Cytat:
Zamieszczone przez
Nezahualcoyotl
Tu nie było pojedynczego wojaka (co sugerujesz) lecz całe miasto nimi wypełnione oraz cywilami ale "W królestwie ślepców jednooki jest królem" (to się odnosi do Ciebie):
Przecież z tym wojakiem to był przykład, raju, weź się czasem chwile zastanów zanim odpiszesz. Chodziło po prostu o to, że gdy dany Sas patrzył się w jedno miejsce jak wychodzi z niego Norman, to z tyłu za jego plecami wychodził inny Norman i atakował od tyłu z zaskoczenia i tym podobne akcje.
Po prostu to nie wyglądało tak jak sugerowałeś Ty czy ktoś tam inny wyżej, że Normanowie wychodza z kanału, a Sasi tylko stoją i czekają i dlatego przegrali. Przegrali bo zostali otoczeni, wpadli w zasadzkę co było bardzo wyraźnie pokazane. Ciężko walczyć z przeciwnikami atakującymi ze wszystkich stron na ulicach miasta którego nie znasz.
Cytat:
I nie chodzi tu wcale o zbieg okoliczności, że na nasz Henryk VIII dwa razy przeżył i dostał się do niewoli. Chodzi o sam fakt jego pojawienia się w Skandynawii, a dwa, jego udział w bitwie po stronie wikingów... pewnie, mieli imię postaci historycznej, pasował im życiorys, to sobie zrobili co chcieli. A że jest to totalnie nierealne, kogo to obchodzi, jak widać są osoby które to łykają jak młode pelikany.
Niewiarygodne, jak Ty na siłę szukasz dziury w całym. Aby tylko się do czegoś przyczepić. Nie rozumiem co jest takiego niewiarygodnego w przygodzie Heahmunda. Przecież w serialu była masa znacznie bardziej niezwykłych i nieprawdopodobnych wątków, oraz wątków ocierających się o lekką fantastykę. Więc to naprawdę nie jest nic niezwykłego.
A czy zgadza się z historią, czy nie w to nie wnikałem bo dla mnie zgodność historyczna co do przebiegu życia danej postaci nie jest specjalnie ważna. Bo chyba każdy wie, że prawdziwy Ragnar wyglądał prawdopodobnie zupełnie inaczej, miał zupełnie inny charakter i był kimś całkowicie innym niż ten serialowy. Tak samo z pozostałymi postaciami. Więc serial nie jest jakąś kroniką historyczną tylko bardzo luźną interpretacją różnych wydarzeń i wzorowaniem się (też bardzo luźnym bo inaczej by się nawet nie dało, za mało źródeł historycznych) na osobach które kiedyś żyły i o których wiemy tak niewiele, że wykreowane na ich podstawie postacie prawdopodobnie nie mają prawie nic wspólnego z tamtymi ludźmi.
Cytat:
Może nawet Lagherte zamorduje, żeby pokazać jakim to Ivar jest fascynującym człowiekiem ( bardzo słabo grana postać, najbardziej irytująca po Flokim )!
Cytat:
Co do Flokiego, stwierdzam na takiej podstawie, że ten typ od początku jest niepotrzebny, tak jak i jego kreacja na świra i - jak to kolega ładnie określił - gangsterskie ruchy chłopca z murzyńskiej dzielnicy, w teledysku Dr.Dre:drunk: To jego pływanie po morzu w poszukiwaniu śmierci, schizy już na samej wyspie, udawanie wielkiego proroka Lebiody ( a raczej Lebiegi ). Niech sobie kolonizują Islandię, a nawet Grenlandię, ale typ jest po prostu beznadziejny. Za dwa sezony pewnie popłynie do Ameryki, bo też są legendy...
Więc mówisz, ze Ivar i Floki to bardzo słabo grane postacie? No proszę nie spodziewałem się po Tobie takich argumentów i mentalności gimnazjalisty ,,Nie lubię jakiejś postaci więc jest ona słabo grana i beznadziejna''.
Ja osobiście Ivara w tym serialu bardzo nie lubię (ciężko go lubić) i dosłownie przy każdej okazji kibicuje jego wrogom, ale powiedzieć, że jest to postać słabo grana to byłby zniżenie się do naprawdę niskiego poziomu. Bo co jak co, ale Ivar został zagrany bardzo dobrze, twórcy serialu włożyli w tę postać bardzo dużo wysiłku, zrobili z niego jednego z głównych bohaterów.
