Zobacz pełną wersję : Oblężeni zgodzili się na kapitulację!!
Grałem sobie w EW 0.5 beta.
Moja armia licząca 1500 pikinierów/milicjantów/prowincjonalnej kawalerii obległa francuski Quebec broniony przez 450 miszkańców z rusznicami. Tradycyjnie kliknąłem przycisk umożliwiający im kapitulację i......zgodzili się!!
Mam tą grę od premiery, jescze nigdy się niezgodzili:d
A jak u Was?
u mnie podobnie grałem na ew 0.4 i przechodziłem sobie "droge ku niepodległości" po zajęciu prowincji na wybrzeżu (tak niepamiętam jak sie nazywała ale musiałem płynąć okrętami) to stoi tam także dobrz obsadzony fort wysłałem armie(podobną do garnizonu tylko doświadczoną z powodu poprzedniej bitwy)jak zwykle nacisołem przycisk kapitulacji(takie przyzwyczjenie :mrgreen: )i ku mojemu zdziwienu panowie ruszyli w kierunku qubeca :o w następnej turze rozbiłem ich w polu 8-)
wow!
U mnie garnizon nie wyszedł (bo to byli mieszkańcy), nie wiedzialem, że to w tensposób działa. Dotychczas myślałem, że po prostu poddają się i znikają (to tłumaczyłoby czemu się nie chcą poddać).
kretu19955
01-11-2009, 09:30
A mi ani na podstawce, ani na żadnym EW się nie kapitulowali :cry: Ja też tak chcę :cry:
Na twc wielu zgłasza takie problemy 8-)
Miejmy nadzieję, że w napoleonie to naprawią:)
Ja też nie miałem nigdy żadnej kapitulacji, nawet jak oblegałem armią jakoś 5x większą. Ale to miło słyszeć że coś takiego jest możliwe(dotychczas myślałem że ten przycisk tak tylko dla picu...)
A może to jest dla picu (czytaj prawdopodobieństwo przy 5 razy większej armijak 1:100), a dzięki ai z ew2 kapitulują?
Zarówno ja, jak i pop517 graliśmy w ew2!
U mnie na zwykłym Empire się poddali (miałem 7 oddziałów liniowej 4 husarii i 2 armaty) jednak mieli bardzo słaby garnizon.
U mnie na 1.5 poddali się kilka razy.
Po prostu trzeba mieć miażdżącą przewagę liczebną, myślę tak ok 3x więcej.
Opcja kapitulacji działa przy określonych warunkach. Prawdopodobnie po nieudanym szturmie obrońców, (czyli jeśli oblegamy miasto a komp zaatakuje i przegra, a część jego jednostek ocaleje), a także przewadze liczebnej, obecności agenta w obleganym mieście (chyba).
Działa bez problemów.Gram na podstawce.Zmęczenie wojną też ma wpływ.
Secret_Matrix
01-11-2009, 18:27
Mnie najbardziej zirytowalo to ze kiedy oblegalem krym,a chanat wyslal mi propozycje pokoju,a ja ja odrzucilem to dostalem -60 do stosunkow ze wszystkimi (u wszystkich mialem wrogosc),gdyby nie darthmod to niewiem.
U mnie zgodzili się kilka razy. Przeważnie w sytuacjach gdy miasta bronią ze 3-4 pułki mieszkańców, lub wtedy gdy garnizon przechodzi do kontrataku i po przegranej walce w 2 turze nie ma za bardzo kim się bronić.
turkopol
01-11-2009, 22:37
ja nigdy nie mogłem wycisnąc na Rome protektoratu <pocieszacz>
maryjan1001
02-11-2009, 13:10
ja miałem najsmiesniej... Jako Republika Turecka olbegam sobie Preszburg(Węgry).mam tam sobie 2 armie a Austryjacy 3 pelne armie.3 razy daje automat(nie kce misie samemu) i 3 razy przegrywam.nio to dla jaj daje kapitulancje a oni O.K.potem podpisali pokój.a dużo ich nie dojechałem tylko Transylwanie i Chorwcje wczesniej im zabrałem.szok.komp nie walczy do ostatniej prowincji...KOMP MYŚLI
Oreius11
04-11-2009, 18:52
Mi udało się kilka razy. Zarówno na podstawce jak i na EW. O wiele lepiej się gra :).
mi także kilka razy się udało ale głównie na powstańcach ;)
robercik8211
02-10-2010, 16:35
najłatwiej do kapitulacji zmusic turków np.:
1 tura
gram sobie Polską
bierzemy Poniatowskiego i atakujemy nim Jassy. w poblizu jest armia damata aliego a turcy nie wiadpmo dlaczego poddają sie mimo to ze mają posilki ktore sa 2 razy wieksze od naszej armii.
