Harry Potter i Więzień Azkabanu oraz Moskwa 1612
Wersja do druku
Harry Potter i Więzień Azkabanu oraz Moskwa 1612
S. Kałużyński, Imperium Mongolskie, Warszawa 1970
Króciutkie ale rzeczowe.
J. Holland, Piekło Italii, Warszawa 2008
(+)
Do tej pory nie wiedziałem zbyt wiele o wydarzeniach na Froncie Włoskim, a ta książka wzbogaciła moją wiedzę na ten temat. Ciekawie wyglądają opisy perypetii poszczególnych bohaterów. Duża ilość zaczerpnięć z literatury historycznej.
(-)
Zbyt częste zmiany wątków i postaci negatywnie wpływają na odbiór tej książki. Duża liczba opisywanych postaci sprawia, że w pewnym momencie nie wiadomo co działo się z daną osobą w poprzednim rozdziale.
Ja tam nieskromnie pisząc kończę studiować arabski, tak sobie jeszcze wszystko przypominałem w książce " Jak to powiedzieć po arabsku? " Abdalla Hassana Wagialla.
Przysięga otchłani, Jean-Christophe Grange
Bardzo dobrze się czyta :DCytat:
Paryski policjant Mathieu Durey dowiaduje się, że jego przyjaciel i kolega Luc Soubeyras, również z wydziału zabójstw, próbował popełnić samobójstwo. Otarł się o śmierć kliniczną i w stanie śpiączki leży w szpitalu. Dlaczego posiadający szczęśliwą rodzinę mężczyzna, żarliwy katolik, targnął się na swoje życie? Stres? Nierozwiązana sprawa? Mathieu postanawia pójść tropem ostatniego dochodzenia Luca. Musi sięgnąć w odległą przeszłość. Czternaście lat temu nieznany sprawca utopił w studni małą dziewczynkę. Niedawno bestialsko zabito jej matkę. Przypadek? Ciało kobiety rozłożyło się tylko w połowie, druga połowa została nietknięta. Rytualny mord? Luc odkrywa, że podobną metodą zamordowano także inne osoby. Sprawny tych zbrodni twierdzili, że popełnili je z podszeptu diabła.
Alfonso M. di Nola "Diabeł: o formach, historii i kolejach losu szatana, a także o jego powszechnej a złowrogiej obecności wśród wszystkich ludów, od czasów starożytnych aż po teraźniejszość"
Ciekawa i pożyteczna lektura
"Idee czystej fenomenologii i fenomenologicznej filozofii" Edmund Husserl
Dzięki Lena ;) , kiedyś chodziło mi po głowię by to przeczytać, ale zapomniałem....
Teraz już załatwiłem sobie, i zabieram się za nią.
Skończyłem "Charakternika" - bardzo ciekawa polecam. :) Zabieram się za trylogię Sienkiewicza - raz, że co roku czytam, a dwa, że przyda się przed maturą ;)
W takim razie polecam jeszcze książkę Roberta Wiśniewskiego "Szatan i jego słudzy : rola diabła i demonów w łacińskiej literaturze hagiograficznej IV-V w." Wypożyczyłam ją po raz drugi i muszę przyznać, że jest naprawdę wartościowa i dobrze napisana.Cytat:
Zamieszczone przez Idill`a (MZ)
Ja aktualnie czytam „47 samuraj”, autora Stephena Huntera. Coś na czasie przed Shogunem 2:P Polecam w zestawie razem z filmem 7 samurajów. Na allegro wychaczyłem za 31zł
W.B. Bartlett - Asasyni - dzieje tajemniczej sekty muzułmańskiej
Znakomita i wciągająca książka opisująca dzieje Nizarytów i obalająca mity, które narosły wokół nich za sprawą kronikarzy europejskich i nieprzychylnych im (a takich nie brakowało) kronikarzy muzułmańskich. Polecam książkę wszystkim zainteresowanym nie tylko Asasynami ale także historią Bliskiego Wschodu.
