Asuryan, Bretonia ma przecież osobnego army booka od Imperium a Kislev o ile mi wiadomo nie ma go w ogóle w ostatnich odsłonach.
Wersja do druku
Asuryan, Bretonia ma przecież osobnego army booka od Imperium a Kislev o ile mi wiadomo nie ma go w ogóle w ostatnich odsłonach.
Bzdura - w 6 edycji Bretonnia miała oficjalny AB, podobnie jak Kislev.
Jeśli tak to przepraszam, że wprowadziłem w błąd.
Pozdrawiam
Chodzi o to, ze na oficjalnej stronie Games Workshop Bretonia widnieje jako oddzielna armia do kolekcjonowania. Kislevu tam nie znajdziemy.
Nie pisz jednego postu pod drugim w krótkich odstępach czasu. Zamiast tego używaj opcji "Edytuj post". Na razie tylko Upomnienie.
Asuryan.
Kislev to jednoedycyjny epizod, tak jak Krasnoludy Chaosu - ne ma co go porównywać z Bretonnią, która miała osobny AB od 5 edycji bitewniaka. Jak jest w 8 edycji, nie wiem, z bitewniakiem skończyłem swoją przygodę na 5 edycji. Chodzi mi o to, że Bretonnię na mapie rozdrobnili tak jak inne grywalne nacje - jest więc cień szansy, że będzie kiedyś grywalna.
Gameplay Imperium. Czy mi się wydaje, czy nie będzie wyboru legendarnego lorda, skoro i tak obu dostaniemy do danej kampanii?
Asuryan - Kislev istnieje wg 8 edycji i przygotowuje się do wojny. A Krasnoludy Chaosu wróciły jako Legion Azgortha czy jakoś tak - księga "Tamurkhan: Throne of Chaos".
Wiem, że wszyscy-na forum; żyjemy Warhammerem, ale czy już nikt nie gra w Kampanie, NTW?
Słabo to wygląda z tymi legendarnymi lordami, jeśli mamy mieć obu (wszystkich) podczas gry.
Ja gram tylko w Roma2, Empire i Młota jak wyjdzie, nie lubię NTW (nie moje klimaty i za mało nacji).
Nie tyle "bardziej zróżnicowane", co całkowicie różne są w Warhu - każda nacja ma inne jednostki.
Wg mnei nie ma co porównywać gry fantasy, gdzie mamy nie tylko ludzi, a całą masę stworów z historycznymi TW, gdzie jednostki to ludzie, ludzie na koniach (czasem słoniach i wielbłądach) oraz ludzie obsługujący machiny/statki. :D
To nie jest miejsce do dyskusji o ETW, NTW, czy innych historycznych TW.
Tu chodzi o ponowne granie tą samą nacją. Jeśli w każdej grze będziemy zaczynać z wszystkimi LL to będzie nuda. Bo jedyną różnicą będą misje fabularne...
Czyli bardzo słabo według mnie.
Misje fabularne i bonus startowy. Ale faktycznie, to raczej niewiele.
Co nie oznacza, że winniśmy tu pisać o ETW, NTW itd.- to zupełnie inne gry, mają swoje tematy do dyskusji. Poza tym to, że jest to ten sam silnik, mechanika i seria nie znaczy, że macie tu pisać o historycznych TW ;)
Dlatego nalegam, by nie dyskutować tu o ETW, NTW, czy innych historycznych TW. Głównie do royal1410 skierowana jest ta prośba.
Sprecyzuję trochę - porównywanie gier? Ok, byle by nie był to spam. Proszę też o to, by nie pisać ogólnie o innych grach cyklu, gdy nie porównujemy ich pod względem mechaniki, grywalności etc.
Czy tylko mnie nie podobal sie nowy film geniuszy z CA?Wielki pokaz o niczym jak dla mnie.Drzewko juz bylo pokazywane,mapa rowniez-dalej nie pokazali jak spisuje sie AI na mapie,jak dziala dyplomacja i jak z szybkoscia bitew.Jak dla mnie malo ciekawe.
Wg mnie dyplomacja w Warhammerze jest jak pokój w państwach arabskich u nas - nie istnieje. A co do szybkości bitew - przypadkiem nie była pokazana w filmie bitwy Krasnoludów z Orkami?
Szybkosc bitew byla pokazana-byla to bitwa w stylu fast click i ostrzal:mrgreen:.Mam nadzieje ze jeszcze cos sie zmieni w tej kwesti bo takiej postaci to bardzo malo eksyctujace patrzec jak oddzialy bija sie ze soba max 12 sekund.
