Ma ktoś jakiś XVII wiek? Wojna trzydziestoletnia i Szwecja
Sent from my SM-T815 using Tapatalk
Wersja do druku
Ma ktoś jakiś XVII wiek? Wojna trzydziestoletnia i Szwecja
Sent from my SM-T815 using Tapatalk
Na poprzedniej stronie Paskudny Pludrak kilka grafik z tego okresu zamieścił. ;)
Na stronach tematu nieraz obrazki się pojawiały.
Na razie mam pod ręką kilka obrazków szwedzkiej armii Gustawa Adolfa z okresu wojny 30-letniej (rys. Richard Hook):
Spoiler:
Potem mogę wkleić więcej, ponieważ jest 16 tablic łącznie.
Seleucydzi kontra Rzymianie (rys. Graham Sumner)
Spoiler:
KLA coś więcej na temat drugiego obrazka Szwedów?
Ten w zbroi 3/4 to kirasjer najemny (Varvade) Livfanan- gwardia królewska,środkowy to lepiej wyposażony rajtar albo też najemny kirasjer(ciężko powiedzieć, bo Ake Tott w ok W30l miał pod sobą regiment rajtarów najemnych, a wcześniej dowodził też kilkoma kompaniami rajtarii fińskiej i 1 kompanią kirasjerów najemnych, ale biorąc pod uwagę sztandar z czaszką to już raczej ok W30l) ostatni to słynny fiński Hakkapeliitta(czyli po prostu rajtar tylko jak widać słabo wyposażony)
Ubiegłeś mnie. Zerwę Ci za to te pludry Zerwikapturem! :D
Ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktoś posiada pozostałe tablice Seleucydów walczących z Rzymianami G. Sumnera (te które zamieszczałem w poprzednim moim poście)?
Znalazłem jedynie 4, ale patrząc na numerację plansz pod nimi powinno być aż takich 10.
Załącznik 1819
Panowie co to za sytuacja na ilustracji?
Na drugim planie widzimy dopingujący tłum - to jakiś pojedynek? Turniej?
Bardziej wygląda to na pojedynek harcowników przed główną walką.
Z pewnością nie zmagania czysto wojenne.Goły i naoliwiony Grek (wujek Google nawet wskazuje iż to Beota) wyskoczył na solo z Macedończykiem demonstrując niepraktyczność sarisy w starciu na krótką odległość.No jest jeszcze miecz ale czy zdąży go dosięgnąć przed ciosem to już pozostawiam wyobrazni...
Fallschirmjäger - Wojska Powietrznodesantowe III Rzeszy:
Spoiler:
Wojownicy z Assamu i Birmy
Spoiler:
Jak to konkretnie okres? Przydałyby się daty. ;) Po pewnych elementach sądzę, że II połowa XIX i początek XX wieku.
Gdyby się komuś chciało i posegregował posty epokami byłoby łatwiej, ale część postów ma po dwa zbiory z różnych okresów, ehhh...
Nie da rady technicznie, nawet gdyby się komuś chciało. No chyba że porozdzielać do różnych tematów...
Dokładnie, na 660 postów to całkiem sporo. Łatwiej jest rozdzielić to na epoki tj. na poszczególne tematy.
Dokładnie to miałem na myśli, poleciałem skrótem. Z drugiej strony gdzie znalazłyby się posty z nawiązaną dyskusją? :hmm:
Chodzi mi o fakt występowania u nich europejskiej broni palnej, która wskazuje na połowę XIX wieku do pocz. XX.
