Troszkę z innej beczki: jak tak będą wyglądały te Sagi to mam nadzieję,że jak najpózniej zrobią tą, o mojej ulubionej tematyce - wojna secesyjna;
Wersja do druku
Troszkę z innej beczki: jak tak będą wyglądały te Sagi to mam nadzieję,że jak najpózniej zrobią tą, o mojej ulubionej tematyce - wojna secesyjna;
Kiedyś sądziłem, że to niemożliwe bo za mało stron konfliktu, ale na zasadzie Troy mogą to zrobić. Każdy stan jako osobna frakcja. Na początku będą podzielone na dwie strony, a potem może się to zmieniać i będą przechodzić z jednej strony na drugą. Plus można dać skrawki prowincji Kanady, Meksyku, Hiszpanii i te państwa też mogły by być sojusznikami/przeciwnikami Unii lub Konfederacji.
Przecież wystarczy trochę pokombinować, by podzielić konfederacje na cztery frakcje- każda po 2 nieśmiertelnych dowódców:
1. Zachodnie stany warunkowo popierające secesje: Wirginia, Karolina Północna- Lee, Stuart
2. Wschodnie stany warunkowo popierające secesje: Tenessi, Arkansas, Teksas: Forest, Hood
3. Zachodnie stany popierające secesje: Karolina Płd, Georgia, Floryda: D.Hill,Polk
4. Wschodnie stany popierające secesje: Alabama, Luizjana: Bragg,Sibley
To samo z Unią.
Jakaś myśl jest, ale sądzę, że każdy stan musiałby być samodzielną frakcją. Trochę mało frakcji by wyszło gdyby Unia i konfederacja miałyby po kilka frakcji plus 3-4 państwa ościenne. Generałowie pasują na 4 frakcje jednak pewnie mieliby po jednym stanie a pozostałe byłyby niegrywalne coś jak w ToB. Jeszcze zobaczymy jak to w Troi wyjdzie, bo podejrzewam, że 4 frakcje greckie to nie będą jedyne frakcje z półwyspu, a pozostałe będą niegrywalne. Biorę tu pod uwagę ToB. Może się okazać jeszcze inaczej.
Trzeba gdzieś zasugerować wojnę secesyjną (TWC lub ich oficjalne forum, bo tam wchodzą, do nas niestety nie), żeby ludzie poparli to CA może to przetrawi i weźmie pod uwagę. Tylko problem jest taki, że to najprawdopodobniej byłaby Saga na 2023 rok. :D
2020 - Troy
2021 - Warhammer 3 ?
2022 - tytuł historyczny obejmujący duży okres ?
2023 - kolejny tytuł Saga ?
Być może CA wyrobiło sobie teraz system, gdzie wypuszcza 3 typy Total War osobno. Jednak jeśli Warhammer się skończy to ciekawe czy bedą kontynuować serie typu fantasy, czy będzie tylko klasyczny Total War z dużym okresem na przemian z Sagami obejmującymi jeden konflikt. Może sięgną po mitologię po Warhammer bo do niej nie trzeba wykupować praw. W Troy nie pasowała mi obecność mitologicznych bestii, ale jakby zrobić grę stricte na tym oparta to jestem za - można wykorzystać wszelkie bestie z mitologii greckiej, rzymskiej, germańskiej, babilońskiej, egipskiej i umieścić je na mapie podobnej do Rome - cudo. :)
Jak już wcześniej napisałem, im dłużej nie wydadzą total war-a o wojnie secesyjnej tym lepiej - będzie lepiej dopracowany. Co do Sagi, liczę, że już wczesne średniowiecze i starożytność mamy za sobą, więc może wojna stuletnia; Co do fantastyki, wolałbym by porzucili ten temat, a szybciej wydawali historyczne gry.
Z tego co pamiętam z "Iliady" w wojnie o Troję wzięła udział kawaleria Amazonek i Achilles zabił królową. W "Iliadzie" nie mamy opisu szarży rydwanów. Jeżdżą na nich dowódcy, lecz walczą pieszo. Herosów mieliśmy w "Troy" (Achilles, Hektor, Odys i inni). Jeżeli twórcy pójdą w kierunku fantasy, nie wiem co z tego wyjdzie.
Mam zagadkę:
W kraju I.... przed wielu laty żyła raz piękna królowa,
Której małżonek jak kołowaty po całym świecie wędrował.
Ona choć po nim nie brała renty, niewąskie miała dochody,
Toteż cisnęli się konkurenci jako te ryby do wody.
I żarli kozy, woły i świnie, a każdy był chłopa kawał,
A mąż niecnota po morzach się włóczył i kawalera udawał.
Ułatwię zadanie i powiem, że ta historia ma pewien związek z Troją.
Czy już wiadomo o kogo chodzi?
Jak o królową to o Penelopę, a jeśli o męża to o Odyseusza :D
Gra nie jest przeniesieniem Iliady, a umiejscowieniem Iliady w realiach w miarę historycznych (na tyle ile znamy, bo jak wiadomo dużo jeszcze o epoce nie wiemy). CA pisali, że będzie piechota z dodatkiem rydwanów. Rydwany widać na screenie i jest to oddział, nie dowódca wieziony na pole bitwy. Takie bajki jak Amazonki nie będą w grze. Jeszcze w tamtych czasach nie zostały "wymyślone", a kawalerii zwyczajnie nie było. Przykładem jest "mitologiczny" minotaur, który jest facetem w skórze byka i z jego czaszką na głowie. Twórcy za pewne z mitologii wezmą wyłącznie imiona bohaterów, świątynie bogów i zarys konfliktu z porwaniem Heleny. Iliada powstała dużo później, albo została zniekształcona przez stulecia. W czasie wojny trojańskiej rydwany były aktywne na polach bitew. W czasach homeryckich ich rola uległa zmianom stąd taki, a nie inny opis u Homera.
