@Piner
Może to i radykalne, ale jak widać polityka ustępstw i głaskanie po głowie nie przynosi żadnych rezultatów. Napływ biednych, niewykształconych i pełnych nienawiści do zachodu mas muzułmanów - tyle uzyskały otwarte na islam kraje europejskie.
Wersja do druku
@Piner
Może to i radykalne, ale jak widać polityka ustępstw i głaskanie po głowie nie przynosi żadnych rezultatów. Napływ biednych, niewykształconych i pełnych nienawiści do zachodu mas muzułmanów - tyle uzyskały otwarte na islam kraje europejskie.
Napisałem ciekawe, ponieważ nie wiedziałem, że aż w takim stopniu obecne przykazania różnią się od poprzednich.
Też się zastanawiam bo nie znalazłem na to jednoznacznej odpowiedzi.
Z jednej strony takie prawo może być związane z miejscem, gdzie mieszkają muzułmanie - pustynia, góry a więc słaby dostęp do wody pitnej, jedzenia, ograniczone możliwości schronienia. Dając komuś schronienie, gospodarz liczy, że w przyszłości ktoś ugości jego.
Gdzie takie prawo ma zastosowanie można dodać Beduinów czy Albanię - http://etnologia.pl/europa/teksty/zg...-w-albanii.php
Nie wnikam co też masz, ale zapomniałeś dodać rzęski. :)
Wystarczyło sprecyzować swoją wcześniejszą wypowiedz, bo teraz jest Ci zapewne ciężko pisać. Islam występuje nie tylko we Francji Mój Drogi.
Dawno już pisałem, że jeżeli przyjeżdżają do Europy i tu pragną się osiedlić powinni się dostosować, ale my jako Europejczycy nie możemy im zabronić ubierać się według ich zwyczajów.
Skąd mam wiedzieć, jeżeli nie pokazałeś żadnych danych?
Czy jeżeli kiedyś zabijano powołując się na Boga, to również mam ocenić, że religia katolicka była kiedyś zła, teraz jest dobra ponieważ już się tego nie praktykuje?
Podaj mi przykład w jaki sposób Europejczyk musi się dostosować do standardów, gdy tam pojedzie. Pomińmy tylko Arabie Saudyjską, gdzie przepisy są absurdalne.
Koran mówi też o miłowaniu drugiego człowieka, to też nic nie znaczy?
Iście ciekawe porównanie: nazizm i islam. Zapominasz jednak, że naziści otwarcie głosili wyższość swojej rasy na innymi, nie dopuszczali żadnych wyjątków. W Koranie masz wersety mówiąca o zabijaniu jak i miłowaniu, jednak widzę, że nie dostrzegasz sprzeczności jakie występują w tej księdze.
Mój drogi, wypowiadałem się o sytuacji zaistniałej we Francji jakiś czas temu. Odnosiłem się także ogólnie do innych europejskich krajów, Ty zaś "z pupy" zaczynasz mi wyjeżdżać z krajami muzułmańskimi. Czytaj uważnie albo nic nie pisz.Cytat:
Wystarczyło sprecyzować swoją wcześniejszą wypowiedz, bo teraz jest Ci zapewne ciężko pisać. Islam występuje nie tylko we Francji Mój Drogi.
Powinni ale tego nie robią i co dalej? My jako Europejczycy możemy, a nawet musimy im zakazywać ubierać się w "ich sposób" jeśli chodzi np o burki. Chociaż sprowadzanie problemu Islamu do ubioru jest cóż... dość zabawne.Cytat:
Dawno już pisałem, że jeżeli przyjeżdżają do Europy i tu pragną się osiedlić powinni się dostosować, ale my jako Europejczycy nie możemy im zabronić ubierać się według ich zwyczajów.
Wiesz, Ty również nie pokazałeś danych ;) Podejrzewam, że nikt takowych nie prowadzi. Chodzi mi o pokazanie, że nie tylko ci zacofani stanowią problem. Sytuacja w Poznaniu jest na przykład taka, że muzułmanie to prawnicy, lekarze itd. A mimo to uważają, że szariat jest czymś dobrym i powinno się go wprowadzić. I wiem to z własnego doświadczenia. Poza tym jihad młodych z "dobrych domów", którzy urodzili się już poza muzułmańskimi krajami jest sporym problemem w Niemczech dla przykładu.Cytat:
Skąd mam wiedzieć, jeżeli nie pokazałeś żadnych danych?
Ja żadnej religii nie uważam za dobrą, ale co mają do rzeczy wydarzenia sprzed 500 lat albo wcześniej? Mamy taką a nie inną kulturę, zachodnią uogólniając, gdzie nawet jak się wierzy to większość osób używa mózgu. Mamy kulturę gdzie religia mniej lub bardziej dostosowuje się do rzeczywistości. Nie chodzi o to żeby zakazać wszystkiego w czym jest coś o przemocy bo zabronimy także Władcę Pierścieni, ale jeśli Islam jawnie nawołuje do przemocy wobec innych wyznań, wobec kobiet i dzieci oraz nie ma na ten temat żadnej krytyki to coś jest nie halo.Cytat:
Czy jeżeli kiedyś zabijano powołując się na Boga, to również mam ocenić, że religia katolicka była kiedyś zła, teraz jest dobra ponieważ już się tego nie praktykuje?
Proszę bardzo, pomijam już enklawy turystów, na pokaz gdzie rządzi hajs - choć i tam pojawiają się problemy. Kobiety bez mężczyzn nie mogą chodzić po ulicach, stroje europejskie nie są mile widziane - za to można kamieniem dostać, zakaz picia alkoholu, odpowiedni dobór stroju w świątyniach, podział na miejsca dla kobiet i mężczyzn itd. Musisz się dostosowywać na każdym kroku, przestrzegać szariatu.Cytat:
Podaj mi przykład w jaki sposób Europejczyk musi się dostosować do standardów, gdy tam pojedzie. Pomińmy tylko Arabie Saudyjską, gdzie przepisy są absurdalne.
Nie znaczy nic wobec fali agresji wobec ludów księgi i innych, wobec kobiet itd. Koran to księga podboju, nie miłości i tak jest interpretowana.Cytat:
Koran mówi też o miłowaniu drugiego człowieka, to też nic nie znaczy?
Ile masz tych sprzeczności? Jak pisałem wyżej Koran to księga podboju. Porównanie jest zaś trafne.Cytat:
Iście ciekawe porównanie: nazizm i islam. Zapominasz jednak, że naziści otwarcie głosili wyższość swojej rasy na innymi, nie dopuszczali żadnych wyjątków. W Koranie masz wersety mówiąca o zabijaniu jak i miłowaniu, jednak widzę, że nie dostrzegasz sprzeczności jakie występują w tej księdze.
Według Hollanda terroryści nie mają nic wspólnego z religią muzułmańską. - pewnie byli komandosami nawiedzonymi przez cthulhu
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...?ticaid=114221
szturm na pejsaty market
zabicie zamachowca
jak widać, młodym francuzom sytuacja ta się podoba
Ciekawy tekst naprawdę. Już Hitler i Stalin wiedzieli ile warta jest propaganda tłoczona na gorąco młodym umysłom a radykałowie islamscy zdają się rzetelnie odrabiać lekcje. jedno jest pewne fanatyzm się rozszerzy, dojdzie do kolejnych ataków i zamachów. A co do Hollanda to się nie zdziwiłem jego stanowisku gdyż sam wywodzi się z lewicy więc trudno aby nagle wyznawał poglądy prawicowe. Zresztą pewnie nie chce dopuścić do fali wrogości wobec muzułmanów zamieszkujących Francję gdyż to tylko pogłębiło by chaos i psychozę. A tu ciekawe info, jestem ciekaw czy się zgadzacie z jego pomysłodawcami:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...wiadomosc.html
Czytam uważnie, bo raz pisaliśmy o sytuacji kobiet w krajach muzułmańskich, raz o muzułmanach we Francji. Wystarczyło sprecyzować o jaki kraj Ci chodzi nim zaczniesz mi coś zarzucać a nie mieć do mnie pretensji. Muzułmanie i islam to rozległe pojęcie odnoszące sie do wielu krajów.
