Re: Co aktualnie czytacie?
W.B. Bartlett - Asasyni - dzieje tajemniczej sekty muzułmańskiej
Znakomita i wciągająca książka opisująca dzieje Nizarytów i obalająca mity, które narosły wokół nich za sprawą kronikarzy europejskich i nieprzychylnych im (a takich nie brakowało) kronikarzy muzułmańskich. Polecam książkę wszystkim zainteresowanym nie tylko Asasynami ale także historią Bliskiego Wschodu.
Peter Brett - "Pustynna Włócznia" księga II
Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Peter Brett - "Pustynna Włócznia" księga II
Czapki z głów przed autorem, nie mogę się doczekać następnej części. ;)
Haha, ciekawe... widzę nie jestem sam ;) , ostatnio jedna osoba skusiła mnie by to przeczytać. I przyznaję Eutychesie bardzo dobre, też czekam. :)
Ja teraz czytam Schopenhauera - "O Wolności Ludzkiej Woli"
Też zaliczam się do grona wielbicieli twórczości P. Bretta (cykl Pustynna Włócznia). Bardzo oryginalne uniwersum. Polskie tłumaczenie jest wg mnie super. Czekam na III-ci i ostatni? tom cyklu o Naznaczonym i jego świecie. Pozdrawiam
A ja czytam Epos o Gilgameszu, o. Gdyby nie to, że co chwile widać informację: ,,fragment nieczytelny" to byłoby naprawdę dobre ;)
Ja dorwałem Najazdy Mongołów- Timothy May, warto bo bibliografia jest porządna, i w międzyczasie czytam o Bizancjum, Świat Bizancjum, tom 1, Cesarstwo Wschodniorzymskie 330- 641 pod redakcją Cecile Morrison, stosunkowo nowa rzecz, b.dobra :D
P. Green, Aleksander Wielki, PWN, Warszawa 2010
Niesamowita biografia, genialnie napisana. Nic więcej nie trzeba dodawać.
Fakt :D , mam pytanie to jest wydanie poprawione przez autora? Jest jakaś adnotacja, czy wznowienie niepoprawionego?