Bo Bretka jest jakby wzięta z medka. :)
Wersja do druku
Bo Bretka jest jakby wzięta z medka. :)
Ja z kolei to co prezentujesz nazwał bym szczytem fanbojstwa :D. Gratuluję także wmieszania do całej dyskusji wątku politycznego,widzę że sprawdziłbyś się w agorze ^^. Ale do rzeczy - za darmo to był Grombrindal,tutaj nagrody są za zaangażowanie w event i poświęcenie mu większej lub mniejszej ilości swojego czasu. Widzę,że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem więc napiszę raz jeszcze - nie brałbym w nim udziału gdybym wiedział że prezenty będą tak słabe i za rok raczej tego nie zrobię. Co do marketingu to prędzej zadziałała zniżka -75% a nie wątpliwej jakości dodatki,tylko ten do COH2 jest sensowny i faktycznie mógł skłonić kogoś do kupna. Lekko mówiąc,jest dla mnie mało prawdopodobnym,żeby ktoś poleciał kupić EL tylko dlatego bo dostał parę utworów albo DOW2 bo otrzymał nowy skin do jednej z frakcji...
Nie sądzę żeby to były przygotowania do kolejnego medka,bo CA zapowiedziało że następny historyczny TW będzie w nowym przedziale czasowym jakim studio się jeszcze nie zajmowało a raczej nie testują mechaniki gry,którą wydadzą za 2+ lat.
co do makewarnotlove to cała kampania jest dla mnie jak trafienie kulą w płot. Cała ta rywalizacja gdy nie wiadomo co ma być nagrodą główną dla innych gier niż TW:W to śmiech na sali. Jedyne co dobre że dali ładne zniżki ale i tak każdą z tych gier z dlc-kami mam z różnych humbli bundli w lepszej cenie.
Czy Izabela to niezapowiedziane FLC czy ten new lord/old friend?
Chyba że połączyli w całość 2 flc czyli Izabela to new lord, a schwartzhafen to old friend :lol:
Całe szczęście że niewiele osób ma aż tak roszczeniowe podejście bo byśmy mogli tylko pomarzyć o zwycięstwie i dostaniu Izki za darmo. Po EL nikt nie musi "lecieć" bo klika buy na steamie i już ma - magia, DLC nie musi zachęcać do kupna gry, wystarczy że będzie impulsem - masz DLC nie masz gry, a gra jest akurat na przecenie - boom kupione. Tym bardziej że wbrew obiegowej opinii Polska nie jest centrum wszechświata, a wydanie 10€ dla "lepszej" części Europy czy USA, czyli targetu firm takich jak SEGA, to grosze.
Jedyny Medieval jakiego możemy się spodziewać przed 2020r to mod do Attyli, jeśli chodzi o same mechaniki Bretonii to limit chłopskich jednostek rzeczywiście by pasował, ale już cała mechanika Rycerskości pasuje do baśniowego Średniowiecza, ale nijak nie pasuję do faktycznego Średniowiecza :].
@Skatman
Z tego co się orientuję to Iza nie jest ani jednym ani drugim. FLC lord pewnie wyjdzie razem z następnym Lord Packiem(pewnie tym w którym miała być Izka, w razie przegranej), a Old Friend to dla mnie cały czas tajemnica bo nie kupuje hypu na Middenland :]
An Old Friend to Mystery Lord i basta.
Mystery Lord? Chodzi ci o Mystery Lorda o którym pisali na FB i w kilku artykułach? Bo jeśli tak to tym lordem jest Izka.
Co do ewentu to jeszcze na koniec bym chciał dodać, że tegoroczny ewent wymagał najmniej zaangażowania community, bo w zasadzie jedynie rejestracji i polubienia grafiki na FB.
Tutaj się zgodzę z Kipangą. Mystery Lord to Izabela. Na An Old Friend dalej czekamy.
Po ostatnim trailerze czegoś tu nie rozumiem. Na balkonie obok Louena jest Morgiana (ta właściwa konwersja), a na początku mamy też Morgianę, inaczej wyglądającą... nie szło podmienić po prostu tej drugiej przez pierwszą? Poza tym... czy ja właśnie widziałem pieszych Rycerzy Królestwa? :o
Nie wiem dlaczego ale jakoś nie podobał mi się ten filmik o bretce. Może dlatego że zrobili z Morgiany panią jeziora...
Może Brettończycy dostaną możliwość zsiadania z koni? A może po prostu spieszono ich aby ładnie wyglądali na filmiku, piesi rycerze Bretonni zdaje się że nie są lore-friendly.
Ituriel32, wątpię aby Brytolom z CA chciało się robić osobny model i tekstury dla Pani Jeziora. No ale co by złego o trailerze nie powiedzieć, ja już się nie mogę doczekać aż skopię kozie siedziska Beastmenom, a moi rycerze wbiją swoje kopie w żelazne imperialne i chaosowe zadki - kupili mnie.
Wiesz ja tez nie mogę sie doczekać gry, choć może poczekam na moda który pofarbuje włosy czarodziejce.
Właściwie to nie wczytywałem się zbytnio w mechanikę Chivalry, ale pytanie czy walka z Imperium nie będzie odbierana negatywnie? W pokazach "przedpremierowych" to raczej mówiono o wyprawach do Norsci i Badlandów celem nabijania tego wskaźnika, acz na ile to faktycznie reprezentatywne - nie wiem.
Skądinąd to długo się zastanawiałem, jak oni tę Bretonię chcą od strony strategicznej ukształtować, trudno nie zauważyć, że przy tak peryferyjnym położeniu to głównym wrogiem staje się Imperium, co byłoby trochę absurdalne od strony lore. Stąd takie, a nie inne kryteria zwycięstwa oceniam na plus. Choć może to trochę zabawnie wyglądać, jak połowa armii będzie ganiać za orkami na południu. ;)
Na pewno punktowane będzie także bicie wojsk Chaosu, więc raczej od graczy wymagać się bedzie roli obrońcy OW. Albo przesadzam z interpretacją.
Poza tym, byłoby dobrze, jakby jeszcze popracować nad resztą bazowych nacji. Kto widział drzewko budowli Bretki ten wie, że to co ma reszta, wygląda obecnie, nędznie...
Bretonia ma ponosić duże kary za walkę domową, a konfederacje mamy połączoną z technologią.
niestety do jest tylko gra i możliwe że imperium będzie nam wypowiadało wojny.
Choć podoba mi się myśl o dalekich wyprawach przeciwko krasnoludom, bo to one zazwyczaj niszczą orki. .
Ci piesi rycerze na końcu to chyba byli po prostu Lordowie, taka reprezentacje że w razie zagrożenia Bretonia jednoczy się pod jednym sztandarem. W końcu o tym mówi w tym filmie Alberic.
Co do "Rycerskości" to wydaje mi się że kary za sam udział w wojnie z innymi ludźmi nie będzie. Jedynie za wypowiedzenie takiej wojny, plądrowanie/palenie miast i zabijanie zakładników.
W filmie mówili, że kara jest za nie przestrzeganie umów i traktatów raczej.
Przejrzałem sobie te wszystkie dodatki na ten patch i w sumie to bardziej jaram się nowościami u wampirów niż Bretonią.
Zawsze będzie można nabijać Chivalry na inwazjach Chaosu, zaskryptowanych tak żeby szły do nas :)
A ja cieszę się na tą Bretonie prze okrutnie, właściwie to nawet jakby bardziej niż na leśne elfy.
Jeśli mechanika zadziała tak jak powinna, czyli nacje bretoniii nie będą dążyły do wojen przeciw sobie (coś podobnego do tego jak funkcjonują krasnoludy) to będzie to dla mnie coś wspaniałego. Znaczy będę spokojnie się rozwijał, a przez technologię powoli dołączał pomniejsze diukostwa. A głównymi siłami będę się wyprawiał na wycieczki.
Zwłaszcza jeśli zmienią wytyczne dla chaosu i norski.
No i dalej nie mogę się zdecydować która frakcją z Bretki zagrać najpierw. A będzie to wyglądało tak:
- Bretka - Izka - Bretka 2 - Wurzag - Bretka3. Chyba że gdzieś wcisnę jeszcze raz imperium lub mini kampanie elfów.
