Dyskusję usunąłem i nie życzę sobie prywatnych pogaduszek w tym temacie, załatwiajcie takie rzeczy na pw. SaperHeart zrezygnował z funkcji Szachisty, o czym wcześniej mnie poinformował. Zasady będę omawiał dzisiaj na 4Monday.
Wersja do druku
Dyskusję usunąłem i nie życzę sobie prywatnych pogaduszek w tym temacie, załatwiajcie takie rzeczy na pw. SaperHeart zrezygnował z funkcji Szachisty, o czym wcześniej mnie poinformował. Zasady będę omawiał dzisiaj na 4Monday.
Rozumiem, ale w pierwszym swoim komentarzu zadałem konkretne pytania. Wszelkie osobiste zaczepki ignoruję, myślę jednak, że temat przyszłej formuły wart jest rozmowy. Nikogo od ziemniaków, kartofli(to chyba to samo), czy rozchwianych emocjonalnie nie wyzywam. Pewnie do dwóch-trzech tygodni wyjdzie patch z Norską, który raczej wielkiej rewolucji nie przyniesie. A od tego momentu do turnieju pewnie zbyt wiele czasu nie upłynie. Dlatego też drążę temat, bynajmniej nie po to, aby komuś dokuczyć, choć, nie ukrywam, pewne despotyczne ruchy i w dodatku za naszymi plecami wzbudzają moje obawy. Najważniejsze, żeby turniej był udany i cieszył się sporą popularnością, a kto komu dał pstryczka w nos i tak nikogo nie będzie interesować. ;)
Co myślicie?Cytat:
Wielkość jednostek: Duże
Limit czasu: Bez limitu czasu
Mapa: Mapy będą udostępnione w formule
Fundusze: Duże
Zasady co do jednostek:
Max 5 tych samych jednostek
Max 4 jednostki latające (Latający lord/bohater wlicza się w limit)
Max 1 jednostka: Arka Hysh, Czołg parowy, Urządzenie Mortis, Koło Zagłady
Max 2 duże potwory takie jak np. mamut, olbrzym, shagoth smoczych ogrów.
Max 1 smok (Latający lord/bohater nie wlicza się w limit)
Jednostki RoR uważane są jako te same co zwykłe pierwowzory
Różne warianty tych samych jednostek są uważane jako oddzielne jednostki -> np. wojownicy krasnoludów z tarczami, a wojownicy krasnoludów z wielką bronią
Lordowie nie wliczają się w limity na potwory
Max 50% jednostek strzeleckich i rzucających w armi
Max 3 bohaterów
Max 2 tych samych bohaterów
Max 2 magów. Magowie nie mogą mieć tych samych zaklęć.
Dopuszczone do bitw mapy: Wkrótce
Wytyczne do bitwy:
- Inicjatywa - Gracz musi dążyć do interakcji z przeciwnikiem. Za inicjatywę uważany jest atak, zaczepianie harcownikami, rzucanie zaklęć, ostrzał z artylerii. Przeciwieństwem inicjatywy jest "campienie", które jest zakazane,
- Zakazane jest tworzenie swojej obrony posiłkując się czerwoną linią, która ogranicza pole bitwy.
- Gramy fair-play :)
Zamiast max 2 potwory itd. dodałbym Max 2 jednostki jednomodelowe, nie będące lordem lub bohaterem. Czy jakoś tak. Szczurze "koła" czy artyleria Zwierzoludzi na obecnych zasadach bywają problematyczne.
Nie możesz tak zrobić, ponieważ masz armie gdzie jest dużo jednostek jednomodelowych takich jak Wampiry, Chaos (Hellcannon) i jeszcze parę, nie mam głowy teraz, gdzie jednostkowi te są słabe ale potrzebne. Moja jedyna rada: Macie dobre zasady kompozycji armii z turnieju "Inwazja". Cały czas gramy na podobnych w 4Monday.
Dałbyś radę przekleić te zasady w ten wątek? Fajnie jakby można było porównać, a nie mogę tego znaleźć na forum.
