Zerknij proszę do I postu na I stronie tematu. Tam masz znak zapytania, co oznacza, że jeszcze nie znamy ostatniej frakcji. Możemy jedynie sugerować, że może to być Rosja z Piotrem Wielkim.
Wersja do druku
Zerknij proszę do I postu na I stronie tematu. Tam masz znak zapytania, co oznacza, że jeszcze nie znamy ostatniej frakcji. Możemy jedynie sugerować, że może to być Rosja z Piotrem Wielkim.
Ja sobie nie wyobrażam cywilizacji bez Rosji,co jak co ale to zbyt ważna nacja żeby ją pominąć więc można być niemal pewnym że to właśnie ona zapełni ostatnie miejsce. Pozostaje jedynie kwestia tego jakie bonusy i unikalne cechy dostanie :)
W takim wypadku mi najbardziej jak na razie pasują te nacje: Scytowie, Egipt, Norwegia, Grecja, Sumerowie. Czyli coś koło 1/4. jak na początek może być.
Jak teraz patrzę to wszystkie są silne w początkowej fazie gry, a później nic...
https://www.youtube.com/watch?v=n4RheJ9xYLE&index=1&list=PL-lTq9LJCHpSaQ0tkRQIwDC0-dawYWmkg
Jest i Rosja!Choć zdecydowanie nie mój faworyt bo bonusy są nastawione na ekspansję i dużą ilość miast.
O nie.... Soszoni 2,0.
Też szczerze mówiąc jestem nieco rozczarowany,liczyłem na jakiś bonus do nauki no i Ci kozacy byli w 5 więc mogli dać coś nowego :/
Ja pewnie pogram Rosją bo lubię kozaków, ale ten bonus trochę mi nie pasuje.
Gorgo...
Pomysł na dodatkowego lidera nie jest taki zły. Fajnie jakby inne nacje też miały drugiego do wyboru... choć chyba wolałbym więcej narodów niż przywódców w już ujawnionych.
Sam nie wiem jak zareagować na ten filmik.
Ostatecznie zdecyduje w praniu.
Zatem ten drugi lider będzie dodany dla każdej już opublikowanej frakcji?
Niekoniecznie, ale na pewno będzie pare frakcji z podwójnymi liderami. Na pewno jeszcze dla Hiszpanów Izabela będzie. O reszcie nic nie wiadomo
W najbliższą środę pokaz walki AI na przykładzie ośmiu frakcji:
http://steamcommunity.com/games/2890...47043309255322
Nawet się naturalnie dobrali(Aztekowie vs Hiszpania,Rosja vs Japonia,Rzym vs Grecja i tylko sztuczna ustawka Anglii z Brazylią).
Kto nie obejrzy na Twitchu będzie mógł zapoznać sięze zdolnościami bitewnymi na YT Civilization VI:
https://www.youtube.com/channel/UCWj...KHGVnZ8iSoETSQ
Oto oficjalny trailer Civilization VI:
Jest ukłon w naszą stronę (1:12)
Kto zamowil wersje, digital mozna robic juz preload. Ja czekam na pudelko. Mam nadzieje ze we czwartek bedzie ....
Trailer ujdzie, ale jest taki jakiś mało epicki?
Jeden Husarz wiosny nie czyni. Trochę to też głupie, że pojawia się nawiązanie na cywilizacji która się nie załapała do gry, ale w filmiku już się pokazała.
Nikt nie pisze, nikt nie dzwoni? Aż tak bardzo wciąga gra?
Ja pograłem chwilę i sam nie wiem co sądzić, jak na razie jest tak średnio.
Największą zmiana dotknęła tradycji. Które teraz opracowuje się jak technologie, z tym że teraz zamiast podziału na gałęzie mamy karty i w mniejszej liczbie budynki czy doktryny. Podstawowy problem jest tylko taki że mało tych kart używamy. Zaczynamy z niczym by później przyjąć ustrój wodza plemiennego, który pozwala użyć 1 karty czerwonej i 1 żółtej. Następne ustroje dają odpowiednio 4, 6 i 9 kart. A te karty zbiera się bardzo szybko.
Nie wiem czy to zasługa tego że wybieram zwycięstwo militarne, ale komp spami jednostkami na potęgę. A dzięki karcie -50% czasu tworzenia jednostek klasycznych, potrafi naprawdę przytłoczyć masą.
