Elfy brakiem broni palnej i być może usuwaniem skażenia. Skaveni to pewno będzie miks krasnoludów z Chaosem (tunele + skażenie), etc. To tak pokrótce, bo różnic jest znacznie więcej.
Wersja do druku
Elfy brakiem broni palnej i być może usuwaniem skażenia. Skaveni to pewno będzie miks krasnoludów z Chaosem (tunele + skażenie), etc. To tak pokrótce, bo różnic jest znacznie więcej.
A cha. Czyli jednak mogli dać więcej. Szkoda, bo chyba nie tylko mi się wydaję, że te obiecanki o latających jednostkach były w większości wyssane z palca. Owszem będą, ale jako świta nie których lordów- prócz krasnali.
Nie całkiem - latających jednostek trochę jest. Chaos, a konkretniej Khorne - dysponuje m.in. Furiami. Zapewne jak będziemy mieć DLC Daemons of Chaos Race Pack to pewno ich dostaniemy. Natomiast z aktualnych ras to głównie jako wierzchowce będą. Ale mam nadzieję, że wywerny u Orków będzie można mieć bez "właściciela".
Z latających jednostek krasnoludy mają żyrokoptery. Przy wampirach mogą dać wielkie nietoperze, przy mrocznych elfach harpie, przy leśnych zaś jeźdźców sokołów - jako oddziały. Reszta jako wierzchowce lordów (nie koniecznie tylko legendarnych).
A co do wywern bez "właścicieli", po co Ci Arroyo w armii takie, którymi nie będziesz mógł kierować?
Chodziło mi o takie, które nie byłyby ujeżdżane przez Orki, tylko wypuszczone siałyby chaos wśród wrogów.
Mogą, lub nie muszą; jak też nie dali: pegazów, gryfów,wiwern. Ciekawe, może gryfy lub pegazy pojawią się w DLC o Bretonii?
Imperium ma wierzchowce: gryfy i pegazy. U Bretonnii widzę: Konie bojowe, pegazy, Hippogryfy.
Ok,ale wierzchowce będą dla generałów. Co daję co najwyżej świtę. Same jako jednostki bitewne nie będą występować
Zacznijmy od tego, że świty nie mamy. Chyba, że CA doda coś z Mark of Chaos, czyli łączenie bohaterów do oddziałów np. Stefana von Kessela na koniu mogliśmy połączyć z Rycerzami Panter, natomiast pieszo z szermierzami czy halabardnikami. Wierzchowiec to nie świta, a co najwyżej dodatkowa siła. W grze mało znanej - Lords of Everquest - mieliśmy taki bajer, że jeździec po utracie całego życia po prostu spadał z konia i walczył pieszo. Wydaje mi się, że tu będzie podobnie. Albo też dadzą nam coś takiego, że i wierzchowiec i jeździec będą mieć swój własny pasek życia.
No właśnie, czyli pojedyńcze jednostki, tego się właśnie obawiałem, porównajcie to z ilością jednostek latających w oddziałach z np. z King Arthura 2. Jak dla mnie kolejna, zagrywka promocyjna CA.
Wait wait wait, sprawa wygląda tak, że wierzchowiec to część "ekwipunku" bohatera/lorda/legendarnego lorda.
Tzn.że nie można ich traktować jako samodzielne jednostki bojowe, więc wracam do swojej tezy, że nie ma jednostek latających,poza krasnoludami.
Asuryan, chyba, że tak. W końcu o ile pamiętam to Gorbad wypuścił podczas oblężenia Altdorfu wywerny, jedna wpadła do sali tronowej Sigismunda i go pożarła, a Wielkie Miecze załatwiła ogonem. Ale trzeba przyznać, że równie co mogłyby naszym zielonoskórym przetrzebić tyłek.
ok,więc lataczy mam już z głowy. Teraz sprawa DLC wiadomo czy i jakie będą podziały wśród elfów?
Co do wywern zastosowałbym jak to było w romku czy w medivalu 2 szał bojowy. Rany, zwiększony poziom agresji, starty wśród oddziału spowodowałby, że bestii nie możemy już kontrolować. To samo dodałbym w przypadku trolli, które mogłyby zaatakować w szale walki własne oddziały.
Czytałem ostatnio Army book 8 i co się tyczy leśnych elfów to nie ma tam jednorożców, a przecież CA czepie głównie z tej księgi. Ciekawe, czy będą leśne elfy, a jeśli tak, czy wystąpią jednorożce, tak jak w imperium demigryfy
We wcześniejszych edycjach bitewniaka cała armia była podzielona na grupy. Jedną z takich grup były potwory, na którą można było wydać do 25% punktów. W tej grupie w 5 edycji leśne elfy mają miedzy innymi jednorożce.
W siódmej również. Mnie ogólnie boli fakt, że właśnie 8 edycja wycięła jeden content, a drugi dodała. Ale cóż. Może na forum CA ktoś namówi ich do dodania jednostek wyciętych z 7 i 6 edycji ;) I tym samym naturalnie przywrócić m.in. zakony rycerskie u Imperium, Wolną Kompanię, Kowadła Zagłady u Krasnoludów, Snotlingi u Orków, Katapulty Wampirów itp. - ale cóż, to tylko marzenia.
Po dość długim czasie i po przemyśleniu parę spraw stwierdzam, że wg mnie tak będzie to wszystko wyglądać:
Bretonnia FLC (ta sama rasa co Imperium)
Kislev w FLC ( ta sama rasa co Imperium)
Tilea w FLC (ta sama rasa, co Imperium)
Królowie Grobowców w DLC
Krasnoludy Chaosu w DLC
Elfy (wszystkie 3) + Lustria w DLC
Skaveni + Ogry w DLC
potem jacyś legendarni lordowie w DLC/FLC. I krew oczywiście w DLC.
Grywalne Kislev i Tilea to chyba pobożne życzenie,zwłaszcza ta druga nacja raczej pozostanie niegrywalna....
No nie do końca - skoro CA mówiło, że być może też fanowskie AB dadzą, to wszystko jest możliwe ;) A Tilea to głównie najemnicy (poza najemnymi Ogrami, które są już w rosterze Ogrów z ich dowódcą).
Akurat według mnie prędzej zrobią grywalną Tileę, która ma swój oficjalny AB.
Kislev też ma oficjalny AB czy tego chcemy, czy nie :)
Trochę za dużo tego przewidujecie na dlc. Skoro już zapowiedzieli to jako trylogię to właśnie niektóre rasy będą głównym powodem dla zakupienia kolejnych części. Wraz z terenami na których te rasy występują. Ulthuan z elfami to bezpieczne założenie co do jednej części.
Tylko, że kolejne części mają też być poniekąd DLC, ponieważ będą z tego co zrozumiałem poszerzać obecną mapę ;)
DLC, Duży Dodatek... dla mnie jedno i to samo xD No cóż, zobaczymy - wydaje mi się, że nacje z tej samej rasy jak np. z rasy Chaosu Bestie (Zwierzoludzie) i Demony będą w FLC jako inne nacje rasy Chaosu. Tak pewnie też z Bretonnią, Kislevem, Tileą będzie dla rasy Ludzi.
Tzn można je będzie chyba traktować jako częściowe niezależne od podstawki. Częściowo, bo będą miały swe osobne kampanie, ale bez podstawi nie rozszerzą mapy w kampanii głównej. Na razie zaopwiedziano tylko DLC:
Elfy + Lustria
Skaveni + Ogry
Reszta to życzenia graczy. Z oficjalnym AB Kislevu się nie spotkałem. Dogs of War istnieje już od 5 edycji.
Kislev jest oficjalny w 6 edycji. Zrozumiałe jest dla mnie to, że skończyłeś przygodę na 5 edycji, ale w 6 pojawia się AB Kislevu i jest dość po macoszemu potraktowany.
Czyli w 7 i w 8 edycji już go nie ma? Jeśli tak, to Kislevu osobnego nie będzie.
Wiesz... Bretonnii w VII i VIII edycji z własnym AB też nie ma, a jednak są w grze.
To ja zacytuję to co już kilka razy cytowałem z rozmowy chłopaków z Alem w Warszawie "jeśli tytuł chwyci zrobimy nacje z wcześniejszych AB, nie wykluczmy też fanowskich"
Nie liczyłbym na zbyt wiele z tym FLC. Bretonnia i jakieś ochłapy to max co dadzą za darmo. Odhaczą że zrobili FLC wzorem niektórych wydawców a reszta ostre dojenie. Jak do poprzednich Total Warów sprzedawali pojedyncze jednostki to myślicie że tu wam dadzą cała rasę za darmo? Co miesiąc będą pakiety z jednostkami a co trzy nowa armia. Wycenione zapewne nie na polska kieszeń.
Cytat:
Wycenione zapewne nie na polska kieszeń.
Nie doceniasz Polaków, oj nie doceniasz (przeceny i tak będą na to spore. W końcu 30 zł to niewiele).
Poza tym to gra komputerowa, a nie jakieś figurki, które kosztują krocie.
Gdyby dajmy na to dlc Leśne Elfy kosztowało 30 zł to byłbym zadowolony. Spodziewam się jednak że tyle będzie kosztował starter. Potem enty - 15 zł. Jakieś zielone smoki - 15 zł. Uwierz mi, chciałbym żeby tak nie było. :-)
Bzdura, bo taki Chaos Warriors Race Pack daje Ci grywalną nację + 8 jednostek za 30 zł. Niemożliwe jest, by było tak, jak uważasz. Tym bardziej, że ja nie będę płacić za każdą głupią jednostkę 15 zł. DLC z nacjami do TW to powinna być nacja ze wszystkim, co ma, a nie okrojone dziadostwo, nie przesadzajmy. ;) Poza tym jaki starter? Przecież to gra komputerowa, a nie bitewniak...
Ja obstawiam że FLC będą tylko LL i może Bretonia, reszta raczej płatna. Ewentualnie jakiś pakiet jednostek dla podstawowych nacji, jak już dojdą nowe rasy.
Ja obstawiam że Bretonnia, jeśli będzie grywalna, będzie płatna tak jak Wojownicy Chaosu. Duże DLC, jak Skaveni + Ogry, odpowiednio drożej.