Zasady Komponowania Armii
FAQCytat:
1. Max 3 bohaterów, max 2 tych samych
2. Czary u magów nie mogą się powtórzyć
3. Jednostki RoR wliczają się do limitu jednostek
4. Max 5 takie same jednostki
5. Max 4 jednostki latające
6. Max 2 duże stwory, Lord i Bohater nie wliczają się do limitu
7. Limit jednostek (x): Arka Hysh (1), Czołg parowy (1), Urządzenie Mortis (1), Koło Zagłady (2), Smok (1).
8. Zasada 1:1 - maksymalny stosunek jednostek strzeleckich do jednostek niestrzeleckich
Cytat:
FAQ
1. Co to jest jednostka "RoR" ?
- Jednostka RoR jest to Regiments of Renown, jednostka oznaczona fioletowym kolorem będąca ulepszoną wersją podstawowego oddziału.
2. Czy mogę mieć Lorda Maga i dwóch Bohaterów Magów ?
- Tak, ale czary nie mogą się powtarzać
3. O co chodzi w "Limit jednostek (x)" ?
- Jest to podana maksymalna wartość "x" jednostek danego typu jakie możemy zwerbować przed bitwą.
4. Czy Lord na Smoku wlicza się do "Limit jednostek (x)" ?
- Tak, ogólnie można mieć w armii tylko jedną jednostkę typu smok. Czy to będzie Lord na Smoku czy sam "duży stwór" to możemy zwerbować tylko jedną taką jednostkę.
5. Czy mając Lorda na Smoku mogę wziąć inne "duże stwory" nie będące smokami do Armii ?
- Tak
6. Jakie jednostki zaliczają się do "dużych stworów" ?
- Wszystkie rodzaje Smoków, Olbrzymów, Mamutów, Bastiladonów, Stegadonów oraz Hydra, Shaggoth Smoczych Ogrów, Dzika Mantykora, Varghulf, Skrzydlaty Maszkaron, Cygor, Drzewiec, Pajonk Arachnarok, Dziki Karnozaur, Flamespyre Phoenix, Frostheart Phoenix, Pomiot Piekielnej Otchłani.
7. Czy Żmij Mrozu zalicza się do smoków ?
- Tak
8. Na czym polega "Zasada 1:1" ?
- Zasada polega na tym, że w skład naszej armii nie może wchodzić więcej niż 50% jednostek mających broń strzelecką. Czyli na jeden oddział piechoty do walki wręcz przypada jeden odział piechoty z bronią strzelecką. Jest to wyrażone w stosunku 1:1.
9. Czy muszę koniecznie posiadać w swojej armii połowę jednostek mających broń strzelecką ?
- Nie, ilość jednostek może być od 0% do 50% w armii, tak aby ona nie przekraczała stosunku jednej jednostki strzeleckiej do jednej jednostek niestrzeleckiej (1:1)
10. Które jednostki uważa się za strzeleckie ?
- Wszystkie, które w swoim profilu mają podane trzy wartości: "Amunicja, Zasięg, Obr. od strzału".
Dla mnie wygląda okej :)
Musicie się tylko zastanowić nad smokami. IMO są zbyt potężne żeby występowały w większej ilości niż 1 na armię. Jeden smok ma 3 zionięcia, które potrafią zniszczy 3 dobre oddziały lub zabić bohatera, a dwa robią zbyt duże spustoszenie. Jeszcze sytuacja co do Maszkaronów: osobiście sprawdzałem siłę ich krzyku i jest w 1/4 mocny co smoka. Po testujcie i sami oceńcie czy warto wrzucisz Maszkarony do jednego worka ze smokami. IMO nie.
Tak, w proponowanych przeze mnie zmianach też umieściłem ograniczenie dla jednego smoka (nie licząc bohaterów i lordów). Teraz się trzeba zastanowić czy jakbyśmy nie zaliczali Maszkarona do smoków to czy Żmij też nie powinien być w innym worku?
Żmij mrozu jest smokiem, nawet wygląda tak samo jak smok chaosu tylko że jest pokryty lodem.