Natomiast wcale nie podoba mi się to nowe budowanie. To że robotnicy mogą coś zrobić 3 razy jeszcze byłoby ok. Podobnie z dzielnicami, stawiany sobie taką i jest dobrze. Ale plądrowanie jest masakryczne w skutkach. Wystarczy że przejdzie byle barbarzyńca i cofa cię w rozwoju o kilkanaście lub kilkadziesiąt tur. Znaczy ulepszenia typu farmy pali do gołej ziemi (tak że trzeba następnego robola by postawił je jeszcze raz), a czas naprawy dzielnicy jest tylko troszeczkę krótszy niż postawienie jej od nowa.
Problemem jest tu to że obozy barbarzyńców tworzą te same jednostki jak gracz, czyli wojowników, procarzy i zwiadowców. Później dochodzi jeszcze kawaleria.
Natomiast miasto nie strzela dopóki nie postawimy w nim murów.
Z tymi kartami to fakt - jest ich sporo ale można nimi swobodnie żaglować miarę potrzeb. Szybko chcesz mieć Osadnika - karta 50% szybsza budowa. Więcej akcji Robotnika - to samo. Dzielnic też fajna sprawa - trzeba je logicznie stawiać. Cuda też nieźle - Piramidy to tylko pustynia, Kolos czy Latarnia Morska Faros tylko miasto morskie itd.
Karty a zwłaszcza te "dzikie" to dobry pomysł.Podobnie jak dystrykty.Gram jedynie Mexicas oraz Rzymianami i daje się zaobserwować różnicę w rozgrywce tymi frakcjami ale jakiegoś wielkiego klimatu dla nich nie ma gdyż ostatecznie drzewo rozwoju dla obydwu jest niemalże identyczne.
Muzyka monotonna i dość szybko ją zastąpiłem swoją z kompa a polskiej frakcji jak by co jeszcze nie odkryłem na mapie(nawet jeśli istnieje jako miasto-państwo).
Mnie tam mega wciagnela ta gra. Nie wsypany przez nia jestem :) w piatke dobry bylem. Teraz w szostke gram na szostym poziomie i zle nie jest ale jeden komp przedemna w technologi jest wiec musze cisnac :) sa male pierdolki. Np wczoraj mialem przyjazn z niemcami, zielona buzka, handel, otwarte granice. Ten sobie wszedl pod moja stolice i wypowiedzial wojne :/ jak dla mnie zepsuta troche ta dyplomacja
Dyplomacja jest gorsza aniżeli w Medieval2 ale tak naprawdę (na samym początku) wkurzający są barbarzyńcy którzy sobie upatrzyli plądrowanie szlaków handlowych co się przekłada na ponowne "tworzenie" kupców :evil:.
Jest nasza recnzja, zapraszam do oglądania i oceniania.
https://www.youtube.com/watch?v=dhnyO0j_yBQ
Recenzja krótka,treściwa i podana w sposób przejrzysty,konkretny z uwzględnieniem nowinek w grze i bez zbędnego przynudzania a wręcz przeciwnie zachęcająca do powrotu w świat CVI.
P.S.Fakt z tymi budowniczymi to przerąbali na całej linii :wall:
Dzieki za ocene, bo juz myslalem z mi tak slabo wyszlo ze nawet pisac nie warto.
BTW co do budowniczych to obczailem ze pozniej mozna tez robic Inzynierow wojskowych ktorzy juz swobodnie drogi moga budowac (oczywiscie maks3 na jendostke) i nie sa zautomatyzowani, ale przynajmniej dobrze ze nie tylko kupcy... Ale niestety dopiero pod koniec gry...
A ja nie miałem czasu, a później zapomniałem o filmiku. Więc dopiero teraz odpisuje, dla ułatwienia według Twojej kolejności.
1. Dzielnice. Ogólnie podoba mi się ten zabieg, bo planowanie miast jest teraz trudniejsze. Niestety ma jeden minus związany z punktem 8 czyli barbarzyńcami.
- nie można postawić 2 sztuk tej samej dzielnicy w jednym mieście, poza tymi dla ludności (mieszkalnymi).
1b. Cuda. Teraz zajmują osobne parcele i często mają specjalne wymagania co do warunków terenowych potrzebnych do ich postawienia.
2a. Robotnicy. Zmiany na spory minus. Już brak automatyzacji jest sporym minusem. Dochodzi jeszcze limitowanie tychże działań. Ale szczytem dla mnie jest to że zabrali im stawiania dróg... czyli akcji którą robiłem z przyjemnością w poprzednich częściach. Dodatkowo trzeba jeszcze wspomnieć o problemie 8 czyli barbarzyńcach.
2b. Kupcy. Ci ponowie prócz handlu zajmują się też budową dróg. Jakoś bym to jeszcze łyknął, gdybym to ja mógł tym sterować, ale nie. Jest to automatyczne. Co ciekawe też mają problemy z punktem 8 czyli barbarzyńcami.