"Kaukaskie Epicentrum"
Peter Brett - "Pustynna Włócznia" księga II
Czapki z głów przed autorem, nie mogę się doczekać następnej części. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Haha, ciekawe... widzę nie jestem sam ;) , ostatnio jedna osoba skusiła mnie by to przeczytać. I przyznaję Eutychesie bardzo dobre, też czekam. :)
Ja teraz czytam Schopenhauera - "O Wolności Ludzkiej Woli"
Też zaliczam się do grona wielbicieli twórczości P. Bretta (cykl Pustynna Włócznia). Bardzo oryginalne uniwersum. Polskie tłumaczenie jest wg mnie super. Czekam na III-ci i ostatni? tom cyklu o Naznaczonym i jego świecie. Pozdrawiam
A ja czytam Epos o Gilgameszu, o. Gdyby nie to, że co chwile widać informację: ,,fragment nieczytelny" to byłoby naprawdę dobre ;)
Ja dorwałem Najazdy Mongołów- Timothy May, warto bo bibliografia jest porządna, i w międzyczasie czytam o Bizancjum, Świat Bizancjum, tom 1, Cesarstwo Wschodniorzymskie 330- 641 pod redakcją Cecile Morrison, stosunkowo nowa rzecz, b.dobra :D
P. Green, Aleksander Wielki, PWN, Warszawa 2010
Niesamowita biografia, genialnie napisana. Nic więcej nie trzeba dodawać.
Fakt :D , mam pytanie to jest wydanie poprawione przez autora? Jest jakaś adnotacja, czy wznowienie niepoprawionego?
Po "Herodzie, Królu Judei" Krawczuka (świetna opowieść) i "IV Wojnie Syryjskiej: Ostatni Triumf Ptolemeuszy" Grabowskiego (też fajne) przyszedł czas na chwilę refleksji i pokuty z racji Wielkiego Postu i zbliżających się świąt męki i zmartwychwstania Pańskiego...
Daniel Gazda, "Pola Katalunijskie 451".
Po każdym rozdziale robię sobie przerwę na samobiczowanie, okrążam dziesięć razy na kolanach mój pokój i zawodzę moja ulubioną "Ludu, mój ludu".
To zależy o co pytasz bo nie miałem styczności ze wcześniejszym wydaniem. Na końcu zamieszczony jest aneks, w którym autor analizuje przebieg bitwy nad Granikiem. Sugeruje on, że miały tam miejsce dwie bitwy - jedna przegrana, po czołowym natarciu przez rzekę i druga, rozegrana następnego dnia po przeprawieniu się przez Granik w innym miejscu.Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za offtop, to przez wzgląd na sympatię do Aleksandra :D
Ch. Whiting, Ostatni kontratak Hitlera, Amber, Warszawa 2008
P.S. Moglibyście się wypowiedzieć jaką wartość historyczną przedstawiają książki Leo Kesslera?
W końcu dostałem w księgarni Lepanto 1571. Autor Leszek Podhorodecki; książka tego autora, Chocim 1621 bardzo mi się spodobał myślę że na tej pozycji się nie zawiodę.
"Hitler w Argentynie" I.Witkowskiego. Książka niczego sobie, i nie jest tylko o możliwej ucieczce Adolfa do Argentyny.
