Nie rekrutowało w podstawce.
Wersja do druku
Jak to? W podstawce jak wymarli ci co byli na starcie gry to potem nie pojawiali się mówi?
Nie bardzo. W podstawce AI było tak kiepskie, że większość ludzi tak szybko podbijała, że tego nie zauważała. Grałem na swoim AI i się dziwiłem co tak mało kapłanów, potem sprawdzałem oryginalne żeby sprawdzić czy ja mam coś nie tak i było jeszcze gorzej. Jest też taka opcja, że wraz z którąś łatką to się popsuło, może masz takie wrażenie, bo grałeś na wersji 1.0, 1.1.
A kojarzy ktoś czy w jakiejś kampanii w kingdoms rekrutacja księży działała poprawnie?
W Broken Crescent 2.4 gram od wczoraj ponownie i tam to działa. Tak myślę a nie da rady co jakiś czas dać księży ze skryptu? Lub inna opcja zwiększyć bonusy religijne z kościołów, ale to zadziała na terenie danej nacji. Zawsze to coś. Skoro nie da się zmusić ai do rekrutacji kapłanów to zwiększyć siłę oddziaływania kaplic i kościołów.
Wrzucę te parametry dotyczące księży z broken crescent i przetestuję. Może to wystarczy.
Przez przypadek zainstalowałem powstanie Bułgarów, a pisze żeby nie instalować. Co może się stać? Musze reinstalować?
Co się może stać? Jak to co, Bułgarzy się wkurzą ;)
Spokojnie, nic sięnie stanie, nie musisz reinstalować. Wystarczy, że wejdziesz do katalogu \Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7\data\world\maps\campaign\cu stom\Ufficiale\ i w pliku campaign_script.txt usuniesz wszystko co jest pomiędzy:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
a
;;;;;;;;;;;;;;;;;; 8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Potem musisz usunąć plik map.rwm z tego samego katalogu (jeśli nie odpalałeś jeszcze kampanii to go jeszcze nie będzie, więc oczywiście też nie musisz nic usuwać) i ten sam plik z katalogu \Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7\data\world\maps\base\ (tam też może go nie być, więc sprawa jasna).
No i pozostaje grać, niszczyć, zabijać :)
Ok, jeszcze jedno - Frakcje strasznie długo robią swoje tury, jak temu zaradzić? Da się?
Strasznie długo to ile? Silny komp, i ew. usunięcie ręczne niektórych skryptów pomoże, ale zuboży grę.
Witam, przy instalacji podstawowej wersji Bellum Crucis 7 wszystko przebiega bez problemów, podobnie z bugfixem, jednak gdy próbuję zainstalować Megasubmod pojawia się błąd i instalacja nie działa. Sądzę że wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcjami (sprawdzałem czy na pewno dobry folder instalacji). Będę wdzięczny za pomoc jeśli wie ktoś o co może chodzić. Błąd: Error in action ExecuteAction
Error in action InstallSelectedFiles
couldn't open "C:/Users/user/AppData/Local/Temp/ijtmp_BA6F1585-4CC5-43C9-874B-22CD7F24E71B/installkit.exe": permission denied
while executing
"::installkit::base"
(procedure "::InstallJammer::actions::InstallSelectedFile s" line 94)
invoked from within
"::InstallJammer::actions::$component $this"
while executing
"$obj execute"
(procedure "::InstallJammer::ExecuteActions" line 69)
invoked from within
Wydaje mi się, że albo nie pobrało się poprawnie (sprawdź sumę kontrolną pliku z instalką, jest podana w pierwszym poście), albo nie masz uprawnień admina lub coś w ten deseń, bo pisze coś o braku dostępu do pliku. Ewentualnie za mało miejsca na C: ?
Miejsce na dysku jest, uprawnienia admina są, pobrane dobrze jest. Czy ktoś z was gra na Windowsie 10? program twierdzi że tryb zgodności pod win7 jest a na win10 nie może działać.
Okauje się że avast za bardzo troszczy się o bezpieczeństwo moich plików, dziękuję za pomoc
Gram na 10 BC7 z Megasubmodem i u mnie wszytko jest ok.
Sprawdź wszystko jeszcze raz.
3. Zmieniamy wpis w pliku BellumCrucis7.cfg "level = * trace" na "level = * error".
Jak mam to zmienić skoro w ten plik nie da się wejść? Wybaczcie, ale jestem zielony w tych sprawach. :confused:
/edit
Już wiem :D
Jakiś czas temu zarzuciłem temat rosyjskiego Bellum. https://www.youtube.com/watch?v=RFHR...lqxqfHACLHOT_4 Mam troszkę czasu i przy nim dłubię nad spolszczeniem. Dobra nowina, polska wersja w większości przypadków( plików) jest całkiem kompatybilna. Ręcznie zmieniam nazwy regionów ,cech postaci i misji szukając błędów w celu wyeliminowania crashów. Coś z tego będzie!!! Jakby coś dam wam link do zassania torrenta.
http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5098059 Wieczorami udostępniam pobieranie za dużo osób nie ma, a nie znalazłem alternatywnego linku.
