-
Re: Co aktualnie czytacie?
Ja aktualnie czytam"
Troyat "Piotr Wielki - Geniusz i Szaleństwo", wyd. Amber.
Fajnie napisane, co nie zmienia faktu iż toczę z nią morderczy bój od prawie 2 tygodni... a ma ledwie 260 stron.
Wszystkie Ambery jakie spotkałem są zawsze fajnie napisane, przez co polecam każdemu, kto w danej epoce stawia pierwsze kroki.
Matheson "Jestem Legendą". Okładka filmowa.
Różni się w wielu miejscach od filmu i jest lepsza. Bardzo mała, 220 stron, z przyjemną pierwszą stroną. Język niezły, kapitalnie ukazane rozterki głównego bohatera. Szkoda, że taka malutka. Polecam, bo to porządną SF, przez wielu ceniona.
-
Michel Houellebecq - Platforma, szykuje się ciekawa lektura.
-
Jackson Douglas, Klaudiusz, wydawnictwo Amber wydanie z 2009. Lekkie czytadło do pociągu/tramwaju/autobusu, polecam osobom, które lubują się w książkach opartych na wydarzeniach historycznych. Czyta się ogółem znośnie, autor przeczytał nawet dwie książki historyczne przed napisaniem swojego dzieła. Akcja żwawa, postacie ujdą, takie tam czytadło. Jak nie trzeba się skupiać (właściwie nad tą książką nie powinno się) to fajnie się czyta. Tłumaczenie już zostawia wiele do życzenia (oby błędy logiczne były tłumacza nie autora winą) - masa błędów, literówki etc.
Z czystym sumieniem nie polecę, ale ostrzegać też nie mam zamiaru :)
-
Marek Adam Woźniak "Armia Starożytnej Persji: Od powstania państwa Achemenidów do upadku Imperium Sasanidzkiego". Wyd. Inforteditions.
Powiem tak - jeżeli ktoś nie jest uczulony na "musiałby... na pewno... itd" to powinien sobie poczytać. Z tym iż zaznaczam - to jest książka popularnonaukowa, nie czysta naukowa. Przemawia za nią to iż ta tematyka jest praktycznie zapomniana w naszej polskiej literaturze, o czym autor wie i z tego korzysta. Oprócz tego mamy tam wzmianki o hellenach, np. o użyciu katafraktów w armii Seleukidów. Taktyka użycia formacji, szyki, samej walki wręcz, uzbrojenie, pancerz. Warto chociaż przeglądnąć w księgarni.
-
Kolejna szkolna lektura "Cierpienia Młodego Wertera" Goethe. Zobaczymy... czy w końcu w technikum przeczytam jakaś lekturę :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Kolejna szkolna lektura "Cierpienia Młodego Wertera" Goethe. Zobaczymy... czy w końcu w technikum przeczytam jakaś lekturę :lol:
Czuje,że tym razem się jeszcze nie uda :lol:
-
Na początek witam bo to mój pierwszy post choć forum czytam od jakiegoś czasu.
A co do książek to obecnie czytam "Dziedzictwo" C.Paoliniego dość przyjemne i lekkie fantasy.Jak skończę to przyjdzie czas na "Kardynała z kremla" Clancey'ego , a w tzw międzyczasie jeszcze "Romeo i Julia" jako lektura.
-
Aktualnie czytam "www.ru2012.pl" Marcina Ciszewskiego, czekałem na tą książkę :) Ktoś czytał albo zamierza ?
Cytat:
Zamieszczone przez Andsztal
Cytat:
Czuje,że tym razem się jeszcze nie uda :lol:
Jednak się nie udało ;) Streszczenia czas zacząć szukać :)
-
"Pearl Harbor 1941" Jarosława Jastrzębskiego. Początek całkiem niezły, myślę że nie będzie wiało nudą :)
-
Z racji lawiny wszelkiej maści egzaminów, kolokwiów. N-te podręczniki. Co interesujące, z odpowiednim podejściem podchodzi jak proza ;)
-
Ja czytam ostatnio książki pedagogiczne.