Armia Egiptu Ptolemeuszy, bardzo szczegółowo rozrysowana:
Spoiler:
Cesarstwo Meksyku(1864-67)
Wojska Benito Juareza:
Spoiler:
Wojska Rojalistów:
Spoiler:
French Foreign Legion:
Spoiler:
Oddziały francuskie:
Spoiler:
Oddziały belgijskie:
Spoiler:
Oddziały austriackie:
Spoiler:
Oddziały afrykańskie:
Spoiler:
Contra-Guerillas:
Spoiler:
Dla osób zainteresowanych większym materiałem poznawczym:
http://gisby.info/mindex.htm
Byzantine Naval Forces 1261–1461 (praca dwóch świetnych rysowników - Igora Dzisa i Petera Dennisa):
Spoiler:
Ciężkozbrojni wojownicy Sakijscy(Kangju) z plakietki z Orlat.
Spoiler:
Spoiler:
Polscy szwoleżerowie okresu napoleońskiego.
Spoiler:
Wyborne grafiki znalezione na Pinterest:
Spoiler:
bardzo dobre, ale czy masz może we większym rozmiarze? :)
Temat rzadki - armia duńska z pocz. XVIII wieku:
Spoiler:
Francuska armia z XVIII wieku pędzla Rousselota:
Spoiler:
Hełmy hellenistyczne i scytyjskie (Scytowie bardzo chętnie korzystali z greckiego uzbrojenia):
Spoiler:
Scytyjscy jeźdźcy - kobieta i mężczyzna:
Spoiler:
P.S. Patrząc na podpis to wszystkie rysunki mają jednego autora. Czy ktoś zna jego nazwisko? Bardzo ładnie namalowane.
Z pewnością chodzi o tego rosyjskiego rysownika (pod tym linkiem jest jeszcze kilka innych jego prac poświęconych tematyce Scytów):
http://pikabu.ru/story/skifyi_khudoz...y_kray_4740059
Wujek Google (szukaj obrazu) czyni cuda.
Dzięki zajac! Khudozhnik Evgeniy Kray. Widzę, że to cała seria plansz, pewnie do jakiejś książki o Scytach.
Zama 202 BC (rys. Peter Dennis).
Spoiler:
Dziś trochę z wojny o niepodległość USA:
Spoiler:
Greckie i trackie posiłki armii Aleksandra Wielkiego
Spoiler:
Grecka piechota morska
Spoiler:
Falanga macedońska
Spoiler:
Witam.
Poszukuje ilustracji i grafik przedstawiające wojska Pontu. Szczególnie interesują mnie z okresu wojen Mitrydatesa VI z Rzymem. Ktoś posiada taki zbiory?:)
Pozdrawiam!
Wojska Pontu pokrywają się w dużej mierze z innymi państwami hellenistycznymi tak więc wyżej zamieszczona np. falanga macedońska też będzie się odnosić do Pontu. Niżej wklejam 2 grafiki konkretnie dla Pontu.
Pontyjscy legioniści, I wiek p.n.e. (rys. Angel Garcia Pinto).
Rycina przedstawia zreformowanych piechurów armii Mitrydatesa VI, ostatniego króla Pontu, zarazem jednego z ostatnich władców hellenistycznych.
"Legioniści" są uzbrojeni w rzymski oszczep - pilum, tarczę scutum i kolczugę. Mają jednocześnie elementy greckie w postaci hełmów trackich i płóciennego pancerza linothorax.
Po starciach z Rzymem liczne armii modernizowały swoje armie w podobny sposób np. Seleucydzi na Bliskim Wschodzie, czy Kartagińczycy w północnej Afryce.
Spoiler:
okładka magazynu Ancient warfare z Mitrydatesem
Spoiler:
KLA niestety druga ilustracja się nie wyświetla
Teraz tamten jpg działa. Jeszcze raz wklejam inny link bez miniatury na wszelki wypadek.
https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.n...a3&oe=5926B6D0
Roman Army Units in the Western Provinces 31 BC-AD 195 (rys. Raffaele Ruggeri)
Spoiler:
Milvian Bridge AD 312 (rys. Seán Ó’Brógáin)
Spoiler:
Trzeba nieco odświeżyć temat żeby szybciej dobić do 300k.Garść ilustracji znalezionych na Pinterest:
Spoiler:
Pora zatem na I WŚ:
Spoiler: