Zgadza się. Odkąd przeszedłem na schizmę znikła mi zakładka mówiąca kto ile ma krzyżyków u papieża itd, ale od razu został wybrany nowy antypapież. Teraz on nie żyję i nie pojawił się następca.
Wersja do druku
Powiedziałeś wcześniej że nie idzie sprawdzić która frakcja jest schizmatycka. Można sprawdzić, w oknie stosunków dyplomatycznych najeżdżając myszką na herb państwa. Tam powinieneś mieć informację jaką religię wyznają. Zwiększaj pobożność kapłanów to powinieneś dostać antypapieża albo wpisz w konsoli toggle_fow i poszukaj czy inna frakcja go nie ma.
Witam
Orientuje się ktoś czy jest możliwość zmiany trudności bitwy w czasie kampanii z b.trudnego na ekstremalny?
Wie ktoś może na jakiej zasadzie działa system zmiany następcy tronu ? Gram władcą, który nie ma syna, a następca wybrany przez grę jest wyjątkowo nieudolny. W zakładce drzewa rodzinnego po wybraniu portretu interesującego mnie następcy i kliknięciu lupy pojawia się event "Lex Salica" jednak nie zmienia to następcy. Mógłby ktoś wyjaśnić jak to działa ?
Nie tylko było wałkowane milion razy ale też było milion razy wałkowane ,że było wałkowane.
Ale skoro boli cię szukanie to podam ci rozwiązanie tej "skomplikowanej zagadki" : Gdy twój władca umrze zostanie wybrany ten nieudolny typek.Jak ci tak na nim nie zależy to go zabij w jakikolwiek sposób.Następnym władcą będzie twój wybraniec.
A kochani moderatorzy (I inni siedzący w tym troche dłużej) mają dość odpowiadania na głupie pytania (wydaje mi się ,że moje takie nie było.) czy po prostu już tu nie zaglądają?
Kliknij na herb nacji w prawym dolnym rogu.
Ja nigdy nie gram inaczej niż na ekstremalnym i przyznam, że rozgrywka jest ciekawa :D
Nie potrafię się oderwać od tego moda i zaczynam kolejną kampanie. :)
Zna ktoś może jakieś niestandardowe AI bitewne?Wiem ,że jakiś użytkownik tego forum zrobił takowe ale ono było tylko do 6.3. :/
Witam.
Mam pytanie - czy istnieje jakikolwiek mod, który zmienia Gniezno z powrotem na Poznań?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Możesz sobie zmienić tę nazwę w 1 turze ;)
Hej powracam ponownie do Bellum Crucis 7.0 Jakie są obecnie dostępne EDU do tego moda? chciałbym takie nie agresywne ponieważ Edu od wino to zero dyplomacji. Wszyscy mnie atakują a jak proponuje zawieszenie broni to nie ma mowy...
Ale EDU nie ma nic wspólnego z dyplomacją, to statystyki jednostek. :) Tobie pewno o AI chodzi, to jest czyste z Bellum i od Pitera.
Wróciłem ze szpitala i od razu go install M2TW. Na pierwszy mod poszedł BC7.0 Tylko żem się zgubił w naszych rodzinych submodach do niego ;. Są trzy wątki chyba o submodach i trochę się pogubiłem co installować a co nie.
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...%C5%82%C4%99dy dla 7.0 instaluj tego
Ok dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze tak kilka pytań aby nie było za łatwo :0
1. W wątkach czytałem że Polska jako frakcja jest bardzo trudna i nie posiada dobrych jednostek. Tylko cholercia nie wiem czy to było odnośnie do wersji 6.3 czy 7.0 Jeżeli do tego 7.0 jakiś submod bo w tym megapacku o rosterze Polski nie ma wzmianki.
2. Grałem już trochę w BC 7.0 a jako że nigdy ze mnie nie był jakiś TotalWarowy wymiatacz to kampanie szybko się kończyły. Ogólnie najłatwiejsza frakcja w BC
1. Poprawiona Polska jest w megasubmodzie pod 6.3, ale to już trzeba dogrywać też rooster HellVarda
2. Wg mnie Bizancjum
Czyli Polska jest poprawiona w 6.3 ale na razie nie ma wersji pod 7.0?
