wszystko ladnie pieknie, ale tylko mnie razi wielkosc czcionki? wczesniej bylo widac o wiele wiecej, imo.
Wersja do druku
wszystko ladnie pieknie, ale tylko mnie razi wielkosc czcionki? wczesniej bylo widac o wiele wiecej, imo.
Dlaczego jedna z ikonek jest nadal kopertą? Tam gdzie jest brak nowych postów i odpisywałem, czyli szara koperta z zieloną strzałką.
Może licznik ostrzeżeń?
I kiedy będzie można dodać Warhammera TW do listy posiadanych gier w profili użytkownika?
wyczyściłem ciasteczka, stronę odświeżałem nie raz. Z resztą w legendzie też są stare ikony.
https://zapodaj.net/ec8b84a1e5750.jpg.html
Naprawie zaraz ikonki w stylu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Piszę post, odpowiedź na czyjegoś posta. W czasie pisania, na tego samego posta odpowiada inna osoba. Można włączyć coś takiego jak ostrzeżenie przed wysłaniem, że ktoś napisał coś w temacie? Na poprzednim "silniku" forum, taka opcja była i nie ukrywam, że była w diabli przydatna. Szukałem na tym tego, ale nie znalazłem bądź nie miałem uprawnień by takiej zmiany dokonać.
Witam z tej strony Raferti w ramach występów gościnnych :)
Chciałem tylko poinformować użytkowników mobilnych urządzeń, że zaktualizowano tapatalk do najnowszej wersji, który już od dłuższego czasu służy użytkownikom urządzeń mobilnych do przeglądania forum na swoich smartfonach.
Jednak informacje tą piszę głównie ze względu na fakt, że użytkownicy mTalk - który jest odpowiednikiem Tapatalka na urządzeniach z Windows , także od dziś mają możliwość przeglądania forum po wpisaniu w wyszukiwarkę mTalk`a forum.totalwar.org.pl
Tak więc rozszerzyliśmy jako administracja techniczna tutaj Wam możliwość ilości obsługiwanych urządzeń mobilnych o Windows (niszowy, ale ktoś tam zawsze może używać).
Pozdrawiam
Raferti
Proponuję uhonorować wysiłek naszego forumowego kolegi @kujona vel Presidente i ustanowić efekt jego pracy twórczej główną nagrodą dla Najbardziej surowego moderatora Forum :devil::
http://i66.tinypic.com/2gv1zdj.jpg
Trochę zbyt duże, lepsza będzie taka:
http://i63.tinypic.com/2dlqf6p.jpg
Pytanie a jesli odpowiedz przeczaca to odpowiedz,
jest jakis sposob na zapisywanie sobie w jednym miejscu watkow ktore nas interesuja? czy pozostaje mi tylko zakladki lub bieganie po wersjach gry / modach etc ?
https://chrome.google.com/webstore/d...mkopogic?hl=pl
Zawsze mozesz po swojej stronie cos postawic
Trochę już po ptokach ale na przyszłoroczne szranki Nagród Forumowych należy dokonać jednej aczkolwiek istotnej zmiany.Otóż w kategoriach wizualnych (avatary,podpisy) proponuję żeby dodawać w formie spoilerów swoje typy co z pewnością ułatwi niektórym podejmowanie decyzji przy wyborze.
W drugim etapie ta opcja jest bardziej uproszczona ze względu na wcześniejszą selekcję.
W poście otwierającym temat do II etapu powinny być wrzucone awatary/podpisy nominowanych
Jeśli jest to wykonalna to na czacie idealnie sprawdziła by się emotka facepalm, warto by ją dodać xD
Na mocy punktu VIII, podpunktu 5 regulaminu proponuję:
Uzasadnienie: Duża ilość osób, zachowujących się odpowiednio, a przez głupotę lub nieznajomość regulaminu nagrodzona karą bana stałego. Kara nieadekwatna do popełnionego czynu. Z dedykacją dla Jsatrzab [*], Yoshiie [*]Cytat:
VI; 6 - Użytkownik nagrodzony banem stałym może po upłynięciu 6 miesięcy poprosić administrację forum o zmianę kary bana stałego w karę bana stałego zawieszoną na jeden miesiąc. Kontakt przez osobę trzecią.
Ban stały to jest ban stały, dlatego też jestem przeciwny tej propozycji.
W przypadku Jstrzębia - założył drugie konto by ominąć karę bana czasowego.
W przypadku Yoshiiego - naprawdę taki problem był wysłać do mnie lub do Pirxa PW o treści "założyłem drugie konto, bo zapomniałem hasło na poprzednie" przed napisaniem jakiegokolwiek posta z nowego konta? Wtedy by się po prostu scaliło te konta, bez żadnego najmniejszego nawet ostrzeżenia. Ale nie, lepiej założyć drugie, trzecie, czwarte i piąte - mimo że w Regulaminie jak byk stoi 1 Użytkownik = 1 konto.
Też jestem przeciwny zmianom w tym regulaminie. Nieznajomość prawa nie usprawiedliwia przed jego łamaniem. :)
Moja propozycja nie usprawiedliwia nieznajomości regulaminu, a jedynie tworzy drzwi w miejscu, w którym jest ściana.
Okres kary jest do dyskusji, moim zdaniem powinien być ograniczony, aby umożliwić odkupienie użytkownika i przemyślenie swiojego zachowania. Pół roku do roku jest optymalnym rozwiązaniem od skrajnego "na zawsze". Nie widze przeciwskazań aby przywrocić potem kare dla danego użytkownika jezeli znow by łamał regulamin.
Fajnie by było jakby wypowiedzieli się też użytkownicy zwykli, a nie tylko administracja. To forum jest dla nich.
Pierwszy ban jest na dwa bądź trzy miesiące (nie pamiętam), jak ktoś nie potrafi tyle wytrwać i zakłada multi to sześć miesięcy czy rok też nie poprawi jego zachowania, więc po co bawić się w ciuciu babkę i banować kogoś co pół roku, ban stały jest słuszną opcją. Wg mnie za piractwo nawet nie powinno być pierwszego ostrzegawczego na dwa miesiące tylko od razu stały, a za propagowanie piractwa zamiast osta ban na dwa miesiące.
Piratów banować bez prawa amnestii a natomiast zbyt wyszczekanych lub gapiowatych forumowiczów karać lecz z prawem ponownego użytkowania Forum...No chyba że to będzie jakaś wybitnie rozgarnięta jednostka :devil:.Wówczas dożywocie bez prawa odwołania.
No i dobre, autorytaryzm to je to :D
Bardziej dokładnym powiedzeniem było by "na tym forum nigdy nie było nie ma - i dopóki nie zmieni się administracja - nie będzie zwykłych użytkowników".
Patrząc po popularnych wątkach to większość aktywnych użytkowników to moderatorzy i wyżej. Fora internetowe to wymierający relikt przeszłości i nie powinny tak rygorystycznie ograniczać sobie liczbę użytkowników. Moim zdaniem dawanie permanentnych banów uzasadnione jest tylko w przypadku wielokrotnego i celowego łamania regulaminu lub w jakichś skrajnych przypadkach.
Ban za multikonto samo w sobie to też relikt przeszłości, ban permanentny to po prostu przesada. Sam fakt posiadania kilku kont nie powinien być karany(w końcu to jawna dyskryminacja osób z rozdwojeniem jaźni) a jedynie to do czego się tego konta używa. Próba ominięcia w ten sposób bana zasługuję na kare, ale z pewnością nie na bana permanentnego(przynajmniej za pierwszym razem). Oczywiście jeśli chcecie się trzymać zasady 1 użytkownik = 1 konto, to takie wasze prawo, ale w takim wypadku bana permanentnego powinien dostać duplikat a nie oba konta. Oryginalne konto takiego użytkownika powinno dostać normalnego bana, o długości zależnej od jego historii.
Czasy banów też są znacząco przesadzone. Z tego co się orientuję to Jsatrzab dostał pierwszego bana na 2 miesiące. Pierwszy ban to wg mnie góra tydzień, wystarczająco aby bana odczuć i aby ochłonąć. Kolejnym problemem jest blokowanie zbanowanemu użytkownikowi dostępu do skrzynki odbiorczej, zbanowany użytkownik nie jest w stanie nawet zobaczyć za co dostał bana, nie ma też żadnej możliwości odwołania się od tej decyzji ani kontaktu z administracją - co przy banach o długości 2 miesiące + jest po prostu chore. W kwestii banów nie pomaga także słabo działający system ostrzeżeń, ginące prywatne wiadomości i to że moderatorzy do komunikacji z użytkownikiem używają komentarzy edytowanych w cudze posty...
W znajomości regulaminu nie pomaga na pewno to że "Zasady forum" na które użytkownik wyraża zgodę podczas rejestracji, znacząco różnią się od regulaminu forum i ani słowem nie wspominają o jego istnieniu - o czym Jsatrzab informował już z pół roku temu a mimo to nadal się to nie zmieniło, co tylko pokazuję profesjonalizm administracji tego forum..
Zachowaj swoje herezje dla siebie, nierwierny! Primo, mnóstwo forów/serwisów stosuje bany za multikonta. Czy fora są przeżytkiem? Chyba nie, bo jednak sporo ludzi przegląda dzień w dzień tematy, tylko w nich nie pisze. :)
Dostał w pełni legalnego bana za zachowanie na forum. Gdyby nie robił multikonta to by już był po banie. A tak to jest jak jest. Punkt w regulaminie jest jasny, że jest jedno konto na 1 usera. Nie ma prawa mieć dwóch kont nikt.
Ktoś kto nic nie pisze na forum nie kwalifikuję się dla mnie jako aktywny użytkownik, w sumie sam siebie nie określiłbym jako aktywnego użytkownika bo wchodzę raz na tydzień przeczytać te 5 nowych postów i czasem coś odpisze... za moich czasów fora internetowe miały po kilkaset użytkowników którzy udzielają się codziennie, takich co czytają to po kilka tysięcy (w sumie żadne z nich nie miało tylu modów co te...)
Mnóstwo forów istnieje 10+ lat i nie aktualizowało od tego czasu swoich regulaminów..., fora to przeżytek bo wykańcza je konkurencja w postaci reddita, Steam'a czy nawet grup na FB, które są dużo łatwiejsze w obsłudze a do tego darmowe.
Konkludując żeby nie dostać 2-ch miesięcy bana za offtop, forum oraz jego regulamin należałoby zmodernizować tak aby pasowały do dzisiejszych czasów. Regulamin jest strasznie nie dzisiejszy, a forum działa słabiej i ma mniej funkcji niż fora które odwiedzałem będąc w gimnazjum...
EDIT - 21:56
Biorąc pod uwagę brak jednolitego regulaminu, żaden ban nie jest "legalny" ale już ustaliliśmy że forum jest autorytarne i legalność nie ma tu znaczenia. Jeśli masz na myśli Jsatrzebia to ten temat nie jest chyba odpowiednim miejscem na omawianie zasadności kary dla konkretnego użytkownika. Skoro jednak poruszyłeś już ten temat, to z tego co się orientuję to Jsatrzab nie dostałby bana permanentnego gdyby:
- moderatorzy wykonywali swoją "prace" (użytkownik którego "obrażał" sam miał kilka multikont z tego co się orientuje)
- działał system ostrzeżeń(dostał bana za "recydywę" nie dostając wcześniej ostrzeżenia)
- moderatorzy zamiast edytować cudze posty dwie strony wstecz w wątku, pisaliby PW lub normalne odpowiedzi w danym wątku
- forum posiadałoby jednolity regulamin
- czasy banów byłyby rozsądne
- istniałaby możliwość kontaktu z administracją ze zbanowanego konta
- Jsatrzab nie byłby chorym psychicznie głąbem...
Wszak nikt tutaj nikogo na siłę nie trzyma ani tym bardziej nie każe się rejestrować.Forum jest jakie jest i mnie osobiście jego forma całkowicie odpowiada.Regulamin został nakreślony ponad dekadę temu i wciąż obowiązuje (z kilkoma poprawkami) do dnia dzisiejszego bez uszczerbku dla całokształtu tego portalu.Kto się chce tutaj udzielać musi przestrzegać obowiązujących zasad.Jeśli je złamie ponosi tego konsekwencje mniej lub bardziej dotkliwe a kto zasłuży może wylecieć stąd z hukiem bez żalu ze strony naszej społeczności.
P.S.To Forum jest darmowe i ma tą przewagę nad FB że nie muszę mieć FB aby się na nim udzielać bo nie cierpię FB :P.
Darmowe po stronie klienta, ale po stronie serwera już nie koniecznie.
