Strona 19 z 82 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 819

Wątek: Bellum Crucis 7.0 - dyskusja ogólna

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    No to przecież jest rozbicie dzielnicowe skoro są dwie Rusie

Jesteś w stanie powiedzieć czy BAI inaczej się zachowuje niż na oryginalnym CAI?

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Nowogród Wielki nigdy nie należał do Kijowa, dopiero w XVI wieku Iwan IV Groźny go zdobył, jako car Moskwy.
    BAI jest lepsze niż Germanicusa 5.7. Naprawdę nieźle kombinuje. Dobrze współgra z Twoim ai, ale czy BAI lepiej działa z twoim ai 3.8 niż z oryginalnym to nie wiem.
    Wg mnie strategiczne nie powinno wpływać na sam sposób walki w bitwach, a tylko na ruchy wojsk i ich rozmieszczenie.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 09-10-2014 o 09:30

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Nowogród Wielki nigdy nie należał do Kijowa, dopiero w XVI wieku Iwan IV Groźny go zdobył, jako car.
    Z tego co wiem to Oleg Mądry przeniósł stolicę z Nowogrodu do Kijowa i od wtedy mówi się o Rusi Kijowskiej, także Nowogród do Kijowa należał. Ta Ruś Włodzimiersko-Suazdalska to nie jest Ruś Kijowska ani w sensie ogólnym ani w sensie jednej z dzielnic po rozbiciu dzielnicowym. Twórcy postawili raczej na "koślawe" rozbicie dzielnicowe i nie widać żeby mimo posiadania Kijowa Ruś Włodzimiersko-Suazdalska miała uchodzić za Ruś Kijowską w sensie ogólnym. No i Iwan Groźny zdobył Nowogród ale nie dla Kijowa tylko dla Moskwy. Tak czy siak to raczej nieistotne w tym temacie, gra stosuje wiele uproszczeń więc to jak ktoś postrzega Rusie nie ma znaczenia.

Czy ktoś wie czy jest możliwość stworzenia unii Polsko-Litewskiej, nie pamiętam czy włosi coś o tym wspominali, ale coś mi się wydaję, że tak. Zresztą w dodatku kingdoms jest taka możliwość, więc jakiejś własnej inwencji twórcze włosi nie musieli wkładać.
    Nie kojarzę żeby w Kingdoms coś takiego było, w modzie też raczej nie ma. No i dobrze, niech Włosi nie kalają średniowiecznego orła polskiego litewskim koniokradem .

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Oleg Mądry to IX i i początek X wiek, dużo przed początkiem moda.
    Napisałem, że Iwan IV Groźny zdobył Nowogród Wielki jako car, nie że go zdobył dla Kijowa. Stolicą była Moskwa. Kijów wtedy stracił już dawno znaczenie, jakie miał jeszcze do XIII wieku.
    Jak napisałeś są duże uproszczenia, ale w grze to nieuniknione.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 09-10-2014 o 23:03

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Oleg Mądry to IX i i początek X wiek, dużo przed początkiem moda.
    Napisałem, że Iwan IV Groźny zdobył Nowogród Wielki jako car, nie że go zdobył dla Kijowa. Stolicą była Moskwa. Kijów wtedy stracił już dawno znaczenie, jakie miał jeszcze do XIII wieku.
    Jak napisałeś są duże uproszczenia, ale w grze to nieuniknione.

Oczywiście, że Nowogród był częścią Rusi, która się rozpadła, mnie drażni nazywania wszelkich księstw Kijowem po prostu dlatego, bo odrazu nasuwa się analogia- Kijów- Ukraina że potem z "dupy" sobie Ukraina przypisuje jakąś 1000-letnią historię, a Swoboda krzyczy na manifestacjach, że PRzemyśl to odwiecznie ukraińskie ziemie

Stolnik Awatar ordenus22
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Otrzymał 42 podziękowań w 23 postach
    Mam niecodzienne pytanie tzn jak uniknąć dziedziczenia innego tronu? Gram Polską i ożeniłem mojego księcia z niemiecka księżniczką z dynastii tam panującej i pech chciał, że dynastia rządząca wymarła i ja przejąłem ich ziemie, wszystko byłoby fajnie tylko, że Niemcy dobrze sobie radziły i przejąłem dużo ziemi, co trochę jest mi nie na rękę, gdyż ułatwia mi grę i w ogóle chciałem to inaczej rozegrać. Macie jakieś pomysły jak się z tego wymiksować, dodam że cofanie tury zanim ożeniłem księcia nie wchodzi w grę bo to będzie coś koło 20-25 tur, zresztą dzięki temu małżeństwu przetrwałem, bo mogli by mnie wtedy zjeść na śniadanie.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Jedyny sposób to nie żenić swego księcia z obcymi księżniczkami. Innych sposobów zabezpieczenia, nie widzę.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 09-10-2014 o 23:03

Stolnik Awatar ordenus22
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Otrzymał 42 podziękowań w 23 postach
    Zastanawiam się, a jakbym tego swojego księcia zgładził?

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Jak masz save wcześniej, możesz tak spróbować z księciem, może się też okazać, że kogoś adoptują i ich nie przejmiesz, jak cofniesz save.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 09-10-2014 o 23:04

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    Otrzymał 190 podziękowań w 121 postach
    Cytat Zamieszczone przez ordenus22 Zobacz posta
    Zastanawiam się, a jakbym tego swojego księcia zgładził?
    Matko Boska...
    "Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin

Strona 19 z 82 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów