Wielka szkoda. Szczególnie że marzyłeś o grze tą nacją... Nie wiesz kiedy odzyskasz zdolności sprzętowe? Może Seba zgodziłby się Cię zastąpić na kilka tygodni?
Wersja do druku
Wielka szkoda. Szczególnie że marzyłeś o grze tą nacją... Nie wiesz kiedy odzyskasz zdolności sprzętowe? Może Seba zgodziłby się Cię zastąpić na kilka tygodni?
No właśnie rzecz w tym, że nie mam pojęcia kiedy to nastąpi :( uważam że lepiej żeby Państwo przejął ktoś kto będzie mógł się w pełni zaangażować - trzeba ustawiać składy armii, przygotować mapy, bitwy, opracowywać plan działania- ja nie jestem w stanie tego robić.
Ta tura też była dla mnie ważna- rozegranie przeze mnie bitew uznawałem za kluczowe.
Dobra. To jakoś ogarniemy bigos. Najlepiej nowym graczem ale jak nie da rady to Zachar pewnie coś wymyśli.
Tura idzie dalej. Jak się chłopaki dzisiaj wieczorem wyrobią to nowa wysyłka będzie jutro z rana. Do czasu kiedy nie znajdę zastępstwa ruchy i decyzje Kartaginy w pełni przejmie Avasil. Ja będę rozgrywał za nią bitwy.
Jedyna szkoda to że Kartagina będzie [ chyba ] zamknięta dla dyplomacji do czasu zastępcy [a to było niezwykle kluczowe dla mnie ] ;/ .
Kampania zapowiada się arcyciekawie,fajnie że Nieznajomy przejął Kartaginę, szczerze to wątpiłem czy znajdzie się jakiś chętny patrząc na jej obecną sytuację a tu miłe zaskoczenie :).
PS: Zachar, świetny pomysł z tym kalendarium, oby tak dalej :ok:.
Everything as I have foreseen. :devil::devil::devil:
wpiszcie krótkie opisy, notki z bitew Selycydów i Pontu by osób trzecie domyśliły się kto wygrał :)
Wybaczcie Panowie ale chciałbym zagrac te bitwy z Golde i niestety przedłuze wam turę
Dla mnie to zrozumiałe. To są istotne bitwy z perspektywy kolejnych tur. W tej kampanii jedno potknięcie może spowodować lawinę i koniec gry.
Oczywiście macie czas. Dołączenie nowego gracza to sytuacja w której robię wyjątek od sztywnych terminów rozegrania bitew
Dzięki :)
:lol2: Rozwalił mnie opis lylu. A myślałem że po opisie pijackiej wyprawy Niesa już nic mnie tak nie rozbawi.
Oby tak dalej Panowie. :ok:
Dodałem nieco do zasad , małą pigułeczkę wiedzy.
I proszę zerknijcie też na posta o państwach neutralnych bo jest tam dopisana ważna informacja
Jeżeli ktoś nie będzie miał portu w T2, prośba do tego gracza o informację tutaj. Żeby nie latać po ambasadach. Macedonię każdy z marszu może sobie wpisać w handel.
za 1 turę dopiero porty, ale zapraszam wówczas ;>.
No i zacząłem koczowanie na forum w oczekiwaniu na arkusz ..... :lol:
My koczujemy na podsumowanie WKA :P
Napiszę tutaj, żeby terminarz był tylko dla Zachara.
Czy istnieje możliwość przedłużenie terminu dosłownie o 1 lub 2 godziny ? Jutro mam cały dzień zawalony, a w środę obchodzę urodziny i powiedzmy, że wypełnianie arkusza nie będzie moim głównym zajęciem. Przysiadłbym nad nim o 20 i wysłał jak najszybciej. Jest to możliwe ?
Ok Nikczemnik wydłużę do 22. W 2 h dam radę rozesłać wyniki szpiegów
Apeluje do wszystkich graczy.
Proszę o zrobienie wspólnymi siłami ciekawego świata. Chodzi mi o "eventy" w ambasadach itp. [myślę że to doda do tego projektu o wiele więcej kolorów].
Golde,
ja tam uważam, że dużo lepiej jeżeli "eventy" będą powiązane z jakimiś ruchami dyplomatycznymi czy militarnymi, a nie będą fabularyzowaniem dla samego fabularyzowania. Ale to wyłącznie moje zdanie.
Na razie jest wczesny etap rozgrywki, jeszcze sporo państw siedzi cichutko i czeka na potknięcia sąsiadów. :lol2: Jeszcze się ambasady zrobią czerwone i to nie od obecności posłów handlowych. ;)
A swoją drogą zapowiada się ciekawa runda. Najbardziej interesująco wyjdzie pewnie - jak zwykle - na Wschodzie, gdzie i Pont i Seleucydzi mogą być mocno dociśnięci.
Ciekawe też czy Arewakowie cofną się z Afryki na bezpieczne prowincje, zadowalając się zdobyczami na Iberyjskim, czy też pójdzie za ciosem.
No i kości jeszcze nie rzucili: Rzym, Arwernowie, Epir i Macedonia. ;) Ciekawe w którym kierunku kości polecą. :)
Ale mi właśnie o to samo chodzi Pirx, serce mi się jednak kraje jak ładnie tnę języki z Kartaginą, a tylko olewa.
No nie podpasowała Ci zmiana głównodowodzącego sił Kartaginy: nie dość że lepszy strateg od poprzedniego, to jeszcze milczek w ambasadzie. :D
Czemu lepszy strateg?
Ja nie chcę nic mówić, ale słoniami w Tyngis to nie poszalał > ja bym za te słonie brał "pewne" oddziały opancerzone które wytrzymają trochę dłużej w czas gdy kawaleria będzie gnębić od tyłu.
Ale że milczek, masz racje. Może nie koniec świata, ale na pewno trochę szkoda okazji dla mnie na zabawę tego typu ;D.
Nieznajomemu należą się podziękowania za to, że podjął się prowadzenia nacji wchodząc tak naprawdę w czyjeś buty i nie mając już wpływu na ruchy T1, decyzje o lokalizacji prowincji czy sytuacji dyplomatycznej. Dzięki temu nie mamy przestoju czy sztucznie prowadzonego państwa. De facto miał zaledwie jeden, dwa dni na zaznajomienie się ze wszystkim + zrobienie handlu więc Goldi nie prowokuj tylko uszanuj samą jego chęć uczestnictwa. A na wpisy w ambasadach , jak zauważył Pirx, przyjdzie jeszcze czas.
Ja szanuje nieznajomego. Nawet wielokrotnie oferując mu swoją pomoc w nowym dla niego otoczeniu [ chciałem powiedzieć co i jak ] / ale to że prowokuje, no sądzić mnie o to że to złe. Ja wszak tylko chcę pokolorować ten jak na razie szary zachód, to tyle.
Nie jestem złym człowiekiem XD.
Jasne. Jednak zachód to nie tylko Kartagina i nie rozumiem czemu tak wymagasz od Nieznajomego ustosunkowywania się do Twoich prowokacji i dodatkowo twierdzisz jeszcze, że Cię olewa. Daj mu trochę czasu a na pewno Ci się zrewanżuje i to nie tylko w sferze dyplomacji. Fajnie, że Ci weszła tura ale to już jest trochę bicie piany z Twojej strony.
Ale ja nie ukierunkowałem że mnie olewa, ja tylko podkreśliłem iż mi smutno bo jak do tej pory.
A że Kartagina nie jest jedyna na zachodzie, masz racje. Ale z tego co dobrze pamiętam [ chyba że się mylę ] to wojny z Galami jeszcze nie mam.
Nie róbcie ze mnie "złej" postaci z powodu że chcę żeby coś się ciekawszego działo niż "ej, kiedy masz czas / wtedy / K gramy / wynik bitwy / koniec".
Ja po prostu uważam ODM podobnie jak WKA jako symulacje [ i wspaniały pomysł ] i dlatego chcę dać w symulacje trochę od sb. właśnie takim atakiem nie tylko na mapie, lecz i w dyplomacji.
Wszak chyba o to chodzi.
To daj coś od siebie ale nie wymagaj tego od innych, bo może nie mają czasu i ochoty na takie zabawy ,interesuje ich rozgrywka. I zacznij pisać po polsku bo ciężko się to czyta (a jak pokazują wpisy w ambasadzie znasz język polski ;))
Loo coś tam do mnie widzę :) . A co mam Ci pisać jak mi się nie chce ? Jestem tu tylko aby nie przerywac i nie psuć wam kampanii. TM robił ruchy, ja moge się tylko dostosować ;)
btw. Nie podważaj moich umiejętności, przy mojej grze od początku nie miał byś sie czym puszyć
Arkusz będzie na czas.
Spokojnie chłopaki. Golde napisał coś po goldowemu tzn. srednio czytelnie a tu taki najazd. :) Na pewno nie chciał obrazić Nieznajomego oraz zamiast strateg chcial uzyc zapewne slowa taktyk, ale chyba mozna mu to wybaczyc.
Panowie ze szpiegami - jeżeli macie taką opcję to odeślijcie możliwie szybko info o zmianach bądź braku zmian w arkuszach. Wtedy szybciej się dowiemy co i jak. ;) Zachar jest tutaj elastyczny.
Edit: bajeczka, dzięki Panowie i dzięki Zachar :)
Ekspresowo poszło ;)
Nie wiem czy dzisiaj zdążę to wszystko rozpisać ale będzie na pewno szybciej niż czwartek o północy ;)
Hehehe, lud koczuje na forum i pragnie igrzysk :)
może zdążę :)już 3 rozpisane :) pewnie będzie około 0:30 :P
chyba że znowu chcecie wersji live?
Wiem że to melodia przyszłości, bo najemnicy są straszliwie drodzy, ale ja bym jednak nie ograniczał tak bardzo elitarnych jednostek Kuszu. Tylko potraktował je analogicznie jak Zapków - max. 3.