To była plotka z PC Gamer. Jednak w dzień kiedy CA zaprezentowało oficjalny trailer i screeny ta koncepcja fantasy okazała się fake newsem.Cytat:
Jeżeli twórcy pójdą w kierunku fantasy, nie wiem co z tego wyjdzie.
Podobno gra ma być na silniku Warhammera, nie Three Kingdoms.
Tutaj wpisujemy wyłącznie wszelkie zmiany jakie wniesie gra, bez dyskusji (która toczy się w głównym temacie).
Chodzi o to, aby wszystkie ważne informacje były dobrze widoczne, bez szukania ich na wielu stronach tematu.
Cytat:
Mam kilka ważnych newsów:
- ma być całkiem nowy system handlu i pozyskiwania zasobów,
- polityka w stylu Three Kingdoms,
- agenci wracają!!!
- mapa ma mieć rozmiar zbliżony do Rome 2, a więc może być coś więcej niż na video (marzę o Hetytach),
- obecność potworów i bogów ma być w grze, jednak nierealna (podejrzewam, że chodzi o silnie rozwinięty system religijny w sprzyjanie bogów itp. być może będzie to miało znacznie na polu bitwy),
- znikną bitwy morskie (co mi się akurat nie podoba, krok w tył),
- 8 herosów to 8 frakcji startowych w kampanii, czyli coś jak Three Kingdoms - frakcja będzie nazywana od imienia herosa,
- grę robi team bułgarski, który był wcześniej chwalony,
- data premiery nie jest znana - nie będzie to listopad 2020 jak wpisano na Steam.
Cytat:
Wiadomo jak będzie wyglądać "obecność bogów". Zdobywając łaskę wybranej świątyni, można dostać cenne premie. Przykładowo żołnierze przekonani, że ich wódz cieszy się łaską Aresa, będą walczyli mężniej i wytrwalej. W całym systemie chodzi więc nie tyle o samych bogów, co ukazanie potęgi i społecznego wpływu wiary. Bogowie to takie"placebo" działające pozytywnie na armię.
Różnice w bohaterach - Achilles może rekrutować potężnych, elitarnych wojowników ze względu na swoją reputację, lecz jednocześnie jest skłonny do gniewu, co ma negatywny wpływ na próby prowadzenia dyplomacji czy wymianę handlową. Z drugiej strony jest Hektor, który jest bardziej stonowaną postacią. Jego minusem jest fakt, że musi wykonywać zadania zlecane przez swoją rodzinę w Troi. Jeśli tego nie zrobi, czekają nas negatywne konsekwencje.
Kolejne newsy:
- system rekrutacji z Thrones of Britannia zostanie porzucony, powraca do starszego stylu;
- brak systemu pojedynków bohaterów. To tylko bardziej efektowne animacje, jednak będą mieli pewne umiejętności do wykorzystania;
- 6 typów agentów: 3 pospolite, takie jak Szpieg, Kapłanka (bogowie i system łaski), Wysłannik/Dyplomata, a następnie 3 "epickie", takie jak Wieszcz/Prorok - ważne dla zadań, które wpłyną na "konflikt między bogami" i system łaski dla wszystkich frakcji - dwóch kolejnych epickich agentów jeszcze nieznanych;
- pewna liczba interesujących miejsc na mapie, których kontrola wpływa na rozgrywkę np. Grobowiec Heraklesa;
- Achilles, Odyseusz oraz dwaj bracia Agamemnon i Menelaos są najważniejsi w historii;
- Ajax może być DLC;
- odpowiednia frakcja "bossa" na koniec gry, w zależności od kampanii gracza. Frakcja otrzyma wzmocnienia i bardziej nieprzewidywalną AI;
- świątynie bogów takich jak - Ares, Atena, Apollo, Posejdon, Afrodyta, Hera i Zeus;
- z Three Kingdoms zostaną przeniesione niektóre funkcje związane z dyplomacją, "które gracze naprawdę lubili" (z relacji CA).
- Achilles może rekrutować najróżniejsze elitarne jednostki atakujące, w tym jego unikalne jednostki: Myrmidonów.
Ajax,Patrokles w DLC- wystarczy
Czyli szykuje się po raz pierwszy od 2000 roku, ze nie kupię gry z serii Total War? Szkoda, że idą tym tropem. Lubię fantasy, ale co za dużo, to nie zdrowo. :blee:
Dla mnie wygląda, że będzie to lekkie fantasy. Taka jeżożaba;) Zwolennicy fantasy będą mieli pretensje,że jest tego za mało, zwolennicy historyczności, że za dużo. Ja byłbym zwolennikiem trzymania się ducha Homera. Wielkie ofiary bogom, sprowadzałyby na przeciwników: pioruny (Zeus), zarazę (Apollo) trzęsienia ziemi (Posejdon) Dziwne, że nie będzie w grze świątyni Hefajstosa - do bonusów uzbrojenia idealny:) Wielka szkoda, że bitew morskich nie będzie...
Przeniosłem Wasze posty do dyskusji ogólnej. Prosiłem, żeby tam pisać tylko same newsy o grze. :) Zrobiłyby się dwa identyczne tematy z dyskusją, a nowiny by gdzieś zniknęły na stronach, czemu ma tamten temat zapobiec.
Przecież to nie będzie fantasy. :P Twórcy to ciągle podkreślają. Z Iliady mają być tylko herosi, bogowie (przy czym ci drudzy tylko jako wątek religijny) i ogólny zarys - porwanie Heleny, wojna i upadek Troi. Ofiary bogom nie będą miały aż tak dalekosiężnych skutków. Będą to raczej bonusy dla armii, generałów, rozwoju miast. Bogowie to ma być takie "placebo", silna wiara wpływająca na armię i być może rozwój miast, bez realnej obecności bóstw. Gdyby taką świątynią można wywołać trzęsienie ziemi to gracz nie toczyłby bitew, a cała gra rozgrywała się w świątyniach. :)
Nie wiem dlaczego porzucono bitwy morskie. Olbrzymi krok w tył. Odbiera to klimat. Rozumiem to jeszcze w Warhammerze, ale Three Kingdoms? a teraz Troja? Czy historyczne nie będą ich od tej pory miały? Może CA stwierdziło, że gracze rzadko ich używają i nie chce im się tego robić. Ktoś wie jakie są dane na temat bitew morskich na multi?
Ale właśnie o to chodzi że to będzie takie w sumie nie wiadomo co,ani pełne fantasy ani pełna zgodność z historią...I nie powiedziałbym że to będą "tylko" herosi,to będą aż herosi,w 3K też niby mamy tryb gdzie nie ma jakiegoś wielkiego fantasy i są sami bohaterowie ale co z tego skoro ci bohaterowie są tak turbo op że kładą po kilkuset ludzi...Takie coś nie ma nic wspólnego z historią,jest to fajne w WH ale przenoszenie tego do historycznych tytułów to zaprzeczanie ich idei,idei która opiera się na w miarę realistycznych starciach a sytuacja gdy Achilles czy Hektor sam wygrywa bitwę nie ma nic wspólnego z realizmem. Bogowie jako pasywne buffy jeszcze dla mnie przejdą ale herosi rodem z mitologii już nie i tu właśnie jest pies pogrzebany.
Seria TW od początku jest mixem "fantasy" z historycznością w różnych, zależnych od części, proporcjach. Odwzorowanie epoki, realność starć itp od zawsze były baaardzo umowne i Troja trzyma się tego trendu. Mimo to wszystkie gry działają przynajmniej dobrze, a nie zanosi się, że będzie jakaś konkurencja dla TW, więc CA raczej nagle nie zmieni podejścia, którego trzyma się od pierwszego Shoguna.
To, że nie będzie pełna zgodność z historią to nie jest jeszcze fantasy. :) Żadna gra Total War nie była w pełni zgodna z historią. Gdyby tak było to gracz oglądałby film bez wpływu na nic, bo Macedonia nie mogłaby pokonać Rzymu, Rzym wygrać z barbarzyńcami itp. Czym się różni fantasy? A no tym, że są stworzy, magia, moce itp., które nie funkcjonują w naszym świecie. W tej grze nie będzie nic co teoretycznie nie mogłoby się wydarzyć według znanych nam praw fizyki.Cytat:
Ale właśnie o to chodzi że to będzie takie w sumie nie wiadomo co,ani pełne fantasy ani pełna zgodność z historią...
Herosi tylko z nazwy, bo będą mieć imiona herosów Iliady, jednak to będą zwykli ludzie. Nic poza tym.Cytat:
"tylko" herosi,to będą aż herosi. (...) Bogowie jako pasywne buffy jeszcze dla mnie przejdą ale herosi rodem z mitologii już nie i tu właśnie jest pies pogrzebany.
Przeciez było powiedziane, że ci herosi nie będą tacy jak w 3K. Będą mieli jedynie jakieś dodatkowe umiejętności specjalne, a nie będą w stanie położyć kilkaset ludzi. Jeśli Troy to fantasy, to tym bardziej 3K. ;)Cytat:
w 3K też niby mamy tryb gdzie nie ma jakiegoś wielkiego fantasy i są sami bohaterowie ale co z tego skoro ci bohaterowie są tak turbo op że kładą po kilkuset ludzi... (...) sytuacja gdy Achilles czy Hektor sam wygrywa bitwę nie ma nic wspólnego z realizmem.
Na pewno nie będą to zwykli ludzie skoro poruszają się bez obstawy. Chyba że pierwszy trailer i screeny były mylące to ok,mam nadzieję że to ja się mylę w tej kwestii.
Wiem że TW nigdy nie było w 100% historyczne ale jedną rzeczą jest heros mogący rozwalić pół armii a inną wynalazek jak wrzeszczące kobiety czy płonące świnie.Cytat:
Seria TW od początku jest mixem "fantasy" z historycznością w różnych, zależnych od części, proporcjach. Odwzorowanie epoki, realność starć itp od zawsze były baaardzo umowne i Troja trzyma się tego trendu. Mimo to wszystkie gry działają przynajmniej dobrze, a nie zanosi się, że będzie jakaś konkurencja dla TW, więc CA raczej nagle nie zmieni podejścia, którego trzyma się od pierwszego Shoguna.
Skąd to bierzesz, że poruszają się bez obstawy? Nie kojarzę, żeby takiego było gdziekolwiek powiedziane, a nawet przeciwnie - w każdym artykule pojawia się informacja wpływu Achillesa i Hektora na armię, co świadczy że to generałowie.
Ten trailer to wersja "cinematic". Nic wspólnego z grą nie ma. Pewnie to będzie po prostu intro przy ładowaniu się gry. Z kolei kilka screenów to zbyt mało żeby coś wywnioskować. Zresztą na tym screenie widocznym z góry widać, że postać "minotaura" (która wygląda jakby się pojedynkowała samodzielnie na screenie z bliska) przewodzi jednemu z oddziałów. Jeśli chodzi o screen z Achillesem i Hektorem może to być zwyczajny screen promocyjny, albo "efektowna animacja" o której mówiło CA odnośnie braku pojedynków bohaterów.Cytat:
Chyba że pierwszy trailer i screeny były mylące to ok,mam nadzieję że to ja się mylę w tej kwestii.
http://totalwar.org.pl/wp-content/up...argeBattle.png
W poprzednim poście napisałem przecież, że ci herosi nie będą wyżynać połowy armii i CA odeszło w tej grze od modelu z 3K.Cytat:
Wiem że TW nigdy nie było w 100% historyczne ale jedną rzeczą jest heros mogący rozwalić pół armii a inną wynalazek jak wrzeszczące kobiety czy płonące świnie.
Panie Assurbanipal !
Czy może Pan powiedzieć jak wygląda mapa? Oprócz Grecji i jej państewek powinna być chyba Tracja, sojusznik Troi, Hetyci którzy powinni też sprzyjać Troi, Mitanni - tu nie mam pojęcia jakie mają poglądy na tą wojnę, także Egipt. Nie zapomnijmy, że są tam Lidiowie, Kaska i Karowie Powinno być tak, że wysłannicy Troi, tj dyplomaci mogliby w tych krajach rekrutować najemników jeżeli Troję byłoby stać na ich rekrutację i żołd. Ciekawe co w końcu powstanie z tego?
Niestety nie wiem jak wygląda mapa, ale przyglądając się tamtej mapie z rysem fabularnym na wideo widać, że jest jakby na północy do odsłonięcia region mniej więcej w okolicach Tracji i Azja Mniejsza widoczna pod Troją. Więcej nie widać. Miejmy nadzieję, że jest większa, ponieważ to co widzimy na tamtym filmiku to tylko miejsca związane z główną osią fabularną - porwanie Heleny i wyprawa na Troję.
Czytam tą dyskusje i jak to jest w standardzie na tym forum wyłapałem kluczowy błąd :). Zapominacie, że to "GRA" (produkt) i raczej targetem nie jest taka widownia jak tutaj, czyli z dobrym rozeznaniem więc liczenia na jakieś szczegóły co do samej mapy czy kampanii raczej słabo widzę.
Co do obaw Il Duce i tłumaczenia się CA, że to ma być zupełnie coś innego niż 3k to jestem jednak za Ducem, który słusznie się obawia powtórzeń w danym tytule z poprzednika który pobił rekordy sprzedanych kopii a co się z tym wiąż jest "dobrym produktem z dobrymi rozwiązaniami" mimo niechęci do niego niektórych użytkowników forum czy szeroko pojętej sceny total warów w Polsce. Ale wracając do tematu wydaje mi się, że "herosi" w formie pojedynczego kolesia są jednak jakaś opcją, ba żeby ludzie mniej narzekali mogą powtórzyć i zrobić dwa tryby czyli ten że mamy świtę albo samego gościa i mają problem z głowy co do tego, czy jest to zbyt duże "fantasy".
Ogólnie ja nie traktowałbym jednak tego jak fantasy prędzej jako mix tych dwóch stylów i porównanie tego do 3k pod względem niektórych rozwiązań trafne, możliwe że zawita w tym tytułu.
Na koniec od siebie dodam, że problem tego czy gra jest kierowana do fanów historyków czy fantasy to powód, dla którego ta gra wygląda póki co słabo bo jak ktoś wyżej napisał. Z tego co nam zaserwowano nie łapie się to nigdzie czyli każda grupa będzie niezadowolona ;)
Three Kingdoms własnie nie jest satysfakcjonujące dla CA. Jest to najnowsza gra, jednak gra w nią prawie 2x mniej ludzi niż w Warhammera 2. Dodatkowo graczy Rome 2 jest mniej jedynie o 40% od 3K. To zdumiwające, że gra z 2013 tak dobrze się trzyma. Przy obecnych statystykach to 3K w przyszłym roku będzie miało mniej graczy od R2. Wystarczy spojrzeć ile obecnie jest graczy i jak duzy spadek odnotowuje 3K, a nie tak dawno wydano DLC. Ostatnie DLC do Rome 2 było ponad rok temu, a gra trzyma się super. ToB całkowicie się nie sprzawdził - brak agentów i tamtejszy system rekrutacji nie wystąpią w Troy, a samo ToB zostało porzucone bez DLC (krwi nie liczę). Mało tego - R2 nie został porzucony i można się spodziewać patcha i możliwe, że DLC (prawdopodobnie Aleksandra lub diadochów). Stąd CA raczej idzie starymi metodami i wykorzysta to w Troy.
Dlatego własnie Troy ma być na silniku Warhammera (najczęsciej grywalnej gry z serii obecnie), a rozwiązania bliższe Rome. CA zaprzeczyło pojedynkom w stylu 3K, więc nie wiem czemu mamy w to wątpić. :)
http://totalwar.org.pl/wp-content/up...ez-tytułu.png
Czekaj, czekaj KLA z czego to są dane? Ze Steama? Bo nie wiem czy dane ze Steama chińskiego też się w to wrzuca a podejrzewam że 3K tam jednak odbiorców znalazło najwięcej.
To że mają wpływ na armię nie znaczy że mają obstawę,generałowie w WH i 3K też mają wpływ na armię ale poruszają się oddzielnie.Cytat:
Skąd to bierzesz, że poruszają się bez obstawy? Nie kojarzę, żeby takiego było gdziekolwiek powiedziane, a nawet przeciwnie - w każdym artykule pojawia się informacja wpływu Achillesa i Hektora na armię, co świadczy że to generałowie.
Nie można jednoznacznie stwierdzić że ten minotaur jest częścią jednostki, biegnie na przedzie, takiego samego screena bym mógł zrobić w WH2. I ja dobrze wiem że to trailer ale każdy trailer zawiera teaser odnośnie mechanik będących w grze. Trailer WH1 = pokazane wszystkie cztery rasy grywalne + chaos jako główny przeciwnik w end game i jak było w grze? Dokładnie tak jak na zwiastunie. Kolejny przykład,WH2 = pokazane trzy grywalne rasy,Vortex i teaser Skavenów,znów,wszystko znalazło się w grze. Trailer 3K = duży nacisk na legendarnych bohaterów,wyraźne pokazanie mechaniki pojedynku i zarysowanie kontekstu wydarzeń,co mieliśmy w grze? Dokładnie to co na trailerze. Nawet trailer hejtowanego TOB = pokazane wszystkie grywalne stronnictwa,zarysowanie epoki i kontekstu wydarzeń,co się stało? No wszystko to było w grze. Także bez urazy KLA ale na razie to co piszesz o tych bohaterach i pojedynkach wygląda mi raczej na Twoje pobożne życzenie nie poparte na razie żadnymi faktami. Nie mówię że na pewno nie masz racji i że na 100% będą to bohaterowie jak w WH ale nie widzę żadnej przesłanki żeby to wykluczyć. Widzę wręcz więcej wskazówek mówiących nam że jednak Hektor czy Achilles będą "one man army". Chciałbym się mylić w tej kwestii,wierz mi ;).Cytat:
Ten trailer to wersja "cinematic". Nic wspólnego z grą nie ma. Pewnie to będzie po prostu intro przy ładowaniu się gry. Z kolei kilka screenów to zbyt mało żeby coś wywnioskować. Zresztą na tym screenie widocznym z góry widać, że postać "minotaura" (która wygląda jakby się pojedynkowała samodzielnie na screenie z bliska) przewodzi jednemu z oddziałów. Jeśli chodzi o screen z Achillesem i Hektorem może to być zwyczajny screen promocyjny, albo "efektowna animacja" o której mówiło CA odnośnie braku pojedynków bohaterów.