Nie ma i niestety raczej nie będzie :)
Zastanawiam się czy nie przerobić mechanizmów przyznawania cech postaciom na bardziej przystępne, w pliku "export_descr_character Traits. Głownie cechy administracyjne, bo nawet świadomie prowadząc ścieżkę rozwoju generała (znając triggery) praktycznie niemożliwe jest osiągnięcie maksymalnych zdolności za życia postaci. Sprowadzało by się to do podwyższenia wartości procentowych przy odpowiednich cechach, co wy na to? Jak ktoś grał w Third Age TW to wie jak tam jest łatwo.
Witam, dopiero zaczynam gre na tym modzie. Troche poczytałem i potestowałem same jednostki w grze, nic poza tym. Kampanie dopiero zamierzam zacząć, prawdopodobnie Norwegia. Przed rozpoczęciem kampanii mam jednak pare pytań.
1. Jak już mówilem potestowalem troche jednostki wikingow i czytałem na necie dużo że jednostki dzierżące 2 reczna bron są zbugowane i generalnie useless. Nie wiem czy bug z 2 ręcznymi broniami został naprawiony w któryms patchu medievala czy też w samym modzie ale zrobiłem save gry przed rozpoczeciem oblezenia i wysyłalem na mury jedna jednostkę piechoty z drabinami która walczyła dopoki nie padła po czym wychodzilem i sprawdzalem ilu przeciwnikow zdołała ubić. Po tym wczytywałem save i wysyłalem nastepną . Wyniki moich testow były zdumiewajace, lekka/ciezka piechota z jednoreczną bronią (miecz/topor) i tarcza zabijala maxymalnie 50 ludzi przeciwnika podczas gry pojedynczy oddzial pieszych huskarlow dzierzacych 2reczny topór zdołał wybić prawie wszystkie piesze jednostki przeciwnika osiągając na koniec oszałamiający wynik - 450 ludzi zabitych i złoty pagon doświadczenia. Jakie są wasze doswiadczenia z oddziałami uzywajacymi 2 recznych broni ?
2. Mógłby ktoś mi powiedzieć jakie są główne zmiany wprowadzone w tym modzie które trzeba znać zanim sie rozpocznie kampanie ? może być rownież jakies porownanie z modem stainless steel
Miałem kilka konkretnych pytań ale jakoś wylecialy mi z głowy :D
Witam Ponownie.
ogarnąłem wszystko i gra działa- łącznie z polskim submodem, ale mam pytanie- zainstalowałem z megasubmoda alternatywne portrety, które hm... nie podobają mi się wogóle sorki... jak przywrocić nie tracąc zapisu aktualnej gry portrety z Bellum Crucis standardowe? Pozdrawiam
tu masz portrety:
http://www.twcenter.net/forums/showt...nd-crown-kings
wklejasz do odpowiednich podfolderów w folderze portraits
o... dzięki raskol
Raskol, prowadzisz rozmowę sam ze sobą? :lol2:
1. W tym modzie akurat jednostki z bronią dwuręczną radzą sobie nieźle nawet z konnicą, więc są użyteczne, tylko dość drogie
2. Akurat w 7.0 sporo skryptów dezaktywowali, więc szczególnie dużo zmian w porównaniu z podstawką nie ma, z ważnych i fajnych to nowi agenci (inkwizytor, kat i mistrz szpiegów) oraz możliwość unii Polska-Litwa
3. Plus: -jesteśmy poganami ;D
minus: -spadną relacje z katolikami
4. Taki był zamysł twórców
w którym pliku można zmienić nazwisko rodu panującego na początku gry w Norwegii ? W sumie imiona i nazwiska króla i jego braci bo z checią zmieniłbym sobie na imiona z serialu "vikings" co dodało by mi dodatkowego smaczku :D
Najpierw musisz dodać nowe imiona do pliku descr_names.txt (Bellum/data), wyszukujesz tam nazwę frakcji i pod spodem jest lista imion, najpierw męskie, później nazwiska i przydomki, na końcu żeńskie. Wszystkie imiona wpisujesz tam normalnym alfabetem i bez znaków diakrytycznych itp. Później otwierasz names.txt (Bellum/data/text) i wpisujesz w klamrze {} imię tak, jak masz w descr_names, a po klamrze już tak, jak ma wyglądać w grze, czyli np. {Michal}Michał. Po zapisaniu zmian kasujesz w tym samym folderze plik names.txt.strings.bin. Przedostatni krok to wejście do folderu Bellum/data/world/maps/campaign/imperial_campaign, otworzenie pliku descr_strat i odnalezienie tam frakcji, w której chcesz wprowadzić zmiany. Najpierw jest lista osad, po przewinięciu zaczyna się lista postaci. Pierwsza to zawsze władca, druga dziedzic, a dalej kolejni generałowie. Zmieniając ich imiona wprowadzaj je wyłącznie w formie zapisanej w descr_names. Potem pozostaje Ci już tylko wejście do Bellum/data/maps/base i usunięcie stamtąd pliku map.rwm. Może się to wydawać trochę skomplikowane, ale tylko z początku ;)
Hej wszystkim! Mam pytanie, wiem że w drzewku rodu jest ograniczenie ilości generałów do 40 (chyba), w pewnym momencie zaczynają się rodzić same córki i tu właśnie przechodzę do sedna, gdy wyszkolę generała w akademii wojskowej (potrzebuje gubernatorów) to czy skrypt traktuje ich jako należących do rodu i czy w pewnym momencie przez to mogą mi się przestać rodzić generałowie w ramach rodziny królewskiej czy są oni traktowani kompletnie osobno i mogę ich produkować na ile mi starczy bizantów w skarbcu bez uszczuplania rodziny królewskiej?
