"Narrenturm" Andrzeja Sapkowskiego
Wersja do druku
"Narrenturm" Andrzeja Sapkowskiego
Właśnei skończyłem "Kariere Nikodema Dyzmy" i zacząłem "Wojna i pokój" Tołstoja
Paweł Jasienica - Słowiański rodowód.
Harry Potter i Czara Ognia :D
Lux perpetua Andrzeja Sapkowskiego
Naomi Klein Doktryna szoku - bawię się setnie ;)
Ciekawe? Dalej jedzie tym samym tonem co w No Logo?:)Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Ja obecnie mam przerwę w czytaniu Cienia wiatru ;P
Stephen King - Ręka Mistrza
"Mroźne Piekło. radziecko - Fińska wojna zimowa 1939-1940"
- William R. Trotter (przekład Jarosław Włodarczyk)
........
Drugi raz czytam (po raz pierwszy rok temu) i nadal jest super. Dodatkowy atut w tym momencie - sceneria wydarzeń (ten chłód 8-) )
takie Fińskie "40:1" - tylko w większej wersji niż nasza "Wizna". Autentyczna historia a wymiata jak niejedno arcydzieło beletrystyki :shock: .
..............
Znajdziecie tutaj między innymi wyjaśnienie czym jest "koktajl Mołotowa", czym była "Finlandyzacja",
prawdy i mity o legendarnej Fińskiej armii - TEJ FIŃSKIEJ ARMII
=======================
ps. brzmi jak reklama ale nie jest (nie mam nic wspólnego z wydawcą - a szkoda)
w tytule duże i małe litery podałem inaczej niż jest na książce / niż nakazuje pisownia - ale jakoś nie chciało mi wyjść inaczej
"NO worming may enter the land that is protected by ..... Finnish .......hand!" :twisted:
Nie wiem, No logo nie czytałem.Cytat:
Ciekawe? Dalej jedzie tym samym tonem co w No Logo?:)
Ja obecnie mam przerwę w czytaniu Cienia wiatru ;P
A czy ciekawe? Wywód zbudowany na aksjomatach keynesistowskich, które powtarzane co kilka stron są prezentowane jako zdobycze ludności. Szkoła Austriacka włączona w nurt neoliberalizmu, główny wróg to Milton Friedman i Szkoła Chicagowska. Przy okazji brak zrozumienia dla podstawowych założeń państwa neoliberalnego(choć tu trzeba przyznać spowodowany odniesieniami do praktyki - a ta zawsze była naznaczona politycznym interesem), o modelu austriackim nie wspominam nawet - bo takiego steku bzdur w kilku zdaniach dawno nie czytałem. Generalnie fajna rozrywka i trochę ciekawych faktów.