,4GB
Karta: ATI Radeon HD 6870 1GB
Ram: 8 GB
Wstęp:
Powiem tak, szału nie ma. Gram na własnych ustawieniach będących kompromisem pomiędzy jakością bardzo wysoką a ultra.
Ustawiony mam też średni rozmiar jednostek: wychodzi 60-80 chłopa, zależy od rodzaju oddziału.
Do pomiaru ilości fps używam programu fraps.
Rozwinięcie:
Na mapie kampanii jest cieniutko, średnio 10-25 fps, gra bardzo wyraźnie spowalnia.
Tura komputera trwa średnio 1-2 minut, pewnie zależy ile ruchów oponentów widzę bezpośrednio.
Bitwy w polu: zazwyczaj fps nie spada poniżej 28-30, średnio utrzymuje się na poziomie 40-50. Niekiedy odnoszę wrażenie, że gra spowalnia.
Bitwy oblężenia i w miastach: Niby fps nie odbiega znacząco od klasycznych bitew, niemniej wyświetlanie grafiki często płata figle. Nawet przy najniższych ustawieniach i fps 70-100 oddziały robią coś w rodzaju pokazu slajdów, a gra wyraźnie działa wolniej. Dzieje się tak zazwyczaj w późniejszej części bitwy, początek nie zwiastuje problemów.
Efekty specjalne: Zauważyłem, że jeśli najadę kamerą na dym, taki od płonącej bramy fps zwalnia drastycznie, jeśli ustawię kamerę tak, że przesłania on cały obraz wynosi 3-5 klatek. Dziwne.
Podsumowanie:
Wiem, że nie dysponuję najlepszym sprzętem, niemniej spodziewałem się nieco większej płynności w działaniu gry. Produkt jest chimeryczny, niedopracowany i potrafi niemile zaskoczyć, ot taka mucha w łyżce miodu, niby w ustach słodko, ale niesmak pozostaje.
Nadzieje:
Mam nadzieję, że w związku z tym, że jednak więcej osób ma ciut słabszy komputer od mojego i boryka się z analogicznymi problemami, wina nie leży w samym hardware, ale w złej optymalizacji gry, która w najbliższym czasie zostanie poprawiona.
Furmann1
18-09-2013, 09:30
mozna sie bylo spodziewac ze olali totalnie laptopy, na moim y580 z gtx660m, i5-3210M i 4gb ramu wlacza sie tylko ten smieszny launcher, ( shogun2 smiga na wysokich/ultra w HD), kolene 140 zlotych przelane na konto CA zeby poogladac sobie sliczne pudelko....
OFc aktualne sterowniki, weryfikacje plikow itp wykonane, a gra wlaczyc sie nie chce
To ja nie kupuję chyba jednak, jeśli nie idzie włączyć nawet gry na lapku, czekam jeszcze na inne wiadomości od użytkowników, może trzeba czekać na łatki. Nie wiem co mam robić;/ Jeśli to prawda to jak dla mnie R2 TW będzie jedną wielką lipą, na którą czekam ponad rok
Właśnie mam takiego laptopa i gra śmiga jak ta lala.
matimatcmg
18-09-2013, 10:08
i to jest wlasnie fenomen nowego romka, takie same konfiguracje, gra chodzi roznie
mam takiego samego laptopa Y580 z tą sama kartą grafiki i ilością ramu, u mnie wszystko działa super, nawet na ekstremalnych ustawieniach moge grać. Jedyny problem to, że na dzień dobry nie widzał mi karty gtx660 tylko tą Intel coś tam, ale to wyłączyłem i ponownie włączyłem i już widzał gtx i było ok, ale po kilku dniach się znowusz samo przestawiło. Teraz zawsze po odpaleniu rome sprawdzam jaką widzi karte, jak gtx 660 to jest ok i gram. W sumie to nie wiem czemu tak się dzieje z tym jaką karte gra widzi, czy to jest wina samej gry czy moze coś w kompie jest nie tak z ustawieniami. Jak ktoś by coś na ten temat wiedział to chętnie bym się dowiedził co jest tego przyczyną i jak można to wyeliminować, bo jak gram np. w World of Tanks to też mi pierwotnie odnalazło tą gorszą karte a nie gtx660, ale jak już w rome widzi gtx to na WoT też ją widzi i gram na max grafice bez problemu. No i w opcjach karty nividia mam ustawione wybrane programy, że maja na gtx chodzic tj. rome, wot, aion i inne a mimo to nie uruchamiały się te programy poprzez tą karte gtx660 nividii.
Mam to samo, widzi mi tylko kartę Intel HD Graphics mimo, że mam jeszcze Radeona. Od wczoraj szukałem po innych forach i wychodzi na to, że wiele ludzi z tzw: switchable graphics od AMD ma ten problem. W przypadku Nvidii udało się go rozwiązać.
szrama86
19-09-2013, 12:43
i to jest wlasnie fenomen nowego romka, takie same konfiguracje, gra chodzi roznie
To że ktoś ma taką samą konfigurację to nic nie znaczy, bo tu dochodzi jeszcze kwestia oprogramowania np. sterowniki do karty graficznej, nowy DirectX, wersja Windows i ogólny syf w systemie. Tak że to że ktoś ma tą samą konfiguracje a gra chodzi mu inaczej uzależnione jest od wielu czynników, które wymieniłem.
Procesor Intel core i5 3570 3.40GHz, ram 8G, win7, karta graficzna geforce gt 630. Pójdzie mi?
Minimalne wymagania widział? Widział. Więc powinien wiedzieć że pójdzie, z tym że z tą kartą graficzną słabo ;) myślę że jakieś średnie uciągnie ;)
mam takiego samego laptopa Y580 z tą sama kartą grafiki i ilością ramu, u mnie wszystko działa super, nawet na ekstremalnych ustawieniach moge grać. Jedyny problem to, że na dzień dobry nie widzał mi karty gtx660 tylko tą Intel coś tam, ale to wyłączyłem i ponownie włączyłem i już widzał gtx i było ok, ale po kilku dniach się znowusz samo przestawiło. Teraz zawsze po odpaleniu rome sprawdzam jaką widzi karte, jak gtx 660 to jest ok i gram. W sumie to nie wiem czemu tak się dzieje z tym jaką karte gra widzi, czy to jest wina samej gry czy moze coś w kompie jest nie tak z ustawieniami. Jak ktoś by coś na ten temat wiedział to chętnie bym się dowiedził co jest tego przyczyną i jak można to wyeliminować, bo jak gram np. w World of Tanks to też mi pierwotnie odnalazło tą gorszą karte a nie gtx660, ale jak już w rome widzi gtx to na WoT też ją widzi i gram na max grafice bez problemu. No i w opcjach karty nividia mam ustawione wybrane programy, że maja na gtx chodzic tj. rome, wot, aion i inne a mimo to nie uruchamiały się te programy poprzez tą karte gtx660 nividii.
i ile masz FPS? z 5 ? Również posiadam tego laptopa, procek i7 i gram na vh/h bo wyżej gra się po prostu tnie przy większych bitwach/ czy też przy przybliżeniu.
Nic nie zrobimy,trzeba czekac na poprawki a poki co bawic sie w ustawieniach- troche to trwa ale....