Ja może nie jestem specem od multi ale nie rozumiem czemu dyskutujecie o czymś czego póki co w ME nie ma i prędko nie będzie? Nawet jak już w końcu dodadzą tego żmija to nie wiadomo jak się będzie prezentował na tle innych smoków i czy będzie sens żeby go tak drastycznie ograniczać. Równie wielki sens miała by na ten moment dyskusja o tym,jak w zasadach ująć jednostki TK :P.
Niekoniecznie w ME - chodzi o samą nazwę tej jednostki z Norski. Lodowy Żmij to smok tak czy siak.
Jeżeli chodzi o Maszkarony to mają one bardzo słabą wersje zionięcia. W praktyce wychodzi to tak, że zadają przy naprawdę dużym szczęściu maks 20-25% życia oddziałowi. Tak to z reguły te obrażenia graniczą w przedziale od 1-10%. Ze smokiem jest inny problem i uważam, że zapis "nie dotyczy Lorda/bohatera" powinien zostać usunięty ponieważ nadal będziemy mieli dwa smoki na polu walki (Lorda i zwykły model). IMO jeden smok to bardzo potężna jednostka czy to z Lordem czy bez. Moje spostrzeżenia biorą się z tego, że jedno zionięcie zadaje obrażenia w granicach od 20% do 70%. Mając dwa smoki masz 6 zionięć, które bez problemu niszczą elitarne jednostki piechoty. Przetestujcie sobie jak działają smoki i zobaczycie jaką różnicę robią dwa smoki, a jaką jeden.
@Turek
czytaj uważnie co jest napisane:
IMO, powinieneś zrobisz FAQ do swoich zasad tak jak Ja to zrobiłem żeby osoby nie musiały zadawać niepotrzebnych pytań.Cytat:
4. Czy Lord na Smoku wlicza się do "Limit jednostek (x)" ?
- Tak, ogólnie można mieć w armii tylko jedną jednostkę typu smok. Czy to będzie Lord na Smoku czy sam "duży stwór" to możemy zwerbować tylko jedną taką jednostkę
Tylko to temat o dyskusji nad zasadami w MP,a na ten moment Norski w ME nie ma a co za tym idzie tej jednostki również. Zresztą cała sprawa jak pisze Saper rozbija się o zionięcie a nie nazewnictwo,a nawet nie wiadomo jak będzie wyglądało zionięcie żmijów,teraz rozumiesz o co mi chodziło? :rolleyes:. Ale skończmy już ten offtop.
Wiadomo. Jeśli nie masz nic przeciwko to skorzystamy z Twojego FAQ, bo widzę że graczom przypadły do gustu te zasady, a i osobiscie uwazam, ze sa przyjemnie zoptymalizowane.
Panowie mam dla was propozycję 9 mapek i zasad na jakie możemy zagrać;
Na Spotkania w fazie grupowej:
Spotkanie:
- Każdy mecz jest rozgrywany systemem Best of 2 (dwie bitwy)
- Gracz A to osoba z góry tabelki
- Gracz B to osoba z dołu tabelki
- Gracz A banuje jedną mapę
- Gracz B banuje drugą mapę
- Gra jest rozgrywana na 3 mapie, która nie została zbanowana
(1, 4, 7 runda) - Obrzeża Altdorfu, Schwartzhafen, Kraina Trolli
(2, 5, 8 runda) - Kowadło Vaula, Knieja Mroku, Wzgórze Zębiastej Trawy
(3, 6, 9 runda) - Pustynia Żelaznego Piasku, Przełęcz Śmierci, Letnia Pieśń.
I w zależności od rundy która jest rozgrywana mamy zawsze 3 mapki i gramy zawsze na jednej aby wyeliminować możliwość grania tylko na 2 mapach ciągle. Co sądzicie o tym ?
Spoko pomysł, jedno pytanie jak ma się do tego wybór fakcji? Jako pierwszy wybiera gracz A, czy B?