3. Ustroje. Tu nie mam za bardzo zdania. Wydaje mi się tylko że powinny pozwalać umieszczać więcej kart, bo jak patrze ile ich mam, to mnie boli.
4. Wojna. Ja jestem na razie poirytowany. Tu widać że gra potrzebuje wielu małych usprawnień, mam nadzieje że jak najszybciej do tego dojdą.
- Siła miast jest za słaba. Można bardzo łatwo przegrać na początku gry bo przeciwnik 2-3 jednostkami na luzaku je zdobywa.
- Możliwość ostrzału z miasta i dzielnicy nie jest zablokowana! Chodzi o to że nie wyskakuje na końcu tury, nie blokuje tak jak np. wybór nowej technologi czy ustawienie nowej karawany.
- Ikonka strzału z miasta/dzielnicy jest za mała i źle działa wybieranie w co strzelamy.
------- Masakryczny minus za możliwość dołączania do jednostki np. generała/tarany/balonu. Wszystko ładnie i pięknie zwiększa nam to siłę jednostki. Ale już całkowicie głupie jest to że po kliknięciu losowo wybierane jest to kim dowodzimy. Jest to strasznie denerwujące bo chcemy zaatakować wrogi oddział i co??? I nic bo wybrał się generał który nie może tego zrobić.... I trza klikać ręcznie wy wreszcie wybrać wojaka z tego zblokowanego tworu, i dopiero wtedy możemy spokojnie zaatakować wroga.
TO JEDNOSTKA WOJSKOWA POWINNA BYĆ DOMYŚLNĄ PODCZAS PORUSZANIA SIĘ TAKIEGO TWORU.
Często też te twory są traktowane jako osobne jednostki. Już tłumacze każesz wojownikowi odpocząć i zregenerować się a gra pyta się gdzie chcesz ruszyć się taranem/generałem zblokowanym z lecząca się jednostką. To raczej na pewno jest błąd gry.
5. Miasta Państwa. Tu nie mam zdania, choć miasto wojskowe podobało mi się bardziej z V części. Bo raz że dawało jednostki (co pozwalało skupić się na rozwoju gospodarczym), a po drugie było mega wojownicze.
6. Szpiegostwo. Ja tam tego ustrojstwa tak samo jak religii nigdy nie rozumiałem i nie nie lubiłem.
7. Wielcy ludzie. Dla mnie zmiany na minus. Bo poza wielkim kupcem i generałem to reszta była dla mnie bez użyteczna. Znaczy cały czas zapominałem postawić odpowiedni dla nich cud czy dzielnice.
8. Barbarzyńcy. Zmiana bardzo na minus. W poprzednich częściach byli tylko irytującym dodatkiem o małej szkodliwości. Za to dostarczali doświadczenia i kasy. Natomiast w VI są potwornie irytujący. Podstawowym powodem jest to że teraz dostają wszystkie jednostki jakie można wyprodukować, co samo w sobie jest spoko. Natomiast to co robią w mieście to jakaś masakra, chodzi zwłaszcza o kawalerię i wszystkie jednostki nowoczesne z dużą liczbą punktów ruchu.
- Dewastują dzielnice - A naprawa zajmuje czas.
- Niszczą ulepszenia zrobione przez roboli - Tu trzeba przysłać następnego robola by najpierw usunął ulepszenie które już nic nie daje, a następnie postawił nowe. W ten sposób przyczyniają się do przedwczesnej śmierci z przez przepracowanie się...
- Atakują karawany. A to już boli bo kupcy tani nie są. Chyba najbardziej irytuje to w przypadku handlu z miastami państwami czy innymi cywilizacjami.
Gdzieś wciąłem technologi i idea. To akurat zmiana jak najbardziej na plus, zwłaszcza to przyspieszenie, które dopiero niedawno zaczaiłem jak działa.
A tak dodatkowo nie podoba mi się że nie pisze co daje dany cud czy też cud naturalny?
Zapominałem o oprawie graficznej. Dla mnie spory minus. Bo fajnie wygląda, ale jest tak strasznie nieczytelne, że głowa mała. Znaczy się mapa gry. Natomiast wstawki przywódców są jak najbardziej ok.
Z recenzji i powyższych opinii, wynika że trzeba poczekać jeszcze na kilka łatek, by w pełni cieszyć się grą... Osobiście poczekam do wydania samodzielnego dodatku (chyba wydadzą taki?:rolleyes:). Zauważyłem, że takie dodatki są lepiej dopracowane.