Ja mam lapka i5-3210m, 8gb ramu, GF630M i nie ma szału, po dłuższej zabawie,nowych sterach i patchach da sie grac ale nie w deszczu- nie wiem czamu ale jak pada to mam kolo 0,01 fps i to nie jest zart (przynajmniej mój). I pomyślec ze na Napoleonie Dartha Vadera smigało po 5-7 tysi jednostek w armii bez jednej zwiechy- a ile przyjemnosci z gry?:)
Mimo to dalo by sie jakos grac gdyby nie te miniaturowe jednostki (powinny byc 3 razy wieksze za to 3 razy mniej) no i to ze juz z niewielkiej odległości bijące sie jednostki to jedna wielka masa czegos tam, wogole nie widac rozróżnienia jednostek- moze to i historycznie poprawne ale zabiera dużo zabawy i niepotrzebnie utrudnia (zabija) rozgrywke
a moze to wina moich ustawien? co powinienem włączyć zeby z dala rozpoznawac jednostki?
mam pytanko zamierzam zakupić ten oto komp (http://www.mediamarkt.pl/kielce/noteboo ... 04#service (http://www.mediamarkt.pl/kielce/notebook-toshiba-satellite-l50-a-16q,id-883204#service) ) i stąd moje pytanie opłaca się czy odpuścić i poszukać innego ? (szukam takiego do max. 3000 zł )
http://allegro.pl/msi-ge70-17-3-hd-i5-4 ... 86475.html (http://allegro.pl/msi-ge70-17-3-hd-i5-4200-8gb-750gb-gt750-2gb-ddr5-i3564286475.html)
Dołóż 300 zł i weź z dużo lepsza grafą ;)
janrod11
21-09-2013, 12:19
Po pierwsze to nie kupuj gotowca...
kampinosek1990
21-09-2013, 20:02
to ma laptopa sobie sam złożyć ? Raczej niezbyt popularna opcja. Otwórz odnośnik zanim napiszesz.
janrod11
22-09-2013, 08:17
Sorry mój błąd:D
aha dzięki rzeczywiście dołożę te 200 stówy i kupie ten za 3200 :D a ktoś go ma ?
Ty masz pierwsze ostrzeżenie. Notoryczny brak szacunku do języka polskiego.
S
aha dzięki rzeczywiście dołożę te 200 stówy i kupie ten za 3200 :D a ktoś go ma ?]
http://www.notebookcheck.pl/
To najlepsza strona o laptopach , znajdziesz tu wszystko co potrzeba ;)
Geronimo
22-09-2013, 19:54
To mój pierwszy post na tym zacnym forum, więc chciałem we wstępnie przywitać się z Wami wszystkimi :D
Rome Total War I jest grą, z którą wiążę kapitalne wspomnienia długich godzin wciagającej rozgrywki. Jakoś tak się potem złożyło, że nie kontynuowałem już mojej przygody z serią, myślę że świetną okazją na powrót do niej jest Rome Total War II.
Już kilka lat temu przestałem być na bieżąco z rozwojem technologii komputerowej, więc, szczerze mówiąc, nie jestem w stanie określić czy mój sprzęt udźwignie wymagania gry, a jeśli tak to na jakim poziomie.
Podaję jego specyfikację:
procesor: AMD Quad-Core A6-Series APU
grafika: MD Radeon HD 6520G
RAM: 6GB
Kupiłem go jakieś 2 lata temu jako sprzęt na w miarę przywoitym poziomie.
Jak myślicie, da radę?
Z góry dziękuję za odpowiedź, bo wiem, że podbnych pytań było już bardzo wiele.
Pozdrawiam
aha dzięki rzeczywiście dołożę te 200 stówy
200*100=20 000 zł.
Przepłacisz. Daj mi 100 stówy (10 000 zł), to załatwię ci naprawdę dobry sprzęt. :D
Czy na takim sprzęcie pójdzie mi rome 2 total war jeśli tak to na jakich detalach ?
inter core i3 2120 CPU @ 3.30 GHz 3.30 GHz
ram 8gb
windows 7 64 bit
karta graficzna gt520
rozdzielczość 1152x864
Na takiej karcie to MTW2 może mieć problemy , zapomnij o Romku2 8-)
Anarchista89
29-09-2013, 17:33
karta graficzna NividiaGeforce gtx 295
procesor AMD Athlon(tm) 64 x2Dual Core 6000+ 3,00 Ghz
5 gb ram ddr 2
Windows 7 Ultimate 64 bitowy
co powiecie o tym sprzecie który posiadam?? ruszy?
Medival 2 działa bez problemu na najwyższych tury idą szybko nawet na modzie takim jak Third age albo Call of warhamer.
Empire i Napoleon na średnich bez cieni działa bez problemu chociaż przewijanie się tury trwa ok 1 min lub 2 min
Nie wiem czy chodzi o mnie czy o kogo innego
[IG] Misiak
02-10-2013, 18:27
Medival 2 działa bez problemu na najwyższych tury idą szybko nawet na modzie takim jak Third age albo Call of warhamer.
Empire i Napoleon na średnich bez cieni działa bez problemu chociaż przewijanie się tury trwa ok 1 min lub 2 min
Nie porównuj Medievala II do nowego dzieła Panów z CA to są 2 różne gry, które dzieli ładnych parę lat. Wątpie czy pograsz... :roll:
Marcincicko
06-10-2013, 17:51
A ja korzystając z wolnej chwili zainstalowałem Shoguna 2
więc : wszystko co tylko mogłem ustawić na ultra - ustawiłem plus antyanali. itd itd
max rozdzielczość wszystko ultra , a komputer czasowy :)
:
- Intel Pentium Dual Core E2140 1,60 GHZ
- 2 GB RAM DDR 2
- Radeon HD 4850 1 GB
- Windows XP service pack 3
tak jak wspomniałem na Shogunie wszystko Ultra ( aż się dziwie ) nic nie tnie , tura to komedia trwa ze 5-6 sekund .
Rome 2 Total War ?
hahaha - tu jest parodia .
minimalne ustawienia , minimalna rozdzielczość + 3 patche .
Na benchmarku wyskakuje mi ze 30-35 FPS'ów . Na kampanii niby to chodzi choć wkurzające jest , że przy np. kliknięciu na armię chwilę to trwa .
I teraz pytanie ; jak bardzo Rome 2 musi być nie dopracowany :)
Shay Ruan
06-10-2013, 18:31
Czego Ty oczekujesz po tym kompie, cienki procesor, mało ramu, karta grafiki też młoda nie jest. Nie wiem jakim cudem Ci w Shogunie chodzi wszystko na Ultra.
Marcincicko
06-10-2013, 18:58
Minimalne wymagania sprzętowe Total War: Shogun 2:
procesor dwurdzeniowy 2 GHz lub jednordzeniowy 2,6 GHz lub odpowiednik AMD
1 GB RAM (XP) lub 2 GB RAM (Vista, Windows 7)
karta graficzna z 256 MB VRAM z DirectX 9.0c i Shader Model 3.0
minimalna rozdzielczość ekranu 1024 na 768 pikseli
20 GB wolnego miejsca na dysku twardym
odnośnie Shoguna ( jak chcesz to nawet specjalnie Ci nakręcę filmik na YT byś uwierzył )
A TERAZ ROMEK :
Minimalne:
System operacyjny: Windows XP, Vista, 7 lub 8
Procesor: dwurdzeniowy Intel taktowany zegarem 2 GHz lub jednordzeniowy Intel taktowany zegarem 2,6 GHz
RAM: 2 GB
Karta graficzna: kompatybilna z DirectX 9.0c i z 512 MB pamięci RAM oraz wsparciem dla shader model 3.0 i vertex texture fetch
HDD: 35 GB
DirectX: 9.0c
Rozdzielczość ekranu: 1024x768
Pytałeś czego oczekuje :) ? odpowiedz sobie sam na to pytanie .
Shay Ruan
06-10-2013, 19:01
No to Twój procesor nawet minimalnych wymagań sprzętowych nie spełnia do Shoguna, więc nie wiem jakim cudem to na Ultra ciągnie.
Marcincicko
06-10-2013, 19:04
Kolega tylko udaje czy na prawdę nie rozumie o co mi chodzi :) ?
Wymagania Shogun 2 i Rome 2 są praktycznie IDENTYCZNE
rozumiesz ? to tak jakbyś miał dwa maluchy tylko z innymi kolorami ? tak ?
na Shogunie 2 wszystko zapierdziela aż miło , na Romku ledwo ledwo
rozumiesz moja pierwsze pytanie ?
Jak BARDZO Rome 2 musi fatalnie zoptymalizowany ?
Miłego wieczoru i czytamy ze zrozumieniem : )
dawid621
06-10-2013, 19:08
Ja rozumiem ze plynnosc to rzecz wzgledna, ale ja na swoim poprzednim sprzecie ktory byl lepszy od Twojego mialem w shogunie ustawienia srednio-wysokie zeby to jakos hulalo, a tu z takim sprzetem przyjacielu masz wszystko na ultra? Szczerze mowiac zobaczylbym jakim cudem to dziala. A do romka bez 4-rdzeniowca nie ma co podchodzic praktycznie.
Shay Ruan
06-10-2013, 19:17
Kolega tylko udaje czy na prawdę nie rozumie o co mi chodzi :) ?
Wymagania Shogun 2 i Rome 2 są praktycznie IDENTYCZNE
rozumiesz ? to tak jakbyś miał dwa maluchy tylko z innymi kolorami ? tak ?
na Shogunie 2 wszystko zapierdziela aż miło , na Romku ledwo ledwo
rozumiesz moja pierwsze pytanie ?
Jak BARDZO Rome 2 musi fatalnie zoptymalizowany ?
Miłego wieczoru i czytamy ze zrozumieniem : )
Przestań wymyślać bajki o ultra grafice w takim razie. Minimalne wymagania są po to aby gra ruszyła i można było pograć na najniższych ustawieniach. Obie gry dzieli 2 lata i sporo patchy. Ja tak samo jak kolega dawid miałem sprzęt lepszy od Twojego i mogłem zapomnieć o ultra detalach. Dlatego nie wierze w to co mówisz.
Marcincicko
06-10-2013, 19:35
Proszę :
http://www.tinypic.pl/fw5ad1wnq724
nie wrzucę filmiku bo nie mam na to czasu
średnio około 35-40 fpsów na ustawieniach które macie na zdjęciu wyżej
więc nie dziwcie się , że jeszcze raz stwierdzę , że CA dało dupy w kwestii optymalizacji : )
jak znajdę jutro czas to skręcę Wam filmik jeżeli to nadal za mało ..
Anarchista89
07-10-2013, 15:36
karta graficzna NividiaGeforce gtx 295
procesor AMD Athlon(tm) 64 x2Dual Core 6000+ 3,00 Ghz
5 gb ram ddr 2
Windows 7 Ultimate 64 bitowy
co powiecie o tym sprzecie który posiadam?? ruszy? Ponawiam poraz hmm 3 pytanie uparcie ale oczekuje odpowiedzi w końcu :D
no ruszy , ale na średnich , może wysokich , tylko będzie zacinać czasami bo gra jest w wersji beta...
Anarchista89
07-10-2013, 16:49
[quote="Scooter"]no ruszy , ale na średnich , może wysokich , tylko będzie zacinać czasami bo gra jest w wersji beta...
Dzięki ! masz racje z ta beta ale no musze czekać jak inni na optymalizacje :)
przemoxdlol
07-10-2013, 17:13
Procesor: Intel(R) Pentium (R) CPU P6200 @ 2.13GHz
Pamięć RAM: 3.00GB
Windows 7
64-bitowy system
Karta graficzna: GeForce 310M
Całkowita dostępna pamięć: 1755
Dedykowana pamięć wideo: 512MB
Laptop
Co o tym sądzicie, niby minimalne wymagania są no ale.. Proszę o rade czy warto kupić.
Dodam ze w Shoguna 2, Napoleona i Empire grałem na średnich.
Pozdrawiam.
dawid621
07-10-2013, 17:19
@UP z takim sprzetem na Twoim miejscu bym nie kupowal, bedzie to chodzic, ale w czasie bitwy, bedziesz mial pokaz slajdow kiedy jednostki zaczna ze soba walczyc. CPU przydaloby sie mocniejsze do tej gry.
przemoxdlol
07-10-2013, 17:46
W shogunie 2 bitwy bez scin na wysokim smigaly, wiec moze w romku na najnizszych jakos by chodzilo, ale z tego co wiem na lepszym sprzecie niektorym bitwy tez tna moze to poprawia optymalizacje, a ja bede czekal i sledzil wydarzenia. Jeszcze raz dzieki za pomoc.
nie ma szans , kup lepszy laptop ....
dawid621
07-10-2013, 18:58
Ale mimo wszystko nie ma co porownywac Rome 2 do shoguna pod tym wzgledem, tu optymalizacja, szczegolnie w kulminacyjnym momencie bitwy jest o wiele gorsza.
przemoxdlol
08-10-2013, 18:54
A jeśli chodzi o płynność na mapie kampanii i jakbym wgrał moda polepszającego optymalizacje + nowe patche również poprawiające płynność, dało by się coś ugrać wtedy, chociaż na totalnym minimum ? :D
Pozdrawiam. :)
i5 750 2,67gHz
4 GB DDR2
Radeon 4600 HD z 1 GB pamięci
Ustawienie: wszystko średnie z wyjątkiem antyaliasingu (wyłączony), efekty cząsteczkowe na niskim (bo moja karta słabo sobie radzi z takimi bajerami) ale za to jakość modeli jednostek na wysokim poziomie.
Komp nie powala ale obecnie (betapatch 4) mam te 24 klatki na mapie kampanii na maksymalnym oddaleniu nie poruszając. Podczas poruszania, przybliżania stała liczba 16-20 klatek. Podczas bitwy z kolei już od patcha 2 miałem te 21-24 klatki więc nie narzekam. Nie grałem jeszcze naprawdę wielkich bitew, ale liczebność oddziałów ustawiona na średni pomogła mi uzyskać płynność podczas bitwy historycznej o kartaginę. Mogłaby niby zostać na tym poziomie co jest ale na razie wolę zostawić te ustawienia w spokoju bo długo nad nimi już siedziałem a nie widzi mi się co patch-dwa znowu poświęcać 1-2h na sprawdzanie wszelkich ustawień i ich opłacalności.
Jestem już całkiem zadowolony bo mój złom już swoje lata ma i choć Shoguna mogłem uruchomić na najwyższych lub prawie najbliższych ustawieniach (single/kampanie multi) to byłem przygotowany, że już na najwyższych Roman 2 nie pójdzie.
Jedyne co spędza mi sen z powiek to płynność gry podczas nagrywania. Wiadomo - większe obciążenie et cetera ale chciałbym mieć przynajmniej te 18 klatek jak w szogunie podczas nagrywania, a nie 12. Z nowszymi patchami jest coraz lepiej ale chyba będę musiał trochę jeszcze zmodernizować swój sprzęt. Dlatego też chciałbym zapytać co waszym zdaniem byłoby najlepszym zakupem pod względem cena/wydajność:
-> zakupienie pasty termo przewodzącej i nowego wentylatora na procesor w celu jego podkręcenia tak do 3,0 gHz (to by wyniosło ~12%),
-> dokupienia 4 GB Ramu (posiadam 64 bitowy system i ten komputer był kupowany z myślą o dokupieniu drugiej kości pamięci),
-> wymienienie karty graficznej z małym dołożeniem do niej i zakupienie czegoś do 200zł (Problem bo karty graficzne to dla mnie czarna magia i nie za bardzo się orientuje co byłoby lepsze, a co gorsze. Myślałem nad zakupem jakiegoś Radeona z serii 5000 bo widziałem iż najnowsze sterowniki z optymalizacją pod R2 zaczynają się od tej serii. Ktoś może coś poradzić?)
Pozdrawiam
@ Sanvone
Krecic na 3.0 niema sensu,te procki spokojnie robia 3.6-4.2 przy rozsadnych temperaturach,oczywiscie nie na boxowym coolerze.Ram - przydaloby sie 8 gb ddr3 1600mhz jesli zdecydujesz sie krecic procka.Co do twojej grafy to nie wiem ile mozna za nia dostac,nie widzialem takich na allegro ani na ebay.Polecam ten portal : www.purepc.pl (http://www.purepc.pl) najlepiej zarejestruj sie tam,udziela Ci rzetelnych porad.
dawid621
08-10-2013, 21:13
A jeśli chodzi o płynność na mapie kampanii i jakbym wgrał moda polepszającego optymalizacje + nowe patche również poprawiające płynność, dało by się coś ugrać wtedy, chociaż na totalnym minimum ? :D
Pozdrawiam. :)
Moze i zagrasz ale rome 2 wtedy wyglada gorzej niz rome 1 na full detalach, a pokaz slajdow w czasie bitew bedziesz mial mimo wszystko bo na to ustawienia graficzne maja akurat niewielki wplyw. Takze to juz Twoj wybor czy chcesz tak grac czy nie.
i7 2600k 3,4
Radeon HD 6870 1GB
8GB ram
Mam pytanie. Kombinuję nieco z ustawieniami grafiki i nie mogę dojść do sensownego optimum. Może coś podpowiecie. Mapa kampanii i bitwy działają w zasadzie tak jak trzeba 20-30 klatek, niemniej w bitwach, zwłaszcza sporych, takich pow. 5000 ludzi, dochodzi do tego, że w momencie starcia się oddziałów, następuje straszne spowolnienie działania gry, w zależności od przybliżenia dochodzę nawet do wartości poniżej 10 klatek, a to już jest bardzo nie miłe.
Gram na ustawieniach bardzo wysokich, efekty cząsteczkowe i cienie ustawione na średnie, wielkość oddziałów 120 ludzi. roślinność alfa wyłączona, antyaliasing x8, głębia obrazu niska. Pytanie co tak spowalnia, co wyłączyć a co może być na wysokim poziomie.
Cześć mam problem z klatkowaniem gry. Na początku bitwy w ultra mam 70-90 fps potem przy zoomowaniu jak jednostki maszeruja mam ponad 40fps ale gdy dochodzi do starcia gra zaczyna mi niemiłosiernie klatkować i przy zoomowaniu spada mi do marnych 15 fps.... przy ustawieniach minimalnych jest to samo prawie może z 5 klatek więcej. W benchamrku gry mój minimalny fps wynosi 51.... system mam świeżutki a mój pc to:
4 jajowiec core i5 3350p 3.1GHz
4GB RAM DDR3 1333MHz (póki co, potem będzie 8 :))
grafa sapphire hd 7870 GHz Edition 2GB/256bit
HDD 500GB samsung 7200 rpm
system windows 7 x64 home premium.
Wszystkie inne tytuły latają mi w 60fps albo i więcej a rome 2 jak na złość nie. W msi after burner zauwazylem ze moja grafa w ogole sie nie meczy z rome bo obciazenie siega 60%. Jakies pomysly????
Witaj , niestety problem jaki masz dotyczy około 95% wszystkich użytkowników tego forum posiadających Rome 2 a wynika on bezpośrednio ze złej optymalizacji gry , jedyną rzeczą jaka możemy zrobić to uzbroić się w cierpliwość i czekać na kolejne patche ;)
Jeśli poczytasz dogłębniej forum znajdziesz kilka tematów w których ludzie starają się przez różnego rodzaju mody poprawić wydajność lecz cudu nie ma niestety....
Martinus123
16-10-2013, 22:35
Witam,
Jeszcze nie kupiłem gry i zastanawiam się czy mój komp ją uciągnie, oto mój już nie pierwszej świeżości zestaw.
Procesor Intel Core i3 530, 2,93 GHz
Karta graficzna Radeon HD 5750 512 MB
4 GB RAM
Windows 7, 64 bit
W Shoguna 2 grałem bez większych problemów na wysokich ustawieniach (w rozdzielczości 1680x1050, taki mam monitor).
Kartę graficzną zamierzam zmienić na lepszą Radeon HD 7770, a procka trochę podkręcić (z tego co czytałem ten model kręci się bardzo dobrze).
I teraz mam pytanie do Was, jak ważny jest procesor? Czy podkręcenie wystarczy i na nowej karcie pogram w miarę komfortowo na średnich ustawieniach?
Bo jeśli nie to nie ma sensu jej zmieniać.
Witam, choć poczytałem o konfiguracjach i ustawieniach, to jednak chciałbym się poradzić czy któryś z tych laptopów ma szanse podźwignąć Roma II, a jak nie to może coś do 2500zł się znajdzie?
Lenovo G780 (59-377146)
przekątna ekranu LCD 17.3 cali LED
nominalna rozdzielczość LCD 1600 x 900 pikseli
model procesora i5-3230M (2.6 GHz, 3 MB Cache)
ilość rdzeni 2 szt.
wielkość pamięci RAM 4 GB
karta graficzna NVIDIA GeForce GT 635M
http://www.hidbox.pl/pl_PL/p/s/17663
Lenovo - IBM :: G500H i3-3110M
Procesor Intel Core i3-3110M (2 rdzenie, 2.40 GHz, 3 MB cache)
RAM 4 GB
Przekątna ekranu 15,6"
Nominalna rozdzielczość 1366 x 768 (HD)
Karta graficzna AMD Radeon HD 8750M
http://www.x-kom.pl/p/157570-notebook-l ... 564d5d5a5a (http://www.x-kom.pl/p/157570-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-g500h-i3-3110m-4gb-1000-dvd-rw-7hp64x-hd8750m.html?partnerid=100421822&sm12=NDI=&ts=1382123826&token=c27cb1b9c2c5df733fc6c1564d5d5a5a)
Dzięki za poświęcony czas i pozdrawiam.
janrod11
20-10-2013, 08:08
Nie wiadomo,co udźwignie Roma II.To czysty strzał,niczego nie można być pewnym.
leszy :
http://allegro.pl/asus-x550vb-i5-3230m- ... 66730.html (http://allegro.pl/asus-x550vb-i5-3230m-4gb-gt740m-500gb-win8-zestaw-i3610866730.html)
Do 2500 najlepszym wyborem jest laptop z GF740 , na tym pograsz na bardzo wysokich/wysokich , mam podobny z GF650GT ;)
http://allegro.pl/laptop-msi-ge60-i5-32 ... 53822.html (http://allegro.pl/laptop-msi-ge60-i5-3230m-4gb-500gb-gt650m-15-6-i3632053822.html) , ten wydajniejszy .
Witam, ja gram na ustawieniach średnich na sprzęcie:
- Intel Quad q8400 2,66 GHz (oc na @3,2 GHz)
- Radeon hd 6870 1 GB (915/4200 oc na 970/4800 MHz)
- 8 GB ram 1600 MHz
W benchmarku odpalonym również na ustawieniach średnich 62 fps. Mapa kampanii laguje jedynie po oddaniu tury, podczas ruchów AI (20 fps).
Duże bitwy dość płynnie (45-65 fps). Można naczytać się testów że karta graficzna nie musi być wypasiona. R2 potrzebuje mocnego CPU, no i właśnie to jest dla mnie lekki problem bo już przy oddawaniu 1 tury odczułem że dość długo trzeba czekać (w porównaniu do M2). Teraz przy 86 turze mogę iść spokojnie zrobić sobie herbatę, im więcej frakcji odkrywam i czym wyższa tura tym dłużej trwa jej oddawanie, ciekawe co będzie przy ok. 200 :roll:
Pokazywanie ruchów komputera mam wyłączone.
Jak to u Was z tym jest ? Jakie macie procki i ile mniej więcej zabiera czasu oddanie tury ?
K A M 2150
20-10-2013, 22:25
Grasz na sejvie od jakiego patcha? Mi na sejvie z patcha 1.0 tury trwały dosyć długo, a obecnie nie więcej niż kilka sekund. Procek i7 3.4 Ghz.
Nie bój się tur koło 200, wtedy już prawie państw nie ma na mapie ;P
"Procek i7 3.4" i wszystko jasne :)
Musze powoli zmieniać sprzęt.
Marcincicko
30-10-2013, 21:09
Witam : )
mam pytanie może ktoś mi pomoże .
chciałbym wydać około 2000 tys złotych na komputer ( bez monitora oczywiście )
Jakieś porady ? gotowe modele ? moja wiedza na temat składania komputerów tudzież wyczytywania informacji typu GT GTX etc etc jest znikoma .
Dziękuję za ewentualne porady , miłego : )
p.s
w miejscowości obok znalazłem taki oto model :
http://www.komputeryolawa.pl/pl/p/Kompu ... TRA-II/206 (http://www.komputeryolawa.pl/pl/p/Komputer-GLOB-EXTRA-II/206)
opinie ? warto nie warto ? karta 1GB wystarczy ? : )
nowy2142
30-10-2013, 23:04
Nigdy nie kupuj gotowych zestawów.
To czy karta ma 1 czy 2gb to najmniej istotniejsza rzecz w niej. A kartę akurat dali w zestawie beznadziejną.
http://forum.pclab.pl/topic/725124-FAQ- ... -12012013/ (http://forum.pclab.pl/topic/725124-FAQ-polecane-zestawy-komputeroweAktualne-na-dzie%C5%84-12012013/)
Wybierz coś sobie.
Ewentualnie napisz tam temat to ktoś ogarnięty ci złoży zestaw.
Martinus123
31-10-2013, 11:14
Kolega wyżej ma rację, złóż coś sam, albo poproś o pomoc kogoś kto trochę zna się na tych sprawach, na forach i portalach masz mnóstwo informacji, porównań testów itp. a sprawa tylko na początku wydaje się trudna.
Nie robisz takiego zakupu co miesiąc czy nawet rok, więc nie śpiesz się, daj sobie tydzień czy dwa, poczytaj, porównaj, zastanów się a na pewno złożysz sobie lepszy zestaw, i nie dostaniesz w pakiecie np. badziewnego zasilacza.
Jeśli chodzi o karty to bardziej liczy się model, niż to ile ma pamięci, są karty z 512 MB wydajniejsze niż te z 2GB, tu masz (może nie najdokładniejszy, ale prosty w odbiorze) ranking kart:
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
A tutaj również aktualne na ten miesiąc propozycje gotowych zestawów:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... ernik_2013 (http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdzie rnik_2013)
Na tych portalach jest dużo poradników, poczytaj trochę a wiele Ci się rozjaśni.
Jak ja 3 lata temu składałem swój sprzęt to też bylem całkiem zielony, ale jak trochę zgłębiłem temat, to było to całkiem fajne :)
W zestawie do którego dałeś link, na pewno zmieniłbym kartę graficzną i zasilacz, być może też RAM, to tak na szybko, trzeba by się wgłębić w temat.
Marcincicko
31-10-2013, 18:56
Dziękuje , już coś powoli łapię : )
ewentualne opinie o tym modelu :
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... 3?page=0,8 (http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_pazdzie rnik_2013?page=0,8)
dziękuję wszystkim za pomoc : ) !
Parametry mojej skrzynki:
Zalman Z5 PLUS
Thermaltake ATX SMART 530W 120mm 80+
MSI Z77A-GD65 Intel Z77
Intel Core i5-3570
SilentiumPC CPU Spartan LT HE912
Gigabyte GeForce GTX660 wer. OverClock
Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz
Western Digital Caviar Green 1TB 64MB Cache
Samsung SH-224BB BULK
Monitor: Samsung 24" LED S24B300H.
Rozdzielczość: 1920x1024.
Ustawienia: wszystko na full, wyłączona roślinność alfa oraz wszystkie opcje po prawej stronie.
FPS: 30-35 klatek przy wersji 1.7, w poprzednich dobijałem zaledwie do 25.
Asus M2N1394
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4600+
GOODRAM 2gb 667 MHz i 2GB Patriota 800 MHz(spada do 667)
Gainward Nvidia GeForce GT 240 512MB DDR5
Windows 7 64 bit
Po formacie PC, najnowszym patchu i zainstalowaniu modyfikacji R2-TW-GEM (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=577&t=13925) gra zaczęła wreszcie działać! Po premierze Rome II była na moim komputerze niegrywalna nawet na minimalnych ustawieniach, obecnie działa nawet na wysokich w full hd i to w miarę płynnie, chociaż dla większych bitew gram na średnich, czyli dzięki aktualizacją mamy pozytywny progres. W chwili obecnej najgorzej chodzi mapa kampanii, ale jeżeli kolejne patche będą nadal optymalizować grę to może w przyszłości wreszcie Rome II dorówna optymalizacji Shoguna 2. Screenów benchmarku nie daje bo one po prostu nie oddają rzeczywistości.
i5 3350p 4x3.1
Asus Radeon R9 270X 2GB
Zalman Z3 plus
4GB ram
Msi B-75MA-P45
Thermaltake modular SE 530W
LG 23EA63-V-P
Wszystko na Ultra w FHD. Gra działa bardzo płynnie zarówno w bitwach jak i na mapce kampanii
Barbarian&Tiran
09-12-2013, 19:44
Procesor Intel Core i5 4570 3,2-3,6 GHz
Karta grafiki Asus Radeon R9 270X 2GB 256 bit
RAM 8 GB
Rozdziałka 1600x900
OCZ Fatal1ty 550W Modular
Płyta główna Asrock B85
:twisted:
Wszystko na Ekstremalnych działa bardzo płynnie, w wielkich bitwach Ultra.
Czy karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 4500 Series, da sobie radę?
Procesor Intel Core i5 4570 3,2-3,6 GHz
Karta grafiki Asus Radeon R9 270X 2GB 256 bit
RAM 8 GB
Rozdziałka 1600x900
OCZ Fatal1ty 550W Modular
Płyta główna Asrock B85
:twisted:
Wszystko na Ekstremalnych działa bardzo płynnie, w wielkich bitwach Ultra.
Mamy podobne sprzęty, ale u mnie bitwy powyżej 10k żołnierzy dość poważnie tną się. Jak u ciebie?
Krecik1218
14-12-2013, 03:35
Intel i5 3570k @ 4,2
2x4GB DDR3 1600 mhz RAM
AMD Radeon HD 7970 Ghz
Windows 7 64 bit
Rozdz. FULL HD, AA włączony, efekt odkształcania i efekty krwi włączone - reszta wyłączona
Ustawienia Ultra z obniżonymi cieniami na wysokie i oddziałami na Ultra. Nniebo, trawa, drzewa, teren, budynki - bardzo wysokie.
Już nie pamiętam dokładnych wartości jak mierzyłem frapsem, ale przy solidnej sieczce na zbliżeniu klatki spadają poniżej 30. Na mapie kampanii też nie jest najlepiej.
K A M 2150
15-12-2013, 12:25
Efekty cząsteczkowe masakrują FPS przy dużej bitwie. AA przy full HD też można spokojnie wyłączyć. Drzewa od ultra nie różnią się od tych na średnich, a parę FPS dochodzi. Alpha roślinność masz wyłączoną?
Krecik1218
15-12-2013, 18:08
Tak alpha wyłączona. Jeśli chodzi o AA to początkowo miałem tą opcję wyłączoną, ale jednak postrzępione krawędzie (głównie terenów w oddali) za bardzo rzucały mi się w oczy. Co do efektów cząsteczkowych - masz na myśli ogólną opcję czy efekty krwi? Te drugie sprawiają, że żołnierze są poplamieni krwią, a to mi się bardzo podoba :D
Ogólnie nie jest tak źle z działaniem gry, początkowo spodziewałem się, że będzie lepiej, ale to w końcu Total War i optymalizacja nigdy nie należała do zalet tej gry. Pamiętam, że na poprzednim blaszaku musiałem grać w Empire na jeszcze niższych detalach niż obecnie a i tak klatki oscylowały zazwyczaj koło 30.
K A M 2150
16-12-2013, 10:56
Zwykłe efekty cząsteczkowe. Różnicy wielkie nie ma, a pomaga z płynnością w trakcie starcia.
Martinus123
17-12-2013, 11:15
Procesor Intel Core i3 530, 2,93 GHz kręcony na 3,8 GHz
Karta graficzna Radeon HD 7790 1GB
4 GB RAM
Windows 7, 64 bit
W końcu zainstalowałem grę na swoim komputerze, w porównaniu ze wcześniejszym postem, wymieniłem grafikę i podkręciłem trochę procka.
Gra w natywnej rozdzielczości mojego monitora 1680x1050 chodzi płynnie na bardzo wysokich/ultra, większość dodatkowych opcji graficznych odznaczona.
Na mapie kampanii nie ma żadnych problemów, w dużych bitwach też jak na razie nie doświadczyłem przycięć, choć mogłoby być lepiej.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo sprzęt nie najnowszy, a nawet jak go kupowałem prawie 4 lata temu to była niższa średnia pólka ;)
A wcześniej dużo się naczytałem jak to bez czterordzeniowca nie ma co podchodzić do tej gry, dobrze, że poprawili optymalizację :D
Byakuyakuchiki
21-12-2013, 20:15
Czy Rome total war 2 pójdzie mi na mój komputer?? Pytam się bo nie którzy mówią że pójdzie a nie którzy że nie :/. Mogę grać nawet na najniższych :D.
Pentium(R) Dual-Core CPU
E5200 @2.50GHz
2.50GHz, 3 GB RAM
karta graficzna- NVIDIA GeForce 9400 GT
i DirectX 9.0
Mam kompa windows xp
Krecik1218
21-12-2013, 20:58
Nawet jeśli pójdzie to obawiam się, że i na najniższych z grania nici.
Ja mam 4GB Ram, ATI Mobility Radeon 4500 HD Series 512mb, Dual-core 2ghz i 2 rdzenie i spokojnie na wysokich mi chodzi.
Ale mam odznaczone roślinność, deszcz, piaski tak dalej. Antyanalising jest włączony, filtrowanie 16x i wszystko płynnie.
Byakuyakuchiki
22-12-2013, 18:17
Krecik1218 a jak dam małe jednostki?? I właściwie to bitwy mało mnie obchodzą wystarczy żeby kampania jakoś chodziła :D.
Krecik1218
22-12-2013, 21:09
Powiedziałbym, że z kampanią nie będzie problemu ale ta nie działa wcale lepiej niż bitwy - przynajmniej u mnie, może to przez chmury, czort wie.
Blado u ciebie z prockiem i k.graficzną, choć gra niby więcej wymaga od procesora aniżeli karty graficznej.
Zawsze możesz sam sprawdzić, a jak płynność cię zadowoli to kupić grę.
Czy koledzy na lepszych sprzętach równiez mają problemy z lagowaniem podczas oblężeń w szczególności podczas podpalenia bramy gdzie czarna chmura dymu zamula kompa?
K A M 2150
22-12-2013, 22:41
Zmniejsz efekty cząsteczkowe, powinno pomóc.
adamlub85
24-12-2013, 22:55
Mój komputer to:
Intel Core i5 2400 3,1 GHz, 12 GB Ram, grafika radeon 6850 1GB
Pytanie do osób o podobnej/takiej samej konfiguracji - jak wam chodzi rome 2 total war? (obecnie znaczy po wszystkich patchach)
chodzi mi dokładnie na jakich ustawieniach jaka rozdzielczość jak duże oddziały, i głównie chodzi mi o największe bitwy
Dla osob co chca wymienić (kupic) procesor do Rome 2 bardzo przydatna stronka ktora zawiera punktacje na podstawie wydajności danego modelu procka i informacje o liczbie rdzeni jak i cenie danego procesora. Mozna sobie porownac ile dany model jest lepszy od innego.
http://www.jaki-procesor.pl/
Jeszcze ciekawa strona do porownania wydajnosci kart graficznych i parametrow technicznych kart.
http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html
Mam takie pytanie odnośnie Shader Model 5.0. Posiadam kartę Radeon HD 5750, która teoretycznie je obsługuje, jednak w Rome 2 mimo, że poprawnie odczytuje rodzaj karty, mogę wybrać jedynie wersję 3.0. Da się to jakoś zmienić?