Jako, że aktualnie wtajemniczam się dogłębnie w całą pracę Johannesa Keplera, postanowiłem dla rozluźnienia przeczytać jego książkę "Somnium" - fantastyka, ale oparta na naukowym umyśle, racjonalnie - trafnie, przewidział przyszłość kosmologii. :D
S. Pletniewa, Połowcy, Moskwa 2010 - oczywiście po rosyjsku :) Ogółem autorka warta polecenia jeśli ktoś szuka czegoś o historii i ludziach bardziej na wschód od naszej granicy ;)
"Druga Wojna Światowa na morzu" Jerzego Lipińskiego
Wcześniej przeczytałem "Pierwsza Wojna Światowa na morzu" J. Gozdawa-Gołębiowski, T. Wywerka Prekurat, bo lubię takie książki :)
Hm już się napaliłem na jej zakup ale doczytałem, że po rosyjsku i zonk. Cos tam pamiętam z rosyjskiego ale nie na tyle by taką książkę przeczytać.Cytat:
Zamieszczone przez Solve Lind
P.S. A po polsku to Ktos nie zna czegoś o Połowcach? I o Bułgarach Nadwołzanskich bym coś poczytał tych z Bołgaru Wielkiego a nie z Bałkanów :mrgreen: Ale pewnie niewiele jest na ich tematy, ale moze jednak. :P Pozdrawiam.
Z niczym odkrywczym tu nie wpadnę, nie znam żadnej monografii o Połowcach. Jeśli chodzi jednak o ludy tureckie można sięgnąć do rosysjkiego historyka Lwa Gumilowa (trzeba z nim ostrożnie, bo dawał się czasem ponieść swoim niezwykle oryginalnym teoriom, które nie zawsze przekonywały świat naukowy siłą argumentacji):
Lew Gumilow: Śladami cywilizacji Wielkiego Stepu. Warszawa: 2004.
Jest tam nieco o Połowcach.
Lew Gumilow: Dzieje dawnych Turków. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy, 1972, s. 524.
Oczywiście też można zajrzeć do:
Lew Gumilow: Od Rusi do Rosji. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy, 2004.
Podobno wyszło też to, z tym, że nigdy tego w ręku nie miałem:
Lew Gumilow: Dzieje etnosów Wielkiego Stepu. Kraków 1997.
Ze źródeł historycznych:
Słowo o wyprawie Igora czyli Wyprawa Igora na Połowców: http://www.amazonka.pl/slowo-o-wyprawie ... 8616.bhtml
Dzięki. To pierwsze mam: Śladami cywilizacji Wielkiego Stepu. Może spróbuję dopaść inne. Pozdrawiam.
David Mitchell - Widmopis. Ktoś wie czym jest iloraz alfa? :D
W XX numerze Światowita było o kurhanie z Tahańczy, który dziś kojarzony jest z Połowcami. Osprey wydał po polsku "Kałka 1223. Najazd Mongołów Czyngis-chana na Ruś" z cyklu Kampanie cz. 3, jest tam trochę o Połowcach. Za źródeł to wspomniane "Słowo o wyprawie Igora" - polecam tłumaczenie Tuwima ;) Może być ciężko z tymi Kumanami po polsku, sam znam rosyjski, mam znajomych zza Uralu to poszedłem po najmniejszej linii oporu. Ale jeśli znajdę coś ciekawego po polsku to pochwalę się tutaj albo wyślę tytuł na priv.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Co do Bułgarów Kamskich to proponuje starą publikację:
K. Dąbrowski, T. Nagrodzka-Majchrzyk, E. Tryjarski, Hunowie Europejscy, Protobułgarzy, Chazarowie, Pieczyngowie, Warszawa 1975
W rozdziale o Protobułgarach jest parę podrozdzialików ciekawych o Bułgarach Nadwołżańskich. Na koniec rozdziału jest bibliografia i może coś ciekawego stamtąd wyciągniesz. Sam jakoś poza tą książką i wzmiankami w publikacjach o Mongołach wiele o nich nie czytałem. Jak wyżej L. Gumilow jak najbardziej godny uwagi.
Dzięki bardzo Solve Lind. Dwie bardzo ciekawe pozycje mi poleciłeś. Super - spróbuje je kupić ;) . Pozdrawiam.