Mi bardziej chodzi o przeprogramowanie Norski by częściej wybierał tereny bretonii jako cel najazdów. A w przypadku chaosu to może dodanie plemienia podobnego do Ble... co najeżdża złe ziemię.
O ile wiem to AI zwykle atakuje frakcje, którymi zarządzamy.
No i jest DLC z Bretonnią i są dorobione jednostki, czyż by się Lore nie liczyło?
Błogosławiony Trebusz ? Piechota z bronią dwuręczną ? Skoro Bretonia może dostać takie jednostki to CA ma spore pole do popisu jeśli chodzi o inne nację.
Ale to DLC pokazuje tylko że Kislev, i inne pomniejsze ludzkie "nacje" nie mają racji bytu w tym Młotku. Kislev ma dwoje Lordów w tym jeden gryzie ziemię. Nie wiem jakich ma bohaterów, jedną jednostkę magiczną i 5 jednostek z samego AB. Może zrobią z nich najemników dla Imperium ?
Po pierwsze FLC, nie DLC, bo będziesz mógł pobrać je za darmo. Sam dopisek "DLC" na logu tej zawartości jest jedynie dodany, by znaleźć się w tej "bibliotece DLC".
Po drugie - to zależy, jak rozumiesz pojęcie lore. Jeśli rozumiesz je jako ściśle połączone tylko z bitewniakiem to masz prawo się wkurzyć. Z drugiej strony jak dla mnie nie wygląda to tragicznie. Powiem nawet, że ten większy podział w tych jednostkach mi się podoba - przede wszystkim ze względu na możliwy balans.
Po trzecie - Kislev akurat może mieć śmiało i Borysa Ursę i Katarinę, bo jakby nie patrzeć to Warhammer TW zaczyna się mniej więcej w 2500 roku KI (interpretacja własna, skoro Karl zaczyna dopiero swe rządy).
Po czwarte - Kislev ma więcej niż te jednostki, co podałeś. Do tej listy dochodzą jednostki z RPG'a, Warmaster Armies i systemu Mordheim.
Po piąte - tu już do wszystkich - ciekawą sprawę odkryłem na FB.
Cytat:
Tak, już nawet miejsce w menu robią. W zakładce Grand Campaigns pewnie będzie do wyboru Stary Świat, Nowy Świat, a jak masz obie części to odblokuje ci się opcja Cały Świat. Będzie ładnie poukładane, tak jak lubię. Jeszcze tylko niech frakcje pogrupują w grupy kulturowe jak w Attyli i Rome II i modderzy będą mogli odblokować wszystkie frakcje, bo te ciągłe przełączanie się między różnymi modami żeby pograć Tileą lub Mosuillonem jest męczące.
https://scontent.fbud2-1.fna.fbcdn.n...19&oe=592C6754
Po pierwsze i najważniejsze nie wkurzam się. FCL czy darmowe DLC to dla Mnie nie różnica, robią to za darmo chwali im się, w końcu koszt gry w Polsce jak kupujesz samą grę na steam bez przeceny i wszystkie możliwe DLC płatne wynosi prawie 500 zł więc nie mało. Jeśli armie Warhammera mają zyskać to niech śmiało dodają jednostki z RPG, Warmaster, Mordheim tylko do wszystkich:P
Po drugie nie wiem jakie są kryteria brane pod uwagę jeśli chodzi o to skąd biorą oni jednostki. Warmaster zdaje sobie sprawę ale on doda raptem ze 3 jednostki, system Mordheim co doda? Oraz RPG ? Dla Kislev
Wiesz super że Bretonnia ma więcej jednostek, ale patrząc np. na armię Imperium jest ona na razie mocno związana z AB i wciąż nie pełna, a Bretonnia wygląd na pełną jeśli chodzi o jednostki. Nie wiem jak CA dobiera kryterium która rasa kiedy i co dostaje. Z tego co piszesz śmiało wynika że Imperium może dostać Legendarnego Lorda Kurt Helborg, kilku bohaterów wymienionych imiennie. Spokojnie przy wydaniu DLC o Beatmen mogli uzupełnić Imperium o jednostki związanie z Middenland, a Boris Todbringer zasługuje na coś więcej niż bycie lekko lepszym Generałem Imperium.
Po prostu dziwi Mnie jak mocno dopracowali same jednostki Bretonni(nie mam nic przeciw) a Beastmen wyglądają przy nich trochę słabo.
Wg mnie akurat dodawanie jednostek z RPG'a, Mordheimu i Warmaster zależy nie tylko od licencji na potencjalne produkty, ale również od wyczerpania materiału przez główny czynnik -> Podręczniki Armii.
Ot tresowani niedźwiedzie np. co do RPG'a to masz mnóstwo typów np. Atamanów, Lodowa Dama, Czekistów, Czarownica, Poganiacz, Lodowa Czarodziejka.Cytat:
Po drugie nie wiem jakie są kryteria brane pod uwagę jeśli chodzi o to skąd biorą oni jednostki. Warmaster zdaje sobie sprawę ale on doda raptem ze 3 jednostki, system Mordheim co doda? Oraz RPG ? Dla Kislev
Cytat:
Wiesz super że Bretonnia ma więcej jednostek, ale patrząc np. na armię Imperium jest ona na razie mocno związana z AB i wciąż nie pełna, a Bretonnia wygląd na pełną jeśli chodzi o jednostki. Nie wiem jak CA dobiera kryterium która rasa kiedy i co dostaje. Z tego co piszesz śmiało wynika że Imperium może dostać Legendarnego Lorda Kurt Helborg, kilku bohaterów wymienionych imiennie. Spokojnie przy wydaniu DLC o Beatmen mogli uzupełnić Imperium o jednostki związanie z Middenland, a Boris Todbringer zasługuje na coś więcej niż bycie lekko lepszym Generałem Imperium.
Pod tym względem masz rację, co do Imperium i Middenland.
Cytat:
Po prostu dziwi Mnie jak mocno dopracowali same jednostki Bretonni(nie mam nic przeciw) a Beastmen wyglądają przy nich trochę słabo.
Sęk w tym, że Zwierzoludzie nawet w bitewniaku zostali potraktowani nieco po macoszemu mimo, że ich bardzo lubię.
PS. https://www.twitch.tv/totalwarofficial Alberyk.
Tak ja mówiono na streamie, CA siadło z GW i stwierdzili że Bretonia ma za mało jednostek żeby ją wprowadzić do gry(zresztą dlatego ją wyrzucili z TableTopa) bo w zasadzie wszystko było już wprowadzone, więc wymyślili wspólnie nowe jednostki. Proste i dobre rozwiązanie.
PS FLC to też DLC a właściwie powinno się nazywać FDLC. :]
Boże uchowaj nas przed jednostkami tresowanych niedźwiedzi ruszających do boju niczym sfora psów...Już wolę pomysł z niedźwiedzią kawalerią z COW choć i on wieje absurdem. Jestem za rozszerzaniem rosterów ale w sensowny sposób,tak jak to zrobili przy Bretonni,właściwie nie pasują mi u niej tylko chłopi z trującymi strzałami. Co do Beastmenów to akurat są wybrakowani nawet względem niezbyt obszernego AB,choć jest spora szansa,że będą uzupełniani przy okazji kolejnych dodatków/części tak jak to zrobili przy okazji wydania WE.
Te trujące strzały też tak średnio mi pasują u nacji która ma hopla na punkcie honoru.
Dla Kislevu to wspaniała wiadomość. Możliwe nawet że dojdzie jakiś nowy legendarny lord w miejsce (teoretycznie martwego) cara Borysa. Skoro doszło do czegoś takiego to można mieć nadzieję, że kiedyś pojawią się unikalna Estalia, Norska, Albion i Araby i pewność, że dostaniemy Tileę z najemnikami i jakimś zmyślonym rodzimym mięchem armatnim.
O misiową kawalerię to ty się już nie martw - hype będzie, a każdy niezaznajomiony z lore Warhammera gracz CoWa ma straszne parcie na tą jednostkę - wątpię aby uszło to uwadze speców od marketingu z CA.
