Buszujący w zbożu Salingera.
i Metro 2033... co za infantylna rzecz. Czy nowa fantastyka jest tak słaba? ;/ 8-)
Wersja do druku
Buszujący w zbożu Salingera.
i Metro 2033... co za infantylna rzecz. Czy nowa fantastyka jest tak słaba? ;/ 8-)
Mnie się podobała wizja świata, niestety autor ma IMO dość duże niedoróbki warsztatowe.Cytat:
Zamieszczone przez glaca
Druga część (Metro 2034) jest trochę lepsza.
Jacek Piekara - Ani słowa prawdy
Narrenturm Sapkowskiego
Aleksander Brückner, "Starożytna Litwa: Ludy i bogi. Szkice historyczne i mitologiczne", Olsztyn 1984.
Moje drugie podejście do tej książki, tym razem zwieńczone sukcesem. Autor postawił sobie za cel przedstawienie mitów i rytów ludów bałtyjskich, wbrew tytułowi niejako, nie tylko Litwinów. Praca szacownego badacza, która po raz pierwszy ukazała się w 1904 ma dziś już wartość historyczną sama w sobie. Nie wytrzymała próby czasu, jak to się mówi naukowo "jest przestarzała". Etymologie nazw etnicznych, miejsc itd. podane przez autora są błędne, wiele wniosków okazuje się być niesłusznymi pod względem samej metody. Do naczelnych wad zaliczyłbym głównie nazbyt często wprowadzane dygresje, które psują często strukturę narracyjną. Umieszczenie ich w przypisach, które "częste i gęste" nie są, byłoby lepszym rozwiązaniem. "Lekko archaiczny" język jakoś też mnie nie uwiódł. Do polecenia wytrwałym.
Wojownik Rzymu:Ogień na wschodzie,Król Królów.
Harry Sidebottom
Początek taki nijaki ale gdy dochodzi do oblężenia rozkręca się.POLECAM
Upadek Konstantynopola - wydawnictwa Bellona :P
kilka uwag o Bitwie pod Bouvines Duby'ego http://wielkipost.blog.pl/sunday-bloody ... 15188215,n
Andrzej Sapkowski- "Żmija"
M.Bielicki "Zapomniany Świat Sumerów"