-
Re: Co aktualnie czytacie?
Właśnie skończyłem "Wojny Mussoliniego" Franka Joshep'a, bardzo ciekawa książka odczarowująca nieco stereotyp tchórzliwych Włochów. Pozycja prezentuje militarny wysiłek faszystowskich Włoch od wojny z Abisynią aż po upadek RSI (Republiki Salo). Spojrzenie na wojenne zmagania Mussoliniego ze strony włoskiej, faszystowskiej interpretacji, a nie oficjalnej, funkcjonującej o dziesięcioleci wersji zwycięskich Aliantów. Zaskakujące jak wiele różnego rodzaju aspektów, mających potwierdzenie w faktografii, autor wskazał jako zwyczajnie niewygodne, pomijane przez historiografie zwycięzców, tym samym stereotypowo rzutujące na odbiór historii :o . Po przeczytaniu tej książki, powszechnie znane zdanie "Historię piszą zwycięzcy" nabiera naprawdę realnego znaczenia, czytelnik nabiera przekonania i widzi ile potocznych informacji, z którymi nie prowadzi się jakiejkolwiek historycznej polemiki jest uznawanych za pewnik lub obowiązującą wersję. Czytając książki historyczne - naukowe i popularnonaukowe często sięgałem po tytuły, które nierzadko polemizowały lub pokazywały historię z drugiej strony barykady, ale po raz pierwszy po przeczytaniu doznałem realnego szoku.
Co najbardziej przeraża to to, że Mussolini powszechnie uważany za historycznego błazna, a którego tekstów w książce nie brakuje, miał niezwykle trafny osąd dotyczący między innymi politycznej, historycznej i społecznej oraz kulturowej przyszłości naszej cywilizacji. Zadziwiające jak wiele niekorzystnych procesów przewidział na kilkadziesiąt lat przed tym jak zaistniały lub przed tym gdy ktoś zdał sobie sprawę z ich istnienia. Jako motor napędowych tych procesów wskazał imperialistyczną, zachłanną i arogancką politykę Wielkiej Brytanii oraz perfidną, cyniczną i pseudodemokratyczną fasadową politykę Stanów Zjednoczonych.
-
W empiku przeglądałem tą książkę, zaciekawiła mnie.
Czytałeś wstęp/przedmowę? Gościu zauważa kilka słusznych rzeczy co do autora książki i małym "naginaniu faktów", co o tym myślisz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
W empiku przeglądałem tą książkę, zaciekawiła mnie.
Czytałeś wstęp/przedmowę? Gościu zauważa kilka słusznych rzeczy co do autora książki i małym "naginaniu faktów", co o tym myślisz?
W książce można znaleźć kilka błędów merytorycznych dotyczących kalibrów dział czy klasyfikacji krążownika jako krążownika ciężkiego i na odwrót, ale to drobne babole. Odnośnie tej przedmowy to raczej to strasznie nadmuchane ostrzeżenie, ponieważ książka przedstawia inne stanowisko niż to powszechnie uznawane, wiec pewnie dlatego. Co do tekstu, to w kilku miejscach widać emocjonalną wieź autora z "etosem" faszystowskich Włoch :roll: , ale są to raczej jakieś drobnostki i nie tyczą się jakiś ważnych informacji, które mogłyby wpływać na manipulację czytelnikiem. Wszystkie najbardziej szokujące informacje dotyczące zbrodni wojennych Brytyjczyków ma Włochach, szantażowaniu zbroją interwencją rządu Brazylii przez rząd USA, różne działania dyplomatyczne i prowokacyjne Ligi Narodów wymierzone we Włochy itp itd. są łatwo sprawdzalne, poparte przypisami i weryfikowalne. Największym zaskoczeniem dla mnie jako czytającego było poznanie nowych faktów, zupełnie pomijanych w innych publikacjach. Czyż to nie dziwne, że w całej masie podobnych publikacji nie znajdziesz ani słowa o faktach występujących w tej książce :?: Są to fakty sprawdzalne, prawdziwe i to właśnie najbardziej szokuje, że pomija się je w tego typu publikacjach i powiela "moralnie czystą" historię zwycięzców. Mnie książka również zaciekawiła, a natrafiłem na nią przypadkiem w bibliotece.
