Ja gram z dogranymi submodami na poprawione AI, zasięg oszczepników oraz forced diplomacy.
Wersja do druku
Ja gram z dogranymi submodami na poprawione AI, zasięg oszczepników oraz forced diplomacy.
Po zainstalowaniu Epiccaesarlol's Sound Mod nie ma dźwięku przycisków w menu itp.U was też tak jest?
Już to zgłaszali na oficjalnym forum. Autor obiecał, że poprawi.
Gram już ponad 50 tur hindusami i powiem tak, że u mnie Bojowie podbili tylko jedną prowincję za to mocne imperia zbudowali Sarmaci, Galowie, Arwerni i Luzytanie reszta frakcji w marazmie. O hindusach mogę powiedziec o świetnym pomyśle o wyzwoleniu się od panowania Imperiów Maurjów. Praktycznie co turę musiałem płacic kosztowny trybut, ale jak to ja wieczny buntownik wyzwoliłem Taksashilę od uzurpatorów Maurjów ;) w reakcji na tę okolicznośc Maurjowie wysłali dwie armię żeby mnie zdyscyplinowac. Na szczęście udało mi się z wielkim wysiłkiem pokonac te armie. Jednostki świetne zwłaszcza słonie moje ukochane jednostki, tylko szkoda że można je rekrutowac tak rzadko.
Podsumowując muszę zainstalowac sub mod podkręcający AI, ale już w tym momencie mod jest boski, ciągle siedzę i gram, a żona dostaje białej gorączki ;)
AVE Nazgool ;)
Pograłem trochę na tym nowym AI i muszę powiedzieć że jest dużo lepiej. Komp dość szybko podbija prowincje rebelianckie (Rzym nawet bardzo szybko), czasem zrobi jakiś ciekawy desant (Pahlava przez morze Kaspijskie) i to co najważniejsze - tworzy duże armie. Także polecam.
nazgool - udało się Wam pozyskać jakieś "nowe, twórcze umysły" do prac nad modelami jednostek? Trochę szkoda że ekipa De Bello Mundi nie dołączyła do was tylko postanowiła robić swojego moda...
No własnie dalej szukamy. Jakoś nie garną się do nas chętni do pomocy akurat w tej dziedzinie;) A ja nawet przygotowałem fajny plakat :P
https://twitter.com/EBTeam/status/50...979776/photo/1
Ale tak serio, to duża część modelarzy przeszła na inne platformy i a reszta siedzi w swoich okopach i swoich modach i lekka posucha panuje.
Można by uzupełnić pierwszy post o bezpośrednie linki do moda i wszystkich poprawek jakie wyszły?
Przepraszam za taki zalew moich pytań, ale mam jeszcze jedno. Jak wygląda sytuacja z cechami, skryptami i reformami. Na tym polu jest już wszystko zrobione? W kwestii reform, jakie kraje je aktualnie posiadają, i czy są to wszystkie planowane reformy?
W kwestii reform. Listę tych które są teraz i warunki ich spełnienia znajdziesz tutaj > http://www.twcenter.net/forums/showt...m-requirements
Czy są już wszystkie ? Raczej nie - reformy jakby nie było są związane z nowymi jednostkami a nie wszystkie są zrobione. Nie ma na pewno reformy Mariusza i Augusta.
Mógłby ktoś wyjaśnić jak działa zmienianie kultury? BO widzę, że bonus do konwersji kultury pojawia się i znika, może gdy będę chciał pacyfikować zbyt wiele regionów na raz to bonus zniknie? Albo powinienem budować więcej szkół żeby on się pojawiał?
Na razie staram się budować ostro szkoły wszędzie gdzie się da oraz w Rzymie budować wszystko co zwiększa populację, bo pisze coś o plebsie z Rzymu kolonizującym inne miasta no i powoli, bo powoli ale kultura się zmienia.
Co taka cisza ? Właśnie pojawiła się wersja EB 2.01 > http://www.twcenter.net/forums/showt...-2-01-released!
Sporo poprawek ale chyba nie ma nowych jednostek...
Nie ma nowych jednostek bo jak na razie tylko ja nad tym pracuję i jeszcze jedna osoba. Niby zgłaszają się do nas ochotnicy ale jakoś jeszcze nie widziałem żeby coś zrobili. Musicie mieć również świadomość że przygotowanie nowej jednostki dla EB2 (w zależności o stopnia skomplikowania) to 2-4 tygodnie.
