-
Re: Co aktualnie czytacie?
Paweł Jasienica - Srebrny Wiek
Wzięło mnie coś na Jasienicę, oj wzięło...wchodzi jak nigdy dotąd, szkoda, że w mojej kolekcji brakuje Dziejów Agonii, dawno nie czytałem :(
Następne w kolejce - Rozważania o Wojnie Domowej powyżeszego autora, lub biografia Gucia Adolfa Anusika. Obie pozycje polecam.
-
Kolejna książka Stephena Kinga - "Komórka" oraz "Polesie 1939", Wojciecha Włodarkiewicza.
-
-
W ramach 12 godzinnej podróży do Warszawy i z powrotem w ciągu 2 dni, przeczytałem m.in. "Igrzyska Śmierci" (I tom) od Suzanne Collins, do książki mnie zmotywował film i muszę przyznać że książka jest znacznie lepsza ;) Ale z drugiej strony dobrze że najpierw obejrzałem film bo gdybym najpierw przeczytał książkę to raczej nie miałbym takiej przyjemności z oglądania ;)
-
Kolejna książka z serii Historyczne Bitwy od Bellony: "Przedmoście Rumuńskie 1939" Wojciecha Włodarkiewicza.
-
Na chwilę obecną jestem w trakcie czytania 1001 Bitew, które zmieniły historię świata. Taki mini przewodnik po najważniejszych bitwach w historii.
-
Ja wczoraj skończyłem książkę o tej samej tematyce i podobnym tytule "50 bitew, które zmieniły historię świata" pewnego amerykańskiego korespondenta wojennego. W połowie i pod koniec książki natrafiłem i na polskie akcenty: Bitwa Warszawska, Odsiecz Wiednia i Grunwald.
-
Chodzi o Williama Weir'a?
Od tego autora polecam "50 broni, które zmieniły sposób prowadzenia wojen", również książka o podobnym stylu ;)
-
A ja właśnie czytam "Grunwald 1410" Andrzeja Nadolskiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez McAbra
Chodzi o Williama Weir'a?
Od tego autora polecam "50 broni, które zmieniły sposób prowadzenia wojen", również książka o podobnym stylu ;)
O właśnie. Dzięki. Pomyślę, może zastanę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Doradzałbym raczej : Grunwald 1410. Problemy wybrane. tegoż autora. Więcej przypisów to i łatwiej zweryfikować gdzie autor fantazjuje a gdzie korzysta ze źródeł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez romanrozynski
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Doradzałbym raczej : Grunwald 1410. Problemy wybrane. tegoż autora. Więcej przypisów to i łatwiej zweryfikować gdzie autor fantazjuje a gdzie korzysta ze źródeł.
Dzięki :) Grunwald 1410 z HB, leżał u mnie od dłuższego czasu na półce, więc postanowiłem go w końcu przeczytać:P W bliskiej przyszłości, postaram się zaopatrzyć w tę książkę :)
-
Może nie czytam aktualnie ale już zamówiłem- Przypadek Charlesa Dextera Warda. Już się nie mogę doczekać na kolejną dawkę mistrza Lovecrafta :D
-
Ja teraz czytam "Pamiętnik żołnierza Korteza czyli prawdziwa historia podboju Nowej Hiszpanii" Nawet miło się czyta :D
-
Pamięć, Smutek, Cierń - nawet nawet saga. Ciekawi mnie zakończenie :)
-
Tadeusz Jurga "Bzura 1939"
-
Nie wiem czy to właściwe miejsce na takie ogłoszenie ...
Mam kilka egzemplarzy swojej ksiązki do sprzedania, jakby ktoś zapomniał tytułu:
M. Rogowicz, Bitwa pod Zbarażem 1649, Oświęcim 2013
cena 40 + przesyłka (najtaniej zwykły ekonomiczny za 7 zł lub droższa opcja)
więcej info na prv
-
Heh zamówiłem kolejne opowiadania Lovecrafta zebrane w dzieło "Najlepsze opowiadania t.2". Część z nich już mam w swoim zbiorze ale dla innych opłaca się nabyć książkę :P
-
A ja skończyłem dzieło Petera Englunda pt. "Lata Wojen"
-
"Warszawa 1944-1945" Piotr Rozwadowski.
-
Pan Tadeusz :D Nie ma to jak lektury w Liceum :)
-
Peter Englund - Lata Wojen (skończyłem niedawno)
tenże - Niezwyciężony (kończę I tom, wezmę się za II)
w planach Połtawa (tegoż)
Nadto Silmarilion Tolkiena.
-
Może trochę nie w temacie ale mam do Was pytanie, a mianowicie opłaca się sięgnąć po Jarosława Grzędowicza "Pan Lodowego Ogrodu"?
-
-
"Poszkodowani w wypadkach drogowych i przez ubezpieczycieli" - Zdzisław Gołba
Zdobyłem za 1zł ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
"Poszkodowani w wypadkach drogowych i przez ubezpieczycieli" - Zdzisław Gołba
Zdobyłem za 1zł ;)
Musi ciekawa książka :)
-
Wiesz, ja już jestem po 3 wypadkach i każde z tych 3 wypadków zostały spowodowane przed debili za kierownicą, więc czemu się nie dokształcić w tym zakresie wtedy :D ? Po za tym studiuję prawo na UW więc kto wie do czego mi może przez przypadek przydać się ta wiedza :D ?
PS.Pomijając odszkodowanie, to w ramach dodatkowej satysfakcji jeden z tych debili (dziecko mające ledwo co 18 lat a prawo może z miesiąc czy półtora, a jedzie po mieście 130km/h) stracił prawko i otrzymał zakaz na kolejne 3-4 lata XD
-
Przynajmniej jest jakiś cień satysfakcji xD
-
"Ołowiany świt" Michał Gołkowski
-
Ostatnio trochę odpoczywam od książek historycznych, obecnie czytam "World war Z" Max Brooks- choć klimaty Zombie były mi zupełnie obce, a nawet byłem do nich sceptycznie nastawiony to ta książka mnie wciągnęła jak diabli !!!
Niedawno przeczytałem "A miałam być księżniczką z bajki" Nili Amit, fajne ale krótkie i trochę takie 'babskie'.
-
"Doktor Sen" - King Stephen, jestem w połowie i uważam, że książka jest godna polecenia.
-
"Kanny 216 r p.n.e." Janusz Sikorski.
-
Dziś do mnie dotarło "Siedem ksiąg o czynach Karola Gustawa króla Szwecji" Samuela Pufendorfa, coś pięknego i jeszcze płytka z ikonografią :!:
http://www.dig.com.pl/index.php?s=karta&id=1031
-
Aktualnie znalazłem w biblioteczce mamy "Wojna z Lwem Północy" Ryszarda Jegorowa i mam zamiar się blizej zapoznać z tym tytułem.
-
Panowie Północy Bernarda Cornwella. Trzeci tom sagi o wikingach, dokładnie bohaterem jest pewien duński wiking na usługach króla Wessexu. Świetna lektura
-
-
Usagi Yojimbo - tom 9,10 i 11
-
-
Tim Willocks Religia, świetna powieść historyczna, której akcja rozgrywa się w czasie oblężenia Malty przez Turków w 1565 roku.
-
P. Jasienica "Polska Piastów"
F. Dostojewski "Zbrodnia i Kara"
a na dokładkę "Potwory" Simon'a Montefiore'go
Czytam dla siebie, z ciekawości, a nie, bo lektura.