Spoiler:
Ale co Ty zmieniasz skoro mamy spolszczenie gotowe?
To zainstaluj spolszczenie na tą wersję i gra ci nie odpali. Musiałem w logach szukać błędu. W tym ruskim regiony są trochę pozmieniane np. Bułgarzy NadWoł. mają dotakowe miasto Kazań którego w naszej wersji nie ma. Sam spróbuj bo wiesz jak to sie robi. Po testuj. Chętnie wysłucham Twojej opinii co tu jeszcze można pozmieniać.
Podeślij katalog text z ruskiej wersji :)
Witam, czy to normalne że na początku kampani w Polsce niemcy mają kamienne zamki ?
Tak w Bellum nie ma niższego poziomu niż kamienne zamki.
Dzięki za odpowiedź
Pany wiecie jak naprawić tą wadliwą mechanikę rekrutacji księży katolickich przez AI? W innych kulturach problemu nie ma.
Jesteś pewny, że w innych kulturach jest ok? Czyli biskupi prawosławni, mułłowie itp są rekrutowani?
Gram Sycylią i po 200 turach Bizancjum po wejściu na bliski wschód ma ponad 15 kapłanów rozsianych po całym terytorium i od czasu do czasu powstają nowi. Muzułmanie też werbują imamów.
Wychodzi na to, że jak w pobliżu granic danej frakcji jest inna religia, to AI rekrutuje kapłanów. U mnie księży po 80ej albo 60 ej turze miała tylko Jerozolima i Kastylia bodajże jak ostatnio grałem. Muszę posprawdzać parę ustawień, ale nie chce mi się teraz grać w Belluma :/ Prawdopodobnie jest to kwestia odpowiednich ustawień w pliku descr_campaign_db.xml, w sekcji <ai> <!-- PRIEST CONTROLLER --> .
Witam ja nie mam możliwości zmiany następcy tronu ,chyba że startowego następcy nie idzie zmienić to nie ma problemu. Oraz w jaki sposób sprawdzić cechy dowódcy floty handlowej żeby można było widzieć czy można wracać statkiem do portu .
Dobra jestem idiotą , już wszystko wiem xD
Startowego nie da się niestety zmienić. Na drugie pytanie nie odpowiem, bo nigdy z tego nie korzystałem ;)
Mam mały offtop, ale google nie znajduje nawet takiego pytania.
Gram w BC 7 z Megasubmodem. Wybrałem Genuę dla natychmiastowego dostępu do ich kuszników, tura 170, mam podbite tereny Maurów w Afryce, tereny Pizy + rodzynek Antiochia, a Mongołowie za kilka tur kompletnie usuną z mapy Połowców.
Problem w tym, że nie wiem kiedy zmienia się epoka, tj. dostanę "Włoskich Zbrojnych" czy "Feditori", bo lista jednostek Genui dla początku jest według mnie najskromniejszą i najnudniejszą opcją. Co najciekawsze - mogę już szkolić w całym państwie bombardy i "Strzelców Ręcznych". Nigdy nie zwracałem na to uwagi, bo to też mała odmiana, gdyż pierwszy raz gram w BC 7, a wcześniej na 6.3 męczyłem miesiącami Gruzję, a następnie Bizancjum - w przypadku tych frakcji nie zauważyłem wtedy jakichś nowych jednostek. Mówiąc krócej: nie mogę się doczekać następnej epoki przez co coraz bardziej myślę to rzucić i grać od nowa Gruzją :D
Edit: odnośnie księży: w 160 turze wszyscy kardynałowie byli Genueńczykami, a patrzyłem teraz i (!) dwóch jest z Francji i jeden z Aragonii. Może czasem AI rekrutuje?
Z EDB wyczytałem, że powinni być dostępni od Roku Pańskiego 1270.
A czy Francja albo Aragonia mają w pobliżu jakiejś swojej prowincji obcą religię? Np Aragonia może mieć Almohadów, bo są blisko.
To czekam na 1270 r.
Zarówno Francja jak i Aragonia mają Almohadów za sąsiadów - Ci ostatni mają ostatnie 3 prowincje w Hiszpanii.