Też myślę że to będzie najgorsze rozwiązanie z możliwych czyli mix.Cytat:
Ogólnie ja nie traktowałbym jednak tego jak fantasy prędzej jako mix tych dwóch stylów i porównanie tego do 3k pod względem niektórych rozwiązań trafne, możliwe że zawita w tym tytułu.
Nie ma czegoś takiego jak chiński Steam,dane są wspólne dla wszystkich.Cytat:
Czekaj, czekaj KLA z czego to są dane? Ze Steama? Bo nie wiem czy dane ze Steama chińskiego też się w to wrzuca a podejrzewam że 3K tam jednak odbiorców znalazło najwięcej.
A rzeczywiście jeszcze Steam nie zrobił oddzielnego dla Chin (ma podobno zrobić).Cytat:
Nie ma czegoś takiego jak chiński Steam,dane są wspólne dla wszystkich.
No, ale nadal Steam to chyba nie jest jedyna platforma w Chinach na której dostępne jest 3K. Jakieś NetEase ma tam chyba dużą współpracę z CA w tym względzie
Tak to teraz wygląda, amplituda przy 3K jest wielka, bo mordują grę paczami. A Młotki, to Młotki^^Cytat:
Panie Kolego Presidente
https://steamcharts.com/search/?q=total+war
No, ale to nadal sam Steam a 3K też jest dostępne chyba na innych platformach
Na mapie kampanii widać, że Achilles, Hektor stoją pod Troją. Nie ma tam żadnych innych generałów obok, więc są z armiami, bo gdzie one by się podziały.
Nie jest tak. Wymieniłeś tylko część trailerów. Jest cała masa trailerów, gdzie widzimy pojedyncze postacie, starcia miedzy nimi, rozmowy itp. Przykładowo trailer do Attili przedstawia gladiatorów walczacych na arenie. Nie ma takiej mechaniki w grze. Jest także trailer DLC do tej gry gdzie znów jest arena w postaci cyrku i widzimy wyścigi rydwanów. Nie ma czegoś takiego w grze.Cytat:
I ja dobrze wiem że to trailer ale każdy trailer zawiera teaser odnośnie mechanik będących w grze. (...)
No i w Troi są pokazane dwa stronnictwa w trailerze i wszystko się zgadza z tym co powiedziało CA. Zwróć uwagę, że w czasie walki Achillesa i Hektora Trojanie i Achajowie też ze sobą walczą. Ten pojedynek nie jest taki samotny jak w filmie Troja, ale jest częścią bitwy.Cytat:
Nawet trailer hejtowanego TOB = pokazane wszystkie grywalne stronnictwa,zarysowanie epoki i kontekstu wydarzeń,co się stało? No wszystko to było w grze.
To własnie ja mam wszystko poparte faktami w postaci wypowiedzi CA, a to co piszesz to tylko poszlaki w postaci screenów, trailera, który tak naprawdę nie przedstawia realnego gamepley.Cytat:
Także bez urazy KLA ale na razie to co piszesz o tych bohaterach i pojedynkach wygląda mi raczej na Twoje pobożne życzenie nie poparte na razie żadnymi faktami.
Wskazówki w postaci trailera i wyrwanych z kontekstu screenów są dla Ciebie bardziej wiarygodne niż oficjalne teksty? Gdyby było jak mówisz CA wyszłoby na oszustów, a fani po premierze bym im tego nie podarowali. ;)Cytat:
Widzę wręcz więcej wskazówek mówiących nam że jednak Hektor czy Achilles będą "one man army". Chciałbym się mylić w tej kwestii,wierz mi ;).
Jesteś tego pewien? Nie kojarzę czegoś takiego. Wydaje mi się, że CA mówiło kiedyś o tym, że wszystkie gry od Empire są dostępne tylko na Steam. Ale mogę się mylić. Gdzie to znaleźć?
Teraz nawet gra wiecej graczy w Rome:
http://totalwar.org.pl/wp-content/up...0/Steam-TW.png
P.S. Mam dla Was dobre wieści. Dodali coś do Rome 2! Coraz bardziej jestem pewien, że to DLC, a najpewniejszym jest Aleksander, choć mam nadzieję, że mogą to być też diadochowie.
http://totalwar.org.pl/wp-content/up.../10/Rome-2.png
Tak to końca to nie :). Tutaj coś więcejCytat:
Jesteś tego pewien? Nie kojarzę czegoś takiego. Wydaje mi się, że CA mówiło kiedyś o tym, że wszystkie gry od Empire są dostępne tylko na Steam. Ale mogę się mylić. Gdzie to znaleźć?
https://www.totalwar.com/blog/neteas...n-and-answers/
I tutaj wycinek:
Jak dobrze zrozumiałem skoro były wątpliwości czy gra nadal będzie dostępna w Chinach także na Steamie wg mnie oznacza to, że jest też dostępna przez jakąś chińską platformę NetEaseCytat:
IF I ALREADY BOUGHT TOTAL WAR: THREE KINGDOMS AND OTHER GAMES ON OVERSEAS PLATFORMS, WILL I NOW BE UNABLE TO PLAY?
We promise that Steam users will not be affected in any way, and all Total War products can be purchased/downloaded/experienced as usual.
Możesz mieć rację. :) Jednak jeśli chodzi o Troję to tylko Steam ma znaczenie. To znaczy, że Chińczycy graję w grę w nadmiarze, ale poza Chinami 3K nie jest tak popularne jak gry z klasyczną rozgrywką. A własnie Troy będzie celować w graczy typu Rome 2. Wątpię, żeby Troy był udostępniony na chińskiej platformie oprócz Steam. Zatem dla CA liczy się opinia gracza europejskiego i amerykańskiego, którym te klimaty są bliższe, a jak widać Rome 2 wciąż na topie. :)
Nie wiem czy to nie wyrwane z kontekstu,w reszcie wiadomości jest że zapewnia tylko usługi lokalizacyjne i dystrybucja,nie było nic o ich platformie...Zwłaszcza że na steamie jest chińska lokalizacja,gdyby mieli osobną platformę to by nie dawano takiej opcji ;).
Chyba nie grałeś ani w WH ani w 3K - no pewnie że są na mapie kampanii ale to o niczym nie świadczy. W WH i 3k legendarni bohaterowie też prowadzą swoje wojska na mapie i widnieją jako typowe dla serii monumentalne figury,dokładnie takie jak na przywołanym przez Ciebie screenie z Troi :).Cytat:
Na mapie kampanii widać, że Achilles, Hektor stoją pod Troją. Nie ma tam żadnych innych generałów obok, więc są z armiami, bo gdzie one by się podziały.
Wymieniłem wszystkie najnowsze trailery i widać wyraźną tendencję że to co na trailerze znajduje odzwierciedlenie w grze. Nie wiem czy tak będzie z Troją ale nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że na pewno tak nie będzie.Cytat:
Nie jest tak. Wymieniłeś tylko część trailerów. Jest cała masa trailerów, gdzie widzimy pojedyncze postacie, starcia miedzy nimi, rozmowy itp. Przykładowo trailer do Attili przedstawia gladiatorów walczacych na arenie. Nie ma takiej mechaniki w grze. Jest także trailer DLC do tej gry gdzie znów jest arena w postaci cyrku i widzimy wyścigi rydwanów. Nie ma czegoś takiego w grze.
Ciągle powołujesz się na jakieś wypowiedzi CA...No ale właśnie,na jakie? Chętnie się z nimi zapoznam bo może coś przegapiłem. Tak jak już pisałem,ja naprawdę nie chcę mieć racji w tym sporze ;). Ale fakty,brane z wypowiedzi CA są takie,zamieszczę kilka najciekawszych fragmentów poniżej :Cytat:
To własnie ja mam wszystko poparte faktami w postaci wypowiedzi CA, a to co piszesz to tylko poszlaki w postaci screenów, trailera, który tak naprawdę nie przedstawia realnego gamepley.
1. "A Total War Saga: TROY has its own unique take on hero versus hero combat which ensures that these colossal faceoffs are worthy of the Olympian gods. The new challenge battle ability taunts opposing characters into one-on-one combat, creating a circular battle area around them that prevents other units from intervening. Heroes engaged thus will fight using a series of spectacular matched animations. However, the mechanics are more freeform than THREE KINGDOMS’ ‘lock-in’ Duel mechanics, so heroes can be directed away from a Challenge without penalty after the Challenge effect has worn off." - to tak apropo pojedynków których rzekomo Twoim zdaniem nie będzie :).
2. "The battlefields will tremble under the feet of renowned warriors like Achilles and Hector"
3. "Realize your legend as one of eight iconic heroes. Dive into a character-led narrative drama and overcome your antagonists."
Punkty 1 i 2,źródło - https://www.totalwar.com/blog/a-tota...vXc0-VfHCIS-SE , punkt 3 - https://store.steampowered.com/app/1...iuXD3VX4C7-F60. Spekulować możemy w nieskończoność ale wątpliwości rozwieje dopiero pierwszy gameplay,wcześniej nie możemy zakładać ani pełnej historyczności ani mixu.
informacje, które są powszechnie znane, które wklejam w newsach i stronie orga, na fejsie.
No to jest to o czym pisałem - wczytaj się dokładnie. Wyraźnie jest napisane, że to nic innego jak efektowna animacja. Te pojedynki to taka "efekciarska fikcja". Jest tam mowa o tym, że przy bitwie dwóch bohaterów sie ze sobą styka, jednak ten pojedynek to fikcja. Jednostki nie będą mogły tam podejść. Jednostki będą walczyć ze sobą, a bohaterowie ze sobą pomiedzy jednostkami, a służyć to ma niczemu innemu jak pooglądać animacji. Będą mieli jedynie jakieś umiejętności np. blokowania jednak nie będzie to kluczowe dla bitwy. Nie ma tam nigdzie mowy, że heros kosi pół armii.Cytat:
Chętnie się z nimi zapoznam bo może coś przegapiłem. Tak jak już pisałem,ja naprawdę nie chcę mieć racji w tym sporze ;). Ale fakty,brane z wypowiedzi CA są takie,zamieszczę kilka najciekawszych fragmentów poniżej :
1. "A Total War Saga: TROY has its own unique take on hero versus hero combat which ensures that these colossal faceoffs are worthy of the Olympian gods. The new challenge battle ability taunts opposing characters into one-on-one combat, creating a circular battle area around them that prevents other units from intervening. Heroes engaged thus will fight using a series of spectacular matched animations. However, the mechanics are more freeform than THREE KINGDOMS’ ‘lock-in’ Duel mechanics, so heroes can be directed away from a Challenge without penalty after the Challenge effect has worn off." - to tak apropo pojedynków których rzekomo Twoim zdaniem nie będzie :).
