Yhm po poście marchlewa1920 wnoszę, że Mazur ma Stemową wersję (proszę takie szczegóły podawać w poście od razu)
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...a-wersji-steam
Wersja do druku
Yhm po poście marchlewa1920 wnoszę, że Mazur ma Stemową wersję (proszę takie szczegóły podawać w poście od razu)
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...a-wersji-steam
Można zrobić coś w BC 7.0 by buntownicy byli silniejsi. Podbiłem całe HRE i zero buntowników...
Hej wszystkim! Mam pytanie Vol.2 Wiem że w drzewku rodu jest ograniczenie ilości generałów do 40 (chyba), w pewnym momencie zaczynają się rodzić same córki i tu właśnie przechodzę do sedna, gdy wyszkolę generała w akademii wojskowej (potrzebuje gubernatorów) to czy skrypt traktuje ich jako należących do rodu i czy w pewnym momencie przez to mogą mi się przestać rodzić generałowie w ramach rodziny królewskiej czy są oni traktowani kompletnie osobno i mogę ich produkować na ile mi starczy bizantów w skarbcu bez uszczuplania rodziny królewskiej?
Witam, i chylam glowe przed stworcami tego modu. Jeden z najlepszych w ktore do tej pory gralem, a jest ich pare.
Mam pytanko,
jak wyksztalcic wlasnego Potomka.
1. Jest roznica w wyksztalceniu w miescie lub w Zamku?
2. Czy obecnosc innego Generala w tym samym miejscu ma jakis wplyw na Potomka ktory jest uczniem?
3. Czy obecnosc ktorys z agentow, ksiadz, kupiec, infiltrator...ma jakis wplyw na jego wyksztalcenie?
4. A tak zapytam, bo nie znalazlem zaraz, jest do Bellum Crucis7 jekies pelne Objasnienie lub manual?
Dziekuje z gory!
Czolem;)
No niedowiedzialem sie, ale nie szkodzi. Napytanie z puntu 1, dostalem odpowiedz z samej gry. W info bylo napisane, ze Roznica jest miedzy zamkiem a miastem (jedni ucza sie zdolnosci wojenny a inni administracyjnych)
Jezeli ma ktos ochote, i cos wie na temat punktu 2-4, to bardzo chetnie zapraszam :-)
1 - odpowiedziałeś sobie sam :)
2 - nie wiem, ale wątpię żeby miał wpływ
3 - nie wiem, ale możliwe, trzeba sprawdzić :)
4 - jest manual do BC 6.3, nawet szymczak69 przetłumaczył go na polski :) http://przeklej.org/file/7fwXqm/Bellum.Crucis.6.3.Poradnik.PL.pdf. Zmian w BC 7 jest niewiele, więc można go smiało przeczytać, bo 99% jest przeniesiona z BC 6.3 jeśli chodzi o rozgrywkę. Ewentualnie tu link do manuala do BC 7, ale po Włosku: http://www.mediafire.com/download/td5f03w6uuo2na6/Manuale+BC7.0.pdf
Super wielkie dzieki za manual :ok:
Teraz juz wiem troszke wiecej!
Grüße
Rosjanie ciekawego submoda do BC7.0 wypuścili jakiś czas temu. http://imtw.ru/topic/36839-%D1%81%D0...lum-crucis-70/ .Może ktoś coś wie na ten temat? Po screenach wygląda na ciekawy jak będe miał chwile to zainstaluje i zobaczę.
Rosyjska wersja Bellum z submodami jest świetna, zawiera jednostki z wielu znanych modyfikacji SS , WOTW ,DLV i inne. Podstawowym problemem jest język interfejsu gry. Należałoby(takie jest moje zdanie) instalować całego medievala po rosyjsku, no chyba że ktoś potrafi to ominąć bo spolszczenie nie daje nic.
PS. Najlepsza wersja Janczarów jaką kiedykolwiek widziałem.
Spoiler:
Czyli wszystko mamy po rosyjsku tak? A w mechanice gry są jakieś zmiany?
