Re: Co aktualnie czytacie?
To żeś wywalił, bo chyba nie istnieje dobra synteza tego typu, to za bardzo rozbudowane dzieje (już choćby wymienienie wszystkich państw i państewek i krótka ich charakterystyka to kilkaset stron :D)
No cóż pamiętam, że Ossolineum wydawało kiedyś książki właśnie z takiej serii - ale ich wartość była różna a dla niektórych tematów nie wiele odbiegała od podręcznika licealnego. (Może wyjątkiem historia Francji, ale już Historia Hiszpanii jest straszna)
Ogólnie raczej bym polecał podzielić sobie dzieje Germanii na okresy i problemy, bo inaczej nie da się tego ogarnąć.
Swoją drogą wyszła niedawno całkiem ciekawa praca z serii narodziny (czy początki nie pamiętam) cywilizacji europejskiej, wydana bodaj przez PWN albo PiW. Może warto by sięgnąć? Ktoś czytał? Ja miałem w rękach tylko cześć o Francji i jestem pod pozytywnym wrażeniem.
"Burbonowie - Dzieje dynastii" J.H.Shennan
Obecnie tylko przeczytał wstęp który opisuje jedynie kontekst itp. i muszę przyznać że bardzo czytelny,logiczny i średnio szczegółowy
Starożytna Palestyna - między Wschodem a Zachodem, pod red. Łukasza Niesiołowskiego-Spano i Macieja Munnicha (przez u umlaut :D)
materiały z konferencji starożytniczej z Nieborowa z 2007 roku, zaczyna się imponująco
Skończyłem właśnie "Sedno sprawy" Grahama Greena, książka o cierpieniu, miłości i samotności, życiowej rutynie, książka o Bogu i człowieku. Bardzo dobra ale też niestety pesymistyczna i wyjątkowo gorzka w swojej wymowie :? Polecam.
Cóż czy taka pesymistyczna?
Czytałem w wydaniu GW i jestem zadziwiony nią. zwłaszcza scena znajomka głównego bohatera który proponuje grę w zabijanie robaków w pokoju. jak dla mnie historia upadku człowieka. No ale zaduch tropików czuć :D
Oj drogi Furiuszu książka jest pesymistyczna aż nadto, epizod z karaluchami to raczej mało znaczący dodatek do książki. A Harrisa i Wilsona w żadnym wypadku nie nazwalbym znajomkami Scobiego. Wilsona wręcz wrogiem i rywalem, chodzi mi o jego stosunek do Luizy, szpiegowanie inspektora (bada powiązania z Yusufem, sam pozostając w konszachtach z Talitem), cheć wyciągnięcia z toczacej się sprawy korzyści osobistych, pogarda jaką żywił do Scobiego mimo że ten okazał się jedną z pierwszych osób które wyciągneły do niego pomocną dłoń w nowym środowisku. Facet który odwiedza burdel by dwa tygodnie poźniej mówić Luizie że ją kocha. Postać Wilsona napawa mnie prawdziwym obrzydzeniem. Harris mimo że znał się ze Scobiem znacznie wcześniej w mig zostaje popychadłem Wilsona, daje sobie narzucić nawet zmiane reguł gry - polowania na karaluchy. Inspektor Scobie to postać bardzo skomplikowana i pełna sprzeczności, ale też tragiczna. Również czytałem wydanie z Gazety Wyborczej, książka naprawdę warta uwagi, myślę że pownownie do niej wrócę za jakiś czas.
Cytat:
Oj drogi Furiuszu książka jest pesymistyczna aż nadto
Cóż ja jej tak nie odbierałem, jak dla mnie była pewną drogą upadku człowieka, którego stojąc z boku nazwalibyśmy, porządnym średnim obywatelem, middle class :D swego rodzajem splotem wydarzeń który doprowadził do tragedii, ciągiem przyczynowo skutkowym czy fatum ciążącym nad głównym bohaterem.
Cytat:
epizod z karaluchami to raczej mało znaczący dodatek do książki.
A dla mnie bardzo ważne - pokazuje pustkę życia i pragnienie osiągania sukcesów ludzi z tzw. dobrych szkół, ten pan był sfrustrowany, bo był pomijany, nic nie osiągnął - był w swoim mniemaniu nikim i to go przybijało czy pakowało w depresję (choćby scena z gazetką szkolną która miała poczytność na poziomie błędu statystycznego :D), pokazane coś co jest zazwyczaj pomijane a jest charakterystyczne dla niektórych ludzi.
Cytat:
Wilsona wręcz wrogiem i rywalem, chodzi mi o jego stosunek do Luizy,
Tylko czy pan inspektor kochał Luizę? Żył z nią bo tak wypadało, bo czuł się w obowiązku, ale jej nie kochał, nie był zazdrosny i wcale nie czynił problemów Wilsonowi. ba w pewnym sensie swoim samobójstwem usunął się w cień i otworzył drogę właśnie jemu, do formalizacji swojego związku.
Cytat:
szpiegowanie inspektora (bada powiązania z Yusufem, sam pozostając w konszachtach z Talitem), cheć wyciągnięcia z toczacej się sprawy korzyści osobistych, pogarda jaką żywił do Scobiego mimo że ten okazał się jedną z pierwszych osób które wyciągneły do niego pomocną dłoń w nowym środowisku
Cóż taka praca. Zresztą największymi zwolennikami arystokracji są lokaje :D
Cytat:
Facet który odwiedza burdel by dwa tygodnie poźniej mówić Luizie że ją kocha. Postać Wilsona napawa mnie prawdziwym obrzydzeniem
Dla mnie jest przykładem swoistej przemiany i uczucia jednak. Lepszy był Scobii który ożenił się z Luizą tylko dlatego, że tak miało być?
Cytat:
Inspektor Scobie to postać bardzo skomplikowana i pełna sprzeczności, ale też tragiczna
tragiczna owszem, ale jak dla mnie przez to, że prosta - jedna zasada jedna miłość jedna wiara. Zakochał się w swojej odratowanej dzierlatce, uczucie silniejsze niż do żony, rozumiał, że to co robi jest złe w oczach jego Boga, mimo to szedł jakbyśmy powiedzieli w zaparte (komunia) i w efekcie tych decyzji jakie podejmował ( prostych w istocie rzeczy - kocham tą, tej nie chce urazić - kłamię) popełnia samobójstwo z premedytacją. tragiczność to w jego przypadku świadomość bezsensu swoich działań.
Raymond Maufrais "Zielone piekło" - wizytacja u Indian Amazonii skończona śmiercią autora. Książka na podstawie notatnika odnalezionego w dżungli. Szersza zachęta na moim świeżym blogu:
http://wielkipost.blog.pl/komentarze/in ... d=14565077
Aktualnie kończę czytać Kazimierz Chłędowskiego i jego wiedeńskie pamiętniki, dość ciekawa rzecz, dużo ciętych i bezpośrednich opisów wiedeńskiego politycznego światka, w tym polskich posłów. Jeżeli ktoś uważa że współcześni polscy parlamentarzyści są najgorsi powinien poczytać co się działo w austriackiej Radzie Państwa u schyłku XIX wieku ;)
Opowieść o archeologii, Garbacz Krzysztof
Raczej forma ilustrowana, połączona z podstawowymi danymi. Takie troszkę omówienie stanowisk archeo. z okolic woj. świętokrzyskiego i lubelskiego