-
Zetknął ktoś się z was z książkami: ,,Broń wodzów i żołnierzy" Zdzisława Żygulskiego jun. oraz ,,250 rocznica bitwy pod Kijami- 23 lipca 1759" pod redakcją Marka Nowackiego ?
-
Pinochet
Dzięki za opinię, z pozycją postaram się zapoznać i wtedy szerzej wypowiedzieć. Pytanie czy te rewelacyjne fakty są pomijane dlatego, że są mało znaczące/ mało wiarygodne itp. Pytanie też czy gościu rzeczywiście chciał bronić niesłusznie osądzonej postaci, czy po prostu chciał wywołać sensację?
-
Ja właśnie czytam pierwszą książkę [nie lekturę :D] R.Kiyosaki "Bogaty ojciec, biedny ojciec" polecam szczególnie tym co jeszcze studiują
-
Dobrnęłam do trzeciej części sagi o Igrzyskach Śmierci i jestem w połowie "Kosogłosa". A jutro premiera ostatniej części "50 twarzy Greya" :D Tyle książek a tak mało czasu na nie...
-
Właśnie skończyłem "I nie było już nikogo", znakomity kryminał Agathy Christie. 10 zwyczajnych, tylko pozornie nie związanych ze sobą osób przybywa do domu na przybrzeżnej wyspie, gdzie zaczyna się seria zabójstw. Genialna książka; znakomity, tajemniczy klimat oraz zaskakujące zakończenie. Pozycja na dwa wieczory, gęsia skórka gwarantowana, polecam!
-
W przerwach pomiędzy kodeksem cywilnym a procesem karnym czytam sobie teraz Drogę Cienia autorstwa Brenta Weeksa. Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do niej ale coraz bardziej mi sie podoba. :)
-
Ja ostatnio skończyłem książkę Neila Danielsa ,,Meatllica - wczesne lata i rozkwit metalu" a obecnie czytam ,,Rody magnackie Rzeczypospolitej" wydawnictwa PWN. Gdzieś w odchłani krąży ,,Europa" Normana Daviesa, której nieco ponad 200 stron przeczytałem, lecz nie mam zbytnio czasu by ją konstruktywnie kontynuować. A poza tym, zanim człowiek się w końcu z tą knigą usadowi... :P
-
Mła wziąłem się po raz nasty za Trylogię Sienkiewicza. Co parę lat do tego wracam. :)
-
Właśnie czytam Pana Wołodyjowskiego :)
Jestem raczej fanem przedstawienia XVII wieku w sposób w jaki zrobił to Komuda i o ile Ogniem i Mieczem i Potop czytało się dość przyjemnie jakiś czas temu o tyle z Panem Wołodyjowskim się trochę męczę ;)
-
Zgadzam się, że''Pan Wołodyjowski''to najsłabsza część trylogii, ale serial z Łomnickim był zarypisty i tamten ''Zagłoba'' był moim zdaniem najlepszy. Nie wiem czy wiecie, że latał w Bomber Command. Dwukrotny kawaler ''Krzyża Walecznych''.
żeby była jasność: mówię o Pawlikowskim jako ''Zagłobie'''.
-
Wczoraj skończyłem "Psy wojny" Forsyth'a, dobre, ale jednak dużo bardziej od jego twórczości wolę książki Alistair'a MacLean'a ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Na poprawę humoru postanowiłem dziś zrealizować bon w empiku i kupić książkę Zamoyskiego o Europie doby kongresu wiedeńskiego...niestety, o ile pomiędzy wykładami zawsze ją czytałem, tak teraz zniknęła :(
Ale bon trzeba było zrealizować, tak więc moja kolekcja wzbogaciła się o "Marengo 1800" Leśniewskiego i "Dzieje Imperium Brytyjskiego" Lloyd'a. Szkoda tylko, że przeczytam je dopiero po sesji :( Z drugiej strony od samego oglądania okładek lżej człowiekowi na duchu ;)
A u mnie leżakuje. ;) Cena była wyśrubowana. Mam na myśli Zamoyskiego.