Kiedyś już pisałem w tym temacie, że każdy imigrant, który przybywa do określonego kraju powinien zadać egzamin z języka i obyczajów, tradycji tak by wiedział w co się pakuje. Chyba wyśmiałeś mój pomysł, albo się mylę.
A co do burek to niech może same kobiety się wypowiedzą czy chcą chodzić czy też nie.
Nie poprosiłeś mnie o żadne dane. Po drugie - jeżeli nikt takowych nie prowadzi, a to co napisałeś jest Twoja ocena subiektywną.
Jesteś chyba psychologiem, jeżeli się nie mylę i zdajesz sobie zapewne sprawę, że młody człowiek bardzo łatwo podaje się różnego rodzaju wpływom i manipulacja w okresie, gdy są kształtowane jego poglądy.
Może nie tyle sam Islam nawołuje do przemocy co jego radykalni wyznawcy. W Polsce mieszkają muzułmanie i jakoś nikt nie nawołuje by pozabijać innowierców. Wrzuciłem link ze strony, którą dał szwejk, pokazujący, że w Koranie są również nawoływania do miłości, pomagania czy tolerancji.
Jeżeli mówimy o chodzeniu kobiet z mężczyzną, to muzułmanie robią to w imię honoru, Zarówno swojego jak i kobiety. Więc obrona honory przed innymi mężczyznami, którzy mogą ją napastować lub zaczepiać jest czymś złym? Dalej. Jeżeli mówimy o europejskich strojach masz na myśli wydekoltowane bluzki czy krótkie spódnicę? Jeżeli tak, to nie przecież to aż tak wielkim problemem, kobieta ma przecież tyle ubrań, więc ma w czym wybrać. Alkohol nie jest składnikiem niezbędnym do życia, więc jego picie nie musi być konieczne.
Podział na miejsca dla kobiet i mężczyzn. To może być przeszkodą, dla Europejczyka, który jest przyzwyczajony do tego, że kobieta jest równa mężczyźnie, ale to również zostało u nas wprowadzone od niedawna, ale ciągle mamy zgrzyty na temat roli kobiet w społeczeństwie.
A co do świątyni, to uważam, że skoro wchodzimy do miejsca, które ktoś uważa za święte należałby się odpowiednio ubrać. Gdyby, muzułmanie kazaliby przestrzegać ramadanu wówczas byłby to problem. Te, które wskazałeś może i są upierdliwe, ale nie przeszkadzają aż w takim stopniu jak piszesz.
A jej interpretacja zależy już od wyznawcy i od środowiska w jakim się wychował.
Zadziwiająco bo słyszałem wypowiedzi arabistów, którzy tak twierdzili. Zresztą sięgnij do linka, który podał szwejk. Masz tam też inne wersety Koranu. Jeżeli to Cię nie przekona do zmiany zdania to pewne nic to nie uczyni.
Pisałem cały czas o sytuacji we Francji i ogólnie o Islamie. Ty sobie dorobiłeś resztę. Ja Cię nie nauczę czytać ze zrozumieniem.Cytat:
Czytam uważnie, bo raz pisaliśmy o sytuacji kobiet w krajach muzułmańskich, raz o muzułmanach we Francji. Wystarczyło sprecyzować o jaki kraj Ci chodzi nim zaczniesz mi coś zarzucać a nie mieć do mnie pretensji. Muzułmanie i islam to rozległe pojęcie odnoszące sie do wielu krajów.
Mylisz się, ale to i tak nie rozwiązuje problemu. Właściwie nie robi nic. Zamachowcy z 11 września mogli zrobić kurs pilotażu, to uważasz, że inni nie nauczą się języka? Że nie zdają testu? Poza tym nadal - problemem jest ekspansywny islam, takie rozwiązanie przed nim nie zabezpiecza.Cytat:
Kiedyś już pisałem w tym temacie, że każdy imigrant, który przybywa do określonego kraju powinien zadać egzamin z języka i obyczajów, tradycji tak by wiedział w co się pakuje. Chyba wyśmiałeś mój pomysł, albo się mylę.