@)szwejk z Civką jest tak samo jak z nowymi TW.
Czyli to co dostajemy na start jest tylko szkieletem do którego z czasem dodawane są nowe organy (elementy) dzięki którym gra zmienia się nie do poznania. Za 2-3 lata Civka6 będzie kapitalna, ale to dopiero za parę lat i ileś tam dodatkowej kasy.
Inną kwestią jest czas potrzebny do przyzwyczajenia się do zmian.
W zasadzie bez złotej edycji (lub innych większych) samą podstawkę kupuje się na własna odpowiedzialność. Choć szczerze to powinno się robić 2 recenzje:
- Pierwsza na premierę czyli podstawka.
- Druga ostateczna w chwili zakończenia wspierania produktu.
Drogi mogą być budowane również przez Inżynierów wojskowych, dostępni po zbadaniu Inżynierii wojskowej i wybudowaniu zbrojowni. Niestety mają również tylko 3 "ładunki" i nie można ich zautomatyzować.
Wchodzą z deczka za późno jak na mój gust. I jak dla mnie fajnie by było gdyby robili forty, a warsztat na przyklad dwałby mozliwosć tworzenia po prostu inzynierów którzy robili by drogi.
Wtedy wszytsko to naprawde mnapbraloby sensu, i przelknalbym nawet brak zautomatyzowania.
Nie wiem jak Was lecz to "skakanie" po moich jednostkach jest najbardziej irytującą sprawą w tejże grze.O ile nie prowadzimy działań wojennych to pół biedy lecz jeśli dojdzie już do bitwy trzeba się uzbroić w cierpliwość oraz skupić uwagę żeby przypadkiem nie użyć niewłaściwej jednostki bo skutki czasem mogą być opłakane :evil:
Również mi to przeszkadza, ale podejrzewam że gdzieś jest opcja żeby to wyłączyć... Pozatym w civce chyba zwsze tak było...
Ci co nie kupili jeszcze tej gry nie sugerujcie sie az tak opiniami powyzej. Bo co gracz to inna opinia. Mi tam dzielnice mega sie podobaja, rozwiazanie z budowniczymi tez bo trzeba lepiej kombinowac co najpierw ulepszyc. Czyli myslec strategicznie. Barbarzyncy sa super, jest w koncu wyzwanie a nie latwizna jak w Civce 5 gdzie miastem mozna bylo bronic sie. Tutaj trzeba wrocic sie wojakiem, wybudowac procarza i szukac obozow to zniszczenia. Tryb robienia zadan dla CS wprowadza fajny tryb zadaniowosci. Tak samo jak eureki. Kombinowac co tam przyspieszyc, w ktora strone isc. Karty rzadu fajny pomysl, mega na plus. Nie tak jak w civ5 bylo zawsze to samo prawie. Tradycja lub Wolnosc :/ tutaj w zaleznosci od sytuacji mamy duzo wiekszy wybor. Minusy to komputer musi lepiej podchodzic pod miasta i bronic wlasnych bo w polu fajnie walczy. I goody huts moglyby byc lepiej widoczne a jakies lepsze oznaczenie barbarzynskich wiosek. Ja daje 9/10 za pewne bledy AI i mala przejrzystosc graficzna pewnych elementow. Fan Civ 5 a juz na pewno 4 nie ma prawa byc zawiedziony. Gra ma duzy potencjal
Nie chce być nie miły, ale każda gra ma potencjał.Cytat:
Gra ma duży potencjał
A szczególnie takie jak Civilizacja czy Total Wary. Gdzie wyraźnie widać że wersja podstawowa jest podstawą do której dojdzie cała masa dlc. Wystarczy zobaczyć jakie dlc pojawiły się do V i zrobić sobie listę i odchacząć...
Więc oczywiste jest że gra musi mieć duży potencjał... I jeśli nie chcesz pół produktu (zaznaczam że Civka6 jest już teraz dobra i bardzo grywalna, tylko że Civka zawsze taka była) to poczekasz do złotej lub platynowej edycji.
Mi też podobają się dzielnice, choć to że możesz mieć tylko jedna danego typu już mniej.
Robole znowu bez sensu. Jakie kombinowanie? haha Uśmiać się można. Ulepszasz każde pole które możesz, a zaczynasz od surowców. Ja tego nie robię bo nic wtedy nie widać, tak bardzo nie czytelne to jest.
Co to jest ten CS? Jak pisałem przyśpieszanie jest fajne.Cytat:
Tryb robienia zadan dla CS wprowadza fajny tryb zadaniowosci. Tak samo jak eureki. Kombinowac co tam przyspieszyc, w ktora strone isc.
