Cytat:
W końcu są świadkowie którzy potwierdzili agresywne zachowanie denata, podczas aresztowania.
Czyli idąc tym tokiem rozumowania, jeśli stawisz opór policji to sam jesteś sobie winien jeśli cię zamordują ? Nieważne jak policja się zachowała przy aresztowaniu, nieważne czy cenisz swoją godność i aresztowanie uważasz za naruszenie twoich praw, w końcu to Wielcy Panowie Policjanci którzy mogą wszystko.
Cytat:
Inna sprawa że skoro zatrzymało go czterech funkcjonariuszy, a nie dwóch nie mogło się wziąć z niczego.
Źle to interpretujesz, jeśli zatrzymało go czterech to nie mógł stawiać na tyle skutecznego oporu by aż go trzeba było zabić,co innego przy dwóch,faktycznie mogliby mieć problem z zatrzymaniem i unieruchomieniem. Tak czy siak jedną z koniecznych procedur przy aresztowaniu jest nagrywanie go a także tego co się dzieje z aresztantem do momentu wypuszczenia z aresztu lub skazania i warto by walczyć o taką procedurę, która prawdopodobnie uratowałaby życie wielu niewinnych osób, zakatowanych przez bandytów w mundurach.
Cytat:
Gdy podchodzi do Ciebie policjant masz wykonywać jego polecenia a nie zgrywać twardziela.
Z jakiej racji? Może nie mam czasu na gadanie z nimi bo gdzieś mi się śpieszy ?Albo im nie ufam jak chcą mnie aresztować i chcę wezwać adwokata, świadków itd ?
Dopóki nie zostałem skazany prawomocnym wyrokiem sądowym powinienem być traktowany jak niewinny i pełnoprawny obywatel. Skoro policjant wydaje mi polecenie mam prawo kazać mu iść do diabła, zażądać uzasadnienia jego działań albo zażądać by poczekał na prasę czy innych świadków.
Cytat:
Tak jak wszędzie zdarzają się czarne owce ale większość narzekań na policje jest snuta przez tzw. margines społeczny.
Moi znajomi mają podobny pogląd na działania policji a przynajmniej jej nie ufają, nikt z nich nie pochodzi z marginesu, żadna z tych osób nie została też aresztowana.
Cytat:
Nikt chłopaka nie pałował ani nie walił pięściami lub ko kopał.
Obrażenia jakie miał odnieść świadczą o czym innym.
Cytat:
U nas wciąż pokutuje wizerunek policjanta-oprawcy stojącego na straży systemu politycznego
Bo tak wciąż jest. Dlaczego do aresztów nie trafiają politycy z pierwszych stron gazet? Dlaczego Paweł Adamowicz po przekrętach w Gdańśku wciąż chodzi na wolności a nawet nie toczy się wobec niego żadna sprawa ? Itd, itp.
Cytat:
Ty się serio zatrzymales w xvii wieku. Nikogo nie obchodzi ze nie masz czasu. Policjant ma prawo (i slusznie) aresztować kogoś jeżeli ma podejrzenie że popełnił ten ktoś przestępstwo.
Dla mnie polskie tradycje prawne mają znaczenie, zwłaszcza z czasów kiedy Polska była potęgą a nie krajem 3 świata.
Zresztą z takiego myślenia jak twoje biorą się tragedie.
Ja patrzę na to inaczej. Jako płatnik podatków jestem szefem policjanta, którego praca nie tworzy PKB. Jeśli policjant mnie zatrzymuje musi mieć lepszy powód niż moje podobieństwo do kogoś tam. Jestem jeszcze w stanie zrozumieć zatrzymanie na kilka minut by sprawdzić tożsamość ale już nie na te ustawowe 24 (czy tam 48 nie wiem) godziny.
Cytat:
Do telefonu i wezwania adwokata masz prawo jak już jesteś na dołku.
Gdzie mogą cię bezkarnie zabić, powiedzieć parę głupot i ludziska łykają jak pelikany że jesteś bandytą.
Ok, powiedzmy że policja ma prawo mnie zatrzymać, ale niech w takim razie ma obowiązek nagrywania czynności od momentu zatrzymania podejrzanego do momentu kiedy opuści areszt.