No to jest takie luźne zdanie, że można wywnioskować co się chce. Oderwane z kontekstu można przyjąć to co piszesz - te pola bitew będą się trząść od herosów jak Achilles i Hektor królujących na polu walki i zabijającyh tysiące oddziałów. Jednak w kontekście wszystkich wypowiedzi i wywiadów wiedząc o co chodzi z tym efekciarstwem to znaczenie się zmienia. Pola będą się trząść, bo podczas bitwy gdzie walczą ze sobą oddziały walczy też Hektor i Achoilles w spektakularnej, heroicznej walce, a to tylko taki ładny efekt wizualny żeby oko nacieszyć lub nagrać film na YT. To nic innego jak przenośnia.Cytat:
2. "The battlefields will tremble under the feet of renowned warriors like Achilles and Hector"
To zdanie równie dobrze można przytoczyć do każdego Total War. Ikoniczne postacie jak Hannibal, Oktawian, Cezar wystepowały w grze i równie dobrze można to ująć w Rome 2. :)Cytat:
3. "Realize your legend as one of eight iconic heroes. Dive into a character-led narrative drama and overcome your antagonists."
Przytoczę wywiad, który wklejałem tydzień temu, gdzie pracownik CA rozwinął myśli pytany o te pojedynki z pierwszego tekstu (który przytoczyłeś) i stąd moje wnioski. Najistotniejsze fragmenty pogrubiłem:
We saw a duel between heroes in the trailer there – will these fights work similarly to Three Kingdoms or are there differences?
Three Kingdoms’ duel system works very well for Three Kingdoms, which is a great game in itself. But for Troy we decided we needed something else – we’re focusing on the visual side of things, and just showing a sequence of matched combat with heaps of new animations, so the heroes can fight each other in a very cinematic fashion.
That’s more or less the essence of the hero fighting in Troy. There are no duel systems, just heroes fighting each other in matched combat. They’ve got certain abilities they can use – one, for instance, is the challenge, which locks the heroes in combat for a certain length of time.
Źródło:
https://www.pcgamesn.com/total-war-s...ames-interview
Ważniejsze zdania w tłumaczeniu:
System pojedynków Three Kingdoms działa bardzo dobrze w Three Kingdoms, co samo w sobie jest świetną grą. Ale w Troy zdecydowaliśmy, że potrzebujemy czegoś innego - skupiamy się na wizualnej stronie i po prostu pokazujemy sekwencję wyrównanych walk z mnóstwem nowych animacji, aby bohaterowie mogli walczyć ze sobą w bardzo filmowy sposób.
To mniej więcej wizja herosów walczących pod Troją. Nie ma systemu pojedynków, tylko bohaterowie walczą ze sobą w wyrównanej walce. Mają pewne umiejętności, których mogą użyć - na przykład jedno jest wyzwaniem, które blokuje bohaterów w walce na określony czas.
Przytoczę mój post z dyskusji ogólnych, aby było na widoczne, że nie będzie systemu pojedynków znanego z 3K.
rzytoczę wywiad, który wklejałem tydzień temu, gdzie pracownik CA rozwinął myśli pytany o te pojedynki z pierwszego tekstu (który przytoczyłeś) i stąd moje wnioski. Najistotniejsze fragmenty pogrubiłem:
We saw a duel between heroes in the trailer there – will these fights work similarly to Three Kingdoms or are there differences?
Three Kingdoms’ duel system works very well for Three Kingdoms, which is a great game in itself. But for Troy we decided we needed something else – we’re focusing on the visual side of things, and just showing a sequence of matched combat with heaps of new animations, so the heroes can fight each other in a very cinematic fashion.
That’s more or less the essence of the hero fighting in Troy. There are no duel systems, just heroes fighting each other in matched combat. They’ve got certain abilities they can use – one, for instance, is the challenge, which locks the heroes in combat for a certain length of time.
Źródło:
https://www.pcgamesn.com/total-war-s...ames-interview
Ważniejsze zdania w tłumaczeniu:
System pojedynków Three Kingdoms działa bardzo dobrze w Three Kingdoms, co samo w sobie jest świetną grą. Ale w Troy zdecydowaliśmy, że potrzebujemy czegoś innego - skupiamy się na wizualnej stronie i po prostu pokazujemy sekwencję wyrównanych walk z mnóstwem nowych animacji, aby bohaterowie mogli walczyć ze sobą w bardzo filmowy sposób.
To mniej więcej wizja herosów walczących pod Troją. Nie ma systemu pojedynków, tylko bohaterowie walczą ze sobą w wyrównanej walce. Mają pewne umiejętności, których mogą użyć - na przykład jedno jest wyzwaniem, które blokuje bohaterów w walce na określony czas.
@KLA
Ale w tym co pisałem nie chodziło mi o aktualny stan graczy aktywnych, tylko o samą sprzedaż i Chiny ponoć są na topie pod tym względem o to mi chodziło w kwestii "dobrego produktu". Jak mamy brać pod nóż grających graczy to w takim razie Troya powinna być kalką Warhammera bo ten tytuł od kilku już dobrych latek przyciąga sporą rzesze fanów i z każdym nowym dodatkiem jakoś nie ma zmian.
Z zamieszczonego przez Duca źródle wynika, że pojedynki będą ale w lekkiej formie więc może to będzie coś takiego jak w "Trybie Archiwum na 3k" czyli bohaterowie się "szukają" (jak damy im rozkaz ataku na drugi oddział) i dochodzi do fajnej sekwencji pojedynku danych modeli i nic więcej skoro ma nie być kara za opuszczenie walki. To nawet podobnie brzmi, chociaż nadal to nie wyjaśnia opcji czy jest oddział czy pojedyncza postać.
Co do trailera to ostatnio jest to mieszanka jakichś nawiązań popkulturowych i "hintow" co do przyszłych mechanik czy frakcji. Argumentowanie, że na poprzednich nie było to raczej nie trafiony bo w wymienionym trailerze z wyścigiem rydwanów czy walką gladiatorów było to nawiązanie do danego okresu po prostu nic więcej (ale zgadzam się nie było mechaniki igrzysk w Rzymie).
Ja tutaj nie staram się hejtować gry, która jeszcze nie wyszła po prostu jestem sceptyczny z racji tego że jest to "SAGA" mały tytuł który, póki co nie zrobił dobrego wrażenia i jest traktowany przez CA w mojej opinii jako testowa piaskownica. Ja nawet bym chciał, że dany tytuł się super udał bo wtedy jest szansa na jakieś ciekawsze i fajniej zrobione "male okresy" z tej serii
Ja sądzę, że pojedynki będą w wyglądały tak, że jak oddziały gienków będą walczyli to gienkowe będą walczyli między sobą w ramach walki oddziałów i będą mieli jakieś animacje fajniejsze
@Prezi
Dokładnie to samo myślę więc jakby nie patrzeć jest to mechanika zerżnięta z 3k :) dokładnie tryb archiwów, nawet inaczej taki rozwiązanie moim zdaniem jest bardzo dobre i powinno zawitać do nowego tytułu.
No właśnie ja też nie wiem do końca o co chodzi tak szczerze - bo do zrobienia lokalizacji wystarczyłoby zrobić jakiś zespół w Steamie czy tam u CA. Tutaj ta współpraca już nawiązała się po wydaniu 3K. Widziałem parę artykułów, w których opisane było, że chińscy gracze tylko z tego powodu zaczęli dawać negatywne recenzje Total Warów na Steam. A niektórzy nadal nie wierzą w zapewnienia CA, że gra nadal będzie dostępna na Steamie dla Chin (blokada regionalna). Podobno był już taki przypadek z Rocket League, że został wycofany dla Chin na Steamie i został dostępny dla innej platformy. Z tego co widzę NetEase ma jakieś platformy do jakichś MMO. No, ale nie mogę się jakoś przebić przez te chińskie znaczki na ichnich stronach - za dużo zabawy z tłumaczeniem stron.Cytat:
Nie wiem czy to nie wyrwane z kontekstu,w reszcie wiadomości jest że zapewnia tylko usługi lokalizacyjne i dystrybucja,nie było nic o ich platformie...Zwłaszcza że na steamie jest chińska lokalizacja,gdyby mieli osobną platformę to by nie dawano takiej opcji ;).
@Mist
W 3K na archiwach chyba nie walczą ze sobą gienkowie, ale to aż tak się nie przyglądałem szczerze powiedziawszy.
A w ogóle wiesz jak to wygląda z przyjmowaniem dmg przez gienków? Bo gienek zawsze ginie ostatni a każdy model ma chyba oddzielnie zdrowie i nie wiem czy jak gienek dostaje strzała albo strzałą :) to czy dmg przechodzi na któregoś z obstawy
Z tym, że Il Duce chodziło o to, że pojedynki będą takie jak w 3K i herosi będą kosić pół armii. Ja właśnie ciągle o tym piszę (chyba już w 7 postach :P ), ze te pojedynki to właśnie takie "lekkie", taka "lepsza animacja", głównie polega to na efekciarstwie. Bohaterowie będą mieli na polu bitwy pewne umiejętności, ale to nie przesądzi o zwycięstwie jeśli armia słaba. Herosi będą walczyć ze sobą, a jednostki między sobą w tej wojennej pożodze. Będzie można sobie nagrać filmik, albo ten pojedynek po prostu oglądać. CA wyraźnie zaprzeczyło, aby to był system pojedynków z 3K. Nawet sami CA nazywają to brakiem systemu pojedynków (głównie efekciarskie animacje).
No o to własnie chodzi. :)
Nie wiadomo o co chodzi z tymi Chinami, ale tak czy siak wpływ 3K na Troy jest bardziej zalezny od oczekiwań gracza europejskiego czy amerykańskiego. W Chinach 3K miało istotne znaczenie, Troy tak jak przy reszcie świata. ;)
@Prezi
Z tego co mi wiadomo to w archiwach w 3k generałowie się "szukają" jak zderzysz oddział to po prostu przebijają się do siebie i walczą na siebie. A co do tego, że generał ginie ostatni to chyba nie prawda bardziej pasuje jako jeden z ostatnich w oddziale bo każdy model ma swoje hp a ten generałkowy ma dużo większą pulę przez to jak dostaje ostrzał i dmg to ginie jakoś przy końcu oddziału. Zgadzam się niekiedy ostatni ale miałem przypadki, że było np 3-4 z oddziału i była to jego świta a koleś wykitował wcześniej ale to pewnie od rzutu kostek zależy.
@KLA
Też jestem takiej nadzieje na coś takiego jak w trybie archiwów właśnie i wtedy nie ma nic o zabijaniu pół armii więc się zgadzam z Tobą w tej kwestii, ja piszę też tylko w formie obawy pewnie jak Duce. Mimo ich zapowiedzi nie wiadomo co im tam strzeli do głowy, żeby było fajnie. Zresztą daleko by szukać. W WH usunęli oblężenia miast bo ponoć gracze nie chcieli a plot twist jednak to nie prawda :p i po wielu prośbach przywrócili to dopiero w 3k a nie np w WH2 bo się tłumaczą, że kod jest na tyle rozbudowany że szkoda go zmieniać dla takiej błahostki z której i tak mało osób korzysta :P
A z tą platformą i ich współpracą to jest dziwny temat bo to jest po prostu ekspansja na dany rynek i w sumie nie wiadomo jak to tam z nimi jest, wiadomo że Chiny mają wszystko swoje i nie tolerują zachodnich rozwiązań w większości przypadków. Więc nie zdziwiłbym się jak jest jakaś platforma z 3k tam i mają swój własny świat xD