Korona Śniegu i Krwi ?
Wersja do druku
Korona Śniegu i Krwi ?
Pewnie chodzi o to. Pierwsze opinie o tej książce są dosyć kwaśne...:rolleyes:
http://s.lubimyczytac.pl/upload/book...06-352x500.jpg
Dokładnie o to , recki faktycznie cierpkie :) Mam nadzieję że Martin w końcu ukończy "Wichry "
Zainteresowanym Wielką Wojną Północną i sztuką wojenną XVIII w. polecam.
http://static.bonito.pl/pobierz_obra...0ecb604e720c52
http://www.granice.pl/sys6/pliki/okl...e827e1766.jpeg
Skończyłem czytać "Nienawiść" Stanisława Srokowskiego, zbiór opowiadań na którym bazował Wojciech Smarzowski podczas produkcji filmu "Wołyń" .Książka nie jest tendencyjna i "czarno-biała", bestialstwo banderowców i ich chore idee są przedstawione bez ogródek, ale mamy też porządnych Ukraińców, którzy solidaryzują się z Polakami, pomagają im narażając własne życie itd z drugiej strony mamy Polaków(i Żydów), którzy też wcale nie są przedstawieni tylko i wyłącznie jako ofiary, jest mowa o nieciekawej sytuacji Ukraińców(delikatnie powiedziawszy) przed wojną na kresach IIrp, są sceny przedstawiające krwawe odwety polskiej samoobrony, w tym scena jak Polacy palą w stodole Ukraińców, nieświadomi, że razem z nimi płonie w tej stodole polska rodzina, której ci Ukraińcy udzielili schronienia przed UPA, przedstawiony jest dramat małżeństw/rodzin mieszanych z obu stron. Książka bardzo dobra, pozostaje liczyć, że film będzie taki sam.
Myślę, że warto tu przytoczyć słowa autora(który sam pochodzi z ukraińskich kresów, a jego rodzina była świadkiem tych zdarzeń) z końca książki
"Niniejszy zbiór opowiadań to mała kładka przerzucona na stronę zaciemnionej albo pustej pamięci.Pokazując barbarzyńskie sceny, chciałem nie tylko pokazać zło jako wynik INDOKTRYNACJI IDEOLOGICZNEJ, ale także tkwiące immanentnie w człowieku skłonności do siania nienawiści, ujawniające się zawsze, kiedy tylko powstaną sprzyjające temu okoliczności.Chciałem, by opowiadania te miały uniwersalny i ponad czasowy sens, by stały się narracją prawdy artystycznej i dawały świadectwo prawdzie historycznej.Bo okrucieństwo w takim samym stopniu mogą nieść Ukraińcy,Niemcy,Serbowie,Polacy,Turcy czy Rosjanie, jeśli zniszczona w nich zostanie wrażliwość moralna,zdławiona etyczna tkanka życia, i nie zostanie wykorzenione poczucie absolutnej wyjątkowości !"
Ostatnio skończyłem pierwszą części serii Herezji Horusa, a konkretnie Czas Horusa. Dla mnie idealna fantastyka, nieomieszkam przeczytacz kolejnych części.
A teraz czytam Dziewczyna, która igrała z ogniem, musze w końcu skończyć tą seire bo zabiram się i zabieram.
W ramach odskoczni od "Dziejów Mazowsza" przeczytałem "Dublin 1916" z serii HB Bellony.
O i jak opinia? mam ja na półce i czeka na odczytanie.
Ja ze swej strony czytam teraz Grunwald 1410 z HB pana A. Nadolskiego.Bardzo udana pozycja z serii.Oraz czerwcowy numer MW z 2011 roku o Curie-Skłodowskiej.
Czyta się nader przyjemnie, bo i wiele do opisania nie jest. Jednocześnie dawno nie widziałem by tytuły podrozdziałów były częścią składową tekstu. :)