Bo nadal mieliśmy prestiż i uznanie za Wiedeń i późniejsze charce Sobieskiego. Respekt do RONu spadł dopiero w czasie GNW.
I wmówicie mi, że ta gra jest niehistoryczna :lol:
robercik8211
15-10-2010, 14:14
czyli boją sie drugiego wiednia?
danieldamian PL
21-01-2011, 18:11
MI oblężeni często kapitulują ( jak są tylko mieszkańcy :D ).
Jak są sami mieszkańcy to prawie zawsze kapitulują (jeśli mamy w miarę dużą armię), ale mi się kilka razy zdarzyło że kapitulowało miasto z wojskiem w środku ;p
W małych miastach kiedy są tylko mieszkańcy to zgadzają się na kapilulację.
Lecz kiedy atakuję turka który ma: po pierwsze 120 ludzi w odziale mieszkanców zamiast europejskich 60, i po drugie ma tych odziałów dużo więc kapitulacja np.Ankary jest mało prawdopodobna.
Kilka razy zgodzili się w podstawce, ale wtedy gdy w mieście stacjonowały 2-3 wrogie oddziały a ja miałem pełną armię. Później przestałem to stosować, bo garnizon po wyjściu z miasta często pustoszył mi okoliczne ziemie, gdy ja musiałem pilnować armią dopiero co zdobyte w ten sposób miasto.
matidud08
22-01-2013, 19:51
Jak ja grałem Rosją mój wróg przyjmował kapitulację dopiero wtedy jeżeli miał samych mieszkanców z rusznicami.
U mnie zawsze się zgadzają na kapitulacje, kiedy rozgonię cały wrogi garnizon i zajmę plac główny :D :twisted: :D
A tak na serio, to tylko(ale dość często) w miastach "jedno-budynkowych" , nawet kiedy przeciwnik posiadał "liniówke"
Mi się ostatnio udało przy oblężeniu Goa w Indiach i to przy w miarę wyrównanej sile obydwu armii. Generalnie przy mniej ważnych prowincjach komputer raczej odpuszcza.
http://vlep.pl/9kcw2m.jpg
Reznow45
22-03-2013, 18:31
Nie wiem czy to bug, ale u mnie zgadzają się jedynie gdy miasta broni milicja, wystarczy 1 "normalny" oddział i nawet pełna flaga nie robi na nich wrażenia...
Czy da się to naprawić?
Rekson971
24-03-2013, 16:58
Nie wiem czy to bug, może zależy od jakości oddziałów jakie wystawiasz do oblężenia. U mnie zazwyczaj kapitujują jeżeli wiedzą że szans nie mają
Myślę, że aktualizacja dużo zmienia w tym temacie.
Reznow45
24-03-2013, 22:59
Wiesz, 2 pełne carskie ( :D ) armie z grenadierami, gwardią, kozakami i bardzo silną artylerią vs (Monachium?) z 1 odziałem piechty liniowej i kilka motłochu - za nic ;) gdy oblegam Wiedeń z tylko milicją - zawsze, choćbym atakował 1 odziałem pikinierów ;) A co do aktualizacji, (głupie, wiem) to one nie ściągają się automatycznie (steam, czy coś?).
Rekson971
25-03-2013, 15:15
No to raczej coś jest nie tak. Może wgraj najnowsze aktualizację, a jeżeli już masz to nie wiem co może pomóc. Może reinstal gry ?
kamil444pl
13-05-2014, 18:15
Raz tak miałem choć próbuję za każdym razem gdy coś oblegam
Mi się poddają czasem ale tylko jeżeli nie ma w mieście żadnego wojska, tylko garnizon. Garnizon ten musi też być słaby aby się udało.
U mnie zwykle poddawali się obrońcy, gdy tylko mieli sam motłoch. A grałem na poziomie trudnym.
Kobrax, u mnie wystarczyło, że miałem po prostu liczniejszą i lepszą armię np. 10 oddziałów liniowej piechoty przeciwko kilkunastu oddziałom motłochu.
U mnie zawsze się zgadzają gdy mam dostateczną przewagę nad wrogiem, nawet gdy garnizon posiada regularne wojsko.
Natomiast i to jest normalne, nigdy nie mam zgody gdy oblegam stolice. ;)
hdshovcase
18-05-2014, 17:15
Zazwyczaj się zgadzają,gdy są tylko mieszkańcy z rusznicami lub kilka oddziałów ale minusem tej opcji że poddają się tylko mieszkańcy a armia jest ''wypędzana'' z miasta.
Mi raz się zgodzili gdy mieli przewagę w garnizonie względem moich jednostek ;D