Patch miał wyprostować wszystkie błędy znalezione po premierze plus dodać kilka innych opcji. Na patch z jednostkami trzeba będzie chwili poczekać. Myślę że jak skończę wszystkie polibijskie jednostki, to będziemy chcieli je szybko wypuścić. Taki rzymski unit pack
Rozumiem, że nowa wersja zdezaktualizowała dotychczasowe submody (Forced Diplomacy etc.)? :)
O co chodzi z tymi koloniami wojskowymi? Gram Miastami Greckimi i od początku gry, przy rozpoczęciu każdej tury, doradca oznajmia mi, że mogę ustanowić kolonię osadników wojskowych. Dobrze, ale jak to zrobić? Przerobiłem już ze 40 tur i w żadnym mieście nie mam dostępnego takiego budynku.
Rzymem też trochę grałem, ale wtedy doradca nie komunikował mi niczego o tych koloniach. Może to zależy od typu rządów w danym mieście? Spróbuję chyba teraz ustanowić gdzieś rządy wojskowe. :)
Tak ogólnie gra się fajnie, a nie wątpię, że z kolejnymi wersjami będzie jeszcze ciekawiej. Medek stwarza wszak o wiele większe możliwości niż stary Romek. Jeżeli już miałbym wrzucić jakiś kamyczek do ogródka to szkoda, że wszystkie frakcje nie mają swojego drzewa rodziny. Nie wiem jak inni, ale ja uwielbiałem to mozolne rozwijanie i budowanie potęgi poszczególnych rodów, nabywanie tytułów itd. dla mnie to esencja TW. :) A zwłaszcza szkoda, że zrezygnowano z księżniczek, bo to znacznie ogranicza powyższe możliwości.
To nie średniowiecze. Często o sukcesji decydowały wpływy i potęga danego przywódcy plemienia.
Myślę, że z czasem pojawią się submody które odblokują tę funkcję dla wszystkich frakcji ale ja nie zamierzam z tego korzystać. Podoba mi się wierność historyczna z jaką autorzy podchodzą do swojego dzieła.
Np. u Aedui nie ma drzewka rodowego ale jest możliwość wskazania następcy a np. u takich Swebów nie ma ani jednego ani drugiego. Fajne kombinacje.
Ja liczę na to że wraz z następnymi wersjami będą jeszcze większe różnice między frakcjami. Bardzo podoba mi się że Kartagina ma swój system kolonii, państwa hellenistyczne swoje metropolie a niektóre plemiona i nomadowie możliwość przekształcenia campy w miasta. Może uda się choć częściowo zaimplementować jakieś bonusy i minusy frakcyjne.
A co do tytułów to już nad tym pracują w submodzie > http://www.twcenter.net/forums/showt...os-coming-soon!
Cześć i czołem ekipa!
Mam do was pytanie:
Jakie submody działają do najnowszej wersji EBII?
Czy jednostki posiadające włócznie będą mogły zamienić broń na gladiusy podczas walki w zwarciu z piechotą?
Czy u reszty graczy podczas szturmu na miasto wieżyczki strzelnicze to istne terminatory zadające atakującym połowę strat? Na dodatek nie da się ich przejąć, więc wystarczy, że w ich okolicy stoi choćby malutka grupa obrońców by prowadziły ostrzał. Nawet brama, kiedy zostanie przejęta, nadal ostrzeliwuje atakujących. Tak ma być, czy to jakiś błąd? Poprowadziłem kilka bitew, by sprawdzić jednostki i wyszło mi, że konni łucznicy są bezużyteczni, nawet przeciwko lekkiej piechocie. Dosłownie nic jej nie robią, trafiają nawet nieźle, w przeciwieństwie do pieszych,ale jakoś nie mogą zadać poważniejszych strat niż 20-30 chłopa,zużywając cały zapas amunicji. Stanowią oni skrajne przeciwieństwo swoich poprzedników z EBI, którzy byli aż za mocni i anihilowali całe oddziały lekkozbrojnych.
Szturmy na miasta zawsze były krwawe więc moim zdaniem przetrzebienie twoich oddziałów przez wieżyczki w jakiś tam sposób odwzorowuje straty ponoszone przez oblegających. Z drugiej strony jest tam jakaś funkcja w jakimś pliku, która odpowiada za częstość strzału.
Co do skuteczności łuczników konnych to mogę powiedzieć, że to kwestia gustu. Wg nas statystyki wyglądają prawie tak jak tego chcielismy Nie jesteśmy w stanie dogodzić wszystkim, w związku z tym powstają różne submody mające dostosować tego typu parametry do ich upodobań. Jedni wolą szybkie bitwy, inni wolne itp. Część rzeczy była ostatnio poprawiana i być może jakieś poprawki będą jeszcze nanoszone bo ciągle dostajemy info o czymś takim, ale na pewno nie teraz. Ze swojej strony proponuję poszukać jakiegoś submoda lub ewentualnie samemu zmienić te parametry, tak aby grało Ci się przyjemniej.
Siła ognia wieżyczek nie jest taka zła, zawsze można ich skuteczność brać za jakieś skorpiony czy inne małe machiny ostrzeliwujące atakujących, jedynie brak możliwości ich przejęcia mnie zdziwił, bo w normalnym medku szło to zrobić.
Poruszę ten temat na naszym forum. Przeszukaj też TWC, może ktoś tam znalazł na to sposób.
Co słychać w sprawie rozwoju moda i poprawek ? :D
Poprawki zostały już wydane w wersji 2.01 i hotfixie. Rozwój moda postępuję ale przydała by się nam pomoc tu i ówdzie. Aha i nie jesteśmy CA, nie wydajemy patchy co 3 tygodnie :P Jak będziemy mieli coś gotowego to na pewno damy znać. Może jakiegoś skinpacka wrzucimy za kilka tygodni, ale kolejna duża wersja moda tzw. release 2 na pewno nie pojawi się w tym roku.
Dzięki :) Spoko, czyli można grać. :)
Jeżeli mam BC 6.3 na MTW2 to EB 2 będzie się z nim ''gryzło''?
Sebo
Nie będą się gryzły, możesz grać spokojnie.
Z ogłoszeń parafialnych: niech ludki od tłumaczenia zajrzą do odpowiedniego działu i jasno zdeklarują co kto robi, zrobił się mały burdel w tym względzie. Zgłaszają się nowi ludzie do pomocy, a ja nie wiem co im dawać do tłumaczenia. Jak ktoś ze starej ekipy chce się z jakichkolwiek względów wymiksować to niech się nie kryguje. Decymacji ani krzyżowania za dezercję nie będzie :P. Chodzi mi o to, żeby był jasny podział plików.
Popieram. Porządek musi być :D
Ok chłopaki. Polibijscy principes zrobieni :D. czas na triarii
http://www.twcenter.net/forums/showt...1#post14118504
Dziękuję bardzo Poliorketes !
Nie chce być wscibski, ale czy ktoś pracuje, bądź ma zamiar zacząć pracować nad spolszczeniem tego świetnego moda o starożytności?
Angielskiego uczę się codziennie mimo to wolałbym w tego moda zacząć grać po polsku, dopiero jak zapoznam się z jego mechaniką sam ustawie na angola. :)
Czy pojawią się budowle poprawiające zdrowie w mieście, takie jak kanalizacja, łaźnie czy akwedukty? Aktualnie miasta rozwijają się powoli (i to na najniższym poziomie podatków, by ten rozwój wspomagać), nie jest to złe i czy brak budynków sanitarnych nie jest właśnie po to by, nie za szybko pół mapy rozrosło się do maksymalnego poziomu rozwoju? Z drugiej strony trochę ich brakuje,zwłaszcza w prowincjach ze słabym rolnictwem lub gdy mamy samym głupich generałów bez talentu do zarządzania. Drugie pytanie, czy planuje się zwiększenie ilości budowli lub ich cech takich jak premie i kary do rolnictwa, handlu i oddziały do rekrutacji.
Hmmm, ciężko mi powiedzieć bo w budynkach nie siedzę. widziałem dyskusje odnośnie dodania nowych budynków o różnym przeznaczeniu więc na pewno nie jest to wersja końcowa, ale szczegółów nie znam
Trochę tu cicho, więc żeby rozbujać dyskusję, napiszę kilka spostrzeżeń na temat EB2.
Chociaż to Beta to gra się bardzo przyjemnie, ale sporo rzeczy mi nie pasuje.
- Rozkład frakcji i prowincji na mapie. Odnoszę wrażenie, że niektóre frakcje nie radzą sobie. Szczególnie to widać na przykładzie Galii, gdzie Arwernowie i Eduowie zbyt wielką wagę przykładają do rywalizacji między sobą, w efekcie czego Arwernowie dostają się w kleszcze między Arewaków z Półwyspu Iberyjskiego a Eduów.