Opcjonalny money script z obniżonymi kosztami, dodają 3 foldery z nowa muzyką do zainstalowania też opcjonalnie i tyle. W samej grze sa zmienione karty podglądu zamków, postaci tak jak tuSpoiler:
Efekt wizualny rozbudowy miast jest taki sam jak w SSHiP do Stainless steel, a frakcje rosyjskie jak w rusichi mod. Co jeszcze zauważyłem to klasztory na mapie strategicznej się różnią w zależności od religii. Nowe portrety postaci i obrazki z eventów np. nowy król itp
Dodali też kilka nowych postaci np. Filip de Valois (jak zrozumiałem pojawią się w oparciu o skrypt rise of heroes) z tymi jednostkami to najwięcej pozmieniali jednostek w frakcjach ruskich, mongolskich i kumanów. Zmienili też AI kampanii.
P.S. Co do nowych postaci to ja już jakiś czas temu dla własnych potrzeb pododawałem w ramach skryptu rise of heroes nowe postacie, imion nie pamiętam ale z dynastii Valois, Burbon, York, Lancaster, Habsburg.
Dzięki za info.
Nowe ai? Wstawi Ktoś i descr_strat jak można oraz descr_diplomacy. Ai Pitera 4.2 bardzo dobre jest ale warto luknąć na to Rosjan.
Wrzuciłby ktoś kto to pobrał samo AI, z ciekawości bym zerknął co to.
Zainstalowałem i po samym wyglądzie menu, muzyce oraz tym co wyczytałem w skryptach rzec mogę tylko jedno: https://www.youtube.com/watch?v=vWizDna1XO4
Zaś co się tyczy mojego pierwszego posunięcia to podsumuję to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=fBXMCuZk-f0
Są poradniki po polsku do moda. Poczytaj sobie dużo z 6.3 jest aktualne. To dość rozbudowany mod o dobrym ai Pitera w Megasubmodzie.
Ubawiłem się tymi wstawkami z youtube. Dobre :cool:
Tak też zrobię(Albo i nie, i pójdę na żywioł, by przekonać się o wszystkim na własnej skórze ;) ).
Odpaliłem kampanię Szkocją. Patrzę. Mapa ładna( o dziwo chodzi płynniej niż podstawowy Medieval lol). Wchodzę do miasta. Ilość budynków (zachwyt). Wchodzę do rekrutacji i widzę masę jednostek (w tym feudalne nawet). Pierwsza reakcja: No nie, powtarza się to co było przy Broken Crescent. Przeglądam jednostki, widzę koszta oraz ilość możliwych do zwerbowania i już rozumiem o co chodzi. Nie ma już tak jak w podstawce, że miało się armię np. z 2 jednostek. Tutaj jest to niemożliwe poprzez wolną rekrutację, co poprawia różnorodność armii oraz fakt, że nie jest możliwym(praktycznie) stworzenie u utrzymanie armii tylko z jednostek elitarnych, trzeba nimi żonglować i umiejętnie dopierać oddziały do przeciwnika z którym mają walczyć.
Zwracam honor.
Dopranie to podstawa :P
Witam ponownie.
Mam pytanie zgoła inne od poprzednich. Która frakcja nadaje się najlepiej, lub też po prostu, którą trzeba grać defensywnie? Zawsze wolałem reagować na posunięcia przeciwnika, aniżeli samemu planować ekspansję, dlatego też raczej moja ekspansja jest dość powolna. Do tego preferuję jeszcze piechotę nad jazdę (nie za bardzo lubię frakcje nastawione na jazdę).
Z tego co sam patrzyłem na mapie kampanii to taką sytuację skłaniająca do defensywy ma Jerozolima, państwa na półwyspie Iberyjskim, czy te położone w centrum wschodniej europy(Polska, Litwa, Węgry).
Pytanie numer dwa: Jak oceniacie rozgrywkę Maurami? Jest to rozgrywka łatwa, wymagająca, czy może katorga?( W podstawce Medka dobrze mi się nimi grało, zwłaszcza dlatego, że nie byli tak wielcy jak to mam miejsce w Bellum.)
Jeżeli grasz na megasubmodzie to gra każdą frakcją na poziomie trudnym i bardzo trudnym (czy jak to jest zmienione w Bellum bardzo trudnym i ekstremalnym) będzie na początku wymagała defensywnego podejścia, bądź ofensywnego, bo czasami trzeba pierwszemu uderzyć, inaczej kampania będzie przegrana. Komputer na wyższych poziomach trudności potrafi być niezwykle agresywny. Na najtrudniejszym jest to tak przegięte, że sam nie lubiłem na nim grać ale byli zawzięci gracze mający grę tak opanowaną, że i na nim ogarniali. Raczej żadną frakcją gra nie będzie za łatwa- wiadomo, jedną jest łatwiej, drugą trudniej ale na najwyższym poziomie każdą jest ciężko. Jak chodzi o frakcje z dobrą piechotą, to Jerozolima na pewno ją posiada. Państwa Włoskie również. Wschodnie nacje mają raczej dobrą kawalerię. Szkoci, Norwegowie i Duńczycy na pewno mają dobrą piechotę i dobre położenie geograficzne by grać defensywnie. Jerozolimą żeby coś ugrać trzeba było raczej pograć ofensywnie, bo jak się na Ciebie wszyscy rzucą to będziesz się strasznie wykrwawiał, będzie oblężenie za oblężeniem, bitwa za bitwą co ture.
