Ale czemu tylko dla koni? Imo powinni z piechotą też sobie nieźle radzić.
Wersja do druku
Ale czemu tylko dla koni? Imo powinni z piechotą też sobie nieźle radzić.
Owszem, ale chyba nie ma takiego bonusu :) Chyba, że o czymś zapomniałem.
Możecie Lwie Serce podpytać, na jego statach w BC 6.3 almogavars radzą sobie całkiem nieźle, dopiero feudalne piesze rycerstwo ich leje, do etapu giermków/pancernej straży dają radę. Tylko, że to hmm dość nietypowe staty, z racji tego że całe są dość wysokie, a to rzadko spotykany trend (tu dobra piechota ma po ok 15 ataku, ponad 20 obrony, o konnicy nie wspomnę, a większość modów atak ustawia na 5-6, obronę 13) i nie wiem czy HellVard takie "wysokie" staty planuje.
A jeśli oszczepy mają być użyteczne i rekrutowane to powinny kosić i piechotę i wczesną konnicę wg mnie. Ewentualnie można im dać w ostateczności palisadę, ale to chyba już przegięcie.
Ale przecież bonus do walki z konnicą chyba jest niemożliwy dla broni dystansowej? A z bliska to całkowicie mija się z celem, żeby w starciu bezpośrednim mieli jakikolwiek bonus.
Btw, co do moich statów w Bellum, to odjąłem im jakiekolwiek bonusy walki z kawalerią ale są oni dobrymi wojownikami w swojej klasie - harcowników. Nie mają szans w bliskim starciu z ciężkozbrojnymi (bo i czemu?), oni są po to by wspierać własnych ciężkozbrojnych z odległości, rzucając oszczepy (u mnie robią to skutecznie), najlepiej jeszcze w plecy. I wtedy są użyteczni, pamiętajmy że niektóre jednostki same w sobie powinny być słabe, ale mocne jako wsparcie. Jak dla mnie wtedy jest i realistycznie i grywalnie :)
Zresztą pamiętajcie, że konnica będzie tak droga (piesze rycerstwo też), że wymusi się rekrutowanie oddziałów typu oszczepnicy, czy innych lżejszych. Przynajmniej jeśli HellVard nie znalazł sobie innego człowieka od EDU i da mi błogosławieństwo jeśli przedstawię swoje plany co do nich ;) Zresztą niedługo napiszę dokładniej, jką mam wizję i podyskutujemy.
A fakt zapomniałem o najznamienitszym wskaźniku przydatności, a mianowicie relacji w kosztach rekrutacji i utrzymania do relatywnej siły jednostki xD Jak będzie dobra i tania to będzie rekrutowana xD
@Lew
Póki co jesteś zatrudniony, ale bądź grzeczny ;) Owszem, rycerstwo jako elita będzie drogie i niezbyt liczne, słabiej uzbrojone oddziały nie będą bynajmniej zbędne :)
.
@wino
frighten_foot jak sama nazwa wskazuje wywołuje strach, a nie zwiększa obrażenia, nie wiem czy to dobry pomysł.
No właśnie wiem :) Są oddziały w medku czy innych modach, które mają tą cechę, a myślę że almogavarzy nie przypadkiem są tak słynnym oddziałem :)
Na koniec roku kilka przykładów tytułów feudalnych ;)
Spoiler:
Serbscy chorążowie
Spoiler:
Chorwaccy miecznicy i chorążowie
Spoiler:
Mała "zajawka" na temat Cesarstwa przed jego głównym preview ;) Poza rycerzami w barwach swojego rodu każda z niemieckich frakcji (i wszystkie inne, o ile podporządkują sobie odpowiednie prowincje) będzie miała możliwość rekrutacji także jednostek regionalnego rycerstwa z terenów Cesarstwa. Poniżej rycerstwo bawarskie :)
Spoiler:
Znacie zespół "Jar"? Planuję wykorzystać część ich utworów w ścieżce dźwiękowej mojego moda, udało mi się nawet uzyskać na to oficjalną zgodę ich lidera :) Poniżej próbka ich twórczości, jak Wam się podoba?
https://www.youtube.com/watch?v=LB3zDAxbwCs
imo trche zbys skoczna na klimat rozkminy TW
Nie jest zła, początek piosenki nawet dla jakiś wschodnich nacji by się nadał, a że skoczna to akurat może być do bitew xD
Ech, temat muzyki :) Trochę grzebałem w tych klimatach robiąc muzę do Bellum, co pewnie wiesz. No to jest ciężki temat. Wiadomo - wszystko to rzecz gustu :) Dla mnie też właśnie trochę za skoczna, gdy dumamy nad mapą, rozwojem naszej nacji, miast, ruchem wojsk itp. to też wolę spokojniejsze klimaty. Do bitew jak najbardziej. Miałem też problem z wszelkimi pieśniami/piosenkami, tam gdzie jest tekst. Też mi to jakoś się gryzie z klimatem gry, choć jest wiele świetnych kawałków, jak to co podałeś, czy chociażby zespół Percival (który notabene sporo koncertuje i żałuję, że jeszcze nie miałem okazji być na ich koncercie). Z drugiej strony może właśnie mam za konserwatywne podejście i taka zmiana podejścia do muzy wpłynęłaby pozytywnie na klimat gry?