Edit. 25.05.2011 Kałkę 1223 - już kupiłem, tej drugiej znaczy Hunów Europejskich, Protobułgarów itd. nie udało mi się namierzyć :P
Skończyłem Anubisa autorstwa Hohblein'a - strasznie wkurzający jest brak rozwiązania wszystkich wątków. Zaczynam Ritus - Heitz'a i jak na razie nie jest zbyt zachęcająca mimo pozytywnych opinii w internecie o niej.
Przygody dobrego wojaka Szwejka Jaroslava Haška
Nie wiem po raz który to czytałem, ale "Szwejk" jest tak mistrzowski, że zawsze warto do niego wrócić. Przytoczona opowieść o poruczniku, który dla rozbawienia oficerskiego towarzystwa rozbiera się do naga, wkłada sobie ogon ryby w tyłek i zaczyna udawać syrenę, zwyczajnie bezcenna.
Szwejk to naprawdę arcydzielo :)
a obecnie:
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=1800
mocna rzecz- o froncie wschodnim oczami estety...
http://www.o-wojnie.pl/recenzje/274-prz ... ewski.html
Też o froncie wschodnim ,tyle ,że autentyczne wspomnienia żołnierza Armii Czerwonej .
Bez gloryfikowania tow.Stalina ,a wręcz przeciwnie. A i o Polakach (z LWP) ,i walkach w Polsce jest co nie co.
Kapitalna książka która potrafi wzruszyć ,wkurzyć ,a też rozbawić -np historyjka z koszar ,o kapusiu (który był tłuściochem) donoszącym na kolegów (że,grają w karty) za marmoladki :lol:.Przy okazji można też zapoznać się np z historią słynnego oddziału snajperek tzw 'Niedotykalnych' z 331 dywizji strzelców. Z jedną z tych pań ,autor miał 'typowy frontowy romans' :) ;) -bunga bunga :lol:
Choć jeszcze całej książki nie przeczytałem - POLECAM !!!.
Adam Mez, Renesans islamu, Warszawa 1980.
Szwajcarski historyk Adam Mez, uczeń Jakuba Burckhardta, pisał to dzieło około sto lat temu i śmierć przeszkodziła mu niestety w jego dokończeniu. Krótko: piękna książka, opowiadająca historię kultury muzułmańskiej X wieku za pomocą przytaczanych licznie świetnych anegdot, zaczerpniętych ze źródeł narracyjnych. Polecam.
EDIT, o mało bym przeoczył ciekawą kwestię:
Też uwielbiam tę książkęCytat:
P. Green, Aleksander Wielki, PWN, Warszawa 2010
Niesamowita biografia, genialnie napisana. Nic więcej nie trzeba dodawać.
Cytat:
Fakt :D , mam pytanie to jest wydanie poprawione przez autora? Jest jakaś adnotacja, czy wznowienie niepoprawionego?
Jeśli dobrze pamiętam to jest wznowienie niepoprawionego. Bodaj gdy miałem w ręku to nowsze wydanie to na chybcika sprawdziłem kwestię Filipa, syna Menelaosa, który pod Granikiem był dowódcą jazdy sprzymierzonych (Green, Aleksander Wielki, s. 164). O którym Autor pisze na s. 173, że poległ nad Granikiem. Podczas gdy na s. 190 Green pisze, że po tej bitwie dowódca Tesalów Kalas został pozbawiony swego dowództwa i przeniesiony na stanowisko satrapy Frygii nad Hellespontem, a zastąpił go nikt inny jak... Filip syn Menelaosa. Jeśli dobrze pamiętam ten sam błąd był w wydaniu z 2010.Cytat:
To zależy o co pytasz bo nie miałem styczności ze wcześniejszym wydaniem. Na końcu zamieszczony jest aneks, w którym autor analizuje przebieg bitwy nad Granikiem. Sugeruje on, że miały tam miejsce dwie bitwy - jedna przegrana, po czołowym natarciu przez rzekę i druga, rozegrana następnego dnia po przeprawieniu się przez Granik w innym miejscu.