Koledzy... Bracia... Przyjaciele... Mam następny problem, otóż w BC (najnowsza wersja z polsikm submodem pod steam) - wszystko ogarniete wszystko działa... problem pojawil sie niespodziewanie, gdyż dotychczas w podobnych sytuacjach działało wszystko bez zarzutu...
Otóż, mój Król (Polski notabene), w bitwie został wzięty do niewoli, nie zapłaciłem okupu i oficjalnie zginął w bitwie (widnieje jako umarły w bitwie w której był wzięty do niewoli). Niestety... spadkobierca tronu nadal widnieje jako spadkobierca a nie nowy król, wysłany został do stolicy na dwie tury i nic się nie zmienia... nie ma nowego króla i nowego spadkobiercy (co boli, bo akurat mam na oku idealną księżniczkę dla niego (nowego spadkobiercy tronu) od strategicznego partnera dyplomatycznego). Co może być powodem? Jak to ogarnąć?
Sprawdź czy ów spadkobierca nie ma czasem 8 postaci w świcie, może ma już limit zajęty. Powinien też mieć w świecie nie zacytuję dokładnie ale coś w stylu "gotowy do uroczystej koronacji" jeśli ma coś takiego to potrzymaj go w stolicy jeszcze z turę.
hm... problem nierozwiązany. Książę nie ma cechy "gotowy do urocz. koronacji w stolicy". Nowy członek rodziny, nowy spadkobierca z dziedzicem korony w świcie faktycznie miał 8 członków świty- jednak już mu pousuwałem. Niestety nadal sytacja jest w tym samym punkcie jak w opisie tego postu
Tylko pamiętaj że musi to być stolica historyczna, a nie nowa jeżeli przenosiłeś później stolicę.A jaką frakcją grasz?
Frakcja- Regnum Poloniae
Tak. Stolica nieprzenoszona, w Krakowie, ale stolica nie jest problemem- gdyż władca po domniemanej śmierci króla, nie dostał cechy "gotowy do koronacji w stolicy"
Jest jako spadkobierca tronu, król nie żyje, ale nie doszła mu wspomniana cecha gotowości do koronacij. Co może być przyczyną?
co trzeba zrobić żeby naprawić buga związanego z nie "produkowaniem" priestów przez AI ? coraz mniej kardynałów w watykanie :D troche mnie to denerwuje ... i jakie musza być warunki spełnione żeby Norwegia mogła przejść na pogaństwo ? wyburzylem wszystkie kościoły , zabilem księdza, byłem ekskomunikowany i nic .... z gory thx za help
Witam,
W jaki sposób dodać swoją muzykę do BC7?
Posiadam Medievala II Collection, moda zainstalowałem według instrukcji ,pojawił się problem.Podczas uruchamiania pojawia się czarne okno z wyświetlającym się napisem ,,Bat to Exe'' .Może i jest to łatwe ale prosiłbym o wytłumaczenie co zrobić aby mod się uruchomił ? (Zawiera Kingdoms) ;)
zmien orginalna nazwe folderu z dodatkiem np.americas.org...a folder z modem na same americas. i powinno odpalic ja tak gram bo dobrzy ludzie na forum mi tak poradzili