Zobacz pełną wersję : Divide and Conquer - Wersja 2.2 wydana!
Rhaegrim
12-11-2015, 17:32
No to pa pa. Regulamin się czyta ;D
Witam, jest może spolszczenie do Divide and Conquer?
Było częściowe do wersji 0.4 (niestety link wygasł), do obecnej 0.52 nie ma.
A te do wersji 0.4 jest w miarę kompatybilne z najnowszą wersją? btw ma ktoś może link to tego spolszczenia?
Wspominaliście o tym, że kampania Morią jest zabugowana, pytanko czy bugi trafiają się do momentu zajęcia Morii czy i też w późniejszych etapach?
Rhaegrim
30-11-2015, 16:47
Jeśli jakoś uda się dotrzeć do Morii i skrypty odpalą to powinno się grać spokojnie.
Czyli jest nadzieja dla mojej kampanii, bo albo odbugowali albo mi się pofarciło i Morię nie tyle co dotarłem, a nawet odbiłem do 10 tury bez problemowo i bez CTD. Potem skrypty chyba się załączyły bo i miałem info, że podboje ściągną więcej krasnoludów do Khaza Dum, kopalnie mithrillu mają przyciągnąć kowali, na razie 50 tura i śmiga xD
Czyli jest nadzieja dla mojej kampanii, bo albo odbugowali albo mi się pofarciło i Morię nie tyle co dotarłem, a nawet odbiłem do 10 tury bez problemowo i bez CTD. Potem skrypty chyba się załączyły bo i miałem info, że podboje ściągną więcej krasnoludów do Khaza Dum, kopalnie mithrillu mają przyciągnąć kowali, na razie 50 tura i śmiga xD
Z ciekawości odpaliłem kampanię i również nie mam żadnych problemów. Co ciekawe Enty najechały Sarumana i stworzyły własne królestwo, jest jeszcze coś podobnego w tym modzie (inne powstające frakcje)?
Królestwo Entów jest od początku, tylko niegrywalne, a inwazja na Isengard zaskryptowana i pojawia się na początku rozgrywki. Ja w kilku kampaniach nie spotkałem się z tym, żeby Enty wyszły poza Fangorn. A kampania Morią to chyba najłatwiejsza w grze, jeśli posłuchasz wyskakujących rad na początku to kasy jak lodu, sojusznicy prawie z każdej strony, nic tylko budować silną armię i czyścić Góry Mgliste xD
Ja miałem problem z początku, bo orkowie wysłali dwie duże armie z trolami i ledwo się mi udało przetrawać (szczęśliwie Moria ma dobrą strukturę do obrony). A są jeszcze inne frakcje "niegrywalne, a zaskryptowane"? I czy można stworzyć, poprzez określone działanie, coś na kształt Leśnego Królestwa czy Arnoru jak w MOSie?
KrystianBorys
08-12-2015, 23:19
(całkowicie)niegrywalne i zaskryptowane są właśnie enty :D
Rozłączenie Dunadanów i ludzi z Bree przekreśla możliwość utworzenia Arnoru. Twórcy poszli w innym kierunku. Jednak to może się udać, utworzenie arnoru w mos korzysta ze skryptu Unii Kalmarskiej z Teutonica (spelniasz warunki i tworzysz unie). Wątpię żeby stabilne i możliwe było utworzenie unii z uprzedniego połączenia Bree z Dunadanami i jeszcze dodatkowy upgrade na królestwo Arnoru :D
Mały offtop: będę kontynuował pracę nad spolszczeniem w trakcie przerwy świątecznej. Pozdrawiam!
W sumie chodziło mi ogólnie, czy można "stworzyć" jakieś frakcję na nowo, przez wypełnienie jakiś tam warunków. W spolszczeniu przydatne są (przynajmniej dla mnie były w MOSie): http://pl.lotr.wikia.com/wiki/%C5%9Ar%C3%B3dziemie_Wiki, http://merp.wikia.com/wiki/Middle-earth_Role_Playing_Wiki, http://lotr.wikia.com/wiki/Main_Page. Szczególnie przy nazwach własnych, które Tolkien stworzył, a niekoniecznie język polski w pełni może je przełożyć :)
Wam też tak często wywala??
KrystianBorys
14-12-2015, 00:09
Nie, raczej rzadko, najlepiej zapisywać grę co turę i wczytać, jak wywali.
Mnie wywala co drugą turę :( Nie da się popykać nie wiem czy to wina windy czy co...
no ja tez mam problem z najnowsza wersja, jest tak ze najpierw co 15 tur pozniej coraz mniej i az dochodzi ze co druga tura to crash ;/
Celebrant187
14-12-2015, 14:48
U mnie działa wszystko bez zarzutu. Aktualnie 75 tura lindonem i ani razu nie wywaliło mnie na mapie kampanii czy tez mapie bitewnej, jedynie jak klikam opcję "custom battle" w menu to czasami mnie wywala.
Nie wiem może to wina systemu, może zainstalowania na dysku C. Ja mam na D z windą 7 32 bity i śmiga bez crashy raczej, bo co to jest 2-3 CTD na 300 tur i to wtedy jak już naprawdę się uparłem i przeglądałem jednostki i budynki z opisami przez dłuższy czas.
Celebrant187
14-12-2015, 16:00
Ja mam to samo dysk d i windows 7. Może to kwestia zgodności z innymi systemami.
Celebrant187
14-12-2015, 19:56
64 i gra działa bez problemów aż milutko :)
"medieval 2 total war encountered an unspecified error and will now exit" nie daje spać po nocy :D Wywala prawie po każdym zakończeniu tury Mam win 8 dotarłem do artykułu (link (http://www.thewindowsclub.com/take-ownership-windows-8))że chodzi o uprawnienia do folderu system data jakieś głupie(jak to windzie:) )zabezpieczenia folderu we właściwościach ale nic to nie daje ten sam komunikat i nie wiem co z tym dalej zrobić
po 24h :D
Wina windy - zainstalowałem na podobnym kompie tylko win 7 - dałem we właściwościach/zabezpieczeniach wszystkim "pełną kontrole" i 10 tur poszło i nie wywalił. Jutro jeszcze popykam i dam znać. Tak się zastanawiam czy nie zrobić uploadu całego folderu z grą na jakiś serwer i wrzucić tu linki coby każdy mógł zobaczyć co i jak, bo chyba tak najprościej. Wypakować i sobie popykać.
Po 48h:)
Dziabie na win 7 aż miło :) nie wywaliło do 100 tury nic
BlackNyga89
18-12-2015, 18:02
". Tak się zastanawiam czy nie zrobić uploadu całego folderu z grą na jakiś serwer i wrzucić tu linki coby każdy mógł zobaczyć co i jak, bo chyba tak najprościej. Wypakować i sobie popykać.
O było by super jak byś to zrobił bo MOS pomału mi się nudzi :D
A Jak prace nad spolszczeniem?
KrystianBorys
18-12-2015, 22:58
Tak jak mówiłem, w trakcie przerwy świątecznej będę kontynuować prace.
Patrykovsky
27-12-2015, 12:44
Kiell ja mam tak przy niektórych osadach gdy chce walczyć.
I niestety nie wiem co mam z tym zrobić ;/
A teraz i innej beczki. Jest tutaj ktoś kto śledzi twcenter i wie może czy w najbliższym czasie bedzie jakiś kolejny patch ?
KrystianBorys
27-12-2015, 19:39
Konkretnej daty nie ma. Mogą się pojawić np. trujące strzały (obniżające morale), no i naprawiona kampania Morii
Patrykovsky
28-12-2015, 03:05
A to jest potwierdzone info z tymi trujacymi strzałami ?
Według mnie mogliby pododawać o wiele wiecej różnorodnych budynów, dodania odpowiednich ikonek do rodzaju kultury i mogliby dodać poziom "Extreme" gdzie komputer by na prawde myślał :3 bo w wielu bitwach komputer nie grzeszy madrymi zagraniami. A i mogli by edytować ulepszanie miast bo to jest w niektórych przypadkach pobugowane :(
Rhaegrim
28-12-2015, 09:47
Potwierdzone info. Ba, tu jest nawet filmik https://www.youtube.com/watch?v=0MocaDYWGZo
Z nową wersją to niech się nie śpieszą mam kampanię Gondorem do skończenia.
Patrykovsky
28-12-2015, 13:57
oooo to nice :3
To co mi sie podoba w DaC-u to że to jest tak jakby beta ale gdzie tam do oficialnego moda :3
Ale szkoda że nie mogą mieć wglądu w nasze ewentualne pomysły :) Bo niektóre pomysł są na prawde całkiem okej i marzenie o nich jest fajne :D
Ciekawe co tam jeszcze ciekawego dodadzą bo jak dobrze wiemy to jak robia patch to on jest konkretny :3
KrystianBorys
02-01-2016, 13:25
oooo to nice :3
To co mi sie podoba w DaC-u to że to jest tak jakby beta ale gdzie tam do oficialnego moda :3
Ale szkoda że nie mogą mieć wglądu w nasze ewentualne pomysły :) Bo niektóre pomysł są na prawde całkiem okej i marzenie o nich jest fajne :D
Ciekawe co tam jeszcze ciekawego dodadzą bo jak dobrze wiemy to jak robia patch to on jest konkretny :3
No jak taki ciekawy jesteś to niedawno dodano changelog tego co będzie w kolejnej aktualizacji :D
DIVIDE AND CONQUER VERSION 1 CHANGELOG - Yet to be released!
Graphic Design:
- Edited the town hall UI for Evil Men.
- Rohan, Gondor, Dol Amroth, Enedwaith and Khandish banner carriers now display Umbar flags for Umbar
- New look for Umbar's captain.
- Slight changes to appearance of Umbar's heavy units; no longer green now more of a dark grey instead.
- Minor change to appearance of Anduin's captain. Less Aztec-y.
- Different (and much less generic) shield for Lorien basic troops.
- New, more appropriately armoured, look for Dunland's Isenmach Raiders; Mounted Warband use their original appearance.
Bug Fixes:
- Expand/diminish bug fix
- Beasts now available in all of Gorgoroth and Nurn (bug fix)
- Fixed double spawn of "king of the dead".
- Iron Crossbow recruitment fix.
- Quick EDB bug fix re spies for rhun and Umbar.
- Bug fix in EDB for Hearth Watchmen
New Units:
- Added two new units for Harad: Serpent Archers and Hasharii Archers
- New unit for Dunland: Mounted Warband
- New unit for Dunland: Dunlending Warriors, based on the merc unit
- New Ered Luin unit added (Spear Warrior)
Stat Adjustments:
- Tharbad Pikemen no longer use a halberd animation
- Umbar BG no longer have a secondary attack.
- Bug fix to the Umbar system and raised Umbar's unit prices (mercs and all that...)
- Lindon's Falas Lords now use the 'phalanx' formation. Reduced their unit size a bit to balance it out
- Small stats tweaks: Dunedain BG are now AP in melee, Household Axe are now AP and lowered their attack, significantly lowered Lindon Sindar Guards attack
- "Dual wielding" units now use the 'sword and shield' animation instead, due to the very poor effectiveness of M2TW's '2 sword' animation set.
- Tiny recruit priority tweaks for Dorwinion; the AI should train cavalry more often now
- Khand and Harad units will now speak with the 'Arabic'
- Small tweaks to Dol Guldur's upkeep and recruitment costs
- More recruit priority tweaks for Dunland. Should see the AI train more of their elites in the later game; hopefully making the faction less of a pushover!
- DG's Mirkwood Stalkers can now 'hide anywhere'; so there is a point to recruiting them over Orc Raiders.
- Increased unit size and slightly increased defense of Skin-changers.
- Fountain Guard and Thorn Guard both use pike animations.
- Fixed the Dwarven Mortar shot and it is now devastating. Props to a user on TWC (pialpha) who discovered that it was bugged.
Text Changes:
- Harad's Dismounted Serpent Guard renamed to 'Serpent Bladesmen'
- Renamed Mirkwood's Woodland Rangers to 'Woodland Scouts'
- Updated Umbar's strengths/weaknesses text
- Added AoR info note to Shadow Rangers' and Castimir's Rangers' description.
- Miscellaneous text fixes: Dragon's Wrath Guildsmen, Rhun BG duplicate, Ered Luin Belegost/Azaghal weapon descriptions.
Gameplay Changes:
- Umbar can now build the Khand Suppression Camp and train the related units
- Umbar can noo build the slave camp in Gondor, Harad, Dol Amroth, Enedwaith and Rohan - This allows them to train a spattering of low/middle tier units (almost solely cavalry except for Gondor)
- Umbar no longer get a stables or camels.
- Haradrim Archers and Spearmen can be trained in Umbar's town hall.
- Lindon and Imladris now have the same training time pattern as Lorien and Mirkwood
- Enedwaith can now build Level 2 Ports
- All Camel units now only available in Desert regions
- Camel Riders now available pre-BE from level 1 Stables
- Muhad Beastmasters now require the level 2 Stables and slightly buffed them; both their javelins and melee (they use maces) are now AP giving Harad a specialized anti-armour unit which they lacked before.
- Dale now recruits Dwarven Halberdmen instead of Dwarven Axemen at the level 4 Town Hall through the script
- Removed Umbar's pre-built ports from Caldun and Aldumir
- Reduced Imladris' King's Purse a bit
- Angmar now get both troll types as initially intended.
- Edit to the Khand Elites; Foot and Cav are now both available but still only one of each. (Bow/Lance and Axe/Sword in each town). They still need the relevant guild.
- Tidied up the ND Dunedain recruitment and edited the regions that they are available to be lore accurate. Rhudaur units now come through the Dunedain encampment not the militia.
- Additional pre-built buildings in Dor Lhingvar to try to jump-start AI Dol Guldur in the early game a bit (they're way too easy to destroy through a rush).
- Increased AI Dunland and Enedwaith's King's Purse income a bit (they were both still getting steamrolled by Bree...).
- Outlaws are now for Enedwaith only. Clan Spearmen and Clan Axemen now take their place as 'militia' units for Dunland.
- Hunters' Guildsmen now recruited from the Farms, not Barracks
- Clan Spearmen and Clan Axemen now recruited from the Farms, not Barracks
- Added Mounted Warband (post-BE) and Dunlending Warriors (pre-BE) to EDB
- Khamul is now immobilized with the 'Locked' trait when DG is the AI
- Poison arrows added and edited.
- Isengard and Angmar no longer get Snaga archers.
- Angmar's Goblin Trackers swapped for Misty's Goblin Archers (duplicate unit)
----- Invasions ------
- Attempt to diversify the primary invasion target, I have dropped Edoras and Minas Tirith much lower down. I still think it is totally dependant on who is a big threat to mordor and not who is at the top of the list.
- The following are no longer invasion targets:
West Osgiliath, East Osgiliath, Cair Andros, Caras Falathrim.
- The following are now invasion targets:
Gobel Mirlond, Ardûmir, Caldûn, Oibamari, Morannen, Minas Morgul, Barad-dûr, Lest, Elgaer, Sant Annui, Caras Sant, Esgaroth, Kirikhgathol, Thranduil's Halls, Taur Philinn, Dáin's Halls, Gundabad, Zagh Kala, Framsburg, Helm's Deep, Aldburg in the Fold, Alcfud, Lond Daer, Dun Larach, Southern Tharbad, Ost-in-Edhil, Shedûn, Fornost Erain, Annúminas, Hobbiton, Amon Sûl, Lond Artharan. Once an enemy of Sauron claims one of these targets they become an option (as Dol Amroth I defended Umbar from countless invasions) so this should shake up the invasion targets as the human player expands around the world. ----------------------
SkollandGarm
04-01-2016, 22:05
Witam, chciałem się zapytać czy w wersji submoda DaC 0.52 działają kampanie multiplayer ? Z góry dziękuje za odpowiedź. :D
Z tego co się orientuję Hot Seat niezbyt działają, KO też nie jest rozgrywane.
Da ktoś link do pobrania tych patchów bo stronka coś nie działa :/
MODDB z DaC 0.5 i patchem 0.52 działa, nie wiem w czym problem
Patrykovsky
22-01-2016, 15:14
Mam pytanie na temat gildii w DaC.
Wie ktoś może czy jest jakaś możliwość włączenia eventu odpowiedzialnego za budowanie np guild masons poprzez jakąś komende ?
Grając przez bardzo dlugi czas nigdy nie miałem możliwości budowy tej gildi jak i wielu innych ;c
Hardrada
28-01-2016, 02:12
Pytanie o kampanię Khazad-Dum. Zacząłem właśnie grę w tego moda i widzę coś takiego:
http://i.imgur.com/k35zy8v.jpg
Czy to jest normalne? Tam nie powinno być tekstu zamiast tego co podkreślone?
Druga rzecz - w menu, gdzie wybiera się frakcje, zwykle ta, której herb się kliknęło, podświetla się na mapie. Tutaj nic takiego nie ma - klikam te herby i zmieniają się tylko opisy, a co gdzie jest na mapie to wiem tylko dzięki znajomości Śródziemia.
Po prostu mam wątpliwości, czy czegoś nie sknociłem podczas instalacji. Ale robiłem wszystko krok po kroku, zgodnie z poradnikami, więc byłoby to dziwne.
PS: u mnie to wygląda inaczej, niż na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=FLHNHKT6oTY
I event nie wyświetla się automatycznie po stanięciu obok Dale. Muszę zakończyć turę i to co widać na screenie wyświetla się na początku następnej.
Patrykovsky
28-01-2016, 15:53
Filmik jest z 2014 roku a patch który coś robić z kampanią kazad dum wyszedł w 2015r.
Ostatnio coś czytałem i tam ruszali by gra była lepsza ale jak widać im nie wyszło.
W patchu 0.53 mają znowu próbować coś tam dodać do gry Kazad dum.
Jak naciskasz jakąś opcje to dzieiej sie coś ?
chochlik20
29-01-2016, 09:23
Pytanie o kampanię Khazad-Dum. Zacząłem właśnie grę w tego moda i widzę coś takiego:
http://i.imgur.com/k35zy8v.jpg
Czy to jest normalne? Tam nie powinno być tekstu zamiast tego co podkreślone?
Druga rzecz - w menu, gdzie wybiera się frakcje, zwykle ta, której herb się kliknęło, podświetla się na mapie. Tutaj nic takiego nie ma - klikam te herby i zmieniają się tylko opisy, a co gdzie jest na mapie to wiem tylko dzięki znajomości Śródziemia.
Po prostu mam wątpliwości, czy czegoś nie sknociłem podczas instalacji. Ale robiłem wszystko krok po kroku, zgodnie z poradnikami, więc byłoby to dziwne.
PS: u mnie to wygląda inaczej, niż na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=FLHNHKT6oTY
I event nie wyświetla się automatycznie po stanięciu obok Dale. Muszę zakończyć turę i to co widać na screenie wyświetla się na początku następnej.
Nie grałem w najnowszą wersję, ale zapewne chodzi o to samo, co w starej. Akceptując idziesz przez Anduin, rezygnując Twoja droga wiedzie przez Mirkwood. Po wybraniu jednej z dwóch opcji pojawiają się strzałki na mapie, które pokazują, gdzie masz się udać. Idziesz nimi jak po sznureczku aż do Morii. W zależności, co wybierzesz dostaniesz różne jednostki w bonusie i stoczysz inną bitwę. Droga przez Anduin da Ci elfy, chyba łuczników i stoczysz bitwę z goblinami z Gór Szarych. Jest łatwa, ale dość upierdliwa, bo mają jednostki miotające. W Mirkwood dojdą drwale(?), ale bitwę stoczysz z pająkami, która moim zdaniem jest trudniejsza. Tylko tym to się różni.
Andurvil
01-02-2016, 13:50
Witam, mam pytanie czy jest już spolszczenie do tego moda? :D
Powstaje, ale data ukończenia nie jest jeszcze znana.
Andurvil
21-02-2016, 16:21
Witam, mam pytanie. Jakie submody współgrają z DaC? Chodzi mi jakie pomniejsze submody można wgrać do DaC aby one ulepszyły rozgrywkę? Np. dodatkowe budynki lub jednostki itp
Rhaegrim
21-02-2016, 16:30
Odpowiedź jest prosta i krótka. Nie ma takich.
KrystianBorys
21-02-2016, 17:45
Są takie malutkie submodziki, instalujesz na własną odpowiedzialność! Jeden robi coś tam z krasnalami, a drugi to wsparcie dla Gondoru i Amrothu
Poczytaj sobie o nich. Oto 2 linki:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?706907-Divide-and-Conquer-0-52-Submod-The-Rise-of-Dwarves
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?708973-Divide-and-Conquer-Version-0-52-Minisubmods
I bonusik, tak mogą wyglądać nowi łucznicy dla Dunedainów:
http://i68.tinypic.com/mc9nbp.jpg
Andurvil
21-02-2016, 21:17
KrystianBorys Tak mają wyglądać nowe jednostki Dunedainów czy obecne już jednostki łuczników Dunedainów mają mieć taki wygląd?
PS. Jak tam spolszczenie? :D
KrystianBorys
22-02-2016, 09:07
To nowe oddziały. Dlaczego powstały? Ponieważ Dunedainowie z Północy nie mają odpowiednika łuczników dla późniejszej fazy rozgrywki. Kojarzysz taki oddział arnorskich łuczników "Hollow steel Marksmen"? To ich odpowiednik. Poza tym, mimo że Dunedainowie z Północy opierają się na łucznikach, to nie mają ich wcale najlepszych (wśród ludzi, elfy to inna liga). Przykładem mogą być Naru'n Aru Royal Archers. Strzelają znośnie, a mają 2 razy większą obronę!
Co do spolszczenia to wszystko jest napisane w temacie. Teraz mam urlop od spolszczenia, zalatwiam sprawy (głównie studenckie :D)
Andurvil
28-02-2016, 13:29
Witam, gram obecnie Isengardem i zajęłem las Fangorn, wyparłem ich z ich "wioski" lecz to nic nie dało, bo nadal pisze, że Fangorn istnieje i co turę atakują oni miejsce które podbiłem. Czy ktoś wie dlaczego tak jest? Czy Fangorn można zniszczyć całkowicie?
To jest działanie skryptu, Fangorn się odradza. chyba Isengardem nie da się ich zniszczyć
Rhaegrim
28-02-2016, 13:59
Owszem można, ale trzeba odeprzeć kilka takich ataków. Nie wiem dokładnie ile, ale ja to zrobiłem i w końcu zniszczyłem xD
KrystianBorys
28-02-2016, 17:01
Trzeba mieć wybudowany 3 poziom tego "tartaku" w isengardzie. Potem bronimy isengardu. Potem niszczymy fangorn. Armia się zrespi. Bronimy Fangornu. Kilka razy to się powtórzy. Później powinno wyskoczyć że frakcja została zniszczona. Polecam automatycznie rozgrywać bitwy.
EDIT: Link do nowej jednostki dla Mrocznej Puszczy: Castellans of Dol Guldur! Jest taka jednostka w MOS, ale wygląda zupełnie inaczej.
http://i67.tinypic.com/2d8m90i.jpg
Andurvil
28-02-2016, 20:56
Dziękuje ^^
Patrykovsky
05-03-2016, 19:59
Wiadomo co jeszcze będzie w patchu 0.53 lub 0.6 oprócz 2 nowych jednostek i zatrutych strzał ?
KrystianBorys
05-03-2016, 21:55
Wiadomo co jeszcze będzie w patchu 0.53 lub 0.6 oprócz 2 nowych jednostek i zatrutych strzał ?
To będzie wersja 1.0 już, czyli nie beta (chyba). Słyszałem, że może się pojawić w czerwcu lub lipcu.
Zaktualizowany changelog:
DIVIDE AND CONQUER VERSION 1 CHANGELOG - Yet to be released!
Graphic Design:
- Edited the town hall UI for Evil Men.
- Rohan, Gondor, Dol Amroth, Enedwaith and Khandish banner carriers now display Umbar flags for Umbar
- New look for Umbar's captain.
- Slight changes to appearance of Umbar's heavy units; no longer green now more of a dark grey instead.
- Minor change to appearance of Anduin's captain. Less Aztec-y.
- Different (and much less generic) shield for Lorien basic troops.
- New, more appropriately armoured, look for Dunland's Isenmach Raiders; Mounted Warband use their original appearance.
Bug Fixes:
- Expand/diminish bug fix
- Beasts now available in all of Gorgoroth and Nurn (bug fix)
- Fixed double spawn of "king of the dead".
- Iron Crossbow recruitment fix.
- Quick EDB bug fix re spies for rhun and Umbar.
- Bug fix in EDB for Hearth Watchmen
New Units:
- Added two new units for Harad: Serpent Archers and Hasharii Archers
- New unit for Dunland: Mounted Warband
- New unit for Dunland: Dunlending Warriors, based on the merc unit
- New Ered Luin unit added (Spear Warrior)
Stat Adjustments:
- Tharbad Pikemen no longer use a halberd animation
- Umbar BG no longer have a secondary attack.
- Bug fix to the Umbar system and raised Umbar's unit prices (mercs and all that...)
- Lindon's Falas Lords now use the 'phalanx' formation. Reduced their unit size a bit to balance it out
- Small stats tweaks: Dunedain BG are now AP in melee, Household Axe are now AP and lowered their attack, significantly lowered Lindon Sindar Guards attack
- "Dual wielding" units now use the 'sword and shield' animation instead, due to the very poor effectiveness of M2TW's '2 sword' animation set.
- Tiny recruit priority tweaks for Dorwinion; the AI should train cavalry more often now
- Khand and Harad units will now speak with the 'Arabic'
- Small tweaks to Dol Guldur's upkeep and recruitment costs
- More recruit priority tweaks for Dunland. Should see the AI train more of their elites in the later game; hopefully making the faction less of a pushover!
- DG's Mirkwood Stalkers can now 'hide anywhere'; so there is a point to recruiting them over Orc Raiders.
- Increased unit size and slightly increased defense of Skin-changers.
- Fountain Guard and Thorn Guard both use pike animations.
- Fixed the Dwarven Mortar shot and it is now devastating. Props to a user on TWC (pialpha) who discovered that it was bugged.
Text Changes:
- Harad's Dismounted Serpent Guard renamed to 'Serpent Bladesmen'
- Renamed Mirkwood's Woodland Rangers to 'Woodland Scouts'
- Updated Umbar's strengths/weaknesses text
- Added AoR info note to Shadow Rangers' and Castimir's Rangers' description.
- Miscellaneous text fixes: Dragon's Wrath Guildsmen, Rhun BG duplicate, Ered Luin Belegost/Azaghal weapon descriptions.
Gameplay Changes:
- Umbar can now build the Khand Suppression Camp and train the related units
- Umbar can noo build the slave camp in Gondor, Harad, Dol Amroth, Enedwaith and Rohan - This allows them to train a spattering of low/middle tier units (almost solely cavalry except for Gondor)
- Umbar no longer get a stables or camels.
- Haradrim Archers and Spearmen can be trained in Umbar's town hall.
- Lindon and Imladris now have the same training time pattern as Lorien and Mirkwood
- Enedwaith can now build Level 2 Ports
- All Camel units now only available in Desert regions
- Camel Riders now available pre-BE from level 1 Stables
- Muhad Beastmasters now require the level 2 Stables and slightly buffed them; both their javelins and melee (they use maces) are now AP giving Harad a specialized anti-armour unit which they lacked before.
- Dale now recruits Dwarven Halberdmen instead of Dwarven Axemen at the level 4 Town Hall through the script
- Removed Umbar's pre-built ports from Caldun and Aldumir
- Reduced Imladris' King's Purse a bit
- Angmar now get both troll types as initially intended.
- Edit to the Khand Elites; Foot and Cav are now both available but still only one of each. (Bow/Lance and Axe/Sword in each town). They still need the relevant guild.
