Zamieszczone przez
KLAssurbanipal
Arroyo, czy masz na myśli bitwę pod Carrhae z 9 czerwca 53 roku p.n.e. pomiędzy legionami rzymskimi, a Partami? Jeśli tak to pierwszy i trzeci obrazek ewidentnie pod ten okres nie podejdą. Pierwszy obrazek to III wiek n.e. co ma odzwierciedlenie w późnym uzbrojeniu rzymskim (hełmy datowane od pocz. III n.e. wzwyż, nagolenniki III-IV n.e., tarcze III-V n.e., manica segmentata [czyli segmentowa zbroja na rękę] od II n.e. wzwyż i długie spodnie), a wydaje mi się, że nieprzyjaciółmi są Sasanidzi np. spangenhelm. Mam ten obrazek kilka lat autorstwa I. Dzisa, jednak nie wiem skąd pochodzi (książka, figurki, samowolka?), ale od początku go podpisałem jako Rzym vs Sasanidzi, III n.e. i obstawiam to jako początek wojen między tymi nacjami. Trzeci obrazek to raczej Partowie, ale Rzymianie mają o 100 lat za późne uzbrojenie, aby było to Carrhae. Jest to grafika autorstwa Petera Dennisa, docenianego przeze mnie rysownika. Nie mam jednak w zbiorach tej książki, a pochodzi z Ospreya - serii pod gry, której niestety nie zbieram, aby powiedzieć jaka to bitwa. Jednak to co najmniej pierwsza połowa I wieku n.e. lub nawet II n.e. i w ostateczności pocz. III n.e.