Zobacz pełną wersję : Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Na mapie kampanii też nie chodzi idealnie ale można przeżyć, jest czas wtedy na obelgi pod adresem CA! Gorzej jak kupie ten intel a tu też okaże się że gra chodzi tak jakby wcale. To chyba dam sobie spokój z grami od CA. Właściwie to gdyby nie DEI i inne mody to powiem szczerze, że szkoda czasu na rome II (fantasy). Zresztą rome I też była do bani (oczywiście od CA). I na dodatek kupiłem sobie wszystkie DLC. na dniach pójdę do sklepu i zmienię płytę oraz procek na intel resztę zostawię bez zmian. Zobaczymy jak będzie chodzić.
Testowałem jeszcze dalej. Ustawienia takie same jak poprzednio ilość jednostek taka sama, tylko w opcjach bitwy zaznaczone dodatkowo mgła. Czy w oddaleniu czy blisko 10-20 FPS z przewagą do 10 FPS. Mgła zabija totalnie mojego AMD.
misiek1205
07-01-2014, 11:22
Mam prośbę jak kupisz nowy procek i płytę, to napisz w tym temacie, jak ci chodzą bitwy i mapa kampanii na nowym sprzęcie, będę bardzo wdzięczny.
Jak kupie to dam znać co i jak.
wrobellito
12-01-2014, 10:02
Czy ten laptop poradzi sobie w romie ? http://www.x-kom.pl/p/125061-notebook-l ... ec992fa655 (http://www.x-kom.pl/p/125061-notebook-laptop-15-6-acer-v3-571g-i5-3230m-8gb-500-dvd-rw-win8-gt730m.html?partnerid=100421822&sm12=MTY=&ts=1389114828&token=c3008f977dc08443f8d9ecec992fa655)
Jest sens kupować grę ?
Czy ten laptop poradzi sobie w romie ??
Porodzić poradzi , ale na średnich lub średnio-wysokich, poszukaj czegoś od GF740-750 w podobnej cenie.
Ja proponuj w tej cenie specjalnie dla Ciebie http://allegro.pl/laptop-asus-x550vb-i5 ... 96209.html (http://allegro.pl/laptop-asus-x550vb-i5-8gb-500gb-gt740m-win8-250zl-i3833596209.html)
Tu masz lepszy i z Romkiem w prezencie , X-kom to dobra pewna firma , kupiłem już u nich z 8 laptopów i nigdy nie było problemów ;)
wrobellito
12-01-2014, 14:43
Do 2500 zł z systemem doradzili mi tego acera i mówili ze ten gt 730 to wersja po OC , która zrównuję się wtedy z gt 740.
Do 2500 zł z systemem doradzili mi tego acera i mówili ze ten gt 730 to wersja po OC , która zrównuję się wtedy z gt 740.
Jeśli już kupiłeś to trudno , R2 uruchomisz tak czy inaczej , jeśli nie to kup ten co podałem bo może jest o 99 zł droższy ale z Romkiem , myszką i torbą , po za tym ASUS to zdecydowanie lepsza marka od Acera biorąc pod uwagę jakość wykonania i awaryjność.
przemoxdlol
13-01-2014, 17:02
Siemka złożyłem dziś zamówienie na nowego PCta oto jego zawartość:
Procesor; Intel Core i3-4130, Dual Core, 3.40GHz, 3MB, LGA1150, 22nm
Pamięc RAM: Corsair 2x4GB, 1600MHz, DDR3
Dysk Twardy: 3.5, 1TeraBajt
Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 650 OC, 2GB DDR5(128bit)
Windows 8 64 bit
Na starym Lapku Lenevo mam procka Intel Pentium P6200 2.13ghz 3 GB Pamieci RAM i karta graficzna GeForce 310M Windows 7 64 bit Romek chodził mi śreedniawo na mapie kampani na ustawieniach niskich miałem 15FPS w bitwach 20-25 FPS na wysokich (w bitwach) miałem 15-20 FPS.
jak na nowym sprzecie powinno dzialać ? ;D
superpycu
25-01-2014, 16:56
Witam serdecznie,
Moja konfiguracja:
AMD FX8350 . 4119 Mhz
8gb Ram
Asus Ge force 760 (specjalnie kupione dla tej gry za ok 1000zł tydzień temu)
Windows 7
Płyta główna Gigabyte GA-970A-DS3
W bitwach na polu gdy bierze udział ok 6000 jednostek chodzi na ultra i ze wszystkimi ustawieniami graficznymi (antyy liasing 4x, shader 4.0, jednostki na ultra) poza efektem odkształcania(sprawdzone w bitwach w kampanii Rzymem) i generalnie bez ścinek. Natomiast podczas bitew ok 9-12 tys gdy gram galami nawet na medium skacze strasznie. Jest to frustrujące bo podczas gry na b.trudny najczęściej do takich bitew dochodzi i nie da się normalnie przyjemnie grać.
Może ktoś mi poradzić czy np. warto wymieniać na procesor intela (jeżeli tak to na jaki - niestety płyta główna będzie też do wymiany).
Bardzo proszę żeby wypowiedziały sie osoby które toczą bitwy po 10 000 jednostek, jakie mają sprzęty i jak chodzi gra podczas takich bitew.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
misiek1205
26-01-2014, 01:32
Zajrzyj do wykresu z testami wydajności procesorów w Rome 2, do których podałem linka na poprzedniej stronie tego tematu.
Oto najlepsza propozycja laptopa do gry na R2 i inne nowości do 3000 zł , wg mnie naprawdę warto za tą cenę
http://allegro.pl/lenovo-y510p-i5-3-1-g ... 74862.html (http://allegro.pl/lenovo-y510p-i5-3-1-ghz-gt755m-1tb-8gb-sshd-4gb-i3917574862.html)
A tu recenzja na nootebokcheck.pl:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Le ... 858.0.html (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y510p-GT-755M.107858.0.html)
Mialem Amd FX965 i nie dało się graC w Rome 15-30 FPS z przewagą ok 18 FPS. może trochę mniej. Zmieniłem płytę i procek na intel. Na razie testuję ale jak włączyłem bitwę 20 na 20. Ustawienia terenu średnie ilość w oddziałech Max. W takiej bitwie mam 34-60 fps na przybliżeniu. Moja karta grafiki to GTX 670 top najsilniejsza z 670. Procesor to intel i74770k. na razie nic nie podkręcałem. Widać słabą optymalizację.
misiek1205
05-02-2014, 20:58
Widzę że kopiłeś Intela jak ci radziłem, skok wydajności jest spory, przetestuj jeszcze większe bitwy takie pow. 5000 jednostek, na ekstremalnych albo ultra, i podziel się tu na forum swoimi wynikami. Słaba optymalizacja? Po 9 patchu już wcale nie taka słaba, u mnie już dorównuje tej z Shoguna 2, przynajmniej w bitwach.
Przetestuję jeszcze taką sama bitwę we mgle i deszczu. potem przejdę do zmiany ilości oddziałów 40 na 40. A potem Ultra. Ale sądzę że szału nie będzie. Zastanawiam się czy nie zmienic karty na GTX 780Ti. Ale jeszcze nie wiem.
misiek1205
05-02-2014, 21:32
Masz na chwile obecną chyba jeden z najlepszych procesorów pod tą grę, i żeby zwiększyć wydajność, nie pomoże tu wymienienie grafiki na Titana albo dwa, bo wąskim gardłem będzie procesor (obecnie chyba lepszych nie ma pod tą gre) co prawda możesz go jeszcze podkręcić żeby zwiększyć wydajność o te 10 % i to wszystko. Pozostaje czekać na premierę procesorów w mniejszym procesie technologicznym. Nie ma co narzekac ze optymalizacja zła bo Crysis 3 chodzi mi na ultra, a w Rome 2 mam pokaz slajdów, różnica jest taka że w takim Crysisie 3 mamy kilka postaci na ekranie podczas gry, a w Rome 2 podczas bitwy mamy tysiące jednostek na ekranie.
Stalowy Karaluch
06-02-2014, 17:26
Hej na jakim sprzęcie gracie w Romka2? ja mam bardzo dobry komputer, kupowany z myślą o tej grze w marcu ubiegłego roku. Wczoraj jednak mój sprzęt nie dał rady podczas szturmu Marsyli gdzie w sumie walczyło 14 tyś woja... :evil: jaki sprzęt daje gwarnacje spokojnej rozgrywki na full?
Hej na jakim sprzęcie gracie w Romka2? ja mam bardzo dobry komputer, kupowany z myślą o tej grze w marcu ubiegłego roku. Wczoraj jednak mój sprzęt nie dał rady podczas szturmu Marsyli gdzie w sumie walczyło 14 tyś woja... :evil: jaki sprzęt daje gwarnacje spokojnej rozgrywki na full?
Przy 14 tys. woja to dziwne że jakikolwiek sprzęt dał radę. Serio.
Rome 2 obciąża procesor szczególnie. Jaki masz ? Na takie bitwy na wysokich wymaganiach myślę że jakiś solidny i7 tylko.
Stalowy Karaluch
06-02-2014, 17:50
mam i7-2700K, Quad Core 3,50GHz. To raczej jedena ze słabszych i7-ek, choć windows wskazuje że najsłabszą mam płyte główną. Tak myślę że przed wyjściem Wiedzmina3 będzie trzeba wymienić procesor
misiek1205
06-02-2014, 19:30
Do Rome 2 najlepszym procesorem na chwile obecną jest i7 4770 K albo i5 4670 K, testy mówią same za siebie http://pclab.pl/art51958-6.html
Najlepszym tematem do dyskusji o sprzęcie do Rome 2 jest ten temat, gdzie teraz znajdują się te posty. Radzę wymienić układy odpowiedzialne za niechęć do przeszukiwania forum przed napisaniem posta albo aktualizację sterowników podzespołów odpowiedzialnych za nie robienie burdelu i pracy moderatorom.
dawid10107
08-02-2014, 14:50
Witam. Kupiłem R2 total war dzień po premierze i nie miałem okazji nacieszyć się tą grą z powodu okropnego działania na moim laptopie. Nie miałem za bardzo czasu an granie, więc minęło trochę czasu zanim zacząłem kombinować, przeinstalowałem sterowniki karty graficznej, ściągałem najnowsze pacze ze stima i nic. Kończy się sesja i w coś by się pograło, więc piszę bo być może ktoś pomoże rozwiązać mi ten problem, albo powie w czym tkwi problem. Zainstalowałem GF experience i po wykryciu gry pokazuje mi że mój sprzęt nie spełnia minimalnych wymagań, trochę się zdziwiłem intel core i-5 2,5, gforce 640m 2 gb, 16 gb ramu. Gra idzie jak krew z nosa kiedy zaczyna się bitwa, albo kiedy jednostki reagują na obecność nieprzyjacielskich jednostek, zmieniałem ustawienia, rozdzielczość, dawałem minimalne ustawienia, i efekty są marne. Zamieszczam skrina do mojego sprzętu, do tego co mi dynda na tym gf experience i wymagań podanych przez producenta. Na moje oko to wina procka, ale może ktoś coś wymyśli. Czkam na odpowiedzi. Pozdrawiam
http://i57.tinypic.com/2dl2m1v.jpg
Hmmm...
Nie używaj GF Experience do wykrywania ustawień gry, to po pierwsze, ustawienia są zaniżone, lub zawyżone. Optymalnych nie udało mi się ustawić przy pomocy tego programu, używam go jedynie do aktualizacji sterowników.