Z racji tego że to studiuje. :)
Za dużo tytułów, by wymieniać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Neron
Ja czytam ostatnio książki pedagogiczne.
Z racji tego że to studiuje. :)
Za dużo tytułów, by wymieniać.
Ooo!! Ja też ryję pedagogikę! Na razie ograniczam się do oficjalnych skryptów udostępnionych w ramach studiów. Natomiast z tego co czytałem wcześniej i jest ogólnie dostępne mogę polecić "inteligencję emocjonalną" Daniela Golemana. Ta książka wymiata. Niby opracowanie naukowe, a czyta się jak Sapkowskiego. Poważnie: Ostrzegam: można przegapić kolację a nawet i porę snu - tak wciągająca!
Polecam każdemu ... no prawie.
Te ok 18 lat trzeba mieć i minimalny chociaż pociąg do poważnych, życiowych tematów , inaczej może się wydać nieco zbyt "ciężka".
--------------
A co z pedagogiki i / lub dydaktyki poleciłbyś? Jakiś dobry ale i przystępny podręcznik? A Korczak? Moi prowadzący wychwalą go . Czytałeś może lub słyszałeś? .
--------
No to wracam do czytania "unitu" ze skryptu do dydaktyki ogólnej.
-
"Wojna Polska 1939" Leszka Moczulskiego. Książka robi wrażenie 880 str. Wciąga :) Polecam.
-
Drogi Cichociemnych, Bellona, Warszawa 2010
Bardzo ciekawa lektura. Minusem jest jedynie to, że książka ukazuje AK wyłącznie w pozytywnym świetle i w glorii zwycięstwa, tak jakby byli sami w stanie oswobodzić RP. Jednak mimo wszystko warta polecenia.
Pauli M., 12 x śmierć. Opowieść z Krainy Uśmiechu, Ar Test, Kielce 2011
Na tą książkę zwróciłem uwagę, kiedy w Angorze zaczęły pojawiać się z niej przedruki. Ciekawa, ukazująca Krainę Uśmiechu od tej gorszej, ciemnej strony. Również warta polecenia lektura.
-
"Ostatnie Życzenie" Andrzeja Sapkowskiego.
-
Aronson - Człowiek: istota społeczna.
-
W końcu się doczekałem i w moje łapki wpadło Metro 2033. Już na początku czuć bardzo fajny klimat.
-
Cytat:
W końcu się doczekałem i w moje łapki wpadło Metro 2033. Już na początku czuć bardzo fajny klimat.
Potem Glukhowski za bardzo daje ponieść się fantazji ale mimo wszystko i tak dobrze się to czyta. Wg mnie najlepsza książka z serii :)
-
Ślimak na zboczu Strugacckich, trochę przypomina mi stylem Pratcheta.
-
Kończę drugą część "Tańca ze smokami" z PLiO. Dla mnie bomba, lepsze niż pierwsza część, do tego za 75% ceny kupiona. Błyskawicznie pochłaniam, co mnie nie cieszy.
-
Ja znalazłem w końcu ciutkę czasu i zabrałem się za to :)
Lloyd Tom - Królestwo Zmierzchu.
Ma autor wyobraźnię i dobrze że potrafi w tonacji dark-podobnej fantasy wplatać ciekawy, dziwnie realny świat :mrgreen:
-
"Wielkie Cywilizacje - wzlot i upadek imperiów" Jean'a Mathieu (w tłum.). Piękna lektura, której każdy rozdział jest w zasadzie osobną książką, opisuje losy (po kolei) Egiptu z Mezopotamią, Chin, Indii, Greków, Rzymian, Islamu, Chrześcijaństwa, ludów turkosemickich (Turcy, Mongoły, Tunguzi, Tybetu, kilka innych) z Persją, Francuzów, Rosjan i Anglików z Amerykanami. Autor (w zasadzie autorzy - J. Mathieu napisał tylko jeden rozdział, pozostałe pisali jego uczniowie - jest nauczycielem - z gimnazjum) pisze tak, jakby pisał powieść, momentami z humorem:
"Król lidyjski Krezus [...] chcąc wyruszyć na wojnę z Persją [...], udał się do wyroczni z Delf, a ta mu powiedziała: jeśli zaatakujesz Cyrusa, zniszczysz wielkie imperium". Wziął to za dobrą monetę i zniszczył wielkie imperium... ale swoje własne" :lol: :D
-
Także drugi tom"Taniec ze smokami" - jestem w połowie lektury. Ponadto "Duma Kartaginy" Davida A. Durhama - powieść traktuje o drugiej wojnie punickiej opisując ją zarówno oczyma dowódców jak i prostych żołnierzy.