Hm...sądzę, że można to zrobić tak, że najpierw idą bany ras, a potem bany mapek. Ogólnie trzeba się zastanowić nad banowaniem tych ras bo opcja jest ok ale też ma duże wady. IMO trzeba zrobić głosowanie nad opcją "puli ras" lub " banowania ras". Jeszcze usiądę w domu i coś postaram się pomyśleć nad 3 alternatywą.
mniej więcej to tak by wyglądało:
Panowie zastanówcie się nad tym systemem gry. Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł ? Tutaj problem z tym jest taki, że obie te opcje mają swoje plusy i minusy.Cytat:
Spotkanie:
- Każdy mecz jest rozgrywany systemem Best of 1 (jedna bitwa)
- Gracz A to osoba z góry tabelki
- Gracz B to osoba z dołu tabelki
- Gracz A banuje jedną rasę
- Gracz B banuje drugą rasę
- Gracz A banuje jedną mapę
- Gracz B banuje drugą mapę
- Gra jest rozgrywana na 3 mapie, która nie została zbanowana
Banowanie Ras:
+ eliminowanie silnych frakcji
+ blokowanie kontry
+ gra wyuczonymi frakcjami
- gra małą ilością znanych frakcji
- niektóre frakcje nie ujrzą światła dziennego
Limit puli Ras:
+ Gra wszystkimi Rasami
+ Dostosowanie strategii względem całego turnieju
+ System sprawdzony przy Rome II
- Nie wszyscy gracze mają dostęp do całej puli 12 (+1 Norsca) Ras
- Niektórzy gracze będą mieli odnowioną całą pulę wychodząc z grupy
Osobiście mi się system Limitu puli Ras nie podoba ze względu na to, i tylko na to, że nie wszyscy gracze mają dostęp do całej puli ras. A tak to uważam, że jest bardzo fajny i można pograć.
Miałem na myśli czy osoba banująca jako pierwsza również jako pierwsza wybiera frakcje.
Jeżeli IMO znaczy w mojej opinii to popieram również (YO) :).
Ja również jestem za wykorzystaniem wszystkim ras, a potem dopiero resetem, choć zdaję sobie sprawę, że nie ma obecnie systemu idealnego. Saperze, jak wymyślisz jakąś alternatywę, która "przymusi" ludzi do grania wszystkim to masz mój głos. Z tym banowaniem mapek bardzo dobre rozwiązanie.
Czeremis z tej strony.
Banowaniu ras jestem przeciwny, nie ma co mieszać bo wyjdzie że te najmocniejsze zostaną zawsze na koniec puli, gdzieś koło 10 meczu.
Wykorzystanie całej puli ras jak najbardziej musi być, żebyśmy nie skończyli grając 4 rasy na krzyż. Co do problemu związanego z tym że nie każdy ma po tyle samo ras w puli, możnaby to zrobić tak, że obowiązkowo trzeba wykorzystać jedynie rasy podstawowe (9), a jak ktoś ma DLC to ma te 4 rasy dodatkowe, które może wykorzystać jednokrotnie w każdej puli. Ale nie musi, w końcu głupio tak karać posiadaczy DLC każąc im grać niezawsze pasującymi do meczu rasami. W takim układzie będzie można sobie dodatkowo zagrać chaosem raz na pulę, a rezygnować np. ze zwierzoludzi, jak ktoś ich nie lubi i woli zresetować pulę żeby znowu dostać ulubione imperium czy jaszczurki.
Krótko mówiąc, DLC przywilejem, nie kulą u nogi.