- Mój pomysł na rozwiązanie tego problemu jest drastyczny, ale ciekawy. Zrezygnować z Arwernów lub Eduów i dać zamiast jednej z tych frakcji Belgów. Taki układ byłby moim zdaniem atrakcyjniejszy dla rozgrywki. Arwernowie zbieraliby prowincje południowe, Belgowie północne. Arwernowie blokowaliby ekspansję Arewaków, zaś Belgowie ochranialiby Galię przed ekspansją Swebów.
Rzym gra niehistorycznie!!! ;)
Zamiast lać się z Epirem i Kartaginą na południu, lezie na północ. Moja propozycja: dać jako frakcję grywalną Insubrów. Podbój Galii Przedalpejskiej był procesem długotrwałym i wiązał wojska Republiki przez kilka dziesięcioleci. Tamtejsi Galowie zasłużyli sobie, żeby mieć grywalną frakcję w EB2! ;)
- Przez to że Rzym nie atakuje Kartaginy, Numidia dostaje straszne baty od Punijczyków.
- Dlaczego Brytania ma tak dużo prowincji, bodajże 8. W porównaniu z innymi regionami to za wiele. Sześć by im starczyło.
- Partia nie atakuje Seleukidów. Zamiast tego włóczy się po stepach.
- Pergamon nic nie podbija. Zastanawiam się czy nie lepszą opcją byliby Galaci.
- Nie mam przekonania do Królestwa Bosporańskiego. Historycznie nigdy nic nie znaczyli. Byli pionkiem w rozgrywce między Scytami i Sarmatami. Uważam, że właśnie Scytowie przez wzgląd na wspaniałą historię i ówczesny układ sił w regionie bardziej zasługują na obecność w grze.
- Bardzo brakuje jakiejś frakcji w Ilirii. Obecnie na mapie mamy tam straszną dziurę.
- Brytowie tradycyjnie nic nie robią, po podbiciu rebelii na wyspie, siedzą i się izolują (co w sumie jest historyczne, więc z tego punktu widzenia jestem zadowolony ;)).
- Seleukidzi i Ptolemeusze są jacyś ospali. Niby czasami walczą ze sobą, ale bez ikry.
- Arewakowie zamiast walczyć o hegemonie na Półwyspie Iberyjskim z Luzytanami i Kartaginą pchają się do Galii, gdzie wykańczają Arwernów.
- Kwestia grecka. Nigdy nie trawiłem tego pomysłu z Koinon Hellenon. Nie dość że jest niehistoryczny, to psuje balans w grze. Jak to rozwiązać? Hmm, mam taką fantazję, że ekipa dodaje jedno słabo rozwinięte miasto na Peloponezie - Ajgion, miejsce gdzie zbierał się na obrady Związek Achajski...
No to teraz po takiej skomasowanej krytyce wszyscy fani EB przestaną się do mnie odzywać :(
Hehe, aż tak źle nie będzie.
Testowałeś CAI v3?
Ok kilka technicznych szczegółów. Nie będzie wywalania żadnych frakcji, co najwyżej balansowanie odpowiednich zachowań AI (jesteśmy w trakcie tego procesu). Wywalać nie będziemy, bo nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale przerobienie tych wszystkich plików w których znajdują się odniesienia do poszczególnych frakcji to kilkadziesiąt godzin żmudnej, nudnej i beznadziejnej pracy. nikt też nie wyrzuci do kosza całej kilkuletniej pracy nad daną frakcją. Jedyna możliwość zmiany tego to submody.
Co do prowincji to przyglądamy się im z bliska i zastanawiamy się co możemy zrobić gdy pojawią się nowe frakcje i trzeba będzie wprowadzić korekty, ale z nowymi frakcjami jest tak samo jak z kasowaniem starych. Mnóstwo przeróbek w plikach, poza tym nie wybrano jeszcze kandydatów.
Co do zachowań poszczególnych frakcji itp, to nie są one skończone i planujemy powrzucać jeszcze trochę skryptów, ale to w przyszłych wersjach.
Ok wracam do pracy ;)
Spróbuj sobie na moim AI pograć, na pewno żadna frakcja nie będzie pasywna :) v3 CAI bym nie polecał, z oryginalnych ver 2 była lepsza.