-
Hara T., Dowódca niszczyciela, FINNA, Gdańsk 2003
Jestem zachwycony stylem, językiem oraz dokładnością autora. Wcześniej zachwycałem się historią Ali Cremera, który co najwyżej mógłby komandorowi Harze buty czyścić.
Uroczyście oświadczam, że powyższa książka staje się moją 3. Ulubioną Książką! :D
Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Osobiście od pół roku zastanawiam się nad kupnem książki o pewnym bułgarskim asie... ale ostatnio widziałem tomik o dowódcy "Amatsukaze", dla mnie człowieka, który stał się legendą...
To dzięki dokonaniom na Shigure, w którym miał przez cały czas przestrzelony ster wyrobił sobie opinię ;) Podziękowania za (nie)umyślne polecenie tej pozycji :)
-
Aktualnie czytam autografię Ozzy'ego Osbourne'a pt. "Ja, Ozzy". Książka jest genialna. Napisana lekko, zabawnie i interesująco. :D
(Oczywiście nie zmienia to faktu, że powinnam w tym czasie czytać "Rozprawę o metodzie" R. Ingardena :p )
-
Czytam Pratchetta, a dokladnie te tytuly, ktorych nie przeczytalem do tej pory. Skonczylem Maskarade, zaczalem Niewidoczni Akademicy;) D ego czytam ksiazki do pracy magisterskiej... No dobra nie czytam ich:P
-
Teraz czytam "Mehmeda Zdobywcę" Andrzeja Michałka. Ciekawa książka, miło mi się to czyta, zwłaszcza o upadku Konsantynopola. Później planuje przeczytać "Masława", wygrzebałem to ze sterty książek.
-
Ja właśnie mam zamiar zacząć czytać "Niewyjaśnione fakty ii wojny światowej" Stanisława Zasady.
Czytał już ktoś tą książkę?? Opłaca się ją kupować?
-
W ramach przygotowania do matury ustnej z polskiego:
Platon: „Państwo”
Niccolo Machiavelli: „Książe”
Piotr Skarga: „Kazania sejmowe”
Andrzej Frycz Modrzewski: „O poprawie Rzeczypospolitej”
Benito Mussolini: „Doktryna faszyzmu”
Andrzej Sylwestrzak: „Historia doktryn politycznych i prawnych”
-
Przygotowywanie się do matury ustnej z polskiego to największa szkolna bzdura w historii. Nie dość, że ustna jest do niczego niepotrzebna, to i tak potem wszyscy mają tę prezentację w dupie.
Ja przeczytałem może 2 akapity z 2 książek na 5 godzin przed wygłoszeniem prezentacji, do tego dorzuciłem kilka obrazków i ustna zdana
-
Przeczytałem drugi tom wiedźmina-super; w najbliższym czasie muszę nabyć trzeci tom. Za sprawą znajomego zacząłem czytać Snajper. Opowieść komandosa Seal Team Six, ciekawie się zapowiada.
-
Cytat:
Przeczytałem drugi tom wiedźmina-super; w najbliższym czasie muszę nabyć trzeci tom. Za sprawą znajomego zacząłem czytać Snajper. Opowieść komandosa Seal Team Six, ciekawie się zapowiada.
Kiedy skończysz czytać napisz coś więcej o niej ok? :)
-
Dobra, jak przeczytam to napisze co nie co :)
-
Archipelag GUŁag - A. Sołżenicyn
Na prawdę polecam jeśli ktoś nie zna a lubi lekturę przesączoną sarkazmem ^^
-
Ruszyłemw końcu Grę o Tron i tak mnie wciągnęło, że kosztem nauki dość szybko pochłonąłem i zabrałem się za następną. Naprawde nie można powiedzieć, żeby seria była przereklamowana, choć teraz jakoś straciła taki stopień zainteresowania z mojej strony jak pół miesiąca temu. Wątki niby nadal ciekawe, ale jakoś tylko o Tyrionie chce mi się czytać, a najgorsza jest Dantes (czy jak jej tam i Arya).
Mało czytam fantastyki, ale mimo wszystko serię można spokojnie obok wiedźmina i inkwizytora postawić.
-
Obecnie kończę IX część Malazańskiej Księgi Poległych pt. "Pył Snów". Szkoda że do końca serii została mi tylko jedna część.
Polecam wszystkim, którzy lubią rozbudowane światy fantasy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez hyperboria11
Cytat:
Nie było mnie jakiś czas na forum a książkę już przeczytałem, choć myślę że pewnie już ja nabyłeś :)
Akurat w książce zawarte jest to co chciałem otrzymać. Opis "etapu początkowego komandosa" jak i same walki m.in Irak oraz Somalia (Helikopter w ogniu ten drugi obszar działań prezentuje) jak i życia prywatnego. Od nie dawna interesuję się tymi operacjami wojskowymi i tym okresem i dla mnie jest miodzio :) Jednak mam wrażenie, że jest to tak prezentowane jakoby USA było najlepszym państwem, takie przynajmniej odniosłem wrażenie.
Polecam
-
A ja ostatnio zakupiłem i przeczytałem w jeden wieczór :(..."Metro 2033 Do Światła". A.Diakowa
Polecam do książkę wszystkim fanom Post-Apcto .Większość akcji dzieję się na powierzchni w ruinach Petersburga co skutkuje napotkaniem większej ilości mutantów :P czyli tego czego mi najbardziej brakowało w M34 .Bardzo dobra książka choć krótka[314 stron +Ewangelia według Artema].A tak poza tym niedawno skończyłem wszystkie wieśki :) .
P.S Ewangelia jest epilogiem M33,warto przeczytać wyjaśnia kilka wątków :)
P.S 2: W Empiku jest promocja na książki z "Metra" kupujesz jedną a drugą masz o 20% taniej ;).
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez hyperboria11
Cytat:
Nie było mnie jakiś czas na forum a książkę już przeczytałem, choć myślę że pewnie już ja nabyłeś :)
Akurat w książce zawarte jest to co chciałem otrzymać. Opis "etapu początkowego komandosa" jak i same walki m.in Irak oraz Somalia (Helikopter w ogniu ten drugi obszar działań prezentuje) jak i życia prywatnego. Od nie dawna interesuję się tymi operacjami wojskowymi i tym okresem i dla mnie jest miodzio :) Jednak mam wrażenie, że jest to tak prezentowane jakoby USA było najlepszym państwem, takie przynajmniej odniosłem wrażenie.
Polecam
Nie mam ostatnio czasu na czytanie i zaopatrzyłem się na jakiejś promocji w kilka pozycji więc jeszcze nie zakupiłem. Tego się właśnie trochę obawiałem, że będzie to książka czytana przez pryzmat "stars and stripes" :?
Simić P., Tito. Zagadka stulecia, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2009 - Rzeczowe podejście do biografii, kilka nowych, wygrzebanych dokumentów, trochę zdjęć i... to wszystko. Nie jest złe jednak do P. Greena mu daleko.
-
Po dosyć ciekawych "Nowożytnych najemnikach" W.Urbana biorę się za "Europę wojen 1914-1945" Jerzego Holzera którą otrzymałem na Boże Narodzenie :lol: