Nie, kolejna bzdura, która nie ma odwzorowania gdziekolwiek poza podręcznikiem do RPG'a "Karak Azgal".
Nie, kolejna bzdura, która nie ma odwzorowania gdziekolwiek poza podręcznikiem do RPG'a "Karak Azgal".
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
A skąd to akurat mam wiedzieć? To dodatek do drugiej edycji RPG'a, którego nie czytałem.
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
Karak Azgal jest od Zielonoskórych z jednego z plemion.
Pytanie do tych, co znają się na I edycji WFRP no i początkach Warhammera.
Kiedyś to Mroczne Elfy byli sługami Chaosu:
220px-Dark_Elves_4_Cover.jpg
Skaveni byli zmutowanymi Szczurami, czyli Zwierzoludźmi:
Nie było wtedy Rogatego Szczura, A Skaveni w pełni służyli Chaosowi...
A z tego, co słyszałem, wiele Zielonoskórych dołączało się do band Chaosu...![]()
Ale nie wiem, jak było z Nieumarłymi, mam podejrzenia, że pierwotnie Nieumarli byli sługami Chaosu (Kemmler służył Demonowi w WFRP) i nie było Nagasha, a Nekromancja pochodziła od Chaosu...
Wie ktoś, jaka jest prawda?
Jak to było w I edycji WFRP i na początku w WFB?
![]()
Duży obrazek który zamieściłeś to okładka AB Skavenów 4 edycji bitewniaka. Czyli przynajmniej od 1996 roku (data wydania tego AB) jest już jest Rada Trzynastu i Rogaty Szczur. Jak było we wcześniejszych trzech edycjach bitewniaka nie wiem.
Co do RPG-a w 1 edycji jest o Skavenach bardzo krótka wzmianka w bestiaruszu. W bogach nie ma nic na temat Rogatego Szczura, ale także nie ma żadnej wzmianki o bogu krasnoludów Chaosu (Hashut, Ojciec Ciemności znany także jako Byk Chaosu). Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu ten rpg koncentruje się na Imperium, w którym większość ludzi (oprócz części szczurołapów i kanalarzy) istnienie tej rasy kładzie pomiędzy bajkami, a majakami szaleńców. Można by pokusić się o stwierdzenie, że jest wręcz tuszowana przez władze, by nie siać paniki wśród mieszczan. Skaveni pojawiają się w kampanii Liczmistrza, ale też nie ma tam nic na temat ich wiary. Równie dobrze można uznać, że Rogaty Szczur to postać pod którą nieświadomi tego faktycznie czczą Malala (bóg zdrady i zemsty, piąta potęga Chaosu znana także jako Bóg-Renegat). Pierwsza edycja miała miejscami spore rozbieżności z bitewniakiem - najjaskrawszą w przypadku Bretonni.
Czy Skaveńska drużyna graczy w WHFRP w II edycji miałaby jakieś szanse pokonać jakiegokolwiek Wampira?
Dodajmy, że specjalnie w tym celu byłaby to wykokszona drużyna posiadająca m.in. Szczuroogra, Proroka, Spaczinżyniera oraz Assassin'a.
Mieliby najlepszy ekwipunek i nabite wiele expa od początku...
Mój kolega twierdzi, że nawet taka drużyna miałaby szansę tylko z pojedynczą Lahmią, co mnie bardzo smuci, że my niby aż tak słabi...
Może ktoś grał w WHFRP i posiada Dzieci Rogatego Szczura i może ktoś wie?
Mam nadzieję, że mój kolega się myli...
kreesqueek__s_last_duel_by_kane341.jpg
Przy opisie Bogów Przodków, w których wierzą Krasnoludy nie zapomnij opisać jego!
http://whfb-de.lexicanum.com/wiki/Skavor
Akurat "Dzieci Rogatego Szczura" nie uważam za dobre źródło informacji. Z nielicznymi wyjątkami z tej książeczki.