Samuel Nordhaus - Ekonomia
Z matmy jestem słaby, ale jak zacząłem czytać tę książkę to jakoś nie znalazłem większych problemów :D No może wykresy są nie do końca zrozumiałe, ale jakoś to przejdzie ;] Szczególnie interesują mnie mechanizmy rynkowe ;]
Wersja do druku
Samuel Nordhaus - Ekonomia
Z matmy jestem słaby, ale jak zacząłem czytać tę książkę to jakoś nie znalazłem większych problemów :D No może wykresy są nie do końca zrozumiałe, ale jakoś to przejdzie ;] Szczególnie interesują mnie mechanizmy rynkowe ;]
Religie prehistoryczne, Leroi-Gourhan André
a w zasadzie już ja kończę, wspaniała książka opisująca, w przystępny sposób nasza wiedzę na temat wierzeń czy pozostałości wierzeń ludów od kultury mustierskiej aż po neolit, w oparciu o dane archeologiczne ale także o porównanie antropologiczne. Polecam, ma zresztą, mały przystepny format i nie za dużo stron - bo 120.
zaczynam za to Prahistoria sztuki, Gąssowski Jerzy. Też zapowiada się ciekawie, tyle, że już będzie z natury rzeczy bardziej uboga od poprzedniej pracy. Próba ujęcia i usystematyzowania całości wytwórczości pitekantropów aż po koniec okresu brązu na jakiś 200 stronicach, zatem musi być to skrót, choć początek jest całkiem fajny.
Psy wojny
a po za tym jakieś książki Clancy'ego
"Rycerze Czarnego Krzyża" - książka o panzerwaffe, czołgi, organizacja i operacje w których pancerniacy adolfa uczestniczyli.
"Przemiany seksualności" - praca zbiorowa, referaty z konferencji o takim samym tytule.
Trakowie, Christo Danow i jakieś artykuły o stanowisku w Dolnych Vestonicach :D
Wczoraj skończyłem "III Rzesza - narodziny i zmierzch szaleństwa" autorstwa Joanny Wieliczki Szarek, pozycja dość ciekawa nawet dla osób których wiedza na temat III Rzeszy jest bardzo duża. Dla osób których wiedza jest niezbyt wielka i zaczynają interesować się zagadnieniem szczególnie dobra. Książka opisuje dojście nazistów do władzy, sytuację w Republice Weimarskiej która umożliwiła dojście do głosu skrajnie populistycznym ugrupowanią politycznym. Autorka porusza zagadnienie źródeł nazizmu, ideologi volkizmu mającej swe źródła w niemieckim romantyźmie, neopogańskiej mistyki "krwi i ziemi" oraz kilku innych ciekawych zjawisk które sprawiły że zdarzyło się to w Niemczech a nie w żadnym innym państwie Europy.
Niestety nie obyło się bez sporych, rażących błędów, udało mi się znaleść dwa:
1. Autorka twierdzi że Horst Wessel był sutenerem i że zginął w bójce z komunistami - dwa błedy w jednym; nie był sutenerem, był to zabieg propagandowy komunistów. Wessel nie zginął w bójce tylko został śmiertelnie postrzelony w twarz przez napastników a to duża róźnica.
2. Autorka stwierdziła że Adolf Hitler dorobił się podczas I wojny światowej krzyża żelaznego za sumienne dostarczanie meldunków :lol: , prawda jest zupełnie inna gdyż otrzymał go za uratowanie kilku współtowarzyszy, przez wyrzucenie z okopu odbezpieczonego granatu.
Nie wiem co autorka chiała uzyskać fałszując sprawdzalne fakty :? Ogólnie mimo kilku błędów i małych buraczków książkę polecam, może naprowadzić czytających na różne ciekawe zagadnienia które można pozanać szczegółowo z innych publikacji.
Sztuka Mezopotamii, Krystyny Gawlikowskiej oraz Aleksander Jagiellończyk, Fryderyka Papee
Mikołajek,nowe przygody Mikołajka-Gosciny
Właśnie zaczynam - Feliks W. Kres Klejnot i wachlarz