A przy okazji, masz podłączonego laptopa do ładowarki? Gra używa karty GF, czy może posługuje się zintegrowaną kartą?
Sprawdź w ustawieniach karty GeForce, "Zarządzanie ustawieniami 3D" czy dla rome2 masz ustawieniny proces o wysokiej wydajności.
Dawid , uruchom grę i wejdź w opcje gry , sprawdź jaka grafę ci wyświetla , czy gf640 czy tą zintegrowaną .
dawid10107
09-02-2014, 11:03
Tak laptop jest podłączony do ładowarki, i gra wykrywa kartę graficzną. W panelu sterowania nvidia dałem dużą wydajność, właściwie wrzucę tutaj skrin z tych ustawień. Włączyłem gre i szału nie było, na średnich ustawieniach graficznych na teście po 22-26 klatek średnio. Przy takich ustawieniach jakie są na skrinie robiłem ten test.
http://i62.tinypic.com/eaftbp.jpg
No więc skoro sterowniki dla karty są aktualne, karta chyba powinna tą gre udźwignąć na średnich, i ustawiona jest maksymalna wydajność, to czy to na pewno wina karty? Może procesor jest za słaby, ale z 2 strony chyba nie jest aż tak słaby żeby aż tak klatkowało. Sam już nie wiem.
Hmm , dziwna sprawa , ja mam laptopowy gf650 , więc nieco lepszą ale mogę grać na ultra-bardzo wysokich bez problemu , tak więc na Twoim na wysokich powinno chodzić bez problemu gdyż obaj mamy procesor i5 czyli ten rekomendowany :roll:
Włącz funkcje "bez limitu pamięci video" a shader model na 4,0 lub niżej , może to coś pomoże.
Jeśli chodzi o test to nie ma co się nim przejmować , ważne jak gra Ci chodzi w czasie grania.
PS, rozumiem że to oryginał ze wszystkimi nowymi patchami w przeciwnym razie będą lagi ;)
Nie włączaj opcji "bez limitu pamięci" to obciąża dodatkowo kartę :P
Panowie laptop DELL i7 2.2 Turbo Boost do 3.0
4GB
Geforce 525M 1GB
rozdziałka 1600x900
gram na najsłabszych ustawieniach, odpalę coś wyżej zaczyna przycinać. Czy jest jakiś sposób na lepszą konfigurację ? Wydaje mi się, że powinno chodzić to troszeczkę płynniej na wyższych ustawieniach, a może się mylę ?
Panowie laptop DELL
Geforce 525M 1GB
czy masz orga z patchami czy pirata , tak jak prawdopodobnie kolega Dawid 3 posty powyżej 8-) ??
Zdaję sobie sprawę, że laptopy nie są i prawdopodobnie nie będą ciągnęły gier tak jak PC-ty, gra oryginalna, spatchowana do wersji 1.9.1 ustawienia na minimum i ok, da się grać, coś wyżej zaczyna przycinać. Czy to wszystko co da się wydusić z tego lapa ?
Dla Twojej wiadomości, również laptop, IdeaPad y550p, gra jak najbardziej oryginalna, ustawienia wysokie plus parę dodatkowych opcji.
Procesor I7, grafika gt 240m, ram 6 GB ddr3 - pamięć wewnętrzna 1 GB.
Jedyny problem to chłodzenie, w laptopach prawie nie do obejścia, mam podstawkę chłodzącą.
pkrzysiek25
16-02-2014, 14:33
Grał ktoś może w Rome2 na laptopie o podobnej konfiguracji do mojego?
Dell Inspiron 7720
i5 2500Mhz
GF GT 650M
8GB RAM
Gra ścina niemiłosiernie nawet na niskich ustawieniach graficznych...
Ja gram na takim na ultra wysokich , jeśli masz pirata to nic nie zrobisz.....
pkrzysiek25
16-02-2014, 20:23
Mam oryginalną wersję, klucz z allegro za 40zł, żal było nie kupić mimo nie najlepszych opinii o najnowszej części. W grze jest napisane, że jest to wersja 1.9.1 więc chyba najnowsza. Zadzwonię do serwisu Della, mam nadzieję, że coś poradzą.
A jaką wyświetla Ci grafę w ustawieniach gry?? Może Romek odpala Ci się na zintegrowanej?
pkrzysiek25
16-02-2014, 22:25
W ustawieniach graficznych jest GF GT 650M, ten laptop nadaje się do serwisu, wcześniej jakoś tego nie odczuwałem bo największym obciążeniem dla niego było League of Legends ;d W 3Dmark06 uzyskał ledwo 5000 punktów a w 3Dmark Vantage nawet nie może dokończyć testu...Przegrzewa się zbyt mocno, pod obciążeniem program OCCT pokazuje temperature nawet 90 stopni.
No to rzeczywiście coś masz nie tak , u mnie w 3dmark06 jest około 14000 pkt , a temperatury pod obciążeniem mam w granicach 80*C na procesorze a 75 na grafice(sprawdzane po kilku godzinach grania w R2 i Crysis3 a mam ten sam laptop co Ty).
Nazwijcie mnie plagiatorem, nie przejmę się tym, nie zmrużę oczu, nie przełknę nerwowo śliny, nie zacisnę zębów. Napiszcie, że moje niektóre posty są wtórne i powielają jedynie wiedzę zawartą na twcenter, uśmiechnę się wtedy. Niewielu jest ludzi mądrych tak z siebie, większość korzysta z wiedzy innych, starając się nie powielać ich błędów, zaś mniejszość ma w ogóle ochotę dzielić się bez profitów zdobytymi informacjami.
Do napisania poniższego postu zainspirował mnie temat z twcenter użytkownika m_512, który kiedy zaczynał grać w Rome 2 na laptopie, doświadczał w benchmarku 5 fps’ów, a zapis słynnego okrzyku Oktawiana Augusta wyglądałby tak:
"V..V..Varius, g..g..give b..b..back m..m..my l..l..legions..."
Jednymi słowy laptopowa tragedia, z przycinaniem i zawieszaniem się gry na dzień dobry. Wydarzenie znane tym, którzy bardzo chcieli zagrać w Rome 2, nie znając swojego sprzętu lub zwyczajnie nie było ich stać na nowy. Napiszę szczerze, ostatnio stałem się obrzydliwie praktyczny i musiałbym dysponować rzeczywiście sporym majątkiem, żeby uznać sensowność kupowania sprzętu pod gry. Co więc zrobić, aby nie wydać ani złotówki?
Napisał do mnie Pan Mietek z Radomia: Panie Marengo, uwielbiam czytać Pana posty na totalwar.org.pl. Gdy budzę się rano, pierwsze co robię, to wchodzę na forum szukając najnowszych ploteczek z twcenter, które tak umiejętnie zbiera Pan i publikuje tutaj. Podziwiam Pański styl i poczucie humoru, cała moja Rodzina jest Panem zachwycona, a nastoletnia wnuczka chce nawet mieć Pański plakat nad łóżkiem. W związku z tym, ponieważ mam już 69 lat i dopiero od niedawna jestem posiadaczem laptopa, czy mógłby Pan w prosty i przystępny sposób przedstawić gdzie szukać na komputerze informacji o systemie i jak go zoptymalizować?
Ha ha Drogi Panie Mietku :) , dziękuję za miłe słowa. Pomogę jak umiem. Będę w Radomiu w połowie marca, konkretnie w Empiku, gdzie w ramach spotkania autorskiego mam zamiar podpisywać mój najnowszy poradnik Jak zostać funkcyjnym na forum internetowym( :lol: ). Proszę przysłać wnuczkę lub ostatecznie przyjść samemu jeżeli starcza Panu jeszcze sił do aktywnego życia. Nie chciałbym forsować tak zacnej osoby.
W zalewie propozycji matrymonialnych i adopcyjnych znalazła się też perełka od dwunastoletniego Kamila z Wierzchosławic Małych: Psze pana chce pykac Roma 2 komp znam łeeeeee lepiej od taty wiele żeczy dalej wku… mnie pomoże pan plizzzzzzz nie mam blata ani siostly mam durzo czasu bo rodzce zamykają sssie w sypialni niby naprawic chco co za piewszym razem im nie wyszlo mama wychodzi zstamtad smutna a tato wku… pan jest de best
Ha ha Drogi Kamilu :) , rodziców nie zmienisz, a z ich nastawieniem do Ciebie nowego komputera raczej ci nie kupią. Postaram się jednak wyjaśnić niektóre rzeczy, zaś co do Twojego Taty, pozwól mu popykać w Rome 2. Niech pozabija trochę wrogów, podbije parę miast, poczuje się jak starożytny wojownik przystępujący do plądrowania miasta i wtedy niech zamyka się z Mamusią w sypialni. Wierzę, iż pozwoli mu to wyprostować pewne sprawy. ;)
[spoiler:2oq60st0]http://pl.memgenerator.pl/mem-image/zartowalem-pl-ffffff[/spoiler:2oq60st0]
Mój laptop jest średniej jakości, coś pomiędzy sprzętem do pracy a maszynami do gier, aby poznać swój warto wykonać opisane czynności.
Wpierw wciśnij słynny przycisk „Start” Windows’a (u mnie w wersji 7) i w polu wyszukiwania wpisz dxdiag, kolejno uruchamiając to narzędzie. Pojawi się nowe okienko, a w nim zakładka ekran. Kliknij ją, znajdując informacje o swoim układzie graficznym. U mnie wygląda to tak:
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img546/461/9z9i.png[/spoiler:2oq60st0]
Jeżeli zobaczycie zaś coś takiego:
Card name: Intel(R) HD Graphics
Chip type: Intel(R) HD Graphics (Core i5)
Display Memory: 1696 MB
Current Mode: 1366 x 768 (32 bit) (60Hz)
To wiedźcie, iż macie do czynienia ze zintegrowaną grafiką intela, co może nie pozwolić Wam na cieszenie się grami total war w pełnym wymiarze, choć najnowsze rozwiązania sugerują poprawę. Priorytetem pozostaje posiadanie Nvidii lub AMD.
Możecie też zajrzeć do Menadżera urządzeń, wpisując podobnie jak wcześniej do wyszukiwarki nazwę narzędzia. Otwieramy je, a tam:
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img33/5802/y7jh.png[/spoiler:2oq60st0]
ujrzycie posiadaną kartę graficzną Nvidii bądź inną. Jeżeli zobaczycie zintegrowaną grafikę Intela to jesteście w czarnej d…, dziurze chciałem napisać. No właśnie 8-)
Przejdźmy dalej – Ustawienia zasilania. Wiele osób nie zagląda do tego panelu, błąd. Ustawienia domyślne zwykle zamykają się w dwu planach: Zrównoważonym i Oszczędzanie energii, tymczasem w momencie używania gry powinien być uruchomiony plan Wysoka wydajność, co zwiększy pobór energii, ale też wydajność komputera.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img138/3275/ljog.png[/spoiler:2oq60st0]
Jeżeli posiadacie Nvidię, to możliwie jest przejście do Panelu sterowania NVIDIA. Zwykle prawym przyciskiem myszki na pulpicie i wybieramy odpowiednią opcję.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img801/1616/em6q.png[/spoiler:2oq60st0]
Wprowadzenie właściwych ustawień pomoże Wam, Mietku i Kamilu uniknąć przełączania się grafiki w grze na zintegrowaną Intela.
