Mam wersję pudełkową z kluczem do steam'u.
Wersja medka to 1.5
Zależy mi na tych angielskich łucznikach, pomógł byś?
Wersja do druku
Mam wersję pudełkową z kluczem do steam'u.
Wersja medka to 1.5
Zależy mi na tych angielskich łucznikach, pomógł byś?
Wieki temu to robiłem w oparciu o poradniki, skoro nie rozumiesz poradników to ja nic nowego nie wniosę bo opierałem się na poradnikach. Jak pisałem radzę przejrzeć Zbrojownię w niej masz masę modów i zamiast męczyć się samemu zagrać na dobrym modzie a takich jest wiele, dodają masę nowych jednostek itp.
BellumCrucis Czy BrokenCrescent zjadają Kingdoms z butami albo choćby Polski Regnum Poloniae
Hej Elektro, aby zmiany które wprowadziłeś "weszły w życie" musisz stworzyć nowy folder ze zmodyfikowanymi przez Ciebie plikami w katalogu "mods", do tego stworzyć plik konfiguracyjny i plik batch uruchamiający Twój mini-mod. Ale to troszkę czasu zajmuje, a sprawę można załatwić znacznie prościej ;) Najlepiej po prostu ściągnąć Bare Geomod, czyli mod-folder z plikami uruchamiającymi standardowego, nieprzerobionego (poprawiono tam tylko kilka błędów) Medka2, w którym możesz do woli przerabiać co tylko chcesz, jest on także w pełni kompatybilny z narzędziem Geomod, czyli bardzo prostym w obsłudze edytorem mapy, gdybyś był tym zainteresowany. Rzeczonego Bare Geomoda możesz ściągnąć tutaj Zainstaluj go i spróbuj jeszcze raz z tymi łucznikami wszelkie zmiany wprowadzając w folderze B_G, nie w podstawce, jeżeli będzie Ci brakować jakiegoś pliku, po prostu skopiuj go z folderu podstawki.
Testuje husarię z Potopu TW (mam ją też wrzuconą do OiM2) i wydaję mnie się że można by ją trochę poprawić, chętnie bym widział tą jazdę z możliwościami jakie ma straż przyboczna w Bellum Crucis, kto grał w tego moda wie o co chodzi, ta jednostka to istny taran. Ja oczywiście nie zamierzam popadać w taką skrajność i straty zadane przeciwnikom należałoby obniżyć, ale utrzymanie szyku, ścisła formacja podczas ataku, sprawne przegrupowywanie się podczas odwrotu i następnie sprawny i uporządkowany kontratak, to te atrybuty chętnie bym widział u naszej husarii. Trzeba jednak przyznać że obecnie to wygląda słabo, szarżują w miarę w uporządkowanym szyku jednak nie widać tego impetu wbijania się w szyki nieprzyjaciela jak to ma miejsce w BC, a już kiedy trzeba wykonać pozorowany odwrót i uderzyć ponownie to jest kłopot, żołnierze nie mogą się szybko zebrać, często szyk przypomina luźną formację. Może ktoś popróbowałby przenieść, wzorując się na jednostce z BC, wymienione przeze mnie cechy i poprawił naszą husarię?
Tutaj podaję wpis z export descr unit oraz link
http://przeklej.org/file/G1n82l/husaria.rar
type winged_hussars
dictionary winged_hussars ; Polish_Knights2
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier husaria, 32, 0, 1
mount heavy horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, can_formed_charge, command, knight, power_charge, frighten_foot, frighten_mounted
move_speed_mod 1.3
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square
stat_health 1, 0
stat_pri 8, 22, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 0, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 7, 6, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 0, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr ap
stat_pri_armour 12, 12, 0, metal
;stat_armour_ex 8, 9, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 12, disciplined, highly_trained, lock_morale
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1000, 400, 130, 100, 1000, 4, 210
armour_ug_levels 0
armour_ug_models husaria
ownership poland, slave
era 1 poland
era 2 poland
;unit_info 13, 0, 17
Co do wbijania się w szyk, odpowiada za to plik descr_mounts czy jakoś tak, w nim można zmniejszyć rozmiar koni, przez co lepiej penetrują one formacje wroga. Co do zwartości szyku nie pomogę niestety, ale jak podeślesz mi plik descr-mounts to pokombinuję z penetracją. :)
No to wrzucam:
http://przeklej.org/file/WX4PAz/descr.mount.txt
Co do penetracji to oni jakby przechodzą przez szyki wroga, ale nie widać tego impetu i wygląda to tak jakby byli w za luźnym szyku, no nie wiem dobrze by było żebyś wrzucił sobie tą jednostkę i sam zobaczył
Hmmm czyli jednak niestety nie bardzo wiem co zrobić, myślałem że edytowanie wielkości wierzchowców pomoże, a widzę że ich wielkość już jest zmniejszona. Czyli trzeba jakoś zacieśnić ten szyk... A nie wiem jak.
Wydaję mnie się że jest lepiej jak w tym descr mount wprowadziłem takie same zmiany jakie są w descr mount w BC dla ciężkiej konnicy.
Wydaje mi się już maksymalnie wzmocniłem husarię o atrybuty i cechy. Można jeszcze zwiększyć parametry ataku drugą bronią (atak + szarża) i zmniejszyć odległość szarży z 45 na np. 30 (kontrszarże bardziej skuteczne)
Ponadto w pliku descr_mounts polecam zmienić parametr "mass" dla typu konia: "heavy horse" z 2,5 na np. 5,5.
Gdzie znajdę plik export_descr_unit.txt, i export_descr_buildings.txt bo wszędzie ich szukałem i nie ma, nawet w wyszukiwarce go nie znajduje :(? Mam grę na steam z dodatkiem kingdoms.