Oczywiście że użytkownicy muszą przestrzegać regulaminu, administracja natomiast powinna starać się zapewnić użytkownikom komfort korzystania z forum i poprawne jego działanie. W dzisiejszych czasach jeśli się nie rozwijasz to w istocie się cofasz. Forum tworzą jego użytkownicy więc z zasady mają prawo się o nim wypowiadać, wytykać błędy i proponować zmiany, do tego zresztą służy ten temat. "Siedź cicho i nie komentuj, bo nikt ci nie kazał się rejestrować" to retoryka rodem z Korei Północnej. Zdrowa dyskusja jest filarem cywilizacji, a to co się obecnie dzieje na świecie najlepiej pokazuję skutki zamykania się na nią.
Podyskutowaliśmy, pośmialiśmy się, i rozpaliliśmy stosy dla niepokoronych. Czy fora to przeżytek? Wątpię, patrząc chociażby na takiego Sadistica (gdzie regulamin jest bardzo podobny do naszego). W którym miejscu regulamin nie jest jednolity?
W tym że podczas rejestracji, wyrażasz zgodę na "zasady forum" zasady te znacząco różnią się o tych w "Regulaminie" i ani słowem nie wspominają o istnieniu takiego regulaminu. Jeśli ktoś przeczyta na co wyraża zgodę podczas rejestracji, nie ma powodu szukać na forum regulaminu.
Sadistic to trochę inna bajka, jego target nie ogranicza się do fanów średnio popularnej serii gier, a materiały na nim zawarte w wielu serwisach skutkowały by banem.
Można się zastanowić nad długością banów? Lub szybkością uzyskania perma.
Piraci i spamboty to wiadomo. Zero litości.
Ale dla zwykłych użytkowników, no sam nie wiem. Jak dla mnie to za szybko można dostać perma, a i same czasy trwania bana są za długie (dwa miesiące).
Mi jakoś nie pasuje perm za dwa konta, ale zapis ten jest chyba by walczyć z spam botami.
Tylko Wam przypomnę, że wszyscy jesteście moimi multikontami.
"Administracja wie lepiej. masz problem usuń konto albo wogóle go nie zakładaj" Znam te zasady aż za dobrze, wiem w pewnym stopniu czemu one się tworzą, sam nimi długo się kierowałem sam wyludniłem jedno forum, dlatego też posty kolegi Kipanga moim skromnym zdaniem powinny być brane pod uwagę, jako glos pewnego rodzaju doświadczenia.
<<<<Tutaj chcialem polemizowac w paroma osobami . No ale ile to mozna, wy macie swoje zdanie, ja mam swoje. Wasze jest wazniejsze niz moje w sumie poco tu pisze....
Tak czytając sobie wymianę zdań , nieco ironicznie się uśmiecham , gdyż dobitnie wychodzi, iż to nie forum w tym wypadku jest dla użytkowników ,ale użytkownicy dla tego forum. W większości tematów pojawiają sie te same nicki adminów i kilka z tzw. " kółka wzajemnej adoracji'" Było kilku użytkowników ,którzy zostali zwyczajnie wygryzieni z tego forum, aby nie być gołosłownym przytoczę tutaj przykład Marengo, Mariusza, Napoleona7.Cytat:
Wszak nikt tutaj nikogo na siłę nie trzyma ani tym bardziej nie każe się rejestrować.Forum jest jakie jest i mnie osobiście jego forma całkowicie odpowiada.
Teraz pewnie posypię się gromy, ale co tam mam to ogólnie w 5 literach :P
Forum ma swoje zasady, a przytaczanie banitow którzy za darmo nie wylecieli jest słabe. Nikt za darmo nie wyleciał, a za głupotę się płaci. Nie wiem po co dalej ciagniecie ten temat, skoro jest jasne że nic nie będzie zmieniane w kwestii banitow.
Jak rozumiem, chcielibyście żeby moderacja była fikcyjna i pozwoliła Wam hasać, poza tym skoro nikt nie chce nikomu odpowiedzieć na jakieś pytanie to moderator się lituje i odpisuje w kwestii problemu/moda/kampanii multi to co się dziwić, że jest aktywny?Cytat:
Patrząc po popularnych wątkach to większość aktywnych użytkowników to moderatorzy i wyżej.
Można to śmiało robić przez KONTAKT na dole strony lub napisać na grupie na fejsie, trzeba tylko pomyślećCytat:
- istniałaby możliwość kontaktu z administracją ze zbanowanego konta