@Barsa, czym się różni dla Ciebie zabijanie od mordowania? Bo dla Mnie te słowa to synonimy.

Morderstwo popełnili właśnie ci z zamachu, natomiast zabijają np. Kurdowie broniąc się przez ISIS, czy kaci wykonujący wyroki śmierci.

Ciekawe
Co ciekawe? Kasa się liczyła i to, żeby ludzie lubili/lubią jakieś świecidełka, obrazy, chcą się modlić też do Maryi, do jakiegoś tam świętego... nawet niektórzy tak robią, zapominając, że powinni tylko prosić o wstawiennictwo, bo modlić można się tylko do Boga.

To zależy już od wyznawcy jak traktuje innowierców.
Koran każe mu rozróżniać innowierców, na ludy księgi i innych

Oczywiście zależy to w od tego jak ktoś interpretuje nakazy religii. Z tego co czytałem prawo gościnności ma zastosowanie min. na Kaukazie, Iranie czy nawet w Afganistanie. Co do tego ostatniego czytałem historie Rosjanina, który podczas wojny (lata istnienia ZSRR) został rany i dowódca partyzantów zakazał go zabijać. Opatrzył mu rany, opiekował się nim do wyzdrowienia, włos z głowy nie spadł Rosjaninowi.
Obejrzyj sobie:

http://www.filmweb.pl/film/Ocalony-2013-613320

Ciekawe czy to jednak nie zwyczaj/tradycja z tą gościnnością, bo o takim czymś w Koranie nie słyszałem....