A co do dyplomacji to Alan tez mowil ze bedzie ona istniala-tylko nikt jeszcze nie pokazal na jakiej zasadzie.
Ok, tylko, że gdy pisze w temacie NTW w kategorii poświęconej NTW nikt mi nie odpowiada. Na priva też mi nie odpowiadacie, dlatego wiedząc, że tu jest "ruch", tutaj sygnalizuję problem. Czy w końcu ktoś mi odpowie na moje posty, chociaż na te wysłane na priva?
Co nie oznacza, że masz tu pisać o Napoleon Total War. To nie jest temat odnośnie dyskusji o NTW. Upomnienie słowne.
Arr.
Lepiej, aby wszyscy legendarni lordowie byli obecni na samym początku i aby można było wykonywać misje obu.
Trudno mi sobie wyobrazić sytuację, w której miałbym czas, aby przejść kampanię w Warha tyle razy, aby wybierać dwa razy tą samą nację.
Janie, z tym, że wtedy ta gra będzie nudna. Ja uważam, że lepiej byłoby, gdyby można było wybrać legendarnego lorda to raz. A dwa, by tylko ten wybrany lord miał questy, a nie obaj.
A ja uważam, że byłoby dobrze, gdyby nie ignorowano postów użytkowników.
Jak pisałem słabo to wygląda z tymi LL, jak ich zapowiadali to jakoś bardziej się cieszyłem, a tu zonk. Zmarnowany potencjał (choć z tym trzeba poczekać do premiery).
Minimalnie różne bonusy i ciąg paru zadań fabularnych to mało, by zachęcić do ponownej gry ta samą rasą, tym bardziej że będziemy mieć wszystkich LL w swojej kampanii (tak wydaje się na podstawie filmika).
Gdyby chociaż lordowie zaczynali na innych ziemiach (tych bardziej pasujących dla nich). To można by się jeszcze pobawić, a tak.
Trochę nie wiem jak to napisać, po prostu LL miało być tym wypasionym bajerem który miał powodować opad szczeki, wychodzi na to że będzie to tylko osobny model postaci i wierzchowców (praca dla grafików) z kilkoma umiejętnościami dodatkowymi. A ja spodziewałem się? Miałem nadzieje na to że LL bardzo wpłynie i podyktuje sposób rozgrywki, podkreślam że to dopiero po premierze wyjdzie w praniu, ale na papierze wypada to blado.
Na razie wygląda to tak że każdą nacją będziemy mieć 2-3 wypasionych generałów (przygotowanych wcześniej) i to na nich ma się skupić całość rozgrywki. Może to i dobrze ale dla mnie zabija element losowy który bardzo lubię w TW.
A, co Cię zachęcało do gry tą samą nacją w innych TW? Zgadzam się, że te bonusy i zadania fabularne to dosyć niewiele, ale w sumie zawsze coś. Pewnie nowe pojawią się w dodatkach, by urozmaicić grę.
Muszę przyznać, że nowa odsłona zarobiła u mnie mega plusa za ilość nacji, choć jak piszę Asur możemy niektóre nacje dostać dopiero w dodatkach, a szkoda :(
Tak jak przypuszczałem, że z nową grą pojawią się nowe AB i zostaną przywrócone nacje, szkoda tylko, że pod tak dziwaczną nazwą jak Legion Azgortha.
Właściwie odnośnie Legionu Azgorha (wiem, śmieszne źródło):
https://1d4chan.org/wiki/Warhammer/T...n_of_Azgorh.3F
Lepsze takie niż żadne.
Tylko czemu zrezygnowali z dobrej nazwy - Krasnoludy Chaosu i dali je jako Legion Azgorha, co nasuwa na myśl, że są forpocztą jakieś większej armii, a nie nacją, która ma swoje ziemie. Ech, kto zrozumie GW :hmm:
A, propo nowych nacji, to jak będzie z nimi? Jeżeli będziemy grać Imperium pozycją startową będzie Reikland -ok, a w przypadku innych nacji? Wybiorę teoretycznie Zielonoskórych i, co? Będę miał do wyboru, któreś z plemion czy będę grał pod nazwą Greensken? Ikonki na mapie nazw frakcji są większe od innych.
Spoiler:
Nie zgadzam się. W podstawce, dodatkach i DLC będzie do dyspozycji tyle różnych nacji, że na nudę nie będzie można narzekać.
Sam bym zagrał:
Imperium, Krasnoludami, Wampirami, Wojownikami Chaosu, Demonami Chaosu, Mrocznymi Elfami, Wysokimi Elfami, Leśnymi Elfami, Bretonią - 9 potencjalnych kampanii :) Właściwie w żadnym Total Waru moje spektrum zainteresowań nie było tak szerokie, a nacje tak zróżnicowane między sobą.
