No to przecież jest rozbicie dzielnicowe skoro są dwie Rusie :P
Jesteś w stanie powiedzieć czy BAI inaczej się zachowuje niż na oryginalnym CAI?
Wersja do druku
No to przecież jest rozbicie dzielnicowe skoro są dwie Rusie :P
Jesteś w stanie powiedzieć czy BAI inaczej się zachowuje niż na oryginalnym CAI?
Nowogród Wielki nigdy nie należał do Kijowa, dopiero w XVI wieku Iwan IV Groźny go zdobył, jako car Moskwy.
BAI jest lepsze niż Germanicusa 5.7. Naprawdę nieźle kombinuje. Dobrze współgra z Twoim ai, ale czy BAI lepiej działa z twoim ai 3.8 niż z oryginalnym to nie wiem.
Wg mnie strategiczne nie powinno wpływać na sam sposób walki w bitwach, a tylko na ruchy wojsk i ich rozmieszczenie.
Z tego co wiem to Oleg Mądry przeniósł stolicę z Nowogrodu do Kijowa i od wtedy mówi się o Rusi Kijowskiej, także Nowogród do Kijowa należał. Ta Ruś Włodzimiersko-Suazdalska to nie jest Ruś Kijowska ani w sensie ogólnym ani w sensie jednej z dzielnic po rozbiciu dzielnicowym. Twórcy postawili raczej na "koślawe" rozbicie dzielnicowe i nie widać żeby mimo posiadania Kijowa Ruś Włodzimiersko-Suazdalska miała uchodzić za Ruś Kijowską w sensie ogólnym. No i Iwan Groźny zdobył Nowogród ale nie dla Kijowa tylko dla Moskwy. Tak czy siak to raczej nieistotne w tym temacie, gra stosuje wiele uproszczeń więc to jak ktoś postrzega Rusie nie ma znaczenia.Cytat:
Nowogród Wielki nigdy nie należał do Kijowa, dopiero w XVI wieku Iwan IV Groźny go zdobył, jako car.
Nie kojarzę żeby w Kingdoms coś takiego było, w modzie też raczej nie ma. No i dobrze, niech Włosi nie kalają średniowiecznego orła polskiego litewskim koniokradem ;).Cytat:
Czy ktoś wie czy jest możliwość stworzenia unii Polsko-Litewskiej, nie pamiętam czy włosi coś o tym wspominali, ale coś mi się wydaję, że tak. Zresztą w dodatku kingdoms jest taka możliwość, więc jakiejś własnej inwencji twórcze włosi nie musieli wkładać.
Oleg Mądry to IX i i początek X wiek, dużo przed początkiem moda.
Napisałem, że Iwan IV Groźny zdobył Nowogród Wielki jako car, nie że go zdobył dla Kijowa. Stolicą była Moskwa. Kijów wtedy stracił już dawno znaczenie, jakie miał jeszcze do XIII wieku.
Jak napisałeś są duże uproszczenia, ale w grze to nieuniknione.
Oczywiście, że Nowogród był częścią Rusi, która się rozpadła, mnie drażni nazywania wszelkich księstw Kijowem po prostu dlatego, bo odrazu nasuwa się analogia- Kijów- Ukraina że potem z "dupy" sobie Ukraina przypisuje jakąś 1000-letnią historię, a Swoboda krzyczy na manifestacjach, że PRzemyśl to odwiecznie ukraińskie ziemie :F
Mam niecodzienne pytanie tzn jak uniknąć dziedziczenia innego tronu? Gram Polską i ożeniłem mojego księcia z niemiecka księżniczką z dynastii tam panującej i pech chciał, że dynastia rządząca wymarła i ja przejąłem ich ziemie, wszystko byłoby fajnie tylko, że Niemcy dobrze sobie radziły i przejąłem dużo ziemi, co trochę jest mi nie na rękę, gdyż ułatwia mi grę i w ogóle chciałem to inaczej rozegrać. Macie jakieś pomysły jak się z tego wymiksować, dodam że cofanie tury zanim ożeniłem księcia nie wchodzi w grę bo to będzie coś koło 20-25 tur, zresztą dzięki temu małżeństwu przetrwałem, bo mogli by mnie wtedy zjeść na śniadanie.
Jedyny sposób to nie żenić swego księcia z obcymi księżniczkami. Innych sposobów zabezpieczenia, nie widzę.
Zastanawiam się, a jakbym tego swojego księcia zgładził?
Jak masz save wcześniej, możesz tak spróbować z księciem, może się też okazać, że kogoś adoptują i ich nie przejmiesz, jak cofniesz save.