Krecik1218
26-12-2013, 00:20
SM 5.0 jest obsługiwane przez DirectX 11, czyli od Windowsa 7 i wyżej. Jeśli masz odpowiedni system to myślę, że gdzieś w pliku konfiguracyjnym gry da radę to zmienić, wystarczy poszukać na oficjalnym forum.
Blasiu123
29-12-2013, 18:32
Witam
moja konfiguracja to AMD Phenom II X4 955, Ati 6850 HD,8 GB RAM + ten mod graficzny ulepszający wydajność. Gram na wysokich/średnich detalach. W momencie uruchomienia i gry i pierwszych pół godziny grania, wszystko śmiga wyśmienicie. Potem gra zaczyna się ciąć (tak jakby nie wyrabiał procesor czy nie wiem już co). Musze przyznać, że jest to strasznie irytujące. Macie jakieś pomysły co jest tego przyczyną i ewentualnie jak to wyeliminować? Czy muszę po prostu zrobić upgrade PC? Gra jest oczywiście całkowicie spatchowana, posiadam też wszystkie DLC. Będę wdzięczy za odp.
pozdrawiam
Krecik1218
29-12-2013, 18:47
Może właśnie procesor ci się przegrzewa? Polecam ci ściągnąć darmowy program OCCT i sprawdzenie temperatur podczas gry.
krzysiek777a
30-12-2013, 10:39
Po pierwsze witam wszystkich na forum. Zakupiłem właśnie Rome 2, wziąłem wolne z pracy i niestety nie jestem w stanie normalnie grać, moja konfiguracja to:
Lenovo y580:
Intel Core i5-3210M 2.5 GHz,
NVIDIA GeForce GTX 660M 2GB,
6 GB RAM
Windows 8.1
zaktualizowane sterowniki do grafiki
Gra jest oczywiście oryginalna i spachowana. Pojawiają się koszmarne spadki wydajności nawet na minimalnych detalach. Gra wygląda fatalnie, gorzej niż Medieval 2, nie mówiąc już o Empire. Słyszałem wcześniej opinie, że Rome 2, na tym etapie jest praktycznie niegrywalny ale nie spodziewałem się czegoś takiego. Może mi ktoś pomóc, może jest na tym forum posiadacz podobnej konfiguracji? Z góry dziękuję...
Również posiadam Lenovo y580, tyle, że mam i7 oraz 8 gb RAMU. Cóż u mnie działa bardzo dobrze, ostatnio jestem zdziwiony jak dobrze. Ustawienia mam na ultra/ekstremalnych i gra śmiga w miarę normalnie.
Oczywiście mam wgranego moda GEM na grafikę, no HDR, Better Blood, DeI.
@Edit.
Jeśli nawet na minimalnych tak źle Ci działa to może masz włączony tryb oszczędzania energii i nie podłączony do ładowarki laptop?
krzysiek777a
30-12-2013, 12:25
Hej, dzięki za odpowiedź, niestety problem nie jest tak oczywisty. Laptop jest na wysokiej wydajności, podłączony do zasilania, grafika skonfigurowana - Empire chodzi świetnie nawet na zewnętrznym monitorze w 1920x1200 i full detalach. Rome 2 tak jak pisałem powyżej. Jaki masz system operacyjny? , GEM to mod poprawiający grafikę, czy również nowe shadery mają wpływ na wydajność?. Jeszcze raz dzięki ;)
System mam taki jak Ty, jedyne różnice wymieniłem. Tak, GEM poprawia grafikę. Co do shaderów nie wiem, ale na pewno tak. Zainstaluj te mody, to tylko kilka chwil i daj znać jak działa. Jeśli nie pomoże będziemy dalej kombinować :)
Krecik1218
30-12-2013, 14:20
Wg mnie ten GEM tylko pogarsza grafikę - wszystko staje się ciemniejsze, mniej wyraźne, dodatkowo działa to też na interfejs i czcionki robią się mniej czytelne. Nie wiem co się wam w tym podoba.
krzysiek777a
30-12-2013, 14:24
Rome 2 działa całkiem nieźle na wysokich ustawieniach. Primo przeinstalowałem grę - nie mam pojęcia dlaczego, ale jest zdecydowanie lepiej, pomimo, że to ta sama wersja. Secundo - faktycznie podane przez Ciebie mody poza grafiką poprawiają optymalizację. Tertio - znowu nie mam pojęcia dlaczego Rome 2 ma u mnie problemy z zewnętrznym monitorem - jeżeli przełączę obraz na monitor pojawia się klatkowanie gry (przy tej samej rozdzielczości i przy wyłączonym monitorze laptopa). Cóż, widać taka uroda nowego Roma. Jeszcze raz dziękuję ! - uratowałeś mi urlop :)
Wg mnie ten GEM tylko pogarsza grafikę - wszystko staje się ciemniejsze, mniej wyraźne, dodatkowo działa to też na interfejs i czcionki robią się mniej czytelne. Nie wiem co się wam w tym podoba.
Jeśli odpowiednio dostosujesz kontrast i jasność to gra wygląda dużo lepiej i przede wszystkim realistyczniej.
Nmzc :)
Krecik1218
30-12-2013, 15:48
Kombinowałem ale bez zadowalającego rezultatu. Pobrałem "Clean and Sharp SweetFX" i teraz kolory są bardziej żywe, gra wygląda dużo lepiej. Niestety nie działa mi nakładka Steam, może to przez to, że mod nie jest dostępny w Warsztacie.
Witam! O to moje parametry. na jakim poziomie pogram w shoguna i rome 2?
i5-3570k 3.4 GHz
8 gb ram
ge force GTX 660
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
SH2 Ultra , Romek2 od Ultra do Bardzo Wysokich - z resztą cholera wie :-) bo to zagadka na każdym sprzęcie
Na poprzednim kompie mając Core Quad 2,4 i gtx 650 ti dźwigałem 35 klatek/sek (wg benchmarku umieszczonym w grze, min. 20 do 45) w średnich ustawieniach z dużymi jednostkami. Na obecnym mam 60 klatek (wg gry) w ustawieniach ultra i reszta maks(dziwne że nie idzie więcej, mam jeszcze stary monitor i nie gram w FullHD). Wg mnie będziesz miał lepszy poziom szczegółów i więcej klatek niż ja.
Krecik1218
04-01-2014, 16:19
Witam! O to moje parametry. na jakim poziomie pogram w shoguna i rome 2?
i5-3570k 3.4 GHz
8 gb ram
ge force GTX 660
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Mam nieco podobny sprzęt. Przede wszystkim twój procesor działa na taktowaniu 3,8 a nie 3,4 (funkcja przyspieszania przy obciążeniu). Mój jest podkręcony na 4,2 i mam kartę od ATI - odpowiednika GTX 680. Na ekstremalnych z AA można grać, jedynie przy oblężeniach z udziałem dużej ilości żołnierzy na zbliżeniach robi się źle. Jak pokombinujesz z ustawieniami przykładowo zmniejszając mniej potrzebne rzeczy na b.wysokie a resztę zostawisz na Ultra to powinno być grywalnie.
Witam mam Problem mam geforec gtx 260 czy daje ultra czy min grafikę to postacie żołnierzy są brzydkie przypominające Rome 1 co zrobić:( ? w shogunie grafika jest śliczna a tutaj masakra
K A M 2150
05-01-2014, 12:29
Musisz zaznaczyć nielimitowaną pamięć wideo, inaczej nieważne jak wysoko wszystko ustawisz i tak będzie brzydko.
przemoxdlol
05-01-2014, 12:30
Zaznacz opcje w grafice: Bez Limitu pamięci Video jeśli masz zaznaczone to ściągnij ewentualnie jakiegoś moda typu GEM
zaznaczyłem ta opcje i minimalne lepsza grafika, w porównaniu doshoguna czy medieval II to strasznie wygląda, a ten mod GEM daje lepszą grafikę?
K A M 2150
05-01-2014, 12:56
Wstaw screen ze swoimi ustawieniami. U mnie to najdałniejsza cżęść serii TW.
przemoxdlol
05-01-2014, 13:13
ja gram na laptopie lenovo, spełniam jedynie wymagania minimalne, no może troszke lepiej, ale nie dużo, a i tak w bitwach gram na wysokim detalach + bez limitu pamięci i naprawde jestem zadowolony z grafiki i optymalizacji w czasie bitwy bo podczas kamapnii musze ustawić wszystko na low żeby optymalizajca była już dosyć dosyć, a takie pytanie KAM wiesz może jak polepszyc wydajność na mapie kampanii dodam że gram na DEI i GEM :)
Panowie gdzie ten folder z screenami nie moge znaleźć go?
ok znalazłem ale nie mogę tu dodać bo wyskakuje na tym forum Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.
Bo nie dodawaj w załączniku tylko wrzuć zdjęcie na Imageshack i link do zdjęcia wklej w wiadomości w
https://imageshack.com/i/f3oev8j tutaj jest moje ustawienie, ale grafika to porażka jak w rome I, i ta brzydka krew, jak zrobic by grafika była jak w shogun II
K A M 2150
05-01-2014, 16:50
Nie dziw się, że ta gra tak u Ciebie wygląda jak masz cienie i filtrowanie ustawione tak nisko, shader model też na minimum. Ta gra nie ma prawa wyglądać dobrze na takich ustawieniach.
Shay Ruan
05-01-2014, 16:59
Zmniejsz jakość modeli jednostek na wysokie, a zwiększ shadera i filtrowanie.
Czy gra obsługuje sli bo zastanawiam się nad zmianą karty graficznej i nie wiem co kupić?
K A M 2150
05-01-2014, 21:29
Nie opłaca się SLI kupować, lepiej kup sobie jedną mocniejszą. Rome 2 ma problemy z SLI, jak wiele gier. Kupować SLI to jak kupować 32Gb ram, skoro 8Gb i tak nie zawsze jest wykorzystywane.
A czy GTX 770 wystarczy do komfortowego grania, mój procesor to AMD 965 bo teraz mam od 15 do 30 fps
K A M 2150
05-01-2014, 22:11
Ja gram na GTX 560 i gra chodzi bardzo dobrze na ultra-esktremalnych do 6-8 tysięcy wojowników.
misiek1205
05-01-2014, 23:08
A czy GTX 770 wystarczy do komfortowego grania, mój procesor to AMD 965 bo teraz mam od 15 do 30 fps
Przy tym procku to nawet jak bedziesz mial Titana to gra podczas duzych bitew na przyblizeniu bedzie miala 15 klatek allbo jeszcze mniej, zerknij sobie na te testy http://pclab.pl/art51958-7.html wynika z nich ze pierwszorzedna role odgrywa procek a nie karta.
To co radzicie wymienić procesor? Ale na jaki?
K A M 2150
06-01-2014, 00:24
Ja mam ten i nie narzekam:
http://ark.intel.com/pl/products/52213/ ... o-3_80-ghz (http://ark.intel.com/pl/products/52213/intel-core-i7-2600-processor-8m-cache-up-to-3_80-ghz)
Koszt w granicach 800-1000zł.
Płytę mam pod am3+ więc może zmienić na FX 8350? koszt to 730zł i dokupić do niego dobre chłodzenie ok 250 zł i podkręcić. Jak przeglądałem testy to wyszło coś koło tego Intela od Kama.
misiek1205
06-01-2014, 09:36
Płytę mam pod am3+ więc może zmienić na FX 8350? koszt to 730zł i dokupić do niego dobre chłodzenie ok 250 zł i podkręcić. Jak przeglądałem testy to wyszło coś koło tego Intela od Kama.
Nie kupuj AMDa, sam mam Phenoma 955, powiem ci ze procki tej firmy nie nadają się za bardzo do Total Warów( zobacz wykresy do ktorych link podalem, najmocniejszy AMD podkręcony jest wolniejszy od i5-2500 niepodkręconej). Oprócz tego najnowsze AMDy sa robione na przestarzalym procesiem technologicznym 32 nm co za tym idzie maja wieksze zuzycie energi (duzo wieksze niz najwydajniejsze Intele) Moja rada zainwestuj i5 4670 (patrz wykres do ktorego link podalem, duzo wydajniejszy od FX 8350. a kosztuje ok 800 zl) sam mam go kupic.
Witam dałem jednostki na wysokie shadera mogę tylko na 4 ustawić max, a filtrowanie dałęm na x6 i tak dalej brzydko wygląda https://imageshack.com/i/jmk4f6j :(:(
A co sądzicie o AMD FX-9370 i AMD FX-9590?
A co sądzicie o AMD FX-9370 i AMD FX-9590?
Te procki są w miare wydajne jako calosc bo maja 8 rdzeni, tylko ze Romek 2 wykorzystuje góra 4 rdzenie albo jeszcze mniej, wiec rownie dobrze mozesz kupic duzo tansza 4 rdzeniowke o takiej samej wydajnosci jednego rdzenia, gra ci bedzie dzialac tak samo. jak na tych 8 rdzeniowkach. Jesli chodzi o procesory, to moje zdanie jest takie, ze w srednio wysokim segmencie cenowym, AMD nie ma nic do zaoferowania dla graczy.
Zastanawiam się nad czymś takim: Intel Core i5-4670K + ASUS MAXIMUS VI HERO. Jeszcze nie wiem czy ta płyta to dobry wybór co wy na to. Dzisiaj jeszcze testowałem swój obecny zestaw żeby się upewnić co i jak. Jak nie ruszam jednostkami to jest ok 40 fps. jak zaczynam coś robić to leci w dół. Kiedy dochodzi do walki wręcz to wychodzi od 13-21 FPS, czasem jeszcze pokazuje ok 30 FPS. A po chwili znowu leci w dół. Armie po 12-15 oddziałów pełne składy, gram na DEI. Jeżeli chodzi o ustawienia grafiki to też szału nie ma, medium większość albo wyłączone całkiem co się da i w sumie i tak źle wychodzi.
misiek1205
06-01-2014, 22:18
Model K czyli z odblokowanym mnoznikiem, dobry wybór. Jesli chodzi o plyte glowna, poczytaj opinie na temat tego modelu. Mam phenoma x4 955 i u mnie tez wczasie walki potrafi spasc do 11 FPS, jest to bardzo irytujace. A jak u ciebie chodzi mapa kampani, tez masz spadki?