Wiesz, szlachetnie urodzeni kierują się honorem i czczą Panią Jeziora - wieśniacy z Bretonni nie muszą kierować się takimi błahostkami ;)
Trochę się rozpędziłeś,najpierw niech chociaż ogłoszą ten Kislev,potem będzie można ewentualnie myśleć o kolejnych ludzkich frakcjach. Chyba,że ludzi wydadzą w formie znanej z wcześniejszych tytułów czyli jedno dlc będzie zawierało kilka frakcji(w co szczerze wątpię).Cytat:
Dla Kislevu to wspaniała wiadomość. Możliwe nawet że dojdzie jakiś nowy legendarny lord w miejsce (teoretycznie martwego) cara Borysa. Skoro doszło do czegoś takiego to można mieć nadzieję, że kiedyś pojawią się unikalna Estalia, Norska, Albion i Araby i pewność, że dostaniemy Tileę z najemnikami i jakimś zmyślonym rodzimym mięchem armatnim.
Kawalerię jakoś zdzierżę,sforę luźno biegających niedźwiedzi z paroma poganiaczami już nie ;)Cytat:
O misiową kawalerię to ty się już nie martw - hype będzie, a każdy niezaznajomiony z lore Warhammera gracz CoWa ma straszne parcie na tą jednostkę - wątpię aby uszło to uwadze speców od marketingu z CA.
Ale taki rycerz raczej nie pozwoliłby "chamowi" na tak niehonorowe praktyki :)Cytat:
Wiesz, szlachetnie urodzeni kierują się honorem i czczą Panią Jeziora - wieśniacy z Bretonni nie muszą kierować się takimi błahostkami
Ta edycja komputerowa (cała trylogia młota) to może być taki przysłowiowy liść w twarz, i może GW się obudzi (znaczy jak poczuje zastrzyk pieniędzy).
A bretka ma nową unikalną mechanikę. łowy na Legendarnych :) Za zabicie ll można dostać specjalne cechy (rycerskość) i jeśli dobrze usłyszałem to każdy LL daje inną.
Pomarzyć i pospekulować można :D
Cśśś... rycerze nie muszą o wszystkim wiedzieć ;)
No ale co by o Kislevie nie powiedzieć, aż chciałoby się tą nację rozbudować. Kto wie ile smaczków z dziejów Rzeczpospolitej można by wówczas przemycić :D
Samo strzelanie z łuku, czy trebusza już jest niehonorowe, to czy groty są maczane w oleju, czekoladzie czy zmarłych na ospę wieśniakach nie robi już wielkiej różnicy :]
@Arroyo
Z tym RGP nie chodzi Ci czasem o Real of the Ice Queen ?
@Il Duce
Naprawdę w świecie Warhammer absurdem wydaje Ci się jednostka niedźwiedzi ruszająca do boju z treserem, ale kompletnie nie masz nic przeciw 3 chłopom z Bretonni którzy udając konia prowadzą zwłoki Rycerza jaką relikwię do boju? Naprawdę ?
Jak może wyglądać Kislev ze znanych Mi źródeł:
AB 6
1. Bojar czyli dowódca drużyny Kozaków. 2. Kozacy jako łucznicy i od biedy piechota z toporami.
3. Ungol czyli Konni łucznicy. 4. Jednostka kawalerii z kopiami. 5. Legion Gryfa.
Lordowie to Katarzyna i Tzar Borys
Dodając jednostki z Warmaster: 1. Rycerstwo ale to chyba odnosi się Jazdy z AB. 2.Łucznik jako jednostka ale chyba inna niż Kozacy. 3. Piechota z toporami(bez łuków) mogą robić za tych z AP. 4. Jednostka Niedźwiedzi. 5. Wóz bojowy. 6. Szaman(Czarodziej) Niedźwiedzie są podzielone na piechotę oraz "mount"alternatywne dla konia, używa Generał, Bohater i Szaman (nie wiem jakie jest polskie określenie).
Czyli AB i Warmaster daje 9 jednostek frakcji Kislev, 2 Legendarnych Lordów, jednego maga, jednego generała czyli Bojara. Czyli na dobry początek jest piechota podstawowa, jazda z dwóch poziomów plus jazda strzelnicza, piechota specjalna czyli Niedźwiedzie, Mag i Bojar jako zwykli Lordowie, coś jak artyleria czyli Wóz bojowy znany z XVIII wieku lub bardziej podobne do tych używanych w wojnach Husyckich.
Z tego na pewno pełnej frakcji nie skleją bo jednostek jest za mało. Arroyo wymienił kilka jednostek, jest też "fanowski" AB z którego czerpali twórcy moda Call of Warhammer i o dziwo są tam jednostki które gdyby CA przedyskutowała sprawę z GW, mogły by trafić do gry bo pasują dla Kislevu ale to już nie moja kwestia.
Ten wczorajszy filmik jakiś słaby wyszedł. Nic ciekawego tam nie pokazali. Ja wiem że oni specjalnie grają tam jak łamagi (by każdy myślał że zagra lepiej), ale to była lekka przesada.
Z rzeczy wartych uwagi są dwie.
- Specjalne cechy za zabicie konkretnych lordów. Mówili to w momencie w którym pobili głównego LL zwierzaków.
- Jeśli dobrze widziałem farmy są powiązane z młynem. Stawiasz 1 poziom farm, ale by go ulepszyć do 2giego musisz wybudować młyn.
W wolnym mieście widziałem normalne dodatkowe mury (znaczy 3 stopniowe), więc możliwe że to stolica Bretka jest specjalnie potraktowana.
Tak,bo jakkolwiek głupio to wygląda bierze się z przesądów,wiary i kultury,do tego chyba naprawdę te zwłoki mają jakieś magiczne właściwości dzięki pani jeziora więc ma to jakieś sensowne uzasadnienie a niedźwiedzie latające luzem jako jeden oddział? No błagam.Cytat:
Naprawdę w świecie Warhammer absurdem wydaje Ci się jednostka niedźwiedzi ruszająca do boju z treserem, ale kompletnie nie masz nic przeciw 3 chłopom z Bretonni którzy udając konia prowadzą zwłoki Rycerza jaką relikwię do boju? Naprawdę ?
Czepiacie sie logiki w swiecie fantasy-tj Warhhamer?Do tego doszukujecie sie czegos logicznego przy pracy angielskiego studia CA?Przeciez CA nie potrafi logicznie myslec nawet przy historycznych grach a gdzie dopiero przy fantasy-tutaj dopiero ma pole do popisu...
No dajcie spokoj panowie....
Nie zauważyłem, by ktokolwiek tu się czepiał logiki w Warhammerze. Bardziej czepiamy się tego, co uważamy za oficjalne, co za fanowskie, co za idealnie wpisane w klimat gry, a co psujące ów klimat.
Z kolei co do rosteru Bretonnii to tu i tak nie ma większych zarzutów, jeśli na pewno to była właśnie połączona robota GW i CA. Z drugiej strony wątpię, by CA sięgnęło po fanfica 8 edycji Bretki, co krąży w necie ;)
https://forums.totalwar.com/discussi...e-patch-notes/ Nowości, a wśród nich szaman Zwierzoludzi z Magią Cienia.
ares, bingo - chodzi mi właśnie o Królestwo Królowej Lodu ;)
Ogromny buff dla dzikich orków i zwierzoludzi w patchu :)
// Korzystając z popularności tego wątku chciałbym zachęcić do wzięcia udziału w turnieju multiplayer w Warhammera, który odbędzie się po wyjściu Bretonii. (patrz link po prawej i banner na dole) ---> http://forum.totalwar.org.pl/forumdi...%C5%84ca-Czasu
No błagam, niestety czy Ty chcesz czy nie, w Warmasterze tak jest. I jeśli kiedyś Kislev wejdzie to jest duże prawdopodobieństwo że ta jednostka zawita. Poza tym jaka jest logika prowadzić trupa Rycerza z Gralem na koniu za którego robi 3 chłopów z Bretonni jeśli oddział żywych Rycerzy Grala uczestniczy w tej samej bitwie?. Czepiasz się niedźwiedzi na siłę w uniwersum Warhammera, trochę to dziwne. Według wszelkiej logiki ludzie nie mają siły woli by dosiadać Smoków, ale Karl Franz jest taką osobą, jedyną w imperium.