Dziękuję bardzo Poliorketes !
Dziękuję bardzo Poliorketes !
Nie chce być wscibski, ale czy ktoś pracuje, bądź ma zamiar zacząć pracować nad spolszczeniem tego świetnego moda o starożytności?
Angielskiego uczę się codziennie mimo to wolałbym w tego moda zacząć grać po polsku, dopiero jak zapoznam się z jego mechaniką sam ustawie na angola.![]()
Czy pojawią się budowle poprawiające zdrowie w mieście, takie jak kanalizacja, łaźnie czy akwedukty? Aktualnie miasta rozwijają się powoli (i to na najniższym poziomie podatków, by ten rozwój wspomagać), nie jest to złe i czy brak budynków sanitarnych nie jest właśnie po to by, nie za szybko pół mapy rozrosło się do maksymalnego poziomu rozwoju? Z drugiej strony trochę ich brakuje,zwłaszcza w prowincjach ze słabym rolnictwem lub gdy mamy samym głupich generałów bez talentu do zarządzania. Drugie pytanie, czy planuje się zwiększenie ilości budowli lub ich cech takich jak premie i kary do rolnictwa, handlu i oddziały do rekrutacji.
Hmmm, ciężko mi powiedzieć bo w budynkach nie siedzę. widziałem dyskusje odnośnie dodania nowych budynków o różnym przeznaczeniu więc na pewno nie jest to wersja końcowa, ale szczegółów nie znam
Trochę tu cicho, więc żeby rozbujać dyskusję, napiszę kilka spostrzeżeń na temat EB2.
Chociaż to Beta to gra się bardzo przyjemnie, ale sporo rzeczy mi nie pasuje.
- Rozkład frakcji i prowincji na mapie. Odnoszę wrażenie, że niektóre frakcje nie radzą sobie. Szczególnie to widać na przykładzie Galii, gdzie Arwernowie i Eduowie zbyt wielką wagę przykładają do rywalizacji między sobą, w efekcie czego Arwernowie dostają się w kleszcze między Arewaków z Półwyspu Iberyjskiego a Eduów.
- Mój pomysł na rozwiązanie tego problemu jest drastyczny, ale ciekawy. Zrezygnować z Arwernów lub Eduów i dać zamiast jednej z tych frakcji Belgów. Taki układ byłby moim zdaniem atrakcyjniejszy dla rozgrywki. Arwernowie zbieraliby prowincje południowe, Belgowie północne. Arwernowie blokowaliby ekspansję Arewaków, zaś Belgowie ochranialiby Galię przed ekspansją Swebów.
Rzym gra niehistorycznie!!!
Zamiast lać się z Epirem i Kartaginą na południu, lezie na północ. Moja propozycja: dać jako frakcję grywalną Insubrów. Podbój Galii Przedalpejskiej był procesem długotrwałym i wiązał wojska Republiki przez kilka dziesięcioleci. Tamtejsi Galowie zasłużyli sobie, żeby mieć grywalną frakcję w EB2!
- Przez to że Rzym nie atakuje Kartaginy, Numidia dostaje straszne baty od Punijczyków.
- Dlaczego Brytania ma tak dużo prowincji, bodajże 8. W porównaniu z innymi regionami to za wiele. Sześć by im starczyło.
- Partia nie atakuje Seleukidów. Zamiast tego włóczy się po stepach.
- Pergamon nic nie podbija. Zastanawiam się czy nie lepszą opcją byliby Galaci.
- Nie mam przekonania do Królestwa Bosporańskiego. Historycznie nigdy nic nie znaczyli. Byli pionkiem w rozgrywce między Scytami i Sarmatami. Uważam, że właśnie Scytowie przez wzgląd na wspaniałą historię i ówczesny układ sił w regionie bardziej zasługują na obecność w grze.
- Bardzo brakuje jakiejś frakcji w Ilirii. Obecnie na mapie mamy tam straszną dziurę.
- Brytowie tradycyjnie nic nie robią, po podbiciu rebelii na wyspie, siedzą i się izolują (co w sumie jest historyczne, więc z tego punktu widzenia jestem zadowolony).
- Seleukidzi i Ptolemeusze są jacyś ospali. Niby czasami walczą ze sobą, ale bez ikry.
- Arewakowie zamiast walczyć o hegemonie na Półwyspie Iberyjskim z Luzytanami i Kartaginą pchają się do Galii, gdzie wykańczają Arwernów.
- Kwestia grecka. Nigdy nie trawiłem tego pomysłu z Koinon Hellenon. Nie dość że jest niehistoryczny, to psuje balans w grze. Jak to rozwiązać? Hmm, mam taką fantazję, że ekipa dodaje jedno słabo rozwinięte miasto na Peloponezie - Ajgion, miejsce gdzie zbierał się na obrady Związek Achajski...
No to teraz po takiej skomasowanej krytyce wszyscy fani EB przestaną się do mnie odzywać![]()
Hehe, aż tak źle nie będzie.
Testowałeś CAI v3?
Ok kilka technicznych szczegółów. Nie będzie wywalania żadnych frakcji, co najwyżej balansowanie odpowiednich zachowań AI (jesteśmy w trakcie tego procesu). Wywalać nie będziemy, bo nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale przerobienie tych wszystkich plików w których znajdują się odniesienia do poszczególnych frakcji to kilkadziesiąt godzin żmudnej, nudnej i beznadziejnej pracy. nikt też nie wyrzuci do kosza całej kilkuletniej pracy nad daną frakcją. Jedyna możliwość zmiany tego to submody.
Co do prowincji to przyglądamy się im z bliska i zastanawiamy się co możemy zrobić gdy pojawią się nowe frakcje i trzeba będzie wprowadzić korekty, ale z nowymi frakcjami jest tak samo jak z kasowaniem starych. Mnóstwo przeróbek w plikach, poza tym nie wybrano jeszcze kandydatów.
Co do zachowań poszczególnych frakcji itp, to nie są one skończone i planujemy powrzucać jeszcze trochę skryptów, ale to w przyszłych wersjach.
Ok wracam do pracy![]()
Spróbuj sobie na moim AI pograć, na pewno żadna frakcja nie będzie pasywnav3 CAI bym nie polecał, z oryginalnych ver 2 była lepsza.