Będąc w Panelu przejdźcie do zarządzania ustawieniami 3D.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img827/6485/xa4t.png[/spoiler:2oq60st0]
Ustawienia globalne najlepiej jest zostawić takimi jakie zastaliśmy, czyli domyślne. Wiele osób uważa, iż w ogóle ustawienia domyślne Windowsa są najlepszymi. No cóż, jak ktoś niewiele wie, a lubi pogrzebać sobie w ustawieniach, to pewnie tak jest. Mietku i Kamilu, bądźcie czujni. Pozostaje zakładka Ustawienia programu. Po pierwsze dodajcie tutaj rome2.exe wykorzystując przycisk po prawej. Kiedy posiadacie grafikę Intela oraz Nividii i wybrana jest w procesorach graficznych zintegrowana karta Intela, zmieńcie na Nvidia Wysoka Wydajność. Możecie też pobawić się innymi ustawieniami, pożądane zmiany powinny dotyczyć filtrowania tekstur, zarządzania energią, wygładzania krawędzi. Zapiszcie zmiany.
Na czas gry możecie też wyłączyć niepotrzebne procesy w Menedżerze zadań, czyli prawym przyciskiem na pasku zadań pulpitu i wybieramy odpowiednią opcję. Zakończcie procesy, które nie są systemowymi i które nie przyczyniają się do właściwego odpalenia gry. To może zrobić za Was jakiś program w rodzaju game booster.
Rozsądnym byłoby zainstalowania na lapku programu Nvidii Geoforce Experience, który będzie przypominał Wam o pojawieniu się najnowszych sterowników, w tym ich wersji beta. Posiada też własną opcję optymalizacji gier, dostępną jednak po spełnieniu pewnych warunków. Hm, u mnie jest to niemożliwe.
[spoiler:2oq60st0]http://imageshack.com/a/img844/3340/2jlq.png[/spoiler:2oq60st0]
Mietku, Kamilu, dobrej zabawy!
Pozdrawiam
Grał ktoś może w Rome2 na laptopie o podobnej konfiguracji do mojego?
Dell Inspiron 7720
i5 2500Mhz
GF GT 650M
8GB RAM
Gra ścina niemiłosiernie nawet na niskich ustawieniach graficznych...
Mam takiego samego lapka
Gra chodzi płynnie na 1600x900 na High. Na wyższych ustawieniach lubi przycinać przy większych bitwach albo po kilku godzinach gry.
Hej :)
Warto zauważyć, że najnowszy sterownik od NVIDII - GEFORCE 334.89 DRIVER, przeznaczony dla tych produktów:
http://www.nvidia.com/download/driverRe ... 3260/en-uk (http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/73260/en-uk)
zwiększa wydajność Rome 2 w komputerach z GeForce GTX 770/780/TITAN/780Ti aż do 5%! Yeah...
Z tego co pamiętam, poprzedni wspierał Shoguna 2.
Witam.
To moj pierwszy post, choc zagladam tu od wielu lat. Przymierzam sie do zakupu PC z mysla glownie o rome 2. Jaka wedlug Was masztna pozwoli na plynna zabawe w 1920x1080 w trybie extreme?
Lepsze byloby i5-4670k +gtx770 czy i7-4770k + gtx760? Czy beda duze roznice miedzy tymi konfiguracjami?
P.s. benchmark procesorow i kart na pclab.pl byl b.interesujacy ale wykonany w czasach gdy rome2 mial ogromne problemy z optymalizacja. Wiecie czy ktos zrobil cos podobnego dla np. ver. 1.9 ??
Krecik1218
26-02-2014, 10:44
Zrobiłem kompletnego formata i rozpocząłem nową kampanię Cezara w Galii (pierwszy raz) i zostałem pozytywnie zaskoczony płynnością. Gram na takich samych ustawieniach jak wcześniej ale gra już na mapie kampanii działa znacznie lepiej, podczas bitwy już jest to mniej zauważalne. Nie wiem czy to tylko dodatek lepiej działa, ale dziwi mnie to, tym bardziej, że w innych grach nie odczułem takiej poprawy. Zresztą system zawsze miałem czysty i zadbany.
dawid621
26-02-2014, 13:40
poprostu mapa w tym dodatku jest mniejsza i dlatego dziala lepiej
ordenus22
02-03-2014, 12:18
Mój sprzęt:
intel core i5 4x 2900 Ghz
Ram 8 GB
karta graf. intel HD Graphics 4600 (2080 MB)
windows 8
Jak to będzie chodzić i na jakich ustawieniach?
karta graf. intel HD Graphics 4600 (2080 MB) Jak to będzie chodzić i na jakich ustawieniach?
Wcale albo super niskie.
Lenovo y510p (1366x768)
i7 4700MQ
GT 755M
Zadziwiająco dobrze to wygląda. W trybie Extreme chodzi płynnie do 4000 vs 4000. Przy oblężeniach 5000vs 5000 jest już serial poklatkowy ale tu zmiana ustawień graficznych niewiele pomaga, co chyba pokazuje, że do dobrej optymalizacji jeszcze daleka droga.
Wystarczy dobrze dostosować ustawienia, oraz używać odpowiednich modów. Wydajność powinna być lepsza.
A jakie mody rekomendujesz do DeI? Czytalem, ze czesc tych, ktore poprawialy plynnosc dla pierwszych patch'y, teraz moga wrecz przeszkadzac (np.Gem).
A odnosnie ustawien, gdy juz zacznie ciac to nie zauwazam zbytniej poprawy po zejsciu z extreme na high.
Shay Ruan
17-03-2014, 11:50
Gem nie przeszkadza, to CA zepsuła coś patchem nr 9 i teraz u mnie animacje przerywają, fpsy poleciały w dół i ogólnie optymalizacja siadła.
Henryk5pio
26-04-2014, 12:45
A więc tak, mój sprzęt to: MSI GT70 0ND -1094XPL
CPU: Intel Core i7-3630QM
GPU: Nvidia GeForce GTX 675MX / 2GB GDDR5
RAM: 8GB DDR3
SSD: Samsung 840 EVO - na nim Steam z grami w tym Rome II :)
HDD: Hitachi 750GB 7200 obr/min
Jeśli już podajesz swoją konfigurację to podawaj również ustawienia Rome oraz wyniki z Benchmarku ;)
To i ja napisze, ustawienia graficzne całość na ultra czy też podobne jak ekstremalne etc. Wyłączona winieta i przezroczystość roślinności.
GPU: GeForce GTX 680 (niereferencyjny, wersja 4gb od gigabyte)
CPU: Intel Core i7-3770k
RAM: 32Gb (nie pamiętam już ile herców ale najwyższe/wysokie dla kostek 8 gigowych chyba 16xx)
REZ: 1360x768 (60hz)
HDD: Jakiś tani 1tb
SDD: Nima
W bitwach ok 5000 tysięcznych spokojnie daje ok 60 klatek (brak gwałtownych spadów wydajności czy krótkich pokazów slajdów) .
Wszystko z systemem Win 8 Pro bez aktualizacji do 8,1 (tak tak, nawet goła ósemka daje rade)
Taka ciekawostka, nvidia gf expirience jako optymalne dla mnie ustawienia sugeruje znacznie niższe niż te które mam teraz...
Czy tylko mi Rome nagrzewa kompa do tego stopnia, że sam się wyłącza? :)
Czy optymalizacja gry po najnowszej poprawce, jest już na takim poziomie że w grę można już komfortowo grać? I czy warto ją kupić mając zabytek w domu w postaci athlona 3.1 ghz i radeona 4850? Napisze że Shogun 2 działał mi świetnie.
@Bronti
Na moje to masz coś z chłodzeniem albo system zawalony na maksa.
Zobacz tu: (nie wiem czy link ci się otworzy, jak nie to daj znać i ci skopiuję co tam jest)
Koniecznie poczytaj fragment o paście termoprzewodzącej.
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4360-Dbanie-o-sprz%C4%99t&p=143351&viewfull=1#post143351 (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4360-Dbanie-o-sprz%C4%99t&p=143351&viewfull=1#post143351)
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4360-Dbanie-o-sprz%C4%99t&p=133493&viewfull=1#post133493
Żaden normalny program nie powinien tak dawać karcie ani prockowi popalić (co innego benchmark czy jakiś inny test). To NIE jest normalne w zwykłej grze.
System nie jest zawalony. Na dyskach jest sporo wolnego miejsca, są konserwowane CCleaner więc to na pewno nie to.
Problem z przegrzaniem pojawił się dość nagle jakoś na początku maja, nigdy wcześniej się to nie zdarzało. Muszę zajrzeć do środka bo może kurzu się dużo nagromadziło i dlatego?
A może problem tkwi w ogóle gdzie indziej? W czasie gry komputer się po prostu wyłącza. Dotykam skrzynkę i czuje, że jest dość mocno nagrzany dlatego myślę, że tu jest problem :)
Chodzi tylko o to że przegrzewanie może wynikać nie tylko z kurzu ale z jakiś dodatkowych zadań z którymi męczy się komp w tle (nie ma to nic wspólnego z wolnością / zajętością przestrzeni na twardzielu.
Te dodatkowe zadanie to moze być ajkiś zbędny programik, histeria systemu, histeria antywirusa albo ... tfu tfuu! ktoś przejął ci kompa jakimś cichym trojanem i teraz masz zombie którym rządzi i którego wykorzystuje putinowska mafia na przykład. (choć zwykle "nekromanci" chytrze się kryją i nie zajeżdżają swoich niewolników , raczej pilnują byś za bardzo nie poczuł i nic nie podejrzewał).
Wcale nie żartuję!
Po "fizycznym" odkurzeniu zrób porządek logiczny - kontrola programów, systemu, PEŁNY GRUNTOWNY skan antywirusowy (najlepiej z butowalnego pendrivea).
janrod11
31-05-2014, 08:51
Tak z ciekawości, jaką max. temperaturę osiągają wasze procki w bitwach w Rome II?
Witam, czy RTW2 poszło by mi na średnich przy takim komputerze :
Windows 7 64 bit
Procesor - AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor 3.00 GHz
Pamięć RAM - 4gb DDR2
Karta Graficzna - Nvidia GeForce 9800 GT 512 mb
Ludzie, nie potraficie szukać miejsca, gdzie się o to pytać, zamiast zakładać kolejny temat "Wymagania" lub "Czy pójdzie mi na takim sprzęcie"?
Tu się o to pytaj - http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?8765-Wymagania-sprz%C4%99towe-i-wasze-konfiguracje/page56 i na przyszłość, poczytaj, gdzie by się o to spytać, a nie zakładaj kolejny temat ;)
Odpowiadając: na tym procesorze to raczej albo na minimalnych, albo w ogóle ;)
Witam,
grę odpalam na lapku z dwoma kartami graficznymi, jedna to szajs intela, druga to nvidia geforce GT635M, za pierwszym razem w opcjach widziałem, że gra odpaliła się z lepszej karty, zgodnie z ustawieniami globalnymi, za drugim razem odpaliła się już z intela. Wszedłem do ustawień i przypisałem nvidię do Roma 2, i gra nadal wyświetla w opcjach kartę intela. Jako ciekawostkę dodam, że odpaliłem Shoguna 2 żeby sprawdzić jak tam wygląda sprawa, i Shogun odpalił się z nvidii, czyli zgodnie z globalnym zaleceniem.
Jakieś sugestie?
EDIT:
Dodam jeszcze, że w ustawieniach Nvidii w "ustawienia programu" / "wybierz program do dostosowania" mam Roma, bo go tam dodałem, natomiast Shoguna tam nie ma (bo go nie dodawałem), może jakbym go usunął z tamtej listy to by coś pomogło - wiem, łopatologiczne to - ale problem w tym, że nie wiem jak to zrobić.
Nie korzystasz przypadkiem z modyfikacji GEM?
Z żadnych modyfikacji, wczoraj zmieniałem ustawienia dla Rome 2 w ustawieniach Nvidii raz na globalne (mocniejsza karta) raz na przypisaną mocniejsza i odpaliło mi przy którejś zmianie na mocniejszej, od tego czasu nic nie zmieniałem, dzisiaj odpalam i znowu okienko pokazuje Intel. Nie mam pojęcia o co może chodzić.
Też nie wiem o co może chodzić, ale spróbuj znaleźć linijkę w dokumencie preferences script text w ukrytym folderze AppData odpowiedzialną za wybór karty i zmień na mocniejszą. U mnie wygląda to tak:
gfx_gpu ""NVIDIA GeForce GT 240M""; # gfx_gpu <path>, The GPU description #
Zapisz zmiany. Możesz teraz wejść we właściwości wspominanego dokumentu i zaznaczyć atrybut "tylko do odczytu" (opcjonalnie). Odpal kilka razy grę i zobacz czy działa.
Emiliusz
15-07-2014, 15:35
Już w jednym z tematów poruszałem ten temat mianowicie w "Opalanie na zintegrowanej karcie graficznej". MI pomogła reinstalacja sterowników karty graficznej. Niestety, w przypadku zestawu z procesorami graficznymi Nvidia i zintegrowanymi kartami graficznymi Intela wychodzą takie kwiatki przez które już nie jeden raz ciskałem wulgaryzmami na lewo i prawo:D Kombinowanie z przypisywaniem układu graficznego do danego procesu w moim przypadku niestety nie dało zamierzonego celu:)
[IG] Misiak
21-07-2014, 09:10
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc postanowiłem napisać w tym ;)
W sobotę robiłem sobie format swojego lapka. Wszystko pięknie poszło... do czasu, gdy zachciało mi się pograć w Rome II (z modem Radiousa). Zauważyłem katastrofalny wręcz spadek wydajności w bitwach 2000v2000, jak również na mapie kampanii, co się nie zdarzało przed zrobieniem formata komputera. Macie jakieś pomysły, czym może być to spowodowane? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Po pierwsze, kiedy grasz z modami dodającymi jednostki miej na uwadze to, że nowe modele są zwykle bardziej wymagające graficznie aniżeli te z podstawki. Po drugie, skorzystaj z modów dzięki którym zyskasz parę fps'ów jak np. mod graficzny Radious'a (jest na TWC) lub mod Aztec'a (powinien być w Warsztacie). Po trzecie, skoro zrobiłeś format, to mogłeś usunąć programy dawniej wspomagające działanie systemu oraz ostatnie aktualizacje. Jeżeli nie zrobiłeś tego jeszcze, to zainstaluj najnowsze sterowniki, zaktualizuj biblioteki DirectX, sprawdź czy masz koligacje ustawioną na wszystkie rdzenie procesora, ściągnij GameBooster'a, poustawiaj w czasie gry działanie systemu na wysoką wydajność, w tym program zasilania.
[IG] Misiak
21-07-2014, 09:38
Owszem lecz wcześniej żadne nowe jednostki nie powodowały takiego spadku fpsów. Różnica jest kolosalna. Poprzednio freezowanie na polu bitwy pojawiało się przy bitwach, w których uczestniczyło ok 6500 tys. ludu a teraz już przy 2000 potrafi robić takie ścinki, że głowa boli. Nie kojarzę, bym korzystał z programów, które w jakiś sposob poprawiały działanie systemu w grach. Z modów graficznych nie korzystałem ale widzę, że muszę się z nimi zaprzyjaźnić, bo nie wyobrażam sobie grania w takich warunkach. CO gorsza, żadne zabawy ze zmniejszaniem detali kompletnie nic nie daje... Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Z Game Bostera nie korzystałem. Czy jest on faktycznie tak genialnym urządzeniem?:)
P.S a i o którego GameBooster'a Tobie chodzi, bo widzę co najmniej 2 aplikacje o takiej nazwie:)
Chodzi o ten program:
http://www.majorgeeks.com/files/details/iobit_game_booster.html
Nie ma co się czarować, nie zastąpi on szybkiego dysku czy dobrej karty graficznej, a należy uważać ponieważ prawdopodobnie w czasie jego instalacji dostaniesz propozycję skorzystania z alternatywnej wyszukiwarki stron internetowych Iobit'u, która będzie pasożytować na Chrome czy też Mozilli.
Jak wszystko odpowiednio poustawiasz, to zyskasz na płynności grafiki. Aktualizacje dla systemu są konieczne, ponieważ po formacie jest on zwykle "goły". Na mapie kampanii zdecydowanie obniż jakość tekstur wody.
[IG] Misiak
21-07-2014, 10:14
Aktualizacje systemu mam najnowsze. Spróbuję z modem graficznych Radiousa+podany przez Ciebie programik. Dam znać wieczorem czy coś pomogło (oby:()
Dziękuję Tobie za wsparcie i poświęcony czas.
Dziwne jest to, że gra pracuje w tym samym środowisku, a jednak gorzej. Skoro zrobiłeś format, czyli nie masz żadnego syfu na kompie, jak też pozostałości po poprzedniej instalacji gry to można wykluczyć zadawnione sprawy. Ostatnie łatki Rome 2 chyba niczego nie popsuły w kwestii optymalizacji, więc jeżeli gra dobrze czyta kartę graficzną to problem mogły spowodować aktualizacje do niej, o ile masz Nvidię. Lionhaertx10 jakiś czas temu mówił na swoim kanale o jednej z wersji sterowników beta, które pogorszyły wydajność gry, zaradzając temu przez powrót do ich wcześniejszej wersji.
[IG] Misiak
21-07-2014, 14:10
Zaiste bardzo dziwne. Właśnie ostatnie łatki nawet trochę poprawiły, więc to na pewno nie to. Gra czyta kartę Nvidii a nie zintegrowaną Intela, więc to raczej też nie to. Korzystam z tych samych sterowników, jakich używałem przed formatem, więc to nie powinno mieć żadnego wpływu. Zaraz wychodzę z pracy do domu i myślę, że sprawdzę to na spokojniem pokombinuję z modem Radiousa poprawiającego grafikę, pobawię się tym programem i zobaczymy co będzie :D
P.S Jest ok. Wydajność wróciła na swoje miejsce;) Dziękuję za wsparcie;)
Ituriel32
18-08-2014, 17:26
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6550 2,33GHz
Pamięć: 3 GB
Grafika: NVIDIA GeForce GT 610
System: okno 7
W solowej kampanii gra się dobrze i nie narzekam. Tnie natomiast w bitwach już od 5 armii.
Co trzeba by wymienić aby spokojnie dźwigało bitwy 8 armii? Ponieważ chciałem sobie płynnie pograć w multi.
Ituriel32
20-08-2014, 10:25
Planuje zmianę procesora i płyty głównej z:
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6550 2,33GHz na
Płyta główna Gigabyte GA-F2A55M-S1
i athlon 2*x4 3,4ghz
Dołożenie pamięci do 8 gb
Czy taka zmiana wyraźnie polepszy płynność rozgrywki? Czy może szukać jakiejś innej konfiguracji? (Planowany budżet to około 800zł.)
krasnaja
30-08-2014, 08:01
Witam . Jestem nowy na forum i chciałem zapytac o ważną rzecz. Mianowicie o to czy na moim komputerze pójdzie Rome 2 total war. Poprzednio grałem tylko w empire z tej serii. oto parametry mojego komputera .
AMD Athlon X2 dual core procesor 5200 + 2. 70 GHz
pamiec ram 4, 00
64 bitowy system
karta graficzna NVIDIA 9800 GT ge force .
gdyby trzeba było podac cos wiecej to napisze . prosze o pomoc PLISSSSS.
Teraz to już dostaniesz ostrzeżenie. Pampa
Saruman555
30-08-2014, 08:45
Niczego nie obiecuję , może i pójdzie, z tego co sprawdzałem niby ledwo spełniasz minimalne wymagania.Jeśli zadziała na 99% będzie się zacinać, uprzedzam.
64 bitowy system
Windows 7 ,tak?
Najlepiej niech napisze ktoś kto ma podobny komputer czy zadziała.
Podsumowując zgodnie z opisem minimalnych wymagań raczej niby powinno zadziałać.Uprzedzam ,że na podobnym komputerze nie grałem w tą gre i nie wiem jak duże są problemy Rome 2 z optymalizacją.
I jeszcze na koniec teoretycznie skoro spełniasz minimalne wymagania, jeśli nawet się gra uruchomi to nie wiem na ile uciążliwe będzie zacinanie się i spowolnienia.
krasnaja
30-08-2014, 08:57
OK. Wielkie dzieki. A jak myślisz jak wielkie bedzie to zacinanie? Takie ze bedzie dało sie grac czy takie które przysporzy tylko nerwów ?
Saruman555
30-08-2014, 09:05
Powiedzmy ,że gra się uruchomi ale i tak będzie się bardzo mocno zacinać.Czyli gra się w najlepszym przypadku uruchamia i zacina się cytując ciebie
czy takie które przysporzy tylko nerwów .
Więc to już twój wybór czy chcesz kupić grę która teoretycznie ma szanse się włonczyć, a jeśli już się uruchomi będzię się zacinać w takim stopniu ,że szanse na komfortowe granie są bliskie zeru.Najlepiej kupić Rome 1 albo jeszcze lepiej Medievala 2(dla mnie najlepsza część może dlatego ,że najdłużej w niego grałem).
krasnaja
30-08-2014, 10:09
Ok. Szkoda ze nie da rady z tym romem 2 bo sie bardzo napaliłem na niego. Ale trudno. Dzieki wielkie za pomoc.
krasnaja
30-08-2014, 10:15
A mam jeszcze pytanko. Mam teraz win 7 i grałem wczesniej na xp w empire tw. ale on ma w wymaganiach xp i vista i czy da rade grac w niego na 7 . Czy znasz na to jakies sposoby zeby odpalic go na 7 ?
Artem.pl
30-08-2014, 10:18
Na pewno będzie działał Ci na 7, nie potrzeba nic robić.
krasnaja
30-08-2014, 11:26
ok dzieki wielkie za pomoc
witam.
Czytając wasze odpowiedzi zastanawiam się czy karta graficzna geforce 740 dałoby radę z rome 2 czy tez mocno by przycinało na wysokich ustawieniach?
Witam,
przymierzam się do zakupu laptopa którego cena nie przekraczałaby 3500 zł. Jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o hardware, ale posiłkując się mądrością licznych forów, moją uwagę skupiłem na:
ASUS F550JK-DM019H
Intel Core i7-4710HQ 2.5 GHz (3.5 GHz Turbo)
RAM 8 GB DDR3
GeForce GTX850M 2GB GDDR3
15.6 calowy ekran o rozdzielczości Full HD 1080p
Windows 8
Czy Waszym zdaniem taki laptop udźwignie Rome II tak, żeby grało się przyjemnie, z przyzwoitą grafiką, bez przycięć i mulenia? Wiem, że zaraz po premierze i całkiem niezłe PC miały problemy, ale ponoć o tego czasu wyszło parę patchy, które nieco to poprawiły.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam.
Bez problemu ultra pociśniesz na kampanii , w multi trawa , cienie i inne niepotrzebne można zmniejszyć .
A nie lepiej ten: http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-70-i5-4gb-1tb-gtx860m-fhd-i4576192911.html lub z 8G Ram ma allegro też widziałem w tej cenie.
Wydaje mi się że opcja Full HD do laptopa 15"6 to słaby pomysł , wszystko jest takie małe :-)
Bez problemu ultra pociśniesz na kampanii , w multi trawa , cienie i inne niepotrzebne można zmniejszyć .
A nie lepiej ten: http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-70-i5-4gb-1tb-gtx860m-fhd-i4576192911.html lub z 8G Ram ma allegro też widziałem w tej cenie.
Wydaje mi się że opcja Full HD do laptopa 15"6 to słaby pomysł , wszystko jest takie małe :-)
W tym lenovo rzeczywiście znacznie wydajniejsza grafika, ale i5 z 2 rdzeniami zamiast i7 z czteroma - a z tego co zrozumiałem z poprzednich postów z tego wątku, Rome II bardziej proca pożera?
Zdaje się że tak i ta konfiguracja z i7 pod romka może być lepsza ale pamiętaj że R2 to R2 a na rynku jest masa gier w które prędzej czy później będziesz chciał pograć a większość tytułów woli jednak dobrą grafę a nieco słabszy procek - tak mi się przynajmniej wydaje . PS. gram od wielu lat na laptopach , obecnie mam i5 i GF650Gt i gram na ultra-wysokich , na Twoim miejscu przemyślał bym jednak zakup modelu 17" , grałem trochę na Lenowo z FullHD i powiem szczerz że te ludziki bardzo małe są , teraz mam 17" i już nigdy się nie przesiądę na 15"6 .
Witam chciałbym się dowiedzieć czy z następującym sprzętem gra Rome II total war będzie mi działać i na jakich ustawieniach :)
Karta graficzna: GeForce GT 630
Procesor: Intel? Core?2 DUO CPU E8200 @ 2,66 GHz
Pamięć RAM: 4 GB
Windows 7
Witam chciałbym się dowiedzieć czy z następującym sprzętem gra Rome II total war będzie mi działać i na jakich ustawieniach :)
Karta graficzna: GeForce GT 630
Procesor: Intel? Core?2 DUO CPU E8200 @ 2,66 GHz
Pamięć RAM: 4 GB
Windows 7
niskie - średnie , więcej nie wyciągniesz...
dzięki wielkie :) ważne, że jest opcja, że sobie pogram
Granie na lapku:
Dell Inspiron17R
i7(1,8Ghz-2,8Ghz), Ram 8Gb, karta radeon hd 8870M 2gb+intel family 1gb, dysk 1TB, 17 cali,
Ultra graf. + płynność
Pora na moje pytanie odnośnie działania Rome II na takim laptopie:
Lenovo IdeaPad Z710 17,3"
Intel Core i3 Dual Processor i3-4000M (2,4GHz)
4GB/8GB (to jeszcze sprawa dyskusyjna w moim wypadku)
Karty graficzne dwie: Zintegrowana Intel HD Graphics i GeForce GT745M 2GB
Dysk 1 Terabajt 5400 obrotów/minuta + 8GB SSHD - hybryda
Jak myślicie, na jakich ustawieniach mi ta gra pójdzie? Pytam z racji tego, że pragnę na nim grywać m.in. na Czwartkach z Antykiem.
Średnie w miarę powinny iść. Procesor jest za słaby.
No cóż, z procesorem to nic nie poradzę, kiedyś pewnie będę go wymieniać na i7. A na starciach 4vs4 (gracze vs gracze, a nie nudne AI) nie będzie powodować spowolnienia gry?
W starciach 4 na 4 po 20 jednostek to mało który komputer jest w stanie uciągnąć(oczywiście zależy na jakich detalach). Na laptopie jak będziesz grał na niskich to powinno być ok z 4 v 4.
Dzięki wielkie, w takim razie wiem, co mniej więcej będę musiał kiedyś do takowego lapka wymienić: procesor i większą ilość RAM'u. Jeszcze raz dziękuję :)
Joeyventos
15-11-2014, 22:51
Witam serdecznie, jestem świeżynką na tym forum bowiem zastanawiam się nad zakupem tej gry. Wcześniej widziałem ją na serwisie You Tube i bardzo przypadła mi do gustu. Jak dla mnie jednak zakup tak spektakularnej gry ma sens tylko wtedy gdy można się cieszyć w pełni jej możliwościami. W związku z tym, czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na pytanie czy będę mógł cieszyć oko płynną rozgrywką przy rozdzielczości 1920x1080 i Ultra ustawieniach na moim sprzęcie? CPU: Intel i7 4790K 4Ghz, GPU: Asus GTX 980 4Gb VRAM, Memory: Kingston HyperX Beast DDR3 2x8Gb, Hard drive: Samsung 128Gb+256Gb SSD PRO. Sys: Windows 8.1 a to wszystko na Płycie Głównej Assus Z97-PRO. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Licz na minimalne. I to w okolicach 10 klatek.
Joeyventos
16-11-2014, 21:37
Hmm, rozumiem że ironia tego typu świadczy o braku gościnności wobec świeżo zarejestrowanych uczestników. Szkoda, że nie mogę liczyć na merytoryczną odpowiedź na poziomie dorosłego człowieka, tym bardziej Moderatora?. :]
Dostałeś odpowiedź adekwatną do pytania. Rozumiem gdybyś pytał np. o sprzęt typu Athlon 6000+ a do tego GTS450.
PS Ironia w mojej odpowiedzi jest również odpowiedzią na Twoje pytanie. Liczę że drogą dedukcji zrozumiesz przesłanie tam zawarte.
Joeyventos
16-11-2014, 22:11
Zauważ jednak, że ja nie pytałem o to czy ta gra mi odpali np. w postaci 10 klatek/s, bo wiadomo, tylko pytam o to czy mój sprzęt będzie w stanie udźwignąć przyzwoitą płynność gry przy najwyższych ustawieniach graficznych i na przykład dwóch 10tys legionach na polu. Proste i konkretne, czyż nie? Pytam, bo słyszałem o sporych problemach z udźwignięciem przez komputery tej gry. Jeśli możesz odpowiedzieć, bardzo proszę, jeśli nie, darujmy sobie ten słowny rozgardiasz, z całym szacunkiem.
,,Uciągnie" bez najmniejszego problemu. Gdybyś poczytał w tematach o patchach to byś wiedział że optymalizacja została ZNACZĄCO poprawiona i wielu osobom ilość klatek skoczyła o 200%. Krótko, gra dopiero teraz powinna wyjść i możesz ją brać w ciemno.
Joeyventos
17-11-2014, 11:55
Cieszę się, że nie będzie problemów z ultra płynnością, w takim razie zamawiam w "ciemno" edycję cesarską. Pozdrawiam!
Jeszcze raz napisze, dla każdego kto jest zainteresowany grą w Rome2 na EXTREME na lapku:
Dell Inspiron17R
I7-4500 CPU 1,80Ghz-2,40Ghz
Ram 8gb
64bit
Dysk 1TB
Karta: Radeon HD 8870M 2gb
17 cali
Można również brać ten sprzęt w ciemno. :)
Coolidge
20-11-2014, 15:26
Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem waszego forum , a do tego laikiem jeśli chodzi o sprawy komputerowe. Chciałbym się was spytać ponieważ zamówiłem taki oto zestaw PC
CPU - Intel Core 2 duo e8500 3,13GHz , 6MB.
GPU - GeForce GT 730 2GB , 128Bit.
RAM - 8GB.
I czy taki PC pozwoli mi się cieszyć grą na na np. wysokich detalach ? Już nie mówiąc o ulta albo Extreme , bo zdaje sobie sprawę , że to już raczej w grę nie wchodzi. I jeśli chodzi o procesor , to jeśli byłby słaby to na jaki można wymienić najbardziej optymalny z Socket 775. ? Z góry dzięki za odpowiedź.
Witaj, myślę że na średnich powinieneś w miarę komfortowo pograć.
Coolidge
20-11-2014, 16:25
A jeśli by wymienić CPU na wydajniejszy : Intel Core 2 duo Q9700 4x3,17GHz , 6MB , znacząco to by pomogło ? Na benchmarku jak sprawdzałem jest 2 razy wydajniejszy od e8500. A również ten sam Socket 775.
Na Benchmark nie patrz. Poprawili co prawda optymalizację, ale cały czas kuleje. Myślę że taki CPU byłby lepszy, ale ciężko stwierdzić. Poszukaj na youtube bitew ludzi którzy mają podobną konfigurację. :)
Queentus
23-11-2014, 00:54
Cześć, zamierzam kupić sobie w końcu nowy komputer na którym chciałbym juz zagrać Rome 2, myślę nad zlozeniem takiego sprzętu: Intel CORE i5-4460 3.20GHz/Radeon R9 270 OC 2GB (256 BIT)/RAM 8GB (2x4GB) DDR3
I teraz pytanie jak Rome 2 bedzie na czyms takim działał?
dawid621
24-11-2014, 19:50
Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem waszego forum , a do tego laikiem jeśli chodzi o sprawy komputerowe. Chciałbym się was spytać ponieważ zamówiłem taki oto zestaw PC
CPU - Intel Core 2 duo e8500 3,13GHz , 6MB.
GPU - GeForce GT 730 2GB , 128Bit.
RAM - 8GB.
I czy taki PC pozwoli mi się cieszyć grą na na np. wysokich detalach ? Już nie mówiąc o ulta albo Extreme , bo zdaje sobie sprawę , że to już raczej w grę nie wchodzi. I jeśli chodzi o procesor , to jeśli byłby słaby to na jaki można wymienić najbardziej optymalny z Socket 775. ? Z góry dzięki za odpowiedź.
Masz szczescie, ja rok temu wymienialem procka na tym sockecie tyle ze startowalem z nizszego modelu niz Ty (swoja droga w chwili premiery Rome 2 byl niegrywalny na moim wysluzonym juz e7500), zmienilem procesor na Q9550 i dalo to ogromny przyplyw klatek na sekude, w chwili obecnej gram na bardzo wysokich ustawieniach (miejscami mam extremalne), duzych jednostkach i wszystko chodzi bardzo dobrze, zadnych spadkow plynnosci czy to w bitwach czy na mapie kampanii.
Mam takie głupie pytanie, czy ktoś uruchamiał Rome 2 na zintegrowanej karcie graficznej: Integrated ATI Radeon™ HD 3000 GPU? Zastanawiam się nad przebudowywaniem mojego PC stopniowo i chciałbym zacząć od płyty głównej.
Ciężko szukać? https://www.youtube.com/watch?v=UhjpAUXVUVM
Hmm... Jak widać ciężko u mnie z szukaniem, u Ciebie z czytaniem. Wrzuciłeś link do lapkowego układu Intela, ja zaś pytam o normalny układ firmy ATI. Bo nawet jeśli 3000 w nazwie się powtarza to ATI Radeon™ HD 3000 nie jest tym samym co Intel HD Graphics 3000. Heroes 3 to nie to samo co Cywilization 3, nawet jeśli 3 się powtarza.
Pomijam już kwestię, że koleś robi filmik w prologu, które nie ma na polu walki tylu jednostek co w bitwa 4vs4, które może nie zdarza mi się grać, ale już 2vs2 czy 3vs3 owszem.
Jak oglądam filmiki nagrywane z tą kartą to nawet Black Ops II działa ledwo w 15-20 fpsach. Także na Romka na niskich w podobnej płynności pewnie się gra. Co nie zmienia faktu że mogłeś poszukać sam na własną rękę.
Z serii kolejne pytanie o wymagania...
Gram na lapku z kartą GeForce GT 650M, procesor i5 2,5Ghz, 6 GB pamięci - Shoguna 2 śmiga na najwyższych detalach, a spadki fpsów zdarzają mi się tylko sporadycznie w Fall of Samurai.
Ostatnio coraz bardziej korci mnie Rome 2 - zwłaszcza, że co rusz dają przeceny i można kupić za te 20, 30 zł. Nasłuchałem się jednak o kiepskiej konfiguracji gry i ogólnego problemu z fpsami, przez co zacząłem się wahać. Niby mój sprzęt spełnia wymagania, ale jednak jest to laptop - więc może być różnie.
Paweł94t
12-12-2014, 21:49
Laptop ASUS N56VZ?
Zazwyczaj gdy ciekawi Ciebie jak komputerek poradzi sobie w danej grze, wystarczy wpisać na youtube nazwę karty graficznej i wcisnąć ENTER. Napewno ktoś odpalał daną grę na tym samym bądź podobnym sprzęcie.
https://www.youtube.com/watch?v=abXqTni-QIA
https://www.youtube.com/watch?v=ePJp6eaYu-Y
Wnioski czy taka wydajność Ciebie zadowala wyciągnij sam. A za 30 zł napewno warto nabyć TW RII. Może po ostatnich aktualizacjach będzie jeszcze lepiej.
Samsung
Ok, poszperałem jeszcze w youtubach - mojego co prawda nie znalazłem, ale daje mi to jakiś ogląd na sprawę. Dzięki.
AMD X4 630 2,8 GHZ
4 GB RAM
Radek HD 7770 1GB
Warto w ogóle kupować mając coś takiego do dyspozycji ?
Paweł94t
14-12-2014, 12:16
Zależy jeszcze w jakiej rozdzielczości zagrasz, w FHD powinno ładnie chodzić na ŚREDNICH ustawieniach.
Cześć, szukam laptopa w cenie +- 2500-3000 zł. Znalazłem dwie konfiguracje i mam dylemat, ponieważ jedna to lepszy procek (i7 i cztery rdzenie), ale druga to lepsza grafika i więcej pamięci RAM (choć tu zawsze można dołożyć kostkę). Dodam jeszcze, że szukam czegoś głównie z myślą o serii TW. Poniżej szczegóły, co Waszym zdaniem wybrać?
Lenovo Z510
Procesor Intel Core i7-4702MQ (4 rdzenie, od 2.20 GHz do 3.20 GHz, 6 MB cache)
RAM 4 GB
Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 740M 2048 MB GDDR3
Ekran 15,6 (HD)
Cena 2500
LENOVO Y50-70
Procesor Intel Core i5-4200H (2 rdzenie, od 2.8 GHz do 3.4 GHz, 3 MB cache)
RAM 8 GB
Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 860M 4096 MB GDDR5
Ekran 15,6 (FHD)
Cena 2900
Flagellum_Dei
17-01-2015, 21:53
AMD FX-4100 (3.6GHz , 4 rdzenie)
GeForce GTX750 Ti 2GB DDR5
2x4 GB Kingston DDR 3 RAM
1920x1080 full hd
W związku z Attylą zacząłem szukać i grzebać. Oczywiste jest, że mój procesor tutaj kładzie prawie wszystko w Romku 2
przy jakiejkolwiek i5 pewnie, w ogóle bym sobie nie zawracał głowy ustawieniami. Ale póki jestem na AMD chciałem zapytać
czy ktoś z Was ma jakiś sposób na solidne ustawienia właśnie w takim secie jaki posiadam, czyli przyzwoitej karcie względem
słabszego procka. Chodzi mi o to czy np warto mocno zaniżyć tekstury względem innych ustawień etc, albo precyzyjniej mówiąc
które z ustawień bardziej obciąża procek, a które lepiej "pociągnie" karta. Gdzieś w jakimś filmiku słyszałem kiedyś, że detale
jednostek zjadają sporo klatek ?
Wczoraj trochę pobawiłem się z MSI Afterburner ale jakiejś tam różnicy znacznej nie widać. To samo, kiedy
podkręcałem procka do 4,0GHz. Więc to chyba po prostu szkoda czasu.
Jeszcze jedno mierzyłem FPS i lekko się zdziwiłem ... przy ustawieniach LOW ilość klatek na mapie tak z głowy 40-50
przy HIGH 30-40 , VH średnio 30 - szczerze myślałem , że na najniższych ustawieniach to ta gra powinna pływać ,
a wcale tak do końca nie było .. to normalne ? Jeszcze mam pytanie odnośnie klatek w BITWIE. na swoich ustawieniach
z dalszej perspektywy jest ich powiedzmy średnio 40 , przy dynamice i zbliżeniach powiedzmy że średnio 25 ale potrafi spaść momentami do 21 fps.
Jak to się ma do waszych pomiarów, ustawień w sensie komfortu gry ? Pytam dlatego, że po wielu zawirowaniach tak naprawdę nie wiem, jak ta gra wygląda obecnie na innych kompach. Czy 30 klatek na zbliżeniu będzie lepsze kosztem ciut gorszej grafiki ? Naprawdę po takim czasie od wydania, mam ciągły problem z ustawieniem tej gry :/
podsumowując , bo się trochę rozpisałem :
- chciałbym aby się ktoś podzielił wiedzą, wrażeniami , ustawieniami kto posiada procesor z rodziny AMD, podobny do mojego
- chciałbym aby ktoś całkiem subiektywnie/obiektywnie ocenił najlepszą ilość klatek konkretnie pod Romka 2 na dzień dzisiejszy
(np, zrób wszystko aby utrzymać w zbiliżeniu podczas bitwy 30 fps, bo to zapewnia najlepszy komfort grania)
na koniec jeszcze coś co mnie lekko zdziwiło. Kilka dni temu po raz pierwszy postanowiłem pobawić się GEM-em,
o ile wiem, że na początku samym od wydania mod ten poprawiał optymalizację i niektórym wzrastały fpsy prawie o 100%
tak u mnie po odpaleniu GEM-a FPSy spadają o jakieś 20-30% i to od menu, przez mapę i na bitwach kończąc. Czy to dziś normalne ?
tuff_gru
27-01-2015, 10:30
Amd nie mam, ale podam ci pare ogólnych infromacji.
Karta w grach jest najważniejsza - to ona wyświetla grafikę, czyli od niej zależą tekstury i jakość modeli (ilosc poligonow), efekty i prawie wszystko z opcji "Grafika"
Druga w kolejnosci ważna jest ilość i szybkość ramu - do ramu wczytywane są tekstury (zktorych potem korzysta karta), jesli jest go za malo to wtedy gra bedzie korzystac z dysku Hdd żeby z nich korzystać i to mega zwalnie grę (dlatego wczytywanie mniejszych tekstur mocno przyspiesza grę). Predkosc ramu jest wazna przy wczytywaniu leveli (poniewaz wtedy sa ladowane tekstury), jesli ramu jest za malo to gra bedzie w trakcie rozgrywki doczytywala tekstury z HDD.
Jak dla mnie najmniej wazny jest procesor - wlasciwie to decyduje o predkosci wczytywania leveli, jest odpowiedziealny za fizyke w grach (ale nie zawsze najnowsze karty graficzne tez to obsluguja), i chyba przedewszystkim za mechanike gry - SI, obliczanie sciezek przemieszczania (czyli jak grasz bitwe w romie to jak SI bedzie mialo duzo jendostek to wczele nie koniecznie komp ci zwolni z powodu ilosc grafiki do wyswietlenia tylo naprzyklad z powodu ilosc rozkazow do wydania).
Widze za masz spoko karte, ale jak dla mnie troche malo ramu, zwroc uwage ze ze 2 gb ramu zjada ci sam system, i procesor jak dla mnie tez ujdzie, chociarz na amd sie nie znam.
misiek1205
27-01-2015, 20:02
Flagellum_Dei (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5107-Flagellum_Dei) W skrócie najbardziej u mnie procek obciąża wyższa jakość modeli jednostek, ustaw wyższą jakość tekstur, przy niższej jakości modeli jednostek wtedy gra bedzie na przybliżeniu jednostek szybciej działała i przy tym grafika i jednostki będą ładniejsze.
tuff_gru (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?9961-tuff_gru)to dowaliłeś procesor najmniej ważny w grach, podam przykład miałem Phenoma x4 955 3.2 GHz do tego Radeon HD 7850 po wymianie procka na i5 4690k w Far Cray 4 przerzuciłem się ze średnich ustawień na bardzo wysokie i na tej samej karcie, co do Rome 2 i jego działaniu obu was zapraszam do przeczytania mojego ostatniego posta w moim temacie pod tym linkiem http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11445-Zawieszanie-si%C4%99-gry-przy-pr%C3%B3bie-zmiany-detali.
tuff_gru
27-01-2015, 21:09
misiek1205 a probowales wymieniac sama karte? Karte masz juz nie zla wiec wiadomo ze sama zmiana procesora pomorze. Mysle ze najwiekszy mialbys przyrost jak bys zmienil ze sredniej lub slabej karty na jakis wypas.
Jak Flagellum_Dei zrobi to co mówiłeś, to być może gra będzie płynniej działa po przyblizeniu ale nie wiem czy bedzie ladniej wygladala z kosztropatymi jednostkami (kwestia gustu co kto woli)
Napewno będą mu sie dłużej wczytywać levele ze wzgledu na wieksze tekstury ktore musi wczytac do ramu (co jest upierdliwe przy rozgrywaniu kampani i czestym loadowaniu sajvow). Duze tekstury beda tez powodowaly młócenie dysku hdd a ma niezbyt duzo ramu, co objawi sie "rwaniem" gry (momentalne duże spadki fps np. przy scrolowaniu mapy kampaniii, tez nie wiem czy to fajne - zalezy co kto lubi). Jesli ma dysk sdd to wtedy ultra duze tekstury moze sobie spokojnie dowalic.
oranjes2
28-01-2015, 19:29
zbieralem sie już od roku aby nabyć nowy komputer i Rome 2 utwierdzil mnie, że era mojego komputera już sie zakończyla... zamówilem nowy komputer z myslą o grach w wolnych chwilach ale nie tylko...
Konfiguracja zakupionego przeze mnie komputera ktorego odbiór mam zaplanowany na piątek to :
Procesor i5 4460
grafika : Gainward GTX 760 2gb ddr 256BIT
płyta głowna: MSI H81M
dysk: 1tb sata 3 750gb
pamieć ; 8gb 1600mhz
mój budżet pozwala mi na taki sprzet , robilem wywiad gdzie moglem i podobno Rome 2 łyknie na najwyższych parametrach ten komputer i pociesze sie nim kilka latek...co sadzicie?
tuff_gru
28-01-2015, 21:28
Mysle ze ten komp nie uciagnie ci Roma2 na wszystkich ultra parametrach, na pewno nie wszystkie opcje.
Ale ta gra na ultra ma mega wymagania.
Ale wogole to komp spoko, moim zdaniem jak tam pare opcji obnizysz to i tak nie wiele stracisz wiec chyba luz.
Mg
Procek mocny, grafika też. Jak wyłączysz kilka niepotrzebnych opcji, np. roślinność alfa, czy obniżysz z ekstremalnych na ultra lub bardzo wysokie cienie, to prawdopodobnie reszta będzie na maksa. Pamiętaj że Rome II ma potężne wymagania jak na takie gry i bardzo ciężko w całości im sprostać. Gratuluję zakupu:)
FireFighter
29-01-2015, 12:30
Zastanawiam się nad kupnem komputera wyposażonego w procesor i7 3770 i Radeona R9 290 4gb 512 bit, jak myślicie czy taka konfiguracja się sprawdzi czy lepiej w tej/podobnej cenie wybrać coś innego?
