Nie, kolejna bzdura, która nie ma odwzorowania gdziekolwiek poza podręcznikiem do RPG'a "Karak Azgal".
Wersja do druku
Nie, kolejna bzdura, która nie ma odwzorowania gdziekolwiek poza podręcznikiem do RPG'a "Karak Azgal".
A skąd to akurat mam wiedzieć? To dodatek do drugiej edycji RPG'a, którego nie czytałem.
Karak Azgal jest od Zielonoskórych z jednego z plemion.
Pytanie do tych, co znają się na I edycji WFRP no i początkach Warhammera.
Kiedyś to Mroczne Elfy byli sługami Chaosu:
Załącznik 1584
Skaveni byli zmutowanymi Szczurami, czyli Zwierzoludźmi:
http://www.collector-info.com/Manufa...over]%201A.jpg
Nie było wtedy Rogatego Szczura, A Skaveni w pełni służyli Chaosowi...
A z tego, co słyszałem, wiele Zielonoskórych dołączało się do band Chaosu... :D
Ale nie wiem, jak było z Nieumarłymi, mam podejrzenia, że pierwotnie Nieumarli byli sługami Chaosu (Kemmler służył Demonowi w WFRP) i nie było Nagasha, a Nekromancja pochodziła od Chaosu...
Wie ktoś, jaka jest prawda?
Jak to było w I edycji WFRP i na początku w WFB?
http://vignette4.wikia.nocookie.net/...path-prefix=en
Duży obrazek który zamieściłeś to okładka AB Skavenów 4 edycji bitewniaka. Czyli przynajmniej od 1996 roku (data wydania tego AB) jest już jest Rada Trzynastu i Rogaty Szczur. Jak było we wcześniejszych trzech edycjach bitewniaka nie wiem.
Co do RPG-a w 1 edycji jest o Skavenach bardzo krótka wzmianka w bestiaruszu. W bogach nie ma nic na temat Rogatego Szczura, ale także nie ma żadnej wzmianki o bogu krasnoludów Chaosu (Hashut, Ojciec Ciemności znany także jako Byk Chaosu). Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu ten rpg koncentruje się na Imperium, w którym większość ludzi (oprócz części szczurołapów i kanalarzy) istnienie tej rasy kładzie pomiędzy bajkami, a majakami szaleńców. Można by pokusić się o stwierdzenie, że jest wręcz tuszowana przez władze, by nie siać paniki wśród mieszczan. Skaveni pojawiają się w kampanii Liczmistrza, ale też nie ma tam nic na temat ich wiary. Równie dobrze można uznać, że Rogaty Szczur to postać pod którą nieświadomi tego faktycznie czczą Malala (bóg zdrady i zemsty, piąta potęga Chaosu znana także jako Bóg-Renegat). Pierwsza edycja miała miejscami spore rozbieżności z bitewniakiem - najjaskrawszą w przypadku Bretonni.
Czy Skaveńska drużyna graczy w WHFRP w II edycji miałaby jakieś szanse pokonać jakiegokolwiek Wampira?
Dodajmy, że specjalnie w tym celu byłaby to wykokszona drużyna posiadająca m.in. Szczuroogra, Proroka, Spaczinżyniera oraz Assassin'a.
Mieliby najlepszy ekwipunek i nabite wiele expa od początku...
Mój kolega twierdzi, że nawet taka drużyna miałaby szansę tylko z pojedynczą Lahmią, co mnie bardzo smuci, że my niby aż tak słabi...
Może ktoś grał w WHFRP i posiada Dzieci Rogatego Szczura i może ktoś wie?
Mam nadzieję, że mój kolega się myli...
Załącznik 1593
Przy opisie Bogów Przodków, w których wierzą Krasnoludy nie zapomnij opisać jego!
http://whfb-de.lexicanum.com/wiki/Skavor
Akurat "Dzieci Rogatego Szczura" nie uważam za dobre źródło informacji. Z nielicznymi wyjątkami z tej książeczki.