Owszem, zalinkowany przeze mnie utwór będzie wykorzystany w bitwie :) Zespół ma oczywiście również bardziej spokojne kawałki w swoim repertuarze, tak instrumentalne, jak i pieśni.
Rycerstwo z Turyngii
Spoiler:
CZO TAM ROBI POLSKA JA SIĘ PYTAM SIĘ??
a tak na serio , to wyglądają świetnie, zwłaszcza opancerzenie.
Żadna Polska, po prostu Turyngia ma taką samą flagę, jak nasza ojczyzna :) Ukończyłem również jednostki rycerstwa brandenburskiego, saksońskiego i meklemburskiego, wszystkie z własnymi oficerami, chorągwiami i kropierzami dla koni. Ale przecież nie będę pokazywał wszystkiego przed premierą ;) Mój stary researcher milczy od dłuższego czasu, ale na szczęście znalazłem nowego, wysłał mi już jeden tekst, także jest nadzieja na w miarę szybkie ukończenie preview frakcji Cesarstwa Niemieckiego.
wiem, wiem ;)
Świetna robota. Jakąś przybliżoną datę premiery możesz podać? Jakie będzie ai strategiczne i bitewne oraz dyplomacja?
To nieludzkie :C nie wolno tak, a ukazane modele zacne. Pozostaje czekać na premierę, żeby zobaczyć pozostałe xDCytat:
Ukończyłem również jednostki rycerstwa brandenburskiego, saksońskiego i meklemburskiego, wszystkie z własnymi oficerami, chorągwiami i kropierzami dla koni. Ale przecież nie będę pokazywał wszystkiego przed premierą
Nie mam pojęcia. Na razie zajmuję się kompletowaniem rosterów i pracuję praktycznie sam, dwaj współpracownicy którzy pomagali mi przez dłuższy czas gdzieś zniknęli, na dniach zaczął mi pomagać ten nowy researcher, mam nadzieję, że za szybko nie zniknie, bo przewinęło się już w mojej "ekipie" kilku z takim słomianym zapałem :)
Będziesz musiał jakoś to przecierpieć ;) Być może zrobię jeszcze jedną jednostkę regionalnego rycerstwa niemieckiego, później wezmę się prawdopodobnie za Skandynawów.
Najbardziej mi się w tym wszystkim podoba fakt, że nie będziemy wiecznie dowodzili królewską/cesarską armią z herbami tylko monarszych rodów, tylko widać też że wśród wojaków są też rycerze i poddani panów poszczególnych regionów. Zróżnicowana herbowo konnica to jest to, czego mi brakło w niemal każdym modzie, nawet w Bellum :)
Zróżnicowanie jednostek to dla mnie jedna z najważniejszych kwestii ;) Na przykładzie frakcji niemieckich: każdy z rodów może rekrutować chorągwie w swoich barwach, do tego jednostki regionalne i rycerzy najemnych. Nie muszę chyba wspominać, że wszystkie użyte przeze mnie herby są historyczne i należą do rodów już istniejących podczas daty startowej mojego moda? ;)
Zapraszam na Preview Niemieckich Rodów :)
Łolaboga, kompletnie zapomniałem o tym modzie. Aż miło popatrzeć na te wszystkie screeny jednostek i to że ów modyfikacja dalej jest rozwijana :)
Prace przeciągają się z powodu braku współpracowników (na szczęście mój dawny researcher powrócił po kilku miesiącach) i różnych spraw w moim życiu osobistym, ale powolutku brnę do przodu ;)
Mam takie pytanie... jak będzie z wydajnością gry? Chodzi mi głównie o to czy na mapie kampanii gra nie będzie się ciąć przez zbyt dużą liczbę miast, elementów itd. oraz o samą wielkość mapy. Pamiętam że na jakimś modzie co faktycznie mapa była przeogromna były lekkie ścinki, niestety nie pamiętam co to za mod był :(
To już zależy od wydajności komputera każdego gracza ;)
Dobrze, ze się odnalazł Twój kolega. Ważne, że nie odpuszczasz. Oby mod wyszedł. za dużo pracy w to włożyłeś.
Dokładnie, zbyt wiele czasu (i nerwów ;) ) poświęciłem, żeby porzucić ten projekt. Wyjdzie na pewno, ale nie mam pojęcia kiedy, może CA zdąży do tego czasu wydać Medievala 3 :P
Mały update, jednostka dostępna dla frakcji włoskich, Guastatori, czyli po naszemu saperzy zajmujący się budową machin oblężniczych i wszelkimi innymi pracami inżynieryjnymi ;)
Spoiler:
Czy ja dobrze widzę że są uzbrojenie w kosy? :D
Kosa (postawiona zazwyczaj na sztorc) była częstą bronią plebejskiej piechoty w średniowieczu :) Dość skuteczna, nie wymaga wielkich umiejętności i tania, idealna dla piechura więc nie ma co się dziwić że HellVard dał im taką broń.
Nie mają aby trochę za grubych stylisk w tych kosach, siekierach i młotach?
Raczej nie przenikają w żadnym miejscu dłoni ale jeszcze się temu przyjrzę, dzięki ;)