Sprawdziłem ten patch i nie zauważyłem zacinania się jednostek przy oblężeniach. Czyżby problem został rozwiązany? Niezauważyłem aby mi się coś pobrało nowego do tego patcha więc sam nie wiem...
Wersja do druku
Sprawdziłem ten patch i nie zauważyłem zacinania się jednostek przy oblężeniach. Czyżby problem został rozwiązany? Niezauważyłem aby mi się coś pobrało nowego do tego patcha więc sam nie wiem...
Będąc w pracy widziałem niepokojące sygnały z tego tematu o zapisanych kampaniach po zassaniu 14 patcha. Po przyjeździe w wolnej chwili otworzyłem wszystkie moje niedokończone (każda inną nacją) pozostawione na różnych etapach podboju i zaczęte na różnych patchach. Wszystkie się ładnie otworzyły, być może trochę dłużej się wczytywały, ale może to tylko wrażenie. Dodam (jeżeli to ma znaczenie) że nie mam żadnego moda.
Nic się nie pobrało, ponieważ nic się nie zmieniło od czasu wypuszczenia wersji beta, co zostało potwierdzone przez Joey'a z CA. Ktoś na TWC zapytał o zapisy gry i Joey odpowiedział mu, że aby w pełni korzystać z dobrodziejstw nowej łatki należy zacząć kampanię od początku, wtedy bowiem AI będzie lepiej dobierać, wytwarzać sprzęt oblężniczy.
Mi na szczęście kampania Getae nie przepadła :D
Za to na bitwach w polu zaczęło mi tak jak by ciąć, ale może być to spowodowane skalą starć i słabością leciwej maszyny. A i w pierwszym oblężeniu też jednostki się lagowały (zacinały), sam nie wiem jak o opisać. W każdym razie coś było nie tak, skoro cokolwiek dostrzegłem, a spostrzegawczość nie należy do moich atutów.
Już nie da się przeczekać flotą bitwy podczas obrony wioski z portem i wygrać po upływie czasu :D Wczoraj straciłem w ten sposób admirała i 2 okręty z balistami, a niedługo pewno i Genua padnie w której tak wygrywałem całkiem sporo obron w HatG.
Spotkałem się wczoraj z informacją od znajomego, że ponoć naprawili kampanię multiplayer. Czy to prawda?
@UP
Zależy co masz na myśli. Wszystkich błędów na pewno nie naprawili.
Mam na myśli, czy w końcu nie desynchronizuje się gra (nie pokazuje u jednego zwycięstwa, a u drugiego klęski), czy na mapie kampanii nagle się nie zawiesza gra przy danej frakcji.
Po ostatnim patchu w benchmarku fps do 50 klatek i ani jednej powyżej. Wygląda na jakiś limit. Czy ktoś zaobserwował coś podobnego?
Na moim Overwolf pokazuje 30 klatek na sekundę (czyli tyle, ile zwykle) - raczej żadnej różnicy.
Wcześniej miałem średnio 90 fps a max 149fps!!!
Taki spadek wydajności?
O nie, to musi ci tak strasznie ścinać przy tych 50 :rolleyes: Nie wiem czy wiesz ale ludzkie oko nie jest już w stanie wychwycić różnicy 50fps+. No chyba że ktoś lubi się przed frapsem tego ten :cool:
jeżeli w benchmarku spadło trzykrotnie to w bitwach też :(
grając oddziałami 350 piechoty i 180 kawalerii po 25 jednostek to w czasie bitwy widać to mocno. może nie wychwycisz różnicy pomiędzy 50-70 a 10-20 klatek a ja tak.
Gra nie została stworzona dla tak wielkich jednostek więc nie masz co narzekać.
10-20 a 50-70 chyba każdy wychwyci... sam mam koło 70 na wymaksowanych ustawieniach. A jak spada do 50 to nie widzę żadnej różnicy. Gdyby to bło 25 klatek to bym mógł narzekać. Ale to nawet nie jest cięcie...
Witam to mój pierwszy post.Chciałbym opisać moje wrażenie po rozegraniu pierwszej bitwy po aktualizacji ,która miała podobno je poprawić(wiem że komputer gra jak gra czyli powiedzmy ,,średnio"),ale myślałem że oblężenia będzie przeprowadzać choćby niewiele lepiej.bitwa: nowa kampania: Swabowie po około 10-15 turach moją stolice z generałem bez armii i pełnym garnizonem jest atakowana przez Bojów(+ posiłki czyli 1 generał i 1 jednostka konnicy).oczywiście atakowali z samymi tylko drabinami.Po ustawieniu drabin generał wroga podszedł pod mur i stał tam przez całą bitwie( oszczepnicy w sumie też ale oni przynajmniej zużytkowali swoją amunicje) i jego gwardziści zostali wybici przez wierze bez pomocy moich jednostek(do tego czasu amunicja się skończyła).Pózniej brama się otworzyła przypadkiem przez jednego wojownika, Bojowie nie weszli oczywiście przez bramę( jedynie procarze zrobili w jej kierunku jakieś 5 kroków w celu oczywiście zawrócenia w kierunku swojego wodza.Na koniec bitwy jedynie wódz posiłków wszedł po drabinie(jego jedna jednostka koniny całą bitwę próbowała spalić tylną bramę.W tej bitwie komputer nie próbował nawet spalić frontowej bramy(co byłoby lepsze niż stanie bezczynnie ich generała obok drabiny).Poziom bitwy i kampanii: Trudny.(Na wszelki wypadek gdyby ktoś przejżał post pobieżnie to nie jest opis kampanii,a przykład gry komputera po ostatniej aktualizacji.
pomimo niewątpliwych poprawek, wydajność ( jak u mnie ) schrzanili
Pograłem trochę na najnowszej wersji.
- Atak w wykonaniu si już jakoś wygląda, ale tylko na osady z murami. Bo na te bez to jakoś nie zauważyłem poprawy. Chyba najbardziej podoba mi się jak komp wybiera puste miejsca w murze, poza zasięgiem wież.
- W obronie miast dalej jest tępy.
- Ja się pytam gdzie zwiększyli prawdopodobieństwa bronienia osady armiami? GDZIE? O ILE? Bo jakoś tego nie dostrzegłem:(.
W następnym paczu spróbowali by coś zrobić z tą flotą. Bo ten aspekt wymaga największej poprawy.
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_ROME_II:_Patch_15
Czyli, wynika z tego, że starych savów nie popsują:D.
Całe szczęście kampania Egiptu poz.bardzo trudny uratowana.I jest kolejny dowód na zostawienie oryginalnej kampanii w spokoju.Całości z powodu Google translatora nie chce mi się teraz odszyfrowywać ale np. podoba mi się pomysł ze specjalnymi regionami.Jest to też pewnym urealistycznieniem np. większość armii Rzymu(oczywiście do czasu) rekrutowała się spośród Italii.
A mi wrócił problem który był kilka patchy do tyłu. Otóż znowu mam klatkowanie animacji podczas oblężeń... a kamera działa normalnie, w poprzednim patchu też wszystko było fajnie. Da się jakoś wrócić do stanu poprzedniego?
PS Ale muszę przyznać że zmiany są zdecydowanie na plus jeżeli chodzi o miasta itp :)
Jeśli chcesz anulować Beta wchodzisz w Biblioteka klikasz prawym na Total War: Rome II wybierasz właściwości-> Beta->Brak
Units with precursor weapons can now fire at will when stationary.
Ktoś sprawdzał jak to działa, mamy normalny fire at will legionistami?
Legioniści kiedy stali na murach lub też zauważali wroga to u mnie rzucali pilami ;) Więc to działa tak jak w Rome I. Aczkolwiek lepiej poczekać na wersję finalną.
Nie tylko legioniści - każda jednostka co rzuca pilum/oszczepem podczas szarży ma taką opcję.Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Patch całkiem fajny. Potestowałem trochę. Nowe budynki nie są jeszcze wbite w Encyklopedie ale cały system został znacznie uproszczony by już każdy tłok wiedział co trzeba budować by podbić dany rodzaj przychodu. Zniknęło trochę świątyń (np. Hermesa) i połączono dobre efekty ale nie wiem czy przypadkiem teraz niemal każda frakcja nie ma identycznego zestawu świątyń (co głównie odróżniało frakcje). Świątynia Ateny wreszcie daje bonus do przychodu z kultury (\o/) a nie jak wcześniej do przemysłu. U Barbarzyńców obcięto ilość budynków rolniczych (Dół z gliną/garncarz jest teraz budynkiem przemysłowym, a chatka mędrca - budynkiem centrum miasta) oraz dano im klimatyczne budynki które najpierw zwiększają ilość slotów do rekrutacji, a dalej można ulepszyć je by dawały albo jakieś bonusy jednostkom albo większy przychód.
Chyba też obcięto przychód gracza bo grając na szybko Atenami w pierwszych turach niekiedy nie stać mnie było nawet na 1 oddział hoplitów za 700. Zmiana dobra bo zwiększa rolę najtańszych jednostek w utrzymaniu (widzę, wreszcie sens budowania Milicji Hoplickiej). Koniec więc z innymi frakcjami co utrzymują na 1-dnej prowincji x armii ale za to gracz również będzie orał gorzej bez odpowiedniego zainwestowania w gospodarkę. Ale jako, że wszystkie kary do jedzenia i ładu społecznego zostały obniżone, a bonusy dotyczące poszczególnych rodzajów przychodu skupione w pojedynczych budynkach to będzie trzeba być ostatnim idiotom by tego nie ogarnąć. Jednym słowem i ci co lubili obecny system choć bardziej ci co go nie lubili mają powody do zadowolenia. I owca cała i wilk syty. Jedyny minus jaki teoretycznie widzę - wydaje mi się, że teraz frakcje są o wiele bardziej identyczne pod względem gospodarczym do siebie, no i może fakt rozbicia kultury jako przychodu na 2 (nauka i rozrywka) bo może to oznaczać, że przemysł będzie królem opłacalności.
Walki trwają dłużej co po mojej krótkiej bitwie oznacza, że włócznie IMO jeszcze bardziej cierpią przez bonus przeciwko piechocie mieczników. Falangici zostali najbardziej wydymani na tym patchu bo nie wiem czy coś u nich poprawiono, a nowa zdolność z rzucaniem oszczepów/pilum boli ich najbardziej. Łucznicy zostali zrównani (Kreteńczycy już chyba nie są najlepsi, choć dalej zajmują pierwsze miejsce to jednak teraz - nie sami), dostali większe obrażenia i więcej AP (elitarni łucznicy chyba 9 AP obecnie). Oszczepnicy dostali nerf ogólnych obrażeń (najlepsi oszczepnicy z 45 do 41 pkt) ale za to chyba obecnie zadają więcej AP (12). Małą zmiana w umiejętności szał - nie powoduje już zmęczenia po tym jak wygaśnie. Maczugi dostały nerf jeżeli chodzi o ogólne obrażenia (z 20 do 15) ale teraz zadają 9 AP (nie pamiętam ile zadawały wcześniej). Parę jednostek u German ma teraz wyższy pancerz (Rekruci z Pałkami 40).
Pozdrawiam
P.S - Co do systemu politycznego to też nastąpiła homogenizacja. Monarchie są obecnie bardziej podatne na zmiany w Gravitas aniżeli republiki przed beta patchem. Urzędy już nie mają zupełnie innych bonusów tylko akumulują te same bonusy i co parę urzędów dochodzi jakiś nowy. Chyba wszystkie frakcje mają te same bonusy na urzędach (: /). Podstawowe cechy (Strateg, Generał, Wojownik) dają Gravitas więc opłaca się je teraz maksować, zresztą gravitas otrzymujemy także za urzędy). Tak jak wcześniej dobrze prowadząc politykę jedną postacią w ciągu jej życia można było zyskać może 6-9% poparcia tak teraz spokojnie jedną postacią możemy tego poparcia zyskać z 40% jeśli nie więcej. Dodatkowo - wyższy poziom imperium oznacza częstsze eventy polityczne.
AP to jest przebicie pancerza, czy coś koło tego?
Tych oszczepników z 45 dmg już kiedyś przypadkiem nie zmniejszyli do 40? Jak ostatnio grałem to ci najlepsi (Trakowie, Pontyjczycy, wschodni) mieli właśnie 40, a kilkanaście patchy temu 45.
Zastanawiam się jak ocenić ten patch,zmiany ogólnie dobre ,ale to ujednolicenie...
Nie cieszyłbym się tak bardzo komputerowi premie do dochodu zostawili pewnie,chyba ,że w twojej kampani komputer nie otaczał już swojego 1 miasta ,,miliardem" armii.Dobrze by było żeby to poprawili, dlatego że czasami jest taka absurdalna sytuacja ,że łatwiej podbić frakcje z kilkoma miastami/regionami niż z 1.Cytat:
Koniec więc z innymi frakcjami co utrzymują na 1-dnej prowincji x armii
Powinni dowiązać żywność do liczby wojska. Wraz ze zwiększaniem armii spadek żywności.
Wie ktoś może, czy na nowym patchu są, poza tym co opisał Sanvone, jakieś drastyczne zmiany w statystykach lub kosztach jednostek? Ewentualnie można już gdzieś znaleźć changeloga? Ogólnie mam lekkie obawy, że coś co lubię może dostać nerfhammerem.
Ciesze się z przyszłej zabawy, ale ten stary co miał poprawiać oblężenia nie wyszedł im do końca.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/...E0EFCF45237E7/
Udało mi się też pomóc zwiesić się w bitwie. Komp zaatakował mnie samym generałem i trzema pełnymi armiami. Dowódca z jedną drabiną ustawił się z lewej strony, zaś pozostałe zostały u góry. Niestety jego posiłki wchodziły do gry od dołu kierując się do najbliższej bramy w celu spalenia jej. Kiedy główny dowódca przystawił drabinę i wspiął się na mury, si porzuciło próby podpalenia bramy (39%) i ruszyło mu z pomocą.
Jako że miała znacząca przewagę szybko zapchała mi odcinek murów. A ja nie wiele myśląc kazałem swoim balistą w nich strzelać.;)
Efekt przerósł moje oczekiwania.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/...3324D764CBC9F/
Po uszkodzeniu mury komp całkowicie się zaciął. Wysłał coraz to nowsze oddziały do drabiny na którą i tak nie mogły wejść. Pozwalając się masakrować wieżom.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/...337FE99808BD3/
Znalazłem zmiany jednostek w patchu 15 i wygląda to bardzo słabo. Tak w skrócie, to jednostki będą miały zwiększone statystyki obronne kosztem ofensywnych. W praktyce bardzo osłabi to jazdę szturmową, a piechotę tracką praktycznie wyłączy z gry. Są to jednostki, których użycie wiąże się z dużym ryzykiem, ale jeśli nie popełnimy błędu, przynosi duże korzyści. Teraz nawet dobre zagranie nie gwarantuje nam oczekiwanych skutków.
Na ulepszeniu defensywy najbardziej zyskają Rzym i państwa hellenistyczne, które już w tym momencie są bardzo mocne. Dodatkowo falangici dostaną zwiększoną walkę wręcz i obrażenia:confused:.
Fakcje barbarzyńskie, które są słabsze od cywilizowanych, dostają jeszcze nerfa. Dla większości z nich najistotniejszy jest pierwszy kontakt z przeciwnikiem (wraz z odpowiednim użyciem premii z szału) i unikanie przeciągających się starć. Teraz pierwsza szarża nie będzie tak efektywna i nie da się uniknąć długich potyczek. Dodatkowo użycie oszczepu w defensywie przez przeciwną piechotę dodatkowo im utrudni życie z powodu małego pancerza. W tym wypadku mogliby mieć obniżone koszty, ale na to się nie zanosi.
W złej sytuacji będą też nomadowie. Opierają się na jeździe szturmowej i strzelcach. O ile łucznicy będą ulepszeni, to wyrówna się tylko buff defensywy przeciwnej piechoty i będzie ciężko dokończyć grę po wyczerpaniu amunicji.
Najciekawiej będzie ze słoniami, bo... zwiększono im wytrzymałość:confused:. O ile frakcjom z łucznikami, którzy też będą ulepszeni, ta zmiana dużo nie robi, to po dupie znowu dostana barbarzyńcy. Ich kontrą na słonie są oszczepy, które zostaną zmienione na broń przeciwpancerną (a słonie mają mało pancerza, a dużo życia).
Podsumowując, o ile zmiany w defensywie wydłużające bitwy, są dobre dla singla, to w multi całkowicie się nie sprawdzą w obecnym stanie. Jeśli barbarzyńcy nie dostaną obniżki cen (a parę jednostek jest droższych), to żeby wygrać trzeba będzie się ograniczyć do defensywnych frakcji z mocnymi łucznikami. W praktyce oznacza to, że Seleucydów, Baktrii i Rzymu, których teraz jest pełno, będzie więcej z jeszcze mniejszą możliwością ich kontry.
@UP
Ja z kolei słyszałem, że frakcje mają być bardziej zbalansowane, więc jak widać opinie są podzielone. Ja w każdym razie ze swoją oceną wstrzymam się do oficjalnej premiery, chyba że wcześniej coś mnie natchnie do ściągnięcia bety.
Zgadzam się z obserwacjami Chaaka. Dodatkowo Straszne Armie są obecnie mniej skuteczne i już większości osób znana armia Suebi z Szerzycielkami Klątwy nie działa tak cudnie jak w patchu 14. Pałki mają obniżone obrażenia ale za to jednostki z nimi mają bonus do walki z piechotą. Generalnie to myślę, że barbarzyńcy będą potrzebować aby podnieść im albo wartość ataku w zwarciu albo obrażenia i to dosyć poważnie, albo też dać im dobry zestaw magicznych umiejek (choć widziałem na jednym filmiku, że np Procarze celtyccy zachowali szybkie przeładowanie, kiedy ich grecki odpowiednik tą umiejętność utracił. Wielka szkoda, że w efekcie obecnych zmian raczej a-wykonalnym jest wyrównanie szans w walce dobrą szarżą barbarzyńców. Za to z + - skorpiony i Polybolosy zyskały na ogólnym spowolnieniu bitew bo cały czas zabijają tak szybko jak przed patchem. Myślę, że warto przemyśleć dodanie choćby 1 sztuki by szybciej wygrać ewentualne spotkanie kawalerii na flance i móc pomóc nie krytym już konnym oddziałem w walce piechoty. Dużo zyskały także jazdy harcownicze (w tym najlepsi z Numidyjczyków) jak i ogólnie wszystko co strzela.
No i oczywiście wszelkie włócznie, a w szczególności - HOPLICI 8D (Włócznicy z Theuros obecnie są baaardzo fajni :D)
Pozdrawiam
Słyszałem, że szał przestanie dawać kare do zmęczenia. Jeżeli to prawda to barbarzyńcom to bardzo pomoże.
Pomóc - pomoże ale nie przywróci stanu poprzedniego bo bonusy od szału nie uległy zwiększeniu, a pancerze, punkty życia owszem oraz dodatkowo morale już tak drastycznie się nie łamie. +2 Szarży i +1 do obrażeń bez kary na dobrą sprawę mogłoby zostać włączone w statystyki jednostek bo różnica będzie mało zauważalna. Słyszałem też głosy, że obecnie Polowanie na Głowy dużo straciło na swojej atrakcyjności (w patchu 14 jest to chyba z lepszych umiejętności aktywowanych).
Pozdrawiam
P.S - POPRAWKA. Dopiero po napisaniu tej wiadomości zauważyłem, że Szał obecnie zamiast dawać +2 do Szarży i +1 Obrażeń daje +20 Szarży i +1 Obrażeń. Dosyć istotna różnica. Za to chyba hotfix coś zmienił o czym nie napisali bo obecnie Szarża gdy przestaje działać to obniża kondycję jednostki o 1 poziom (z zielonego do żółtego itd).
Czy nie denerwuje Was w kampanii gdy wskazujecie cel ataku sojusznikom i protektoratom (konkretną armię, flotę, agenta) i w następnej turze (albo później) mamy info że sojusznik podjął się zaatakować, ale... nie pisze jaki? Tak mało trzeba by to wyprostować a 14 patchy nie wystarczyło (nie gram na becie 15-tego).
Przed chwilą na streamie widziałem coś, jak wydawanie polecenia ataku konkretnym nacjom:D. Ale nie jestem na 100% pewien czy to będzie tak działać.
Też to widziałem.