Jedna kampania w TW na legendarnym albo bardzo trudnym to mnóstwo czasu. Osobiście wolałbym przy rozgrywce wycisnąć z danej nacji wszystko co się da, po to aby po przerwie zabrać się za kolejną.
A co z nacjami Jaszczuroludzi, Ogrami, Skavenami, Królami Grobowców i Krasnoludami Chaosu? Przypominam, że to też oficjalne nacje i nic tego nie zmieni. Co do legendarnych lordów - wg mnie bzdura, gdyż wg mnie to właśnie podział na wybór legendarnego lorda winno być, a nie że dostajemy wszystkich na tacy.
Chochliku, chodzi o to, że te nazwy "Imperium", "Zielonoskórzy", "Bretonnia", "Krasnoludy", "Wampirze Rody" odnoszą się do nacji grywalnych. Te poniżej są jedynie szczepami, które musimy zjednoczyć/zdobyć, by te nazwy nie były tylko umowne, a odzwierciedlały to, czym są w ogóle te nazwy - czyli na początek Imperium to sam Altdorf - nazwa "Imperium" jest tylko na papierze. Dopiero po zjednoczeniu wszystkich nacji poniżej Imperium faktycznie powstaje.
Ale jestem już w stanie powiedzieć, kim są póki co nasze nacje:
Imperium - Altdorf
Zielonoskórzy - Żelazoskórzy
Krasnoludy - Karaz-A-Karak
Bretonnia - L'Anguille & Couronne
Wampiry - von Carsteinowie z Drakenhofu.
U, lipka :( miałem nadzieje, że będą różne pozycje startowe :(
Szkoda, że we frakcji Wampirów nie ma tych z Twierdzy Krwi :( wiem, że została ona zdobyta itd., ale mimo to szkoda, że nie pojawią się zwampirzeni rycerze Zakonu Krwi Smoka :(
Z tego co mówią devsi to imperium nie do końca jest tylko na papierze. Imperium jako frakcja ma na start tylko Altdorf ale pozostałe "hrabstwa" imperium są jako wasale/sojusznicy. (Przynajmniej tak mi sie wydaje)
Frakcje typu Greenskins i Dwarfs to według mnie największy strzał w stopę, powinniśmy grać jako jeden z klanów/plemion i mieć odpowiednią nazwę, a po ewentualnym zjednoczeniu reszty nazwa mogłaby zmieniać się na Greenskin/Dwarfs.
Pozostałe rasy - elfy, szczury, jaszczurki i cała reszta pojawi się pewnie w kolejnych częściach. Bretonia na 99% będzie grywalna jako pierwszy Culture Pack
Co do dostępności wszystkich Legendary Lordsów w jednej kampanii, to oczywiście wolałbym aby każdy Legendary Lords był przywódcą osobnej frakcji. Zwiększyło by to ilość grywalnych frakcji dwukrotnie, praktycznie zerowym kosztem i dało możliwość gry Co-op z sensem (w tej chwili jedyny sensowny co-op to Krasnale i Imperium). Ale skoro postanowili pójść drogą Rzymu z Roma 2 a nie Rzymu z Roma 1, to możliwość odblokowania wszystkich LL w jednej kampani jest jedyną słuszną decyzją. Argument, że przez to będzie się "gorzej" grało jeszcze raz tą samą frakcją, to wg mnie argument z kosmosu, w poprzednich grach LL nie było a wcale nie przeszkadzało to w ponownym graniu tą samą frakcją.
W Rome 2 w Rzymie i Kartaginie mieliśmy do wyboru ród. Wybierając go, nadal mogliśmy werbować i sterować postaciami z innych rodów. Na tej samej zasadzie widać będą zrobieni Ci legendarni przywódcy w Młotku.
Wasale/sojusznicy wcale nie usprawiedliwiają nazwy tej nacji, skoro i tak musimy "zjednoczyć" hrabstwa w imię Sigmara. Zielonoskórzy i Krasnoludy nie są strzałem w stopę. Strzałem w stopę jest to, że podczas gry takowym Ungrimem nie gramy jako Karak Hadrin, a jako Karaz-A-Karak, które formalnie należy do Thorgrima Strażnika Uraz.