Sztuczna inteligencja jest głupia, ale to standard. Ale to się robi chore, więcej uwagi musisz poświęcić na walki z barbarzyńcami niż innymi cywilizacjami. Bo przeciwko nim wystarczy 2-3 jednostki i masz miasto. haha.
A jak postawią mury, to wystarczy dokupić taran i dodać go do tych wspomnianych wyżej 2-3 jednostek. W ten sposób kolejne miasto jest twoje.
Mnie na razie drażni najbardziej że gra nie pamięta ostatnich ustawień i cały czas chce generować standardowy świat.
CS to city states. A na jakim poziomie trudnosci grasz Ituriel? Jak ja gralem na za niskim to tez nie odczuwalem frajdy z walk. Za szybko odchodzilem komputerowi w nauce. Teraz gram od 6 poziomu do 8. Ekspertem wielkim nie jestem wiec odczuwam tutaj juz jakies wyzwanie. Slyszalem ze niektorzy poziom 8 robia z zamknietymi oczami :) ale to w kazdej grze znajda sie prosy. Mi takze nie podoba sie to ze gra nie zapamietuje ustawien. I tak uwazam ze w civ6 dostalismy wiecej niz na poczatku 5 :) przynajmniej religie dali odrazu :)
Na razie pierwsze 3 poziomy trudności, ale już podłapałem schemat pierwszych tur, a następnie stawiania miast.
Chyba najbardziej drażni mnie ta ciasna zabudowa do której, zmusza mnie gra. Bo tu trzeba stawiać dosłownie miasto przy mieście, a ja jak stawiam miasto to już widzę je oczyma wyobraźni jak jest już większe i bardziej rozrośnięte. Drażni to o tyle że teraz dzielnice i cuda wymagają miejsca, a co za tym idzie jak masz za ciasno miasta to możesz nie mieć gdzie tych dzielnic/cudów stawiać.
Dodatkowo miasto przy wodzie to teraz skrajna głupota. Bo z polami morskimi nic nie możesz zrobić, znaczy poza surowcami i cudami. I znacząco zmieszasz sobie powierzchnię użytkową.
Co do ustawień to mi brakuje takich normalnych wysp lub archipelagów. Na razie chyba najbardziej pasuje mi mieszany typ terenu.
- - - - - -
Sztuczna inteligencja potrafi ładnie spamić ilością wojska, czy też kompozycją, ale nie potrafi ich używać w defensywie. Wystarczy przyjąć walkę na swoim terenie, pod osłoną miast i dzielnic wojskowych. By następnie pójść z kontratakiem. I zdobyć słabo bronione miasto.
Często i gęsto si po prostu włóczy się po mapie bez celu.
Osobiście stawiam miasta w odległości 8-10 heksów od każdego centrum co daje wystarczającą odległość na rozwój poszczególnych osad oraz ich obrony w razie konfrontacji z nieprzyjacielem.Dodatkowym plusem takiego zagęszczenia jest możliwość wyeliminowania barbarzyńców wewnątrz mojego państwa co jedynie rzutuje na pojawianie się ich wzdłuż mych granic a to już żaden problem.
A komp jeśli tylko zmieści to wepchnie Ci miedzy nie swoje miasto, Mi tak ruscy zrobili parę razy...Cytat:
Osobiście stawiam miasta w odległości 8-10 heksów od każdego centrum co daje wystarczającą odległość na rozwój poszczególnych osad oraz ich obrony w razie konfrontacji z nieprzyjacielem.Dodatkowym plusem takiego zagęszczenia jest możliwość wyeliminowania barbarzyńców wewnątrz mojego państwa co jedynie rzutuje na pojawianie się ich wzdłuż mych granic a to już żaden problem.
- - - - - -
A tak z innej paczki. Wie ktoś czemu raz nacja stawia miasta jak szalona, a raz nic?
U mnie premiera gry złożyła się z awarią dysku. Po zmianie dysku na nowy i świeżej instalce Windowsa 7 gra nie chce się uruchomić... a na starym nie zdążyłem sprawdzić. Nie wiem więc czy to wina braku jakiejś aktualizacji systemu, czy raczej działania jakiegoś programu w tle (np Windows Defender).
Jakis komunikat sie pojawia? Sterowniki moze trzeba zaktualizować...
Bez komunikatu, inaczej bym go wkleił. W steam widnieje przez chwilę przy nazwie gry "runining" i znika. Prawdopodobnie trzeba zaktualizować Windowsa 7 - ale to kilkanaście godzin mielenia Windows Update.