- Tidied up the ND Dunedain recruitment and edited the regions that they are available to be lore accurate. Rhudaur units now come through the Dunedain encampment not the militia.
- Additional pre-built buildings in Dor Lhingvar to try to jump-start AI Dol Guldur in the early game a bit (they're way too easy to destroy through a rush).
- Increased AI Dunland and Enedwaith's King's Purse income a bit (they were both still getting steamrolled by Bree...).
- Outlaws are now for Enedwaith only. Clan Spearmen and Clan Axemen now take their place as 'militia' units for Dunland.
- Hunters' Guildsmen now recruited from the Farms, not Barracks
- Clan Spearmen and Clan Axemen now recruited from the Farms, not Barracks
- Added Mounted Warband (post-BE) and Dunlending Warriors (pre-BE) to EDB
- Khamul is now immobilized with the 'Locked' trait when DG is the AI
- Posion arrows added and edited.
- Isengard and Angmar no longer get Snaga archers.
- Angmar's Goblin Trackers swapped for Misty's Goblin Archers (duplicate unit)
----- Invasions ------
- Attempt to diversify the primary invasion target, I have dropped Edoras and Minas Tirith much lower down. I still think it is totally dependant on who is a big threat to mordor and not who is at the top of the list.
- The following are no longer invasion targets:
West Osgiliath, East Osgiliath, Cair Andros, Caras Falathrim.
- The following are now invasion targets:
Gobel Mirlond, Ardûmir, Caldûn, Oibamari, Morannen, Minas Morgul, Barad-dûr, Lest, Elgaer, Sant Annui, Caras Sant, Esgaroth, Kirikhgathol, Thranduil's Halls, Taur Philinn, Dáin's Halls, Gundabad, Zagh Kala, Framsburg, Helm's Deep, Aldburg in the Fold, Alcfud, Lond Daer, Dun Larach, Southern Tharbad, Ost-in-Edhil, Shedûn, Fornost Erain, Annúminas, Hobbiton, Amon Sûl, Lond Artharan. Once an enemy of Sauron claims one of these targets they become an option (as Dol Amroth I defended Umbar from countless invasions) so this should shake up the invasion targets as the human player expands around the world.
----------------------
To się zmieniło w changelogu:
####### Update 1: 1st March #######
Graphic Design:
- Avari Elder Pikes now have a pike animation
- New visual upgrades for Dalian Swordsmen, Longbowmen and Cavalry using the Lake-town look.
- Enlarged the bows of Umbar's archers a fair bit
- Naru n'Aru Royal Archers now carry steel bows and removed their shields.
- Changed up the appearance of the Corsair Warriors; different helmets and shields
- Texture tweak for Guards of the Orthanc for the Northedain (slightly brighter armour and no White Hand)
- DG Shadow Knights now look like the Castellans
Bug Fixes:
- Edoras bridges are no longer unplayable. (Terrain fix)
- Text correction and Avari Guard now heavy not light infantry in the files
- Gundabad and all Northern Dúnedain cities are now not black on the battlemap
- Fixed the Skin-changers glitched shoulders
- Khamul no longer locked but an heir is sent to the northeast and stays there long enough to keep regicide from killing Dol Guldur.
- Gwathlo, Anduin (to MT) and Celduin are all sailable now
- Cair Andros has a normal river on it's right hand side to fix the crashes. (I can add one on the left but it looks rubbish. All the fighting should be focused on the right anyway)
- The Dunland Gineard attack script has been removed
- Great Spiders have been removed
New Units:
- New Dale unit added: Lake-town Pikemen
- New Khand heavy foot archer unit added
- New Rohan unit added: Riddermark Heavy Cavalry; AP heavy cavalry only available in Rohan's homelands.
- New Northedain elite archer unit added; Steelbowmen
- New Isengard unit added: Crossbow and dual-axe Orthanc Guards; Sentinels of the Orthanc
- New Angmar and Misty unit added: Warg Skirmishers
- New Gundabad Uruk spear+shield unit added
- New unit added: Harondor Mercenaries
- New unit added; Harad Troll Men, spear+javelin unit
- New Dol Guldur unit added; Castellans
Stat Adjustments:
- -1 to defense skill and +1 to armour to Mirkwood Stalkers and Hunters (to better match their appearance)
- -1 to armour and +1 to shield for Guardians of Dunland (huge great castle door of a shield...)
- Reduced attack of Scourge Raiders a little
- Reduced auto-calc 'stat_health' of a few Haradrim units
- Few cost and upkeep tweaks for Dol Amroth and Gondor; a few cases where medium units were more expensive than elites
- Hasharii Archers melee and defense increased slightly and can now use stakes
- Belegaer Swordmasters cost and upkeep more in line with the other Umbar T3 units and slightly increased their Armour
- Peacekeepers have higher stats
- River Spearmen have higher shield value
- All Rohan Cavalry now have higher mass and the highest stamina level
- Stats tweaks for all Warg Riders: Misty and Angmar Warg Riders are now faster and have a better charge but lower attack and defense. Isengard and Dol Guldur Warg Riders slower with a weaker charge but higher attack and defense
- Gondor's Garrsion unit is now stronger and has more men per battalion
- ranger_arrow_poison added and given to Khamul's Rangers
- Moutain-Orc Hunters are now much rarer
- Dol Amroth and Umbar get cheaper ships in the top two ports
Text Changes:
- The battle screen now says 'Soldiers' instead of 'men'.
- New names for some Umbar units (Three upper Belegear. Warboat, catapult and Ballista are all shared with Harad. Corsair ship)
- Dunland Rises text added to their starting message
- Variag Archers renamed to Variag Horsearchers
- New names for Orc Camp, Gobel Ancalimon and Nindad Estolad (Yrch Estolad, Faen'obel, Tirithoros)
- New province names for Harondor (East and West Harondor)
Gameplay Changes:
- Unit voice changes: Some small tweaks to Dol Amroth's voices, Privateer Axemen should no longer shout out 'Cavalry!' and all Dwarves now use voice quotes from BFME2
- Added garrison to Duinburg and beefed up the Maethelburg and Seleburg garrisons
- Lots more voice updates: Human javelin and crossbow units now actually have voices (with an Italian accent I'm afraid as there isn't an English accent .wav for them in M2TW), Greyflood Axemen no longer say 'Archers', Khand Marauders now say 'Light Cavalry', Elves now have elven voices for various battle orders (like Halt, Skirmish, Withdraw, Loose Formation etc.) and for attacking with rams, towers and ladders.
- Angmar can now recruit Hillmen (formerly merc-only unit) from the farm line in Rhudaur regions as militia units
- Edhellond and North Tharbad now have ports
- Tweaks across the board to settlement mechanics. More unrest, lower growth, less culture and slightly poorer. Somethings now give more money than before (mines being a key one) to counter this.
- Increase in squalor's effectiveness
- Northern Dunedain now part of the Dúnedain list of Palantir effects. Isengard Lumber camp now has generic bonuses for everyone, negatives for humans and elves and more positives for Orcs and Dwarves.
- Added Orthanc Guards to ND's beacon system
- Core castle and town buildings now give bonuses to law.
- AI gets better law bonus in all cities and castles and distance to capital negative is now very, very small (Middle-earth is not really big enough to have a DtC modifier)
- More forts have been added to the map, particulalry in Southern Gondor, Dunland and Harad
- Riddermark Heavy Cavalry and Royal Guard added to Northedain's recruitment
- Royal Guard of Rohan moved to Meduseld for recruitment
- level 1 farms give the AI a law bonus.
- The AI no longer gets cheaper buildings or free trade in all of their settlements.
- Overhaul of Custom BG's (Reduction in custom cavalry BG and a spattering of new custom BG) Most noticeable are Adrahil, Gleowine and Misty High Chieftain; they all use foot BG now.
- Harad no longer own An-Karagmir and it has been moved - and given a solid garrison
- Harad no longer own Imlad Carnen and the garrisons of Harondor have been bolstered
- Mumakil Pen is now cheaper
- Nazgul Scream is now far more effective
- Paved roads added to more Rohan and Gondor regions (slight decrease in KP to compensate)
- Osgiliath Pikemen are now available for Dol Amroth
- Barrow Wights can now be trained by Angmar and Mordor in Mengalen but only from the 1st crypt building
Oraz obrazki nowych oddziałów połączone w jeden:
http://i68.tinypic.com/s6ud90.jpg
Patrykovsky
06-03-2016, 11:28
No to trochę sobie poczekamy :( ale ciekawe co jeszcze dodadzą do tej wersji 1.0 i jeżeli prace nad modem będą szły w takim tempie to nie chce wiedziec co będzie w wersji 2.0+ :D
KrystianBorys
06-03-2016, 11:43
Ja nie spodziewam się wiekszych update'ów po 1.0, co najwyżej fixy. Ekipę twórcy Divide and Conquer mają bardzo małą, obecnie pracują nad submodem tylko 3 osoby, ale są świetni w tym co robią. Głównie brakuje im skryptera, więc dodanie elementów zaawansowanych pod tym względem może być ciężkie
Patrykovsky
06-03-2016, 12:49
Ostatnio jak patrzałem to było o wiele wiecej osób w ekipie. ale jeżeli tak jest to szkoda :(
Andurvil
19-03-2016, 09:31
Jak tam spolszczenie? :D
KrystianBorys
19-03-2016, 09:40
Mam przerwę, w przyszłym tygodniu kontynuuję
Patrykovsky
05-04-2016, 18:03
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?726303-Mega-s-Divide-amp-Conquer-Survival-Guide-Turtle-Style
na tvc znalazłem ten link. Może wie ktoś co to dokładnie jest ?
KrystianBorys
05-04-2016, 22:00
Poradnik, jak grać :D Info dotyczące ekonomii, np. co budować najpierw, zarządzanie miastami itd.
Patrykovsky
30-04-2016, 12:46
Krystian wiadomo coś nowego na temat DaC ? :)
KrystianBorys
30-04-2016, 23:35
Raczej nie, nic szczegolnego mi do głowy nie przychodzi. Czerwiec - Lipiec premiera. Niestety porzucilem spolszczenie ze wzgledu na brak czasu, ale na pewno do niego wrócę. Oglądaj letsplaye Arachira, lionhearta, butterybuttersa, oni grają na wersji 1.0 tego submoda
Patrykovsky
01-05-2016, 00:21
skąd masz te informacje że to jest wersia 1.0 ?
KrystianBorys
01-05-2016, 23:12
Bo mówili :D
Wersja w którą grają to nie jest gotowa wersja 1.0, ale grywalna i stabilna. Są nowe jednostki, budynki, itd.
Patrykovsky
02-05-2016, 07:59
no zauważyłem to pod koniec 1 odcinka widząc kuszników z isengardu ( ludzi ) :D
A jakie nowe budynki dodali bo chyba żadnego nowego do isengardu nie dodali :)
KrystianBorys
02-05-2016, 20:24
Obejrzyj kampanie Arachira Galudhrithiona (obecnego "szefa" Divide & Conquer). Umbar ma obozy niewolników, czyli coś w stylu Dunedainów z Północy, mogą rekrutować lokalne oddziały, np. jeźdźców Rohanu w Rohanie, piechotę Haradu w Haradzie, itd.
Patrykovsky
03-05-2016, 11:20
Troche i tak dla mnie za mało :c mogli by dodać więcej budynków tak jak jest w Dagor Ennor czy w Mos :(
Duży postęp widzę w 0.52, podoba mi się. Ale chyba tempo im spadło, oby skończyli. Chociaż 0.6. Ale skoro testują 1.0 to trzymam kciuki.
Andurvil
20-06-2016, 14:40
Wiadomo coś na temat planowanej daty wydania DaC 1.0 ?
Wiadomo, że trwają testy w gronie Twórców i osób zaufanych na TWC i nie tylko. Może KrystianBorys zna jakiś termin premiery.
KrystianBorys
20-06-2016, 21:33
Lipiec. Chyba. Tego tworcy nie są sami na 100% pewni. Oficjalna odpowiedź twórcy moda to: 7
Patrykovsky
21-06-2016, 11:32
Będąc szczerym to jestem pełen podziwu dla wypowiedzi twórcy, tak sie chłopak napracałował i tak musiał myśleć nad tą wypowiedzią. Taką wypowiedzią by obronił prace magisterską i dotałby oklaski na stojąco :D A na serio to liczę że wersia 1.0 będzie dawała dużo rzeczy i będzie chęć poznawania tego moda na nowo :)
7 to 7 :D
ale wrzucil changelog
https://www.dropbox.com/s/ojtc08gk3f9xfuw/DaC%20V1%20Changelog.txt?dl=0
Z wiarygodnego źródła, tj. od jednego z testerów wersji 1.0 DaC, wiem, iż jest na co czekać. Jest wielki postęp w porównaniu z 0.52. Testy pozwalają im wyłapywać bugi korygować statystyki itp. czyli dopieszczać submoda. I to jest poważne podejście, solidne testy a nie byle wydać i buga na bugu, jak ostatni Warhammer. Wiele jednostek wymiata. Tury są szybkie mimo wielu nacji. Więc czekamy.
Patrykovsky
21-06-2016, 22:19
czy ja mam takie wrażenie czy doszło ok 20-30 nowych jednostek ?
KrystianBorys
21-06-2016, 23:50
Możliwe, nie liczyłem, ale sporo z nich to screeny jak wyglądają jednostki po ulepszeniu im pancerza. Głównie dotyczy to krasnoludów. Jednostki są świetne, pod tym względem modzik miażdży.
Patrykovsky
21-06-2016, 23:53
Krystek a jakieś nowe budynki oprócz budynków piratów dodadzą ? i czy będą dalsze wersie po 1.0 ? czy zostanie to tak do końca już ? Może znasz na to odpowiedzi ?
