Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 194

Wątek: Dyskusja ogólna o lore Warhammera Fantasy

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Nie, kolejna bzdura, która nie ma odwzorowania gdziekolwiek poza podręcznikiem do RPG'a "Karak Azgal".

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Skaveński Spacz-Inżynier, Sługa Lorda Chaosu Thorgara Okrwawionego Awatar Kasquit
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Otrzymał 38 podziękowań w 29 postach
    Cytat Zamieszczone przez Arroyo Zobacz posta
    Nie, kolejna bzdura, która nie ma odwzorowania gdziekolwiek poza podręcznikiem do RPG'a "Karak Azgal".
    A w grze Karak Azgal na samym początku należy do plemienia Orków czy Klanu Krasnoludów?

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    A skąd to akurat mam wiedzieć? To dodatek do drugiej edycji RPG'a, którego nie czytałem.

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Skaveński Spacz-Inżynier, Sługa Lorda Chaosu Thorgara Okrwawionego Awatar Kasquit
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Cytat Zamieszczone przez Arroyo Zobacz posta
    A skąd to akurat mam wiedzieć? To dodatek do drugiej edycji RPG'a, którego nie czytałem.
    Miałem na myśli w Warhammer TW...

5. Użytkownicy którzy uznali post Kasquit za przydatny:

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Karak Azgal jest od Zielonoskórych z jednego z plemion.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Pytanie do tych, co znają się na I edycji WFRP no i początkach Warhammera.
    Kiedyś to Mroczne Elfy byli sługami Chaosu:

220px-Dark_Elves_4_Cover.jpg

Skaveni byli zmutowanymi Szczurami, czyli Zwierzoludźmi:

Nie było wtedy Rogatego Szczura, A Skaveni w pełni służyli Chaosowi...

A z tego, co słyszałem, wiele Zielonoskórych dołączało się do band Chaosu...

Ale nie wiem, jak było z Nieumarłymi, mam podejrzenia, że pierwotnie Nieumarli byli sługami Chaosu (Kemmler służył Demonowi w WFRP) i nie było Nagasha, a Nekromancja pochodziła od Chaosu...
    Wie ktoś, jaka jest prawda?
    Jak to było w I edycji WFRP i na początku w WFB?

Asuryan
    Gość
    Duży obrazek który zamieściłeś to okładka AB Skavenów 4 edycji bitewniaka. Czyli przynajmniej od 1996 roku (data wydania tego AB) jest już jest Rada Trzynastu i Rogaty Szczur. Jak było we wcześniejszych trzech edycjach bitewniaka nie wiem.

Co do RPG-a w 1 edycji jest o Skavenach bardzo krótka wzmianka w bestiaruszu. W bogach nie ma nic na temat Rogatego Szczura, ale także nie ma żadnej wzmianki o bogu krasnoludów Chaosu (Hashut, Ojciec Ciemności znany także jako Byk Chaosu). Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu ten rpg koncentruje się na Imperium, w którym większość ludzi (oprócz części szczurołapów i kanalarzy) istnienie tej rasy kładzie pomiędzy bajkami, a majakami szaleńców. Można by pokusić się o stwierdzenie, że jest wręcz tuszowana przez władze, by nie siać paniki wśród mieszczan. Skaveni pojawiają się w kampanii Liczmistrza, ale też nie ma tam nic na temat ich wiary. Równie dobrze można uznać, że Rogaty Szczur to postać pod którą nieświadomi tego faktycznie czczą Malala (bóg zdrady i zemsty, piąta potęga Chaosu znana także jako Bóg-Renegat). Pierwsza edycja miała miejscami spore rozbieżności z bitewniakiem - najjaskrawszą w przypadku Bretonni.

9. Użytkownicy którzy uznali post Asuryan za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Czy Skaveńska drużyna graczy w WHFRP w II edycji miałaby jakieś szanse pokonać jakiegokolwiek Wampira?
    Dodajmy, że specjalnie w tym celu byłaby to wykokszona drużyna posiadająca m.in. Szczuroogra, Proroka, Spaczinżyniera oraz Assassin'a.
    Mieliby najlepszy ekwipunek i nabite wiele expa od początku...

Mój kolega twierdzi, że nawet taka drużyna miałaby szansę tylko z pojedynczą Lahmią, co mnie bardzo smuci, że my niby aż tak słabi...

Może ktoś grał w WHFRP i posiada Dzieci Rogatego Szczura i może ktoś wie?

Mam nadzieję, że mój kolega się myli...

kreesqueek__s_last_duel_by_kane341.jpg

11. Użytkownicy którzy uznali post Kasquit za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Przy opisie Bogów Przodków, w których wierzą Krasnoludy nie zapomnij opisać jego!
    http://whfb-de.lexicanum.com/wiki/Skavor

13. Użytkownicy którzy uznali post Kasquit za przydatny:

Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Akurat "Dzieci Rogatego Szczura" nie uważam za dobre źródło informacji. Z nielicznymi wyjątkami z tej książeczki.

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów