http://store.steampowered.com/app/261550/ - jeszcze co prawda bez terminu premiery i ceny, ale zawsze.
Wersja do druku
http://store.steampowered.com/app/261550/ - jeszcze co prawda bez terminu premiery i ceny, ale zawsze.
https://www.cdaction.pl/news-49817/m...gry-wideo.html
Gra wbrew pozorów dalej jest tworzona. A oto lista nowości:
Cytat:
- W starciach wojennych ma uczestniczyć przynajmniej 500 wojowników. Już w obecnej wersji możliwe są potyczki 250 kontra 250, a niewykluczone, że w finalnej pojawią się też walki 500 kontra 500. Skala, z której słynie seria, znowu ma zachwycać.
- Bannerlord celuje w realistyczną fizykę. Choć developerzy wiedzą, że dla niektórych może to wyglądać na niewielką innowację, zapewniają, że zmienimy zdanie, kiedy po raz pierwszy wjedziemy 200 kawalerzystami w grupę bandytów i zobaczymy, jak ich ciała rozrzucane są na boki. Możliwe będzie też m.in. powalanie pojedynczych przeciwników silnymi ciosami.
- Mapa świata ma być cztery razy większa niż w już dość sporej poprzedniczce. Gigantyczny świat ma nie tylko obejmować zarówno pustynie, jak i skute lodem ziemie północy, ale też zmieniać się wraz z porami roku.
- Wioski mają być "żywe". Twórcy wspominają, że w Warbandzie były tylko dwa rodzaje interesujących enpeców, czyli wiekowi mędrcy rozdający questy i podenerwowani panowie okazujący się przestępcami. Teraz w miastach mają działać rywalizujące ze sobą frakcje – bandyci, kupcy, farmerzy – które chętnie zlecą nam różne zadania. Ich wykonywanie ma pomóc wkupić się w łaski jednej grupy kosztem rosnącej nienawiści innych stronnictw.
- Gra ma naprawdę być sandboksem z gatunku "możesz wszystko". Prosty najemnik, słynny gladiator, zachłanny kupiec, dumny rycerz, arogancki szlachcic – możemy liczyć na masę ról do odegrania. Bannerlord umożliwia budowanie własnych zamków, armii lub imperiów handlowych, poprawianie swoich zdolności szermierczych, wykuwanie różnych broni, negocjacje, a nawet porwania bogaczy. "Frajda z wolności" wciąż ma być cechą definiującą Mount & Blade.
- Przy okazji przypominam, że na GOG'u można złapać za friko pierwszego Mount & Blade'a.
Informacje bardzo obiecujące,pytanie na ile to marketingowa gadka a ile z tego znajdzie się w grze. No i nawet mój wielki do tej pory entuzjazm zaczyna z każdym miesiącem topnieć. Jeżeli na E3 nie dostaniemy nic konkretnego to moim zdaniem można zapomnieć o tym,że gra wyjdzie w tym roku.
Podobno gra ma być grywalna na E3. Będzie można sobie potestować.
To jest naprawdę bardzo super wiadomość. Obecnie większość twórców gier idzie na łatwiznę i casualizacje pod wieloma względami, także jeśli chodzi o fizykę, a nawet kolizję modeli postaci - w wielu grach postacie przenikają przez siebie jak duchy (i to nawet w produkcjach AAA, pierwszy z brzegu przykład - Dawn of War 3, widziałem na gameplayach), a co dopiero mówić o realistycznej fizyce.Cytat:
Bannerlord celuje w realistyczną fizykę. Choć developerzy wiedzą, że dla niektórych może to wyglądać na niewielką innowację, zapewniają, że zmienimy zdanie, kiedy po raz pierwszy wjedziemy 200 kawalerzystami w grupę bandytów i zobaczymy, jak ich ciała rozrzucane są na boki. Możliwe będzie też m.in. powalanie pojedynczych przeciwników silnymi ciosami.
Przecież wiadomo, że nie wyjdzie w tym roku, jestem tego pewien na 100%. Dopiero parę miesięcy temu było info, że twórcy są jeszcze na wczesnym etapie produkcji i daaaleka droga do premiery, a nawet do Early Access.
Na E3 pewnie coś pokażą aby podkręcić zainteresowanie gra, ale wczesniej jak w 2018 to ona na pewno nie wyjdzie. Niestety :(
Mam nadzieję,że potwierdzą się słowa Shaya o grywalnej wersji na E3 i gra nie będzie nigdy w EA bo po tylu latach produkcji byłoby to po prostu kpiną z fanów. Talewords to może nie jest potentat na rynku ale na pewno nie jest to też małe studio indie,żeby mogli tak tłumaczyć horrendalnie długi okres produkcji o której wciąż mamy szczątkowe informacje.
Cóż...Lepsze to niż nic,widać że jest to stary,dobry mount&blade. Pytanie tylko czy nie za stary,bo AI niczym się nie różni od warbanda i bitwa przypomina radosną,chaotyczną bijatykę(taktyka,co to taktyka?) znaną z poprzednich części. Ta "realistyczna fizyka",też za realistycznie nie wyglądała,no ale może za 5 lat to poprawią xD.
PS: Poniżej nowe filmiki z gameplayem.
https://www.youtube.com/watch?v=LmX5DFgRBXk
https://www.youtube.com/watch?v=IUkL42p3Mss&t=339s
Mogliby więcej gore dorzucić ;D Czasem jakaś obcięta łapa czy cuś byłaby miła do zobaczenia ;D
Jeśli chodzi o dowodzenie oddziałami mogliby zrobić jak w Tiger Knight. Tam są formacje dla oddziałów, różne skille które można aktywować w odpowiednim momencie, takie jak np rzut oszczepami we wskazane miejsce, szarża we wskazane miejsce, formacja Testudo dla Rzymian itp, a oprócz tego są tam też komendy typu, follow, czyli podązanie za generałem i walka, guard czyli walka ze wszystkimi wrogami na wskazanym obszarze itp.
Sprawdza się to tam całkiem dobrze.
Na jednym z tych gameplayów widziałem komendę ,,follow'', ale nie wiem czy po za tymi najprostszymi komendami jest coś jeszcze na polu bitwy nowego Bannerlorda. W sensie przydałoby się np różne skille, umiejętności i formacje dla żołnierzy jak własnie w Tiger Knight itd, nie taka walka całkiem luzem.
I żeby też żołnierze mieli sensowną skuteczność, w sensie aby nie było tak, że bohater gracz jest tytanem który sam wybije większość wrogiej armii, a jego żołnierze to tylko tłum do odwracania uwagi wrogów aby nie rzucili się na niego wszyscy naraz.
Oby nie,grałem trochę w Tiger Knight i gra bardzo szybko mnie od siebie odrzuciła. Nie wnikając w szczegóły odniosę się tylko do tego co napisałeś,czyli rzekomych formacji w tej grze - otóż może i jakieś tam są,ale w praktyce walka(przynajmniej dla mnie) była dużo bardziej chaotyczna od mount&blade. To nie moba i dla specjalnych umiejętności nie ma tu moim zdaniem miejsca. Ze skutecznością żołnierzy się zgodzę,ale myślę że będzie sensowna a na zaprezentowanym fragmencie grano po prostu z kodem z ustawień na połowę albo nawet 1/4 obrażeń otrzymywanych przez postać gracza.
PS: Dodali w międzyczasie kolejny filmik z bitwy :
https://www.youtube.com/watch?v=BMeqj8WG0a8