Poza tym co Piter napisał to Portugalia, Węgry, Hiszpania, Chanat Bułgarów Nadwołzańskich, Francja. Polska, Hre, nimi bywa ciężko.
Maurami jak przeniesiesz stolicę to masz łatwy rozwój i z czasem wymiatasz. Na Megasubmodzie obecnym nimi nie grałem. Ai potrafi zaskoczyć.
Portugalia ma chyba najciężej.
Szkotami trochę pograłem i w dość krótkim czasie podbiłem praktycznie całe wyspy Brytyjskie, lecz po tych +-20 turach nie zaobserwowałem żadnej wojny toczącej się pomiędzy innymi frakcjami. Tak mnie to zdziwiło, że wpisałem sobie kod na odkrycie mapy, by sprawdzić co się wyprawia. Okazało się, że praktycznie wszędzie armie siedziały tylko w miastach/zamkach i nie było widać żadnej agresji ze strony innych nacji, ba całkiem sporo prowincji niezależnych było nie ruszonych, a mogły to zrobić z marszu.
Z tego powodu chyba jednak pogram na trudnym, a nie na normalnym jak to zostało posegregowane w tym modzie.
Chyba sobie wezmę właśnie tych Maurów, gdyż lubię państwa muzułmańskie, a to ma przynajmniej blisko do europy, a i w praktyce tylko dwa fronty(Wschodni z Egiptem/Sycylią oraz Północny w Iberii), gdyż nie liczę ewentualnego desantu.
Co do tego, że niektórymi frakcjami trzeba grać agresywnie to jest to zupełnie zrozumiałe, gdyż w swojej startowej postaci mogą zostać zniszczone bardzo szybko i przez to one muszą bardzo szybko poprowadzić swoją ekspansję, by nie zostać stłamszonymi przez sąsiadów.
Jeśli piechotę lubisz a nie jazdę, to Maurów raczej odradzam bo oni na kawalerii polegają właśnie :) U nich z pieszych to w miarę fajni tylko halabardnicy i włócznicy andaluzyjscy, ew. piesza gwardia chrystusowa ale ci wszyscy zbierają baty od ciężkiej jazdy, czy to na moich czy Kama statystykach :D
Maurowie mają szeroki wybór niezłej piechoty średniego poziomu,dobrze trzymającej linię,do tego w kampanii od razu mają dostęp do elitarnych pieszych mozarabów którzy spokojnie mogą wziąć na klatę spieszone rycerstwo feudalne,no i dysponują naprawdę mocnymi kusznikami(piesi mudejarowie).Także z piechotą wcale nie jest u nich tak źle ;)
A to widocznie się coś zmieniło w stosunku do 6.3 xD
Spróbowałem tymi Maurami i nieee... To jednak nie jest frakcja dla mnie. Po prostu ta frakcja jest dla mnie za duża na start, a z kasą krucho jak nie wiem mimo posiadania tylu w teorii bogatych prowincji.