Co do Legendarnych Lordów - wg mnie jest to głupota, że mamy wszystkich LL'ów bez względu na to, kogo wybierzemy. Liczyłem, że CA da nam wybór, że jak wybierzemy np. Balthazara, to Karla nie będziemy mieli. To byłoby ok, przede wszystkim dlatego, że nie chcę przechodzić każdą nacją gry na raz, a na parę razy, aż wszystkich LL'ów ogarnę i przejdę każdym z nich. Gra w taki sposób, że ma się wszystkich LL'ów od razu, mimo wyboru innego - wg mnie nie dość, że bzdura, to i głupota CA. Tym bardziej, że obiecywali, że będzie można wybrać sobie LL'a do gry. Zresztą wg mnie to Twoja opinia, bo ja całkowicie inne zdanie mam na to.
I dwie sprawy - nie żadne culture packi, a race packi. Po drugie natomiast - pierwszym DLC z rasą jest Chaos Warriors Race Pack, Bretonnia będzie na pewno druga w kolejności DLC. Trzecia... wydaje mi się, że Kislev/Tilea/Skaelingowie.
Komuś przydałby się spory zapas maści - Chaos Warriors to Race Pack - nowa rasa, Bretonia to Culture Pack - nie dodaje nowej rasy, a jedynie kolejną frakcje ludzi. (Zresztą zwał jak zwał) Chaos Warriors pominąłem specjalnie bo to Pre-Order bonus.
Przechodząc do meritum, z tego co pamiętam to CA obiecało że wybieramy sobie LL na start i wszystko na to wskazuje, że tak będzie (Podejrzewam, że na takiej zasadzie jak napisał Asuryan). Tak jak napisałem w poprzednim poście skoro CA postanowiło nie rozdzielać LL na osobne frakcje, to wg mnie jedynym rozsądnym i logicznym wyjściem jest udostępnienie wszystkich. Do tego jeśli zostanie to rozwiązane jak Rzym/Kartagina w Rome 2, to gdy wybierzesz na start Karla a w grze będziesz grał dużo Baltazarem to sam sobie będziesz szkodził bo będziesz pompował popularność opozycji. Poza tym, nikt Cię nie zmusza do grania dwoma LL (a przynajmniej tak mi się wydaję) bo wcale nie musisz drugiemu dawać armii/robić questów.
Odnośnie nazwy Imperium to oczywiście, że w tym przypadku jest w pełni uzasadniona, nie jestem specjalistą od Lore Warhammera ale z tego co kojarzę to Imperium = Święte Cesarstwo Rzymskie... czyli federacja hrabstw/księstw/stanów pod zwierzchnictwem cesarza. Każde inne rozwiązanie było by nielogiczne. Zaczynać z pełną władzą nad całym terytorium Imperium? To było by dopiero bez sensu. Zaczynać tylko z Altdorfem jako frakcja "Altdorf" bez żadnego zwierzchnictwa nad resztą? Kompletny nonsens.
Co do moich wątpliwości w nazwach Greenskins i Dwarfs, to tak jak by nazwać Empire - Humans. Pozostałe frakcje niezależne to także odpowiednio Krasnoludy i "Zielonoskórzy" więc taka ogólna nazwa dla jakiejkolwiek frakcji nie ma dla mnie większego sensu. Takie jest moje zdanie.
1. Wypraszam sobie takie uwagi
Cytat:
Komuś przydałby się spory zapas maści
2. Co do Krasnoludów i Zielonoskórych - wcale nie. Zacznijmy od tego, że Zielonoskórzy to dobra nazwa tym bardziej, że po zgładzeniu wszystkich innych wodzów Orków tworzymy potężne ŁAAA!!! pod wodzą jednego wodza, który dowodziłby całymi hordami Zielonoskórych właśnie w boju z innymi rasami. I tak jednak początkowo zaczynamy tzw. Żelazoskórymi - jednym z plemion Orków.
3. Nadal odnośnie LL mnie nie przekonałeś. Próbuj dalej ;)
4. Wojownicy Chaosu to też DLC, nawet jak nie kupisz Pre-Ordera, to i tak masz ich jako DLC.
Mnie boli w sumie to że LL jest na złych ziemiach, że tereny startowe są właściwe tylko dla jednego lorda. I w sumie to że będą wszyscy podczas kampanii.
Ktoś ciekaw odnośnie dyplomacji stalowych pokurczów?
http://wiki.totalwar.com/w/Money_Management_Blog
Wybacz ze Cie poprawiam Arroyo-ale to nie jest o dypolomacji.Raczej to samouczek (chyba) dla ludzi ktorzy nie grali w TW.Mowa glownie o rozwoju i o zarzadzaniu finansami.
Jak to bywa-nie wazne co mowisz-byle tylko mowic duzo.Kolejny pomysl CA-duzo szumu o niczym.Chyba CA nie jest w pelni swiadoma kto chce kupic ich produkt.Dobry poradnik-TYLKo dla tych ktorzy nie maja o TW zadnego pojecia.