Harry Potter i Więzień Azkabanu oraz Moskwa 1612
Wersja do druku
Harry Potter i Więzień Azkabanu oraz Moskwa 1612
S. Kałużyński, Imperium Mongolskie, Warszawa 1970
Króciutkie ale rzeczowe.
J. Holland, Piekło Italii, Warszawa 2008
(+)
Do tej pory nie wiedziałem zbyt wiele o wydarzeniach na Froncie Włoskim, a ta książka wzbogaciła moją wiedzę na ten temat. Ciekawie wyglądają opisy perypetii poszczególnych bohaterów. Duża ilość zaczerpnięć z literatury historycznej.
(-)
Zbyt częste zmiany wątków i postaci negatywnie wpływają na odbiór tej książki. Duża liczba opisywanych postaci sprawia, że w pewnym momencie nie wiadomo co działo się z daną osobą w poprzednim rozdziale.
Ja tam nieskromnie pisząc kończę studiować arabski, tak sobie jeszcze wszystko przypominałem w książce " Jak to powiedzieć po arabsku? " Abdalla Hassana Wagialla.
Przysięga otchłani, Jean-Christophe Grange
Bardzo dobrze się czyta :DCytat:
Paryski policjant Mathieu Durey dowiaduje się, że jego przyjaciel i kolega Luc Soubeyras, również z wydziału zabójstw, próbował popełnić samobójstwo. Otarł się o śmierć kliniczną i w stanie śpiączki leży w szpitalu. Dlaczego posiadający szczęśliwą rodzinę mężczyzna, żarliwy katolik, targnął się na swoje życie? Stres? Nierozwiązana sprawa? Mathieu postanawia pójść tropem ostatniego dochodzenia Luca. Musi sięgnąć w odległą przeszłość. Czternaście lat temu nieznany sprawca utopił w studni małą dziewczynkę. Niedawno bestialsko zabito jej matkę. Przypadek? Ciało kobiety rozłożyło się tylko w połowie, druga połowa została nietknięta. Rytualny mord? Luc odkrywa, że podobną metodą zamordowano także inne osoby. Sprawny tych zbrodni twierdzili, że popełnili je z podszeptu diabła.
Alfonso M. di Nola "Diabeł: o formach, historii i kolejach losu szatana, a także o jego powszechnej a złowrogiej obecności wśród wszystkich ludów, od czasów starożytnych aż po teraźniejszość"
Ciekawa i pożyteczna lektura
"Idee czystej fenomenologii i fenomenologicznej filozofii" Edmund Husserl
Dzięki Lena ;) , kiedyś chodziło mi po głowię by to przeczytać, ale zapomniałem....
Teraz już załatwiłem sobie, i zabieram się za nią.
Skończyłem "Charakternika" - bardzo ciekawa polecam. :) Zabieram się za trylogię Sienkiewicza - raz, że co roku czytam, a dwa, że przyda się przed maturą ;)
W takim razie polecam jeszcze książkę Roberta Wiśniewskiego "Szatan i jego słudzy : rola diabła i demonów w łacińskiej literaturze hagiograficznej IV-V w." Wypożyczyłam ją po raz drugi i muszę przyznać, że jest naprawdę wartościowa i dobrze napisana.Cytat:
Zamieszczone przez Idill`a (MZ)
Ja aktualnie czytam „47 samuraj”, autora Stephena Huntera. Coś na czasie przed Shogunem 2:P Polecam w zestawie razem z filmem 7 samurajów. Na allegro wychaczyłem za 31zł