Zamieszczone przez
ares354
Nie mogę się powstrzymać. 1200 kg to ważą ogromne konie pociągowe, które nie były używane przez wojsko, z racji tego iż koń był mało manewrowy, poza tym, był zbyt wolny. Koń husarski ważył koło 500-600kg, plus waga Husarza, jakieś 100 w oporządzeniu. I jazda miała złamać szereg, i ludzie nie odlatywali od uderzeń, ale byli tratowani. I to odlatywanie od zwykłej kawalerii jest komiczne.
Krasnolud waży powiedzmy 100 kilo, plus zbroja 35kg. I uderzenie kawalerii prędzej go wprasuje w glebę niż wywali na 30 metrów do tyłu. Mowa cały czas o konnicy. Co do masywnych stworów, jasne mogą ich odrzucać na kilka metrów, ale nie na 30 czy 100.
Konkludując pierwszy szereg w szarży to nadziewa się na kopie\lance itp, drugi i trzeci może być stratowany, a potem jest kotłownia, jeśli szeregów jest więcej. Śmieszy mnie natomiast jak potężna jest szarża Rycerzy Chaosu, a jaka wątła jest Rycerzy Imperium, może to naprawią.
Co do samej bitwy, no artyleria Krasnali jest wątła. Prawie nie zadali strat Chaosowi w czasie marszu na ich pozycje. Mam nadzieje że to poprawią.