KrystianBorys
22-06-2016, 10:35
hmm nie piratów, a korsarzy :D
Zauważ, że pod względem budynków nie jest źle. Frakcje mają bardzo zróżnicowany system rekrutacji. Khand werbuje swoje elitarne oddziały na podstawie gildii. Dunedainowie z północy budują obozy na ziemiach Eriadoru, a w innych miejscach specjalne koszary. Może coś pominąłem, ale z budynków nic nie ma nowego. Po 1.0 coś tam będzie, ale to raczej robota na skryptach, np. inwazja Umbaru na Szarą Przystań, powtarzana cyklicznie.
Patrykovsky
22-06-2016, 12:33
zapomniałem że to umbar :D dawno nie grałem w DaC ale i tak fajnie byłoby zobaczyć gdyby porobili coś z tym by w dalszych etapach gry nie było tak że tylko armie budujesz i sie bijesz z wrogami. Dla mnie czym wiecej budynków które dają róznorodne efekty tym lepiej :)
Rhaegrim
15-07-2016, 10:41
https://www.youtube.com/watch?v=J7PJiOD4oW0
A tu omówienie Khazad-Dum z ich nowym rosterem.
Wygląda świetnie, pierwsze co zrobię po wyjściu nowej wersji to znów biorę się za grę Mglistymi Górami.
Patrykovsky
16-07-2016, 12:52
Araven zgadzam sie z tobą w 100%. Pomyśleć że v1.0 będzie zajefajna a co będzie dopiero potem jeżeli tak dużo już teraz jest ciekawych rozwiązań. ( oby na v1.0 się DaC nie skończył :c )
KrystianBorys
30-07-2016, 09:46
Jest spora szansa, że 1.0 będzie w niedzielę, a w zasadzie jego instalator bedzie zrobiony. W przyszlym tygodniu bedzie na 100% pozdrawiam :D
Świetna wiadomość :))) Pozdrawiam :D
SzymonDeath
31-07-2016, 20:12
Czekam z niecierpliwością
KrystianBorys
01-08-2016, 17:42
http://www.mediafire.com/download/h3bx6mplzvrzz1r/DaCV1_Part_1.exe
http://www.mediafire.com/download/2kecajjg38ca3ys/DaCV1_Part_2.exe
http://www.mediafire.com/download/yk6jtl3df5vlow7/DaCV1_Part_3.exe
Wiecie co z tym zrobić. Jak będzie błąd podczas instalacji, klikacie retry (ponów). instalacja taka sama jak w przypadku 0.52. Wszystkie party uruchamiacie jako administrator. instalujecie na czystego Third Age 3.2. Nie uruchamiajcie cleanera.
EDIT: Przedpremierowo :D
Na twcenter jeszcze nie ma, ale to tajemnica :D
Rhaegrim
01-08-2016, 18:44
I znowu muszę pobierać Third Age
No nic, jak ogram, to podzielę się wrażeniami.
Super :) pobieram v1 a międzyczasie zainstaluję czyste TA 3.2 .
Patrykovsky
01-08-2016, 21:29
i kolejne 6 gb do pobrania :c lub nawet więcej ponieważ TA nie ma :C
KrystianBorys
01-08-2016, 23:11
http://www.moddb.com/mods/divide-and-conquer/downloads/divide-and-conquer-version-1-part-1
http://www.moddb.com/mods/divide-and-conquer/downloads/divide-and-conquer-version-1-part-2
http://www.moddb.com/mods/divide-and-conquer/downloads/divide-and-conquer-version-1-part-3
Łapcie linki z moddb, można ściągać naprzemiennie
SzymonDeath
02-08-2016, 03:16
A część spolszczenie chyba można wziąć z wersji 0.52 do 1.0?
Patrykovsky
02-08-2016, 09:19
Szymon wątpię by działało to spolszczenie ponieważ nie wiemy jak dużo dokładnie zmieniło sie w v1.0, ale plusem jest to że aktualne spolszczenie można wykorzystać do kolejnego spolszczenia i szybko bedzie można tego używać pod najnowszego DaC
SzymonDeath
02-08-2016, 10:49
o to mi chodzi, bo mam zamiar popróbować
Właśnie zainstalowałem na polskiej wersji Thind Age 3.2 i w DC mam menu po polsku tylko opisy nacji po ENG ale chyba muszę zainstalować na Third Age 3.2 bez spolszczenia bo nie mogę wystartować kampanii.
Nie piszemy postu pod postem w tak krótkim odstępie czasu.
Póki, co bez punktów.
To teraz mam pytanie w stylu co zrobić gdy :)
Co zrobić gdy mam zainstalowaną wersję MOS 1.7 i chciałbym obok zainstalować sobie DaC 1.0, aby można grać sobie naprzemiennie ?
Dodam, że szukałem jakiegoś poradnika tutaj, jednak nie bardzo znalazłem - może po prostu nie umiem używać wyszukiwarki :P
Zrób tak jak ja, mam chyba z 7 submodów Tatw. Third_Age_3 to każdorazowa nazwa katalogu z modem Dodaj do niej np. Third_Age_3MOS1.7 I możesz instalować czyste TATW 3.2 i DaC 1.0.
A jak zechcesz zagrać w MOS to zmienisz nazwę z Third_Age_3 na Third_Age_3DaC1.0 a z nazwy Third_Age_3MOS1.7 usuniesz MOS 1.7 i masz równocześnie 2 lub większą liczbę submodów.
albo zmieniasz nazwe folderu zawartosc cfg config bat etc i mozesz miec do kazdego osobny skrot, tylko czasami nie da sie przestawic, nie pamietam ktorych i czemu, dawno sie nie bawilem w mody :D ale dac 1.0 jest to trzeba ogarnac!
Dzięki chłopaki za info. Wstępnie tak właśnie myślałem, aby nazwy folderów zmieniać.
Czyli teraz jak nie mam kopii czystego TATW 3.2 to po prostu zmieniam sobie nazwę tego co mam na MOS1.7 i potem wgrywam czyste TATW 3.2 i na to instaluje sobie DaC1.0.
Pokombinuje z tymi skrótami co Gruha napisałeś i jak się uda to potwierdzę.
Póki co udało mi się sposobem Aravena. Zmieniłem sobie nazwy katalogu z MOSEM na dopisek MOS_1_7 i DaC mam w folderze normalnym obok TATW_3_2.
Zrobiłem sobie dwie ikonki, dałem jakieś inne wyglądy i ponazywałem, żeby móc grać na zmianę.
Rhaegrim
06-08-2016, 14:12
http://www.moddb.com/mods/divide-and-conquer/downloads/divide-and-conquer-version-1-patch-101 Pierwszy patch.
https://www.youtube.com/watch?v=3xHfXSJAx8s Tu filmik z instalacją.
SzymonDeath
07-08-2016, 03:31
ale rozgrywki chyba nie trzeba od nowa zaczynać?
Rhaegrim
07-08-2016, 09:16
Save z Gondoru działa mi normalnie.
Zdania zaczynamy od wielkiej litery.
Dzięki chłopaki za info. Wstępnie tak właśnie myślałem, aby nazwy folderów zmieniać.
Czyli teraz jak nie mam kopii czystego TATW 3.2 to po prostu zmieniam sobie nazwę tego co mam na MOS1.7 i potem wgrywam czyste TATW 3.2 i na to instaluje sobie DaC1.0.
Pokombinuje z tymi skrótami co Gruha napisałeś i jak się uda to potwierdzę.
Póki co udało mi się sposobem Aravena. Zmieniłem sobie nazwy katalogu z MOSEM na dopisek MOS_1_7 i DaC mam w folderze normalnym obok TATW_3_2.
Zrobiłem sobie dwie ikonki, dałem jakieś inne wyglądy i ponazywałem, żeby móc grać na zmianę.
Pierwsze co robisz to zamieniasz nazwe Third_Age_3 na Third_Age_3_DC .
Pozniej PPM na Third Age.bat tj plik wsadowy i edytuj, zamieniasz
cd ..\..
start kingdoms.exe @mods\Third_Age\TATW.cfg
na
cd ..\..
start kingdoms.exe @mods\Third_Age_3_DC\TATW.cfg
wchodziasz w TATW.cfg i tam takze zamieniasz jak wyzej Third_Age_3 na Third_Age_3_DC
i to juSZ :D
teraz mozesz miec DC w osobnym folderze. ja osobiscie trzymam podstawaowa wersje third age takze w osobnym tj Third_Age_3_ORG
a w Third_Age_3 jakąś modyfikacje ktorej nie da sie zmienic nazwe folderu.
KrystianBorys
10-08-2016, 13:09
Chciałbym się pochwalić, że jestem jednym z beta-testerów tej modyfikacji. Mój wkład nie był może zbyt duży, ale zasugerowałem kilka zmian.
- Straż Przyboczna Khandu to konni łucznicy
- Łucznicy hobbitów mają zamiast łuków kije i kamienie :D
- Kilka zmian odnośnie ekranu warunków zwycięstwa
- no i klika wyłapanych bugów :D
Podzieli się ktoś może wrażeniami z gry?
Do prac nad Divide & Conquer po dłuższej nieobecności właczył się Baron Samedi! Na pewno kojarzycie go z kompilacji submodów, która kiedyś konkurowała z MOS-em. W najbliższej przyszłości ma być poprawiona dyplomacja. Jest szansa na to, że pojawią się 2 niesamowite skrypty: Zjednoczone Królestwo i Błękitni Czarodzieje!
Patrykovsky
10-08-2016, 15:42
Krystian ostatnio myślałem nad skryptem odnoszącym się do filmu Władca pierścieni w którym mieliśmy możliwość wezwania pomocy. Jak myślisz byłoby ciekawe gdyby Gondor mógł wzywać jakąś armie Rohanu na pomoc ?
Mam również pytanie dotyczące Rhun-u. Jak grałem w v0.52 to miałem bardzo duży problem z tym że Dale mogło rekrutować statki a ja grając Rhun nie mogłem. Jest to naprawione ?
Ostatnio jak zauwazyłem to gondor i inne frakcje ludzi mogą budować forty w miastach i rekrutować dane tam jednostki, nie wiem czy jest to realne ale dla mnie lepiej by to wyglądało gdyby te jednostki można byłoby budować w fortach które są rozmieszczone na mapie :D
KrystianBorys
10-08-2016, 22:30
Dobry pomysł z tym skryptem, na pewno był w niektórych wersjach Third Age. Co do Rhunu to odpal kampanie i sprawdz, wydaje mi sie ze mają, bo była o tym mowa.
Te jednostki mają swoje swoje specjalne budynki - koszary. Powiększaję liczbę dostępnych jednostek, no i to zawsze budynek więcej, a wspominałeś, że chciałeś mieć więcej budynków w modzie :D
Zawsze możesz je poobsadzać w fortach, do tego właśnie moim zdaniem mają służyć.
Patrykovsky
11-08-2016, 09:56
No Krystian niestety nie mogę aktualnie sprawdzić samemu, problemy z kartą graficzną i dopiero za moda wezmę się w sierpniu ale wole już podsuwać swoje pomysły, uwagi ponieważ może coś umknęło wam lub się spodoba :)
Mam też takie pytanie, jest jakaś myśl by robić coś z szatą graficzną miast itp ? Dodać nowe wyglądy itp by te miasta się różniły ?
Myśleliście nad ew zwiększeniem mapy o jakieś regiony ? Będziemy mogli się tego spodziewać czy mapa zostanie już jaka jest ?
Nadal elitarne jednostki posiadają ok 50 tur cooldown-u ?
Wiadomo coś w jakim kierunku będzie gra się rozwijała ? Oprócz tych skryptów o których wspominałeś.
Wiesz ja jestem już takim maniakiem DaC i ciesze się że masz taki bliski kontakt z twórcami :) I wiesz że dla mnie czym więcej budynków tym lepiej bo gra nie staje się tylko monotonnością by rekrutować i walczyć pod koniec kampanii :)
KrystianBorys
11-08-2016, 14:39
Więc tak:
-z miastami jest dość ciężko, raczej doświadczeni modderzy biorą się za to. Nie ma zbyt dużo osób, które się za to biorą. Prawdopodobnie naprawione zostaną niektóre miasta, np. Carn Dum, Zagh Kala
-Jest maksymalna ilość rejonów lub jest dosyć bliska limitu. Usunięto Iach Sarn i dodano drugą Morię.
-Mapa jest już bardzo dopracowana, nie widzę, co można byłoby tu zmienić.
-Elita to elita, w jakiś sposób musi to być podkreślone. Co ciekawe, są elity, które możesz rekrutować dość szybko, np. Kowale z Eregionu. No ale zanim będziesz mógł ich werbować...
- Skrypty i poprawa błędów, to główny cel.
Patrykovsky
11-08-2016, 14:47
No ale wiesz troche to dziwne że większość elit po 50 tur cd ma :D można by to troche pozmniejszać by to bardziej realne wyglądąło :)
Liczę że skrytpy będą cud miód malina i nie będzie zbyt wielu błędów i będzie o wiele wiecej jednostek :D xD (tak samo jak budynków xD )
I liczę że jeszcze długi czas będziecie pracować i udoskonalać tą modyfikacje ;3
Baron Samedi robił świetne skrypty, super, że będzie w ekipie. Ja obecnie nic nie gram, brak czasu.
Rhaegrim
18-08-2016, 10:34
Dobra zauważyłem mały problem. Gdy gram goblinami w końcu przybywa ekspedycja Balina i atakuje Morię, jednak jej nie zajmują tylko plądrują, a w następnej turze kończy się to ich porażką i zmianą w rebeliantów.
Każdy tak ma? Czy tylko mi się to zdarzyło i przez to chyba zacznę od nowa xD
Grałem w wersję testową 1.0 i tam od 1 tury Moria była krasnoludów. Ekspedycja była w 0.52. W obecnej publicznej wersji odpaliłem Dunedainów i też wschodnia Moria była krasnoludów pod dowództwem Balina od 1 tury. W 1.0 są dwie Morie. 1 goblinów druga krasnoludów.
Rhaegrim
19-08-2016, 08:02
Tak jak jest jak gra się innymi frakcjami.
Inaczej jest jak kieruje się goblinami. Wtedy ma się obie strony Morii, a Balin przybywa za kilka tur, sytuacja się powtarza. Przybywa, a następnie wygrywa bitwę, ale osady nie zajmuje, co kończy się tak samo.
To dokonali tu zmiany, bo w 1.0 testowym Balin w Morii był od 1 tury jak grałem Goblinami i musiałem ją odbić, i powstały z 2 armie krasnoludów z Morii (mimo straty ich jedynej osady), jakie z 10 tur się kręciły po okolicy i po jakimś evencie z zabiciem ich króla bodajże się zbuntowali dopiero. Masz wiele innych wyzwań graj dalej.:)
Rhaegrim
19-08-2016, 09:19
Z kolei jak rebelianci kontrolują Morię przed ekspedycją to wywala gdy ma się wyświetlić event o ich nadchodzącej wyprawie.
A nie mógłbyś podesłać pliku z skryptami?
Obecnie mam tylko wersję jaką upublicznili testowej już nie mam. Więc skrypty mamy te same.
Rhaegrim
19-08-2016, 11:03
Ok, czyli muszę samemu pogrzebać i to wywalić xD
Ha! Udało się! Krasie zaczynają w Morii nawet jak gra się goblinami, tyle, że bez wojska xD
Edit 2
Ale zrąbałem przy tym kampanię Khazad-Dum i kilka innych rzeczy. Usunąłem teraz linijkę odpowiedzialną za zniszczenie frakcji gdy nie uda im się podbić Morii. (Udaje im się zawsze, ale ją plądrują z uporem maniaka.)
przemek578
17-09-2016, 19:06
Wie ktoś jak edytować moda, by Mordor mógł budować ulepszone zamki? Chodzi o to by Mordor, a najlepiej wszystkie frakcje miały zdjęte ograniczenia konstrukcji.
Patrykovsky
17-09-2016, 21:04
Dla twojej wiadomości od 60 tury odblokowują się wszystkie budynki odpowiedzialne za rekrutacje wojsk. Wcześniej nie da się ich budować.
Tury tam lecą szybko, więc poczekaj i będziesz mógł budować i rekrutować. Wiele osad ma maksymalny poziom rozwoju i w części nie można budowac zamków i murów miejskich. Niskie podatki i bydynki od przyrostu ludności buduj. Mod jest dobrze zbalansowany, lepiej go nie psuć zmianami.
Patrykovsky
18-09-2016, 13:28
Ogólnie mod potrzebuje kilku poprawek i będzie już w takim momencie że już nie będzie do czego się doczepiać i będziemy czekać na te skrypty o których Krystian wspominał.
A Krystian jak to czytasz to musze Ci powiedzieć że Carn Dum posiada bug taki że wrogie wojska mogą obchodzić mury przez górkę po lewej stronie.
Gdybym wiedział gdzie zapisują sie ss z moda to bym wrzucił.
KrystianBorys
18-09-2016, 22:41
To bug, który ma prawo być. Osady "własnej roboty" to dość ciężka praca, najważniejsze, że nie crashuje :D
Patrykovsky
19-09-2016, 11:23
Fajnie byłoby gdyby to zostało troche edytowane tak by komputer tego nie wykorzystywał xD
przemek578
23-09-2016, 16:17
Zdobyłem Mordorem osadę Bree, w której był pierścień(generał nazgul w mieście jest) i osada dalej jest zaznaczona czerwonym kołem. Czy muszę coś zrobić by aktywować pierścień ? Czy mam go odnieść do Mordoru, a jeśli tak to jak ?
Down:
Dzięki.
Cześć, musisz poczekać kilka tur bosem w mieście :)
przemek578
23-09-2016, 16:47
Niestety to nie działa:/ Stoje tym nazgulem W Bree i nic się nie dzieje, miasto cały czas otoczone czerwonym kołem.
KrystianBorys
23-09-2016, 18:48
Jeżeli twój generał ma 8 itemków (świtę) to nie weźmie peirścienia. Daj innego generała lub daj innego gostka do tego miasta.
Hej. Mam pewien problem podczas kampanii Isengardem v 1.01 oczywiscie. Rohanowi została 1 osada, którą oblegam już ostatnią turę, jednak gdy tylko przejme tą osadę (wyswietla się wybór czy złupic, przejąć, zmasakrować), nieważne co wybiore gra w tym momencie crashuje. Region nazywa się Tirith Anduin.
Tutaj save, może ktoś sprawdzi czy u niego też wywali?
http://www.filedropper.com/autosave_8
Witam, pobrałem i też wywala, jak grałem krasnalami z morii to wywalało jak nie zrobiłem misji które które nie pokazywane są w menu misji (wysłanie dyplomaty po zabiciu barloga, spotkanie z dowódcą goblińskim,czy jak byłem na minusie podczas zdobycia morii), może jest coś podobnego. Pozdrawiam.
Problem nie był z miastem Rohanu, a zapewne jednostkami albo generałami Rohanu poza ostatnią osadą. Jak wiadomo gdy przejmie się cały obszar frakcji jednostki znikają albo stają się buntownikami. Pokombinowałem troche oddajac Rohanowi 1 obszar, ich jednostki wycofały się w stronę tej osady,(dziwne bo mając tylko 1 osade kryły sie po krzakach i nie mogłem ich zlokalizować), wybiłem co się da i nie było już crashy. Dzięki ;) Pozdrawiam
rychu567
09-10-2016, 13:03
Witam mam pytanie jak zwolac inwazje tol acharn frakjami dobra.. ?????? w DaC 1.0
Witam, niemożna zwołać inwazji frakcjami dobra :) Było by za łatwo :)
w MOS mozna zwolac krucjate
rychu567
11-10-2016, 21:27
Witam jeszcze raz czy da sie grac w Mos i DaC jednoczesnie???? zeby nie odinstalowywac DaC?
Jakien Kolwiek
11-10-2016, 22:44
hej "rychu567"
da się tak zrobić żeby mieć równocześnie D&C oraz MoS
z tego co zrozumiałem to teraz masz zainstalowanego D&C, jeśli tak to możesz to zrobić w ten sposób:
1) wejdź w folder gry "medieval II total war" (u ciebie to może być inna ścieżka, zelży gdzie i w jaki sposób to zainstalowałeś)
ogólnie chodzi o to żeby wejść w medka w folder "mods". Tam są wszystkie mody.
2) masz tam folder o nazwie "Third_Age_3". To jest twój D&C.
3) zmień nazwę tego folderu np. na "Third_Age_3_D&C"
4) pobierz sobie MoS 1.7 i zainstaluj go
5) teraz w folderze mods będziesz miał nie tylko "Third_Age_3_D&C" ale również "Third_Age_3"
to "Third_Age_3" to jest teraz MoS (oczywiście jeśli wszystko dobrze zainstalowałeś, nie pomyliłeś się itp.)
6) jednocześnie możesz grać tylko w jeden z tych modów (w tym momencie jest to mos)
co jeśli chcesz akurat zagrać w D&C:
1) w tym samym miejscu w folderze "mods" zmieniasz nazwę "Third_Age_3" na powiedźmy "Third_Age_3_mos"
2) a folder "Third_Age_3_D&C" z powrotem zmieniasz na "Third_Age_3"
3) w zależności od tego w jaki mod chcesz grać zmieniasz nazwę tych folderów. Gra startuję zawsze z folderu "Third_Age_3".
Jeśli zrobisz gdzieś literówkę, czy inaczej nazwiesz folder to Ci nie pójdzie.
rychu567
12-10-2016, 20:11
dzieki instaluje mosa i zobaczymy czy zadziala ;)
możesz też zrobić sobie osobno foldery na stałe.
myk : http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9305-Divide-and-Conquer-wersja-1-01-wydana&p=412660#post412660
Jakien Kolwiek
13-10-2016, 09:16
hmm
no masz rację, nie pomyślałem o tym,
tak to nawet lepiej jest wtedy
myślę że sposób jaki przedstawił GRUHA jest lepszy od mojego pomysłu.
przemek578
13-10-2016, 19:46
Co mam zrobić by powstał Arnor w divide and counqer ?
rychu567
13-10-2016, 20:24
Czesc panowie mam pytanie co zrobic aby gondor nie dostawal takich batow od mordoru?????? bo ciezko sie gra jak nie pomaga gondor hehe
przemek - nie da sie z tego co wiem
rychu - atakuj mordor ?XD sproboj moze dac im hajs
przemek578
14-10-2016, 16:47
Jak to ? Mają w własnej bitwie jednostki gondoru, to na kompanii też powinno dać się je jakoś zrekrutować. Zresztą jeśli nie można utworzyć Arnoru to właściwie nie chce mi się tą frakcją dalej grać.
Może ktoś wie czy da się jakoś ten Arnor utworzyć ?
August II Rex
14-10-2016, 16:57
W Divide and Conquer nie można odtworzyć Arnoru, North Dunedain mogą za to rekrutować jednostki Arnoru i wolnych ludów Śródzeimia w ich rdzennych prowincjach np.: jednostki Gondoru, na terytoriach Gondoru, to samo z Rohanem. Oczywiście najpierw te regiony trzeba podbić nie ważne czy od orginalnych właścicieli czy od ich wrogów. A nazwę państwa można zmienić w którymś z plików tekstowych, jeśli aż tak to przeszkadza.
Jakien Kolwiek
14-10-2016, 17:41
Taa
z tego co widziałem to nacja Northern Dunedain w ogóle jest jakoś dziwnie zrobiona w D&C 1.01
Religię mają "dunedain" taką jak gondor
natomiast kulturę mają taką jak klany z Enedwaith oraz Dunland
Jednostki werbuję się w obozach dunedainów a nie w koszarach (nie wiem jak po reformie jest)
Ich jednostki to głównie dunedainy oraz cardolan + kilka innych np. Tharbad Guard
Jest to jakieś rozwiązanie. Czy lepsze sami oceńcie. Ja osobiście wolałem takie opcje jak w mos'e były.
Już nie mówię nawet o odrodzeniu Arnoru, ale powiedzmy żeby po reformię można było jakieś wojska tego typu robić.
I te obozy zamiast koszar to też mi trochę nie leży.
Oczywiście można się bawić w zmianę nazwy nacji (jak napisał August II Rex) a nawet nazwy kultury/religii
no tylko trzeba mieć chęci i umiejętności do tego, a z tym to już różnie:d
KrystianBorys
15-10-2016, 23:55
Czy Dunedainowie z Północy budowali koszary? Wątpię. Małe oddziały działające w ukryciu nie budują wielkich stajni czy strzelnic, tylko obozy. W Divide & Conquer jest około 4 systemów rekrutacji. W MOS-ie tylko 1.
Jaką kulturę mają mieć Gondorczycy? Taką jak Dunedainowie z Północy, ponieważ dzielili jedną krew. System rekrutacji jest bardzo fajny. Obozy są tylko na ziemiach ojczystych i przygrsnicznych, a w pozostałych koszary z lokalnymi oddziałami . Czy warto jest poświęcić obecny stan rzeczy dla Arnoru? Zdecydowanie nie teraz. Czas pokaże, plany były. Teraz powiedzcie mi: jakich jednostek Arnoru nie ma w Divide & Conquer, a które są aż tak niezbędne? :D
Rhaegrim
18-10-2016, 18:59
Dunedainów było zwyczajnie za mało żeby odradzać królestwo Arnoru, co się wydarzyło ale to dopiero za panowania Telcontara i to nie od razu.
W DaC nie ma religii, jest kultura, nie ma takiego wyznania jak Ludzie z Północy czy tym podobne.
Stałych osad nie posiadali po za tą jedną, a o odbudowie miast takich jak Fornost czy Annuminas nie było mowy.
DaC lepiej odzwierciedla sytuację panującą w Śródziemiu niż MoS.
rychu567
20-10-2016, 16:06
Witam mam zwariowane pytanie czy dalo by sie zamienic jednostki rhunu a clan of endewaith ? :D
KrystianBorys
20-10-2016, 17:38
Po pierwsze: da się.Duuuużo pracy. Łatwiej byłoby pozamieniać im startowe prowincje. Po drugie: ciekawi mnie dlaczego wpadłeś na taki pomysł?
Patrykovsky
21-10-2016, 13:54
To by sie nazywał rozpiernicz gdyby Rhun musiał walczyć w rejonach Bree xD
lajtowo, wystarczy podbic wszystko po drodze xd
Patrykovsky
01-11-2016, 12:22
Nie wiem czy ktoś ogląda głównodowodzącego projektem DaC, Arachîr Galudirithon ale u niego z kampanii gondorem można zauważyć nowe jednostki takie jak " Dunedain Hunters" pytanie czy on nagrywa z nowszej wersji 1.2 :3
KrystianBorys
01-11-2016, 18:42
Tak, nagrywa, na wersji 1.1. Regularnie oglądam jego filmiki. Będzie rework dla Doliny Anduiny.
A czy kolega byłby w stanie sypnąć jakąś wskazówkę, w jaką stronę ma iść rework Vale of Anduin? ;) Interesowałaby mnie również kwestia wykorzystania motywu Błękitnych Magów, wspomniana w poprzednich postach. Jak mniemam, miałoby to dotyczyć w jakiś sposób Variagów? Z góry dzięki za odpowiedź!
Doceniam robotę moderów przy DaC, obecna wersja w zasadzie spełnia moje oczekiwania. Przydałoby się po prostu dodawanie kolejnych skryptów do kampanii.
KrystianBorys
03-11-2016, 15:38
Chodzi głównie o jednostki. Przede wszystkim o te z Eotheod w nazwie.
Błękitni czarodzieje będą w dalszej przyszłości. Głównie naprawa błędów. Zauważcie że Variagowie biorą teraz czynny udział w wojnie.
Skrypt ataku Umbaru na Lindon będzie rozbudowany.