Przyjrzałem się jeszcze raz frakcją i tak po prawdzie to co spełnia moje wymagania to:
- Państwa włoskie
- Szkoci
- Dania
- Norwegia
Przyjrzałem się tym razem trochę dokładniej mapie i takie mnie naszły refleksje:
1) Państwa włoskie
Zalety:
- prawdziwy grajdołek polityczny, masa małych państw, tak więc mamy możliwość prowadzenia szeroko zakrojonej polityki
- starcia państw w większości nastawionych na piechotę
- możliwość zaatakowania bardzo wielu państw poprzez desant w basenie Morza Śródziemnego
- duże zyski z handlu (raczej nie grozi nam na start bankructwo)
Wady:
- grajdołek polityczny, nie ma się praktycznie gdzie ruszyć bez wszczynania z kimś wojny
- teoretyczne zagrożenie ze wschodu( Węgry/Bizancjum) oraz z północy (Cesarstwo)
- po części nie mój klimat
2) Norwegia
Zalety:
- spokojna i w miarę bezproblemowa ekspansja w Skandynawii
- tylko jeden sąsiad na południu(Dania)
- klimat wikingów
- możliwość ekspansji w wielu różnych kierunkach z rozsądną ilością opcjonalnych wrogów
- możliwość przejścia na pogaństwo
Wady:
- stosunkowo nudno
- stosunkowo mało możliwości politycznych
3) Dania
Zalety:
- Posiadanie tylko dwóch bezpośrednich sąsiadów
- klimat zbliżony do wikingów
- rozlokowanie pozwalające na zarówno w miarę ekspansywną, jak i izolacyjną politykę
Wady:
- stosunkowo mało możliwości politycznych(lecz więcej niż Norwegia)
- frakcja bardzo podobna do Norwegi
4) Szkocja
-takie coś pomiędzy Danią, a Norwegią
Zalety:
- posiadanie tylko jednego bezpośredniego sąsiada
- odizolowana pozycja startowa( nie trzeba się za bardzo martwić o najazd)
- klimaty podobne do wikingów
Wady:
- przymus opanowania wysp
- przymus walki z silnym wrogiem (Anglicy)
Takie oto jest mniej więcej podsumowanie moich rozmyślań na temat preferowanych przeze mnie frakcji. Co zatem wybieram?
Myślę, że pokuszę się o jakieś państwo włoskie (Rozważam głownie Genuę oraz Pizę. Głownie zastanawiam się, czy wolę bardziej nastawienie na jednostki dystansowe, czy walczące wręcz.).
Na początku gracz ma sztuczna przewagę, bo startowe armie składają się ze śmieciowych armii, które bot wymienia na lepsze dopiero gdy je wykrwawi, a gracz robi to znacznie szybciej uzyskując jakościową przewagę. Grając na najwyższych poziomach Szkocją też w 20 tur podbijałem Wyspy Brytyjskie, potem mimo mojej potęgi było znacznie trudniej gdyż bot miał już porządne armie. Jeśli chodzi o stanie armiami w miastach to wątpię, spróbuj podbić rebelie automatycznymi bitwami,tak jak to robi bot, to zobaczysz czemu AI tak wolno podbija. Jeśli koło 20 tury na trudniejszych poziomach nie masz wojen to znaczy, że masz oryginalne AI.
Dobra nie mam oryginalnego AI bowiem praktycznie jednocześnie zaatakowała mnie Sycylia oraz Genua. Chciałem gry defensywnej no i dostałem. Nie powiem ciężko jest odeprzeć wrogą armię mając dwukrotnie mniej ludzi i w dużej mierze gorzej wyposażoną. Mimo to jest zabawa i zadowolenie z siebie jak się armią w liczbie około 700 odpiera armię wroga złożoną z 1600 żołnierzy przy swoich stratach rzędu 50%, a jego 90%.
Muszę szybko się pozbierać i ruszyć z kontrofensywą, by dać po tyłku tej Genui, a z Sycylią postarać się o rozejm. (Zaś z Wenecją przydałby się Sojusz.)
Do tego świetne jest to, że moje jednostki strzeleckie, zarówno kusznicy, jak i łucznicy świetnie sobie radzą nie tylko na dystans, ale i całkiem nieźle w zwarciu.
Ai Pitera było jako opcja ale chyba nie masz najnowszego, najnowsze ai to wersja 4.2 do Bellum. Upewnij się że masz własnie 4.2 a nie jakąś niższą.
Podpowiesz zatem jak to zrobić? O który plik chodzi? W takich sprawach jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę.
Link: http://przeklej.org/file/aQs6gH/PiterAI4.2.rar
Pobierz wypakuj i wrzuć do data Bellum nadpisując, usuń plik map.rwm z Ufficiale (data/world/maps/campaign/custom/i Ufficiale coś koło tego z pamięci piszę. Raczej kompatybilne z savami ale najlepiej nową kampanię zacząć o ile nie masz 4.2, nim nadpiszesz sprawdź czy w data masz te pliki z datami jak w linku.
Porównałem pliki i są takie same.
EDIT: Mógłbym spytać o jakieś rady dotyczące oblężeń? W podstawowym medku już mi za bardzo nie wychodziły, a to co się dzieje w modzie to już kompletnie odpadam.
EDIT2: Właśnie odkryłem, że posiadanie jednostki Kat w armii powoduje automatyczny błąd podczas bitwy. Niestety nie mam jak się ich pozbyć, a zapisu przed bitwą szybko nie mam, a wczytanie jedynego wcześniejszego zapisu sprawia, że musiałbym od nowa rozgrywać kilka czasochłonnych bitew, a na to nie mam ochoty. Trzeba więc zagrać czymś innym, lecz pytanie brzmi: Czym? Jakoś sam nie mam pomysłu czym by pograć.
Dlaczego wszystkie frakcje muzułmańskie muszą być nastawione na jazdę oraz mieć od początku dość rozległe tereny...
Przy okazji. Wyjaśni mi ktoś co robi ta cała jednostka "Kat"? Z opisu wnioskuję, że niejako pilnuje ona, czy nasz generał nie defrauduje naszych funduszy, albo też może to wykryć. Dobrze rozumiem?
Atakuj najpierw słabszymi jednostkami, potem silniejszymi falami, pilnuj żeby nie walczyło zbyt wiele oddziałów w uliczce, bo się niepotrzebnie męczą walką, a często są tak daleko od liczni starcia, że może z 2 żołnierzy ma kontakt z wrogiem, a męczę się wszyscy, bo gra odczytuje ich działanie jako walkę w zwarciu, kawalerią atakuj dopiero gdy masz pewność, że będziesz mógł się rozjechać po mieści atakować z różnych stron placu, po opanowaniu bramy kawalerią strzelecką ostrzeliwać mury od wewnątrz no i bardzo uważać na bugowanie się jednostek przy wchodzeniu na mury, nie polecam tu dużej skali jednostek, na mniejszej działa to lepiej.
Czy jak gram Novogrodem i trzymam w tej startowej twierdzy najbardziej na wschodzie pełny garnizon to jest to tylko objaw ostrożności, czy już paranoja? xD
Tak serio to nie jestem pewien, czy warto trzymać tam w obecnej chwili tyle wojska, bowiem przydałoby się trochę do skończenia wojenki z Litwą. Przemawia za tym jeszcze to, że to Księstwo Włodzimierskie(?) tłucze się obecnie z Bułgarami.
Przy okazji mam pytanie co do zawierania sojuszy. Co zrobić, by państwa ościenne chętniej je ze mną zawiązały( albo w ogóle chciały zawiązać)? Pytam, gdyż już przez jakieś 20-30 tur co jakiś czas staram się o sojusz z Danią, Połowcami oraz Bułgarią, lecz żadne z nich nie chce go przyjąć na korzystnych dla nich warunkach (oferta hojna itd.).
Tak swoją drogą to zrobiłem z tego mojego Nowogrodu istną republikę kupiecką, bowiem mam chyba z 5 kupców, jeśli nie 6, a do tego 4 statki handlowe(1 samodzielnie zbudowany, a 3 za misję). Martwi mnie tylko to, że moi najlepsi kupcy zaczynają się starzeć, a ci najpóźniej powołani jakoś szczególnie się nie kwapią do rozwoju. Mój najlepszy kupiec ma umiejętności na poziomie 10 i zarabia około 2500 na złocie na Węgrzech.
Znalazłem wielki minus, dla mnie, w tej modyfikacji, a mianowicie to, że praktycznie nie ma znaczenia rozbudowa naszej infrastruktury wojskowej (ew. mury). Dlaczego? Otóż dlatego, że wystarczy mieć najwyżej 2 poziom budynków do rekrutacji (z czego maksymalny poziom to 5/6), by mieć dostęp do wszystkich możliwych jednostek.
Dla porównania i sprawdzenia odpaliłem sobie podstawkę i przejrzałem te same budynki i jak w nich zmienia się liczba dostępnych do rekrutacji jednostek. Co uświadczyłem? To, że tam trzeba wznieść każdy poziom danego typu budowli do rekrutacji, by móc rekrutować wszystkie oddziały! To jest właśnie to co mnie się tak podoba w tej grze, to, że jest odczuwalny ten nasz rozwój! To, że jak na początku zaczynaliśmy z chłopami to teraz po tych kilkudziesięciu turach harówki możemy sobie pozwolić na jednostki elitarne, czy zupełnie inny poziom wojska.
A co mam w BC? Wszystko (praktycznie) dostępne na samym starcie. Jak gram teraz Nowogrodem to widzę to doskonale, gdyż przez bite 50 tur nie odczułem potrzeby budowania żadnych budynków militarnych. Nic, a wszystkie jednostki dostępne.
