Historia, "Od prehistorii do cywilizacji pozaeuropejskich"
Wersja do druku
Historia, "Od prehistorii do cywilizacji pozaeuropejskich"
Adam Wielomski, Nacjonalizm francuski 1886-1940
Wreszcie mam naukowe potwierdzenia, że nacjonalizm to światopogląd lewicy, dostosowany do "prawicowych" wywrotowców.
Każdy, kto kojarzy nacjonalizm z prawicą, a już tym bardziej skrajną, zachęcam do sięgnięcia po tą książkę. Miejscami niepoprawna politycznie dla dzisiejszych elyt, łamie medialny stereotyp z mediów: nacjonaliści=prawica.
Książka raczej niełatwa w odbiorze, ale z bogatą ilością pozycji bibliograficznych i pokaźnych rozmiarów (~560 stron samego tekstu).
Właśnie skończyłem (po raz kolejny 8-)) "Krew elfów" Sapka i wziąłem się za "Stulecie chirurgów" Jurgena Thorwalda.
"Lwy Al-Rassanu" Guy Gavriel Kay - mimo ze to powieść fantasy, to świetnie wprowadza w klimat XI wiecznej Hiszpanii. Do Medieval II jak znalazł, zarówno kampanii Maurami, jak i Hiszpanami.
Eric van Lustbader, Robert Ludlum - Sankcja Bourne'a. Już po raz drugi. Ta książka nie może się nudzić fanom szpiegowskich klimatów :D
Niedawno przeczytałem J. Heydecker, J. Leeb "Trzecia Rzesza w świetle Norymbergi - bilans tysiąclecia" 700 stron czytania polecam!
Robert Graves
"Ja Klaudiusz"
Prawdziwa skarbnica wiedzy starożytnego Rzymu pierwszych cesarzy.
"Ostatnie promienie słońca" Guy Gavriel Kay - znów fantasy w tym samym świecie co "Lwy Al-Rassanu", ale w innej jego części. Tym razem klimat XI wiecznego Albionu będącego terenem walk pomiędzy Celtami, Wikingami i Anglikami.
Ja tam czytam sobie książke >To< Kinga ;)
A ja Sapkowskiego "Miecz Przeznaczenia" :D