Panowie mamy 23 osoby biorące udział w MP. Jaką robimy formę grup ?
a) 6 grup po 4 graczy (6 grupa będzie miała tylko 3) i wychodzą miejsca 1 i 2 + 4 zawodników z najlepszym bilansem z 3 miejsca. Da nam to 16 zawodników w fazie Play Off.
b) 4 grupy po 6 zawodników (4 grupa z 5 zawodnikami) i Wychodzą miejsca 1 i 2. Da nam to 8 zawodników w fazie Play Off.
c) 8 grup po 3 graczy (jedna z dwoma graczami którzy by grali mecz i rewanż) i wychodzą tylko miejsca 1. Da nam to 8 zawodników w fazie Play Off.
d) 3 grupy po 8 graczy (jedna z 7) i wychodzą miejsca 1 i 2 + 2 zawodników z najlepszym bilansem z 3 miejsca. Da nam to 8 zawodników w fazie Play Off.
e) Inna opcja (sugestie)
Ja jestem osobiście za opcją (d) bo wygląda najbardziej wyważona. Wszystkie grupy są jednakowe pod względem ilości i warto walczyć o każdy punkt. Jeżeli byśmy mieli 24 zawodników to jestem za opcją (b). Co sądzicie o tym ?
W opcji d) jest 21 graczy w 3 grupach, a masz 23. Dwie grupy musiałyby mieć po 8 osób.
Generalnie to oznacza 6-7 meczów rozgrywanych przez każdego z graczy. Bardzo duża liczba, a musicie się liczyć że z różnych przyczyn 20-30% ogólnej liczby meczów nie zostanie rozegrana. Faza grupowa rozciągnęła by się Wam mocno w czasie.
Fajna jest opcja tych 3. miejsc z najlepszym bilansem. Ludziom by jeszcze bardziej zależało na dobrych wynikach. Ale, ponownie, ten bilans zostanie w pewnym stopniu zaburzony przez nierozegrane mecze, walkowery itepe.
Jestem za a). 6 Grup, najlepsi gracze z 1 i 2, oraz najlepsze dobitki z 3 miejsca.
Jestem za opcją (a.
Rozpisuje Opcję A:
Liczba uczestników: 23
6 Grup:
Grupa A - 4 graczy
Grupa B - 4 graczy
Grupa C - 4 graczy
Grupa D - 4 graczy
Grupa E - 4 graczy
Grupa F - 3 graczy
Z grup wychodzą do dalszej fazy Play-Off gracze z miejsc 1 i 2 + 4 *graczy z najlepszym bilansem z 3 miejsca (*Nie dotyczy grupy F). Ze względu na to, że w Grupie F jest tylko 3 graczy, gracze wychodzący z tej grupy do fazy Play-Off wybierają dwie dodatkowe Frakcje do puli wykorzystanych Frakcji tak jakby rozegrali normalną ilość meczy względem innych grup.
W kwestii banowania ras vs puli ras, to moim skromnym zdaniem jedynym sprawiedliwym rozwiązaniem jest banowanie, i rozpatrywanie każdego meczu osobno. Jeśli chcemy zobaczyć większą różnorodność ras to można po prostu pomyśleć nad większą ilością banów. Każdy ma minimum 9 ras, zakładając że najważniejsze mecze będą Best of 5, i że zasada jednokrotnego użycia danej rasy na cały mecz zostaje, to mogą być maksymalnie 4 bany na konkretnego gracza na mecz (moim zdaniem gracz A banując frakcję graczowi B, nie banuje jej sobie), także można pomyśleć o kolejce banów przed każdą rundą meczu(oprócz 5 rundy w Best of 5). W takim rozwiązaniu należało by również usunąć pytanie dotyczące posiadanych DLC przy zapisach.
No ale eliminacja frakcji zapewnia nam pewność, że każdy zagra rasami z podstawki i nie ma chyba lepszego systemu do "wymuszenia" uniwersalności graczy. Poza tym jest to zasada stosowana w większości turniejów tej serii, a co za tym idzie "sprawdzona w boju" i możliwie najbardziej przyjazna dla nowych osób na scenie. Jak pisałem znacznie wcześniej, gracze pewni swoich umiejętności zostawią nacje OP na później, mniej doświadczeni mogą wykorzystać całe dobrodziejstwo już w fazie grupowej, bo w sumie nie mają nic do stracenia. Warto mieć również na uwadze, że Mroczne Elfy, Jaszczuroludzie czy Wys. Elfy przy zbliżonych umiejętnościach przeciwników niszczą wszystko to co mamy w starym świecie, dlatego trzeba ograniczyć możliwość ich wybierania. W finale i boju o 3 miejsce i tak będzie całkowity reset, więc i OP frakcje pojawią się statystycznie częściej niż te słabsze.