Flokiego też nie lubię, ale nie mogę udawać, że nie jest to postać dobra i bardzo pasująca do tego serialu. Może teraz jego 'blask' trochę przygasł, ale w czasach gdy podróżował z Ragnarem był przez wielu uważany za jedną z najbardziej klimatycznych i pasujących do tego świata postaci. I nie bezpodstawnie.
Cytat:
Ragnar miał swojego klechę, to i jego "następcy" widzę chcą na siłę kogoś takiego wciskać, ale jest to po prostu słabe.
Ivar nie jest następcą Rangara to pierwsza kwestia.
Druga, że Ivara to Heahmund za chiny nie nawróci choćby stanął na głowie i wyrecytował całą Biblię. Ivar jest postacią która podobnie jak Floki jest całkiem po stronie Nordyckich Bogów i nie przejdzie na inną wiarę.
No i trzecia kwestia - Osobiście mam pewne podejrzenia (ale to czysta teoria, moja własna), że Heahmund może nawrócić Lagerthe i/lub Kattegat. No bo historycznie przecież Skandynawia przyjęła Chrześcijaństwo, po za tym to by mogły być te 'straszne okoliczności' i straszna tragedia którą wieszcz przepowiadał Lagercie. W końcu z jego punktu widzenia upadek wiary w Nordyckich bogów to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogą się tam stać.
Ale jak pisałem to tylko moja teoria, czyste gdybanie.
Cytat:
z drugiej strony, im więcej osób łykających wszystko tak jak ty, tym większe szanse na tasiemca
Ja nie łykam wszystkiego. Po prostu patrzę na seriale w miarę sprawiedliwie i nie szukam na siły dziury w całym aby tylko się do czegoś przyczepić i hejtować dla samego hejtu tak jak wy. Doceniam za to pracę którą twórcy włożyli w ten serial. Nie da się ukryć, że jest to jeden z najlepszych seriali w takich klimatach jaki kiedykolwiek postał. Nie jest doskonały, wiadomo, pewne rzeczy mogłyby być zrobione lepiej, ale i tak, lepszego serialu po prostu nie ma (co najwyżej równie dobre, ale jest ich tak mało, że na palcach jednej ręki można policzyć).
Cytat:
A najgorsze jest samo zakończenie tego wątku... w jednym odcinku mają być na koniec ścięci, nadchodzi burza piaskowa, a w drugim odcinku uwalniają się i znikają wśród tumanów piasku... by pojawić się już w Kattegat. Zero pomysłu na ich ucieczkę - nie znający terenu wikingowie, dla których warunki panujące na pustyni są obce, docierają jakimś cudem do morza i uciekają statkiem ( swoim? ).
No, w swoich gimbusiarskich argumentach i hejtowaniu dla hejtu, przynajmniej raz masz rację. Tutaj rzeczywiście wyszło to bardzo kiepsko. Ale cóż każdy serial ma takie słabsze wątki i niedoróbki. A Vikings przynajmniej wynagrodzili to świetnie zrobionymi innymi wątkami, bo najnowszy odcinek (chyba 08) to był jeden z najlepszych w całym serialu.
Cytat:
(...) ale można napisać, że coś jest dobre, niezłe, nie ma sensu wprowadzać ludzi w błąd... świetne...to co powiedzieć o masie rzeczywiście świetnych seriali?
No to słucham? Gdzie te lepsze seriale? Wymieniaj bo uwielbiam seriale w tych klimatach i chętnie obejrzę. Widziałem wszystkie jakie znalazłem, a które choć trochę mnie zainteresowały i Vikings i GoT są w absolutnej czołówce jeśli chodzi o seriale zachodnie (bo oglądam też azjatyckie, ale to już inna bajka).
Cytat:
PS2: A ci Lapończycy strzelający strzałkami z rurek? To jakaś prawdziwa broń ich ludu, czy po prostu musieli się jakoś odróżniać stylem walki, więc im dali byle co ( ludzie i tak to kupią )?
Taka broń faktycznie istnieję, choć nie wiem jak jest z jej skutecznością. Czy rzeczywiście tak łatwo się nią powala i zabija wojów. Nie wiem czy to faktyczna broń tego ludu, ale stylem walki odróżnić się musieli bo Samowie nie są Normanami, to inny lud który wcześniej zamieszkiwał te ziemie, ale został przez Normanów wyparty na daleką północ. Takie informacje o nich znalazłem.