Patrykovsky
04-11-2016, 18:00
Krystian a myśleliście by zrobić takie dodatkowe jednostki jak weteranie z ostgiliath czy coś podobnego ? i mogli by być rekrutowani jedynie w ostgiliath ;)
Rhaegrim
04-11-2016, 18:26
Ale po co jak taka jednostka już jest? xD
Nie lepiej pasuje określenie, rekrutowani wyłącznie w określonych osadach?
Do tego nazwy własne piszemy z wielkiej litery, plus to jest Osgiliath a nie Ostgilah
Patrykovsky
05-11-2016, 12:32
No jeju no ! :D musisz się czepiać ;D poprostu zawsze byłoby coś co urozmaica grę pod względem nowych jednostek :D. Wgl wczoraj oglądałem Hobbita wojna 5 armii i tam widziałem bardzo ciekawe wyposażenie dowódcy legionu angmaru. Zbroja lepsza niż ci co mają wojownicy legionu Angmaru i duża glewia :D Fajnie to w filmie wyglądało ;)
KrystianBorys
06-11-2016, 02:08
Są pikinierzy z Osgiliath. Łucznicy - weterani z Osgiliath byli, może teraz ich już nie ma. Byli na pewno w wersji 0.52.
Moim zdaniem Gondor i tak ma zbyt dużo oddziałów. Ująłbym im chociaż jeden oddział i dałbym go np. dla Dali. Miałem pomysł na oddział dla nich. Małe balisty - skorpiony, idealne do niszczenia trolli i wrogiej artylerii. Może nazwijmy je "Czarne Strzały" :D
Patrykovsky
06-11-2016, 12:57
Miałoby to sens :D Bo dale ogolnie tak troche bida :D I też według mnie dale powinno mieć konice generalską bo jak grałem to mieli tylko łuczników
KrystianBorys
06-11-2016, 23:49
Miałoby to sens :D Bo dale ogolnie tak troche bida :D I też według mnie dale powinno mieć konice generalską bo jak grałem to mieli tylko łuczników
To dobrze, że mają łuczników. Tak ma być.
Patrykovsky
07-11-2016, 13:19
Ale moim osobistym powinien być podział na kawalerie/łuczników bo nie oszukujmy się kawaleria generalska potrafi zrobić więcej niż Ci łucznicy
KrystianBorys
07-11-2016, 21:18
Ale moim osobistym powinien być podział na kawalerie/łuczników bo nie oszukujmy się kawaleria generalska potrafi zrobić więcej niż Ci łucznicy
Kawaleria generalska potrafi zmieść całą armię bez używania innych oddziałów, dzięki czemu możesz przejść całą kampanię tylko i wyłącznie nimi. To nie jest dobre ani fajne. Z tego powodu większość frakcji ma nerfa na oddziały straży przybocznej.
Andrij Marszałek
07-11-2016, 21:35
Gram sobie Dol Guldur i jednostki generalskie to miazga. :)
Chodź zdaje mi się że na starych mosach nazgule były mocniejsze więc jest ok.
Patrykovsky
08-11-2016, 08:08
No gerenałowie Dol Guldur to serio miazga ale w porównaniu z konnicą generalską księcia Dol Amroth to i tak słabo. Przecież jednym generałem rozbijałem armię korsarzy ( tą z skryptu 12 jednostek w tym 2 oddziały pikinierów )
@Krystian
Właśnie o tym mówię, by nie dawać samych takich op jednostek kawalerii tylko coś typu Bree, jednostka nie za dobra, nie za słaba ale jednak troche może wyrobić zamieszania
KrystianBorys
18-11-2016, 22:59
Już niebawem może mieć swoją premierę wersja 1.1 moda. Przede wszystkim będzie naprawiony skrypt z Sarumanem, rework Anduiny, dodane zostaną nowe portrety jednostek. Kilka osad będzie naprawionych, głównie chodzi o teksturki.
Patrykovsky
21-11-2016, 08:37
OOO i to się nazywa dobra wiadomość na początek dnia. ;) Fajnie że dalej mod rozwija się w szybkim tempie ;)
Sara Temer
29-11-2016, 16:04
Zmieniłem pierwszy post, by był bardziej przejrzysty, jak trzeba coś jeszcze dodać, to dajcie znać.
Andrij Marszałek
29-11-2016, 16:06
Dobra robota Temer. :clap:
KrystianBorys
03-12-2016, 20:45
Wersja 1.1 tuż tuż, jakbym miał instalator to bym już go wrzucił, ale za to wstawiam screena dla Umbaru. Ta frakcja jest świetna.
Dodadzą również 3 poziom dróg- tylko dla krasnoludów oraz dla niektórych frakcji ludzi (Umbar, Gondor)
http://i63.tinypic.com/2e3bq55.jpg
https://photos-1.dropbox.com/t/2/AAAuPLbGUztvNWEW_j49CmK7K8DerBvdd7bRad4NW3AvxA/12/175475364/jpeg/32x32/3/1480809600/0/2/Umbar%20textures.jpg/EKee6YADGPKNAiACKAI/c63Cd4EeHpVKgVPTWCoFzHYHxtkFSq8HLUUR7dR6Yhc?size_m ode=3&dl=0&size=1600x1200
Patrykovsky
04-12-2016, 00:19
Osoba która stworzyła te modele może być z siebie dumna. Normalnie brawo, cudo
/cry jezu a ja nie mam czasu nawet w 1.0 pograc a tu juz patche dodatki wrrr zycie ssie
KrystianBorys
06-12-2016, 00:00
Wersja 1.1 już jest!
Oto link:
http://www.moddb.com/mods/divide-and-conquer/downloads/divide-and-conquer-version-1-patch-11
A tu jest link jak zainstalować, w formie filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=bSV78cSn_DY&feature=youtu.be
Instalujemy na wersję 1.0 lub 1.01
Uruchamiamy jako administrator.
Po zainstalowaniu 1.1, szukamy w folderze data moda, pliku clean after edit.exe i wrzucamy go do folderu third age_3 (czy jak tam go macie nazwanego), odpalamy i cieszymy się grą!
Ważne info: dyplomatów można werbować tylko w budynkach specjalnych, unikalnych dla miasta, np. Wichrowy Czub dla ND.
I jeszcze instrukcja po angielsku:
Installation Guidelines:
- Requires DaC Version 1 Part 1, Part 2 and Part 3.
1) Please disable Windows UAC (User account control) - ElvenKind's Guide (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?597889-Installation-of-submods-(-with-pictures-!-)&p=12777400&viewfull=1#post12777400) : AG's Guide (https://www.youtube.com/watch?v=IKkL0fReTT8&list=PLesZst-z4ywYhITHvYbpDq8HpWwKAYwRj&index=3)
2) Download the file.
3) Ru as administrator.
4) You shouldn't have to change the destination folder unless you have MOVED YOUR STEAM or you have the disc version, the installer defaults to the default Med 2 steam location.
5) When asked about overwriting files, always click 'yes'.
6) Please read the final page of the installation process and act accordingly if you have the disc version. Or watch the video below for full details.
Sara Temer
07-12-2016, 15:31
Dzięki Krystian, update pierwszego posta zrobiony ;)
Ktoś pograł jakieś wrażenia, różnice w stosunku do 1.01 ?
Grał ktoś Angmarem?? Bo nie pojawia mi się budynek klatka troli
Celebrant187
12-12-2016, 16:45
Hej, pogrywam teraz równolegle w 3 kampanie Dol Guldur, Dol Amroth i Umbarem i powiem, ze różnica jest znaczna. Nowe SI jest o wiele bardziej dynamiczne, podbija więcej, szybciej w porównaniu do 1.01 o wiele lepiej wypada. Odbija się to chyba trochę na balansie niestety, bo we wszystkich kampaniach (w każdej około 40-50 tury więc nie wiem jak jest w późniejszych etapach gry) frakcje dobre na terenie Eriadoru (na tamten region mapy nie mam żadnego wpływu lub co najwyżej pośredni więc daje to jakiś obraz) przegrywają i to znacznie (w sumie nie wiem czy to kwestia balansu w tym patchu czy konkretnych kampanii), chociaż mi to nie przeszkadza, bo zawsze chciałem odbijać Śródziemie z rąk zła :D Endewaith nareszcie z kimś walczą kolejna zmiana na +, reszta zmian to kosmetyka, kilka nowych jednostek, kolejne świetne modele, mapa odrobinę zmieniona, szczególnie jeśli chodzi o przeprawy na rzekach, wszystko w jak najlepszym porządku. W ciągu kilkunastu godzin gry tylko 2 razy wywaliło mi medka do pulpitu więc mod stabilny jak zawsze. Jeśli ktoś ma do wyboru kontynuować kampanię na patchu 1.01 czy ściągnąć 1.1 i zacząć od nowa niech ściąga. A no i zapomniałem dodać, że nawet Wysokie Elfy się ruszyły i coś robią co nie zdarzyło mi się w żadnej kampanii w DaC jeszcze. Mam nadzieję, że jakoś tam pomogłem :)
Patrykovsky
12-12-2016, 19:36
kiell, musi być 40 tura wtedy jest event który pozwala każdej frakcji budować lepsze koszary, stajnie itp
NiemiłosiernySamarytanin
12-12-2016, 20:17
A nie przypadkiem ten event jest na przełomie 60/61 tura?
KrystianBorys
13-12-2016, 01:19
Potwierdzam, po evencie koszarowym (61) są trolle. Do ich zrekrutowania potrzeba osady w górach (można to sprawdzić w budynku-książeczce)
Rework Anduiny i naprawiony skrypt Sarumana to najważniejsze rzeczy, przynajmniej dla mnie (bo często gram lub walczę przeciwko nim). No i coś co było upierdliwe - redukcja spamu dyplomatów
Na stronie pojawił się fix. Niestety, nie mogę go znaleźć :-( Może pojawi się w najbliższym czasie na stronie z linkami.
Patrykovsky
14-12-2016, 08:45
Krystian fix który co ma naprawiać ?
Trzeba będzie grać od nowa ?
Wczoraj zacząłem gre Gondorem, muszę przyznać że dawno tak dobrze mi się nie grało w total war-a, gram na H/H ponieważ na vh/vh za trudno przez duży spam ale trzeba przyznać że osoba która robiła poprawki/zmiany do ai komputera to geniusz, dawno nie widziałem tak agresywnego komputera.
W 2 turze Mordor już mi miasto oblegał, Isengard podbił wszystkie wiasteczka rebelianckie w okolicy i nawet zajął jeden zamek który powinien być pod moją kontrolą. Nareszcie nie ma takiego spamu eventami inwazji korsarzy.
Dyplomacja jest już normalna, komputer sam nie raz chce zawieszenia broni by się odbudować itp.
Nic dodać nic ująć. Genialny patch jak dla mnie.
Gram krasnoludami z Ereboru, jest już 90 tura i powiem wam że nie odczuwam żadnych oznak znużenia. Mod wyśmienity, widać wyrazna ekspansje AI, gram na bardzo trudnym i przegrałem do tej pory 2 bitwy, a praktycznie cała północ należy do mnie :D
KrystianBorys
15-12-2016, 01:41
To jeszcze takie info: kolejny patch, 1.2, ukaże się za kilka tygodni. Nie był to jakiś ważny fix, nie ma texturek na jednym z chorążych i coś tam jeszcze.
Nowy oddział dla Gondoru, kosztem Lebennin Marines (będą "scaleni" z Lebennin Guardsmen). Angbor będzie ich miał jako straż przyboczną.
http://i64.tinypic.com/xfyfpl.jpg
Patrykovsky
15-12-2016, 14:26
Dlaczego oni mi przypominają szkockich wojowników ? :D
Szkoda że jedna jednostka odejdzie, szczerze lubiłem tą jednostkę, fajnie mi sie komponowała w styl armii gondoru :)
NiemiłosiernySamarytanin
15-12-2016, 18:30
W 1.01 nie grałem, jakoś nie było czasu, tak więc zaliczyłem przeskok z 0.52 na 1.1 i jaram się Gollum w Orodruinie xD Nie dość, że nacje wykazują sporą agresywność to AI podczas bitew mnie flankuje, taka mała rzecz, a jak cieszy xD Więcej nowych modeli osad też uszczęśliwia xD Do tego piękne jednostki, nic tylko grać, tylko jak tu wybrać jedną nację do kampanii skoro kuszą wszystkie :D
Jeszcze takie małe pytanko, wie ktoś może jak dodać własną muzyke do DaC ? Konkretnie mam na myśli tą z Hobbita, było by niesamowicie klimatycznie :D
Rhaegrim
15-12-2016, 21:03
Muzyka z Hobbita już jest.
Jak chcesz to poszukaj odpowiedniego tematu w poradnikach na forum.
Umbar wprawia mnie w zachwyt, ale odwiedził mnie Silver Surfer, oficer u corsair raiders i tych drugich xD
Ogólnie wszystkie zmiany na plus, zacząłem trzecią kampanię Gondorem.
Patrykovsky
16-12-2016, 09:26
Ja mam tak samo, gram Gondorem tylko w inny sposób, taki raczej pasywny by wyzwolić z frakcji zła to co najlepsze i wtedy staczać wielkie boje :D
Jeszcze jeden mankament mnie drażni w DaC. A mianowicie Garnison script. Jeżeli jest to mogłoby być gdzie napisane co miasto może dostać jako obstawę do miasta np w budynku murów czy coś, byłoby to całkiem fajne i przydatne dla niektórych ludzi
SzymonDeath
17-12-2016, 02:11
W razie czego to spolszczenie zostało zaktualizowane i obecny tu link do zippyshare jest do starszej wersji spolszczenia.
Jestem świeżo po 2 ciężkich bitwa i gra się zacięła przy turze "Vale of Anduin" to wlasnie oni mnie zaatakowali i z nimi toczyłem bitwe. Gra nie że sie zacięła, tylko po prostu stanęła na ich turze. Wie ktoś jak to naprawić? Może jakąś komendą wejść w stery właśnie tej frakcji?
KrystianBorys
23-12-2016, 21:45
Jestem świeżo po 2 ciężkich bitwa i gra się zacięła przy turze "Vale of Anduin" to wlasnie oni mnie zaatakowali i z nimi toczyłem bitwe. Gra nie że sie zacięła, tylko po prostu stanęła na ich turze. Wie ktoś jak to naprawić? Może jakąś komendą wejść w stery właśnie tej frakcji?
Radykalna opcja: pokonanie tej frakcji.
surrender_regions Timurids
mgłę bitwy można ewentualnie wyłączyć, włączyć z powrotem na koniec tury.
toggle_fow
No nic.. Zagrałem bitwy od nowa, wygrałem ale kosztem króla :(
Rip Król Dáin II Żelazna Stopa
Prostytucjusz
24-12-2016, 14:25
Witam. Po zainstalowaniu spolszczenia (najnowszego, do najnowszej wersji D&C) nagle moja gra podczas włączania się i ekranu powitalnego gra się wyłącza, bez żadnego komunikatu lub błędu. Czy mógłby ktoś mi pomóc lub podesłać folder "TEXT" z głównego folderu moda?
NiemiłosiernySamarytanin
24-12-2016, 15:05
https://drive.google.com/file/d/0B49R32gzhnXeT0NiSi1jU3p3Mjg/view?usp=sharing
folder text
Prostytucjusz
24-12-2016, 17:42
Ehh... Pomyliłem foldery i zamiast wrzucić paczkę z spolszczeniem do folderu TEXT w D&C wrzuciłem go do katalogu gry... , niestety zamiana plików na oryginalne nie pomogła. Trzeba wszystko usunąć i zainstalować na nowo :(
NiemiłosiernySamarytanin
26-12-2016, 13:18
Rozgrzebałem parę kampanii i albo mi się zdaje albo Rhun jest trochę za mocny na inne frakcje AI, strasznie szybko kasuje Dorwinion, potem Dale i bierze się za Erebor, co skutkuje tym że zdobywa całą płn-wsch część mapy i jest potęgą prawie nie do ruszenia. No i misja z pierścieniem mnie zaskoczyła, bo już myślałem że będę musiał go zniszczyć i turlać się do Mordoru coby cisnąć hobbita do Orodruiny, a tu się okazuje że za kary dyplomatyczne mogę go oddać Radzie i niech ona się martwi xD
rychu567
04-01-2017, 17:08
siemka mam problem zo zrobic aby mordor nie rozwalał tak szybko gondoru??? jakies skrypty usunac czy jak ?
KrystianBorys
04-01-2017, 18:59
Twórcy moda zrobili tak, żeby Gondor raczej przegrywał z Mordorem, ponieważ tak ma być. To gracz musi pomóc Gondorowi przetrwać, są jednak kampanie, gdzie Gondor radzi sobie bardzo dobrze. Można usunąć trochę armii startowych, ale to kwestia kosztów wojsk i ekonomii sprawia, że Mordor dominuje. Ma też lepsze prowincje.
NiemiłosiernySamarytanin
06-01-2017, 17:12
http://www.moddb.com/mods/divide-and-conquer/downloads/divide-and-conquer-version-1-patch-12
a nawet wersja 1.2 wydana xD
KrystianBorys
06-01-2017, 17:16
Instalujemy na wersję 1.0 . Patch 1.2 zawiera 1.1 i 1.01. Można zainstalować na wersję 1.1, ale najlepiej zainstalować od nowa.
Rhaegrim
06-01-2017, 17:53
Zainstalowałem na wersję 1.1 i działa mi nawet zapis Gondorem.
Srebrnych surferów nie ma, póki co wszystko idzie dobrze xD
Sara Temer
07-01-2017, 04:06
Pierwszy post zaktualizowany, dzięki NiemiłosiernySamarytaninie za info o patchu ;)
tylko moim zdaniem slabo sie gra lorien (i chyba wszystkimi elfami) z powodow kosztow? cien mordoru sobie rosnie i rosnie a ja przed 30? 35? tur siedzialem na tylku z 10 odzialami w stolicy by byly na darmowym koszcie i sie rozbudowywalem nie widzac innego wyjscia?
szybko myk zeby zdobyc dol guldur bo zawsze ladny hajs tam byl i co? i w 3? tury zanim zajete bylo stracilem jakies 20tysi idac jedna flaga a gdy teraz musze ruszyc reszte z miast do obrony dol guldur bede na minusie xd słabo troche, gdyby nie ten przestuj na poczatku i brak ataku z cienia to smierc naturalna
edit
ha! uratowalo mnie takze niedola D anduiny, stracili miasto nad rhosgobel i dzieki przejeciu go mam zarobki szalenstwo xd cienko bym widzial swoj los gdyby nie to
NiemiłosiernySamarytanin
07-01-2017, 14:46
KrystianBorys po opisie wnoszę, że może masz dojścia do autorów moda, stąd pokuszę się o pytanie czy może planują wprowadzić zmianę Minas Morghul na Minas Ithil po zdobyciu owej przez Gondor? Fajnie by też było jakby już Minas Ithil zatracała z czasem aurę "mordorowatości" na rzecz blasku Gondoru, ale tu pewnie by trzeba było robić drugą mapkę do bitew, a nie wiem czy dwie mogą być podpięte pod jedną lokalizację.
Sara Temer
07-01-2017, 15:01
NiemiłosiernySamarytanin na modowaniu się nie znam (a się wypowiem), ale wydaje mi się, że mogli by coś takiego zrobić w ramach systemu zmiany miasta w zamek, po prostu dla Minas Morgul/Ithil zamiast tego by była możliwość przemiany twierdzy w jej "oczyszczoną" wersję (i może do tego wymóg, by była w niej odpowiednio wysoka kultura numerojczyków do tego, przynajmniej te 50%). Poprawcie mnie, jeśli moje myślenie idzie błędnymi ścieżkami xD
KrystianBorys
07-01-2017, 19:11
Minas Morgul powinno zmienić nazwę na Minas Ithil (po zdobyciu przez Gondor). Texturki są bez zmian. Osgiliath po odnowieniu się zmienia, poprzez rozbudowę Wielkich murów w Olbrzymie. Nie ma takiej opcji dla Morgulu. Unikalne miasta są prawie zawsze podpięte pod najwyższy poziom rozbudowy miasta. Zwróćcie uwagę na zmianę kilku miast na mapie kampanii. Wyglądają bardzo ładnie, np. Edoras. Kurczę, w tym modzie jest bardzo dużo zrobione, aż mi jest czasem wstyd cokolwiek sugerować twórcom :D
NiemiłosiernySamarytanin
08-01-2017, 10:58
Osgiliath mi się zmieniło, ale Minas Ithil nie wskoczyło :C Co do zmiany wyglądu Minas Morgul/Ithil to szkoda :C
Edit:
Temer zedytuj post 1 bo zmienili patch 1.2 na paczkę patch 1.2 plus fixy
http://www.moddb.com/mods/divide-and-conquer/downloads/divide-and-conquer-version-1-patch-121
rychu567
08-01-2017, 15:07
Witam da sie usunac kilka skryptów z DaC np "najazd korsarzy z umbaru.." ?
Sara Temer
08-01-2017, 15:43
NiemiłosiernySamarytanin, dzięki, zaktualizowane ;)
Ktoś coś pogarał 1 .2 + fixy? Zacznę sobie chyba Dunedainami dziś, oby żaden kolejny fix nie był potrzebny.:).
bugfix jest z patchem tak ?
mi wywalilo na 3 turze ;/ jakies pomysly czy bede musial wszystko na nowo ?;/
NiemiłosiernySamarytanin
09-01-2017, 16:10
Mi na patchu 1.2 z fixami (tym ważącym ponad 500 mb) bez problemu odpaliły starej sejvy, czasem wywali zwłaszcza po jakiejś dużej bitwie lub jak dużo naklikam czy to w przeglądaniu budynków czy jednostek, więc powiedziałbym standard jeśli idzie o mody czy vanilę. Jeśli idzie o najnowszy patch 1.2 to tak jest z fixami i zawiera w sobie poprzednika czyli 1.1, tak więc starczy najnowsze 1.2 instalować na wersję 1.01 moda, tylko pilnujcie ścieżki bo ja pierwszy raz nieopatrznie się zagalopowałem i patch 1.2 trochę zmylił drogę ;D
Poza tym gra się bardzo fajnie, mod strasznie wciąga xD
zainstalowane na nowo TA 3.3 DAC 1 i DAC 1.2, 5 tur i wywala, później znów po 3-4? jakieś pomysły ? i to np. jak zapisuje, lub jak klikam na dyplomatę, gdzie nagle wejdę robię dokładnie to samo albo ten sam ruch zaraz po zapisie i nie wywala
edit. ogólnie w poprzedniej wersji tez tak miałem ;/ wydaje mi się iż jest to jakiś nie tuzinkowy problem
@Gruha to może zależy od nacji. Krasnoludami mi wywalało często na starszych wersjach. Zwłaszcza w dużych bitwach w kampani to w Morii niekiedy. Inne nacje jakimimi grałem były stabilne Dunedainowie, Elfy Wysokie i Leśne, Dol Amroth, Gobliny z Gór Mglistych. Zagrałem Dunedainami na 1.2 z fixami na VH, ale masakra. Wrogowie ostro i często silnie atakują. Kasy i wojska mało, wrogów kupa. Duże pozytywne zmiany w balansie i zachowaniu ai strategicznego. Fakt mod mocno wciąga.
stachomacho
10-01-2017, 10:29
Witam, też rozgrywam kampanię Dunedainami. Wcześniej na wersji 1.1 rozegrałem jakieś 80 tur na h/h. Na 1.2 zacząłem nową długą kampanię na vh/vh (nie było mi żal zaczynać nowej kampanii bo jakoś zbyt łatwo szło :P). Na pierwszy rzut oka ładne wizualne zmiany na mapie (minimalnie ucierpiał na tym czas wczytywania mapy), widać też delikatne zmiany w statystykach poszczególnych jednostek (moim zdaniem na plus - poprawiają balans). Co dziwne, początkowo tury jakoś dłużej trwały (tak o 1/3 dłużej niż na 1.1) ale teraz już śmigają tak samo szybko jak wcześniej. Pierwsze kilka tur grałem jeszcze na 1.2 bez fixów i zdarzyły się dwa ctd, od wgrania nowszej wersji patcha żadnego ctd.
Co do samej rozgrywki: jestem na jakieś 35 turze, Angmar dogorywa (oblegam ostatnie 3 osady w tym stolicę), choć trochę się chłopaki stawiali. Zauważyłem, że dużo lepiej niż na 1.1 radzą sobie krasoludy z Ered Luin - szybko zajęli pobliskie regiony rebelianckie i przejęli 2 zachodnie prowincje Angmaru (co bardzo ułatwiło mi zadanie - mogłem w pełni skupić się na wjeździe na północne i najważniejsze prowincje). Niesamowicie irytujące są próby przekupstwa - 2-krotnie Angmar + raz Gobliny z Gór Mglistych przekupiły moje przygraniczne osady i konieczne było wycofanie jednego oddziału i ponowne przejęcie osady, tak żeby nie zdążyli wyszkolić tam żadnego garnizonu. Teraz dobrze umiejscowione wieże obserwacyjne poinformowały mnie o nadciągających ze wschodu 2 sporych armiach z Gór Mglistych. Kasy na wyszkolenie nowych oddziałów brak a przerwanie oblężenia raczej nie wchodzi w grę (nawet gdyby, to dobrych kilka tur minie zanim posiłki dotrą na południe). Tak więc robi się ciekawie.
Chociaż muszę przyznać, że wojna z orkami jest strasznie uciążliwa - spamują tymi nędznymi jednostkami, praktycznie co turę trzeba rozegrać ze 2-3 bitwy. Bitwy oczywiście na mapie bitewnej, bo dowodząc samemu roznoszę ich oddziały tracąc żołnierzy w stosunku 1:20 czy nawet 1:40 a czasami wręcz nie tracąc nikogo, automat natomiast moich cennych jednostek nie ma w zwyczaju oszczędzać...
@Araven nie to nie zależy od nacji.
Najpierw tylko klikałem tury i normalnie leciało dalej niż do 5 bez ctd, jednak gdy zacząłem wykonywać ruchy to zawsze po piątej turze jest ctd.
Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić ? Modzik jest wyśmienity, a nie jestem wstanie grać. Tak jak by ruchy zapełniały pamięć czy coś (coś w stylu zbyt dużej ilości kliknięć w menu) i musi co ileś dać ctd. Tylko później dochodzi ze co turę jest ctd. ;/
To raczej wina kompa, albo za słaby, albo zaśmiecony mocno. Ja mojego często czyszczę, rejestr itp. Ten cleaner z DaC uruchomiłes sobie po instalacji 1.2 z fixami? Pisali o nim przy 1.1. Ja nie miałe żadnego ctd na około 80 tur wczoraj. Kolega wyżej tez zero ctd. Wina raczej nie jest w modzie w takim razie. Masz patch 1.2 ten nowy tzn. ponad 570 mb? Bo pierwszy patch 1.2 miał około 466 tylko.
i5 12gb ram radek 7770 to mocno styknie nawet i na warhammera ktory chodzi mi miodnie.
zaśmiecony nie jest. tak odpalałem, tak ten wierszy patch.
ba nawet jak pisałem wyżej cały mod zainstalowałem na nowo, rozmyślam teraz czy aby nie cała gra ;/
To nie wiem, a cleaner po 1.2 tez odpaliłeś? Bo z tego co napisałeś to nie wiem na 100% czy tak. To nie wiem, może sterowniki karty graficznej? Win10 masz? Gra na partycji systemowej? Czy na innej? jak nic nie pomaga to może reinstall Medka. Na początku roku 2016 tez reinstalowałem wszystko.
hmm odpalilem tylko ten po 1.2. nah, aktualne. win7. na innej ale zawsze miałem na innej i zawsze wszystko działało. no chyba medka reinstalne;/
Wracając do dyskusji, mam pytanie czy po wygranej nacje maja jakieś indywidualne "animacje" zwycięstwa, czy standardowe info z Medka o wygraniu gry?
KrystianBorys
10-01-2017, 15:36
Część ma swoje. Na koniec jest na pewno inna muzyczka (motyw główny z LoTR)
stachomacho
10-01-2017, 16:34
Ja mam jeszcze takie pytanie dot. zachowania AI. Wiecie może, czy jak sojusznicza frakcja nie graniczy z żadnym potencjalnym przeciwnikiem a posiada dostęp swoich wojsk na moje tereny, to będzie robiła z tego użytek i prędzej czy później przemaszeruje armiami przez moje ziemie żeby zaatakować wspólnych wrogów, czy jednak koniecznie muszą graniczyć z wrogiem żeby go zaatakować?
z tego co wiem to musi graniczyć lub miec pomiwedzy buntownikow, z tego bodajrze powodu khand przesunieto blizej gdyz tak to nigdy sie nie liczyl
stachomacho
10-01-2017, 22:17
Tak podejrzewałem, ale kto pyta nie błądzi. ;)
Wracajac do mojego tematu
Zainstalowalem wszystko od nowa wlacznie z gra i nadal blad, teraz tylko 10 tura.
Jakies pomysly?
KrystianBorys
12-01-2017, 23:35
No nie wiem. Może ogarnięcie uprawnień administracyjnych, tak jak w filmikach Arachira, twórcy moda. Instalacja Large Address Aware na plik kingdoms.exe . To chyba tyle co mi przychodzi do głowy. No i ewentualnie wszystkie ustawienia na minimum, kończenie tury na odsłoniętej mapie. Mam nadzieję, że coś pomoże.
zrobiłem z filmików Arachira UAC oraz zrobiłem Large Address Aware na obu .exe i nadal wywala co 1-3 tury . meh zostaje mi napisac na twcenter
Gruha założyłem specjalnie konto teraz żeby Ci możliwie pomóc :D
Słuchaj miałem też problemy z DAC, ale były to ogólne crashe co jakiś czas.
Large Adress Aware też mi nie pomagało.
Dopiero 4GB Patch. Spróbuj kto wie?
http://www.ntcore.com/4gb_patch.php
Ja mam za to inny problem. Gra automatycznie mi crashuje przy uruchamianiu kampanii. Bitwy własne działają. Sam Third Age działa. Dopiero od patcha 1.2 takie zabawy się dzieją. Reinstaluje i zobaczymy czy będzie działało przed wgraniem patcha 1.2 Ostatni raz grałem 2 mies temu na patchu 1.1 na innym komputerze, ale system ten sam płyta z grą ta sama... Cóż się zobaczy.
PS: Problem sprzętu to nie jest na pewno... GTX 1060 I7-6700 i 8GB RAM.
miałem uzyc to na pliku Third Age.bat tak ? bo na kingdoms mowi ze sie nie da
jest tak to nie działa ;/
Na kingdoms.exe to trzeba użyć, znaczy patchem 4GB przerobić plik kingoms.exe i ten przerobiony wrzucić w miejsce oryginalnego. Ale oryginalny zachowaj. Coś robisz źle patchem 4GB kilka razy przerabiałem plik kingdoms.exe po reinstalkach.
klikam w plik 4gb_patch.exe wybieram kingdoms lub medieval i mówi ze nie możne otworzyć pliku wykonywalnego
edit. dobra ogarnąłem, miałem tylko do odczytu
edit 2. TAAAAAK wreszcie działa xd z poltorej godziny gry zadnego ctd ! super! jestes wielki adasze !
copperek
17-01-2017, 22:51
Ogarnąłem sobie tego submoda 1.2, grałem Umbarem i ok. 70-tej tury wyrzuca mnie do pulpitu ( unexpected error czy jakoś tak). Próbowałem uratować sytuację tym patchem 4GB, wypakowałem go na plik kingdom.exe, ale to nic nie zmieniło ( może źle coś zrobiłem? bo co trzeba zrobić po wypakowaniu tego patcha?)....
ten patch był ratujacy dla mnie z wyjatkowej sytuacji.
co do Ciebie to wlacz sobie toggle_fow i zobacz na czym Ci sie crashuje
Edit.
Czy tylko mnie irytuje ten spam jednostek wroga? rhun majac podobna ilosc miast do mnie, prowadzac wojne z 4 frakcjami, ciagle spamuje jednostakmi, odechciewa mi sie grac jak co ture robie 2-3 bitwy i to nie jest przesadzone. ledwie moje zrobic poltorej flagi i zaraz jest podniszczona manewruje czekajac na wsparcie i znow to samo bo ida od niego 2 flagi a pozniej po kilka mniejszych, szalone
oraz głupota AI w bitwach, jakies 90% idze zawsze na wzgorze i biega po nim, rozumiem przewaga wysokosci. no ale jak jest 2 odzialy na 2 czy sytuacja ktora wgl nie zmieni to czyjest czy nie ma wzgorza robi sie top irytujace, szczegolnie gdy i tak pozwala nam takze na nie wejscz innej strony czekajac ....
co do czekania, czesto w bitwie czy oblezeniu wiosek armie po prostu stoja i czekaja az zuzyje cala amunicje i kazde wejscie obstawie jednostkami... zero reakcji na to ze umiera
copperek
18-01-2017, 22:14
ten patch był ratujacy dla mnie z wyjatkowej sytuacji.
co do Ciebie to wlacz sobie toggle_fow i zobacz na czym Ci sie crashuje
niestety nie dowiedziałem się - w sensie podczas przewijania tury najeżdża na barad dur i wtedy crashuje...
próbowałeś robić inne ruchy? mi kiedyś to pomagało.
nie ma tam żadnych jednostek wokół, które by coś robiły ?
copperek
19-01-2017, 00:12
próbowałeś robić inne ruchy? mi kiedyś to pomagało.
nie ma tam żadnych jednostek wokół, które by coś robiły ?
nic z tego. stan gry wczytuję z autosave'a, więc za dużo możliwości zrobienia ,,innych ruchów" to nie mam zbytnio. a wokół barad dur ani żywej duszy.
cofnij się do poprzedniego save, i rozegraj trochę inaczej. innego wyjścia nie widzę ;/ i zapisuje sobie co kilka tur właśnie w razie takich wypadków
stachomacho
19-01-2017, 09:55
@copperek Spróbuj może wykasować plik map.rwm z folderu data/world/maps moda. Araven kiedyś pisał, że czasami pomaga.
@GRUHA A jaką frakcją grasz? Bo jeżeli twoje jednostki w statystykach są zbliżone do tych z Rhun, no to rzeczywiście może się odechciewać. Ja do tej pory grałem tylko Dunedainami (niedawno zacząłem sobie nową kampanię krasnoludami Khazad-dum). Spam armiami orków był wybitnie irytujący, ale z drugiej strony, patrząc na różnicę w jakości podstawowych jednostek, zrozumiały. AI czasami rzeczywiście głupieje - tak jak mówisz, kompletnie nie radzi sobie z obroną wiosek, czasami zdarzało się też, że i w zwykłej bitwie robił jakieś dziwne manewry i kiedy moi łucznicy dziesiątkowali oddziały wroga, ten jakoś wcale nie kwapił się do ataku. Ale co by nie było, bywało i tak, że zdarzało mu się robić naprawdę interesujące ruchy (zwłaszcza atakowanie z flanki jazdą, częste ponawianie szarży czy w czasie walki tratowanie pierwszej linii trollami i atakowanie łuczników w drugiej linii). Niestety, z tego co kojarzę to kwestia AI to taka pięta achillesowa Medka 2. Na tyle na ile się da niektórzy moderzy starają się je ulepszać, ale ze względu na samą, nazwijmy to architekturę gry, możliwości są strasznie ograniczone...
Lorien, tak różnica jest potężna w jakości jednostek,jednakowoż ja gdy zrobię armię pełną ew w drodze mam pół lub ćwierć flagi by już mieć na uzupełnienia, to dobrze nawet ich nie zastąpię bo zaraz ponownie jest pełna flaga wroga a za nią następna, wiec się cofam tracę miasto, dostaje posiłki idę o dwa miasta i znów się cofam bo historia ponownie się powtarza xD, nie dobrze mi się już robi jak widzę te mikro bitwy gdzie wróg tylko ucieka na wzgórze ... A on walczy jeszcze z 4-5 innymi frakcjami XD coś tu serio jest nie tak. szczególnie, że handel to tylko wewnętrzny, skąd on ma kasę i ten spawn jednostek. To już wykracza poza kosmos :D
Dzień w dzień podchodzę do tej kampanii by ją wreszcie przejść ;/ dawno nie miałem takiej irytacji
EDIT
Co tu się właśnie stało ?:D Sytuacja sprzed chwili, oni zaatakowali mojego generała, ciała pokazują ich ruch xd
http://imgur.com/a/Iv0Zr
stachomacho
21-01-2017, 16:44
Ja pograłem trochę tymi krasnoludami ale strasznie ciężko mi się gra. Kompletny brak jazdy (co boli mnie tym bardziej, że uwielbiam wykorzystywać ciężką jazdę do miażdżącej szarży lub żeby wymanewrować przeciwnika), brak dobrych łuczników... Może i piechota jest wyjątkowo silna, ale za to równie powolna, co strasznie utrudnia manewrowanie czy szybkie reagowanie.
Póki co dałem sobie spokój i wróciłem do swojej niedokończonej kampanii Dunedainami. Krótko podsumowując stan rozgrywki - Angmar dawno zniszczony, Góry Mgliste jedna twierdza, Dunland ostatnie miasto (wkrótce zajęte przez moje oddziały). A teraz w sumie to śmieszna rzecz się stała. Kompletnie niespodziewanie Sauron zwołał inwazję na zajęty przeze mnie Goblin-town. Niewielki garnizon tam stacjonuje a doprowadzenie jakiś posiłków na pewno zajęło by mi znacznie dłużej niż przybycie oddziałów wroga. Nawet jeżeli udałoby mi się obronić lokację, to naprawdę nie chciało mi się prowadzić heroicznej obrony mało istotnego dla mnie miasta (wartościowe wyłącznie ze względu na wysokie przychody) przez kolejne wiele tur. Tak więc postanowiłem zrobić wrogów w konia i sprzedałem miasto krasnoludom z Khazad-dum w zamian za sojusz, dostęp wojsk i 50 000 (pewnie i dałoby radę wycisnąć więcej, ale tyle mnie w zupełności zadowalało). A ponieważ Mordor nie był z nimi w stanie wojny, Sauron musiał odwołać inwazję, haha. Poza tym uzyskałem i wzmocniłem wartościowych sojuszników, bo z tego miasta krasnoludy mogą szkolić swoje specjalne oddziały, a są bardzo agresywni w swoich poczynaniach (w porównaniu np. do Imladris albo Lothlorien...).
Ja grałem teraz Khandem, 50 tura i stweirdzilem ze zaczne sie ruszac, po trwajacej tyle tur rozbudowie. a tu minas tirith padło, helmowy jar takze xd inwazja na lorien, lesne elfy deorwinion krasnoludy w resztkach, masakra jakas xd co ja mam tam robic ~~
rychu567
24-01-2017, 16:21
siemka podesli mi ktos plik z usnietym garnizon skryptem w DaC prosze bardzo!!! ps.nie mówcie mi jak usunac bo itak nie umiem dlatego was o to prosze ;) POZDRO!!
jesli nie umiesz kasowac tekstu w notatniku to ja sie pytam jak umiesz grac oraz jak to zainstalowales... nastepnym razem zrob sam a nie udawaj glupa z lenistwa.
http://uploadfile.pl/pokaz/1009279---9nxp.html
rychu567
24-01-2017, 19:48
dzieki Gruha ;) !!
rychu567
05-02-2017, 12:32
czesc ma ktos kopie campangin_script z wersji 1.0 ??? bo j azrobilem ale usunąłem foler w której ta kopia byla i teraz jak chce zrobic kopie to nie moge bo sie usunie...?
Grał ktoś nacją Kazad Dum? Zdobyłem MOrię i pokazuje mi strzałka na Wiaskę Duedainów Fensa coś tam, mam ich rozwalić czy jak?
NiemiłosiernySamarytanin
26-02-2017, 16:52
Jesteś dopiero po odbiciu Morii?? Z tego co pamiętam, chodzi o to żebyś nawiązał z nimi relacje dyplomatyczne. Na 100% nie chodzi o napaść na nich.
Jesteś dopiero po odbiciu Morii?? Z tego co pamiętam, chodzi o to żebyś nawiązał z nimi relacje dyplomatyczne. Na 100% nie chodzi o napaść na nich.
No właśnie mam sojusz z nimi to jest dziwne właśnie :(
stachomacho
28-02-2017, 11:55
Z tego co pamiętam polecenie było takie, żeby wysłać dyplomatę do Północnych Dunedainów, z tym, że strzałka wyraźnie wskazuje na osadę Fennes Drunin jako miejsce docelowe. Nie wiem czy samo nawiązanie stosunków dyplomatycznych wystarczy i czy nawet jest konieczne. Weź któregoś z dyplomatów, wyślij go w pobliże strzałki i poczekaj tam z kilka tur. W końcu powinno "zaskoczyć" i na początku którejś tury dostaniesz nową wiadomość dotyczącą tej "mini kampanii".
Jeżeli dalej nic się nie będzie działo, to widocznie coś się zablokowało i raczej konieczne będzie wczytanie jakiegoś sejwu gdzie jeszcze się z Dunedainami nie kontaktowałeś.
NiemiłosiernySamarytanin
28-02-2017, 15:24
Ja dawno grałem Morią, ale jak nie o sojusz to może o prawa handlowe chodzi?
KrystianBorys
28-02-2017, 17:09
Wydaje mi się, że wszystko jest napisane we wiadomościach w skrypcie. W pliku campaign_script sobie szukam informacji o co chodzi.
Witam, należy wysłać dyplomatę tego co dostajesz po zdobyciu Morii (najlepiej) w pobliże stolicy prowincji, później chyba trzeba go też wysłać do ereboru z tego co kojarzę.