Zamień na Geforca. GTX 760 4GB jest w podobnej cenie. :)
FireFighter
29-01-2015, 17:09
Czyli GTX 760 jest lepszy? :) a płytę główną jaką byście polecili?
misiek1205
29-01-2015, 19:02
Ja na twoim miejscu zamiast i7 3770 brał bym i5 4690K w Rome 2 jest o prawie 10 procent wydajniejszy a po podkręceniu kilkadziesiąt procent szybszy a przy tym o jakieś 300 zł tańszy, kupiłem i nie żałuje.
A tu dowód wyniki testów w Rome 2 co prawda nie ma tu i5 4690 ale jest i5 4670 która jest o 1 może 2 procent wolniejsza, porównaj ja sobie z i7 3770.
http://pclab.pl/art51958-6.html
A tu wynik testów dla tych co nadal twierdzą że lepsza karta da dużo większą płynność w Rome 2 albo innych Total Warach, przy obecnie najwydajniejszym procku pod Rome 2 nie ma znaczenia czy mamy 2 Titany czy podkręconego HD 7850 jak ja czy HD 7870, różnica nie będzie tak duża jak by się spodziewano po cenach tych kart.
http://pclab.pl/art51958-5.html
Mój znajomy ma tą wersję 760 i śmiga mu wszystko na ultra. ;)
FireFighter
29-01-2015, 19:25
A jeśli by patrzeć pod kątem też innych gier niż Rome II (choćby Wiedźmin 3) to lepiej zaopatrzyć się w ten i7 czy ten i5 co podał kolega wyżej? :)
i5, nie odczujesz żadnej różnicy praktycznie. Zależy też w jakiej rozdziałce grasz ale ten i5 bez problemu da radę.
FireFighter
29-01-2015, 19:37
1980x1050 na takiej grywam. Ok to chyba wszystko już wiem, dziękuje za rady :)
misiek1205
29-01-2015, 19:45
A jak ci się nie śpieszy z kupnem procesora to poczekaj na premierę Intel Broadwell w niższym procesie technologicznym, przesiadka z 22 nm na 14 nm da to dużo niższe temperatury i zużycie prądu przy wyższej wydajności.
FireFighter
29-01-2015, 21:57
Raczej chcę dokonać zakupu na dniach. A jeszcze odnośnie kart graficznych. Czyli lepiej kupić tego gtx 760 4gb niż r9 290? Zawsze miałem radeony i po prostu nie wiem jak geforce się spisują :)
oranjes2
29-01-2015, 22:17
Procek mocny, grafika też. Jak wyłączysz kilka niepotrzebnych opcji, np. roślinność alfa, czy obniżysz z ekstremalnych na ultra lub bardzo wysokie cienie, to prawdopodobnie reszta będzie na maksa. Pamiętaj że Rome II ma potężne wymagania jak na takie gry i bardzo ciężko w całości im sprostać. Gratuluję zakupu:)
a móglbys mi poradzic odrazu ktore opcje sa obowiazkowo na ekstremalnie a ktore moga byc na ultra albo bardzo wysokie a calosc odbioru bedzie na jak najwyzszym poziomie z tego co mam do dyspozycji?
FireFighter
29-01-2015, 22:42
Nawet w tym co zacytowałeś masz podane:)
oranjes2, mamy podobne procesory (i5 3550), karty (radeon 7850) i ram (8gb):). Wyłączyłem antyaliasing, roślinność alfa, głębię obrazu no i tę winietę (dalej nie wiem po co ta opcja), reszta zaznaczona. Mam odznaczony brak limitu pamięci wideo. W sumie na ekstremalnych mam tylko modele jednostek, cienie mam na wysokich bo strasznie żrą klatki, anizotropia 16x bo mogę:), reszta to bardzo wysokie/ultra wedle preferencji.
Porady: u mnie obniżenie detali wody na niskie daje kilka klatek więcej (bo pod lądem jest woda), możesz obniżyć efekty cząsteczkowe bo one też zabierają klatki, a wyłączenie ssao to skok o ok 10 fps'ów ale ten brak cieniowania niestety już widać.
W benchmarku mam ok 46 fps'ów, w bitwie różnie, głównie ok 40, bardzo rzadko poniżej 30, ale ja jestem w stanie poświęcić czasem płynność na rzecz grafiki;) specem nie jestem, więc możliwe że nie wyciągam ze sprzętu tyle ile mogę ale mi się podoba:)
misiek1205
30-01-2015, 12:39
Śmieszy mnie to gadanie typu mam średni komputer a Rome 2 chodzi mi na ultra w bitwie trzymając 30 klatek z wartością minimalną powyżej 20 klatek :D, co niektórzy chyba sprawdzają ilość klatek w bitwie przed bitwą zanim jednostki zaczną walczyć nie przybliżając na maksa, albo sugerują się wynikami tego benchmarka z rome, gdzie dobry wynik nijak ma się do płynności gry w dużych bitwach. Jam mam podobny sprzęt jak kolega wyżej, tyle że z najlepszą i5 dostępną na rynku podkręconą na 4.4 i podkręconym 7850 do poziomu 7870. I na tym sprzęcie nie dam rady grać z wszystkim na ultra przy 150 ludziach w oddziale w dużych bitwach albo oblężeniach bez spadków poniżej 20 a czasami nawet 15.
oranjes2
30-01-2015, 15:33
Śmieszy mnie to gadanie typu mam średni komputer a Rome 2 chodzi mi na ultra w bitwie trzymając 30 klatek z wartością minimalną powyżej 20 klatek :D, co niektórzy chyba sprawdzają ilość klatek w bitwie przed bitwą zanim jednostki zaczną walczyć nie przybliżając na maksa, albo sugerują się wynikami tego benchmarka z rome, gdzie dobry wynik nijak ma się do płynności gry w dużych bitwach. Jam mam podobny sprzęt jak kolega wyżej, tyle że z najlepszą i5 dostępną na rynku podkręconą na 4.4 i podkręconym 7850 do poziomu 7870. I na tym sprzęcie nie dam rady grać z wszystkim na ultra przy 150 ludziach w oddziale w dużych bitwach albo oblężeniach bez spadków poniżej 20 a czasami nawet 15.
nie wiem do kogo pijesz ale uwazam, że moj zestaw nie jest sredni tylko dobry...zawsze może byc lepiej lub mega dobrze ale to co udalo mi sie zebrać uważam, za solidny sprzet od ktorego moge wymagać. Jesli obetne "zbedne" opcje oczekuje duzego zadowolenia od tego sprzetu...
misiek1205
30-01-2015, 19:52
Pisałem bardziej ogólnie niż do Ciebie, bo często na rożnych forach nie tylko na tym, czytam posty pewnie dzieciaków, którzy się wychwalają jak to im płynnie chodzi Rome 2 albo inne gry w full na słabym sprzęcie, co mnie irytuje bo to z punktu technicznego jest niemożliwe, stąd mój post.
Nie wiem czy chodziło Ci też o mój post. Jeśli tak to dzieciakiem nie jestem, nie wychwalam się, zaznaczyłem że większość rzeczy mam na bardzo wysokich lub ultra, a część opcji wyłączam lub daję na niskie (np. detale wody). Gram na największych rozmiarach jednostek, średnie fps'y (46) podałem z romowego benchmarku. W bitwie płynność jest jak dla mnie ok, mam frapsa pokazującego przeważnie około 40 klatek, a przy zbliżeniach 30, może sporadycznie 25. Jak też zaznaczyłem, jestem w stanie poświęcić płynność na rzecz ładniejszej grafiki. Tyle:)
misiek1205
03-02-2015, 15:51
Dzisiaj dokupiłem 2 Gb ramu do Dragon Age i z myślą o Dzikim Gonie, teraz w sumie mam 8, temat procesorów i grafik do Rome 2 mam obeznany o czym pisałem w tym temacie, a nie wiem jak z ramem do tej gry bo w wymaganiach rekomendowanych jest napisane 4 Gb czy to oznacza że gra więcej nie wykorzystuje, czy będzie różnica w działaniu gry między 6 Gb a 8 Gb?
marcin0218
25-03-2015, 13:24
Ja bym chciał zapytać czy długo trwa teraz przeliczanie ruchu komputero po kliknieciu na zakończeniu tury. Oczywiscie zapewne nie siedzicie ze stoperami więc może tak w porównaniu np z Empire Total War? Z tego co wiem to gra już została odpowiednio załatana i przymierzam się do jej zakupu. Moj sprzęt to amd fx-8320 @ 4.2 ghz, 8 gb ram, gtx 970.
Talarek15
27-03-2015, 22:01
Witam nie wiem czy to dobry temat. Mam laptopa Lenovo y50-70 RAM: 16G CPU: intel, karta nivida geforce, karta graficzna 4 gb. Wydaje mi się ze gra powinna chodzić bez problemow jednak mam tylko 27 fps na sekundę na najwyższych ustawieniach przy czym na niskich mam 77 fps. Może mi ktoś powiedzieć co mam nie prawidłowego lub czy czegoś potrzebuje?
marcin0218
27-03-2015, 22:05
A moze tak powiesz jakiego dokadnie masz tego intela i grafe?
Talarek15
28-03-2015, 18:38
NVIDIA® GeForce® GTX™ 860M 4GB , Intel Core i5-4210H 2.9 GHz (3.5 GHz Turbo)
Wszystkie laptopy mają dużo gorszą wydajność, szczególnie w takich grach. Zalecam zejście na niższe ustawienia.
ordenus22
28-06-2015, 09:51
Witam wszystkich, nie zaglądam do tego działu, bo po pierwsze nie moje klimaty, po drugie szansa że na moim kompie będę mógł zagrać w miarę komfortowo była mała, a ze wzgłędu na brak wersji demo nawet nie miałem szansy przetestować gry żeby nie kupować kota w worku. Okazała się jednak że na weekend można za free pobrać grę więc skorzystałem i co się okazało, że na moim:
Intel Core i5 4570 S 2.90 Ghz, 8 GB i słabiutkiej karcie intel hd graphics 4600 1024mb przy ustawieniu wysokim przy max zbliżeniu kiedy znaczna część obu armii (ok 3500 żołnierzy) walczy ze sobą (mam tu na myśli tzw. kocioł, kiedy na małej powierzchni walczą ze sobą obie armie) gra się całkiem płynnie:eek: (24-25 fps) a jak poobniżam trochę ustawienia dot. trawy, wody itp, a zostawię na wysokim - tekstury i b. wysokim modele żołnierzy, a reszta średnie/wysokie to przy takiej jatce mam 30-33 fps.
W każdym razie mój sprzęt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie:)
Shay Ruan
28-06-2015, 11:13
Teraz gra jest całkiem dobrze zoptymalizowana więc chodzi spokojnie :P Przy premierze miałbyś problem z graniem :P
Mam pytanie do ludzi, którzy mają Attilę i Rome2. Czy wam też Attila chodzi dużo lepiej? Bo Rome2 na najniższych detalach nadal mi się tnie (wygląda wręcz tragicznie! zerowe tekstury itd.), natomiast Attila na niskich śmiga jak petarda, a i na średnich można spokojnie pograć. Mam dosyć średniego lapka i w sumie to nie wiem, czy chwalić CA za optymalizację Attili czy ganić za optymalizację Rome2 :P
Mnie chodzą obie części podobnie. :P
zabujca100
09-07-2015, 17:13
Witam was, z góry przepraszam jeżeli dałem temat do złego działu. Nie wiedziałem czy pomoc techniczna czy rozgrywka, w sumie optymalizacja to trochę technika ale i rozgrywka.