To co trzeba pochwalić moda, a zganić podstawkę to to, że jednostki elitarne w modzie są naprawdę drogie, zarówno w rekrutacji jak i utrzymaniu, kiedy to w podstawce można robić po prostu spam jednostek elitarnych.
Ja osobiście nie rozumiem tego zabiegu jaki został zaprezentowany w Bellum. Może czegoś nie dostrzegam, bardzo możliwe, więc proszę oświećcie mnie.*
*Wybaczcie, że przybrało to taki ton, ale po prostu przez to odechciewa mi się grać w BC (Z kolei z tego co widzę to SS ma taki problem, że tam jest o wiele mniej jednostek, porównywalnie tyle co w podstawce, tylko, że lepiej zrobionych.).
Też mnie to boli :)
Nie ma jakiegoś submoda, który by to poprawiał?
Bardzo łatwo można to zmienić wystarczy zedytować plik od budynków i można obciąć dowolnie możliwości rekrutacji. Do godziny roboty i sensownie można to zrobić.
Mam dziś czas, tak więc mógłbym spróbować to zrobić tylko potrzebuję pomocy teoretycznej, bowiem nigdy sam nie grzebałem w plikach gry.
1. Mam rozumieć, że zmiany mają nastąpić w pliku: export_descr_buildings ? Czy idzie o inny?
2. Jak mieniać dane linijki kodu? Idzie o po prostu usuwanie/kopiowanie danych linijek kodu decydujących o możliwość rekrutacji jednostki do innego poziomu budynku?
Tak ten plik masz edytować budynki w data kampanii Ufficiale
recruit_pool "Mailed Knights" 1 0.25 3 0 requires factions { england, hre, france, normans, papal_states, scotland, } and not event_counter ai_player 1
Usuwasz wpis cały jak wyżej tam sa podzielone jednostki na kategorie, AOR raczej nie ruszaj. Masz stajnie koszary i strzelnice pousuwaj z niższych lepsze jednostki i powinno być ok.
Kopię pliku zrób i uważaj na usuwanie każda spacja się liczy jak nie odpali znaczy coś zepsułeś.
;;; II LIV - regolare - UMANO
recruit_pool "Mailed Knights" 1 0.25 3 0 requires factions { england, hre, france, normans, papal_states, scotland, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Caballeros" 1 0.25 3 0 requires factions { spain, portugal, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Mounted Berrovieri" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, venice, } and event_counter ad1240 1 and hidden_resource norditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Mounted Berrovieri" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, venice, } and event_counter ad1240 1 and hidden_resource suditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Butteri" 1 0.25 3 0 requires factions { pisa, papal_states, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource norditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Butteri" 1 0.25 3 0 requires factions { pisa, papal_states, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource suditalia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Alforrats" 1 0.25 3 0 requires factions { Aragon, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Polish Nobles" 1 0.25 3 0 requires factions { poland, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Polish Nobles" 1 0.25 3 0 requires factions { barons, } and event_counter unione_polacco_lituana 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Kobluki" 1 0.25 3 0 requires factions { russia, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Druzhina" 1 0.25 3 0 requires factions { novgorod, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Magyar Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { hungary, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Light Faris" 1 0.25 3 0 requires factions { egypt, turks, zenghids, timurids, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource turchia and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource est and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource africaest and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Granadine CB Cav" 1 0.25 3 0 requires factions { moors, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Arceri nobili cumani" 1 0.25 3 0 requires factions { cumans, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Cuman Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { cumans, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Byzantine Lancers" 1 0.25 3 0 requires factions { byzantium, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Eristavi" 1 0.25 3 0 requires factions { aztecs, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Byzantine Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { byzantium, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Egriseli" 1 0.25 3 0 requires factions { aztecs, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Magyar Retainers" 1 0.25 3 0 requires factions { hungary, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Mongol Light Lancers" 1 0.25 3 0 requires factions { mongols, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Italian Cavalry Militia" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, pisa, venice, papal_states, } and not hidden_resource caccia0 and event_counter ad1250 1 and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Lithuanian Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { barons, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "fanciulle bulgare" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and hidden_resource bulgaria or hidden_resource alania and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "elbir" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and not event_counter ai_player 1
recruit_pool "Bulgarian Noble" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and not event_counter ai_player 1