''Marengo'' z serii Historyczne Bitwy?
-
Komandosi w akcji
Andrzej Perpeczko
Przeczytane ze 30 stron i ... jak na razie 8-)
-
Saga o Amberze autorstwa Żelaznego. Polecam fanom ambitniejszej fantasy.
i Żart Kundery. to dla fanów czeskiej prozy ;)
-
Aktualnie czytam Karol Bunsch "Olimpias".
-
Ja za to przeczytałem Folwark zwierzęcy i zbieram się do przeczytania Rok 1984
-
Cytat:
Zamieszczone przez Chindit
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Na poprawę humoru postanowiłem dziś zrealizować bon w empiku i kupić książkę Zamoyskiego o Europie doby kongresu wiedeńskiego...niestety, o ile pomiędzy wykładami zawsze ją czytałem, tak teraz zniknęła :(
Ale bon trzeba było zrealizować, tak więc moja kolekcja wzbogaciła się o "Marengo 1800" Leśniewskiego i "Dzieje Imperium Brytyjskiego" Lloyd'a. Szkoda tylko, że przeczytam je dopiero po sesji :( Z drugiej strony od samego oglądania okładek lżej człowiekowi na duchu ;)
A u mnie leżakuje. ;) Cena była wyśrubowana. Mam na myśli Zamoyskiego.
''Marengo'' z serii Historyczne Bitwy?
Musisz mi pożyczyć :!:
Tak, historyczne bitwy. Jak dobrze pójdzie to we wtorek zabieram się za czytanie 8-)
-
Pożyczę, jeno ja wpierw przeczytam. :)
-
Obecnie bardzo szczegółowo czytam "Wstęp do prawoznawstwa" T.Chauvin T.Staweckiego i P.Winczorka wraz z 5 skryptami, streszczeniami do niego i przy okazji tworząc kolejne streszczenie mojego autorstwa ^^
A tak na poboczu to czytam i streszczam "Herbata" Małgorzaty Caprari na potrzeby blogu co za niedługo uruchomię, a tak kompletnie prywatnie to obecnie czasopismo "LAG"; szczerze powiedziawszy świetny zbiór publikacji na temat różnych aspektów gier, branży, graczach etc. bardzo przyjemnie się czyta, świetny papier, grafiki, gorąco polecam ;)
-
"Rycerze i rycerstwo w średniowieczu" - Jean Flori
-
Cytat:
Zamieszczone przez Chindit
Pożyczę, jeno ja wpierw przeczytam. :)
Jak można mieć taką książkę i nie chcieć jej przeczytać :idea: Ja bym już to zrobił z pięć razy :P
-
Miałem nadwyżki finansowe i trochę książek kupiłem przez ostatnie dwa lata. Trza to przeczytać.
Co do transferu książki, to się dogadamy.
Zrobimy tak: Przyślij mi adres , oczywiście na priva, a ja wyślę Ci książkę. W bibliotece pewnie jej nie ma. Ty mi odeślesz. :)
Taniej od kupna.
-
Ktoś chce mieć chody u moderacji? Słusznie, słusznie :)
Dzięki wielkie, zaskoczyłeś mnie. Z chęcią bym skorzystał, sęk w tym, że jakbym się dorwał to pewnie bym już nie oddał. Zawsze jak przeczytam jakąś świetną książkę to nie mogę się z nią rozstać, jestem utrapieniem bibliotek :P
Zamoyskiego i tak znam, bo dziadując w Empiku zdążyłem już prawie całą przeczytać, a kupić i tak muszę - punkt honoru :twisted:
W każdym bądź razie dzięki 8-)
-
Dzień bez plusa dniem straconym- jak mawiało się w woju. :D Choć tak na serio, to nie zauważyłem Twojej funkcji. Nowy jestem...
W związku z dziadowaniem w Empiku, to niby dobre jest, ale czasami,kurde, do półki dopchać się nie można. Efektem dziadowania jest ''Piekło Pacyfiku'' Sledge'a. Pomiętoszony ostatni egzemplarz. Empik Zielona Góra.
-
Cholera...nie rozpościeram wokół siebie aury władzy :(
W przerwach pomiędzy wykładami zazwyczaj chodziłem, więc mi to nie przeszkadzało. Ostatnio niestety czasu brakuje :( Od wtorku całe szczęście chyba już wolne, więc w domu zachaczę o "tanią książkę". W zeszłym roku znalazłem sporo historycznych bitew bellony za ósemkę i wiele innych smakołyków :twisted:
-
Historyczna Bitwy za osiem zyli? To biznes. Sam mam małą kolekcję.
Wiele z tych książek ma pieczątkę biblioteki wojskowej mojej jednostki. Ale legalnie. Po wielu latach jej
funkcjonowania doszło do likwidacji. Bo niby biblioteka była dla żołnierzy służby zasadniczej, bo ''trepy'' oczywiście nie czytają. Jak likwidowali bibliotekę, to pani co to była tam zatrudniona, wykonała telefon do mnie z hasłem: ''Już!''
Jednak pojemność mojej torby była ograniczona, a babeczka mówi ''Pan bierze, panie Bogusiu''. Ja na to, że musiałbym przyjechać wywrotką. W ogóle czułem się jak na pogrzebie.
-
Normalnie przychodzi na myśl hitler - z tym że on przynajmniej palił książki a nie robił z nich pampersy i srajtaśmę.
Taka to "ludzka twarz" naszego kapitalizmu - gorzej niż faszystowscy zwyrodnialcy :x :x :x
-----------------
Wyobrażasz sobie że "pamięć i tożsamość" Jana Pawła II - nie dalej jak pół roku temu - wylądowała na wyprzedaży w mojej osiedlowej bibliotece?? Co więcej przez bodaj 3 dni nikt się nie zainteresował choć cena spadała z 5 zł do 1 zł. !!!!
I wtedy ja znalazłem chwilę żeby zajrzeć na "kiermasz" - przybyłem , wypatrzyłem, ocaliłem - przed przemieleniem na papier toaletowy.
Teraz czeka u mnie w kolejce do czytania. ... razem z kilkoma innymi zdobyczami. :D
------------
A spotkaliście się z akcją "żywa książka" czy jakoś tak?? - w hipermarkecie (właściwie w galerii handlowej) stoi półeczka - każdy może tam położyć książkę niepotrzebną, i/lub wziąć taką co go interesuje.
-
Cytat:
A spotkaliście się z akcją "żywa książka" czy jakoś tak?? - w hipermarkecie (właściwie w galerii handlowej) stoi półeczka - każdy może tam położyć książkę niepotrzebną, i/lub wziąć taką co go interesuje.
U mnie w okolicy chyba nie ma za specjalnie takich akcji. Dobrym sposobem na "tanie czytanie" jest znajomość z kimś kto pracuje w księgarni - pożyczasz nowiutką książkę, czytasz, oddajesz w nienaruszonym stanie.
-
Cytat:
Dobrym sposobem na "tanie czytanie" jest znajomość z kimś kto pracuje w księgarni - pożyczasz nowiutką książkę, czytasz, oddajesz w nienaruszonym stanie.
A ja się później dziwię, że kupując nową książkę w księgarni, mam wrażenie, że już ją ktoś wcześniej czytał :? , typowy polski chlew :roll:
A swoją drogą to nie róbcie z tematu burdelu, jak was interesuje co, kto i za ile kupił to sobie załóżcie temat promocje, przeceny i wyprzedaże książkowe itp. Przepraszam za uwagę, ale temat się rozwadnia, trzymajcie się tytułów i opinii na temat danych książek :ugeek:
Niech Ci będzie :( - Salvo ;)
-
Zabieram się do przeczytania "Zaginiona flota: Waleczny"
Cytat:
A ja się później dziwię, że kupując nową książkę w księgarni, mam wrażenie, że już ją ktoś wcześniej czytał :? , typowy polski chlew :roll:
Wypraszam sobie szufladkowanie mnie razem z "typowym polskim chlewie" - ja dbam o książki (o niemoje zresztą najbardziej)
-
Cytat:
Dobrym sposobem na "tanie czytanie" jest znajomość z kimś kto pracuje w księgarni - pożyczasz nowiutką książkę, czytasz, oddajesz w nienaruszonym stanie.
Cytat:
Wypraszam sobie szufladkowanie mnie razem z "typowym polskim chlewie" - ja dbam o książki (o niemoje zresztą najbardziej)
książka raz czytana, choćbyś nie wiem jak o nią dbał w 8 na 10 przypadków posiada już pewne wypatrzenia (powie Ci to pierwszy lepszy bibliotekarz lub historyk archiwista), daruj sobie obrażanie, takie zachowanie o którym wspominasz to zwykły chlew i chamstwo. Nie po to czytelnik wydaje sporo pieniędzy, wszak książki są drogie, by otrzymać produkt używany, no chyba że sprzedawca takowych książek sprzedaje je jako używane z 20% rabatem? 8-)
-
Cytat:
Nie po to czytelnik wydaje sporo pieniędzy, wszak książki są drogie, by otrzymać produkt używany, no chyba że sprzedawca takowych książek sprzedaje je jako używane z 20% rabatem? 8-)
W takim razie zauważ, że już tzw. "macanie" książki przez klienta je zużywa. Poza tym gdybym miał kasy jak lodu to bym pewnie kupował wszystkie książki, które mi się podobają, a tak mogę sobie pozwolić tylko na niewielki ułamek.
-
Nie wiem czy w odpowiednim temacie ale mniejsza
Mam przyjemność poinformować że mój debiut autorski : bitwa pod Zbarażem 1649 jest już w ofercie wydawnictwa i od 6 marca będzie rozsyłany, początkowy fragment ze spisem treści na stronie wydawcy:
http://napoleonv.pl/opis/3856473/bitwa- ... -1649.html
-
Niedawno skończyłem klasyczną pozycje Aleksandra Krawczuka - "Julian Apostata" - książka poświęcona jednej z najwybitniejszych i moich najbardziej ulubionych postaci w historii 8-)
-
Ja skończyłem "Dzieje Imperium Brytyjskiego". Nie było złe i nawet coś się dowiedziałem, ale pamiętam, że wachalem się pomiędzy tym, a Chanatem Krymskim Podchordeckiego. Dziś wybrałbym to drugie.
Zacząłem wczoraj Marengo z Bellony. W jeden dzień ponad połowę zrobiłem. Póki co sam wstęp, omówienie stron, co się działo przed, tło itp, czyli conajmniej 75% informacji już znałem, co nie zmienia faktu, że bardzo mi się podobało. Jutro pewnie drugą połówkę machnę, potem pewnie kolej na powtórzenie 1812 Zamoyskiego.
-
Cytat:
Ja skończyłem "Dzieje Imperium Brytyjskiego".
Mógłbyś podać autora bo z chęcią bym przeczytał. Jak ktoś zna jakieś dobre ksiązki o służbach specjalnych, geopolityce, kulisach władzy, szpiegach to niech zapoda danymi.
Marengo tak jak mówisz, zaliczone w 1-2-3 przeczytałem, czyta się jednym tchem, szkoda Desaixa zdolny marszałek by z niego był :)
Pozdrawiam.
-
Lloyd jakiśtam :)
Książka skupia się w 99% na koloniach, ich rozwoju itp. Średnio mi się podobała, ale coś się dowiedziałem.
Cytat:
szkoda Desaixa zdolny marszałek by z niego był
Płakałem razem z Napoleonem :)
A tak na serio to łezka zawsze się pojawia w "Czterech Czerwcowych Dniach", gdy Francuzi zaczynją przegrywać pod Waterlo :(
Co do autora, to w ciemno kupię inne książki, jeśli akurat gdzieś się natrafią. Niestety nowy semestr się dziś zaczął, więc za często księgarnii odwiedzać nie będę :/