EDIT: Czemu Anglicy po zajęciu Genui mogą szkolić w niej Genueńskich kuszników, a Wenecja już nie? :D
Panowie jakąś inną strone do pobrania Megasubmoda bo ta co jest to mi nie działa wiesza się przeglondarka jakieś błędy skryptu mi wyskakuje przy pobieraniu nie wiem co sie dzieje
Nie ma innej strony, ta z mediafire działa na bank, coś masz schrzanione.
Wino miałbyś natchnienie i czas by zedytować EDB do Megasubmoda. Cos na wzór RR/RC w Last Kingdoms, albo chociaż mocne ograniczenie rekrutacji, by Cytadele i najwyższe poziomy budynków wojskowych dawały elitę. Obecnie dostępnośc elity jest szybko bardzo duża. Powinna być wolniejsza rekrutacja znacznie niż jest i mniej jednostek dostępnych.
Hmm, no nawet kiedyś sam to zaproponowałem :) W sumie czas bym miał, a natchnienie? No z tym jest różnie. Jeszcze nigdy nie grzebałem na poważnie w EDB, jedynie drobne zmiany robiłem, więc siądę na dniach, obczaję co i jak i dam znać.
Tylko czy jest sens? Jak tu http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post413146 poprosiłem o sprawdzenie jednej rzeczy to nikt się nie odezwał. Czy ktoś w BC jeszcze gra? Poświęcę mnóstwo czasu dla 3 osób... średnio mi się chce.
BC jest mega, ja gram :D albo grałem, bo mi się znów studia zaczynają.
Wygląda na to, że Megasubmod to to samo co Gladius Divinae Iustitiae. Mam więc pytanie: czy udało się wyedytować polskie jednostki, by usunąć z nich XX wiecznego orła?
Np. dismounted polish nobled czy ee jav militia, ee spearmen, polish nobles.
GDI to moje dzieło, tzn. w sensie instalki, bo zawartość to już różne osoby miały wkład :) Analogicznie z megasubmodem. Orzeł niestety jest XX wieczny tu i tam.
Szkoda z tymi orłami. Na razie nie wiem jak to zmienić, ale pozmieniałem mechanikę gry w innych miejscach. Może ci się będzie widziało przydatne do moda:
- 2 turns / 2 hp (wszystko rekrutuje się 2 tury, poza najemnikami z planszy, więc koniec z masami woja wszędzie) / (wszystko ma przynajmniej 2 hp więc bitwy są dłuższe, a strzelcy nie wybijają wrogów od razu)
- min_sea_height -2406.782 / -1000 (brak walk w strasznie wysokich górach, jak sądzę)
- max_land_height 4700.272 / 3000
- mine_resource x2 (kopalnie przynoszą dochód na sensownym poziomie)
- free_upkeep_forts 10 (warto budować forty za te 5.000)
- free_upkeep bonus 2-4-6-8-10 to all cities levels (not castles) - miasta służą do utrzymywania wojska, zamki do szkolenia
- factor name="SOF_DISTANCE_TO_CAPITAL" <pip_modifier value="0.5"/> to 0.25 - łatwiej budować imperium, ludki się nie burzą, że stolica odległa
- factor name="SPF_TAX_RATE_PENALTY"> <pip_modifier value="1.0"/> 1.2
- factor name="SPF_TAX_RATE_BONUS"> 1.0 to 1.4 more penalty to high taxes
- factor name="SOF_TAX_PENALTY"> <pip_modifier value="1.0"/> na 1.4 ludki nie lubią wysokich podatków, trudniej postawić wszystkie miasta na maksa z podatkami, a ludzi mniej się rodzi
- factor name="SOF_TURMOIL"> <pip_modifier value="1.0"/> 1.2 <castle_modifier value="0.5"/> 0.6 - więcej zamieszania z przejmowaniem miast jak sądzę
- factor name="SOF_RELIGIOUS_UNREST" <pip_modifier value="0.5"/> 0.6 <castle_modifier value="0.5"/> 0.6 - różnice religijne nabierają znaczenia
- factor name="SIF_TRADE"> <pip_modifier value="0.7"/> 0.8 <castle_modifier value="0.5"/> 0.6 więcej znaczenia handlu, ale zmniejszyłem znaczenie podatków
- factor name="SIF_MINING"> <pip_modifier value="1.0"/> 1.2 (kopalnie przynoszą dochód na sensownym poziomie)
Chciałem osiągnąć coś w przybliżeniu podobnego do średniowiecza, ale na razie testuję te wartości.
Jak to strzelcy nie wybijają od razu, strzelcy i tak byli kiepscy w bellum, rekrutacja przez 2 tury nic nie zmieni, darmowego utrzymania jednostek nie będzie potrafić wykorzystać AI- jest to sztuczne ułatwienie dla gracza i to wielkie ułatwienie.