Fakt, jak tak się przeczyta, że tak jest to się przypomina, że taki plik był ale tyle lat w tym nic nie robiłem, że zapomniałem. Ja zresztą miałem lekką obsesję na punkcie AI i na reszcie za bardzo się nie znam :P
Wersja do druku
Ehmm,
Rozumiem.
Ja mam teraz zagadkę bo nie potrafię ograniczyć armii punktów ruchu (zasięgu) na mapie kampanii. Jak zmieniam to dla siege albo cavalry units, to się zmienia elegancko, a jak chce dla piechoty to nic się nie robi.
Nie wiem jak to działa, ja to zmieniałem w pliku "descr_campaign_db". Nie wie ktoś przypadkiem jak to ogarnąć???
Dobra, poddaje się trochę, wie ktoś czemu do jasnej cholerki żołnierze artylerii opuszczają działa i ruszają do ataku?
Ale w którym momencie to się dzieje? Tuż po starcie bitwy? Może brak im w atrybutach słowa artillery/gunpowder_unit albo w stat_pri słowa artillery_mechanical/artillery_gunpowder? Porównaj może statystyki do innych podobnych jednostek.
Jeśli ktoś chciałby testować nową wersję gry to niech do mnie napisze na priv w celu minimalizacji wystąpienia błędów, uprzedzam że niedociągnięcia będą na pewno
Wszelkie błędy prosiłbym zgłaszać również na priv, żeby nie zaśmiecać forum
AI bitewne, na którym wszystko powinno działać o niebo lepiej:
https://drive.google.com/file/d/1l5N...ew?usp=sharing
Artyleria wali aż miło. Nikt nic nie porzuca.
Pograłem trochę na tej wersji do testów i naprawdę perełka, idzie się wciągnąć, dużo lepsza od poprzedniej. Wiadomo, że są niedociągnięcia ale cóż, nie ma rąk do pracy :P Mod to kolosalna praca :P A ta najnowsza wersja jeszcze niewydana oficjalnie to naprawdę parełka, a będzie jeszcze dopracowana :)
Inny system tworzenia floty i urealnione utrzymanie, mniejszy ruch jednostek na mapie wymagający większej analizy sytuacji i myślenia kilka ruchów do przodu, bo ciężko szybko odpowiedzieć na niespodziewane zagrożenie.
Zmniejszyłbym tylko odnawianie się możliwości rekrutacji nowych jednostek tak z 10 razy :D Bo jest ich tyle, że nigdy się nie wykrawimy nawet przy ciężkich bojach.
Jest ktoś chętny do pomocy tłumaczenia moda na angielski?
Mod jest rewelacyjny i czekałem na coś takiego jeszcze od czasu Pike & Musket od Cegoracha na Medieval I.
Niestety mam jeden problem, drugi raz rozpocząłem grę i drugi raz po zakończeniu tury nr 106 jest totalny crash i żadne kombinacje nie pomagają, ktoś dotarł do tej tury, jest w stanie to sprawdzić? Wysłać komuś save albo coś?
Pozdr.
PK
Próbowałeś zapisywać każdą turę? W niektórych modach pomaga cofnięcie się trochę wcześniej. Jeżeli jakiś mod kraszuje, to robię backup każdej tury. Biorąc pod uwagę ile czasu się spędza przy kampaniach, delikatnie mówiąc mało rozsądne jest jechanie na jednym sejwie.
Mam save zapisany 6 tur wcześniej i niestety w tym samym punkcie robi crash, przy zupełnie innej grze, na innej instalce robiło tak samo.
Mimo wszystko dobrze, że powstaje nowa wersja :)
U mnie psuło grę ok 40 tury , oczekuję na nową wersję z nadzieją ze będzie to nasza sztandarowa modyfikacja. Na święta nawet jak nie będzie nowej to zapewne i tą odpalę po obejrzeniu filmu ,Potop-Redivivus ,, z odnowionej kliszy filmowej, taka symultana. P.S. na własny prywatny użytek podmieniłem w modzie tekstury koni korzystając z submoda ,,końskiego,, z TW Center pod podstawkę, całkiem to inaczej i lepiej wygląda. tak dla testu myślę że twórcy moda nie będą protestować, nie pokazuję tego w domenie publicznej, powinni oficjalnie te tekstury podmienić.
Odnowionym Potopem nie psuj sobie filmu, ładuj oryginał :D, koniki już co prawda zmienione, ale na chwile obecną modele są z innego moda, tak więc możesz podesłać jakiś link do tych koni?
I jeszcze jedna ważna rzecz, orientuje się ktoś jak zmienić szybkość niszczenia bramy przez taran? Za cholere nie wiem jak to zmienic i przede wszystkim gdzie
Dobra, udało się, jeden problem z głowy, ale oczywiście są następne :D
Mam dziwny problem z plikiem export_unit w folderze text, gdy usunę plik .strings żeby przeładowało nazwy jednostek to nie wczyta żadnego zapisy gry, a gdy mod jedzie na starym pliku to wszystko działa tylko nie ma nazw dla kilku jednostek, ktoś wie o co chodzi?
Dodam że w logu żadnego błedu nie ma, nawet w trybie śledzenia
Link na stronie TW CENTER FORUM w miejscu kolekcja modów do 100 MB MTW2 modyfikacje, Aestetic mod, -Real Horses Mod. /mounts final version/.
P.S. ,,koniki,, przetestowałem te koniki w kilku bitwach i są ,,spoko,, nie ma zepsutych tekstur , nie podmieniają siodeł wg ,,naszego,, moda, jest to wersja stosowana w teksturach końskich np. w ,,Magyar,,-MOD, SS.6.4,, ,,Ogniem i Mieczem,, . nie jest to nowe ale wygląda dobrze poczynając od umaszczenia ,poprzez budowę, i oporządzenie. Cóż w grach z serii TW koń nie cieszył się estymą w oryginałach, a szkoda, więc chwała amatorom artystom 3D że w swoich pomysłach dodali więcej lepszego wizerunku tym jakże sympatycznym i pożytecznym towarzyszom człowieka. Jeśli chodzi o prawa autorskie przy wykorzystaniu w modyfikacjach tych tekstur nie mnie oceniać ale skoro autor udostępnił to publicznie i to od dobrych kilku lat, z odpowiednimi sugestiami to czemu nie stosować.
Goro, masz jakiś szacowany czas wydania nowej wersji?
Nie mam, chciałbym wydać jak najszybciej, ponieważ za miesiąc żona rodzi (się pochwalę :D) w związku z czym nie będę miał czasu, po za tym obrona magisterki się zbliża, więc jeśli do miesiąca czasu moda nie wydam to trzeba będzie poczekać bardzo długo
Ogólnie to byłem już bardzo blisko wydania nowej wersji, tylko zacząłem w nią grać, a im dłużej gram tym więcej rzeczy do poprawy znajduję :D
Przede wszystkim gratulacje!!! :)
Moda koniecznie wydawaj, w razie czego dorzucę się do opiekunki! :)
To gratulacje! :D To ile masz lat, że mgr i dziecko w tym samym momencie :D
Czekam na najnowszą wersję. Jeszcze nigdy nie grałem w tego moda.
Lepiej poświęć 100% czasu nad dopracowaniem kluczowych elementów gry. Zangielszczenie zawsze można pacnąć w translatorze, pozbywając się oczywistych błędów. Ja zrobiłem zangielszczenie do ruskiego moda w 5h w translatorze, aby oszczędzić czasu na powolne tłumaczenie wszystkiego z osobna. Przecież to by zajęło jakąś absurdalną ilość czasu.
lepiej zrobić ,,zruszczenie,, anglosasi nie interesują się naszą historią XVII w. /nawet nie wzmiankują o tym modzie na TW Center. Natomiast na Rosyjskim forum imtw.ru jest strona do tego moda i są zapytania o jego treść. Takie są realia. 99% pobrań z MOD -DB to gracze z polski.
Potrzebuje pomocy bo sam nie podołam, jeden problem udało mi się rozwiązać bo przestało czytać nazwy jednostek, teraz zauważyłem, że w 32 turze wywala moda do pulpitu. Nie ma żadnych skryptów, żadnych poważnych zmian, nawet w logu żadnych ważnych rzeczy.
Błagam, powiedzcie, że wiecie o co chodzi bo już drugi tydzień nad tym siedze.
Dorzucam loga od razu, gdyby ktoś miał ochotę go przejrzeć
system.log
https://www.twcenter.net/forums/atta...4&d=1616607166
Ekspertem od naprawy błędów to nie jestem. Przyszła mi do głowy taka ostateczna metoda jaką można zastosować:
- zrobić nowego moda, albo przenieść gdzieś większą część jego zawartości
- wytypować pliki, które potencjalnie mogą odpowiadać za crash
- przenosić z powrotem po kolei pliki i sprawdzać do kiedy będzie stabilne
Zauważyłem, że wywołując celowo błąd, czasem w logu pojawiają się błędy, których normalnie nie ma. Jak tak latałem swoje mody - wywołując krasze.
jak wpiszesz w google "[debug] [data/fmv/faction/minor_win.bik]Pause on" to pojawi się sporo stron. Niestety ten błąd często występuje, ale niewiele z tej informacji wynika. Generalnie jakaś frakcja chyba osiągnęła mniejsze zwycięstwo i z jakiegoś powodu wywala. Może tego pliku nie ma na dysku?
Zgłaszam kilka błędów:
w Moskwie stoją minarety
Twer jest miastem w stylu azteckim
szkocka piechota wyświetla się podczas bitwy jako duchy
najemnicy zaciągani przez Carstwo, Szwecje i Turcje też wyświetlają się jako duchy(jak zaciąga te same jednostki czyli np najemnych pikinierów, muszkieterów czy kozaków RON to jest ok)
Czy wojska RON dostaną tabory i arkebuzerię?
Tym się niestety nie zajmuję bo się na tym nie znam. Próbowałem co nieco pozmieniać, niestety z marnym skutkiem powodującym miliony awarii :confused:
Muszę wiedzieć przy jakiej frakcji
Tak, wiem o tym, postaram się to ogarnąć, ogólnie dużo jednostek najemników nie ma przypisanych tekstur co jest dziwne bo wydaje mi się, że już to robiłem, no ale trudno
Raczej nie
Pisząc o szkockiej piechocie miałem na myśli zaciąganie ich grając RON
Zapewne jak wszystkie mody. Szkoda że my nie potrafimy polonizować tak jak oni rusyfikowac.
Udało ci się coś posunąć naprzód?
Jestem w fazie testów, póki co mam 42 ture i wywaliło mnie 3 razy więc uważam że nie jest źle. Przegram jeszcze ze 2 pierwsze lepsze frakcje i zobacze i co się dzieje.
Z gorszych wiadomości to niestety nie zdążę ogarnąć braku tekstur wśród najemników i pewnie zostanie jak jest niestety