Ale tu nie chodzi tylko o kobiety. Czy u nas lata się po ulicach w kominiarkach? Tak czy inaczej przymusu nie powinno być, a jak wprowadzi się szariat to będzie to przymus.Cytat:
A co do burek to niech może same kobiety się wypowiedzą czy chcą chodzić czy też nie.
XD nie wiem jak to skomentować, jak mówiłem, także nie podałeś danychCytat:
Nie poprosiłeś mnie o żadne dane. Po drugie - jeżeli nikt takowych nie prowadzi, a to co napisałeś jest Twoja ocena subiektywną.
Czyli mamy kolejny powód do zakazania Islamu.Cytat:
Jesteś chyba psychologiem, jeżeli się nie mylę i zdajesz sobie zapewne sprawę, że młody człowiek bardzo łatwo podaje się różnego rodzaju wpływom i manipulacja w okresie, gdy są kształtowane jego poglądy.
Nie prawda. Nawet umiarkowani wyznawcy chcą szariatu. Poza tym ile masz tych wyznawców w Polsce? Serio CHochliku, pomyśl czasem a nie ślepo trzymasz się swojej teorii. Logiczne jest, że marginalna grupa muzułmanów nie będzie szaleć. Jakiś profesor fajnie o tym pisał. Jak muzułmanów jest mało (ileś procent) to mówią o miłości. Jak ich jest więcej to pojawiają postulaty ustępstw. Potem pojawia się terroryzm i żądania.Cytat:
Może nie tyle sam Islam nawołuje do przemocy co jego radykalni wyznawcy. W Polsce mieszkają muzułmanie i jakoś nikt nie nawołuje by pozabijać innowierców. Wrzuciłem link ze strony, którą dał szwejk, pokazujący, że w Koranie są również nawoływania do miłości, pomagania czy tolerancji.
nieCytat:
A jej interpretacja zależy już od wyznawcy i od środowiska w jakim się wychował.
A to jest tak śmieszne! Masakra jakaś! Jaka obrona honoru? Człowieku! Podporządkowanie kobiety mężczyźnie a nie obrona honoru. Poza tym co jest dobre w tym, że za wyjście samej grozi uderzenie kamieniem? Albo co jest dobrego w tym że kobieta może być molestowana na każdym kroku? Czy u nas kobieta idąca sama ulicą musi się martwić o to, ze każdy facet będzie chciał ją zgwałcić? Absurd! Wybór ubrań - śmiechłem, po prostu śmiechłem. Czy ty nie widzisz, że to jest zabranianie wszystkiego? Totalne podporządkowanie religii? A zdajesz sobie sprawę czym grozi nieprzestrzeganie tego? To nie będzie pogrożenie palcem...Cytat:
Jeżeli mówimy o chodzeniu kobiet z mężczyzną, to muzułmanie robią to w imię honoru, Zarówno swojego jak i kobiety. Więc obrona honory przed innymi mężczyznami, którzy mogą ją napastować lub zaczepiać jest czymś złym? Dalej. Jeżeli mówimy o europejskich strojach masz na myśli wydekoltowane bluzki czy krótkie spódnicę? Jeżeli tak, to nie przecież to aż tak wielkim problemem, kobieta ma przecież tyle ubrań, więc ma w czym wybrać. Alkohol nie jest składnikiem niezbędnym do życia, więc jego picie nie musi być konieczne.
Podział na miejsca dla kobiet i mężczyzn. To może być przeszkodą, dla Europejczyka, który jest przyzwyczajony do tego, że kobieta jest równa mężczyźnie, ale to również zostało u nas wprowadzone od niedawna, ale ciągle mamy zgrzyty na temat roli kobiet w społeczeństwie.
A co do świątyni, to uważam, że skoro wchodzimy do miejsca, które ktoś uważa za święte należałby się odpowiednio ubrać. Gdyby, muzułmanie kazaliby przestrzegać ramadanu wówczas byłby to problem. Te, które wskazałeś może i są upierdliwe, ale nie przeszkadzają aż w takim stopniu jak piszesz.