Kiedy Rome 2 został wydany pomyślałem że go kupię, niestety jak każdy chyba wie były straszne problemy z optymalizacją. Słyszałem że gra w Edycji Cesarskiej w końcu została zoptymalizowana i chciałbym wiedzieć czy jest to prawdą, i na jakich mniej więcej ustawieniach będzie to chodzić
Posiadam
Intel Core i3 4170 3,7Gz
8GB RAM
Radeon R7 265 2GB
witam!
Podczas gry w rome 2 (gram na modzie dei) gdy toczę bitwę robi się czarny ekran, dźwięk słychać, gra działa dalej. Jaka może być przyczyna?
Mój sprzęt:
Intel Core i7-4770K 3,5 GHz 8MB cache s. 1150 podkręcony do 3.9ghz
ASUS MAXIMUS VI HERO Z87 s.1150 ROG.
HyperX 2x4GB DDR3-1600
ASUS GF GTX970 4096MB 256bit PCI-E DirectCU II OC strix
zasilacz corsair tx 650w power supply
WD Black WD1003FZEX 1TB sATA III 64MB.
Cooler Master CM 690 II
Be quiet! Dark Rock Pro 3
Asus 27 PG278Q LED ROG SWIFT DP 144Hz G-sync.
Moje mody:
1) Divide et Impera
2) Enhanced Particles
3) Pdguru's Legal Weed Mod
4) No Rain - No Fog
5) Better Blood Textures for Blood & Gore DLC (Update 21.11.2013)
6) New lighting and environments mod from "Aztec's Environments and Lightings"
7) DEI (SUBMOD) Carthaginian Scutum Designs and new Linothorax Armour
8) [Official DeI Submod] Marian Reforms for Augustus Campaign
9) [New experimental stuff]More challenging, BAI friendly battles - 13.07.2015 update
Spróbuj przeinstalować mody. :)
Toshiba Satellite A30015k
dual core 1,83 Ghz
4 Gb Ram
karta Ati Radeon 3470
Powiem tak: zdziwiłem się, że gra w ogóle poszła, na minimalnych ustawieniach, wygląda raczej brzydko, ale jako fan serii jestem przeszczęśliwy, że taka giera mi działa na tak wiekowym kompie. A właściwie to działała, bo miałem awarie systemu i po reinstalce Visty nie mogę już jej odpalić. Problem jest w karcie graficznej bo nie rozumiem dlaczego teraz system instaluje mi ją jako z pamięcią 128 Mb zamiast 256. Sterowniki mam możliwie najnowsze. Ktoś wie co co może chodzić?
Idill`a (MZ)
23-08-2015, 21:48
Może ustawienia w biosie, ponieważ problem musi mieć charakter globalny.
Na jakich detalach powinien pójść Rome II na i7-4720hq, gtx960m 2 GB i 16 GB RAM?
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Idill`a (MZ)
24-08-2015, 13:31
Zapoznaj się z tym portalem.
http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=4691&game=Total%20War:%20Rome%20II
W mojej ocenie na maksymalnych.
Osobiście mam pentium g3258 podkręcony do 4ghz, antyczną kartę graficzną Radeon hd4670 512 mb Ram, najszybszy na rynku hdd i 4gb Ram.
Pozwala mi to przy nieco niższej( w stosunku do monitora 1600:900) rozdzielczości, na wysokie ustawienia.
Zapoznaj się z tym portalem.
http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=4691&game=Total%20War:%20Rome%20II
W mojej ocenie na maksymalnych.
Osobiście mam pentium g3258 podkręcony do 4ghz, antyczną kartę graficzną Radeon hd4670 512 mb Ram, najszybszy na rynku hdd i 4gb Ram.
Pozwala mi to przy nieco niższej( w stosunku do monitora 1600:900) rozdzielczości, na wysokie ustawienia.
Mówi, że na ultra pójdzie spokojnie
Jak patrzyłem w benchmarku to na extreme ma średnio 26
Niestety benchmark nie wiele mówi. Mając w nim średnio nawet 40-50 fps, w dużej (nawet nie wielkiej) bitwie leci do 30 i niżej:/. Płynność animacji nie jest tu najważniejsza ale spada komfort gry. Ale na ultra czy bardzo wysokich i tak pograsz przy bardzo ładnej grafice;).
Niestety benchmark nie wiele mówi. Mając w nim średnio nawet 40-50 fps, w dużej (nawet nie wielkiej) bitwie leci do 30 i niżej:/. Płynność animacji nie jest tu najważniejsza ale spada komfort gry. Ale na ultra czy bardzo wysokich i tak pograsz przy bardzo ładnej grafice;).
Zawsze mogę zdjąć kaganiec z dostępu do pamięci RAM, mam 16 i mam miejsce na drugie tyle
No to może pomóc;).
Co jest blokadą dla gry? Prędkość GPU czy ilość RAM? Jak to pierwsze to go mogę lekko przyspieszyć, gdzieś o 5-10% bez wielkich problemów. Jak RAM to aktywuje tą opcję z gry o RAM, bo jak patrzyłem na wykresy, to jakaś jego połowa była tylko wykorzystywana.
Wydaje mi się, że RAM tu niewiele wnosi. Ja mam 8 gb i ta opcja z udostępnieniem całej pamięci nic nie robi, niezależnie czy włączona czy nie, fps'y się nie zmieniają. Możesz spróbować z RAM'em ale to raczej procesor gra tu pierwsze skrzypce.
Trolololo
25-10-2015, 15:00
Czy jeżeli na pierwszej wersji gra (kilka lat temu) chodziła "raczej płynnie" (20-35 fps) To czy teraz po patchach będzie chodziła dużo płynniej?
Zależy jaki masz komputer i jakie ustawienia. Bez tego trudno powiedzieć, ale raczej jest poprawa o kilka, kilkanaście klatek.
Trolololo
26-10-2015, 17:18
Tylko procesor to 2 rdzenie (3,6 ghz) , poza tym reszta w okolicy zalecanych (ale nie niżej)
No to przy podobnych ustawieniach jak wcześniej powinno być trochę lepiej, może nawet 10-15 fps więcej.
PewienCzłowiek
28-10-2015, 21:22
Czy na moim drewniaku dałoby radę odpalić grę na najmniejszym rozmiarze jednostek w rozdzielczości 1280x768 z w miarę sensownym FPS?
Intel Core 2 Duo E4500
GT 520
2 GB ram
gustaw76
17-11-2015, 17:15
Witam
to mój pierwszy post na forum, pozdrawiam wszystkich serdecznie :D
mój laptop ma taką konfigurację:
dane:
Dell Inspiron 15 3543 i7-5500U 8GB 1TB
seria 3000
system Win. 8,1
Procesor Intel® Core™ i7 5gen 5500U 2,4 - 3,0 GHz
Grafika nVidia® GeForce 840M + Intel HD Graphics 5500
Pamięć karty graficznej 2048 MB
Ekran 15,6'', WXGA 1366 x 768 pikseli (16:9)
Chciałbym spróbować sił w grze, tylko nie wiem jak będzie z jakością gry?
co sądzicie?
lapek grzeje się dosyć przy grze world of tanks, po kilku grach zaczyna nawet przerywać gre!!
Jak nie będziesz świrował z ustawieniami graficznymi to powinno w miarę ciągnąć. Chociaż karta graficzna w tym modelu to tragedia. :)
mistergie
14-12-2015, 19:52
Chciałem się zapytać ile mniej więcej będzie FPS i czy gra Total War Rome II nie będzie zacinać na sprzęcie:
Procesor: Pentium(R) Dual Core CPU E6500 2.93GHz
2GB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 220 1GB
System Windows 7 SP1
Znów napiszesz w złym dziale to wstawię bana i skończy się zabawa
Sadam86
TheBestBlues8
31-12-2015, 14:02
Mam pytanie do was drodzy forumowicze, czy Rome II będzie działał w miarę płynnie na niskich/średnich ustawieniach na takim laptopie??
intel core i7-4510u 2.00 ghz 2.6ghz
16GB RAM
nvidia geforce 840M
spokojnie pograsz, nie będzie to męczarnia
Gekon100399
30-01-2016, 18:50
Witam , wczoraj zakupiłem Rome 2 total war , według ''you can run it '' mam sprzęt nico powyżej rekomendowanych.Gdy odpalam bitwę na niskich ustawieniach ( 1 średniego rozmiaru jednostka vs 1 ) nie mogę swobodnie poruszać kamerą , gdy wojska ruszą lub szarżują mam około 5-10 fps , również zacina się dźwięk .Podobny problem mam na mapie kampanii, podczas klikania na miasta lub armie.
Mój sprzęt :
-Intel core i5 3330 3,00GHz
-Gigabyte amd hd 7850 2GB OC
-Płyta główna ; Gigabyte H77-DS3H
-8 RAMu
-Windows 7 64bit
(Sterowniki aktualizowałem)
Nie wiem co powoduje taką słabą jakość :( , Jeżeli ktoś wie prosił bym o odpowiedzi.:help:
https://www.youtube.com/watch?v=Ok7qmd1gykw - Cz sprzęt na tym filmie jest dużo lepszy od mojego ? Nie znam się tak dobrze na tym.:help:
Proszę pisać w odpowiednim temacie, a nie zakładać temat o tej samej treści. Upomnienie słowne.
Arr.
leonidas lll
11-07-2016, 21:09
witam chciałbym się dowiedzieć czy Rome 2 pójdzie mi na laptopie
procesor intel core i5 M560 2.60GHZ dwurdzeniowy
4GB ramu dostępne 3,80GB
karta grafiki zintegrowana intel HD Graphics
system windows 7
Hej :-) Orientuje się ktoś może, jak będzie działało Rome 2, jeśli zainstaluję go na laptopie o następujących parametrach:
Procesor - Intel i7-5500u (2 rdzenie)
Karta graficzna - GeForce GT 940m 2 GB
RAM - 8GB
Windows 10 home 64bit
Oczywiście, nie sądzę żeby Rome 2 działał na wysokich ustawieniach, jednak chciałbym wiedzieć czy niskie lub ewentualnie średnie dadzą radę na tym sprzęcie.
Dzięki ;-)
Kolego wyżej, na karcie zintegrowanej raczej sobie nie pograsz :P
@Riddler
Pewnie w rozdzielczość 1900x1080 ? Spokojnie na tej karcie sobie zagrasz na ustawieniach wysokich/ultra, :P
Śmiem wątpić, że ten procesor da rade na wyższych ustawieniach, niby i7, ale nie zmienia to faktu że to wersja laptopowa.
Śmiem wątpić, że ten procesor da rade na wyższych ustawieniach, niby i7, ale nie zmienia to faktu że to wersja laptopowa.
Wiele zależy od serii i7, u jest jedną z gorszych serii i może się lekko dławić na Rome II. Sam mam HQ i spokojnie śmiga, ale to jest wersja pod bardziej brutalne traktowanie.
Sent from my SM-T815 using Tapatalk
W takim razie, czy polecacie jakiś model z lepszym procesorem? Bo karta graficzna z tego wynika, że może zostać, a chciałbym się zmieścić w kwocie 3000 zł (ze wszystkim, czyli z systemem i z wbudowanym napędem) :) W sumie to jeszcze bym prosił o modele z firm oprócz Lenovo, z powodu wielu złych opinii od znajomych.