Edit. Swoją drogą, gdzie byliście przez ostatni miesiąc, kiedy ścierały się tutaj różne koncepcje i nie raz było dość ostro? :P
Ale to za późno się Panowie juz obudziliście. Dyskusje trwały miesiąc, a Wy sobie przypomnieliście w dniu startu turnieju :D
Jako kibic jestem za opcją a). :)
Też a). Nawet gracze z trzecich miejsc mają szansę zaistnieć, to na duży plus.
Koncepcja z pulą frakcji, zmniejsza znaczenie twoich umiejętności/strategii a zwiększa znaczenie tego jakie miałeś szczęście w losowaniu.
Czemu udzielam się tak późno? Szczerze mówiąc w tym dziale jest taki Chaos, że dopiero dzisiaj miałem siłę/motywacje by się przez to przekopać, masa bezsensownych wątków z nieistotnymi informacjami, a istotne informacje są rozsiane po kilku postach na n-tych stronach kilku tematów w niektórych przypadkach w kilku różnych wersjach...
Szczerze powiedziawszy, to nie mam pojęcia co Autor miał na myśli. ;) No widzisz, inni poświęcili swój czas, żeby przekopać się przez te "bezsensowne" wątki oraz podjęli dyskusję w stosownym czasie, aby turniej był w miarę możliwości sprawiedliwy dla wszystkich graczy. Ty natomiast wpadasz w dniu losowania, mówisz nam, że musiałeś przebić się przez stertę głupot(dość aroganckie swoją drogą), ale łaskawie w dniu rozpoczęcia turnieju podzielisz się z nami swoją koncepcją. Wszystko fajnie, tylko że już startujemy, a każda nowa myśl powinna zostać poddana dyskusji, nawet tej "bezsensownej". ;)
Autor miał na myśli to, że w systemie z pulą frakcji, którą wykorzystujesz w trakcie całego turnieju, dużo zależy od tego na jaką ścieżkę w drzewku trafisz. Możesz trafić na takie losowanie, że do samego pół-finału będziesz miał same łatwe mecze, i mogłeś sobie pozwolić na oszczędzanie mocnych frakcji, natomiast twój przeciwnik trafił na ścieżkę z samymi dobrymi zawodnikami i zostaną mu tylko odpadki. Moja propozycja kompletnie wyklucza taką możliwość i sprawia że każdy mecz jest równy dla wszystkich, liczą się tylko twoje umiejętności, przygotowanie do meczu i znajomość swojego przeciwnika.
Z tym startem to przegiąłeś bo dzisiaj jest dopiero losowanie i to za kilka godzin, a z 23 osób zapisanych, zasady turnieju zna może ze 20%. Także ewentualna ich zmiana, nawet na 10 minut przed pierwszym meczem nie zrobi żadnej różnicy. Zresztą wystarczy spojrzeć na dzisiejszą zmianę zasad bitewnych a te mają dużo większe znaczenie, bo nawet tak drobna zmiana mogła zepsuć komuś tygodnie przygotowań. Swoją drogą daty startu turnieju nie znalazłem nigdzie.
Prosiłbym o niedopisywania mi słów, których nie napisałem, oraz podawania swoich ich interpretacji jako moich intencji.
Za organizacje działu, oraz czytelność i łatwy dostęp do kluczowych informacji odpowiadają organizatorzy i moje zarzuty są kierowane pod ich adresem (głównie Turka bo to on jest głównym siewcą spamu i dezinformacji).
Moja propozycja jest jedynie propozycją i jako taką proszę ją traktować, niczego nie zrobiłem "z łaski" a że w dniu losowania to tak jak pisałem wcześniej tylko i wyłącznie dlatego że zasady są nadal płynne, bo jeszcze dzisiaj były zmieniane...